Dodaj do ulubionych

Co suplementujecie?

17.11.24, 09:46
Dodam, że w wieku menopauzalnym, gdzie kości słabną (osteopenia w wynikach), przeszłość onkologiczną i twarz się sypie.
Pytałam gdzieś niżej i kwasy omega i jednak z alg kupię, jakoś mnie przekonała forumka do nich.
A Wit d, musi być z Wit k?
A msm na stawy? A colostrum?
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 09:49
      W colostrum nie wierzę, a bez wiary to nic nie zadziała🤪
      Kwasy omega, wit. D, kolagen, kreatyna, od kilku dni Vitapil Dermo (dzięki, pade).
      Wieczorem melatonina i 5htp.
      • panirobak82 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 09:57
        Wid D, magnez, b complex, omega, kreatyna.
      • drilka Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:48
        Też od kilku dni mam ten vitapil dermo. Dzięki Pade i Primula 😀
        A poza tym omega, vit. D, B complex i czasem magnez
      • melmire Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:27
        Ktory Vitapil dermo? bo widze z kwasem h, kolagenem i czyms innym
        • primula.alpicola Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:47
          Komórkowe odmłodzenie, ten z astaksantyną, koenzymem q10 i reswratrolem.
          • melmire Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 16:20
            dzieki!
          • elieka Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 20:48
            Czy ten vitapil dermo to duże tabletki/kapsułki? Bo ja z tych, co najwyżej witaminę C przełkną, reszta staje w gardle...Bo za duża...
          • klementyna99 Re: Co suplementujecie? 25.02.25, 21:32
            A na co to?
          • alex_vause35 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:18
            I to faktycznie takie dobre i skuteczne jest?
            Długo już bierzesz? Widzisz efekty?
            Ten wątek z poleceniami suplementów i wpisem pade najwidoczniej przegapiłam.
      • arabelax Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 21:50
        a ten 5htp to dlugo bierzesz? czujesz efekty?
        • primula.alpicola Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 16:28
          arabelax napisał:

> a ten 5htp to dlugo bierzesz? czujesz efekty?

Biorę cyklicznie, kiedy mam problemy ze snem. Na pewno grudzień, styczeń. Na ogół biorę to razem z melatoniną (tak wiem, to jest w zasadzie to samo).
          Takie kombo ułatwia zaśnięcie i nie wybudzam się w nocy. Działa po godzinie. A, mam po tym wariackie sny!
      • nick_na_razz Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 11:39
        Napisz proszę, jakie efekty widzisz po Vitapilu Dermo. Opinii w internecie jest bardzo mało.
        • primula.alpicola Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 16:23
          Ponoć wyglądam świeżo i ładnie, ale czy to akurat zasługa Vitapilu, czy innych działań, to nie wiem.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:01
      Nic.
      Zdrowe jedzenie jem, które mi nie szkodzi.
      Szkodliwymi dodatkami się nie truję.
      • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:26
        >Zdrowe jedzenie jem, które mi nie szkodzi.

żebys sie nie zdziwiła...
        To tylko jeden z tekstów w temacie bo jest wiele innych, do znalezienia w sieci;
        "Badanie przeprowadzone w 2004 roku przez naukowców z Uniwersytetu Teksańskiego dowodzi, że obecnie warzywa i owoce są uboższe o podstawowe składniki odżywcze nawet o 38 proc...."
        a to tekst sprzed 20 lat....
        Jednym słowem, żeby "zdrowo" sie odżywiać to zamiast np. jednego pomidora (jak kiedyś) musisz zjeść trzy, zamiast 1 kotleta to powinnaś zjeść 3 itd.
        Nie ma się co dziwić, że jest tyle otyłych osób. Albo chorych (niedożywionych).
        Generalnie jednak dosyc śmieszą mnie protesty przed GMO podczas kiedy są one już (skutecznie) wprowadzane od lat powojennych.

• pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:27
          Ach ci amerykańscy naukowcy....
          • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:56
            przecież napisałam, że jest wiele innych podobnych tekstów, wystarczy chcieć (znaleźć).
            Nie trzeba jakiejs wybitnej inteligencji, zeby stwierdzić, że dzisiejszy smak np. pomidorów (smak waty) ma niewiele wspólnego z niegdysiejszym smakiem,
            Ale pepsi wpisuje się doskonale w dzisiejsze kartonowe jedzenie, bez smaku i z niewielką wartoscia bo kasiora dla producenta jest naważniejsza. Oczywiscie ten poroducent juz nie jest w stanie skojarzyć, że wszystko inne (czego on nie produkuje) ma podobna wartosć = minimalną i niewiele wartą.
            • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:22

Otóż nie, ja w nic się nie wpisuję, gdyż sama produkuję sobie pomidory, na kurzaku spod własnych kur tongue_out
              A ciebie chyba ponoszą jakieś emocje- zaparzyć meliski ?!
              • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:28
                bo, oczywiście, wszyscy mieszkańcy Polski, w tym duzych miast, maja własne krzaki pomidorow i kury w swoim kurniku.
                Moze warto patrzeć na świat nie tylko przez pryzmat swojego kurnika?
                Nie potrzeba mi "meliski" tylko osób w miare inteligentnych do dyskusji, którzy widzą wiecej niz czubek własnego nochala i bańki, w której właśnie oni i tylko oni, żyją.
                • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:32
                  Acha. W takim razie moja propozycja, już ostatnia w twoim kierunku, wygaś mnie.
                  To nic trudnego:
                  Wchodzisz w ustawienia, zakładka Znajomi masz rubrykę Dodaj nieprzyjaciela, wpisujesz mój nick, a na dole klikasz Zapisz. JUŻ.
                  • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:36
                    >W takim razie moja propozycja, już ostatnia w twoim kierunku, wygaś mnie.

nikogo nie wygaszam ani nie "wgaszam".
                    Nieśmiało tylko napomnknę, że TO TY skomentowałaś mój wpis, nie odwrotnie.
                    To może, propozycje mam taką, nie odpowiadaj na moje wpisy? i po problemie
                • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:34
                  kartofle i kapustę też masz własną? krowy w oborze też? czy jednak mleko kupujesz w sklepie?
                  Dosyć śmieszy mnie taka krótkowzrocznosc...
          • beaucouptrop Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:09
            Nie tylko amerykańscy naukowcy tak twierdzą. W Europie też o tym mówią i piszą od wielu lat. I jest to fakt. Hodowane obecnie owoce i warzywa mają mniej wartości odżywczych niż te z przed 50 lat.
          • awf-33 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:41
            pepsi.only napisała:

> Ach ci amerykańscy naukowcy....
            >

Nie trzeba być amerykańskim naukowcem. Ilość chemii dodawana do jedzenia nie jest bez wpływu na jego jakość. Ma być tanio i wydajnie.
        • bib24 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:41
          to badanie jak sama cytujesz dotyczyło warzyw i owocow. Dlaczego na tej postawie wyciągasz wnioski co do mięsa? To bzdurny wniosek.
          • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:18
            co do miesa to akurat nie wypowiem się bo miesa nie jadam w zasadzie - tyle co mam mięsozerną rodzinę więc od czasu do czasu cos "uszczknę" ale generalnie, nie lubię i nie jadam.
            Niemniej zwierzęta, zabijane, żebysmy mieli kotleta na swoim talerzu (nie zapominajmy tym, tuląc swoje pieski i kotki), też żywią się roslinami, co do zasady.
            • bib24 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:36
              zupełnie inaczej działają pewne procesy w rośinach a inaczej w zwierzętach. ale najważniejsze jest co innego. Badanie było na owocach i warzywach. Wyciąganie wniosków w zakresie zwierząt na podstawie tego badania jest zwyczanie nieprawdzie.
              Co oczywiście nie oznacza, że takie samo badanie na zwierzętach nie potwierdzi tezy. ale to wymaga po prostu innego badania.
      • awf-33 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 17:35
        mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Nic.
        > Zdrowe jedzenie jem, które mi nie szkodzi.
        > Szkodliwymi dodatkami się nie truję.

Też się staram jeść zdrowo, a jednak witD3 na tragicznym poziomie i muszę suplementowac .Do tego selen i cynk bo tarczyca świruje.
    • mayaalex Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:03
      witamina D i magnez, ostatnio rowniez kolagen.
    • default Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:06
      Falvit estro, glukozamina, koenzym Q10, Jasnum (na dzień/na noc), Vitapil. Teraz (czyli od jesieni do wiosny) - także witamina D.
    • kocynder Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:35
      Suplementuję to, co zalecił mi lekarz.
      • marta.graca Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:53
        Tak samo.
      • berdebul Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:56
        Dokładnie. Plus elektrolity po wysiłku.
      • clio_yaga Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:22
        kocynder napisała:

> Suplementuję to, co zalecił mi lekarz.
        >

Dokładnie mam to samo, czyli aktualnie nic nie suplementuję.
    • agcerz Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:43
      Wit. D I koenzym Q10, który ma udowodnione działanie ochronne na serce.
      • malaperspektywa Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:53
        To samo ja.
      • klementyna99 Re: Co suplementujecie? 25.02.25, 21:47
        A jak wybrac dobry koenzym?
    • krwawy.lolo Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:49
      Brak znajomych suplementujemy eMatką.
      • krwawy.lolo Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:52
        Poza tym, dla towarzystwa żonie, łykamy szare kulki na piękność.
        • malaperspektywa Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:55
          Ja biorę i na piękność, i na mądrość. Mąż mówi, że działa. Widocznie on też coś na mądrość bierze skoro tak mówi.
          • krwawy.lolo Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:01
            Moje kulki nyzywają się yuicy skin glow. Yuicy brain glow nie ma.
    • simply_z Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:52
      Witamina D, kolagen, piję trawę pszeniczną.
      • chlodne_dlonie Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 18:14
        Trawa pszeniczna - co to takiego..?
        • simply_z Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 19:07
          Pije sproszkowana (1-2 lyzeczki) do napoju dwa razy dziennie. Podobno oczyszcza krew i przeciwdziala siwieniu.
    • eagle.eagle Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 10:54
      Kolostrum kupiłam młodej, może coś jej pomoże i przestanie chudnąć. Ale jak jej nie przypomnę to nie weźmie chociaż tabletki leżą na wierzchu.
    • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:14
      wit D z K2 MK-7.
      Oraz kolagen, do picia, z Ostrovitu. Są różne do wyboru, ja wzięłam z hialuronem. Syn mi polecił i faktycznie, jestem zadowolona z efektów (kości nie trzeszczą).
    • ophelia78 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:16
      Bez zalecn lekarza - nic.

Aktualnie probiotyki (bo lecze nawracajace ZUMy i biorę sporo lekow) i d- mannoza.
    • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:19
      Jeszcze dwa dni temu napisałabym nic...ale sie to zmieniło.... buuu ;-(

Zaczęłam łykać magnez +b6 forte (bo mi oko loto )
      i Artiflex- to takie coś z chondroityną, kolagenem i kwasem hialuronowym (na kolanko)

A reszta dietą,
      np teraz jemy dużo b. dyni, różnych orzechów, pijemy soki z aronii, dodaję olej z czarnuszki, itp.
      więc dostarczam sobie odpowiednio beta karotenu, i różnych tam ADEKa
      • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:22
        O, i czasem elektrolity- biorę na dalszą jazdę, albo po pracowitym dniu i po wysiłku
        - czasem jest to kapsułka, czy saszetka rozpuszczona w wodzie, a najczęściej robię takie domowe elektrolity.
      • arabelax Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 21:35
        tylko Ty dodajesz ten olej z czarnuszki, czy dodajecie?
        • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 21:51
          Ja dodaję np do bułek z czarnuszką, do sosu do sałaty, do maczania pieczywa, itp, a jemy wszyscy. wink
          • pepsi.only Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 21:54
            Ale olej to olej, ziarna czarnuszki też używam w kuchni, dodaję do wielu potraw,
            i też jemy to wszyscy. wink
    • ophelia78 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:20
      Zastanawia mnie duża liczba odpowiedzi że Wit.D.
      Ciekawa jestem ile osób robi sobie badanie ma pizom Wit D przed rozpoczęciem suplementacji....

Samo badanie nie należy do najtańszych a
      rodzinny też chyba nie może na nie skierować.. mam wrażenie że panuje u nas jakaś taka moda: idzie zima więc biore wit.D, bez zrobienia badan krwi czy potrzebq czy nie.

Niedawno akurat robiłam, i bez smażenia się na słońcu, bez wakacji w tropikach, bez jakiejś super diety mam Wit D zupelnie w normie.
      • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:37
        >Zastanawia mnie duża liczba odpowiedzi że Wit.D.

wit D cieżko jest przedawkowac. U nas to górna granica jest 30 ale już np. w DE dopuszczają 100.
        Natomiast niedobór jest bardzo przykry w konsekwencjach, czego sama doswiadczyłam.
        To nie tylko problemy z zębami, skórne (tego doswiadczyłam) ale także zmeczenie itp.
        A niestety, wielu lekarzy dziś, nie jest w stanie powiazać zależnosci (nie ma pojęcia?)
        Pisałam o tym wielokrotnie ale raz jeszcze napiszę - mnie na badanie skierowała dentystka z lokalnej przychodni. Po 3 latach chodzenia po uznanch przychodniach stomatologicznych (drogich!) oraz dermatologach (kilku!). Nikt nie wpadł na to, że to znaczny (bardzo) niedobór wit. D był odpowiedzialny za moje problemy. Dopiero lokalna dentystka zaproponowała zrobienie badania. Szkoda, że nie poszłam do niej od razu a szukałam pomocy u "specjalistów" (gofno wartych, za to drogich).
      • 35wcieniu Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:38
        To nie ma szczególnego znaczenia bo widełki są spore i ryzyko przedawkowania jest znikome, chyba że ktoś bierze jakieś ogromne dawki.
      • primula.alpicola Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:49
        Masz szczęście. Badam wit. D raz w roku, bardzo dolna norma, przy całorocznej suplementacji i miłości do słońca.
      • beaucouptrop Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:02
        Serio to badanie jest drogie? W Belgii lekarze zazwyczaj dopisuja badanie poziomu witaminy D do standardowej całorocznej morfologii.
        Ja np. pomimo wakacji w bardzo słonecznym regionie i nieunikaniu słońca w badaniach z października jestem w dolnej granicy normy. Może dlatego, że używam filtrów i mało się w tym przypadku tej witaminy syntetyzuje.
        • beaucouptrop Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:03
          Corocznej miało być.
        • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:23
          no bardzo tanie nie jest...tak do 100 zł, zależy gdzie.
        • ophelia78 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:27
          Kilkadziesiąt złotych. Le bmizej 100 niz 20 zl. Więc z porównaniu z np morfologią czy bad.ogolnym moczu to drogie
        • eagle.eagle Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:27
          Moja córka miała niedobór wit D pomimo latania po dworze od rana do nocy, nie używała kremów ani nic. Oczywiście dopiero pani dentystka zwróciła na to uwagę i zasugerowała zbadanie jej poziomu. Po tyg czy dwóch od zaczęcia suplementowania Wit D zaczęły jej wychodzić zęby.
          • mava12 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:44
            >Po tyg czy dwóch od zaczęcia suplementowania Wit D zaczęły jej wychodzić zęby.

jesssuuu...w pierwszym odruchu skojarzyłam, że zaczęły jej wychodzić = wypadać...
            Ale rozumiem, że zaczęły jej "wychodzić" zęby stałe?
            • eagle.eagle Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:47
              Taaak 😁 zaczęły jej wychodzić zęby stałe, które przez miesiące były zatrzymane w dziąśle.
        • szarmszejk123 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:01
          W NL też nie mają problemu z tym badaniem.
        • gryfna-frelka Re: Co suplementujecie? 14.03.25, 16:47
          Tez mialam pisac ze w Belgii jest to dosc standardowe badanie, a juz kilku lekarzy mi powiedzialo ze wiekszosc populacji (belgijskiej, ale nie jestesmy tak daleko od Polski) ma niedobory i ze suplementowac powinien praktycznie kazdy, no moze poza rolnikami pracujacymi w Hiszpanii cale dnie na zewnatrz. big_grin
      • marta.graca Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:29
        No to ja mam niedostateczność.
        • 35wcieniu Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:31
          Co masz?
          • marta.graca Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:51
            Trochę więcej niż niedobór.
            • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:59
              O ja kiedys mialam 9....
      • malaperspektywa Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:02
        Robię przy każdych badaniach. Jak biorę regularnie to wychodzi mi niski poziom. W okresie kiedy wiem, że trochę odpuściłam potrafi mi wyjść mały niedobór. Cała moja rodzina i większość znajomych ma prywatną opiekę medyczną więc to nie problem. W dużym mieście jak ktoś w korpo pracuję to standard mieć pakiet medyczny.
      • simply_z Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:11
        Mam zalecenie od osobistej lekarki.
      • zerlinda Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:26
        No patrz, a moje dziecko, mimo suplementacji dawkami dopasowanymi do wieku, przy pierwszym badaniu wit. D miało 16! Mąż 25, ja też jakoś tak. Teraz regularnie bierzemy ibuvit i regularnie badamy poziom. Nie każdy ma tak jak Ty. A przepraszam, babcia lat wtedy ok. 90 miała 32, więc dolna granice.
        • izabela1976 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:07
          16 to i tak dużo. Mojej córce wyszło 4.
          • szarmszejk123 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:02
            Ja w zeszłym roku miałam 7:p
      • izabela1976 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:04
        To się ciesz. Ja biorę 5000 jednostek dziennie i ledwo minimum osiągam.
        • snakelilith Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 18:57
          izabela1976 napisała:

> To się ciesz. Ja biorę 5000 jednostek dziennie i ledwo minimum osiągam.

Pewno potrzebujesz wyższej dawki uderzeniowej. Ja przy wartości 21 ng/ml miałam przez 4 tygodnie brać 20 tys jednostek co 3 dni. Dopiero potem raz w tygodniu, co wychodzi mniej więcej niecałe 3 tys., dziennie. Zwykle mam teraz wartości w okolicach 50 ng/ml.
      • 1matka-polka Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:13
        Mialam niedobor wit. D. - tylko 25 jednostek, po suplementacji mam 35.
      • mayaalex Re: Co suplementujecie? 18.11.24, 08:25
        U mnie badanie poziomu witaminy D jest czescia standardowego badania krwi, ubezpieczenie zwraca wiekszosc (85% w moim wypadku, nie pamietam ile kosztuje caly pakiet ale chyba okolo 50 euro czyli moj udzial w tym to bedzie okolo 7-8 euro, raz na rok). Prawie zawsze w naszym klimacie wyniki sa ponizej normy lub w jej dolnych granicach, lekarze zalecaja suplementacje, takze u dzieci. U nas po prostu tego slonca jest bardzo malo (a jak sie wyjezdza w cieplejsze miejsca to jednak wiekszosc stosuje filtry dosc regularnie).
      • snakelilith Re: Co suplementujecie? 13.03.25, 18:54
        ophelia78 napisała:

> Niedawno akurat robiłam, i bez smażenia się na słońcu, bez wakacji w tropikach,
        > bez jakiejś super diety mam Wit D zupelnie w normie.

To musisz jednak sporo przebywać na słońcu, więcej niż ci się wydaje. Albo uzyskujesz ledwo dolną granicę normy, co w miesiącach zimowych szybko się wyczerpuje.
        Ja przy moim pierwszym badaniu robionym we wrześniu,.czyli po lecie i po wakacjach nad morzem, gdzie nawet sporo chodziłam w bikini, miałam ledwo 21 ng/ml. To akurat dolna granica normy. Moja lekarka uznała, że to za mało i regularne 20 tys. jednostek tygodniowo powinnam brać przez cały rok, przy początkowej sporo wyższej dawce uderzeniowej (przez 4 tygodnie). Teraz mam zawsze 48-50 ng/ml, średnią wartość.
        Dieta w naszej szerokości geograficznej nie ma przy wit. D większego znaczenia. Ta witamina potrzebuje przede wszystkim słońca. Chyba, że dodaje się do sałatki regularnie tran, ale tego się nie zaleca, ze względu na wysokie wartości witaminy A.
    • bazia_morska Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 11:52
      Wit D, poza tym HTZ.
    • mama-ola Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 12:37
      D3, magnez z potasem, skrzyp polny z drożdżami, wiesiołek, hormony.
    • jesienneporanki Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 13:00
      Do 40 uważałam, że wystarcza mi dieta, woda.
      A teraz zaczęłam brać jod. Miałam TSH lekko poza norma i mała tarczycę. Lekarz mówił, aby jeszcze nie iść w leki. Za jakiś czas sprawdzę TSH. Ogólnie najchętniej poszłabym w głodówki.
      • alina460 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 07:08
        Po co?
      • ykke Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 07:40
        jesienneporanki napisała:

> Do 40 uważałam, że wystarcza mi dieta, woda.
        > A teraz zaczęłam brać jod. Miałam TSH lekko poza norma i mała tarczycę. Leka
        > rz mówił, aby jeszcze nie iść w leki. Za jakiś czas sprawdzę TSH. Ogólnie najch
        > ętniej poszłabym w głodówki.

Gratuluję dobrego lekarza. Malo który tak zaleci.
    • dorala Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 20:24
      ADEK, jod, magnez , witamina c, wit. b complex
    • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 21:24
      Wit D 3+ K2 ale nie kazdy moze z K2 ( jesli bierze rozrzedzacze to nie)
      magnez ( ja biore mieszanke kilku typow magnezow)
      Potas w malej dawce-wbrew pozorom z wiekiem spada przyswajalnosc

Olej z alg czyli Omega 3

Wit B12- jestem wegetarianka wiec ogolnie
      mam mniejsza ilosc
      Raz na pare dni B complex

Biore tex berberyne
      • alfa36 Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 22:29
        Berberynę na cukier?
        • princesswhitewolf Re: Co suplementujecie? 17.11.24, 23:00
          Tak...Albo jako placebo ( testuje)
    • laluga Re: Co suplementujecie? 18.11.24, 00:05
      Nic. Czasem magnez ale właściwie nie wiem po co.
      Kiedyś wit. D ale jak przeczytałam o badaniach prowadzonych przez 30 lat, które nie wykazały różnicy w grupie badanej i kontrolnej to odpuściłam. Staram się dobrze jeść.
      • kamin Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:43
        Ooo, chętnie bym przeczytała.
    • bei Re: Co suplementujecie? 18.11.24, 01:03
      Czy możesz zdradzić jaki produkt kupisz z kwasami omega? Nie mogę znaleźć wątku z poleceniem.
    • evee1 Re: Co suplementujecie? 18.11.24, 08:28
      Tylko magnez jak mi cos tam drga i od czasu doc zasy VitB6, bo mi dretwieja rece, ale ostatnio i to nie pomaga, wiec juz nie kupuje.
    • berber_rock Re: Co suplementujecie? 25.02.25, 21:55
      What?????!!!!
      Możesz jaśniej?
    • myelegans1 Re: Co suplementujecie? 25.02.25, 22:33
      na kosci najlepsze cwiczenia z obciazeniem i dieta bogata w bialko...

ja eksperymentuja, ostatnio kupilam adaptogenne grzyby ktore dodaje do kawy i kolagen

witamine D3 zima
    • klaviatoorka3.0 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:00
      Tylko po konsultacji z lekarzem, bo jestem alergikiem na diecie salicylanowej i jem niewiele produktów.
      Suplementuję tylko wit D, magnez i wit C.
      Ciekawostka:
      Poziom D w listopadzie zbadałam, okazało się, że pomimo częstego przebywania na świeżym powietrzu, zdrowej diety i regularnej suplementacji wit D 2000 od października do maja- mam niedobór!
      • panna_lila Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 09:33
        Najwyraźniej coś zaburza wchłanianie tej D3, lekarz coś sugerował?
      • myelegans1 Re: Co suplementujecie? 26.02.25, 16:00
        z wiekiem zdolnosc syntezy witaminy D przez skore pod dzialaniem promieni slonecznych spada...

poza tym przebywajac na swiezym powietrzu, to ile masz tej skory odslonietej, latem powinnas uzywac filtry, wiec tak na prawde niewiele tej naturalnej wit D wytwarzamy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka