bywalec2023 27.10.24, 13:00 Tym razem spaliło się poprzedniej nocy dość nowe molo na Strzeszynku 😢 W mokrej i zimnej porze roku na dodatek w nocy spalić takie molo? Bardzo dziwne….czy można to znowu łączyć z robotą russkich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 21:45 Bywalec, zapoznałeś się z różnicami między SS a Wehrmachtem? ps. molo w Strzeszynku jest obiektem szczególnie ważnym dla obronności państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:04 Blisko był las i chyba ktoś liczył na duży pożar. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:08 Nigdy nie wiadomo na pewno co jest sabotażem a co nie. Ale wiekszosc z tych dziwacznych pożarów to raczej są sabotaże, najczęściej sie palą dachy, było bardzo dużo podpalen samochodów, nawet laweta sie paliła, palą się bardzo często magazyny przy różnych firmach, hale produkcyjne, i masa składowisk śmieci. Pisali, ze to nie musi byc bezposrednio robota ruskich, na zasadzie, ze tu przyjezdząją prosto z Kremla , ale oni zlecają te rzeczy i za to oferują spore sumy. Czy potem płaca to nie wiem, chyba nikt nie pójdzie na policję że mu nie zpałacono za taką "pracę". Celem nie jest eliminacja obiektów strategicznyh, tylko jest to taka forma terroryzmu, czyli siania paniki. Kiepsko wychodzi, bo u nas wszyscy na widok podpalenia maja skojarzenie że "deweloper", a jak samochód to "elektryk". Całkiem niedawno to ktos pod miastem podpalił trzy samochody, jeden obok drugiego. Ogólnie nie mamy za mądrego społeczeństwa. Całkiem często sa alarmy (fałszywe) o podłożeniu bomby, zwłaszcza na dworcu, kiedys tego tyle nie było. Ciekawe co jeszcze wymyslą. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:47 Celem nie jest eliminacja obiektów strategicznyh, tylko jes > t to taka forma terroryzmu, czyli siania paniki. No i jak tam nastroje w Strzeszynku? Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:51 Nie znam nikogo osobiście ze Strzeszynka. Ale jak byłam na spacerze na Grunwaldzie to ludzie gadali akurat o tych podpaleniach, więc temat chyba powoli zaczyna interesowac, dziwie sie ża tak pózno. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:58 >No i jak tam nastroje w Strzeszynku? Pewnie chciałaś być sarkastyczna a to bardzo dobre pytanie. Na forach i grupach dyskusyjnych wybuch nastrojów antyukraińskich i wcale bym sie nie zdziwiła jak taki był cel podpalenia pomostu. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:13 To sa prawdopodobnie trolle, czytam to często, i oni pisza takimi hasłami, np. Bandery won stąd, do znudzenia o Wołyniu i UPA, stale to samo, zdarza się nawet że wychwalają Putina, nikt normalny by nie pisał takich rzeczy., i jeszcze po 150 lajków pod takimi wypowiedziami. Ktoś powinien to usuwac, bo faktycznie czesc ludzi się nabiera. Chocby po tym forum widac róznice, tu jakos nikt nie zakłada takich postów co chwila, nawet w ogóle ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:58 taki-sobie-nick napisała: > No i jak tam nastroje w Strzeszynku? W Strzeszynku to akurat zimno i mokro. To jest jezioro w granicach miasta Poznania, jedno z czterech, czyli coś czego w Warszawie nie macie, taki sobie Nicku, zdaje się? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 28.10.24, 00:00 Mamy Jeziorko Czerniakowskie, ale primo małe, secundo z czystością różnie bywa, tertio czasem patologia tam wypoczywa. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Dziwne pożary 28.10.24, 00:11 Macie jezioro przy Skaryszaku, wydaje mi się że nawet jakieś łódki tam widziałem jak spacerowałem, nie pamiętam czy żaglowe Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:48 Całkiem niedawno to ktos pod miastem podpalił trzy samochody, jeden obok drugiego. Akurat w takich przypadkach (samochód - obiekt mały) to ja zakładam, że świr. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:54 U nas takie rzeczy sie prawie nigdy nie zdarzały. Najczęściej we Francji, jak były uliczne zamieszki to podpalano samochody. A teraz prawie dzien po dniu sie coś dzieje, czytam wiadomości regularnie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 22:56 A, skoro tak często, to faktycznie co innego. Za często jak na świry. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:11 > Całkiem często sa alarmy (fałszywe) o podłożeniu bomby, zwłaszcza na dworcu, kiedys tego tyle nie było. Bueh. Oczywiście, że były. Osobiście zamierzałam - zainspirowana jedną falą takich fałszywych alarmów - napisać opowiadanie na ten temat, ale zanim mi się napisała całość, to zmienił się stan prawny i oś intrygi mi padła. Miał być gówniarz kupujący starter w kiosku, a wprowadzili nakaz rejestracji starterów i zamysł mi sklęsł. Pożary składowisk odpadów są regularnie, jak tylko wzrastają koszty prowadzenia takowych, czy to rośnie opłata marszałkowska, czy wymagania infrastrukturalno-techniczne. Nowy przepis i cyk - przenosimy odpady do chmury. Czemu starasz się nas przekonać, że Rosjanie sieją u nas terroryzm? Nie jesteś czasem częścią tej akcji? Ile dostajesz za to pieniędzy? Wyglądasz na dobrze poinformowaną, zwłaszcza w kwestii niepłacenia i tego, co potem. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:20 Wszystko mozesz znalezc w internecie, i o tych sabotażach, o tym że oferują pieniądze za to, o kilku aresztowanych osobach za akty dywersji, trzeba sie zaintereowac nieco, było o tym już w maju. Swoja droga musisz byc skończoną kretynką że tak do mnie piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:46 O, szybciutko przeszłaś do wyzwisk. Powiedz, inteligentna osobo, dlaczego tak usilnie lansujesz tezę, że oderwane od siebie wydarzenia są częścią zorganizowanej rosyjskiej akcji, mającej na celu zastraszenie Polaków? Armia kiepściutka, gospodarka w ruinie, ale na sianie zamętu wystarczy, to kosztuje grosze. Podaj wiarygodne linki do tego wszystkiego, co można znaleźć w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:51 Armia kiepściutka Tak, tak, czołgi na sznurkach, to już było. gospodarka w ruinie I z powodu obu powyższych wojna trwa już 2 lata i 8 miesięcy. Nie, nie jestem przelogowaną pupu, możesz zapytać adminów. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:53 > Powiedz, inteligentna osobo, dlaczego tak usilnie lansujesz tezę, że oderwane o > d siebie wydarzenia są częścią zorganizowanej rosyjskiej akcji, mającej na celu > zastraszenie Polaków? Ponieważ informacja "nie ma strachu, to tylko ruskie chcą nas zastraszyć" wyjaśnia sprawę i obywatele nie są zastraszeni, bo wiedzą, na czym stoją. Przynajmniej ja. Odpowiedz Link Zgłoś
pupu111 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:58 www.fakt.pl/polityka/rosjanie-i-akty-sabotazu-w-polsce-te-slowa-eksperta-brzmia-groznie/psnkt79 Akty sabotazu były ostatnio nawet powodem wycofania zgody na działanie konsulatu w Poznaniu. Pierwsze incydenty były na wiosnę, i juz wtedy zatrzymano pierwsze osoby tvn24.pl/polska/sabotaze-i-dywersje-w-polsce-donald-tusk-trzy-nocne-zatrzymania-st7927219 tvn24.pl/polska/rosja-wojna-hybrydowa-akty-dywersji-komunikat-abw-o-dzialaniach-terrorystycznych-rosji-w-polsce-i-u-sojusznikow-st8151907 Tu masz kilka jest tego masa. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Dziwne pożary 28.10.24, 03:18 Pupu111napisala. Aż dziw bierze że ruski.konsulat.byl tak blisko Camp Kościuszko w Poznaniu, armii amerykańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec2023 Re: Dziwne pożary 27.10.24, 23:55 Słyszałem o tych trzech samochodach spalonych, to chyba gdzieś w Swarzędzu? Wyjaśnili przyczynę? Bo Hala targowa w Warszawie chyba do dziś nie wyjaśniona jak spaliła się? Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Dziwne pożary 28.10.24, 08:24 Nie wiem czy można to łączyć. A co mówią na mieście? (Szczerze? moja pierwsza myśl poszła w kierunku, czy to aby nie sabotaż, i na zlecenie, za zamknięty konsulat w Poznaniu ? ) Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Dziwne pożary 28.10.24, 13:07 Generalnie jest uruchomiony antyukrainski sciek i jak to czytam to zaczynam wierzyć, że jest to prowokacja ruska żeby szambo wybiło. Zauważyłam powtarzającą się narrację, że "Ukraińcy robili grilla". Ten scenariusz był już dementowany przez osoby z rady osiedla, ktore pisaly, że taki scenariusz był cwiczony i deska kompozytowa od węgla z grilla nie jest w stanie się zająć. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Dziwne pożary 28.10.24, 13:09 Spalili kompozyt?! WOW . No to nie, od grilla zająć się nie mógł. Odpowiedz Link Zgłoś