Dodaj do ulubionych

Wolna wigilia

28.10.24, 17:52
Myślicie, że w końcu zrobią wolne w ten dzień?
Obserwuj wątek
    • arkanna Re: Wolna wigilia 28.10.24, 17:53
      Ale po co? Żeby dzień wcześniej pracować do 14 bo trzeba się na wigilię przygotować 😁
      • engine8t Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:17
        arkanna napisała:

> Ale po co? Żeby dzień wcześniej pracować do 14 bo trzeba się na wigilię przygot
        > ować 😁

Mowisz ze niewiele sie zmienilo i kobiety sa ciagle KKK?
        A gdzie sa Ci wasi "partnerzy" co to powinni wszelkie obowiazki dzielic?
        • mikams75 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:50
          a to wolne ma byc tylko dla kobiet?
          • sarah_black38 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:26
            mikams75 napisała:

> a to wolne ma byc tylko dla kobiet?

Moim zdaniem tylko dla wierzących. Przeca ematka Wigilię i Boże Narodzenie traktuje jak wolny weekend, który spędza w bamboszach i piżamie, z kubkiem gorącej herbaty przy Netfliksie tongue_out
            • arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 16:35
              Jeśli niewierzący dostaną za to wolne w inny dzień to nie mam z tym żadnego problemu.
            • wylacznie_grawitacja Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:41
              sarah_black38 napisała:

> mikams75 napisała:
              >
              > > a to wolne ma byc tylko dla kobiet?
              >
              > Moim zdaniem tylko dla wierzących. Przeca ematka Wigilię i Boże Narodzenie trak
              > tuje jak wolny weekend, który spędza w bamboszach i piżamie, z kubkiem gorącej
              > herbaty przy Netfliksie tongue_out
              >
              A wierzący jak rok długi czytają Biblie, gdzie jest napisane:
              "I powiedział im: weźmiesz rybę na moją cześć i usmażysz. A bacz, byś mięsa nie zwiął. I popijesz to zupą z buraków. Choć w Palestynie nie rosną one"
    • 35wcieniu Re: Wolna wigilia 28.10.24, 17:55
      Nie wiem i jest mi obojętne ale byłoby w tym więcej sensu niż w dniach, które są wolne a mało kto wie po co. P
      • szarmszejk123 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:49
        To fakt :p
    • alpepe Re: Wolna wigilia 28.10.24, 17:56
      Idiotyzm
      • leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:01
        Ciebie to przecież nie dotyczy.
        • alpepe Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:30
          Ale nadal nie wnioskowałam o niemiecki paszport i mam kilka mieszkań w Polsce, mogłabym wrócić, więc jakby dotyczy.
          • 35wcieniu Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:41
            big_grin
            • kanna Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:05
              I gdyby akurat wróciła w Wigilię, do jednego ze swoich kilku mieszkań, a byłby dzień wolny, to gdzie by chleb kupiła? No gdzie?
              • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:24
                Muszę zacząć się interesować dniami wolnymi w Panamie. Nie mam zakazu wjazdu, więc mogłabym pojechać, gdybym kiedyś chciała oczywiście.
                • arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:42
                  Nie śmiej się. Moje starsze dziecko odwiedzało znajomych w Hiszpanii. I wpadli sobie na pomysł pojechanie do Andory. Mieli w planach coś zobaczyć, zajrzeć do sklepów itd. I co? I trafili na święto i nic nie kupili big_grin.
                  W tym roku na koniec pierwszego dnia po przylocie do Tajlandii poszliśmy do knajpy na kolację. Poprosiliśmy piwo - i co się okazało? Na drugi dzień było jakieś ichniejsze święto religijne i w związku z tym na 24 godziny przed nie sprzedawano alkoholu. Przepraszali nas bardzo za niedogodności.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:34
                    W razie andorskiej dyskusji o dniach wolnych koniecznie zajmijcie stanowisko! Na wypadek, jakbyście chcieli wrócić.
              • alpepe Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:24
                Otóż to. Trzeba by było do Ahlbeck.
    • leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:00
      Fajnie by było i tak w większości ludzie biorą wolne, wychodzą wcześniej albo pracują na pół gwizdka.
    • furiatka_wariatka Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:04
      Myślę, że tak, i się cieszę, zawsze jeden dzień wolny więcej wink
    • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:06
      Magdalena Biejat walczy o wolną wigilię, żeby kobiety mogły stać przy garach? To nie żart, to polska Lewica

Czołowa polityczka Lewicy pisze tak: "Nie powinniśmy się w ten dzień martwić, czy zdążymy dojechać do rodziny albo czy starczy nam czasu na przygotowanie kolacji." To wszystko na co stać Lewicę po roku u władzy?

W komentarzach pod postem Magdaleny Biejat:
      "Matko bosko.... Myślałam, że o dodatkowy dzień na religijne święto będzie walczyć ultrakatolicka prawica, a nie polityczki Lewicy."

Nie byłoby tematu, gdyby taki postulat zgłosił ktoś z prawicy, ale taka argumentowana propozycja w wydaniu Lewicy nie tyle zaskakuje, co żenuje. To jedyne co partia mająca równość na sztandarach może zaproponować rok po wyborach? A co z mieszkaniami socjalnymi, opieką zdrowotną i społeczną? A co z alimentami dla dzieci? Co z pomocą dla samodzielnych matek?

torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,31418527,magdalena-biejat-walczy-o-wolna-wigilie-zeby-kobiety-mogly.html
      • leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:09
        >"Nie powinniśmy się w ten dzień martwić, czy zdążymy dojechać do rodziny albo czy starczy nam czasu na przygotowanie kolacji."

A wystarczy znać podstawy gramatyki języka polskiego big_grin Gdzie tu mowa o kobietach?
        • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:15
          Nie pisze kogo ma na myśli, ale wyborczynie Lewicy piszą wprost, że przygotowanie świąt w Polsce to zadanie kobiet.
          "- Kto najwięcej pracuje nad przygotowaniem świat i kto na wyścigi biega po sklepach? Kobiety."

torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,31418527,magdalena-biejat-walczy-o-wolna-wigilie-zeby-kobiety-mogly.html
          • leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:26
            >Nie pisze kogo ma na myśli

Czy ty się czytasz? Owszem pisze. Używa osoby pierwszej liczby mnogiej, w tym kontekście "my", czyli "my, mieszkańcy Polski".

>ale wyborczynie Lewicy piszą wprost, że przygotowanie świąt w Polsce to zadanie kobiet.

Czyli wyborczynie lewicy (ja też się do nich zaliczam, ale w takich momentach czuję zażenowanie) po prostu stawiają chochoła i same wkładają Biejat w usta słowa, których nie powiedziała. Te wyborczynie lewicy, czyli raczej młode, wykształcone, z wielkich miast, które w wigilię bez problemów biorą urlop albo mają skrócony dzień pracy, na kolację jadą do rodziców albo zamawiają pizzę. Ewentualnie lecą w ciepłe kraje. Więc sobie biją ideologiczną pianę i w trosce o kobiety wcale o kobietach nie myślą. Bo pani Jadzia z Hrubieszowa, pracownica dyskontu, jeśli przez 50 lat życia urabiała się w wigilię, to będzie się urabiać dalej, nawet jeśli będzie musiała pójść do pracy. To przecież nie jest tak, że jak wigilia wolna to ona będzie tyrać, a jak wigilia pracująca to obowiązki rozłoży po partnersku.
      • hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:42
        Dziemianowicz-Bąk: a nie to ona to powiedziała.
      • advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:53
        Fakt, że Wyborcza szczuje na Lewicę, wcale mnie nie dziwi. Organ prasowy partii "klasy średniej", przedsiębiorców, kamienicznikow MUSI walczyć z prospolecznymi celami Lewicy, bo i mieszkania socjalne, i opieka społeczna, i pomoc dla matek ogranicza zyski panów posłów (i pan poslanek także).
        • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:22
          advanced48 napisał(a):

> Fakt, że Wyborcza szczuje na Lewicę, wcale mnie nie dziwi. Organ prasowy partii
          > "klasy średniej", przedsiębiorców, kamienicznikow MUSI walczyć z prospolecznym
          > i celami Lewicy

W tym dzisiejszym artykule: "Kryzys mieszkaniowy? Nie dla posłów. Oni na nim zarabiają. Ujawniamy ile" jadą równo po wszystkich: PIS, KO i całej reszcie. Owszem, piszą również o bardzo lewicowym kamieniczniku Krzysztofie Śmiszku z jego sześcioma nieruchomościami na wynajem.

wyborcza.biz/biznes/7,177151,31386171,u-kosiniaka-kamysza-podwyzka-o-41-proc-u-lichockiej-o-33-proc.html
          • advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:40
            Obawiam się, że jedyna prawdziwa lewica w polskim parlamencie jest grupa koleżeńska Zandberga, której poglądy i zamierzenia nie podobają się pozostałym, większości ematek także. Propozycja wolnej wigilii nie ma nic wspólnego z religia, to po prostu wolny dzień przed rodzinnymi świętami. Kto zaś jest bardziej zaangażowany w przygotowanie tych świat, zależy wyłącznie od samych rodzin, nikt tego prawnie regulować nie zamierza.
            • lella_two Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:40
              Dokładnie tak jest. I zawsze dziwi zawziętość w dowalaniu lewicy, teraz również. Niby nic nie znaczy, marginalna, ale jak tylko pojawi sie sposobność to huzia na Józia i komentariat Wyborczej idzie łapka w łapkę z każdym, nawet z konfą. Czekam jeszcze na dyżurną opinię Matczaka!
      • lauren6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:48
        W jakim celu zalinkowałaś ten żenujący artykuł?
      • moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 06:41
        W zalinkowanym artykule najlepsza jest pani nauczycielka. Taka mądra inaczej.
      • little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:34
        Rozumiem, że jak Wigilia wolna nie jest, to wszystko przygotowują krasnoludki? A jak będzie wolna, to kobiety będą stać przy garach 🤦
        • moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:31
          little_fish napisała:

> Rozumiem, że jak Wigilia wolna nie jest, to wszystko przygotowują krasnoludki?
          > A jak będzie wolna, to kobiety będą stać przy garach 🤦

Można nic nie przygotowywać. Święta niektórym kojarzą się tylko i wyłącznie z żarciem. Nie ma ofiar w tym przypadku, są tylko ochotniczki jęczybuły.
          • little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:18
            Oczywiście że można nic nie przygotowywać. Ale jeśli ktoś przygotowuje, to robi to niezależnie od wolnego w wigilię. Jak Wigilia będzie wolna, to nie będzie bardziej zarobiony.
    • andaba Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:16
      Jest mi to absolutnie obojętne.
      • chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 06:51
        Ponieważ nie pracujesz, dodaj. Zatem i wolne w święta też jest ci obojętne, bo i tak masz wolne.
        • grey_delphinum Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:07
          chicarica napisała:

> Ponieważ nie pracujesz, dodaj. Zatem i wolne w święta też jest ci obojętne, bo
          > i tak masz wolne.
          >
          Andaba nie pracuje? Wielokrotnie sugerowała, ze oststnio pracuje i dość dobrze zarabia.
          • chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:40
            "Pracuje" na umowę zlecenie, czyli jak będzie dzień wolny to dla niej tylko gorzej.
            No i od stosunkowo niedawna, bo stękała że tyyyyyle jej składek zabierają a emeryturę będzie mieć najniższą, więc raczej nie jest to osoba która pracowała całe życie.
            • chatgris01 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:43
              Ma zdaje się 4 dzieci, więc i tak miałaby emeryturę, nie musiała w tym celu iść do pracy, więc jej nie wypominaj, że nie pracowała całe życie. Od paru lat znów pracuje.
              • m_incubo Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:02
                Wydawało mi się, że pracowała jako pielęgniarka?
                • chatgris01 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:13
                  m_incubo napisała:

> Wydawało mi się, że pracowała jako pielęgniarka?
                  >

No mnie też, że od czasu pandemii (i nadal pracuje). Dzieci już ma praktycznie dorosłe.
              • chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:20
                Ja jej nie wypominam że nie pracowała, tylko że jako osoba nie pracująca na etat, koniecznie musi wyrazić swoje zdanie w sprawach dotyczących ludzi pracujących na etat. Kwestia (braku) oskładkowania niektórych rodzajów umów przy jednoczesnym założeniu, że emerytura się należy to nie jest główny temat tej dyskusji, wspominam o tym tylko po to, żeby uzasadnić skąd wzięłam przeświadczenie że ona nie pracuje. Pracuje dorywczo, tu się myliłam faktycznie.
    • iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:22
      zerlinda napisała:

> Myślicie, że w końcu zrobią wolne w ten dzień?

Ale że sklepy będa zamknięte, kursy pkp czy pks wg rozkladu świątecznego, lekarze tylko w dyżurnych punktach itd?
      • zerlinda Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:29
        Tak. Jak wolne, to wolne.
        • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:35
          To mam nadzieję, że w korpo, urzędach, zakładach pracy itd. "nasze drogie panie" będę puszczane wcześniej do domu w wigilię Wigilii, żeby zdążyły zrobić zakupy do lepienia pierogów, smażenia karpia itd. smile
        • droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 14:27
          W przypadku dobrego układu będą 4 kolejne dni bez handlu. Idziemy na rekord Europy, a może i świata.
      • katriel Re: Wolna wigilia 12.11.24, 13:55
        > kursy pkp czy pks wg rozkladu świątecznego

Tramwaje i autobusy miejskie we Wrocławiu od lat jeżdżą w Wigilię wg rozkładu sobotniego nawet jeśli przypada ona w dzień powszedni, a niektóre linie to w ogóle o 15 kończą kursowanie. To czemu pociągi nie miałyby?
    • astomi25 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:34
      Jest mi obojetne, bo mam od zawsze ten dzien wolny, bez koniecznosci brania urlopu.
    • eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:35
      Mniej godzin do przepracowania więc jestem na Tak.
      Na 99 % i tak będę pracować w wigilię.
      • hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:45
        Gdzie tam do wigilii. Nie obrzydzaj sobie.
        • eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:03
          Ale ja lubię pracować w wigilię czy w święta. Zawsze jest spokój i cisza w robocie.
          • hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:29
            A jak lubisz to kto Ci zabroni. Na pasterkę zdążysz.
            • eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:50
              Albo i nie, bo mogę mieć nockęwink

Nawet jakbym mogła to bym nie poszławink byłam raz w życiu, jeszcze jako nastolatka. W zimie, w nocy to ja wolę być w ciepłym łóżku niż się po kościołach włóczyć.
    • imponderabilia20 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:40
      Przecież ematka spędza święta ''po swojemu''.
      • little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:21
        I wolne w wigilię będzie w tym przeszkadzać?
    • alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:40
      O nie, zawsze z tatą jeździliśmy przed kolacją do Poznania na zakupy 🥲
      • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:44
        Pojedziecie w wigilię Wigilii smile
    • iza232 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:42
      Jestem za, pod warunkiem, że zlikwidują tzw. drugi dzień świąt, potrzebny jak dziura w moście.
      • alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:50
        Też uważam, że drugi dzień świąt jest taki na siłę .
        • imponderabilia20 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:55
          Serio macie problem z zagospodarowaniem wolnego dnia?
          • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:57
            Może problem w tym, że służbie trzeba będzie dać wolne? I to w tak gorącym okresie, gdy w domu tyle do zrobienia.
            • alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:14
              😅 pudło, moja mama robi wszystko sama from scratch.
              • alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:15
                Nawet masy makowej nie stosuje, tylko mieli mak w maszynce.
              • advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:45
                Jeśli ma leniwa i łakoma córkę, to nie ma innego wyjścia. Mamy takie już są.
                • alexis1121 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:57
                  Tak! Miłość matki do dziecka i jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Dobrze to ujęłaś.
        • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:08
          Drugiego dnia świąt ludzie spędzający święta u rodziców, dzieci czy innej rodziny zazwyczaj wracają do domów.
        • pyza-wedrowniczka Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:13
          Wigilia i pierwszy dzień świąt są u nas mocno rodzinne - jedni i drudzy rodzice, rodzeństwo itp. Uroczysty obiad i kolacja. A drugi dzień świąt to takie spotkania bardziej na luzie z przyjaciółmi czy kuzynami. Fajnie mieć co wolę oddechu, a nie od razu od stołu lecieć do pracy rano.
      • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:09
        Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia.
        • iza232 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:32
          nick_z_desperacji2 napisała:

> Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia.

O! To, to!
          • iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:35
            Co wam znowu nie pasuje w wolnym 6 stycznia, a zwlaszcza 15 sierpnia?
            • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:36
              W przeciwieństwie do drugiego dnia świąt 15 sierpnia jest zupełnie zbędny. 6 stycznia u mnie jeszcze się przydaje, bo święta prawosławne.
              • borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:37

> W przeciwieństwie do drugiego dnia świąt 15 sierpnia jest zupełnie zbędny. 6 st
                > ycznia u mnie jeszcze się przydaje, bo święta prawosławne.

Komu zbędny? Chyba tylko nauczycielom 🙄
                • little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:23
                  Większości nauczycieli ustawowo wolna wigilia też jest zbędna 😉
                  • muireade Re: Wolna wigilia 09.11.24, 10:04
                    Chyba, że ktoś ma akurat dyżur.
        • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:38

Dla długich weekendów. Teraz 1 stycznia w poniedziałek, a 6 w środę, czyli 2 dni urlopu i mamy 6 dni wolnego!
          A 15 sierpnia w piątek - też ładnie smile
          • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:46
            Tfu... odwrotnie: Teraz 1 stycznia w środę, a 6 w poniedziałek.
            Ale wciąż 6 dni do wzięcia za oddane 2 smile

• leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:47
          A te wolne soboty i 40-godzinny tydzień pracy to już w ogóle, dajcie spokój!
        • borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:34

Z wami jest coś nie tak? A może to ta słynna kultura zapierdolu...
          • nangaparbat3 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:47
            One może "przy mężu"?
          • nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:38
            Nie, to odpowiedź na "po co nam drugi dzień świąt". Drugi dzień świąt to są chociażby powroty, więc jeśli wigilia miałaby być za coś, to są w kalendarzu o wiele mniej przydatne daty.
            • borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:45
              Robienie wolnego za inny dzień jest kompletnie bez sensu i wprowadzi tylko zamieszanie. Albo niech dadzą normalnie wolne w ten dzień, albo niech głowy nie zawracają.
      • ykke Re: Wolna wigilia 29.10.24, 20:04
        iza232 napisała:

> Jestem za, pod warunkiem, że zlikwidują tzw. drugi dzień świąt, potrzebny jak d
        > ziura w moście.

No nie wiem. W BN zazwyczaj świętujemy do późna, nie uśmiechałoby mi się wstawać rano do pracy. Tak więc, 27 jest mi potrzebny jako dzien wolny.
    • zanetka.x Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:47
      pieczywo trzeba będzie zatem kupić na 3 dni i mrozić
      • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:54
        To już sobie wyobrażam te kolejki tych wszystkich ludzi robiących w popłochu zakupy na 3 dni bez czynnych sklepów. A jak wigilia wypadnie w poniedziałek, to na pięć! To dopiero będzie pandemonium.
        • iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:24
          ewka.n napisała:

> To już sobie wyobrażam te kolejki tych wszystkich ludzi robiących w popłochu za
          > kupy na 3 dni bez czynnych sklepów. A jak wigilia wypadnie w poniedziałek, to n
          > a pięć! To dopiero będzie pandemonium.

Ty nic nie mow, tylko xaplanun zakupy na czwartek, bo w piatek jest Wszystkich Świetych 😉
          • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:32
            iwoniaw napisała:

> Ty nic nie mow, tylko zaplanuj zakupy na czwartek, bo w piatek jest Wszystkich
            > Świetych 😉

Jaki czwartek?! Przecież w czwartek to będzie ogólnonarodowe pandemonium robienia zapasów na aż 3 (słownie: trzy) dni bez czynnych sklepów. Już widzę te kolejki! Zakupy zaplanować trzeba na środę wink
            • iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:35
              No tak, racja , środa to max, już czujność tracę z tego wszystkiego! 😉
            • 35wcieniu Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:43
              Zachowaj optymizm, niektórzy jednak potrafią liczyć. big_grin
            • ophelia78 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:52
              Dlaczego na 3 dni?
              Przecież w sobotę 2.11 sklepu otwarte
              • biala_ladecka Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:06
                Szach mat 😂
              • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:46
                ophelia78 napisała:

> Dlaczego na 3 dni?
                > Przecież w sobotę 2.11 sklepu otwarte

Faktycznie! Ufff,... dzięki! Ewidentnie spanikowałam smile
            • hanusinamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:06
              Skoro sama nie robisz tych zakupów...to o co chodzi?
      • gulcia77 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:26
        Nie obchodzimy świąt, więc zawsze w wigilię biorę zmianę za którąś z dziewczyn, ale patent z mrożeniem pieczywa stosujemy cały rok, nie tylko w dni wolne.
      • nangaparbat3 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:49
        Przecież żaby ojca dyrektora są otwarte ZAWSZE.
    • rosie Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:47
      Po przeczytaniu wątku największym problemem wydaje się zrobienie zakupów na 3 dni. Lewica powinna zaproponować "wigilię handlową" wolne dla wszystkich oprócz osób pracujących w handlu. Dla mnie wigilia mogłaby być wolna, w moim miasteczku i tak wszystko co najlepsze jest wykupione dzień przed wigilią. A najlepsze wędliny w mieście to nawet w wigilię mają zamknięte sklepy firmowe. W innych sklepach też już wszystko poprzebierane.
      • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:57
        rosie napisała:

> Po przeczytaniu wątku największym problemem wydaje się zrobienie zakupów na 3
        > dni. Lewica powinna zaproponować "wigilię handlową" wolne dla wszystkich oprócz
        > osób pracujących w handlu.

O to to! Byłoby to bardzo w duchu Nowej Lewicy. Nowej, czyli tej której elektoratem są, jak to trafnie ujęła loesia-wspaniala: raczej młode, wykształcone, z wielkich miast. A one na kasie raczej nie pracują.
        • hanusinamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:07
          Widzę, że masz ból dupy, że ktoś jest wykształcony.
          Dasz radę nadrobić braki. Do dzieła!
      • lauren6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:53
        Mnie zastanawia dlaczego zrobienie zakupów na 3 dni, zamiast na 2 dni, jest takim wyzwaniem?
        • iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:57
          lauren6 napisała:

> Mnie zastanawia dlaczego zrobienie zakupów na 3 dni, zamiast na 2 dni, jest tak
          > im wyzwaniem?

Chodzi wyłacznie o to, że w sklepie są wszyscy naraz - i ci, którzy normalnie robiliby zakupy tego dnia, i ci, którzy by przyszli w te kolejne dni, kiedy tym razem wypada wolne. Zatem jest pandemonoum na parkingu, pandemonium w alejkach i pandemonium w kolejkach do kas.
          • asia_i_p Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:56
            Plus sklepom niekoniecznie się chce uzupełniać towar, którego potem nie sprzedadzą. Więc raczej tego ostatniego dnia nie dołożą już warzyw i owoców, a pieczywo przestaną piec o 17, żeby na pewno nic nie zostało.
    • koko8 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:18
      Jest mi to zupełnie obojętne, i tak zwykle pracuję w święta. Gdyby się jednak ustawodawcy uparli na dodatkowy wolny od pracy dzien w roku, to wolałbym jednak w lipcu. Np. z okazji zwycięstwa pod Grunwaldem.
    • anorektycznazdzira Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:23
      ja myślę, że nie, ten temat jest grzany regularnie od co najmniej 15 lat - i nic
      nawet za pisizmu nic
      więc nie sądzę, a poza tym mi to wisi
    • aagnes Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:27
      Tak ale poproszę wszystkie niedziele handlowe.
      • ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:31
        aagnes napisał:

> Tak ale poproszę wszystkie niedziele handlowe.

Niedziela Wielkanocna też? Grubo.
    • misiamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:38
      Myślę że są szanse bo nic tak nie poprawia pijaru jak benefity dla tzw. zwykłych ludzi. Z tym że ja postulowałabym Wigilię wolną w zamian za 6 stycznia.
      • berdebul Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:13
        Popieram. Wielbłąda można zobaczyć przez cały rok w zoo, nie musi paradować 06.01. Przez miasto.
      • jehanette Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:28
        Tak, ten 6 stycznia jest niepotrzebny, nie kojarzę żadnych tradycji z tym związanych. A Wigilia ma silne znaczenie kulturowe, rodzinne i naprawdę i tak realnej pracy nie ma tego dnia. Tylko handel się męczy a single muszą udawać że pracują na dyżurach.
        • misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:25
          Racja, większość zawodów / firm/ urzędów i tak ma wolne, reszta wyrywa przed końcem dnia. Wolny dzień byłby sprawiedliwością społeczną dla tych nielicznych, którzy nie mogą się urwać z pracy i nie mają wolnego. A święto 6 stycznia to kompletne kuriozum. Wigilia jest natomiast silnie zakorzenioną typowo polską tradycją rodzinną.
        • arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:28
          To mało kojarzysz. Do tego to Wigilia w kościele Prawosławnym
      • hiacynta333 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:45
        Jestem jak najbardziej za, mogę za wolną wigilię oddać Boże Ciało, Matki bożej zielnej, Trzech króli, czy 11 listopada.
        Pracuję w fabryce, nie mam już urlopu, nie mam jak odrobić, a wcześniej nas nie puszczą bo dojeżdżamy autobusami. Administracja weźmie home offis, a produkcja nie ma takiej możliwości. Chcę wolną wigilię!!!
    • claudel6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:27
      Ja się zastanawiam jakim cudem w tym kraju dominującej jednej religii ktoś wolnym zrobił 6 stycznia. Jakim cudem ten pomysł przeszedl, choć dotyczył wtedy może procenta obywateli, a przecież straty w gospodarce - uooo panie! Prawosławni są tylko jedną z mniejszości religijnych w naszym kraju, mamy przecież również mniejszość muzułmańską, mikroskopijną, ale jednak - żydowską, jakoś one nie dostały wolnych swoich świąt.
      A to że Wigilia w kraju tradycyjnie katolickim nie jest wolna to jest jakaś aberracja. Te święta u nas tak działają, że de facto najważniejszym symbolicznym dniem świątecznym jest ta Wigilia. Może to niezgodne z teologią, ale Polska to kraj ludzi praktykujących, niekoniecznie wierzących i litera pisma jest tu najmniej ważna. A praktyka jest taka - dzień wigilijny jest dla Polaków szalenie ważny.
      Dla mnie osobiście - nie ma to znaczenia, bo nie pracuję na umowie o pracę. W Wigilię i tak zawsze biorę wolne. Ale uważam, że tak - ten dzień powinien być w Polsce wolny.
      • claudel6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:30
        ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolickie święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała, jak Sejm ustanowił ten dzień wolnym big_grin
        • sueellen Re: Wolna wigilia 29.10.24, 00:23
          claudel6 napisała:

> ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolicki
          > e święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała, jak Sejm ust
          > anowił ten dzień wolnym big_grin

W katolickiej Hiszpanii trzech króli ważniejsze niż wigilia. To właśnie wtedy dzieci dostają prezenty. W wigilię nic nie dostają. A moje dostają 24 grudnia 25 grudnia i 6 stycznia. Się im trafiło jak ślepej kurze ziarno
        • taki-sobie-nick Re: Wolna wigilia 29.10.24, 02:04
          claudel6 napisała:

> ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolicki
          > e święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała

Robiłaś sondę?
        • leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:52
          To nie jest tylko katolickie święto, no ale ile można tłuc. Właściwie to ciekawe czy w np. Czechach czy UK ktoś postuluje zniesienie dni wolnych z okazji BN, w końcu większość ludzi jest tam niewierzącą.

A pod mniejszości, które naprawdę są mikroskopijne (np. gmina żydowska w Krakowie liczy ok. 100 osob), ciężko ustawiać wolne dla całego kraju, dlatego mniejszości mają prawo do dni wolnych w swoje święta. Nie musisz udawać, że się troszczysz.
          • claudel6 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:18
            katolickie czy nie - to niczego nie zmienia. zrób sondę wśród Polaków, czy wolą mieć wolne w Wigilię czy w Święto Trzech Króli. możesz zrobić w swoim otoczeniu, wystarczy.
            • cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:45
              A czemu mają mieć w tej sondzie do wyboru tylko dwa (zbiegiem okoliczności) katolickie święta?
      • nangaparbat3 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:53
        Co do znaczenia wigilii to ja się podpisze, zresztą ważna jest nie tylko dla wierzących katolików. I dobrze, rytuały świąteczne są potrzebne. Sama mam wolne od kiedy pamiętam, ale często zastanawiałam się, jak to jest z organizowaniem wigilii kiedy się tego dnia pracuje - nie zazdroszczę.
      • arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:29
        A znasz Święto trzech Króli?
      • pursuedbyabear Re: Wolna wigilia 09.11.24, 20:45
        Wigilia to wieczór przed właściwym śwìętem.
        A jej ważność polega głównie na gotowaniu przez cały dzień.
        • eagle.eagle Re: Wolna wigilia 09.11.24, 21:38
          pursuedbyabear napisała:

> Wigilia to wieczór przed właściwym śwìętem.
          > A jej ważność polega głównie na gotowaniu przez cały dzień.
          >

U mnie wigilia to był dzień w którym wspólnie zasiadało się do wigilijnego stołu, rodzinnie. W dni świąteczne każdy już spędzał w swoim własnym domu. Więc dla mnie to jest bardziej świąteczny dzień od np drugiego dnia świąt, aż wstyd przyznać ale nie wiem co wtedy świętujemy, drugi dzień życia Jezusa?
    • sueellen Re: Wolna wigilia 29.10.24, 00:19
      Wolna wigilia w Polsce może być jedynie wtedy, jeśli najpierw zostanie wprowadzona w UK. W innym razem razie jest absolutnie niepotrzebna 😅
    • cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:18
      Jeśli by ktoś jeszcze miał złudzenia na temat rozdziału państwa od kościoła - wolna wigilia postulowana przez lewicę.
      • misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:31
        Nie widzę spreczności. Lewicy nie chodzi o jezuska, tylko jak sądzę, sprawiedliwość wyrażającą się tym, że dzisiaj i tak większość pracowników ma wolny dzień. Pracują nieliczni, pewnie handel i produkcja o ile nie jest wyłączana w związku z BN. I owszem, to jest głęboko niesprawiedliwe, że pani urzędniczka albo pan z korpo mają wolne, a pani sprzedawczyni i pan od taśmy produkującej zapiep..ają. A wszyscy na Kodeksie pracy i teoretycznie z równymi prawami.
        • cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:43
          Nie chodzi o Jezuska tylko zupełnie przypadkiem wybrala dzień katolickich świąt jakby katolickie święta jeszcze nie dominowały w kalendarzu świat państwowych. Szkoda że o panią sprzedawczynię ateistkę i pan od taśmy buddystę się lewica zapomniała zatroszczyć.
        • pyza-wedrowniczka Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:43
          Pracowałam w różnych firmach i w każdej wolne w wigilię było z normalnego urlopu. Więc byli tacy, którzy tego urlopu nie mieli/nie chcieli wziąć i pracowali normalnie do 16.00 (czyli dłużej niż w sklepie). To były zazwyczaj pojedyncze osoby, ale się zdarzało. Nikt mi nigdy bez urlopu wolnego nie dał w wigilię.
        • jkl13 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:22
          Pracuję w urzędzie od zawsze. Ponad 25 lat. Jeszcze nigdy Wigilia nie była dniem wolnym od pracy, ani razu. Owszem, urzędy pracują krócej, np.mój zwalnia ludzi w wigilię o 13, zamiast o 15, ale to raptem 2 godziny krócej niż zwykły dzień pracy. U mojego męża też w urzędzie wolne od 12 (przy pracy do 15) mają kobiety, mężczyźni pracują normalnie do 15.
          Więc nie wiem gdzie ta większość pracowników, która w wigilię ma dodatkowy dzień wolny od pracodawcy...
          • misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:50
            W urzędzie państwowym w Polsce w wigilię urzędniczki mają wolne od 12, a urzędnicy nie mają wolnego?
            Chryste, jest gorzej niż myślałam.
            • jkl13 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:21
              Tak, dla mnie to też fenomen, ale tak to u nich funkcjonuje.
        • moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:37
          misiamama napisała:

> Nie widzę spreczności. Lewicy nie chodzi o jezuska, tylko jak sądzę, sprawiedli
          > wość wyrażającą się tym, że dzisiaj i tak większość pracowników ma wolny dzień.
          > Pracują nieliczni, pewnie handel i produkcja o ile nie jest wyłączana w związk
          > u z BN. I owszem, to jest głęboko niesprawiedliwe, że pani urzędniczka albo pan
          > z korpo mają wolne, a pani sprzedawczyni i pan od taśmy produkującej zapiep..a
          > ją. A wszyscy na Kodeksie pracy i teoretycznie z równymi prawami.

Głęboko niesprawiedliwe jest to, że nauczyciele mają ten dzień wolny od zawsze, a ty piszesz coś o korpo, gdzie masz dzień wolny jak dostaniesz zgodę na urlop w tym dniu.
          • little_fish Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:12
            Mają wolny też dzień przed wigilią, mają wolne również po świętach, do nowego roku, i Wielki Czwartek, i wtorek po Wielkanocy, i ferie, i wakacje - zapraszam do szkoły 😁
    • m_incubo Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:18
      Jestem za. Mam również nadzieję, że dzień przed wigilią też będzie wolny, żeby nikt nie musiał martwić się, że nie zdąży się przygotować na wigilię 👌
      • chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:16
        Zdziwiłabyś się. Mam nie tylko wolną wigilię, ale i zwyczajowo przyjęte pół dnia wolnego przed praktycznie wszystkimi wolnymi dniami. A wszystko to w bardzo niereligijnym kraju.
        • m_incubo Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:20
          Dlaczego miałabym się zdziwić?
          • chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:22
            Dlatego, że sugerujesz sarkastycznie że jeszcze wolne przed wigilią ma być.
    • kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:55
      Tu jest wolna Wigilia i dwa dalsze dni. Sklepy 24 otwarte krócej. Jakoś to funkcjonuje bez strat w ludziach. I tez mnie to dziwi, ze w religijnej Polsce to nadal pracujący dzień.
      • kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:56
        Z czego sklepy otwarte, poza kilkoma dniami w roku, zawsze.
      • iwoniaw Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:58
        To wolna wigilia, czy sklepy 24 otwarte (krócej)? W Pl tez są w wigilię otwarte krócej, co nie zmienia faltu, ze to dzien pracujacy.
        • kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:45
          Wolny dzień świąteczny ale sklepy mogą być otwarte. Tylko, że krócej.
          • kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:55
            Upadek komunizmu przyniósł wolność obywatelom nawet w Boże Narodzenie. Kilkadziesiąt lat wcześniej był to dzień roboczy, w 1989 roku był to dzień wolny, ponieważ wypadał w niedzielę. A rok później był już dzień wolny. Ale gazeta została opublikowana 30 lat temu

Źródło: www.idnes.cz/zpravy/domaci/mlada-fronta-dnes-stedry-den-tricet-let-pracovni-den.A191223_134728_domaci_chtl
      • droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:22
        Ale kumasz, że w Polsce to przerwa może wynosić do 4 dni?
        • claudel6 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:20
          i co z tego?
          • droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:49
            No jeśli nic w tym osobliwego, że przez ponad pół tygodnia kraj (oficjalnie) ma funkcjonować bez handlu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka