zerlinda 28.10.24, 17:52 Myślicie, że w końcu zrobią wolne w ten dzień? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
arkanna Re: Wolna wigilia 28.10.24, 17:53 Ale po co? Żeby dzień wcześniej pracować do 14 bo trzeba się na wigilię przygotować 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:17 arkanna napisała: > Ale po co? Żeby dzień wcześniej pracować do 14 bo trzeba się na wigilię przygot > ować 😁 Mowisz ze niewiele sie zmienilo i kobiety sa ciagle KKK? A gdzie sa Ci wasi "partnerzy" co to powinni wszelkie obowiazki dzielic? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:26 mikams75 napisała: > a to wolne ma byc tylko dla kobiet? Moim zdaniem tylko dla wierzących. Przeca ematka Wigilię i Boże Narodzenie traktuje jak wolny weekend, który spędza w bamboszach i piżamie, z kubkiem gorącej herbaty przy Netfliksie Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Wolna wigilia 04.11.24, 16:35 Jeśli niewierzący dostaną za to wolne w inny dzień to nie mam z tym żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wylacznie_grawitacja Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:41 sarah_black38 napisała: > mikams75 napisała: > > > a to wolne ma byc tylko dla kobiet? > > Moim zdaniem tylko dla wierzących. Przeca ematka Wigilię i Boże Narodzenie trak > tuje jak wolny weekend, który spędza w bamboszach i piżamie, z kubkiem gorącej > herbaty przy Netfliksie > A wierzący jak rok długi czytają Biblie, gdzie jest napisane: "I powiedział im: weźmiesz rybę na moją cześć i usmażysz. A bacz, byś mięsa nie zwiął. I popijesz to zupą z buraków. Choć w Palestynie nie rosną one" Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wolna wigilia 28.10.24, 17:55 Nie wiem i jest mi obojętne ale byłoby w tym więcej sensu niż w dniach, które są wolne a mało kto wie po co. P Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:01 Ciebie to przecież nie dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:30 Ale nadal nie wnioskowałam o niemiecki paszport i mam kilka mieszkań w Polsce, mogłabym wrócić, więc jakby dotyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:05 I gdyby akurat wróciła w Wigilię, do jednego ze swoich kilku mieszkań, a byłby dzień wolny, to gdzie by chleb kupiła? No gdzie? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:24 Muszę zacząć się interesować dniami wolnymi w Panamie. Nie mam zakazu wjazdu, więc mogłabym pojechać, gdybym kiedyś chciała oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:42 Nie śmiej się. Moje starsze dziecko odwiedzało znajomych w Hiszpanii. I wpadli sobie na pomysł pojechanie do Andory. Mieli w planach coś zobaczyć, zajrzeć do sklepów itd. I co? I trafili na święto i nic nie kupili . W tym roku na koniec pierwszego dnia po przylocie do Tajlandii poszliśmy do knajpy na kolację. Poprosiliśmy piwo - i co się okazało? Na drugi dzień było jakieś ichniejsze święto religijne i w związku z tym na 24 godziny przed nie sprzedawano alkoholu. Przepraszali nas bardzo za niedogodności. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:34 W razie andorskiej dyskusji o dniach wolnych koniecznie zajmijcie stanowisko! Na wypadek, jakbyście chcieli wrócić. Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:00 Fajnie by było i tak w większości ludzie biorą wolne, wychodzą wcześniej albo pracują na pół gwizdka. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:04 Myślę, że tak, i się cieszę, zawsze jeden dzień wolny więcej Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:06 Magdalena Biejat walczy o wolną wigilię, żeby kobiety mogły stać przy garach? To nie żart, to polska Lewica Czołowa polityczka Lewicy pisze tak: "Nie powinniśmy się w ten dzień martwić, czy zdążymy dojechać do rodziny albo czy starczy nam czasu na przygotowanie kolacji." To wszystko na co stać Lewicę po roku u władzy? W komentarzach pod postem Magdaleny Biejat: "Matko bosko.... Myślałam, że o dodatkowy dzień na religijne święto będzie walczyć ultrakatolicka prawica, a nie polityczki Lewicy." Nie byłoby tematu, gdyby taki postulat zgłosił ktoś z prawicy, ale taka argumentowana propozycja w wydaniu Lewicy nie tyle zaskakuje, co żenuje. To jedyne co partia mająca równość na sztandarach może zaproponować rok po wyborach? A co z mieszkaniami socjalnymi, opieką zdrowotną i społeczną? A co z alimentami dla dzieci? Co z pomocą dla samodzielnych matek? torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,31418527,magdalena-biejat-walczy-o-wolna-wigilie-zeby-kobiety-mogly.html Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:09 >"Nie powinniśmy się w ten dzień martwić, czy zdążymy dojechać do rodziny albo czy starczy nam czasu na przygotowanie kolacji." A wystarczy znać podstawy gramatyki języka polskiego Gdzie tu mowa o kobietach? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:15 Nie pisze kogo ma na myśli, ale wyborczynie Lewicy piszą wprost, że przygotowanie świąt w Polsce to zadanie kobiet. "- Kto najwięcej pracuje nad przygotowaniem świat i kto na wyścigi biega po sklepach? Kobiety." torun.wyborcza.pl/torun/7,48723,31418527,magdalena-biejat-walczy-o-wolna-wigilie-zeby-kobiety-mogly.html Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:26 >Nie pisze kogo ma na myśli Czy ty się czytasz? Owszem pisze. Używa osoby pierwszej liczby mnogiej, w tym kontekście "my", czyli "my, mieszkańcy Polski". >ale wyborczynie Lewicy piszą wprost, że przygotowanie świąt w Polsce to zadanie kobiet. Czyli wyborczynie lewicy (ja też się do nich zaliczam, ale w takich momentach czuję zażenowanie) po prostu stawiają chochoła i same wkładają Biejat w usta słowa, których nie powiedziała. Te wyborczynie lewicy, czyli raczej młode, wykształcone, z wielkich miast, które w wigilię bez problemów biorą urlop albo mają skrócony dzień pracy, na kolację jadą do rodziców albo zamawiają pizzę. Ewentualnie lecą w ciepłe kraje. Więc sobie biją ideologiczną pianę i w trosce o kobiety wcale o kobietach nie myślą. Bo pani Jadzia z Hrubieszowa, pracownica dyskontu, jeśli przez 50 lat życia urabiała się w wigilię, to będzie się urabiać dalej, nawet jeśli będzie musiała pójść do pracy. To przecież nie jest tak, że jak wigilia wolna to ona będzie tyrać, a jak wigilia pracująca to obowiązki rozłoży po partnersku. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:42 Dziemianowicz-Bąk: a nie to ona to powiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:53 Fakt, że Wyborcza szczuje na Lewicę, wcale mnie nie dziwi. Organ prasowy partii "klasy średniej", przedsiębiorców, kamienicznikow MUSI walczyć z prospolecznymi celami Lewicy, bo i mieszkania socjalne, i opieka społeczna, i pomoc dla matek ogranicza zyski panów posłów (i pan poslanek także). Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:22 advanced48 napisał(a): > Fakt, że Wyborcza szczuje na Lewicę, wcale mnie nie dziwi. Organ prasowy partii > "klasy średniej", przedsiębiorców, kamienicznikow MUSI walczyć z prospolecznym > i celami Lewicy W tym dzisiejszym artykule: "Kryzys mieszkaniowy? Nie dla posłów. Oni na nim zarabiają. Ujawniamy ile" jadą równo po wszystkich: PIS, KO i całej reszcie. Owszem, piszą również o bardzo lewicowym kamieniczniku Krzysztofie Śmiszku z jego sześcioma nieruchomościami na wynajem. wyborcza.biz/biznes/7,177151,31386171,u-kosiniaka-kamysza-podwyzka-o-41-proc-u-lichockiej-o-33-proc.html Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:40 Obawiam się, że jedyna prawdziwa lewica w polskim parlamencie jest grupa koleżeńska Zandberga, której poglądy i zamierzenia nie podobają się pozostałym, większości ematek także. Propozycja wolnej wigilii nie ma nic wspólnego z religia, to po prostu wolny dzień przed rodzinnymi świętami. Kto zaś jest bardziej zaangażowany w przygotowanie tych świat, zależy wyłącznie od samych rodzin, nikt tego prawnie regulować nie zamierza. Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:40 Dokładnie tak jest. I zawsze dziwi zawziętość w dowalaniu lewicy, teraz również. Niby nic nie znaczy, marginalna, ale jak tylko pojawi sie sposobność to huzia na Józia i komentariat Wyborczej idzie łapka w łapkę z każdym, nawet z konfą. Czekam jeszcze na dyżurną opinię Matczaka! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:48 W jakim celu zalinkowałaś ten żenujący artykuł? Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 06:41 W zalinkowanym artykule najlepsza jest pani nauczycielka. Taka mądra inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:34 Rozumiem, że jak Wigilia wolna nie jest, to wszystko przygotowują krasnoludki? A jak będzie wolna, to kobiety będą stać przy garach 🤦 Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:31 little_fish napisała: > Rozumiem, że jak Wigilia wolna nie jest, to wszystko przygotowują krasnoludki? > A jak będzie wolna, to kobiety będą stać przy garach 🤦 Można nic nie przygotowywać. Święta niektórym kojarzą się tylko i wyłącznie z żarciem. Nie ma ofiar w tym przypadku, są tylko ochotniczki jęczybuły. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:18 Oczywiście że można nic nie przygotowywać. Ale jeśli ktoś przygotowuje, to robi to niezależnie od wolnego w wigilię. Jak Wigilia będzie wolna, to nie będzie bardziej zarobiony. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 06:51 Ponieważ nie pracujesz, dodaj. Zatem i wolne w święta też jest ci obojętne, bo i tak masz wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:07 chicarica napisała: > Ponieważ nie pracujesz, dodaj. Zatem i wolne w święta też jest ci obojętne, bo > i tak masz wolne. > Andaba nie pracuje? Wielokrotnie sugerowała, ze oststnio pracuje i dość dobrze zarabia. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:40 "Pracuje" na umowę zlecenie, czyli jak będzie dzień wolny to dla niej tylko gorzej. No i od stosunkowo niedawna, bo stękała że tyyyyyle jej składek zabierają a emeryturę będzie mieć najniższą, więc raczej nie jest to osoba która pracowała całe życie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:43 Ma zdaje się 4 dzieci, więc i tak miałaby emeryturę, nie musiała w tym celu iść do pracy, więc jej nie wypominaj, że nie pracowała całe życie. Od paru lat znów pracuje. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:02 Wydawało mi się, że pracowała jako pielęgniarka? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:13 m_incubo napisała: > Wydawało mi się, że pracowała jako pielęgniarka? > No mnie też, że od czasu pandemii (i nadal pracuje). Dzieci już ma praktycznie dorosłe. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:20 Ja jej nie wypominam że nie pracowała, tylko że jako osoba nie pracująca na etat, koniecznie musi wyrazić swoje zdanie w sprawach dotyczących ludzi pracujących na etat. Kwestia (braku) oskładkowania niektórych rodzajów umów przy jednoczesnym założeniu, że emerytura się należy to nie jest główny temat tej dyskusji, wspominam o tym tylko po to, żeby uzasadnić skąd wzięłam przeświadczenie że ona nie pracuje. Pracuje dorywczo, tu się myliłam faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:22 zerlinda napisała: > Myślicie, że w końcu zrobią wolne w ten dzień? Ale że sklepy będa zamknięte, kursy pkp czy pks wg rozkladu świątecznego, lekarze tylko w dyżurnych punktach itd? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:35 To mam nadzieję, że w korpo, urzędach, zakładach pracy itd. "nasze drogie panie" będę puszczane wcześniej do domu w wigilię Wigilii, żeby zdążyły zrobić zakupy do lepienia pierogów, smażenia karpia itd. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 14:27 W przypadku dobrego układu będą 4 kolejne dni bez handlu. Idziemy na rekord Europy, a może i świata. Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Wolna wigilia 12.11.24, 13:55 > kursy pkp czy pks wg rozkladu świątecznego Tramwaje i autobusy miejskie we Wrocławiu od lat jeżdżą w Wigilię wg rozkładu sobotniego nawet jeśli przypada ona w dzień powszedni, a niektóre linie to w ogóle o 15 kończą kursowanie. To czemu pociągi nie miałyby? Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:34 Jest mi obojetne, bo mam od zawsze ten dzien wolny, bez koniecznosci brania urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:35 Mniej godzin do przepracowania więc jestem na Tak. Na 99 % i tak będę pracować w wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:45 Gdzie tam do wigilii. Nie obrzydzaj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:03 Ale ja lubię pracować w wigilię czy w święta. Zawsze jest spokój i cisza w robocie. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:29 A jak lubisz to kto Ci zabroni. Na pasterkę zdążysz. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:50 Albo i nie, bo mogę mieć nockę Nawet jakbym mogła to bym nie poszła byłam raz w życiu, jeszcze jako nastolatka. W zimie, w nocy to ja wolę być w ciepłym łóżku niż się po kościołach włóczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:40 Przecież ematka spędza święta ''po swojemu''. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:21 I wolne w wigilię będzie w tym przeszkadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:40 O nie, zawsze z tatą jeździliśmy przed kolacją do Poznania na zakupy 🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:42 Jestem za, pod warunkiem, że zlikwidują tzw. drugi dzień świąt, potrzebny jak dziura w moście. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:50 Też uważam, że drugi dzień świąt jest taki na siłę . Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:55 Serio macie problem z zagospodarowaniem wolnego dnia? Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:57 Może problem w tym, że służbie trzeba będzie dać wolne? I to w tak gorącym okresie, gdy w domu tyle do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:14 😅 pudło, moja mama robi wszystko sama from scratch. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:15 Nawet masy makowej nie stosuje, tylko mieli mak w maszynce. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:45 Jeśli ma leniwa i łakoma córkę, to nie ma innego wyjścia. Mamy takie już są. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:57 Tak! Miłość matki do dziecka i jest wyjątkowa i jedyna w swoim rodzaju. Dobrze to ujęłaś. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:08 Drugiego dnia świąt ludzie spędzający święta u rodziców, dzieci czy innej rodziny zazwyczaj wracają do domów. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:13 Wigilia i pierwszy dzień świąt są u nas mocno rodzinne - jedni i drudzy rodzice, rodzeństwo itp. Uroczysty obiad i kolacja. A drugi dzień świąt to takie spotkania bardziej na luzie z przyjaciółmi czy kuzynami. Fajnie mieć co wolę oddechu, a nie od razu od stołu lecieć do pracy rano. Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:09 Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia. Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:32 nick_z_desperacji2 napisała: > Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia. O! To, to! Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:35 Co wam znowu nie pasuje w wolnym 6 stycznia, a zwlaszcza 15 sierpnia? Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:36 W przeciwieństwie do drugiego dnia świąt 15 sierpnia jest zupełnie zbędny. 6 stycznia u mnie jeszcze się przydaje, bo święta prawosławne. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:37 nick_z_desperacji2 napisała: > W przeciwieństwie do drugiego dnia świąt 15 sierpnia jest zupełnie zbędny. 6 st > ycznia u mnie jeszcze się przydaje, bo święta prawosławne. Komu zbędny? Chyba tylko nauczycielom 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:23 Większości nauczycieli ustawowo wolna wigilia też jest zbędna 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:38 nick_z_desperacji2 napisała: > Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia. Dla długich weekendów. Teraz 1 stycznia w poniedziałek, a 6 w środę, czyli 2 dni urlopu i mamy 6 dni wolnego! A 15 sierpnia w piątek - też ładnie Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:46 Tfu... odwrotnie: Teraz 1 stycznia w środę, a 6 w poniedziałek. Ale wciąż 6 dni do wzięcia za oddane 2 Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:47 A te wolne soboty i 40-godzinny tydzień pracy to już w ogóle, dajcie spokój! Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:34 nick_z_desperacji2 napisała: > Pytanie raczej po co wolne 6 stycznia czy 15 sierpnia. Z wami jest coś nie tak? A może to ta słynna kultura zapierdolu... Odpowiedz Link Zgłoś
nick_z_desperacji2 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:38 Nie, to odpowiedź na "po co nam drugi dzień świąt". Drugi dzień świąt to są chociażby powroty, więc jeśli wigilia miałaby być za coś, to są w kalendarzu o wiele mniej przydatne daty. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:45 Robienie wolnego za inny dzień jest kompletnie bez sensu i wprowadzi tylko zamieszanie. Albo niech dadzą normalnie wolne w ten dzień, albo niech głowy nie zawracają. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Wolna wigilia 29.10.24, 20:04 iza232 napisała: > Jestem za, pod warunkiem, że zlikwidują tzw. drugi dzień świąt, potrzebny jak d > ziura w moście. No nie wiem. W BN zazwyczaj świętujemy do późna, nie uśmiechałoby mi się wstawać rano do pracy. Tak więc, 27 jest mi potrzebny jako dzien wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
zanetka.x Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:47 pieczywo trzeba będzie zatem kupić na 3 dni i mrozić Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 18:54 To już sobie wyobrażam te kolejki tych wszystkich ludzi robiących w popłochu zakupy na 3 dni bez czynnych sklepów. A jak wigilia wypadnie w poniedziałek, to na pięć! To dopiero będzie pandemonium. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:24 ewka.n napisała: > To już sobie wyobrażam te kolejki tych wszystkich ludzi robiących w popłochu za > kupy na 3 dni bez czynnych sklepów. A jak wigilia wypadnie w poniedziałek, to n > a pięć! To dopiero będzie pandemonium. Ty nic nie mow, tylko xaplanun zakupy na czwartek, bo w piatek jest Wszystkich Świetych 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:32 iwoniaw napisała: > Ty nic nie mow, tylko zaplanuj zakupy na czwartek, bo w piatek jest Wszystkich > Świetych 😉 Jaki czwartek?! Przecież w czwartek to będzie ogólnonarodowe pandemonium robienia zapasów na aż 3 (słownie: trzy) dni bez czynnych sklepów. Już widzę te kolejki! Zakupy zaplanować trzeba na środę Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:35 No tak, racja , środa to max, już czujność tracę z tego wszystkiego! 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:43 Zachowaj optymizm, niektórzy jednak potrafią liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:52 Dlaczego na 3 dni? Przecież w sobotę 2.11 sklepu otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:46 ophelia78 napisała: > Dlaczego na 3 dni? > Przecież w sobotę 2.11 sklepu otwarte Faktycznie! Ufff,... dzięki! Ewidentnie spanikowałam Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:06 Skoro sama nie robisz tych zakupów...to o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:26 Nie obchodzimy świąt, więc zawsze w wigilię biorę zmianę za którąś z dziewczyn, ale patent z mrożeniem pieczywa stosujemy cały rok, nie tylko w dni wolne. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:49 Przecież żaby ojca dyrektora są otwarte ZAWSZE. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Wolna wigilia 28.10.24, 19:47 Po przeczytaniu wątku największym problemem wydaje się zrobienie zakupów na 3 dni. Lewica powinna zaproponować "wigilię handlową" wolne dla wszystkich oprócz osób pracujących w handlu. Dla mnie wigilia mogłaby być wolna, w moim miasteczku i tak wszystko co najlepsze jest wykupione dzień przed wigilią. A najlepsze wędliny w mieście to nawet w wigilię mają zamknięte sklepy firmowe. W innych sklepach też już wszystko poprzebierane. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:57 rosie napisała: > Po przeczytaniu wątku największym problemem wydaje się zrobienie zakupów na 3 > dni. Lewica powinna zaproponować "wigilię handlową" wolne dla wszystkich oprócz > osób pracujących w handlu. O to to! Byłoby to bardzo w duchu Nowej Lewicy. Nowej, czyli tej której elektoratem są, jak to trafnie ujęła loesia-wspaniala: raczej młode, wykształcone, z wielkich miast. A one na kasie raczej nie pracują. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:07 Widzę, że masz ból dupy, że ktoś jest wykształcony. Dasz radę nadrobić braki. Do dzieła! Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:53 Mnie zastanawia dlaczego zrobienie zakupów na 3 dni, zamiast na 2 dni, jest takim wyzwaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:57 lauren6 napisała: > Mnie zastanawia dlaczego zrobienie zakupów na 3 dni, zamiast na 2 dni, jest tak > im wyzwaniem? Chodzi wyłacznie o to, że w sklepie są wszyscy naraz - i ci, którzy normalnie robiliby zakupy tego dnia, i ci, którzy by przyszli w te kolejne dni, kiedy tym razem wypada wolne. Zatem jest pandemonoum na parkingu, pandemonium w alejkach i pandemonium w kolejkach do kas. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:56 Plus sklepom niekoniecznie się chce uzupełniać towar, którego potem nie sprzedadzą. Więc raczej tego ostatniego dnia nie dołożą już warzyw i owoców, a pieczywo przestaną piec o 17, żeby na pewno nic nie zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:18 Jest mi to zupełnie obojętne, i tak zwykle pracuję w święta. Gdyby się jednak ustawodawcy uparli na dodatkowy wolny od pracy dzien w roku, to wolałbym jednak w lipcu. Np. z okazji zwycięstwa pod Grunwaldem. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:23 ja myślę, że nie, ten temat jest grzany regularnie od co najmniej 15 lat - i nic nawet za pisizmu nic więc nie sądzę, a poza tym mi to wisi Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:27 Tak ale poproszę wszystkie niedziele handlowe. Odpowiedz Link Zgłoś
ewka.n Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:31 aagnes napisał: > Tak ale poproszę wszystkie niedziele handlowe. Niedziela Wielkanocna też? Grubo. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wolna wigilia 28.10.24, 20:38 Myślę że są szanse bo nic tak nie poprawia pijaru jak benefity dla tzw. zwykłych ludzi. Z tym że ja postulowałabym Wigilię wolną w zamian za 6 stycznia. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:13 Popieram. Wielbłąda można zobaczyć przez cały rok w zoo, nie musi paradować 06.01. Przez miasto. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:28 Tak, ten 6 stycznia jest niepotrzebny, nie kojarzę żadnych tradycji z tym związanych. A Wigilia ma silne znaczenie kulturowe, rodzinne i naprawdę i tak realnej pracy nie ma tego dnia. Tylko handel się męczy a single muszą udawać że pracują na dyżurach. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:25 Racja, większość zawodów / firm/ urzędów i tak ma wolne, reszta wyrywa przed końcem dnia. Wolny dzień byłby sprawiedliwością społeczną dla tych nielicznych, którzy nie mogą się urwać z pracy i nie mają wolnego. A święto 6 stycznia to kompletne kuriozum. Wigilia jest natomiast silnie zakorzenioną typowo polską tradycją rodzinną. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 12:28 To mało kojarzysz. Do tego to Wigilia w kościele Prawosławnym Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta333 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 11:45 Jestem jak najbardziej za, mogę za wolną wigilię oddać Boże Ciało, Matki bożej zielnej, Trzech króli, czy 11 listopada. Pracuję w fabryce, nie mam już urlopu, nie mam jak odrobić, a wcześniej nas nie puszczą bo dojeżdżamy autobusami. Administracja weźmie home offis, a produkcja nie ma takiej możliwości. Chcę wolną wigilię!!! Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:27 Ja się zastanawiam jakim cudem w tym kraju dominującej jednej religii ktoś wolnym zrobił 6 stycznia. Jakim cudem ten pomysł przeszedl, choć dotyczył wtedy może procenta obywateli, a przecież straty w gospodarce - uooo panie! Prawosławni są tylko jedną z mniejszości religijnych w naszym kraju, mamy przecież również mniejszość muzułmańską, mikroskopijną, ale jednak - żydowską, jakoś one nie dostały wolnych swoich świąt. A to że Wigilia w kraju tradycyjnie katolickim nie jest wolna to jest jakaś aberracja. Te święta u nas tak działają, że de facto najważniejszym symbolicznym dniem świątecznym jest ta Wigilia. Może to niezgodne z teologią, ale Polska to kraj ludzi praktykujących, niekoniecznie wierzących i litera pisma jest tu najmniej ważna. A praktyka jest taka - dzień wigilijny jest dla Polaków szalenie ważny. Dla mnie osobiście - nie ma to znaczenia, bo nie pracuję na umowie o pracę. W Wigilię i tak zawsze biorę wolne. Ale uważam, że tak - ten dzień powinien być w Polsce wolny. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wolna wigilia 28.10.24, 21:30 ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolickie święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała, jak Sejm ustanowił ten dzień wolnym Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wolna wigilia 29.10.24, 00:23 claudel6 napisała: > ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolicki > e święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała, jak Sejm ust > anowił ten dzień wolnym W katolickiej Hiszpanii trzech króli ważniejsze niż wigilia. To właśnie wtedy dzieci dostają prezenty. W wigilię nic nie dostają. A moje dostają 24 grudnia 25 grudnia i 6 stycznia. Się im trafiło jak ślepej kurze ziarno Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Wolna wigilia 29.10.24, 02:04 claudel6 napisała: > ach przepraszam, 6 stycznia to nie tylko Wigilia prawosławna, ale też katolicki > e święto Trzech Króli. o którym większość Polaków się dowiedziała Robiłaś sondę? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Wolna wigilia 29.10.24, 07:52 To nie jest tylko katolickie święto, no ale ile można tłuc. Właściwie to ciekawe czy w np. Czechach czy UK ktoś postuluje zniesienie dni wolnych z okazji BN, w końcu większość ludzi jest tam niewierzącą. A pod mniejszości, które naprawdę są mikroskopijne (np. gmina żydowska w Krakowie liczy ok. 100 osob), ciężko ustawiać wolne dla całego kraju, dlatego mniejszości mają prawo do dni wolnych w swoje święta. Nie musisz udawać, że się troszczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:18 katolickie czy nie - to niczego nie zmienia. zrób sondę wśród Polaków, czy wolą mieć wolne w Wigilię czy w Święto Trzech Króli. możesz zrobić w swoim otoczeniu, wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:45 A czemu mają mieć w tej sondzie do wyboru tylko dwa (zbiegiem okoliczności) katolickie święta? Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:53 Co do znaczenia wigilii to ja się podpisze, zresztą ważna jest nie tylko dla wierzących katolików. I dobrze, rytuały świąteczne są potrzebne. Sama mam wolne od kiedy pamiętam, ale często zastanawiałam się, jak to jest z organizowaniem wigilii kiedy się tego dnia pracuje - nie zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Wolna wigilia 09.11.24, 20:45 Wigilia to wieczór przed właściwym śwìętem. A jej ważność polega głównie na gotowaniu przez cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
eagle.eagle Re: Wolna wigilia 09.11.24, 21:38 pursuedbyabear napisała: > Wigilia to wieczór przed właściwym śwìętem. > A jej ważność polega głównie na gotowaniu przez cały dzień. > U mnie wigilia to był dzień w którym wspólnie zasiadało się do wigilijnego stołu, rodzinnie. W dni świąteczne każdy już spędzał w swoim własnym domu. Więc dla mnie to jest bardziej świąteczny dzień od np drugiego dnia świąt, aż wstyd przyznać ale nie wiem co wtedy świętujemy, drugi dzień życia Jezusa? Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Wolna wigilia 29.10.24, 00:19 Wolna wigilia w Polsce może być jedynie wtedy, jeśli najpierw zostanie wprowadzona w UK. W innym razem razie jest absolutnie niepotrzebna 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:18 Jeśli by ktoś jeszcze miał złudzenia na temat rozdziału państwa od kościoła - wolna wigilia postulowana przez lewicę. Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:31 Nie widzę spreczności. Lewicy nie chodzi o jezuska, tylko jak sądzę, sprawiedliwość wyrażającą się tym, że dzisiaj i tak większość pracowników ma wolny dzień. Pracują nieliczni, pewnie handel i produkcja o ile nie jest wyłączana w związku z BN. I owszem, to jest głęboko niesprawiedliwe, że pani urzędniczka albo pan z korpo mają wolne, a pani sprzedawczyni i pan od taśmy produkującej zapiep..ają. A wszyscy na Kodeksie pracy i teoretycznie z równymi prawami. Odpowiedz Link Zgłoś
cegehana Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:43 Nie chodzi o Jezuska tylko zupełnie przypadkiem wybrala dzień katolickich świąt jakby katolickie święta jeszcze nie dominowały w kalendarzu świat państwowych. Szkoda że o panią sprzedawczynię ateistkę i pan od taśmy buddystę się lewica zapomniała zatroszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:43 Pracowałam w różnych firmach i w każdej wolne w wigilię było z normalnego urlopu. Więc byli tacy, którzy tego urlopu nie mieli/nie chcieli wziąć i pracowali normalnie do 16.00 (czyli dłużej niż w sklepie). To były zazwyczaj pojedyncze osoby, ale się zdarzało. Nikt mi nigdy bez urlopu wolnego nie dał w wigilię. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:22 Pracuję w urzędzie od zawsze. Ponad 25 lat. Jeszcze nigdy Wigilia nie była dniem wolnym od pracy, ani razu. Owszem, urzędy pracują krócej, np.mój zwalnia ludzi w wigilię o 13, zamiast o 15, ale to raptem 2 godziny krócej niż zwykły dzień pracy. U mojego męża też w urzędzie wolne od 12 (przy pracy do 15) mają kobiety, mężczyźni pracują normalnie do 15. Więc nie wiem gdzie ta większość pracowników, która w wigilię ma dodatkowy dzień wolny od pracodawcy... Odpowiedz Link Zgłoś
misiamama Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:50 W urzędzie państwowym w Polsce w wigilię urzędniczki mają wolne od 12, a urzędnicy nie mają wolnego? Chryste, jest gorzej niż myślałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:21 Tak, dla mnie to też fenomen, ale tak to u nich funkcjonuje. Odpowiedz Link Zgłoś
moni_485 Re: Wolna wigilia 29.10.24, 15:37 misiamama napisała: > Nie widzę spreczności. Lewicy nie chodzi o jezuska, tylko jak sądzę, sprawiedli > wość wyrażającą się tym, że dzisiaj i tak większość pracowników ma wolny dzień. > Pracują nieliczni, pewnie handel i produkcja o ile nie jest wyłączana w związk > u z BN. I owszem, to jest głęboko niesprawiedliwe, że pani urzędniczka albo pan > z korpo mają wolne, a pani sprzedawczyni i pan od taśmy produkującej zapiep..a > ją. A wszyscy na Kodeksie pracy i teoretycznie z równymi prawami. Głęboko niesprawiedliwe jest to, że nauczyciele mają ten dzień wolny od zawsze, a ty piszesz coś o korpo, gdzie masz dzień wolny jak dostaniesz zgodę na urlop w tym dniu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Wolna wigilia 10.11.24, 11:12 Mają wolny też dzień przed wigilią, mają wolne również po świętach, do nowego roku, i Wielki Czwartek, i wtorek po Wielkanocy, i ferie, i wakacje - zapraszam do szkoły 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: Wolna wigilia 29.10.24, 08:18 Jestem za. Mam również nadzieję, że dzień przed wigilią też będzie wolny, żeby nikt nie musiał martwić się, że nie zdąży się przygotować na wigilię 👌 Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:16 Zdziwiłabyś się. Mam nie tylko wolną wigilię, ale i zwyczajowo przyjęte pół dnia wolnego przed praktycznie wszystkimi wolnymi dniami. A wszystko to w bardzo niereligijnym kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Wolna wigilia 29.10.24, 10:22 Dlatego, że sugerujesz sarkastycznie że jeszcze wolne przed wigilią ma być. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:55 Tu jest wolna Wigilia i dwa dalsze dni. Sklepy 24 otwarte krócej. Jakoś to funkcjonuje bez strat w ludziach. I tez mnie to dziwi, ze w religijnej Polsce to nadal pracujący dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:56 Z czego sklepy otwarte, poza kilkoma dniami w roku, zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Wolna wigilia 29.10.24, 09:58 To wolna wigilia, czy sklepy 24 otwarte (krócej)? W Pl tez są w wigilię otwarte krócej, co nie zmienia faltu, ze to dzien pracujacy. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:45 Wolny dzień świąteczny ale sklepy mogą być otwarte. Tylko, że krócej. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: Wolna wigilia 29.10.24, 19:55 Upadek komunizmu przyniósł wolność obywatelom nawet w Boże Narodzenie. Kilkadziesiąt lat wcześniej był to dzień roboczy, w 1989 roku był to dzień wolny, ponieważ wypadał w niedzielę. A rok później był już dzień wolny. Ale gazeta została opublikowana 30 lat temu Źródło: www.idnes.cz/zpravy/domaci/mlada-fronta-dnes-stedry-den-tricet-let-pracovni-den.A191223_134728_domaci_chtl Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 16:22 Ale kumasz, że w Polsce to przerwa może wynosić do 4 dni? Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Wolna wigilia 29.10.24, 17:49 No jeśli nic w tym osobliwego, że przez ponad pół tygodnia kraj (oficjalnie) ma funkcjonować bez handlu... Odpowiedz Link Zgłoś