Dodaj do ulubionych

Paryż w 1 dzień

03.11.24, 20:18
W styczniu lecę na Karaiby, przez Paryż. Ze wstydem przyznaję, że nigdy nie byłam w Paryżu, ale wyszło mi po sprawdzeniu wszystkich opcji, że najlepiej (czytaj: najtaniej) będzie polecieć dzień w wcześniej i na spokojnie następnego dnia wsiąść w samolot na Martynikę.
W związku z tym, drogie ematki: co zobaczyć w Paryżu w 24 h?
Obserwuj wątek
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 20:18
      I nie dopisałam: bezdzietna singielka zainteresowana sztuką i architekturą.
      • grey_delphinum Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 20:38
        Wstyd to jest kraść...
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 20:48
          grey_delphinum napisał(a):

> Wstyd to jest kraść...

Wiem, a coś w temacie?
      • kura17 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:01
        > singielka zainteresowana sztuką i architekturą.

kurcze, ja to nudna jestem ... poszlabym do Luwru i wziela ich audio-przewodnika (audio guide) i zrobila "masterpieces" i cos jak "historia Luwru" - zabiera Cie pod ziemie i pokazuje stare budynki, na bazie ktorych Luwr byl zbudowany.
        rowniez strona internetowa Luwru ma zakladke "arcydziela" i mozna tam wybrac to, co chce sie zobaczyc (ale ten audioguide jakis czas temu byl fenomenalny, sluchalam po angielsku).
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:56
          kura17 napisała:

> > singielka zainteresowana sztuką i architekturą.
          >
          > kurcze, ja to nudna jestem ... poszlabym do Luwru i wziela ich audio-przewodnik
          > a (audio guide) i zrobila "masterpieces" i cos jak "historia Luwru" - zabiera C
          > ie pod ziemie i pokazuje stare budynki, na bazie ktorych Luwr byl zbudowany.
          > rowniez strona internetowa Luwru ma zakladke "arcydziela" i mozna tam wybrac to
          > , co chce sie zobaczyc (ale ten audioguide jakis czas temu byl fenomenalny, slu
          > chalam po angielsku).
          >

Z Luwrem to mam tak, że chciałabym tam pojechać SPECJALNIE i przynajmniej na 2 dni (w Ermitażu w Pitrze spędziłam 8 h bez picia i jedzenia, i gdyby nie zamykali to bym tam została). Więc Luwr zostawiam na inną okazjęwink
          • beaucouptrop Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:06
            Będziesz musiała wrócić 🤷‍♀️
    • slonko1335 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 20:56
      Montmarte. Poza tym wzięłabym autobus hop on hop off i wysiadała jak mi się cos spodoba po drodze i wsiadała z powrotem.
      • princesswhitewolf Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:05
        No wlasnie.
    • taje Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 20:58
      Najlepiej przetestować dwa miesiące wcześniej 16 listopada wink
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:53
        taje napisała:

> Najlepiej przetestować dwa miesiące wcześniej 16 listopada wink
        >
        Przecież czekam na mejla od Ciebie 😂
        • taje Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 00:03
          Jak to czekasz skoro napisałam już tydzień temu?!
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 00:33
            taje napisała:

> Jak to czekasz skoro napisałam już tydzień temu?!
            >

Jestem ślepa... Odpisałam, dziękuję!
    • pursuedbyabear Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:26
      Zobaczyć, co wystawiają w Grand Palais i Petit Palais, oba budynki przy okazji są piękne. Musée des Arts Décoratifs w skrzydle Luwru - genialne wystawy.

Spacerek od Luwru do Łuku Triumfalnego i Trocadero. Połażenie sobie w pobliżu Centre Pompidou.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:57
        pursuedbyabear napisała:

> Zobaczyć, co wystawiają w Grand Palais i Petit Palais, oba budynki przy okazji
        > są piękne. Musée des Arts Décoratifs w skrzydle Luwru - genialne wystawy.
        >
        > Spacerek od Luwru do Łuku Triumfalnego i Trocadero. Połażenie sobie w pobliżu C
        > entre Pompidou.
        >

Dzięki ❤️
    • danaide2.0 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:45
      Jeden dzień?
      Dziewucho, po prostu idź na spacer...
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 21:54
        danaide2.0 napisała:

> Jeden dzień?
        > Dziewucho, po prostu idź na spacer...

Taki mam plan, aleeeeee gdzie?
        • a_julka Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:00
          bardzo_wredna_dziewucha napisała:
          > > Dziewucho, po prostu idź na spacer...
          >
          > Taki mam plan, aleeeeee gdzie?

Na Montmarte. Poczujesz klimat miasta.
          • fogito Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 10:10
            Dokładnie. Powłócz się wejdź do knajpki. Uwielbiam Paryż.
        • princesswhitewolf Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:07
          W autobus nazywajacy Hop On Hop Off. Lacznie z nia jest przejazdzka batobusem po wodzie. Podczas obu omawiaja ci kolo czego przejezdzasz

Inaczej spacerujac niewiele zobaczysz.
          • pani.asma Re: Paryż w 1 dzień 10.11.24, 15:42
            Dajcie spokój z tym autobusem
            To kosztuje jakiś majątek

Niech podjedzie pod wieżę i idzie na chasne elizes i wokół Luwru
            Oraz wjechałabym na wieżę albo przepłynęła się statkiem jak olimpijczycy

W ogóle to byłam niedawno i w paryżu i wszystko się jeszcze nie skończyły wszędzie są jakieś reklamy figurki pięciu kółek Itp itd

Chociaż Macron już nie siedzi nad Sekwaną niestety
            • pani.asma Re: Paryż w 1 dzień 10.11.24, 15:43
              Igrzyska nie wszystko wink
        • danaide2.0 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:36
          Ja bym poszła od rana: Ogród Luksemburski - Odéon i albo w górę w kierunku Sekwany albo dłużej, parkiem do uliczki Férou i do Saint Sulpice - potem rue de Buci i Saint-André des Arts w kierunku Sekwany - księgarnia Shakespeare & Co., bukniści i dalej przez Cité, nieco boczkiem w kierunku Ratusza i przebić się na Marais, może i zahaczając o Pompidou i potem w kierunku Bastylii przez Place des Vosges no i ja bym się jeszcze chwilkę poszwendała po Village St Paul. Wieczorem Wieża Eiffla (metro Trocadéro), potem autobus na Champs Elyssées, też wieczorem, a jak masz czas/siłę to i metro na Concorde/Tuilleries, spacer wieczorem ogrodami Tuilleries w kierunku Luwru albo i jego dziedzińcami - otwarte toto? Albo Montmartre - przy metrze Abbesses jest taki malutki autobusik miejski, bierzesz i jedziesz nim na samą górę, gdzieś w pobliże Sacré-Coeur i potem z buta w dół. Niestety, w Paryżu najlepiej się chodzi boczkiem, boczkiem, a na to trzeba czasu.
          • taje Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 18:56
            Wieczorem pod Wieżę Eiffla bym się raczej nie zapuszczała.
            • danaide2.0 Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 20:48
              No to się skiepściło... Kiedyś nawet na koncercie tam byłam.
            • pani.asma Re: Paryż w 1 dzień 10.11.24, 15:43
              A coś nam opowiesz więcej ?
    • beaucouptrop Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:04
      To zależy co lubisz 🙂 Ja pospacerowalabym po Marais i poszła do muzeum Picassa. Może Centre Pompidou przy okazji jeśli lubisz sztukę współczesną. Jednym z moich ulubionych muzeów jest też Marmottan z największą kolekcją obrazów Moneta i impresjonistami. Muzeum Rodina. Fundacja Vuittona ma zawsze fajne wystawy i sam budynek jest spektakularny.
      A może tylko się powluczyc po mieście i chłonąć atmosferę.
      • beaucouptrop Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:05
        Powłóczyc miało być 😉
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 00:35
        beaucouptrop napisała:

> To zależy co lubisz 🙂 Ja pospacerowalabym po Marais i poszła do muzeum Picassa
        > . Może Centre Pompidou przy okazji jeśli lubisz sztukę współczesną. Jednym z mo
        > ich ulubionych muzeów jest też Marmottan z największą kolekcją obrazów Moneta i
        > impresjonistami. Muzeum Rodina. Fundacja Vuittona ma zawsze fajne wystawy i sa
        > m budynek jest spektakularny.
        > A może tylko się powluczyc po mieście i chłonąć atmosferę.

Picasso i impresjoniści brzmią świetnie, dzięki ❤️
      • pursuedbyabear Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 10:13
        O tak, Marmottan jest super!
    • koronka2012 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:40
      Gdybym miała wybrać jedną rzecz to byłaby to opera Garnier. Absolutnie oszałamiające wnętrza.
      Szkoda spędzać czas w gigantycznej kolejce do Luwru tylko po to żeby liznąć conieco.

Jeśli trafią się bilety do Orsay to może? Od góry zaczynając tam są największe dzieła, nam łącznie z kolejką zajęło to dobre pół dnia.
      • koronka2012 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:41
        A jeśli już się jest w okolicy opery to trzeba koniecznie wejść do galerii lafayette obejrzeć ten obłędny sufit, I wjechać na taras widokowy na ostatnim piętrze
        • danaide2.0 Re: Paryż w 1 dzień 03.11.24, 22:51
          Tak, ten taras też polecam. Jak nie po drodze, a będziesz w Pompidou - schodami ruchomymi na ostatnie piętro, też masz dachy Paryża.
          • koronka2012 Re: Paryż w 1 dzień 04.11.24, 18:47
            Pompidou moim zdaniem nie jest na tyle ciekawe żeby tracić na niego czas za pierwszym pobytem.

Ja dotarłam dopiero za ósmym 😜 i najfajniejszy był widok na Paryż 😜 jeśli mam być szczera to już ciekawsze było darmowe muzeum sztuki współczesnej miasta Paryża, z obrazem Modgilianiego
    • mizantropka_20 Re: Paryż w 1 dzień 10.11.24, 14:27
      No cóż, zawsze można przewalić kasę ze zobowiązań ZUS na własne przyjemności, a potem jęczeć na forum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka