mayaalex Re: Pieczywo 18.10.24, 19:15 mam kilka dobrych piekarni w poblizu ale ostatnio niezbyt czesto kupuje pieczywo. Kazdy u nas lubi cos innego, nie wszystko da sie zjesc nastepnego dnia (bagietki to jednak lubimy jeszcze cieple). Maz lubi “chleb” z ziaren z polskiego sklepu, ja czasem zytni, czasem pszenny na zakwasie, corka lubi tostowy (ale nie bialy) albo jako tosty albo jako kanapki, syn wlasciwie tylko bagietke bez niczego toleruje od czasu do czasu. W Polsce byli zachwyceni piekarniami gruzinskimi Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Pieczywo 18.10.24, 22:24 Od kilku lat kupuję tylko jeden rodzaj chleba: Chleb Babuni, żytni na zakwasie z ziarnami. Inne mi po prostu już nie smakują. Co parę dni kupuję połówkę. Ten chleb długo nie czerstwieje. Ma tylko jedną wadę - słabo się go mrozi po po rozmrożeniu się kruszy. Takich z Lidla czy Biedronki to nie kupuję. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Pieczywo 18.10.24, 22:32 A i w tej piekarni to sprzedawczynie już pytają: połówkę babuni? Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Pieczywo 19.10.24, 11:02 W Grzybkach manufaktura bo mają dobre składy pyszne chleby i u nas dziś w sobotę duża kolejka ciągnąć się przez chodnik, wielu ich chleby lubi. Stałam też w kolejce bo warto po nasz pyszny żytni na zakwasie Poligonowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Pieczywo 19.10.24, 14:42 Tylko dobry chleb z piekarni, z podwarszawskiej miejscowości. Grzybki, Lubaszka, Galeria Wypieków czy Putka nie mają porównania z tym chlebem. Zawsze kupuje krojony i go mrożę i zawsze mam świeży. Supermarketowego badziewia nie tykam. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Pieczywo 19.10.24, 17:53 Skorzystam z okazji i zapytam: Zamierzam po raz pierwszy upiec chleb/ciasto na proszku z bananami. W przepisach każą wymieszać rozgniecione banany z mąką i proszkiem. Czy te przepisy mają sens? Przecież banany nie zawierają glutenu, więc nawet jeśli mąka z proszkiem upiecze się z dziurkami, to masa bananowa nie, i zrobi się z niej zakalec. Czy może ciasta/chleby/bułki z bananami to są takie specjalne wypieki z zaplanowanym zakalcem? Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Pieczywo 20.10.24, 21:49 W supermarkecie, biały chleb z makiem. Bardzo nam smakuje. Pewnie się nie znamy Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Pieczywo 21.10.24, 15:51 Jedyne białe pieczywo jakie uznjaę to z makiem Wypieki makowe uwielbiam, taki seromak bomba Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: Pieczywo 21.10.24, 17:31 Nie bo nie mam manufaktur kupuje normalnie w polskim sklepie chleby takie kwadratowe takie same co są w Biedronce i całuję po rękach sprzedawców Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Pieczywo 22.10.24, 03:06 Mąż piecze chlep na zakwasie, bo mąż je. Ale chlebek jest tak pyszny, że i ja czasem uszczknę Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Pieczywo 22.10.24, 09:06 Kupuję, bo mało u nas "schodzi". Ja najczęściej kurpiowski z Grzybków, żytni z siemieniem. Popsuła się ta piekarnia, ale i tak lepsza od Putki, gdzie pieczywo jest odpiekane jak w marketach. Mąż lubi bagietki, najchętniej od Vincenta. Odpowiedz Link Zgłoś