Dodaj do ulubionych

Lubię grzeczne dzieci

03.11.24, 07:58
A niegrzecznych nie lubię!!
I nie interesuje mnie czy są w jakiś sposób zaburzone czy po prostu źle wychowane.
Obserwuj wątek
    • kotejka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 08:05
      Ja bardziej nie lubię niegrzecznych dorosłych. Dzieci są w procesie, im więcej wybaczam. Dla starego buraka nie ma już nadziei
      • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 08:10
        kotejka napisała:
        > Ja bardziej nie lubię niegrzecznych dorosłych. Dzieci są w procesie, im więcej
        > wybaczam.

Nie ma czego wybaczać, bo dzieci niegrzecznych dorosłych wyrosną na niegrzecznych dorosłych.
        • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 08:43
          Sa wyjątki na szczęście.
      • 71tosia Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 10:04
        Nie lubisz niegrzecznych nastolatków czy 3 latkow? Czy może niemowlaka ktory budzi sie co kilka godzin z głośnym płaczem uznajesz za niegrzecznego? Nie lubisz 3 latka płaczącego z emocji w sklepie bo mama nie chce czegoś kupić? Czy może denerwuje cie kilkulatek nie mogący usiedzieć na lekcji? Nie lubisz trudno, ja rozumiem takie zachowania wiec mam na nie tolerancje.
        Zdecydowanie bardziej denerwują mnie niektóre zachowania dorosłych.
        • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 10:11
          71tosia napisała:
          > Nie lubisz niegrzecznych nastolatków czy 3 latkow? Czy może niemowlaka ktory b
          > udzi sie co kilka godzin z głośnym płaczem uznajesz za niegrzecznego? Nie lubis
          > z 3 latka płaczącego z emocji w sklepie bo mama nie chce czegoś kupić? Czy mo
          > że denerwuje cie kilkulatek nie mogący usiedzieć na lekcji?

Nastolatek powyżej 13 lat, to już nie takie małe dziecko i na wychowanie już jest za późno.
          Niemowlak to zupełnie inna sprawa. Płacze nie dlatego że jest niegrzeczny.
          Trzylatkowi wybaczam niektóre zachowania alu już pięciolatkowi nie.

> Zdecydowanie bardziej denerwują mnie niektóre zachowania dorosłych.

Mnie denerwują dorośli pozwalający swoim dzieciom na niegrzeczne zachowania na przykład w restauracji i tłumaczący innym, że o co wam chodzi? Przecież to dziecko!
          • 71tosia Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 11:22
            13 latkow się już nie wychowuje? Dość kontrowersyjna teza. 5 latek ma poziom emocji zbliżony do 3 latka.
            • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 11:53
              71tosia napisała:
              > 13 latkow się już nie wychowuje? Dość kontrowersyjna teza.

Wychowuje się.
              Ale jeśli ktoś do wieku 13 lat nie był dobrze wychowywany, to późniejsze próby wychowania mają znikome szanse powodzenia.
            • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:53
              Jesper Juul twierdził że maks do 12 roku życia się wychowuje, bo potem już za późno.
              • subskrybcja Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:32
                To prawda.
                • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 16:05
                  Uwielbiam go. Przeczytałam wszystkie jego książki. Zmarł niestety. Zdrowe podejście miał do życia i rodziny.
              • 71tosia Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 20:06
                Każde dziecko w każdych warunkach tylko do 12 roku sie wychowuje?. Może ktoś tak twierdzi, ale głupio twierdzi, ja wiem ze nawet dużo starsza młodzież się wychowuje, bo wychowywanie to oddziaływanie a nawet na zachowanie dorosłej osoby można pozytywnie wpływać.
                • ichi51e Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 20:50
                  Myślę że Juul chciał powiedzieć że RODZICE mają największy wpływ do 12 roku życia a potem grupa rówieśnicza/swiat. Ale dokładnie nie pamiętam ten cytat często ludzie przekręcają.
                  • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 22:12
                    Tak mniej więcej powiedział. Szansa na jakiekolwiek wpływ rodziców drastycznie spada około 12 roku życia dziecka. I oczywiście nie chodzi o to, żeby machnąć ręką na nastolatka, ale jest za późno na nerwowe próby wychowywania od podstaw. Jednym słowem co się zasiało to się zbierze.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 10:28
        Ale ten stary burak był zapewne również niegrzecznym dzieckiem.
    • cegehana Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 09:39
      Myślę, że niegrzeczne dzieci jakoś to przeżyją.
      • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 09:48
        cegehana napisał(a):
        > Myślę, że niegrzeczne dzieci jakoś to przeżyją.

One nie wiedzą że ich nie lubię. No chyba że pokazałaś im ten wątek.
        • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 09:54
          Myślę, że nikt nie lubi niegrzecznych dzieci.
          • fibi00 Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:09
            fogito napisała:

> Myślę, że nikt nie lubi niegrzecznych dzieci.

To chyba zależy o jaką niegrzeczność chodzi. Ja nie lubię dzieci, które mają jakieś głupie odzywki do dorosłych, takich małych cwaniaków. Ogólnie nie umiem jednoznacznie powiedzieć że lubię grzeczne dzieci a nie lubię niegrzecznych bo z moich obserwacji jest po prostu różnie. Zdarza się że nie lubię jakiegoś grzecznego dziecka i nawet nie umiem stwierdzić dlaczego go nie lubię a lubię łobuza.
            • subskrybcja Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:19
              fibi00 napisała:

> fogito napisała:
              >
              > > Myślę, że nikt nie lubi niegrzecznych dzieci.
              >
              >
              > To chyba zależy o jaką niegrzeczność chodzi. Ja nie lubię dzieci, które mają ja
              > kieś głupie odzywki do dorosłych, takich małych cwaniaków.

To sa właśnie niegrzeczne dzieci.
              • fibi00 Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:25
                subskrybcja napisała:

> fibi00 napisała:
                >
                > > fogito napisała:
                > >
                > > > Myślę, że nikt nie lubi niegrzecznych dzieci.
                > >
                > >
                > > To chyba zależy o jaką niegrzeczność chodzi. Ja nie lubię dzieci, które m
                > ają ja
                > > kieś głupie odzywki do dorosłych, takich małych cwaniaków.
                >
                > To sa właśnie niegrzeczne dzieci.

Dlatego piszę, że zależy o jaką niegrzeczność chodzi. Bo może być dziecko anioł ale z głupimi odzwykami, które bardzo mnie irytują a może być dziecko łobuz/ psotnik/żywe srebro, które będzie uchodziło za niegrzeczne ale mimo to ma coś w sobie że się je lubi.
                • subskrybcja Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:35
                  fibi00 napisała:

>
                  >
                  > Dlatego piszę, że zależy o jaką niegrzeczność chodzi. Bo może być dziecko anioł
                  > ale z głupimi odzwykami, które bardzo mnie irytują a może być dziecko łobuz/ p
                  > sotnik/żywe srebro, które będzie uchodziło za niegrzeczne ale mimo to ma coś w
                  > sobie że się je lubi.

Dziecko, którego wszedzie jest pełno, jes hałaśliwe, głosno się zachowuje, śpiewa, boega - jest żywiołowe a nie niegrzeczne.

niegrzeczne dziecko jest na przykład, gdy rodzic mówi, Oliwierku, scisz muzykę, bo dudni na cały dom już od dwudziestu minut, a syn odpowiada - wypad z mojego pokoju, ja chce słuchać głośnej muzyki teraz ( i ma gdzieś, ze obok są domownicy, którzy są zmuszeni do słuchania jego dudnienia).
                  Z resztą mam takiego sasiada, chyba był takim nastolatkiem, chłop 40 plus, a na zwrócenie uwagi, że jest już po północy a on ma na cały regulator puszcza muze odpowiada, ze lubi muzyke, nie sciszy, a jak ja nie lubie muzyki, to już on nic na to nie poradzi, a on jest u siebie.

Pewnie za młodu był takim niegrzecznym dzieckiem.
        • bazia_morska Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:15
          One wyczuwają smród onucy na kilometry, nie martw się, nigdy nie będzie ci dane ich spotkać.

• iwles Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 10:15

Myślę, że wszystkie dzieci mają centralnie w odwłoku twoje lubienie i nielubienie.
      • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 10:23
        iwles napisała:
        > Myślę, że wszystkie dzieci mają centralnie w odwłoku twoje lubienie i nielubien
        > ie.

Dlaczego porównujesz dzieci do zwierzątek?
        odwłok «tylny odcinek ciała stawonogów»
        • iwles Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 11:37

A tak jakoś, misiu 😛
          • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:02
            iwles napisała:
            > A tak jakoś, misiu 😛

Pokazywanie języka świadczy o infantyliźmie i złym wychowaniu, Wielka Niedźwiedzico.
            • iwles Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:25

Strasznie skotnialy jesteś, dinozaurze.
    • wkswks Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 11:46
      Ja nie lubię małych dupków (tak jak i dużych), chamskich i aroganckich oraz celowo złośliwych. Natomiast wszystkie inne niegrzeczne dzieci zazwyczaj lubię bo mają charakter. Grzeczne dzieci są zazwyczaj nudne.
      • hrasier_2 Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:36
        A ja lubię niegrzeczne dziewczynki i tu zgoda😄
    • fibi00 Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 12:00
      A ja zauważyłam że po prostu niektórych dzieci nie lubię i nie jest czasem istotne czy to dziecko jest grzeczne czy nie. Wstyd się przyznać ale np nie lubię swojego chrześniaka, nie lubię jednego z bratanków. Nie są niegrzeczni ale po prostu ich nie lubię. Nieraz obawiam się że może to widać po mnie że np jedne dzieci lubię a inne nie. O, jeszcze przypomniały mi się dzieci szwagra, dwie córeczki, młodsza jest małą diablicą ale bardzo ją lubię a starszej, mimo że jest grzeczniejsza od swojej siostry jakoś po prostu nie lubię. Nieraz zastanawiam się od czego to zależy i jedyne co przychodzi mi do głowy to nie to że nielubiane przeze mnie dzieci są niegrzeczne ale drażni mnie ich sposób bycia, ich sposób odzywania się do rodziców czy innych osób. Ale myślę że z czasem może się to zmienić bo nie lubiłam też syna swojej przyjaciółki a jak skończył 13-14 lat jakoś tak zmądrzał, wydoroślał i obecnie jako 16latka bardzo go lubię.
    • ikonieckropka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:06
      A co to znaczy grzeczne?
      • subskrybcja Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:15
        ikonieckropka napisała:

> A co to znaczy grzeczne?

Grzeczne czyli: umienjące się zachowac, na przykład wchodzisz do kogoś i mówisz dzień dobry czy tam czesc.

ALbo jak spotkasz sasiadke na dole z siatami, nie zatrzaskujesz jej drzwi przed nosem, niech se sama otworzy, tylko przytrzymasz jej drzwi.

Albo w klasie, masz kolege, który ma zeza, to nie krzyczysz, Karol jest zezolem, ma głupi wyraz twarzy, a na przerwie go nie popychasz, jak inne niegrzeczne dzieci, bo zezowaty, a może na dodatek rudy, to go wyzywasz, bo tak dajesz upust swich emocji.

To na razie tyle.

• ikonieckropka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 17:41
          To jest kulturalne i empatyczne dziecko, nie grzeczne.
          • fogito Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 22:13
            No właśnie to oznacza bycie grzecznym niezależnie od wieku.
      • iwles Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:32
        „Ręce w małdrzyk, buzia w ciup”
      • asia_i_p Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 17:03
        No właśnie, to jest bardzo niejasne w sumie.

Pamiętam, jak kilka lat temu wychodziłam już ze skóry, z uszu mi parowało, a mózg produkował plany niemoralne i nielegalne, bo próbowałam namówić mojego syna na powrót do domu. W czasie tego procesu przechodziła sąsiadka, moje diablę się do niej szczerze rozpromieniło i mówi z wylaniem "Dzień dobry". A ona "On jest zawsze taki grzeczny!" Nawet sznurówki mi opadły.
        • ikonieckropka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 17:43
          Mnie grzeczne kojarzy się z "rączki do tyłu", czyli nie kulturalne albo miłe, ale zmanierowane, sztucznie włożone w świat dorosłych.
          • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 17:51
            ikonieckropka napisała:
            > Mnie grzeczne kojarzy się z "rączki do tyłu", czyli nie kulturalne albo miłe, a
            > le zmanierowane, sztucznie włożone w świat dorosłych.

Masz jakieś dziwne skojarzenia.
            Może to jakas trauma z dzieciństwa?
            • ikonieckropka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 19:19
              Nie, racjonalizm. O dorosłym, który mówi dzień dobry, przepuszcza w drzwiach i nie wyzywa znajomych z pracy nie mówię, że jest grzeczny, więc nie widzę powodu, by tak to nazywać u dzieci.
          • asia_i_p Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 18:00
            No właśnie.
            Dla moich sąsiadów z kolei kluczowe jest to "dzień dobry", uśmiech i ogólnie bycie zauważonym. Fakt, że adresuje ich przy tym "panie sąsiedzie/ pani sąsiadko" i w drugiej osobie, a nie trzeciej (Pani sąsiadko, dokąd idziesz?) absolutnie im nie przeszkadza.
    • sylwus34 Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 13:21
      Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem .
      A już nie daj Boże, moich dzieci.
      • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 04.11.24, 00:46
        sylwus34 napisała:
        > Mam nadzieję, że nie jesteś nauczycielem .
        > A już nie daj Boże, moich dzieci.

Nie jestem.
        I Bogu dziękuję, że nie muszę uczyć twoich dzieci.
    • ichi51e Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 16:48
      A ja nie przepadam za lodami czekoladowymi. Nigdy ich nie biorę wolę dwa razy każdy inny byle nie czekoladowy. Albo jedną kulkę mniej…
    • kropkaa Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 16:50
      Dzieci grzeczne i niegrzeczne nie lubią dziadersów więc jesteście kwita.
      • bominka Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 16:57
        Autorko,ja też. Choć sama wy howalam 3ke jestem przekonana,że można zapanować na zachowaniem dziecka.
        • asia_i_p Re: Lubię grzeczne dzieci 03.11.24, 18:17
          No pewnie, że można, gwarancją sukcesu jest obranie sobie realistycznych celów, a najlepiej poczekanie ze sformułowaniem tych celów do końca procesu wychowania i twierdzenie z przekonaniem, że tak własnie miało być wink
    • srubokretka Re: Lubię grzeczne dzieci 04.11.24, 00:54
      Niegrzeczne dzieci sa lubiane tylko przez ich matki i to tez tylko czasami. Dobre i to. Obcy lubia ogladac filmy o takich dzieciach. Psychiatrzy uwielbiaja je , bo dzieki nim stac ich na wycieczki i drogie samochody
      • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 04.11.24, 01:12
        srubokretka napisał:
        > Niegrzeczne dzieci sa lubiane tylko przez ich matki

A ojcowie ich nie lubią?
        • srubokretka Re: Lubię grzeczne dzieci 04.11.24, 01:27
          Nie wiem. W tej kwestii nie mam zdania. Z zadnym ojcem takich dzieci nie rozmawialam.
          • czcigodnystarzec Re: Lubię grzeczne dzieci 04.11.24, 01:49
            srubokretka napisał:
            > Nie wiem. W tej kwestii nie mam zdania. Z zadnym ojcem takich dzieci nie rozmaw
            > ialam.

A z matkami rozmawiałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka