Dodaj do ulubionych

domowe mascarpone, udany eksperyment

19.11.24, 17:13
z 1litra smietanki 36% wyszlo prawie 600gram serka, po 24h odciekania, jestem bardziej niz zadowolona, zamiast okolo 45-50pln za 0,5kg mam 600g za okolo 20pln
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 17:19
      Też robię mascarpone, szczególnie gdy mam dostęp do tłustej, wiejskiej śmietany, wtedy jest wspaniale w smaku. W ogóle dzień, w którym spojrzałam na skład mascarpone odmienił moje życie. tongue_out Od tamtej pory robię labneh. big_grin
      • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 17:34
        ten co czasami, z drzeniem reki tongue_out kupuje ma w skladzie smietanke i kwasek cytrynowy, nie jest zle, tylko cena tongue_out tez robilam na kwasku
        • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:12
          Tak, właśnie w tym sensie piszę - że to tylko śmietanka i cytryna, a ja myślałam, że to jakiś „niewiadomoco”. big_grin
    • qwirkle Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 17:59
      Podrzucisz przepis? Bardzo proszę..
      • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:05
        pracowniaserow.pl/mascarpone/

z tym, ze nie robilam w kapieli wodnej tylko w tefal companion (cos jak TM) i zamiast soku z cytryny uzylam kwasku cytrynowego (plaska lyzeczka rozpuszczona w lyzce goracej wody), chusta serowarska pojedyncza a na czas odciekania w lodowce, zawinelam miske z sitkiem folia (seler naciowy mocno aromatyzuje tongue_out)

po schlodzeniu, przed ociekaniem, konsystencja byla jak kupnego w kartoniku
        • qwirkle Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:10
          Dziękuję. Ciekawe jak poradzić sobie bez termometru... czy 'na oko' uda się ustalić temperaturę 80 stopni? Bo 40 stopni umiem ustalić...
          • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:22
            termomter w kuchni sie przydaje a wydatek nie jest duzy, taki najzwyklejszy

allegro.pl/oferta/termometr-kuchenny-szpilkowy-elektroniczny-lcd-cyfrowy-do-miesa-wina-300-c-14040288311

uzywalam przez jakis czas, potem do serow przesiadlam sie na taki
            allegro.pl/oferta/termometr-z-sonda-kuchenny-thermopro-16521277529

ale az takiego nie potrzebujesz smile

mniej wiecej 80stp jest wtedy, kiedy lekko bąbelkuje smietanka na 'brzegach" garnka
            • qwirkle Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:29
              mysiulek08 napisała:

> termomter w kuchni sie przydaje a wydatek nie jest duzy, taki najzwyklejszy
              >
              > allegro.pl/oferta/termometr-kuchenny-szpilkowy-elektroniczny-lcd-cyfrowy-do-miesa-wina-300-c-14040288311
              >
              > uzywalam przez jakis czas, potem do serow przesiadlam sie na taki
              > allegro.pl/oferta/termometr-z-sonda-kuchenny-thermopro-16521277529
              >
              > ale az takiego nie potrzebujesz smile
              >
              > mniej wiecej 80stp jest wtedy, kiedy lekko bąbelkuje smietanka na 'brzegach" ga
              > rnka
              >
              >
              >

Dziękuję za podpowiedź o babelkowaniu brzegów. Spróbuję zrobić mascarpone bez termometru, bo jakoś mimo wszystko nie jestem przekonana o potrzebie posiadania tego gadżetu.
              Dziękuję pięknie za inspirację <3
              • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:36
                tu jest opisane 'bąbelkowanie'

wloskaakademiakulinarna.pl/domowe-lody-zrob-je/

nie musi byc kapiel waodna, rondel z grubym dnem tez wystarczy, byle mieszac, najlepiej rozga
                • qwirkle Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:52
                  ❤️
        • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:12
          Chusta serowarska to u mnie pieluszka 😱
          • qwirkle Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:16
            thank_you napisała:

> Chusta serowarska to u mnie pieluszka 😱

U mnie w domu rodzinnym z pieluchy szyte były worki do serów, więc mnie to nie dziwi 🤜🤛👍

Mam mega gęste sitko a i do apeki po gazę też niedaleko. To nie problem. Tylko jak ustalić, bez termometru, kiedy osiągnie się te 80 stopni?
            • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:25
              tez zaczynalam serowanie z tetra, ale wole 'plastikowe' chusty, lepiej sie sprawdzaja przy prasowaniu sera

pisalam wyzej
        • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 18:13
          Też tak podgrzewam, bez kąpieli wodnej. Podobnie ucieram zoltka do tiramisu.
          • raczek47 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 19:01
            Jakie Wy jesteście zdolne,podziwiam szczerze.
            • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 19:15
              raczku, jaka zdolnosc smile w mieszaniu smietanki ? 😘
            • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:11
              To nasze wyobrażenia, że mascarpone i inne robi się godzinami. big_grin No, nie.
          • kropkaa Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 21:02
            thank_you napisała:

> Też tak podgrzewam, bez kąpieli wodnej. Podobnie ucieram zoltka do tiramisu.

1. Jak?
            2. Czy są gęste jak z KA?
            • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:10
              Mam Kenwooda Cooking Chef XL, ustawiam temp., wrzucam zoltka i cukier, ucieram a potem dodaje resztę. Paskudne to to ale naprawdę bardzo mi pomaga w kuchni. smile

Nie wiem o co pytasz - w jakim sensie gęste? Są takie jak powinny być do tiramisu. big_grin

P.S. Nie mogę się doczekać użycia garów. 😎😎😎 Normalnie nie wierzę, że takie rzeczy sprawiają mi radość (też!). big_grin
              • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:16
                mialas gary pokazac 😎
                • thank_you Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:18
                  Za kilka dni wracam to pokażę. smile
              • kropkaa Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 23:35
                Rozumiem, dzięki.
                Myślałam, że mówisz o kąpieli wodnej, pamiętam z dzieciństwa, że jak się tak ubijało to kremu, to potem ta masa rozwarstwia się na piankę i jakby wodę.
                No nic, na razie zostanę na sparzaniu skorupki i tyle.
                • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 20.11.24, 00:37
                  jak nie mialam companiona to ubijalam zoltka/jajka z cukrem wlasnie w kapieli wodnej i nigdy nic sie nie rozwarstwialo, robil po prostu gesty kogielmogiel

moze za malo cukru?
                  • kropkaa Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 20.11.24, 22:05
                    Może tak być. Ostatnio, gdy robiłam tiramisu, miałam właśnie wrażenie, że żółtka są za mało gęste, jakby cukru brakowało.
                    • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 20.11.24, 22:55
                      do kremu maslanego ubijam na parze / w kapieli wodnej- teraz w companion, cale jajka, 4 jajka okolo 150ml cukru drobnego ( mam taki kubek, ktorego objetosc idealnie pasuje)
                      do lodow 8zoltek i 200ml cukru, wychodzi zawsze puszysty, sztywny kogielmogiel, zarowno z calych jak i zoltek
                      tylko po zdjeciu z garnka, trzeba jeszcze chwile ubijac zeby sie skorupa nie zrobila i przestudzic pod przykryciem
            • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 19.11.24, 22:15
              sa utarte jak z kapieli wodnej, tyle ze bez udzialu wlasnego w mieszanie
    • novembre Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 20.11.24, 13:34
      Sluchajcie, podobno nie ma glupich pytan, ale sprobuje, czy ta smietanka musi byc wiejska, czy moze byc sklepowa uht?
      • mysiulek08 Re: domowe mascarpone, udany eksperyment 20.11.24, 13:46
        robilam ze sklepowej 'swiezej', nie byla uht

z mleka uht nie wyjda sery ale czy mascarpone z zakwaszonej smietanki uht wyjdzie to nie wiem, jeszcze nie sprawdzalam

zrob moze na probe np z 250ml? i zamiast cytryny uzyj kwasku cytrynowego? jak nie wyjdzie to smietanke zuzyjesz do czego, nie bedzie trujaca smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka