Dodaj do ulubionych

Dostateczne środki ostrożności

20.11.24, 14:47
Cóż, wątek o starszym panu rozrósł się ogromnie. Głównym jego temat em, wbrew założeniom autorki, nie są dywagacje co mają w głowie panowie w wieku różnym. Za to są rozważania jak KOBIETA powinna się zabezpieczyć, jak zachowywać, co robić a czego nie robić, żeby uniknąć molestowania, napaści na tle seksualnym (ale nie tylko) oraz w ostateczności gwałtu.
No to pytam panie znawczynie tej obrony CO KOBIWTA powinna a czego nie? Bo jak wiadomo edukacja mężczyzn jest przeciwskuteczna, nigdy ich nie wydrukujemy. Stracone zachody edukacji.
No, to jak, zaczynamy?
1.Nigdy nie zapraszać do siebie nieznajomego mężczyzny. Przy czym opisany w wątku pan to nie poznany pół godziny temu na przystanku gość, tylko ktoś już jednak trochę znany. Ile czasu mija od pierwszego "cześć jestem Zośka", żeby uznać że to nie jest taki nieznajomy?
Poproszę o rozwinięcie listy...
Obserwuj wątek
    • leosia-wspaniala Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 14:51
      Nie, nie KOBIETEA, tylko CZŁOWIEK i to było w tamtym wątku podkreślane. Człowiek ogólnie powinien być ostrożny w kontaktach z nieznajomymi, a ktoś poznany podczas wędrówek w sumie nieznajomym pozostaje. Ale chętnie się dopiszę:

Nie dawać się zapraszać do cudzego mieszkania - ona też mogła się okazać niebezpieczna dla tego typa.
    • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 14:55
      kobieta to nie wiem, ale człowiek ogólnie powinien dbać o swoje bezpieczeństwo, nie mieć 100% zaufania do nowo poznanych osób, powinien zamykać drzwi, nie chodzić sam nocą w nieciekawej okolicy itp
      Nie znaczy , że sama to robiłam, mnie nie stało się nic, ale wielu innym owszem
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:31
        Nie, tam jest mowa o KOBIETACH. Poproszę o odpowiedź. Co, nagle nie ma?
        • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:37
          KOBIETA powinna ogólnie powinna dbać o swoje bezpieczeństwo, nie mieć 100% zaufania do nowo poznanych osób, powinna zamykać drzwi, nie chodzić sama nocą w nieciekawej okolicy itp
          Tak, brzmi to może dla ciebie nie najlepiej, ale to nie powód, zeby wchodzić do mieszkania faceta dopiero co poznanego w autobusie
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:16
            A do mieszkanka ZNAJOMEGO? Przypomnę, statystyki mówią że większość gwałcicieli to osoby ZNANE ofierze.
            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:28
              dlaczego piszesz capslockiem?
              Jak to????? Niemożliwe jest to co piszesz po prostu!!! To tych znanych na co dzień osób jeszcze nikt nie wyedukował? A ty tu piszesz, że ostrożność wobec obcych jest zbędna
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:32
                Nie, nie piszę że ostrożność wobec obcych jest zbędna. Piszę że kobieta narażona jest na napaść seksualną z każdej strony. Ze strony osób znajomych też. Czego by nie zrobiła nigdy nie wyeliminuje wszystkich zagrożeń. Jeśli pieszy wyjdzie na pasy, jest widoczny a samochód na jego widok przyspieszy to kierowca zostanie uznany winnym wypadku. Tymczasem gwałt to właśnie takie rozjechanie prawidłowo przechodzącego pieszego. Krótka spódniczka, zaproszenie znajomego do domu (opisywany w wątku o satyrze pan nie był poznanym pół godziny temu człowiekiem), wyjście na imprezę, pójście na spacer to nie są ryzykowne zachowania. Bez przesady. Tymczasem jeśli kobieta zostanie napadnięta nagle to wszystko uznane jest za jej ryzyko, jej kuszenie losu, jej współwinę. Na serio tego nie widzisz?
                • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:48
                  Jezu, oczywiste jest, że człowiek nie wyeliminuje wszystkich zagrożeń, skąd ci to przyszło do głowy?
                  Przeczytaj swój pierwszy post w tym wątku, potem moje wpisy - gdzie napisałam, że nie mówi się i nie komentuje ofiary gwałtu? Oczywiście, że to się robi. Tylko że ty pytasz o środki ostrożnośći i jednocześnie dajesz do zrozumienia, że są one po nic, bo i tak ją wyśmieją i obgadają. Zapędzasz się w ślepą uliczkę, serio. Bo nikt tu nie pisze, o wybielaniu gwałcicieli czy zdejmowaniu z nich winy
                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:56
                    Serio? A teksty, że jak zaprosiła do domu, dała nocleg to oznacza zaproszenie na seks to czym są? A rady żeby sama nie biegała w parku, czym są? Nie mówię o bieganiu wnsrodku nocy, a dzień. Także w miejscach publicznych.
                    Nie mam już siły. Wymieniłam w tamtym wątku całą listę zachowań codziennych, nirmalnych, wcale nie ruzukownuch, w których kobiety padają ofiarami albo napaści seksualnej albo wręcz gwałtu. Pamiętasz zgwałconą biegaczkę? Też się jakiś urzędnik pytał "po co tam biegała?"
                    Tak jest na każdym kroku. Jesli idzie o sprawy dotyczące gwałtu, omawiane po fakcie, zawsze znajdą się doradcy, którzy wiedzą jak należało się zachować, żeby uniknąć gwałtu.
    • dreg13 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:00
      Nie urodzić się.
    • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:02
      Całe życie słyszę, że nie wolno kraść. Nawet kara za to grozi...a jednak dom zamykam, samaochód też, rower przypinam...a przecież powinnam wymagać edukacji innych
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:30
        I jak nie zamkniesz to ktoś uzna to jako okoliczność łagodzącą dla, sprawcy? Serio? Możesz podać przykłady wyroków?
        • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:33
          nie, ale jak zostawię okno na parterze na noc, to MNIE okradną i JA bedę cierpieć, nie będzie miało dużego znaczenia, czy to była okoliczność łagodząca czy nie.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:36
            Czyli nie uczymy mężczyzn tak? Niczego? Super. Ktoś tu słusznie napisał - najlepiej się nie urodzić, bo czego bym nie zrobiła, w momencie jak padnę ofiarą napaści, będę sama sobie winna.
            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:40
              w jaki sposób zamierzasz uczyć?
              Po jakim czasie od rozpoczęcia nauki wszystkie kobiety będą bezpieczne?
              Dla mnie ważniejsze jest, by maksymalnie ograniczyć ryzyko, tak jak mogę w danych warunkach, od tego, co ktoś o mnie powie PO napaści
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:20
                A no w takim żeby, w końcu przekazać im jasną informację - TYLKO JASNE TAK oznacza zgodę na zbliżenie. Fakt że kobieta cię zaprosiła nie oznacza że ma ochotę na seks. Nie, jeśli ją zmusisz, jej krótka sukienka cię nie usprawiedliwi. Nie, to że u niej nocowałeś nie usprawiedliwia tego że ją zgwałciłeś. Nie, jeśli nie jest całkowicie świadoma - nie podejmujesz zbliżenia. Brak jej sprzeciwu nie oznacza zgody.
                TAK na początek? I ZERO tolerancji.
              • madami Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:45
                Uczymy i kobiety i mężczyzn tego samego - choć trzeba przyznać, ze chłopcom pozwala się jednak na więcej, pytanie jest takie - dlaczego dochodzi do napaści seksualnej? Dlaczego mężczyzna się na to decyduje? Czy kogoś obchodzi pytanie dlaczego?
            • m_incubo Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:24
              Ucz mężczyzn, oczywiście, ale jeśli masz choć trochę oleju w głowie, to powinnaś pojąć, że nie wszyscy są wyuczalni, to po pierwsze, a po drugie nie wszyscy będą się stosować do tych nauk - nie będą, bo nie.
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:33
                No, jak będziemy z nich nadal zdejmować odpowiedzialność to na pewno nie. Po co mają się wysilać? I tak zawsze vox populi powie, że tamta była za mało ostrożna, a sędzia okaże się wyrozumiały. A w ogóle to ona i tak nie zgłosi bo jej będzie wstyd. Wiadomo - głupia była, zachowała się nieostrożnie.
                • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:52
                  A kto ją zdejmuje?
                  Zamykając drzwi zdejmuję z kogoś winę?
              • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:40
                m_incubo napisała:

> Ucz mężczyzn, oczywiście, ale jeśli masz choć trochę oleju w głowie, to powinna
                > ś pojąć, że nie wszyscy są wyuczalni, to po pierwsze, a po drugie nie wszyscy b
                > ędą się stosować do tych nauk - nie będą, bo nie.
                >

Agree 100%. Hope for the best, prepare for the worst - przydaje sie w kazdych okolicznosciach regardless z jaka plcia (znajomych badz nie) ma sie do czynienia wink
                Sure - nalezy miec nadzieje, ze dobrze wychowywani chlopcy wyrosna na sensible mezczyzn, ktorzy nie beda krzywdzic kobiet & nalezy robic wszystko w ramach "global village" zeby tak sie stalo ALE nalezy tez zalozyc, ze things do happen & czlowiek moze trafic na takiego, ktorego albo ktos nie wychowal, albo whatever .... i dla wlasnego dobra warto zadbac o basic safety ... jak w piosence, eh. Cheers.
                • ewka.n Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:53
                  bi_scotti napisała:

> .... i dla wlasnego dobra warto zadbac o basic safety ... jak w piosence
                  > ["Strzeż się tych miejsc"], eh. Cheers.

Ale gdybyś nieopatrznie się jednak w takim miejscu znalazła, to wtedy:
                  www.youtube.com/watch?v=7VnPOE8y3xQ&t=18s
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:00
              paskudek1 napisała:

> Czyli nie uczymy mężczyzn tak? Niczego? Super. Ktoś tu słusznie napisał - najle
              > piej się nie urodzić, bo czego bym nie zrobiła, w momencie jak padnę ofiarą nap
              > aści, będę sama sobie winna.
              >

A gdzie ty wyczytałas ze nie powinno sie uczyc?
              Mowie o zabezpieczniu siebie.
              Ide w gory kupuje odpowieni sprzet ,buty, zabezpiecznia, lece na waakcje wykupuje ubezpiecznie , przechodze przez ulice patrze czy cos jedznie, bo co mi po tym ze nawet jak winny trafi do wizienia a ja i tak bede w kostnicy czy na wozku.
              Jakos nikt nikogo nikogo na zlodzieja nie wychowuje, anie nie kowi sie ok kraść mozesz. a jednak dbamy o majatek bo zawsze znajdzie sie jakas wykolejona osoba.

Myslisz dbanie o siebie z przyzwoleniem na antyspoleczne zachowania. W sumie sie nie dziwe ze masz histerie.
              • iwles Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:33

Dopsz. To gdzie jest ta granica?
                Czy jeżeli idę sama pobiegać po parku, w biały dzień, to jest dbanie o swoje bezpieczenstwo? Czy proszenie się o kłopoty?
                (Można zostać zaatakowaną przez zboczenca, czy seryjnego zabójcę)

No i zawsze trafi się ktoś, kto znajdzie we mnie winę: a to że nie powinnam biegać sama, a to, że powinnam beż słuchawek, a to że za mało ludzi było w parku, a to, że spodenki były za krótkie itd..itd...
                GDZIE kończy się wina kobiety?
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:04
                  iwles napisała:

>
                  > Dopsz. To gdzie jest ta granica?
                  > Czy jeżeli idę sama pobiegać po parku, w biały dzień, to jest dbanie o swoje be
                  > zpieczenstwo? Czy proszenie się o kłopoty?
                  > (Można zostać zaatakowaną przez zboczenca, czy seryjnego zabójcę)
                  >
                  > No i zawsze trafi się ktoś, kto znajdzie we mnie winę: a to że nie powinnam bie
                  > gać sama, a to, że powinnam beż słuchawek, a to że za mało ludzi było w parku,
                  > a to, że spodenki były za krótkie itd..itd...
                  > GDZIE kończy się wina kobiety?
                  >
                  >
                  Przecież to już drugi wątek, więc wszystko powinno być jasne: zawsze to wina kobiety, zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi, że "a moooogłaaaa inaaaaaczej".
                  • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:58
                    Przecież to już drugi wątek, więc wszystko powinno być jasne: zawsze to wina kobiety, zawsze znajdzie się ktoś, kto stwierdzi, że "a moooogłaaaa inaaaaaczej".

Nie ofiara nigdy nie jest winna. Winny jest sprawca i powinien kazdorazowo za to odpowiedziec.
                    Tylko histeryczki tak sarkastycznie twierdza.
                    Nie rozumiejac ze edukacja, groznie paluszkiem, czy zakazy prawne wizja wiezienia nic nie daje w obliczu kogoś kto jest wykolejony/pijany/nacpany/chory psychicznie.
                    I ze wtedy na nasza korzyść działa tylko zminimalizowanie ryzyka.

Czy to z ludzmi czy to ze zwierzętami czy tez z dzika natura.
                    Nawet podczas prowadzenia ,auta działa zasada ograniczonego zaufania.
                    • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:06
                      3-mamuska napisała:
                      > Nie ofiara nigdy nie jest winna. Winny jest sprawca i powinien kazdorazowo za
                      > to odpowiedziec.
                      > Tylko histeryczki tak sarkastycznie twierdza.

Z wątku obok:
                      "ale tak, gdby została zgwałcona, to nie widzę powodu by dziadka karać tak samo jak porywacza z ulicy. przed takim ochronić się nie da, a dziadka samodzielnie zaprosiło się do swojego życia, z jakiegoś powodu dla sądu (i dla mnie też) dziadek jest usprawiedliwiony. tzw. udział własny (jak w pzu)"
                      forum.gazeta.pl/forum/w,567,178307396,178307396,Stary_satyr_fuj.html?p=178314725

Tak myślą kobiety - tak orzekają sądy.
                      • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:41
                        Nie, tak myśli volta a jej poglądy znacznie odbiegają od poglądów "większości" cywilizowanych ludzi w każdym możliwym temacie.
                        • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:45
                          maleficent6 napisała:
                          > Nie, tak myśli volta a jej poglądy znacznie odbiegają od poglądów "większości"
                          > cywilizowanych ludzi w każdym możliwym temacie.

Nie - ona to wyraża WPROST. Reszta tak myśli, pitoli o 'zachowaniu ostrożności' i 'sprawczości kobiet' - efekt jest jasny - gwałty nie są zgłaszane, wyroki są żenująco niskie uzasadniane właśnie powyższą retoryką 'udziału własnego przez niezachowanie ostrożności'.

Kobiety - kobietom gotują ten los.
                          • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:57
                            Reszta? Wiesz co myślą wszystkie kobiety czy tylko wydaje ci się, że wiesz?
                            Bo na pewno nie wiesz, dlaczego nie każda kobieta zgłasza gwałt, mówi o gwałcie itd. Przyczyną nie zawsze jest strach czy wstyd.

Wyroki są bardzo niskie po pierwsze dlatego, że - o bogowie bardzo przepraszam i mam nadzieję, że i tak pójdę do nieba 😃- mamy kulawe prawo,
                            po drugie dlatego, że kiedy mamy słowo przeciwko słowu, ewentualnie niepewność winy, to sędzia stoi w rozkroku.
                            Zacząć należy od zmiany prawa, następnie mentalu społecznego, szkoleń jak wyłapywać przestępców seksualnych a dopiero na końcu można oczekiwać od kobiet, że nie będą ponadprzeciętnie ostrożne.

• paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:08
                              No to powiedz mi jaki jeszcze może być powód nie zgłoszenia gwałtu? Bo że zaprzeczasz oczyistosciom to już widzę. Kary mamy niskie za gwałty bo taki mamy mental. Prawo sobie można zmienić. I tak to niewiele da. Nie chce mi się szukać starych wątków o zmianie definicji gwałtu, ale było tam wiele płaczu nad biednymi misiami, których te wredne suki będą teraz oskarżać o gwałty, po upojnej nocy wspólnie spędzonej. Och ileż było tekstów że teraz bez notarialnej zgody lepiej do kobiety nie podchodzić, i jak żyć moi drodzy, jak żyć.
                              Ale ok, czekam na inny powód nie zgłaszania gwałtów, oprócz wstydu i strachu przed napiętnowaniem i brakiem wiary w wersję ofiary.
                              • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:13
                                Weź ty może coś na wstrzymanie, co? Albo pokaż mi wreszcie jakikolwiek mój wpis w którymś z tamtych wątków, cały czas czekam.
                                Masz teraz pretensje do mnie o to, że ktoś coś napisał czy uważasz, że to ja napieprzam bzdety z 300 nicków na tym forum?
                                Nie? To może przestań atakować na oślep kogo popadnie, no chyba że celowo walisz w te, o które to niby w tym wątku walczysz.
                                • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:21
                                  A odpowiadając na twoje pytanie, powody są różne. Zazwyczaj ofiara rzeczywiście boi się braku dowodów, tego że nikt jej nie uwierzy, boi się policji, ewentualnej zemsty - szczególnie gdy sprawcą jest osoba z otoczenia, boi się reakcji partnera i tutaj - opuszczenia, obwiniania, wpływu na życie seksualne.
                                  Ale czasem...wiesz...no masz świadomość, że dostaniesz wsparcie, masz świadomość tego wszystkiego, co tutaj padło - że to nigdy twoja wina, że nie moglaś zapobiec i nawet nie winisz sobie, wiesz że jesteś ofiarą, czujesz się nią...i po prostu nie masz najmniejszej ochoty mówić o tym komukolwiek, rozgrzebywać. Chcesz przejść do porządku dziennego, zamykasz temat...niektóre kobiety tak reagują. I teraz pozostaje pytanie, czy należy je moralnie przymuszać...?
                                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:38
                                    Hmm, zastanawiam się, czy gdyby rzecz dotyczyła pobicia też ofiara by tak niechętnie zgłaszała? Cóż, możesz to sobie racjonalizować ale to lęk przed napiętnowaniem, przed przeczołganiem przez sąd a wcześniej policję, lęk przed odrzuceniem przez partnera, lęk przed obwinieniem właśnie, że się naraziła, sprawia że gwałty są nie zgłaszane.
                                    A wyroki są tak niskie, ich uzasadnienia tak kuriozalne jak to o tej 14latce bo odbiór społeczny gwałtu jest, jaki jest. To się na prawdę nie bierze z powietrza.
                                    • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:40
                                      A to uważasz, że każde pobicie jest zgłaszane na policji? Skąd ty się urwałaś?
                                      • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:41
                                        No mogę sobie racjonalizować, mogę też mieć trochę racji. Ale co ja tam wiem...
                                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:40
                                    Zresztą dokładnie te same mechanizmy nie zgłaszania działają przy przemocy w rodzinie. Dokładnie takie same. Ileż to się ofiary nasłuchają jak to mogły wcześniej zgłosić, jak to one sobie pozwoliły, itd itp.
                                    • grzybdyrektor1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:59
                                      Dokładnie tak, mam przyjaciółkę która została zgwałcona. Szukała pracy w czasie studiów podczas wakacji. Chodziła ubrana w glany i długie swetry i spodnie, umówiła się z pośrednikiem, człowiekiem którego znała, którego znali jej rodzice, w biały dzień w kawiarni, piła herbatę, do której jej dosypał prochy. Znajoma kelnerka z którą póżniej rozmawiała, mówiła, że zauważyła, że coś z nią nie tak, ale x powiedział, że źle się poczuła i wyszli. Nie zgłosiła właśnie z obawy przed takim mentalem ludzi, policji, społeczeństwa. Przed gadaniem: a może prowokowała, a może sama sobie winna, a po co szukała tej pracy, dlaczego nie zachowała się do zasad bezpieczeństwa, nie musiała wychodzić do toalety wtedy by jej nic nie dosypał,na pewno jej rodzice go znali, a dobrze go znali, trzeba było siedzieć w domu przecież ma kasę...
                                      Przed tym, że cokolwiek by zrobila czy nie zrobiła to i tak będzie winna, bo przecież mogła i tu stado różnych głupich agumentów. Jeśli kobiety w tej sprawie nie zaczną mówić jednym głosem i nie przestaną obwiniać ofiary tylko sprawców nic się nie zmieni.
                                      Tak, niektóre zachowania są ryzkowne, ale to jest zawsze, ale to zawsze wina sprawcy. Nawet gdyby kobieta biagała naga, pijana w środku po ulicy to nie nikt nie ma prawa jej gwłacić.Ewentualnie udzielić pomocy. I to gadanie o tych zachowaniach ryzkownych bardzo szkodzi ofiarom. Bo tak naprawdę wyjście z domu staje się ryzkowne, tak więc najlepiej złożyć burkę i z domu nie wychodzić. Właśnie przez taki mental. Właśnie dlatego ofiary nie zgłaszają.
                                      • lilia.z.doliny Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:15
                                        Tak, niektóre zachowania są ryzkowne, ale to jest zawsze, ale to zawsze wina sprawcy. Nawet gdyby kobieta biagała naga, pijana w środku po ulicy to nie nikt nie ma prawa jej gwłacić
                                        To chyba jest oczywiste?
                                        Wina jest po stronie sprawcy i tylko sprawcy. I tylko on jest " zlą strona". Nie wiktymizuje ofiar, ani wtórnie ani pierwotnie. Jestem zaskoczona tym, że pomimo tysięcy przeżytych dni, przeżytych nie w próżni, tylko w bombach informacyjnych, wśród pogadanek, seminariów, zwykłych rozmów, wciąż panuje moda na niefrasobliwość. Zła się nie wykluczy ze swiata- od tego są kary, żeby zło.pietnowac; głupotę już można jakoś redukować. Małe dzieci to coś innego. Dorośli ludzie powinni już mieć świadomość, że nawet najmilsza staruszka może zmienić się w babę jage. . Oraz że zbyt nachalna przymilnosc człowieka niedawno poznanego, to bardzo czerwone flagi. To jest experience. Doprawdy, naiwnością jest sądzić, że odpowiednimi środkami wyeliminujemy ze świata jednostki zaburzone, socjopatycznej i inne gnidy. Nie wyeliminujemy. Tak samo, jak nie wyrzucimy z naszej rzeczywistości burz z piorunami. Możemy natomiast wtłoczyć na siłę definicje piorunochronów.
                                        Przed zyebami trzeba się bronić. Nie dyskutujmy z faktami. Czasami skuteczna obroną jest po.prostu myślenie.
                                        • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:17
                                          lilia.z.doliny napisała:
                                          > Tak, niektóre zachowania są ryzkowne, ale to jest zawsze, ale to zawsze wina sp
                                          > rawcy. Nawet gdyby kobieta biagała naga, pijana w środku po ulicy to nie nikt n
                                          > ie ma prawa jej gwłacić
                                          > To chyba jest oczywiste?

Skoro 'ryzykowne zachowanie ofiary' jest powodem obniżenia kary sprawcy to nie - oczywiste jest coś dokładnie odwrotnego.
                                          • lilia.z.doliny Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:51
                                            Skoro 'ryzykowne zachowanie ofiary'
                                            Zacznijmy od tego, że dla mnie chodzenie nago, pozycja rozgwiazdy, kusicielskie ciuchy NIE SĄ ryzykownymi zachowaniami, tylko zwyczajnie głupimi. Moja opinia i tyle. Natomiast jako takie absolutnie nie powinny mieć wpływu na wysokość kart, jej nieuchronność i w ogóle nie powinny być brane pod uwagę w procesie. B z znaczenia jest to, co dzialo się do momentu popełnienia przestępstwa. Zero pytań o wygląd, uśmiechy, wdzięcznie, etc w czasie skedztwa- to chyba najbardziej poniżająca część w procesie. Jest sprawca i ofiara- koniec
                                            Natomiast jest, dajmy na to, moja matka tłukła mnie przez dwadzieścia lat i któregoś dnia powiedziała: zaraz ci orzyloze, a ja wtedy hukne jej tak, że znajdzie się. Na intensywnej opiece medycznej ze złamana podstawa czaszki, to owszem, chciałabym żeby było to traktowane nieco inaczej niż napad na staruszkę w parku. To jest dla mnie prowokowanie,. To, a nie krotkakiecka.
                                        • grzybdyrektor1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:00
                                          "Czy można zgwałcić prostytutkę?" i rechocik hehehe Nawet najbardziej ryzkowane zachownia, a nawet i głupie nie usprawiedliwiają gwałtu. Trzeba konkretnie piętnować gwłacicieli, konkaretnie ich karać, a nie ciągle opowiadać o tym, że kobiety są winne, bo głupie. Nie naiwnością jest sądzić, że przerzucanie odpowiedzialności na ofiarę coś zmieni w rzeczywistości. Kobiety powinny, mają prawo do tego by w przestrzeni publicznej czuć się bezpiecznie, nawet gdy założą krótką spódniczkę, czy wypiją drinka, czy będa wracały nocnym atobusem do domu, czy nawet jako prostytutki mogą odmówić stosunku jeśli tego nie chcą.
                                          To jest najważniejsze, bo za chwilę dojdziemy do absurdu i burek i niewychodzenia z domu, nie rozmawiania z mężczyznami, bo przecież każdy może być gwałcicielem. A nawet to nie pomaga jak widac na przykładzie 30 letniego małżeństwa Gisele Pelicot i kochanego męża i ojca którego hmm mogła lepiej poznać ? Każde zachowanie kobiety będzie rozbijane na atomy i będzie konkurs niektórych pań z emamy, ogólnie wielu kobiet w piętnowaniu zachowań kobiety i jej głupoty.
                                          Ok, głupotę trzeba piętnować, ale co powiesz na temat tego jak zmienić myślenie ludzi podobnych do Ciebie, że w tej historii ta głupota nie jest najważniejsza. Najważniejsze jest to żeby facet miał wydrukowane, że kobiet zwyczajnie się nie gwłaci to jest clue, bo to jest zwyczajnie bardzo złe. Totalnie złe i jak twoim zdaniem można to zmienic nie przerzucając winy na nawet i głupią ofiarę ? hmm ? Jak zmienić myślenie spoleczne, żeby skupiło się na sprawcy, a nie na ofierze, jak zapobiec tego typu zachowaniom? Jak edukować sprawcę, jak go karać ? Oczywiście nie pomijając edukacji dziewczynek i zasad ograniczonego zaufania. Żeby coś drgęło w tej rzeczywistości i kobiety nie bały się zgłaszać takich przypadków ze wzgledu właśnie na tego typu myślenie i rozbijanie guana na atomy co mogła, czego nie mogła ta " głupia" kobieta. Co mogła zrobić Gisele Pelicot żeby jej mąż jej nie uspiał i nie pozwalał jej gwałcić " tym miłym, normalnym mężczyznom " jak mogła się zabezpieczyć? Nie wychodzić z domu, nie wychodzić za mąż ? To też jest jej wina ?
                                          Świat jest jaki jest właśnie przez takie myślenie i wiktymizowanie ofiary. Tak zasada ograniczonego zaufania jest ważna, bo świat jest pełen chorych ludzi i o tym też powinno mówić, ale nie to jest najważniejsze.
                                          Naiwnością jest sądzić, że coś się zmieni jeśli kobiety nie zmienią swojego myślenia w tych sprawach. Kobiety mają prawo czuć się bezpiecznie w przestrzeni publicznej nawet pijane i w mini, a nawet o zgrozo będąc prostytutkami. Sa zyeby, ale co zrobić z tymi " miłymi i normalnymi" ludźmi, przecież tam byli urzędnicy, dziennikarze, mężowie, ojcowie ..."mili , długo znani i normalni" Czyli wynika z tego, że ogólnie nie można ufać mężczyznom ? Dlaczego ? Może dlatego, że tego typu z..nie ciągle usprawiedliwiane jest przez " miłe, mądre: .."one by nigdy, to przecież takie nieodpowiedzialnie, to jest głupota " matki, żony, koleżanki.."Nie mówiąc już o mężczyznach, przecież" co to jest taki gwałt, ubędzie jej coś ?" " Się nie wymydli"
                                          " Jakby suka nie dała, to by pies nie wziął" " twoje ciało, mój wybór" I doskonale rozumiem wu..w Paskudka na taką rzeczywistość i tego typu myślenie i skupianie się na tym co mogła zrobić kobieta, a nie jak nauczyć mężczyzn, że gwałt to zło i że uleganie pierwotnym instynktom jest ujowe, może trzeba przestać im mówić, że onanizm to zło i ręce uschną, a kobieta jest częścią inwentarza, może wtedy mniej byłoby takich chorych poyebów.
                                          • melisananosferatu Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:01
                                            No przeciez juz tu padlo, ze Gisele wybrala zle...
                                            • grzybdyrektor1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:28
                                              Serio ? no to jest totalnie p..bane. Nie życze " złych wybporów" ale życie to suka, różnie może być.
                                              • melisananosferatu Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:37
                                                Przeczytaj dyskusje z po godzinach.
                            • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:13
                              maleficent6 napisała:
                              > Reszta? Wiesz co myślą wszystkie kobiety czy tylko wydaje ci się, że wiesz?

Jeżeli kobieta PIERWSZE co pisze o ofierze gwałtu to: 'A dlaczego ONA xyz' to tak - wiem co myśli.

> Bo na pewno nie wiesz, dlaczego nie każda kobieta zgłasza gwałt, mówi o gwałcie
                              > itd. Przyczyną nie zawsze jest strach czy wstyd.

Nie każdej ale większości. Wstyd i strach przed gehenną oskarżeń.

> Wyroki są bardzo niskie po pierwsze dlatego, że - o bogowie bardzo przepraszam
                              > i mam nadzieję, że i tak pójdę do nieba 😃- mamy kulawe prawo,

Bzdura. Wyroki są ECHEM twoich i tobie podobnych poglądów. Wystarczy poczytać uzasadnienia. Te same teksty.

> po drugie dlatego, że kiedy mamy słowo przeciwko słowu, ewentualnie niepewność
                              > winy, to sędzia stoi w rozkroku.

Ale w jakim 'rozkroku' staje jak skazuje za gwałt na 2 lata w zawiasach bo 'pokrzywdzona piła z oskarżonym alkohol'? Skoro skazał to uznał, że gwałt BYŁ - po czym przy ustalaniu wysokości kary uwzględnił 'niezachowanie ostrożności' przez kobietę za okoliczność łagodzącą.

TY i tobie podobni jesteście winni tych niskich wyroków bo to wasze poglądy wyrażone słowami je uzasadniają.
                              • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:22
                                Dobrze, jestem winna. Mam nadzieję, że jest ci lepiej.
                                • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:23
                                  maleficent6 napisała:
                                  > Dobrze, jestem winna. Mam nadzieję, że jest ci lepiej.

A ja mam nadzieję, że się zastanowisz i zmienisz swój wpływ.
                                  • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:35
                                    Jak kulą w płot.
                                    W przeciwieństwie do ciebie w tej materii robię nieco więcej, niż pisanie na forum.

P.s. w sprawie wyroków nic nie zrozumiałaś, nigdzie bowiem nie przytoczyłam sytuacji opisanej przez ciebie.
                                    • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:41
                                      maleficent6 napisała:
                                      > P.s. w sprawie wyroków nic nie zrozumiałaś, nigdzie bowiem nie przytoczyłam
                                      > sytuacji opisanej przez ciebie.

W uzasadnieniach niskich kar czytam wszystkie mundrości, które ty i tobie podobne serwujecie kobietom. Bo sądy orzekają z postrzeganiem społecznym - WASZE poglądy - WASZE słowa.

Jesteś współSPRAWCĄ tej sytuacji razem z Voltą, Hanusiną 3mamuśką i rzeszą innych kobiet.

Dopóki nie zmieni się postrzeganie społeczne odpowiedzialności kobiet za bezpieczeństwo - wyroki będą dalej żenująco niskie.
                                      • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:43
                                        Dobrze. Proszę jeszcze o konkretne przytoczenie mojej jakiejkolwiek wypowiedzi, gdzie serwowałam mądrości bądź też udzielałam jakichś rad ofierze gwałtu. Od paskudka się nie doczekałam, może ty coś znajdziesz?
                      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:02
                        evening.vibes napisała:

> 3-mamuska napisała:
                        > > Nie ofiara nigdy nie jest winna. Winny jest sprawca i powinien kazdorazo
                        > wo za
                        > > to odpowiedziec.
                        > > Tylko histeryczki tak sarkastycznie twierdza.
                        >
                        >
                        > Z wątku obok:
                        > [i]"ale tak, gdby została zgwałcona, to nie widzę powodu by dziadka karać tak s
                        > amo jak porywacza z ulicy. przed takim ochronić się nie da, a dziadka samodz
                        > ielnie zaprosiło się do swojego życia, z jakiegoś powodu dla sądu (i dla mnie t
                        > eż) dziadek jest usprawiedliwiony. tzw. udział własny (jak w pzu)
                        "[/
                        > i]
                        > forum.gazeta.pl/forum/w,567,178307396,178307396,Stary_satyr_fuj.html?p=178314725
                        >
                        >
                        > Tak myślą kobiety - tak orzekają sądy.
                        >
                        >
                        >
                        >
                        Wiesz ja z takimi opiniami spotkalam sie raczej tylko na forum. Zadna znana mi kobieta nigdy nie wypowiedzila na glos ze karać nalezy mniej za gwałt przez znanego oprawce.
                        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:16
                          Bo to jest mówione nie wprost a wlanie w ten sposób, o którym tutaj ciągle mówię. Podobno mam obsesję. Tu nie chodzi że jakaś kobieta powie wprost - e nie, nie karzmy go zbyt surowo, sama go zaprosiła. Ale wszystkie dywagacje na temat a po co zaprosiła, a zaprosiła to miał prawo myśleć że na seks, a po co tak późno itd to są właśnie takie "ogródki".
                • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:27
                  iwles napisała:
                  > Czy jeżeli idę sama pobiegać po parku, w biały dzień, to jest dbanie o swoje be
                  > (Można zostać zaatakowaną przez zboczenca, czy seryjnego zabójcę)

Kwestię nieistnienia granicy udowodnił wątek o zgwałconej i zamordowanej w Łodzi Ukraince, gdzie forumki twierdziły, że na 6 do pracy powinien odprowadzać ją chłopak.
                • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:52
                  Dopsz. To gdzie jest ta granica?
                  Czy jeżeli idę sama pobiegać po parku, w biały dzień, to jest dbanie o swoje bezpieczenstwo? Czy proszenie się o kłopoty?
                  (Można zostać zaatakowaną przez zboczenca, czy seryjnego zabójcę)

Granica jest nie do pokazania, ale tu akurat pewnie nie udało sie uniknać gwałtu , bo nie dałoby sie rady zabezpieczyć ,no chyba ze gaz ,kurs samoobbrony czy biegać z wyszkolonym psem.
                  Ale tez w zaden sposob edukacja takiego zboczeństwa nie wpłynełaby na jego postepowanie. Myślisz ze pogrozisz zboczeńscowi paluszkiem ,powiesz mu ze nie wolno i on szybciutko sie posłucha?
                  Bo wiesz normalnego czlowieka nie trzeba uczyć, ze nie nalezy gwałcić , ani napadać.

W takich sytuacjach dziala tylko ogranicznie ryzyka. Czego ciasny rozumek paskudek nie rozumie.
                  • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:03
                    3-mamuska napisała:
                    > Myślisz ze pogrozisz zboczeńscowi paluszkiem ,powiesz mu ze nie wol
                    > no i on szybciutko sie posłucha?
                    > Bo wiesz normalnego czlowieka nie trzeba uczyć, ze nie nalezy gwałcić , ani nap
                    > adać.
                    >
                    > W takich sytuacjach dziala tylko ogranicznie ryzyka. Czego ciasny rozumek pasku
                    > dek nie rozumie.

To twój i tobie podobnym ciasny rozumek nie ogarnia, że przerzucanie odpowiedzialności na ofiarę powoduje brak zgłaszania gwałtów oraz żenująco niskie wyroki z kuriozalnymi uzasadnieniami.

Nie edukujmy - niech gwałciciel wie, że nic mu nie grozi.
                    • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:25

Ojp ta znowu o przerzucaniu odpowiedzialnosci na ofiare🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                      Wejdz do klatki lwa ,a potem mniej do niego pretensje ze cie zagryzl.
                      Albo wskocz do basenu nie umiejać plywać i mniej pretensje ze woda cie utopiła.

Rozumiesz ze chocby szkolić od 3 roku zycia dzieci w przedszkolach ,ze nie wolno gwałcić ,nikogo dotykac bez zgody, to zawsze znajdzie sie jakaś jednostka wykolejona chora psychicznie czy seryjny morderca ,czy chocby naćpana ,ktorej sie nie da wyszkolić. I wytedy tylko pomaga ograniczone zaufanie i ostrożność.

Ja mowi o sytuacjach.
                      A nie o tym ze wujek podszczypuje kobiety w rodzinie i kazdy udaje ze to tego nie widzi ,albo ubrala za krotka spodniczke. Bo wujka jeden trzask w pysk by ustawił do pionu. Takiego edukacja pewnie by naprostowała.
                      Ja piszę wciaż o ekstrymalnych sytuacjach gdzie doczyninia mamy z osoba uszkodzona psychicznie.

Ciebie ktoś edukował, ze nie wolno bić mordować i gwałcić ?
                      I robisz to czy nie?
                      • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:30
                        3-mamuska napisała:
                        > Ojp ta znowu o przerzucaniu odpowiedzialnosci na ofiare🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
                        > Wejdz do klatki lwa ,a potem mniej do niego pretensje ze cie zagryzl.

Jakiej klatki lwa - tu na 6 do pracy nie można iść samemu bo to nieodpowiedzialne!

> A nie o tym ze wujek podszczypuje kobiety w rodzinie i kazdy udaje ze to tego n
                        > ie widzi ,albo ubrala za krotka spodniczke. Bo wujka jeden trzask w pysk by ust
                        > awił do pionu. Takiego edukacja pewnie by naprostowała.

Błahahaha big_grin Dobre!
                      • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:32
                        Mówisz o sytuacji ze zwyrodnialcem i porównujesz do:

"Wejdz do klatki lwa ,a potem mniej do niego pretensje ze cie zagryzl.
                        Albo wskocz do basenu nie umiejać plywać i mniej pretensje ze woda cie utopiła."

Podpowiem Ci - ten lew jest na wolności, nie w klatce, a ulica to nie zoo z drapieżnikami.
                • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:14
                  iwles napisała:

>

Sprawdzam! Biegam codziennie rano, teraz przed switem, wybiegam o 5:15 am kazdego poranka. I przez minione lata nie raz i nie dziesiec przestraszylam horrendalnie niejedna kobiete/dziewczyne idaca gdzies po residential streets o tej porze ze sluchawkami w uszach a czesto jeszcze kapturem na glowie surprised Scenariusz is always the same: widze, ze kobieta idzie przede mna, wiem ze zaraz ja bede mijac wiec zeby sie nie przestraszyla, zaczynam tupac i sapac big_grin I co? I nico - gdy zaczynam ja mijac, olabogarety, wyskok w gore z przerazenia, no bo jak mogla mnie slyszec skoro zrobila wszystko zeby nie slyszec nic? surprised I to nawet nie musi byc potencjalny napascca, wystarczy, ze nie uslyszy np. kogos kto stracil panowanie nad kierownica czy przy wietrze, galezi spadajacej z gory (takie akcje sie zdrazaja - bylam swiadkiem). Geeeeez ... basic protection to nasze wlasne zmysly: oczy, uszy, powonienie! Jesli z wlasnej nieprzymuszonej woli ktokolwiek (woman/man) ogranicza swoje mozliwosci reakcji na swiat dookola, to krzywda moze sie zdarzyc i bez udzialu potencjalnego gwalciciela uncertain A poza tym to keep running, eh smile Life.
                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:21
                    Taak, ta zgwalcona w lasku biegaczka też pewnie miała zmysły wyczulone na otoczenie. A i tak padało pytanie "po co biegała"...
                    • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:26
                      paskudek1 napisała:

> Taak, ta zgwalcona w lasku biegaczka też pewnie miała zmysły wyczulone na otocz
                      > enie. A i tak padało pytanie "po co biegała"...
                      >

Well, a co powiesz o biegaczce, ktora zaatakowal black bear, bo wybrala okreslony trail? Happens. Life.
                      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:17
                        Jeśli masz na myśli niedźwiedzia to wybacz, ale po nim to akurat doskonale wiadomo czego się spodziewać. Po mężczyźnie nie. Dlatego kobiety w ankiecie mówią że wola w lesie spotkać niedźwiedzia a nie mężczyznę. Znameienne.
                        • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 13:40
                          paskudek1 napisała:

> Dlatego kobiety w ankiecie mówią że wola w lesie spotkać niedźwiedzia a nie mężczyznę. Znameienne.
                          >

Albowiem nie wiedza co mowia! Tu taki przyklad zeby jednak nie wolaly: A bear mauled a woman jogger to death on a popular hiking trail in Canada over the weekend, only eight days after the animal was removed from another residential neighbourhood after threatening people. Life.

PS. W zalaczeniu maly mis sfotografowany z sensible distance z samochodu - definitely not a good idea zeby sie spotkac z nim twarza w twarz!
                          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:38
                            Właśnie o to chodzi że BARDZO DOBRZE WIEDZĄ co mówią. W razie spotkania niedźwiedzia wiem czego mogę się spodziewać. I nikt mi nie powie że głupia byłam.
                            • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:21
                              paskudek1 napisała:

> W razie spotkania niedźwiedzia wiem czego mogę się spodziewać. I nikt mi nie powie że głupia byłam.
                              >

No, you have NO IDEA czego sie mozesz spodziewac ani jak masz sie zachowac to stay safe! Takie gadanie jest wybitnie niebezpieczne a takie myslenie dla niektorych po prostu konczy sie smiercia wiec nie powtarzaj bzdur, bo a nuz ktos uwierzy suspicious Honestly, niedzwiedzie to sa bardzo (bardzo!!!) niebezpieczne, dzikie zwierzeta & jak kazde dzikie zwierze sa unpredictable! Mozna sobie teoretyzowac na forum ale w praktyce porownywanie chocby najbardziej niebezpiecznego czlowieka z niedzwiedziem to zwyczajna glupota. Life.
                          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 14:40
                            Aa, i jeszcze jedno, nie widziałam badań, ale podobno MĘŻCZYŹNI pytani czy wolą żeby ICH CÓRKA spotkała mężczyznę czy niedźwiedzia, też mówili że niedźwiedzia. Czyżby też sami swojej płci nie ufali?
                            • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:22
                              paskudek1 napisała:

> Aa, i jeszcze jedno, nie widziałam badań, ale podobno MĘŻCZYŹNI pytani czy wolą
                              > żeby ICH CÓRKA spotkała mężczyznę czy niedźwiedzia, też mówili że niedźwiedzia
                              > . Czyżby też sami swojej płci nie ufali?
                              >

Glupota ludzka jest niezalezna od plci - silly women, silly men - gadac mozna co sie chce a spotkanie z niedzwiedziem dla NIKOGO nie jest safer niz spotkanie z jakimkolwiek czlowiekiem. Life.
                              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:24
                                A czy ja, mówię, czi KTOKLWİEK mówi że spotkanie z niedźwiedziem jest bezpieczne? Wodocznie w odczuciu ankieotwanhxh mimo wszystko bezpieczniejsze od aloktania z mężczyzną. I nadal nic to niektórym do myślenia nie daje.
                                • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:50
                                  Just in case, moze sie komus kiedys przyda, few basics how can to stay safe when hiking/jogging/cycling in bear country:
                                  * Carry bear spray and a noise maker
                                  * Watch for fresh bear signs
                                  * Avoid areas with typical bear food sources
                                  * Go with friends
                                  * Watch for crows, ravens, magpies or jays
                                  * Be alert when in wildlife travel corridors
                                  * Make sure someone knows your plans
                                  * Make noise

Cheers.
        • maly_fiolek Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:09
          > I jak nie zamkniesz to ktoś uzna to jako okoliczność łagodzącą dla, sprawcy? Serio? Możesz podać przykłady wyroków?

No raczej to trochę inaczej działą.
          Jeśli masz nieogrodzony sad i ktoś zerwie jabłka, to też kradzież.
          Ale brak ogrodzenia sugeruje że nikt nie dba czy ktoś zabierze czy nie te jabłka.
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:55
        hanusinamama napisała:

> Całe życie słyszę, że nie wolno kraść. Nawet kara za to grozi...a jednak dom za
        > mykam, samaochód też, rower przypinam...a przecież powinnam wymagać edukacji in
        > nych
        >

No właśnie jak o majtek chodzi , to jakos nikt sie nie czepia ze kobiata musi zamykać dom/samochod czy pilnowac dostepu konta w banku.
        Ale jak chodzi o wlasne bezpieczeństwo to wielki problem ze powinno sie dbać o swoje bezpieczeństwo. Paradne.

Paskudek w akcji jak zwykle odklejona.
        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:06
          Przed gwałtem nie da się zabezpieczyć jak przed wycieczką w góry.
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:05
            Da sie, wystarczy po imprezie wracać wspolnie/zadzwonić po kogoś z rodziny. Uważać na drinka w knajpie/nie brac od przypadkowych ludzi. Jechać prawdziwa taxi a nie pseudo.
            Nie pchać sie z nieznajomymi do nieznajomego domu. Nie łapać stopa.
            Nie umawiać sie na randki w odludnym miejscu lub u kogos obcego w domu.
            Mozna zminimalizowac ryzyka ,idac w gory tez nie unikniesz udpaku na 100% czy tez śmierci ,ale majac dobry sprzet minimalizujesz ryzyko. Wiec skoro idac w gory minimalizujesz zagrozenie przygotowujac sie do wyprawy ,to czemu nie dać o siebie na codzień?
            • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:07
              3-mamuska napisała:
              > Da sie, wystarczy po imprezie wracać wspolnie/zadzwonić po kogoś z rodziny.
              > Uważać na drinka w knajpie/nie brac od przypadkowych ludzi. Jechać prawdziwa ta
              > xi a nie pseudo.
              > Nie pchać sie z nieznajomymi do nieznajomego domu. Nie łapać stopa.
              > Nie umawiać sie na randki w odludnym miejscu lub u kogos obcego w domu.
              > Mozna zminimalizowac ryzyka ,idac w gory tez nie unikniesz udpaku na 100% czy t
              > ez śmierci ,ale majac dobry sprzet minimalizujesz ryzyko. Wiec skoro idac w g
              > ory minimalizujesz zagrozenie przygotowujac sie do wyprawy ,to czemu nie dać o
              > siebie na codzień?

Afganistan WELCOME TO!
            • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:07
              Warszawskie, krakowskie chodniki jak Himalaje albo Karakorum, no istne ośmiotysięczniki. smile

• ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:10
                Obuwie ochronne - nie na obcasie i odzież ochronna - luźna, bezkształtna, unisex, nieprzemakalna. Do tego czekan, żeby w razie czego je***ć w czerep oprawcę. big_grin
              • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:32
                ikonieckropka napisała:

> Warszawskie, krakowskie chodniki jak Himalaje albo Karakorum, no istne ośmiotys
                > ięczniki. smile
                >

Akurat na warszawkich i krakowskich chodnikach mozesz spotkać chorych psychicznie czy seryjnych mordercow czy gwałcicieli ,skrzywione jednostki szybciej niż w himalajach.
                Na nich pomagałoby tylko wczesne wyłapnie sygnałów i izolacja od spoleczeństwa.
                Sama dobrze wiesz ze chory ( uproszczając z chorym mozgiem) nie wybiera jak postepuje. A czesto postepuje niezgodnie z prawem, zasadami.
                • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:34
                  Ups, no to sypie Ci się narracja - bo takim przypadkom długa spódnica u dziewczyny lub długie spodnie tudzież bycie nieatrakcyjną nie pomoże.
                  • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:18
                    ikonieckropka napisała:

> Ups, no to sypie Ci się narracja - bo takim przypadkom długa spódnica u dziewcz
                    > yny lub długie spodnie tudzież bycie nieatrakcyjną nie pomoże.

No raczje nie , bo ja nigdzie nie uzylam argumetu o krotkiej spodniczce. To wy o nim krzyczycie.
                    Ubior mało ma wspolnego z gwałtem.
                    Raczej mowie o nocnych samotnych powrotach, nawet w futrze do kostek czy kombinezonie astronauty, chodzeniu z nieznajomymi czy mało znamymi ludzmi do mieszkań i odludnych miejsc czy aut. No i cpania i picia z nimi bo jak sie jest nieprzytomnym ciezko nawet uzmyslowić sobie ze byl gwałt.
                    • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:18
                      Cóż, o tym że jak jedna strona jest nieprzytomna t oto jest gwałt należałoby właśnie mocno uświadamiać, przede wszystkim mężczyzn. Nadal to kuleje. Ale pewnie też są niewyuczalni...
    • runny.babbit Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:08
      Robić sobie może dużo, ale i tak jak coś się stanie, to będzie obwiniana. Oczywiście w tonie " sprawca jest winien, ale ona mogła....".
      Zaraz mi się wątek z rozjeżdżaniem pieszych przypomniał, gdzie ktoś wspomniał że nawet kiedy komuś tir wjechał do sypialni, to komentarze były " a kto chodzi spać tak wcześnie?"😁
      • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:12
        ale może prawdopodobieństwo tego, że się stanie będzie nieco mniejsze.
        Bo właściwie co proponujesz, nie robić nic, bo i tak ktoś o mnie coś powie? Powie tak, czy inaczej
        • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:19
          Dokładnie - walczyć z systemem wystawiając się na niebezpieczeństwo.
          I tak, ja upewniam się na przejściu, że kierowca zwalnia. Wina kierowcy życia mi nie zwróci
          • runny.babbit Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:47
            hanusinamama napisała:

> Dokładnie - walczyć z systemem wystawiając się na niebezpieczeństwo.
            > I tak, ja upewniam się na przejściu, że kierowca zwalnia.
            Zawsze może cię skosić kierowca który akurat miał fantazję pędzić 150 przez miasto, albo wyprzedzić tego który zwalniał by cię przepuścić. Lecz bez obaw - na pewno ktoś skomentuje, że przecież mogłaś to przewidzieć...

• paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:33
          malia napisała:

> ale może prawdopodobieństwo tego, że się stanie będzie nieco mniejsze.
          > Bo właściwie co proponujesz, nie robić nic, bo i tak ktoś o mnie coś powie? Pow
          > ie tak, czy inaczej

Proponuję PRZESTAĆ do kurwy nędzy usprawiedliwiać sprawcę. Szukać dla niego okoliczności łagodzących. To nie przejście dla, pieszuch, nie kierowca któremu nagle wyskoczył pieszy i nie miał jak ten kierowca zahamować. Gwałciciel, napastnik to chyba osoba odpowiadająca sama za siebie czyż nie? Czy jednak nadal tkwimy w czasach, że jak suka nie da to pies nie weźmie?
          • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:45
            nigdzie(!!!!) nie usprawiedliwiam i nie usprawiedliwiałam żadnego sprawcy, nie musisz krzyczeć i być agresywna. Ja będę uczyć swoją córkę ostrożności, bo nie jestem odpowiedzialna za to, czy ktoś wyedukuje swojego syna, ty możesz swojej kiedyś powiedzieć, że nic złego jej nie spotka, bo oto wszyscy są wyedukowani. Nie ma gwałtów, kradziezy, napadów,a po ulicach nie jeżdżą pijani kierowcy.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:23
              Owszem, każdy tekst dotyczący tego co kobieta powinna zrobić, żeby uniknąć gwałtu to de facto usprawiedliwienie sprawcy. To nie sytuacja gwałci a gwałciciel. To nie jest akcja że pieszy wychodzi nagle na przejście a prawidłowo jadący kierowca nie ma czasu zahamować. To jest sytuacja kiedy pieszy wychodzi na przejście, jest w pełni widoczny a kierowca, który jedzie prawidłowo nagle przyspiesza i w pieszego wjeżdża. Z pełną premedytacją. Tym jest gwałt. Jak myślisz, na jakie okoliczności łagodzące mógłby liczyć taki kierowca? Bo gwałciciele są traktowani bardzo łagodnie.
              • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:34
                przez kogo są traktowani łagodnie? Przez prawo? Przez twoich znajomych? Przez twoją rodzinę? Bo chyba nie piszesz o mnie, bo nie masz najmniejszego pojęcia jaki jest mój stosunek do kar za gwałt.

• paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:37
                  malia napisała:

> przez kogo są traktowani łagodnie? Przez prawo? Przez twoich znajomych? Przez t
                  > woją rodzinę? Bo chyba nie piszesz o mnie, bo nie masz najmniejszego pojęcia ja
                  > ki jest mój stosunek do kar za gwałt.
                  >

Cały wątek o satyrze to usprawiedliwiani facetów. Kilkakrotnie powtórzone chore stwierdzenie, że zaproszenie na nocleg to zaproszenie na seks. Ciągłe nauki dla kobiet. Na bogów, ten facet w tamtym wątku to nie obcy poznany pół godziny temu.
                  • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:50
                    nie piszę ani nie pisałam w żadnym wątku o satyrze.
              • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:51
                paskudek1 napisała:

> Owszem, każdy tekst dotyczący tego co kobieta powinna zrobić, żeby uniknąć gwał
                > tu to de facto usprawiedliwienie sprawcy.

You must be kidding suspicious
                Mieszasz kompletnie dwie sprawy czym sama rozmydlasz owa wine sprawcy. Kobieta-czlowiek we wlasnym, dobrze-pojetym interesie dba o swoje bezpieczenstwo przeciez nie tylko ze strony potencial rapists ale i zlodzieji, kiepskich kierowcow, dramatycznych zjawisk pogodowych czy skutkow chodzenia na obcasach po sliskich, mokrych schodach etc. etc. etc. etc. To co mamy miedzy uszami daje nam szanse przewidziec mozliwe consequences robienia tego czy tamtego w takim czy innym towarzystwie, takich czy innych okolicznosciach. Sure "no means NO" & nie ma zadnego usprawiedliwienia jesli ktos nie chce tego przyjac do wiadomosci, niemniej uzywajac tego jakiegos swojego IQ mozna zminimalizowac (choc przeciez nie wyzerowac uncertain) sytuacje, w ktorych kobieta-czlowiek mimo clear "NO" zostanie skrzywdzona. Chec & potrzeba zadbania o siebie nie jest w zaden sposob rownoznaczna z "free pass" dla jakiegokolwiek winowajcy/przestepcy! Life.
              • paspartua Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:51
                „Owszem, każdy tekst dotyczący tego co kobieta powinna zrobić, żeby uniknąć gwałtu to de facto usprawiedliwienie sprawcy.”.

Nie. Postawiłaś chochoła i dzielnie z nim walczysz. Gdyby jakiś rodzic przy tobie ostrzegał nastoletnią córkę, że w klubie powinna pilnować drinka, bo istnieje coś takie jak tabletka gwałtu, niewyczuwalna w smaku, jednocześnie usprawiedliwia bydlaka, który mógłby coś takiego zrobić?

Wykrzyczałabyś takiemu rodzicowi w twarz, tak jak nam krzyczysz capsem, że: USPRAWIEDLIWIA GWAŁCICIELI I WINI KOBIETY?

Przecież to nie jest komunikat: „Nastoletnia idiotko, jak dasz się odurzyć i zgwałcić, to będzie twoja wina, boys will be boys”, tylko: „Kocham cię, troszczę się o ciebie, świat jest zły”.

Bo co do tego, że jest zły, wszystkie się zgadzamy. Ja nawet rozumiem twoje wzburzenie. Każda kobieta powinna czuć się absolutnie bezpieczna nawet przyjmując / odwiedzając na noc nowo poznanego mężczyznę, ba, grupę mężczyzn, wypić ile tylko ma ochotę, wręcz obiecać im wcześniej cuda niewidy w sypialni, a potem się rozmyślić – nikt nie ma prawa jej dotknąć.

No i co, jak już to wszystko wiemy, to pozostało wziąć się pod ręce i zaśpiewać „Kumbaya”. Gwałcicielom wg ciebie wystarczy ustawić przydrożne billboardy jak kraj długi i szeroki, o treści: „NIE GWAŁĆ”. Uwaga, ludzie robią złe rzeczy, mimo wiedzy, że to złe.

Zgodzę się, że nawet najostrożniejsza kobieta nie jest w stanie wyeliminować ryzyka gwałtu.

Ale nie, że nie może unikać czynników które je zwiększają. Masz kobiety dookoła siebie? Przyjaciółki? Nie wiem w jakim wieku jesteś, ale dzisiaj normą jest wysyłanie sobie „pinezki” z mieszkania nowo poznanego faceta, albo zdjęcie rejestracji taksówki do której się wsiada – a propos, niedawne sprawy z molestowaniem w „fake taxi” wskazują na konieczność ustawienia ww billboardów w wielu wariantach językowych.

Nawet takie środki bezpieczeństwa zaliczyłabyś do wybielania gwałcicieli? Ja bym ich kamieniowała, ale jednocześnie namawiam wszystkie znajome do kupna żelu pieprzowego i to nie w trosce o ich torebki. Swoją drogą nie masz pojęcia ile kobiet tu piszących przeżyło gwałt, a ich komunikat: „Nie ufaj…”, nie kończy się domyślnie: „…bo będziesz temu winna”.

Boją się o inne kobiety.
            • arwena_111 [...] 20.11.24, 17:20
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:39
              nigdzie(!!!!) nie usprawiedliwiam i nie usprawiedliwiałam żadnego sprawcy, nie musisz krzyczeć i być agresywna.

Jakie to śmieszne paskudek niby taka wyedukowana ,zdrowa na umyśle ,a jaki agresor... ciekawe czy ty jesteś jako jej ofiara winna tej agresji tylko dlatego ze masz inne zdanie.

a dziwi sie ze dzieja sie na swiecie zle rzeczy. Paradne.
          • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:19
            A co zgwałconej/pobitej da, że napastnik winny? Mniej będzie cierpiała?
            Jak chcesz możesz chodzić sobie po nocy po trójkącie bermudzkim a potem gadać - nie wolno im było, źle zrobili. Tylko oni mieli gdzieś czy wolno czy nie. Po prostu pobili/zgwałcili.
            Wmawianie kobietom, że nie muszą uważać, dbać o swoje bezpieczeństwo - bo facetom NIE WOLNO tego czy tamtego - jest robieniem im krzywdy. Jeszcze jedna z drugą w to uwierzą. A potem coś się stanie. Myślisz, że poczują się lepiej?
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:25
              Może jej dać dużo jeśli gwałciciel zostanie surowo ukarany. Ale z takimi obrończyniami jak ty Arwenko nie zostanie. Bardziej ci przeszkadzają moje kurwy niż to co mówię. Bo mamy być grzeczne. Ułożone, nie krzyczeć. Nie domagać się praw. Buzia w ciup, rączki małdrzyk czy odwrotnie, nigdy nie pamiętam. Nóżki ładnie złączone razem, żeby nie prowokować. Broń boże nie mówić panom czego im nie wolno. No i po fakcie nic ofierze po tym że sprawcę ukarzemy prawda? To po co w ogóle go karać.
              • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:37
                Mów sobie, mów - ile wlezie, ale doskonale wiesz, że nie na wszystkich to zadziała.
                Tak jak na drodze masz zasadę ograniczonego zaufania tak i w życiu. Nie wszystko wyeliminujesz - ale sporą część masz szansę. Ale jak wolisz grać w rosyjską ruletkę i zaklinać - nie wolno mu, nie wolno mu - jestem bezpieczna - to cóż masz prawo. Zawsze możesz testować na sobie jak się takie zasady sprawdzają. W każdym mieście jest rewir, gdzie samemu po nocy się nie chodzi. Proponuję się wybrać i zobaczyć jak zadziałają twoje zasady.
                • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:51
                  W wątku o starym satyrze ktoś już przytoczył dokładnie przepis o ograniczonym zaufaniu na drodze. Idź sobie przeczytaj. Tylko ze zrozumieniem.
                  • riki_i Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 22:11
                    paskudek1 napisała:

> W wątku o starym satyrze ktoś już przytoczył dokładnie przepis o ograniczonym z
                    > aufaniu na drodze. Idź sobie przeczytaj. Tylko ze zrozumieniem.

Ty go może zrozum, bo czytasz i przyswajasz tylko pierwszą część tego przepisu.

Dostałaś jakiejś totalnej sraczki i zakładasz kolejne wątki na ten sam temat, licząc chyba na to, że ILOŚĆ Twoich chorych postów przejdzie nie wiem w co? w zaklinanie rzeczywistości?

Wiesz, jak Cię pier*olnie na drodze pijany kierowca i będziesz mieć złamany kręgosłup, to gówno cię za przeproszeniem będzie obchodzić, czy zdaniem niektórych miał prawo to zrobić (bo nie szłaś prawidłowo chodnikiem i nie miałaś na sobie odblaskowej kamizelki), czy może jednak nie. Najważniejsze jest to, aby nie być ofiarą wypadku drogowego, a nie to, żeby się rozwodzić, iż panie dzieju, nie wolno po pijaku potrącać autem pieszych. No wiadomo, qrwa mać, że nie wolno, tylko co z tego? We wszystkich krajach świata są takie przypadki i nawet jakby za wsiadanie za kółko po alko groziła kara śmierci, to i tak znaleźliby się ludkowie prowadzący samochód z dwoma promilami. Więc owszem, edukowanie przyszłych i aktualnych kierowców jest ważne, ale oprócz mówienia, że nie wolno wsiadać do auta z promilami, trzeba także uczulać pieszych, aby uważali na drodze i nie mieli poczucia, że z automatu są na niej świętą krową, która może na przykład wkraczać na przejście dla pieszych bez oglądania się czy coś nie jedzie i ze słuchawkami z muzyczką na full na uszach. Bo jeśli ci piesi będą wzorem nauk paskudka1 uważać, że ONI PRZECIEŻ MAJĄ RACJĘ I PIERWSZEŃSTWO, to jest to najlepsza metoda do szybkiego zakończenia własnej egzystencji na tym łez padole.
                    • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 22:21
                      Tylko kierowca NIE DOSTANIE łagodniejszej kary. Za gwałciciel i owszem. Nadal kurwa tego nie rozumiesz.
                      • volta2 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 22:37
                        masz na myśli najsztuba może? bo tak jakoś o tych kierowcach z satysfakcją piszesz. zmartwię cię ale jeśli wjechali ci w kręgosłup będąc trzeźwym, przy nieprzekroczonej prędkości, sprawnym samochodzie i oślepiającym słońcu, to łagodniejszą karę dostaną. że o braku więzienia nie wspomnę.
                        mój ex kawaler wiele lat po tym, jak się ze mną rozstał, rozjechał człowieka ciężarówką. osiwiał w jedną noc, ale był trzeźwy, jechał do pracy, była szklanka ale auto z ważnymi badaniami. nawet jednej nocy nie siedział, a człowieka nie ma (nie powiem, czy pieszy był pijany, czy był po dobrej stronie jezdni, na pewno nie miał kamizelki bo to było przed tym przepisem). dostał jakąś karę, ale łagodną, w sensie zawiasy, nie zabrano mu też prawka, bo był kierowcą zawodowym i straciłby źródło dochodu, bo nie karany, bo pierwszy raz, bo ma rodzinę, bo nie miał zamiaru, ot, zdarzył się wypadek. nie wiem, skąd czerpiesz te niezachwiane teorie o łagodniejszej karze (będzie badany jego przbieg kariery mandatowej i jak się okaże, że to pierwszy raz coś poważnego, to będzie też łagodniej)

a może ci przypomnieć, że niedawno był wątek o rajdowcach z kilkukrotnie orzekanm zakazem prowadzenia pojazdów, nawet po drugim orzeczeniu nie siedzą za kratkami mimo iż wiadomo, że będą jeździć bez uprawnień. sorki, linka mi sie nie chce szukać, ale to chyba dotyczyło tego od paulutka - żaka.
                        • volta2 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 22:42
                          nawet prewencyjnie auta im nie odbierają, bo przecizeż może być w 1/10 własnością mamusi i to już by było niekonstytucyjne, a poza tym dobra dusza pożyczy, żeby babcię do lekarza zawieźć
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:37
            Gwałciciel, napastnik to chyba osoba odpowiadająca sama za siebie czyż nie? Czy jednak nadal tkwimy w czasach, że jak suka nie da to pies nie weźmie?

Ty wciaż nie rozumiesz ze osoby ktore gwałca/mordują innych to osoby nienormalne na umyśle.

Normalny zdrowy na umysle czlowiek nie jest zdolny do gwałtow.
            Umyka ci ten fakt ktory to wplywa na ich dzialanie. A tego edukacja nie naprostujesz.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:51
              Nie, no właśnie osoby które gwałcą, mordują, znęcają się są jak najbardziej ZDROWE na umyśle. To tobie się wydaje że oni, są jacyś nienormalni. Są jak najbardziej normalni. Codziennie takich mijasz. Żyją obok ciebie. Molestują, gwałcą, biją żony. Co, myślisz że ci od tej Francuzki mają jakieś choroby psychiczne? Ten gwałciciel Ukrainki? Wujek przytoczony tutaj w historii czterbasrolatki zgwałconej przez niego?
              Racjonalizowanie sobie że gwałciciele to ludzi chorzy, jakieś zwyrodniałe jednostki to jest samooczukiwanie się. Tak samo jak myślenie że jak będziesz wystarczająco ostrożna to cię gwałt nie spotka. Mam nadzieję że nigdy nie, ale zasługi twojej w tym nie będzie. Tylko szczęście.
        • runny.babbit Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:44
          malia napisała:

> Bo właściwie co proponujesz, nie robić nic, bo i tak ktoś o mnie coś powie? Pow
          > ie tak, czy inaczej
          Przestać komentować co mogła zrobić ofiarą, a skupić się na sprawcy. Całkowicie przestępstw nie da się wyeliminować, to się chyba wszyscy zgadzają, więc po co to gdybanie "co ona by mogła"? To jest wtórna wikrymizacja. Służy wyłącznie temu, by komentujący poczuł się bezpieczniej.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:52
            A sprawca usprawiedliwiony.
      • pursuedbyabear Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:42
        Nie zapominajmy o wątku o Patryczku i głosach tutejszych samochodziar, że gdyby pieszy nie wylazł na jezdnię, to Patryczek grzejący 200/h nie przeleciałby przez most.
    • magamaja Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:12
      Nie chodzić chodnikiem i nie podróżować transportem miejskim, czynności te albowiem prowokują mężczyzn do chwytania za kobiece tyłki albo do wysuwania niestosownych propozycji, i jeszcze nie będą się mogły, te biedaki, powstrzymać i to beztroskie chodzenie po ulicach zmusi ich do pójścia o krok albo 10 dalej
    • ministra_prawdy Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:12
      Paskudkowa, cmentarze są pełne tych, którzy mieli moralną rację i zielone światło. Chcesz do nich dołączyć w blasku chwały, droga wolna smile
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:28
        Kontakty międzyludzkie to nie poruszanie się po drodze. Zakładam że żaden kierowca nie wyjeżdża na drogę z musla "a, dzisiaj kogoś przejadę". Albo widząc pieszego wychodzącego na czerwonym specjalnie nie przyspiesza, żeby go rozjechać. NAWET jeśli ten pieszy zachował się nieostrożnie. Tymczasem gwałciciel, napastnik działa z ROZMYSŁEM.
        • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:31
          no działa, więc tym bardziej powinnam unikać sytuacji gdy będę z nim sama
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:35
            malia napisała:

> no działa, więc tym bardziej powinnam unikać sytuacji gdy będę z nim sama

A może jednak zaczax wymagać od sprawców? Czy wy nadal nie rozumiecie że takie myślenie to właśnie dawanie im okoliczności łagodzących? Ja nie TWIERDZĘ że nagle, psiejsko czarodziejsko znikną gwałty. Ja po prostu mam dość usprawiedliwiania napaści, gwltow4, molestowania zachowaniem ofiary. Szła sama, zaprosiła do domu, wyszła późno, poszła do klubu, uśmiechała się. DOŚĆ
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:44
              Jak sprawca jest sprawcą, to na wymaganie czegokolwiek jest dużo za późno.
            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:46
              a możesz napisać JAK WYMAGAĆ OD SPRAWCÓW?
            • ministra_prawdy [...] 20.11.24, 15:54
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:43
          >żaden kierowca nie wyjeżdża na drogę z musla "a, dzisiaj kogoś przejadę"

No chyba że akurat wjeżdża:

en.wikipedia.org/wiki/Vehicle-ramming_attack
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:24
            A otrzymuje w tym monecie wsparcie od otoczenia? XU jednak jest oceniany BARDZO surowo?
            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:37
              no dobrze, napiszę to wyraźnie.
              1. Gwałty karane są zbyt łagodnie
              2. Zawsze winny jest gwałciciel
              3. Powinno się edukować mężczyzn, że to niedozwolone
              4. A ja i tak nie będę miała zaufania do nieznajomych i staram się dbać o swoje bezpieczeństwo, bo jedno nie wyklucza drugiego
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:40
                No widzisz, gwałty są karane zbyt łagodnie. A teraz zastanówmy się czemu? Czemu kierowca wyjeżdżający z premedytacją w pieszych karany jest bardzo surowo a gwałciciel nie? Skąd pogląd że kobieta w jakikolwiek sposób ma wpływ na działania gwałciciela? Ska pogląd że coś gwałciciela prowokuje? I skąd pogląd że taka "prowokacja" oto okoliczność łagodząca?
                • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:43
                  W którym to kraju przestępców drogowych surowo siv każe? Bo raczej nie w Polsce.
                  • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:43
                    *się karze 🙆
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:40
                    W Polsce jak dotąd, odpukać, nie mamy zamachowców wjeżdżających *celowo* w ludzi.
                    • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:52
                      dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> W Polsce jak dotąd, odpukać, nie mamy zamachowców wjeżdżających *celowo* w ludz
                      > i.
                      >

Zamachowców nie. No i....?
                • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:53
                  no nie, ja pasuję, dopowiadsz sobie do wypowiedzi co chcesz, przypisujesz innym wyssane z palca poglądy, krzyczysz i oczekujesz dyskusji
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:40
              Swojego? Na pewno.
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:52
        ministra_prawdy napisała:

> Paskudkowa, cmentarze są pełne tych, którzy mieli moralną rację i zielone świat
        > ło. Chcesz do nich dołączyć w blasku chwały, droga wolna smile

👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🤣🤣🤣🤣cudne podsumowanie watku.
        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:54
          3-mamuska napisała:

> ministra_prawdy napisała:
          >
          > > Paskudkowa, cmentarze są pełne tych, którzy mieli moralną rację i zielone
          > świat
          > > ło. Chcesz do nich dołączyć w blasku chwały, droga wolna smile
          >
          > 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🤣🤣🤣🤣cudne podsumowanie watku.
          >
          >

Cóż, po, Dramatisi nic lepszego spodziewać się nie można było.
        • iwles Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:09
          3-mamuska napisała:

> ministra_prawdy napisała:
          >
          > > Paskudkowa, cmentarze są pełne tych, którzy mieli moralną rację i zielone
          > świat
          > > ło. Chcesz do nich dołączyć w blasku chwały, droga wolna smile
          >
          > 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻🤣🤣🤣🤣cudne podsumowanie watku.

Bijesz brawo dramatikowej idei, która gloszeniem swoich przekonań doprowadziła do tego, że córka jej musi chodzic na terapię i z tego, co tu pisała- z marnymi skutkami.
          Tak się kończy wychowywanie córek, którym wmawia się ciągle poczucie winy tylko dlatego, że są kobietami.

O taką edukację ci chodzi?

• margit49 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 16:21
            wychowywanie córek, którym wmawia się ciągle poczucie winy tylko
            > dlatego, że są kobietami.
            >
            Syndrom Carrie's mother 😱

• tt-tka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:20
      jestem jak najbardziej za edukowaniem i to OBU plci 8a tez osob transplciowych) !

co do zasady - zasada ograniczonego zaufania; zasada zabezpieczonych tylow; i kilka innych, o ktorych nabyciu mozna mowic, gdy juz sie posiada i stosuje te dwie pierwsze
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:29
        Cóż, kobiety są edukowane od wieków, panowie nadal nie.
        Poproszę o rozwinięcie listy.
        • ministra_prawdy Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:57
          paskudek1 napisała:

> Cóż, kobiety są edukowane od wieków, panowie nadal nie.

Kapłanko sprawiedliwości społecznej - masz mały wpływ na zachowanie innych, za to spory wpływ na swoje zachowanie. Dlatego właśnie należy zachowywać środki ostrożności, a nie dlatego, że patriarchat/mizoginia/kobietnieszanujo
        • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:00
          za dużą wiarę przywiązujesz do edukacji. Od wieków ludziom tłucze się do głowy że należy myć dudę i zeby i co? wszyscy to robią?
          Edukuje i egzaminuje się kierowców, na drogach jest bezpiecznie?
          Nikt, nigdzie nie pisał, że należy tej edukacji zaniechać, tylko, że nie należy jej zawierzyć całkowicie i że zasada ograniczonego zaufania nie jest już potrzebna nawet na drodze
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:25
            Cóż, mężczyzn się nie edukuje w tej kwestii więc nie mamy porównania. Już zmiana definicji gwałtu wywołała wielki ból dudy i płacze nad losem niednych misiów.
            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:55
              ludzi edukuje się w różnych kwestiach, jeśli do tej pory nie przyniosło to efektu stuprocentowego, to naiwnością jest oczekiwać, że nagle coś się zmieni
            • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:55
              paskudek1 napisała:

> Cóż, mężczyzn się nie edukuje w tej kwestii

Masz synow? Nie edukujesz ich? C'mon, co to znaczy "sie nie edukuje"? Ilu znasz personalnie mezczyzn, ktorzy bedac niewyedukowani gwalca kobiety na prawo i lewo na dodatek bezkarnie?
              Demonizujac & generalizujac sprowadzasz powazna sprawe do absurdu - what's the point? Cheers.
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:16
                A edukuje? Widziałaś gdzieś jakaś powszechną akcje "tylko zdecydowane TAK oznacza zgodę"? Bo a nie. Za to akcji w kierunku kobiet mnóstwo.
                Czy słyszałaś kiedyś pytania do mężczyzny oskarżonego o gwałt po co pozedl z ofiarą? Bo pytania do ofiraty jak najbardziej padają.
                Co do syna uczę, właściwie uczę go w odniesieniu do każdej sytuacji że tylko wyraźne tak oznacza zgodę. Na użycie czyjejś rzeczy, na akceptację jakiegoś zachowania. Tak samo staram się uczyć w szkole dzieci. W codziennych sytuacjach.
                Przykład - kolega zabiera zeszyt koledze. Pytam "czemu wziąłeś jego zeszyt?" słyszę odpowiedź "ale on nie protestował." Pytam jeszcze raz "czemu wziąłeś zeszyt?" i znów "on nie protestował". No, to pytam "czy on powiedział że możesz wziąć zeszyt?" "ale on nie powiedział że nie". Ja się nie pytam czy powiedział nie, ja się pytam czy powiedział tak.
                To działa na każdym poziomie. Przy czym w przuapdku sfery seksualnej i strefy osobistej kobiet niestety naleciałości z przeszłości są nieubłagane. To kobieta musiała udowadniać że stawiała opór, że nie wyraziła zgody, że protestowała. A i tak często wiarę dawano sprawcy. I nadal ten tok rozumowania przeważa. Zmiany następują powoli, bardzo powoli. Zobacz - zaproszenie do domu, udzielenie noclegu zostało przez niektóre jednoznacznie uznane za zgodę na seks. To o czym, o jakiej edukacji my mówimy? Te kobiety przekazują takie postawy dzieciom. W tym chłopcom.
                • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:31
                  paskudek1 napisała:

> A edukuje? Widziałaś gdzieś jakaś powszechną akcje "tylko zdecydowane TAK oznac
                  > za zgodę"? Bo a nie. Za to akcji w kierunku kobiet mnóstwo.
                  > Czy słyszałaś kiedyś pytania do mężczyzny oskarżonego o gwałt po co pozedl z of
                  > iarą? Bo pytania do ofiraty jak najbardziej padają.

Well, bylam pare razy uczestnikiem (przy okazji pracy) rozpraw dotyczacych roznych form przemocy wobec roznych ofiar. Of course, podejrzana/podejrzany/podejrzani sa pytani o wszystkie details okolicznosci, w ktorych doszlo do zlamania prawa - rowniez o to dlaczego/for what reason znalezli sie gdzies tam z kims tam etc. Podejrzewam, ze Daniela moze Ci dac bardziej wyczerpujacy obraz jak wyglada przesluchiwanie podejrzanych tudziez jakie pytania padaja w trakcie rozpraw.
                  Kwestia "consent" uczona jest w szkolach - uczona zarowno dziewczeta jak i chlopcow (together!) & juz dzieci w szkole podstawowej (Grade 6) wiedza co to jest "consent". Ale dzieci uczone sa tez np. znaczenia placenia podatkow (a ilez ludzi wciaz sie od ich placenia uchyla surprised), niesmiecenia (a papiery na ulicach wciaz sa suspicious) i calej masy innych zachowan, ktorych to zasad czesc jednak przestrzegac nie bedzie. W sprawach malych i duzych. Dlatego tez kazdej/kazdemu z nas pozostaje basic "take care of myself" tudziez control what you can control. Jak to mawiaja "umiesz liczyc, licz na siebie" a nie na to, ze 100% society wokol nas bedzie przestrzegac prawa w 100% okolicznosci. Life.
        • tt-tka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:15
          Kobiety sa edukowane i nadal "nie wypada", "a co ja mam zrobic, on jest gosciem" itakdalej. Jak widac edukacje trzeba zmienic. Tak zeby dziewczynka/dziewczyna/kobieta nie bala sie ani nie wstydzila powiedziec "nie", wrzasnac "s...laj" i to tak, zeby nawet sasiedzi kladli uszy po sobie, umiala poprosic o pomoc/zazadac pomocy i wyegzekwowac ja, i wiele innych.

W opisanej sytuacji - w tamtym watku nie zabieralam glosu - pani stanowczo przekroczyla barire dzwieku, kiedy zabarykadowala sie przed swoim gosciem i na tym poprzestala. Na wszystkie boginie, w takiej sytuacji dzwoni sie do sasiadow/rodziny/przyjaciol/sluzb z krzykiem, by natychmiast tego goscia wyprowadzili, a potem robi mu kaszane w jego miejscu pracy/zamieszkania/srodowisku lub w sadzie. Co z tego pani zrobila i dlaczego nic ?
          • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:17
            Dziewczynki należy edukować już od niemowlęcia i tu zawala, nieświadomie, rodzina. Nie wymusza się buziaczka, nie szantażuje że jak nie pójdziesz do dziadzia na rączki,to dziadzia będzie płakał i multum innych zachowań. I poszanowanie granic.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:20
              Nie tylko dziewczynki, dziadzia też nelazy uczyć. Wujka, kolegę itd. Nie tylko dziewczyny.
              • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:22
                To może przeczytaj jeszcze raz co napisałam?

ZAWALA RODZINA
                • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:33
                  maleficent6 napisała:

> To może przeczytaj jeszcze raz co napisałam?
                  >
                  > ZAWALA RODZINA

Napisałaś że trzeba uczyć dziewczynki. Nie, trzeba uczyć wszystkich.
                  • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:42
                    Borze szumiący. Znowu czytasz tylko to, co chcesz przeczytać.
                    Przedmówczyni pisała o dziewczynkach/kobietach i dlatego ja pozwoliłam sobie zauważyć, że rodzina nieświadomie ale od samego początku szkodzi dziewczynkom, ponieważ nie szanuje ich granic. I później skutkuje to tym, że kobietom podświadomie się wydaje, że coś powinni a coś im nie wypada i dlatego też nie potrafią asertywnie stawiać granic.
                    Coś jeszcze?
                    A!
                    Rodzina szkodzi też małym chłopcom nadmiernie podkreślając ich męskość w procesie wychowawczym, różnicując płeć tam gdzie nie jest to potrzebne, krytykując każde zachowanie, które nie jest tożsame z typem samca Alfa ( chłopcy nie płaczą, nie bawią się lalkami, to jest babskie, daj spokój co ty baba jesteś?). I później w dużej mierze owocuje to w dorosłości, jednak uważam, że mały odsetek ludzi świadomie wychowuje gwałciciela, za to całkiem spory grzeczną dziewczynkę.
                    Melisy?
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:59
              maleficent6 napisała:

> Dziewczynki należy edukować już od niemowlęcia i tu zawala, nieświadomie, rodzi
              > na. Nie wymusza się buziaczka, nie szantażuje że jak nie pójdziesz do dziadzia
              > na rączki,to dziadzia będzie płakał i multum innych zachowań. I poszanowanie gr
              > anic.

Ale przeciez do chlopcow robi sie takie rzeczy.
              Sznatazuje się ze ma robi jak dorosły chce.
              Nie zauwazylam aby tylko dziewczynki byly brane na raczki dziadkow ,a chlopcy nie.
              • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:07
                Od dziewczynek wymaga się jednak więcej, bo jak chłopiec ucieka i broi, to chłopcy tak mają, dziewczynka ma być grzeczna, posłuszna. To się powoli zmienia i jest naprawdę coraz lepiej, ale jednak z moich szerokich obserwacji wynika, że to dziewczynek granice częściej są przekraczane.
                I pisałam o dziewczynkach, bo o nich wspomniała przedmówczyni.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:19
            Dlatego że się wstydziła. Dlatego że się bała przyznać do naiwności, do zbytniego zaufania. Dlatego żeby jej bliscy nie powiedzieli tego, co napisały gromadnie panie w necie - sama się prosiłaś głupia pindo. Właśnie dlatego takie sytuacje nie są zgłaszane. Podobnie jak gwałty w związkach. Skoro zaproszenie do domu kolegi jest uznawane za prawo do tego, żeby Pan liczył na seks to co dopiero w związku? W małżeństwie? Jak zgłosić że mąż mnie zgwałcił? Jaki, gwałt kochana? Jemu się należy.
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:17
              Dlatego że się wstydziła. Dlatego że się bała przyznać do naiwności, do zbytniego zaufania. Dlatego żeby jej bliscy nie powiedzieli tego, co napisały gromadnie panie w necie - sama się prosiłaś głupia pindo. Właśnie dlatego takie sytuacje nie są zgłaszane

Serio?
              A ty zaprosilabyś obcego do domu? Pewnie i tak nie odpowiesz zgodnie z prawda.
              A potem nie zadzwoniłabyś nawet o pomoc chocby po policje, wolabyś zostać zgwałcona niz prosic o pomoc?
              Nie wierze w to co czytam. Sama dajesz przyzwolenie na takie zachwowania. Nie proszac o pomoc.

Bo wiesz nawet jesli ktoś zrobił cos glupiego to udziela mu sie pomocy. Nawet jesli potem strzela mu sie umoralniajaca gadke. Bo najwazniejsze jest zdrowie i zycie.
              • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:21
                Jezzzzuuuu, ale trzeba nie rozumieć ludzi!
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:47
                Tak, gdybym została zgwałcona, nawet przez osobę mi znaną, to nie zgłosiłabym gwałtu. Po co? Żebym na policji czy w prokuraturze usłyszała takie teksty?
                Może w końcu dowiem się od jakiego czasu osoba poznana staje się znajoma a nie obca? Ile musi minąć? Bo na prawdę większość napaści na tle seksualnym jest ze strony osób znanych ofierze. Ale tym bardziej nie zgłosiłabym, gdyby mnie zgwałcił ktoś obcy. Żebym usłyszała "po co lazłaś z obcym??
        • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:53
          Jak nie są> Poza tym serio uważąsz, ze gwałciciel nie został wyedukowany, że gwałt to zło?
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:35
            hanusinamama napisała:

> Jak nie są> Poza tym serio uważąsz, ze gwałciciel nie został wyedukowany, ż
            > e gwałt to zło?
            >
            Nie, uważam że gwałciciel nie został wuedukowany co to jest gwałt. Obawiam się że gdybyś zrobiła anonimowa ankietę cyz seks pijaną kobietą to gwałt, mogłabyś się nieprzyjemnie zdziwić wynikami.
            Myślę że gdybyś spytała czy brak wyraźnego protestu to zgoda na zbliżenie, mogłabyś się zdziwić wynikami.
            Przypomnę - w wątku obok kilka pan powtórzyło że oferta noclegu znajomemu to ZAPROSZENIE NA SEKS.
            • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:01
              Istnienia zwyrodnialców, czerpiących przyjemność z czyjegoś cierpienia nie zakładasz?
            • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:02
              Ja tak nie pisałam. Napisałam tam, że jak pan tak zrozumiał to po odmowie powinien przeprosić i wyjśc.
              Natomiast uwazam, ze ten konkretny facet całe zycie był predatorem. I nie wynikało to z niewiedzy jego...że krzywdzi. Krzywdził bo lubi krzywdzić
        • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:54
          paskudek1 napisała:

> Cóż, kobiety są edukowane od wieków, panowie nadal nie.
          > Poproszę o rozwinięcie listy.
          >

Serio gdzie niby jest ta edukacja kobiet?
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:04
            3-mamuska napisała:

> paskudek1 napisała:
            >
            > > Cóż, kobiety są edukowane od wieków, panowie nadal nie.
            > > Poproszę o rozwinięcie listy.
            > >
            >
            > Serio gdzie niby jest ta edukacja kobiet?
            >
            >
            W kwestii zachowań zmniejszających zagrożenie gwałtem? Cały wątek odnośnie starego satyra oraz KAŻDY JEDEN dotyczący aktualnej sprawy zgwalcenia omawianej w mediach. Ale rozumiem że udajesz, że nie widziałaś i nie słyszałaś.
        • lilia.z.doliny Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 11:43
          Cóż, kobiety są edukowane od wieków
          Kobiety nie są edukowane ani od wieków, ani teraz. Dziewczynki są przyuczane do posłuszeństwa, boją się odmawiać " bo to niegrzeczne", nie mają odwagi mówić " brzydkich wyrazow". Są raczej edukowane w gatunku pokorne ciele dwie matkissie, a inni ludzie są z zasady lepsi niż ty.
          • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:03
            Nie wiem kto cię tak edukował. Mnie edukowano inaczej.
    • natalia.nat Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:38
      Wiadomo, że zawsze w życiu lepiej być bardziej nieufnym i przezornym niż nawet wymaga tego sytuacja. I dotyczy wszystkiego bez wyjątku. Ale jednak mam o mężczyznach zupełnie inne zdanie niż takie, że z założenia mają w głowie tylko jedno i łatwo skorzystają z okazji jeśli się nadarzy. Nie wyobrażam sobie tak ich postrzegać.
      • 3-mamuska [...] 20.11.24, 22:42
        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:44
          Niskie to jest bardzo.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:49
            ikonieckropka napisała:

> Niskie to jest bardzo.
            Dai spokój, niech pluje. Czuje się przez to lepsza.
    • bib24 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:41
      Czy w każdym wpisie naprawdę musisz używać capslocka?
      Brzmisz jakbyś na nas krzyczała albo nas miała za debili.
      • primula.alpicola [...] 20.11.24, 15:49
        • ministra_prawdy [...] 20.11.24, 15:59
        • ib_k Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:18
          Obrzydliwy i niepotrzeny komentarz primulo
          • homohominilupus Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:27
            No jednak po tym nicku nie spodziewałam się.

Primulo, po co to napisałaś?
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:34
              Aż jest em ciekawa co napisała, po co wycięli?
              • primula.alpicola [...] 20.11.24, 16:39
                • karyna-z-radzymina [...] 20.11.24, 16:41
                • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:43
                  primula.alpicola napisała:

> To Ci szybko powtórzę, zanim znowu skasują. Że jest w Tobie dużo złości mam nad
                  > zieję że to nie dlatego, że padłaś ofiarą gwałtu.
                  >
                  > Zapewniam o tym, że nie mam złych intencji.

A gdybym padła to co? Zaczęłabyś pytać o okoliczności? Czy przypadkiem nie zaprosiłam do domu nieznajomego? Albo czy nie poszłam na imprezę sama? Czy może spytałabyś czy się za bardzo nie uśmiechałam do nowo poznanego pana?
                  • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:45
                    Nie, nie zaczęłabym!
                    Nie obwiniam ofiar!
                    • homohominilupus Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:47
                      Ale że z troski ją pytasz?
                      • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:50
                        Przecież nie pyta, tam nie ma znaku zapytania.
                      • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:51
                        homohominilupus napisała:

> Ale że z troski ją pytasz?
                        >

O nic nie pytałam.
                        • homohominilupus Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:57
                          To nie pytasz. Ok.

Ja zapytam: troszczysz/ niepokoisz się o anonimową użytkowniczkę forum?
                          • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:59
                            homohominilupus napisała:

> To nie pytasz. Ok.
                            >
                            > Ja zapytam: troszczysz/ niepokoisz się o anonimową użytkowniczkę forum?
                            >

A dlaczego pytasz?
                            • homohominilupus Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:05
                              Bo jestem ciekawa.
                          • 3-mamuska [...] 20.11.24, 22:50
                    • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:53

> Nie, nie zaczęłabym!
                      > Nie obwiniam ofiar!

Nie? Serio? Polemizowałabym. I to bardzo
                      • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:56
                        paskudek1 napisała:

> primula.alpicola napisała:
                        >
                        > > Nie, nie zaczęłabym!
                        > > Nie obwiniam ofiar!
                        >
                        > Nie? Serio? Polemizowałabym. I to bardzo
                        >
                        >
                        No cóż, skoro wiesz lepiej🤷‍♀️
                        Ja się nie będę wdawać w polemikę.
                    • karyna-z-radzymina Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:57

> Nie, nie zaczęłabym!
                      > Nie obwiniam ofiar!

Już nic nie pisz tutaj. Dla takich forumek z ZA jak my założyłam niedawno wątek do przepraszania, Idź tam napisac ze żalujesz
                  • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:48
                    Faktycznie jakaś rozhisteryzowana jesteś. Pomyśl o terapii. Dlaczego od razu atakujesz?
                  • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:45
                    paskudek1 napisała:

> primula.alpicola napisała:
                    >
                    > > To Ci szybko powtórzę, zanim znowu skasują. Że jest w Tobie dużo złości m
                    > am nad
                    > > zieję że to nie dlatego, że padłaś ofiarą gwałtu.
                    > >
                    > > Zapewniam o tym, że nie mam złych intencji.
                    >
                    > A gdybym padła to co? Zaczęłabyś pytać o okoliczności? Czy przypadkiem nie zapr
                    > osiłam do domu nieznajomego? Albo czy nie poszłam na imprezę sama? Czy może spy
                    > tałabyś czy się za bardzo nie uśmiechałam do nowo poznanego pana?
                    >
                    >

🤣🤣🤣🤣🤣🤣ojp.
                • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:49
                  Ale odpowiem Ci - nie, na szczęście nie. Ale do ciężkiej kurwicy doprowadza mnie takie pieprznenie. Szlag mnie ciężki trafia jak kolejny wątek czytam jak, to kobiety powinny się zachowywać, żeby nie kusić sprawców. A potem kolejna ofiara gwałtu, i kolejna, i kolejny wątek że "należy to, nie należy tego". I zero, nul wskazówek dla sprawców. I doskonale pamiętam te płacze i lamenty nad zmianą definicji gwałtu. Płacze nad biednymi panami, którzy będą ofiarami masowych fałszywych oskarżeń po upojnej nocy z nieznajomą. IM jakoś nie dawano rady "w takim razie nie idź z nieznajomą".
                  • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:53
                    Paskudek, kto płakał?
                    Ja jestem całym sercem i za edukacją (i robię to, oddolnie, praca u podstaw), i za surowym karaniem sprawców.
                    I to się nie wyklucza z zachowaniem.ostrożności.
                    • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:56
                      > Ja jestem całym sercem i za edukacją (i robię to, oddolnie, praca u podstaw), i
                      > za surowym karaniem sprawców.
                      > I to się nie wyklucza z zachowaniem.ostrożności.

Ale właśnie przerzucanie odpowiedzialności na kobietę przekłada się na niezgłaszanie gwałtów i żenująco niskie wyroki.
                      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:09
                        evening.vibes napisała:

> Ale właśnie przerzucanie odpowiedzialności na kobietę przekłada się na niezgłas
                        > zanie gwałtów i żenująco niskie wyroki.
                        >
                        Ciekawa jestem kiedy to dotrze do ogółu...
                • melisananosferatu Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:38
                  Obrzydliwe to, wez sie zastanow Primula, co piszesz.
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:44
        bib24 napisała:

> Czy w każdym wpisie naprawdę musisz używać capslocka?
        > Brzmisz jakbyś na nas krzyczała albo nas miała za debili.

No bo jej wolno być agresorem i to "my" jesteśmy jako jej ofiary winne jej zachownia wobec nas. Bo mamy inne zdanie. Ciekawe... ze tak broni ofiar.
    • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:48
      Oczywiście że edukacja jest konieczna, nikt nie twierdzi, że nie. Oraz, ostrożność, rozwaga, przezorność.

Moja osobista lista:

1. Nie wsiadać do aut obcych typów w celu autostopowym.
      2,3,4,5... Nie dać się namówić na afterek w mieszkaniu niewiadomokogo z grupką ledwo znanych ludzi.
      6. Nie pić alkoholu z ludźmi poznanymi dopiero co w klubie i nie uprawiać z nimi clubbingu (czy w końcówce lat 90 była już pigułka gwałtu?)

Pewnie jeszcze sporo bym sobie przypomniała. Młoda byłam, to i głupia; los jednak czuwał i miałam dużo szczęścia. Oni wszyscy rozumieli co znaczy "nie", a ja nadal wolę spotkać w lesie mężczyznę niż niedźwiedzia.

• paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:50
        A afterek ze ZNAJOMYMI? Bo wieś, zdecydowana większość gwałcicieli jest znana ofierze. I idę o zakład że też byłyby komentarze "po co tam szła, przecież wiadomo że nie oglądać znaczki"
        • primula.alpicola Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:59
          Ze znajomymi to jednak o wiele mniejsze ryzyko.
          I nie, ja bym nie komentowała tak jak Ty to zakładasz.
          Wina leży zawsze po stronie gwałciciela, niezależnie od poziomu lekkomyślności ofiary.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:16

> Ze znajomymi to jednak o wiele mniejsze ryzyko.
            > I nie, ja bym nie komentowała tak jak Ty to zakładasz.
            > Wina leży zawsze po stronie gwałciciela, niezależnie od poziomu lekkomyślności
            > ofiary.
            No właśnie NIE. Statystyki pokazują jasno, nawet w przuapdku tych ZGŁOSZONYCH napaści na tle seksualnym spwawcami są osoby znane ofierze. W większości.
          • pursuedbyabear Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:54

> Ze znajomymi to jednak o wiele mniejsze ryzyko.

Hahahaha.
            Ha.
            • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:58
              No chyba jednak nie.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:42
          Znana sensu "ludzie znają się od wielu lat, bywają razem na imprezach i wyjazdach, i nagle jeb, podczas fafnastego wspólnego wyjazdu sylwestrowego do Pcimia Dolnego wszyscy faceci dochodzą do wniosku, że tym razem zgwałcą Genowefę"?
          • pursuedbyabear Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:00
            No właśnie tak się zdarza.
            Wczoraj się urodziłaś?
    • bib24 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 15:48
      Kilka uwag:
      - możesz edukować mężczyzn, ba dużo z nich naprawdę wie o tym, że nie wolno gwalcić kobiet
      - przeciętny nawet stary facet jest silniejszy od przeciętnej kobiety
      - są ludzie zaburzeni, psychopaci, niedorozwinięci i po prostu skur.wie.le
      - nawet jak wyuczysz 99% to zawsze zostaje 1% tych, ktorzy twoje nauki będą mieć gdzieś
      - zasady ostrożności moga pomóc w przypadku tych nienauczalnych
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:15
        A edukujemy mężczyzn? Serio? Czy oni w jakikolwiek sposób słyszą że mają się hamować? Sorry ale z wątku o starym satyrze, czytający go młody człowiek dowiaduje się wyłącznie tego, że: mężczyźni w każdym wieku mają swoje potrzeby, zaproszenie na nocowanie to EWIDENTNIE zaproszenie na seks (ta kwestia powtórzone była kilka razy), kobieta "przyczynia się" do tego że Pan ją napadł, to KOBIETA MA DBAĆ o swoje bezpieczeństwo. Pan zawsze jest usprawiedliwiony.
        • bib24 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:17
          może się na mnie nie drzeć? wyłącz capslock.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:26
            Cóż, jak widać nawet krzyki do was nie docierają. Nadal będziecie usprawiedliwiać sprawców.
            • bib24 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:27
              przeczytałaś mój post? zacytuj w którym miejscu usprawiedliwiam sprawców.
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:36
                A ja gdzieś napisałam że nie należy zachować ostrożności? Nie. Tylko nawet największa ostrożność nie pomoże, bo w przypadku gwałtu i tak vox populi obarczy ofiarę winą. Mogła zachować się jeszcze ostrożniej.
                • bib24 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:39
                  wprost mi napisałaś, że musisz na mnie krzyczeć, bo usprawiedliwiam sprawców. wprost do mnie.
                • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:40
                  tak jak nit wcześniej nie napisał, żeby nie edukować, ale ty jednak to tak odebrałaś.
                  nigdy ostrożność i unikanie ryzykownych sytuacji nikomu nie pomoże?
                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:56
                    Bo nie pomoże. To że mnie nikt nie zgwałcił to wyłącznie dzięki temu, że nie trafiłam na faceta, któremu się wydaje że może. Po prostu. Miałam szczęście. I tyle. I ja o tym wiem.
                  • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:41
                    Nie, nie pomoże. Trafisz w nieodpowiednim czasie w nieodpowiednie miejsce na nieodpowiedniego człowieka. Kobiety, które nie były ofiarami, chcą sobie wmówić, że coś w tej kwestii zależy od nich... Nie zależy.
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:05
              paskudek1 napisała:

> Cóż, jak widać nawet krzyki do was nie docierają. Nadal będziecie usprawiedliwi
              > ać sprawców.
              >

No widzisz sama winisz ofiary twoich krzykow. Nie jestes lepsza.
        • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:55
          A nie? twój mąz czy tam partner nie wie, że nie można ludzi krzywidzić?
          Serio uważasz, że gwłaciciel gwałci...bo nie został wyedukowany?
          • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:28
            hanusinamama napisała:
            > A nie? twój mąz czy tam partner nie wie, że nie można ludzi krzywidzić?
            > Serio uważasz, że gwłaciciel gwałci...bo nie został wyedukowany?

Jak widać został wyedukowany przez mamusie takie jak ty, że jak kobieta oferuje przenocowanie to proponuje seks.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:39
            Moja droga, skoro mężczyźni dostają jasny komunikat że oferta noclegu to oferta seksu, przypomnę - noclegu u znajomej a nie stałej partnerki, to śmiem zakładać iż niektóre mogą uważać, że stałemu partnerowi odmówić tym bardziej nie można. A już na pewno takowy ma prawo tak myśleć. Wiadomo przecież że żony i prostytutki zgwałcić się nie da czyż nie?
            Cóż, ostrożność piękna rzecz, zalecana, chwalebna. Ale jeśli po napaści lub gwałcie ofiara, zamiast wsparcia, dostaje szereg pouczeń, cóż, trudno to nazwać nie obwinianiem ofiary. A potem dochodzi jeszcze "ale przecież nie będziesz mu niszczyć życia prawda?" a potem "na pewno się mści"
            • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:09
              Ale wiesz, ze seks uprawiają też ludzie nie będący w związku.
              Ja akurat nie uważam, że to coś dziwnego, że ten facet uznał to za zaproszenie na seks.
              Natomiast jego dalsze zachowanie jest niedopuszczalne.
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:42
                A ja uważam. Tym bardziej że w tamtym związku było że to jest wręcz RÓWNOZNACZNE ZAWSZE..Czyli jak się wybierałam na warsztaty, zamówiłam pokój w hotelu a potem kolega spytał czy może dołączyć do pokoju, bo dwuosobowe, to co, było to JEDNOZNACZNE z seksem?
        • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:04
          zaproszenie na nocowanie to EWIDENTNIE zaproszenie na seks

Bo owszem to jest zaprosznie na seks.
          Jakby mnie zaprosił przystojanik na nocowanki to była bym pewna ze ide na seks.😉 (jakbym nie chciała to bym spała w domu albo w hotelu).
          Była bym mocno rozczarowana gdyby do tego nie doszło . Ale nikogo bym nie zgwałciła, bo na boga jestem normlna i gwałty mnie nie rajcuja.
          Nie rozumiesz ze gwałty rajcuja tylko popaprańców , na ktorych edukacja nie działa.

Uwazasz ze twoj ojciec brat maz partner bylby zdolny do gwałtów? Bez edukacji tylko dlatego ze sa facetami , a ona miala krotka spodniczke?
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:22
            Nie to nie jest zaproszenie na seks. Oferta noclegu nie jest zaproszeniem na seks.
            • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:23
              No ,zalezy jaka oferta.
              Co nie zminia faktu ze gwałca tylko popaprancy.
              A reszta to tylko tlumacznie ,zeby sie wybronić.

Twoj maz brat ojciec by kogoś zgwałcili ,bo sa facetmi ?
          • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:11
            Nikt nie odpowiada, więc ja Ci odpowiem. Mój partner, hipotetyczny brat, moi synowie - tak, mogliby być potencjalnymi gwałcicielami, bo gwałt to nie tylko napaść w krzakach. Gdyby wychowali się w innych czasach, w innej kulturze mogłoby tak być. Na zwyroli nic nie pomożemy, ale na facetów mających kulturę gwałtów tak. Bo zauważ - podryw młodych facetów jest teraz zupełnie inny niż właśnie starych satyrów - całuję rączki.
    • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:12
      A gdzie w tym samochodzie siedzi matka?
      • karyna-z-radzymina Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:16
        anka_one_and_only napisał(a):

> A gdzie w tym samochodzie siedzi matka?

Matka zawsze z tyłu!
        • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:17
          Pasy, mam nadzieję, zapięła...
          • karyna-z-radzymina Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:20

> Pasy, mam nadzieję, zapięła...

PRZESTAN OBEINIAC OFIARY WYPADKOW!!!!
            • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:21
              Nie drzyj japy, w ogóle nie będę dyskutować takim tonem.
              • karyna-z-radzymina Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:26
                Przepraszam, zdenerwowała mnie ta maskulinistyczna, opresyjna i przemocowa wizja pasów w samochodach. Gniota w cycki 😡
                • anka_one_and_only Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:34
                  Pewnie facet to projektował
                  • karyna-z-radzymina Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:04

> Pewnie facet to projektował

Na pewno. Lepiej by było je zapinać między nogami no ale wiadomo, samiec ma tam swoje klejnoty
    • anorektycznazdzira Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:26
      no więc
      ta lista się nie rozwija, gdyż, albowiem, ponieważ, lwia część gwałtów to gwałt w wykonaniu osoby ZNANEJ ofierze
      gwałciciel co wyskakuje z krzaków ciemną nocą to margines, przeważająca część to gwałty gdzie ku przerażeniu i często całkowitej bezradności sprawca jest znajomym ofiary
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:10
        anorektycznazdzira napisała:

> no więc
        > ta lista się nie rozwija, gdyż, albowiem, ponieważ, lwia część gwałtów to gwałt
        > w wykonaniu osoby ZNANEJ ofierze

A ta w parku to znała swojego gwałciciela?
        Z nim biegala zaprosiła go na wspolne bieganie?

> gwałciciel co wyskakuje z krzaków ciemną nocą to margines,

No dlatego twierdze ze w takich przypadkach powinno minimalizować sie ryzyko.
    • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:42
      Rozumiem, co starasz się przekazać, natomiast sposób w jaki to robisz absolutnie nie zmieni niczyjego podejścia ani nie pomoże ofiarą gwałtu. Podchodzisz do tematu na tyle fanatycznie, że atakujesz nawet te osoby, które stoją na podobnym stanowisku do twojego, ale są na tyle rozsądne, by doskonale zdawać sobie sprawę, że ani edukacja mężczyzn nie pomoże ani żaden cud się nie wydarzy.
      Sama piszesz - nie ma skutecznej ochrony przed gwałtem - a jednocześnie pokładasz wiarę w to, że mężczyzna nie wie, że się nie gwałci kobiet? Wie. I ma to w dupi.e.
      • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:45
        ofiarom
      • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:52
        maleficent6 napisała:
        > by doskonale zdawać sobie spra
        > wę, że ani edukacja mężczyzn nie pomoże ani żaden cud się nie wydarzy.
        > Sama piszesz - nie ma skutecznej ochrony przed gwałtem - a jednocześnie pokłada
        > sz wiarę w to, że mężczyzna nie wie, że się nie gwałci kobiet? Wie. I ma to w d
        > upi.e.

Po tamtym wątku to akurat wyszła potrzeba edukacji kobiet.

Postrzeganie społeczne gwałtu w postaci przerzucania odpowiedzialności na ofiarę ma dwa skutki:
        - brak zgłaszania gwałtów przez kobiety
        - żenująco niskie wyroki.

Nic tak nie zwiększa przestępczości jak poczucie bezkarności potencjalnego sprawcy. Więc tak - edukacja jest sposobem na zmniejszenie liczby gwałtów - tyle, że edukacja całego społeczeństwa.
        • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:57
          No to zdecyduj. Kobiet czy mężczyzn czy całego społeczeństwa?
          Bo w moim odczuciu ważna jest edukacja, owszem, ale nie ma takiej możliwości, by była na tyle skuteczna, by w 100% zapobiec gwałtom. Dlatego też, mimo edukacji i zwiększania świadomości społecznej, należy dbać o swój dobrostan.
          • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:04
            maleficent6 napisała:
            > No to zdecyduj. Kobiet czy mężczyzn czy całego społeczeństwa?
            > Bo w moim odczuciu ważna jest edukacja, owszem, ale nie ma takiej możliwości, b
            > y była na tyle skuteczna, by w 100% zapobiec gwałtom. Dlatego też, mimo edukacj
            > i i zwiększania świadomości społecznej, należy dbać o swój dobrostan.

Przeczytałaś w ogóle co napisałam? 'Dbanie o dobrostan' w postaci przerzucania odpowiedzialności na kobietę skutkuje takim szambem jakie mamy.

I można też powiedzieć - 'danie o dobrostan' nie stoi na przeszkodzie, żeby przestać zrzucać odpowiedzialność na ofiarę.
            • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:08
              Musisz sobie znaleźć dzisiaj innego rozmówcę, araceli. W tamtym wątku było kilka osób przerzucających winę, większość stoi na stanowisku, że świadomością swojej racji ani głowy ani dup.y nie wyleczysz.
              Ja też bym chciała, żeby było inaczej. Ale nie będzie, może być nieco lepiej. I tyle.
              • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:11
                maleficent6 napisała:
                > Musisz sobie znaleźć dzisiaj innego rozmówcę, araceli. W tamtym wątku było kilk
                > a osób przerzucających winę, większość stoi na stanowisku, że świadomością swoj
                > ej racji ani głowy ani dup.y nie wyleczysz.

Po pierwsze 'stanowisko, że (....)' to jest dokładnie przerzucanie odpowiedzialności na kobietę.

Po drugie - czyli co - mamy po wsze czasy żyć w szambie (nasze córki, wnuczki) bo parę jematek nie może się w język ugryźć z 'dobrymi radami' po fakcie?
                • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:19
                  Już ci pisałam, szukaj kogoś innego.
                  Ja niczego takiego nie napisałam.
                  • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:22
                    maleficent6 napisała:
                    > Już ci pisałam, szukaj kogoś innego.
                    > Ja niczego takiego nie napisałam.

I nie rozumiesz, że nie trzeba napisać wprost, żeby twoje słowa miały takie samo znaczenie?
                    • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:29
                      Rozumiem, że mogę napisać cokolwiek i nie mam żadnego wpływu na to, jak ktoś to odbierze. Szczególnie jeśli kierują nim odpowiednie motywacje.

Daj mi znać, jak już zorganizujesz ogólnopolską kampanię edukacyjną, włączę się.
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:00
        maleficent6 napisała:

> Rozumiem, co starasz się przekazać, natomiast sposób w jaki to robisz absolutni
        > e nie zmieni niczyjego podejścia ani nie pomoże ofiarą gwałtu. Podchodzisz do t
        > ematu na tyle fanatycznie, że atakujesz nawet te osoby, które stoją na podobnym
        > stanowisku do twojego, ale są na tyle rozsądne, by doskonale zdawać sobie spra
        > wę, że ani edukacja mężczyzn nie pomoże ani żaden cud się nie wydarzy.
        > Sama piszesz - nie ma skutecznej ochrony przed gwałtem - a jednocześnie pokłada
        > sz wiarę w to, że mężczyzna nie wie, że się nie gwałci kobiet? Wie. I ma to w d
        > upi.e.

Ale wielu mężczyzn często nie wie, że to co robią to gwałt. Poza tym na każdym kroku mają przekaż podprogowy że oni się hamować nie muszą. Ot, taka ich natura. Jak suka nie da to pies nie weźmie. Głowa pijana, duda sprzedana. Jak nie protestuje znaczy gwałtu nie ma. Jak mówi nie, myśli tak. Mam wymieniać dalej?
        • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:05
          Trzeba zmienić mental całego społeczeństwa, nie tylko w kwestii gwałtów, niestety jestem realistką i nie wierzę w cuda.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:55
            maleficent6 napisała:

> Trzeba zmienić mental całego społeczeństwa, nie tylko w kwestii gwałtów, nieste
            > ty jestem realistką i nie wierzę w cuda.

Cóż, może zacznij zmieniać metal od siebie i przy następnej informacji o gwałcie nie mów co ofiara mogła zrobić, żeby uniknąć gwałtu? Tak na początek.
            • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:01
              Pokaż mi GDZIE KONKRETNIE kiedykolwiek napisałam co ofiara mogła albo czego nie mogła zrobić, by uniknąć gwałtu?! Śmiało!
              • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:23
                Czekam.
        • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:11
          Serio? Nie wiedzą, że to gwałt? Czy tłumaczą innym, że "sama chciała" ale nadal wiedzą, ze to gwałt?
          Zapewniam cię, że wiedzą.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:45
            Hanusinamama ty przepraszam pod którym kamieniem życie spędziłaś? Zapewniam cię że tak sobie niektórzy tłumaczą, dla nich pewne zaxhiwania to nie gwałt, nie molestowanie. A jak im powiesz że to nie jest ok, to się wielce dziwią.
            A to podobno ja w bańce żyję i naiwna jestem...
            • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:55
              Wiedzą, wiedzą tylko wypierają.
      • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:10
        Bardzo często nie ma w dupie. Lubi krzywdzić, lubi zadawać ból i lubi czuć władzę.
        Edukacja tutaj ma się nijak
    • daniela34 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:54
      Po dzisiejszej rozmowie z koleżanką wracającą z apelacji kobieta powinna
      - nie mieć brata
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 16:58
        daniela34 napisała:

> Po dzisiejszej rozmowie z koleżanką wracającą z apelacji kobieta powinna
        > - nie mieć brata

O proszę - jakiś "konstruktywny" punkt programu.. Nie mam brata - mogę odhaczyć.
        • hrasier_2 [...] 21.11.24, 12:12
          • melisananosferatu Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:30
            Tak. Obwinianie ofiar zupelnie nie wplywa na zycie, no gdziezby.
          • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 13:38
            Chyba jednak ma.
    • danaide2.0 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:18
      Dostatecznych nie ma. Jakieś są.
      Co prawda stosując różne środki ostrożności obniżasz sobie rating na rynku matrymonialnym albo w szanse na awans w miejscu pracy, ale co tam, najważniejsze, że przetrwałaś!
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:22
        No, przetrwałam. Tylko że jak padnę ofiarą napaści to i tak nie zgłoszę. Bo się będę bała oceny. Bo usłyszę "po co tam szłaś". Itp. Ot, życie...
        • tt-tka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:36
          paskudek1 napisała:

> No, przetrwałam. Tylko że jak padnę ofiarą napaści to i tak nie zgłoszę. Bo się
          > będę bała oceny. Bo usłyszę "po co tam szłaś". Itp. Ot, życie...
          >

No prosze. Zgloszenie nie gwarantuje kary dla sprawcy, za to niezgloszenie gwarantuje mu bezkarnosc. Ty tak serio ?
          Ja zglosze. I w nosie mam, jak mnie ocenia.
          • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:38
            Ty tak, ale 15latka, którą ojciec przestrzegał, żeby nie szła w tak krótkiej spódnicy już nie.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:49
            Owszem, niezgłoszenie gwarantuje bezkarność. Tylko nie każda ma siłę przetrwać to guano które się na nią wyleje jak zgłosi.
            • tt-tka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:53
              paskudek1 napisała:

> Owszem, niezgłoszenie gwarantuje bezkarność. Tylko nie każda ma siłę przetrwać
              > to guano które się na nią wyleje jak zgłosi.
              >

I jakie praktyczne wnioski z tej sytuacji ? moze by tak wesprzec ? albo wzmocnic odpornosc na krytyke ? czy nadal tlumaczyc facetom, ze nie powinni ?

powiem ci cos, w sekrecie, tylko dla czytelniczek tego watku - nic nie da wychowywanie, gdy plyna sprzeczne sygnaly, i delikwent slyszy, ze nie wolno, ale zarazem w praktyce poznaje, ze wolno, skoro pokrzywdzna nic mu nie zrobila za to, co on zrobil jej. Czyny mowia glosniej niz slowa, to powinnas wiedziec. Nie surowosc kary odstrasza, tylko jej nieuchronnosc i raczej nikt sie nie przejmie tym, ze jakis palant dostal 25 lat, skoro 40 czy 400 innych nawet nie zostali zaskarzeni

I jeszcze cos ci powiem - zawsze znajda sie jednostki odporne na wiedze, znajace zasady, ale programowo ich nie przestrzegajace i takie, ktore znaja i przestrzegaja, ale czasem im przychodzi do lba, ze moze by sprobowac, bo moze przejdzie bez konsekwencji
              • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:25
                tt-tka napisała:
                > powiem ci cos, w sekrecie, tylko dla czytelniczek tego watku - nic nie da wych
                > owywanie, gdy plyna sprzeczne sygnaly, i delikwent slyszy, ze nie wolno, ale za
                > razem w praktyce poznaje, ze wolno, skoro pokrzywdzna nic mu nie zrobila za to,
                > co on zrobil jej. Czyny mowia glosniej niz slowa, to powinnas wiedziec. Nie s
                > urowosc kary odstrasza, tylko jej nieuchronnosc
                i raczej nikt sie nie przejmie
                > tym, ze jakis palant dostal 25 lat, skoro 40 czy 400 innych nawet nie zostali z
                > askarzeni

A jak chcesz doprowadzić do 'nieuchronności kary' skoro kobiety, wiedząc, że czeka ja gehenna oskarżeń o 'niezachowanie ostrożności' (ze strony kobiet!), zwalania na nie 'sprawczości' w ogóle nie zgłoszą gwałtu? A jak nawet zgłoszą to potem sąd uzna, że 'niezachowanie ostrożności' jest okolicznością łagodzącą i facet dostanie 2 lata w zawiasach przy czym całe otoczenie będzie jeszcze żałować misia?

Kobiety - kobietom gotują ten los.
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:40
                A może zamiast wsoarcia odporności na krytykę przestać pierdolić ofiarom co mogły lepiej zrobić żeby uniknąć gwałtu?
                • tt-tka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:04
                  paskudek1 napisała:

> A może zamiast wsoarcia odporności na krytykę przestać pierdolić ofiarom co mog
                  > ły lepiej zrobić żeby uniknąć gwałtu?
                  >

I od tego (zaprzestania pier...nia) zdecyduja sie na podjecie jakichs krokow wobec sprawcy ? Bo - i zrozum to wreszcie - dopoki jakies zachowania (gwalt, napastliwosc, molestowanie, przemoc, inne) pozostaja bezkarne, beda tacy, ktorzy je beda podejmowac. Bo chca i bo moga.
                  • iwles Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:16
                    "dopoki jakies zachowania (gwalt, napastliwosc, molestowanie, przemoc, inne) pozostaja bezkarne, beda tacy, ktorzy je beda podejmowac. Bo chca i bo moga."

Nie tylko.
                    Głównie- dopóki będzie społeczne nastawienie pt.: "A mogła ....(wstaw dowolne: tam nie iść, nie wpuścić, ubrać się inaczej, pomyśleć wcześniej...), dopóty zgłaszanie gwaltow/molestowania będzie mocno trudne.
    • ewka.n Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:24
      Na forum ktoś tworzy wątek, że zostawił rower przed sklepem nieprzypięty tylko na chwilę i mu go ukradli. W biały dzień!

Forumki radzą żeby przypinać rowery przynajmniej solidnym, grubym łańcuchem z atestem, a nie jakimiś linkami z plecionego drutu, bo te można przeciąć zwykłymi nożycami w sekundę. A najlepiej to solidnym ulockiem, choć ten mniej poręczny. Ktoś zauważa, że teraz nawet te ulocki to taką mechaniczną piłą na akumulatorki szybko można przeciąć i są filmiki o tym na youtubie, no ale zawsze to jakieś utrudnienie dla okazyjnego złodzieja bez specjalnego sprzętu. Ktoś poleca zostawianie roweru tylko w miejscach monitorowanym, inna chodzenie na zakupy pieszo, jeszcze inna wykupienie ubezpieczenia, zaczyna się utyskiwanie nad wzrastającym złodziejstwem wynikającym z...

I nagle do wątku wpada paskudek. A krzyczy i pomstuje, że hej!

NIE USPRAWIEDLIWIAJCIE ZŁODZIEJA!

Proponuję PRZESTAĆ do kurwy nędzy usprawiedliwiać sprawcę. Szukać dla niego okoliczności łagodzących. Złodziej to chyba osoba odpowiadająca za siebie, czyż nie?
      Każdy tekst dotyczący tego co właścicielka roweru powinna zrobić, żeby uniknąć kradzieży to de facto usprawiedliwienie sprawcy. To nie sytuacja kradnie, a złodziej. Z pełną premedytacją.
      Do ciężkiej kurwicy doprowadza mnie takie pieprzenie. Szlag mnie ciężki trafia jak kolejny wątek czytam jak, to właściciele rowerów powinni się zachowywać, żeby nie kusić złodziei.
      • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:26
        ewka.n napisała:
        > Na forum ktoś tworzy wątek, że zostawił rower przed sklepem nieprzypięty tylko
        > na chwilę i mu go ukradli. W biały dzień!
        >
        > Forumki radzą żeby przypinać rowery przynajmniej solidnym, grubym łańcuchem z a
        > testem, a nie jakimiś linkami z plecionego drutu, bo te można przeciąć zwykłymi
        > nożycami w sekundę. A najlepiej to solidnym ulockiem, choć ten mniej poręczny.
        > Ktoś zauważa, że teraz nawet te ulocki to taką mechaniczną piłą na akumulatork
        > i szybko można przeciąć i są filmiki o tym na youtubie, no ale zawsze to jakieś
        > utrudnienie dla okazyjnego złodzieja bez specjalnego sprzętu. Ktoś poleca zost
        > awianie roweru tylko w miejscach monitorowanym, inna chodzenie na zakupy pieszo
        > , jeszcze inna wykupienie ubezpieczenia, zaczyna się utyskiwanie nad wzrastając
        > ym złodziejstwem wynikającym z...

A czy ten złodziej dostanie mniejszą karę BO rower był za słabo przypięty? NIE.

Czy gwałciciel dostanie mniejszą karę BO ofiara zaprosiła go do mieszkania. TAK.

Ogarnijcie w końcu, że sądy zasądzają karę zgodnie z postrzeganiem społecznym, które WY również tworzycie.
        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:30
          Dzięki, ale one nadal tych kropek nie połączą. No i nie krzycz na nie. Nie wypada. Należy po cichu, grzecznie, w sposób wyważony. Pamiętaj. 😁
        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:37
          Otóż!
        • anorektycznazdzira Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 05:49
          właśnie
      • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:36
        Brawo!
    • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:25
      Jezu, jakie szambo!
    • nenia1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:26
      Ludzie powinni być ostrożni w kontaktach z innymi ludźmi. Dla mnie to oczywistość, taka sama jak to, że wychodząc z domu zamykam drzwi na klucz. Ale nie da się ukryć, że żyjemy w świecie, gdzie kobiety są obwiniane i zawstydzane gdy do gwałtu dochodzi, jest to zjawisko powszechne i potwierdzone przez różne badania. Bardzo często właśnie poprzez "mogła zrobić to i to, dlaczego tego nie zrobiła". Przypomnę, że raptem 2 lata temu Wrocławski Sąd Apelacyjny uznał, że 14-letnia dziewczynka nie protestowała wystarczająco, dlatego nie ma mowy o zgwałceniu jej przez wujka. Wypowiedzi w wątku do którego odwołuje się paskudek skupiają się niemalże wyłącznie na tym jak zachowała się kobieta. To ją się ocenia, to ją nazywa się głupiutką i naiwną. Jest to typowe obwinianie ofiary, przypisywanie jej sprawczości w sytuacji napastowania seksualnego. Odróżnijmy w końcu szkolenia dla kobiet od oceniania/obwiniania ofiary. Przestańmy skupiać się głównie na ofierze pisząc o jej lekkomyślności. To nie jej zachowanie zgwałciło tylko gwałciciel zgwałcił czy chciał wykorzystać. Jest dowiedzione, że większość napastników seksualnych racjonalizuje swoje zachowanie właśnie w ten sposób, bo zostali „sprowokowani” przez ofiarę, która była
      „wyzywająco ubrana”, „siedziała sama przy barze”, „zaprosiła go do domu”, prowokowała" itd. Pisząc o takich kobietach, że są lekkomyślne, naiwne i nieostrożne same dajemy gwałcicielom broń do ręki. Przez calutki wątek przewija się głównie to, że kobieta zachowała się nierozsądnie, lekkomyślnie, głupiutko. Nie, to nie są zalecenia zachowania zdroworozsądkowej ostrożności, tylko ocenianie ofiary, nawet jak piszącym wydaje się inaczej.
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:32
        Dzięki. Cóż, wulgarności uczyłam się od Lempart więc nie jestem wiarygodna. Ponadto pewnie ktoś mnie zgwałcił. Ale może byłam za mało ostrożna.
        W sumie czemu ja się dziwię? Powszechna edukacja dla kobiet to kwestia ilu, ostatnich kilkudziesięciu lat? To o czym mówimy. Prymat mężczyzn trwa. Im wolno więcej.
        • ministra_prawdy [...] 20.11.24, 17:46
      • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:35
        I odwieczne, obrzydliwe zawstydzanie kobiet wedle zasady: urządźmy się w dupie, pogódźmy się: na świecie są zwyrodnialcy, więc załóżcie habit. Oj, habit nie pomaga? Jak to?
        • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:37
          ikonieckropka napisała:
          > I odwieczne, obrzydliwe zawstydzanie kobiet wedle zasady: urządźmy się w dupie,
          > pogódźmy się: na świecie są zwyrodnialcy, więc załóżcie habit. Oj, habit nie p
          > omaga? Jak to?

To załóż burkę... w sumie też nie pomaga, w Afganistanie własnie zabroniono kobietom publicznego mówienia, głos tez jest 'prowokujący'.
          • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:46
            Ano właśnie.
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:36
            evening.vibes napisała:

> ikonieckropka napisała:
            > > I odwieczne, obrzydliwe zawstydzanie kobiet wedle zasady: urządźmy się w
            > dupie,
            > > pogódźmy się: na świecie są zwyrodnialcy, więc załóżcie habit. Oj, habit
            > nie p
            > > omaga? Jak to?
            >
            > To załóż burkę... w sumie też nie pomaga, w Afganistanie własnie zabroniono kob
            > ietom publicznego mówienia, głos tez jest 'prowokujący'.
            >
            >

Czemu wszystkie rozmowy na temat gwałtów , praw kobiet sporwadzacie do chorego kraju?
            Jakby ten kraj był wyznacznikiem czego co dzieje sie w europie.
            • anorektycznazdzira Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 05:55
              może dlatego, że pomysły jak rządzić świat, a także takie "idee" jak ochrona mężczyzn przed nieustającą prowokacją wszystkim- przedostają się ponad granicami
              przenikają także do Europy na zasadzie pozornego kontrastu- dochodzimy do "no wprawdzie ją zgwałcił, ale w końcu miał powód (zaprosiła go do mieszkania), w Afganistanie nie za takie rzeczy kobieta zostaje uznana za ladacznicę"
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:21
        Przypomnę, że raptem 2 lata temu Wrocławski Sąd Apelacyjny uznał, że 14-letnia dziewczynka nie protestowała wystarczająco, dlatego nie ma mowy o zgwałceniu jej przez wujka.

Taki sedzia powinien być dyscyplinarnie zwolniony i nie tylko on. Jak mozna w ogole bronic i odwolywac sie od wyroku.
        A sprawca z obietymi jajami powieszony na rynku.
        Ojciec/matka brat ofiry powinien miec prawo do zrobinia mu na co ma ochote. Szkoda tylko ze mloda , nie wbila mu noza w plecy albo chociaz olowka w oko. piiiii 🤬🤬🤬🤬
        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:25
          Ale ten sąd nie wydał wyroku ani uzasadnienia z powietrza. On się nie wzięł tam znikąd. To są lata orzeczeń, lata wyroków. Nie tylko tego jednego sędziego. To są dziesięciolecia obowiązywania takiej a nie innej definicji gwałtu. Tobie się na prawdę wydaje że ten konkretny sędzia i to konkretne uzasadnienie to jest njechlubny wyjątek? Napiętnowany przez otoczenie? I to podobno ja jetem naiwna...
          • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 06:58
            Nie jest - niestety sędziowie nie ponoszą żadnych konsekwencji. Daleko nie szukać - zwolniony na przepustkę - zgwałcił
            www.se.pl/wiadomosci/polska/skandal-w-zabrzu-wypuscili-gwalciciela-a-on-znowu-zgwaci-aa-KNfg-rEVm-4EQa.html
            Była jeszcze sprawa z mordercą czy gwałcicielem - co wyszedł przed terminem i znowu popełnił przestępstwo. Nie mogę znaleźć.
            .
        • ministra_prawdy [...] 20.11.24, 23:43
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:27
            Trudno jednak wymagać od sądu, aby zasądzał gwałt, nie mając na to dowodów.

Serio uwazasz ze niewystarczajcym dowodem był chocby wiek dziewczyny ? I duzo starszy wujek?
            Czy jej slowa i ze nie współżyje sie z corka brata czy siostry?
            • ministra_prawdy [...] 21.11.24, 01:41
              • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:05
                Nie no jasne 14latka sama wujkowi do łóżka wlazła suka parszywa jedna. Wiadomo. Nie krzyczała, nie gryzła, nie kopała, znaczy się chętna była. To jest właśnie myślenie "co powinna zrobić żeby się ustrzec".
          • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:13
            Jakich dowodów - sex z 14 latką jest przestępstwem. Wujek nie miał 14 czy 15 lat - żeby próbować tłumaczyć, że dwoje małolatów próbowało być dorosłych. Koniec, kropka. Sąd nie musi nawet myśleć w tym przypadku. 14 latka to dziecko do 15 roku życia chroni ją prawo. Facetowi powinni uciąć jaja.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:38
              A seks z 15 latką miesiąc po urodzinach? A z 16latką?
              • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:50
                Ja piszę, że sędzia w wypadku 14 latki nie miał się nawet co zastanawiać nad wyrokiem.
                Wiek przyzwolenia jest za niski. Nie pamiętam dobrze, ale coś mi się kołacze, że w latach 90 to było 16 lat?
                Gwałt to gwałt - tamtej sprawy dobrze nie znam, jak próbuję czytać- większość artykułów płatnych. Jakim cudem dziewczyna znalazła się w jednym łóżku z wujkiem. Tam rodzice powinni też odpowiedzieć. To chore.
                I w przypadku takiej dużej różnicy wieku, jak dziewczyna nieletnia - to z automatu powinno być traktowane jak przestępstwo. Sorry ale normalny facet nie będzie szukał seksu z małolatą.
            • ministra_prawdy Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:56
              arwena_111 napisała:

> Jakich dowodów - sex z 14 latką jest przestępstwem.

Następna nie ogarniająca, że przecież za "seks z 14 latką" został skazany. Nie został skazany za gwałt, bo nie było na niego dowodów.
              Presstytutki doskonale wiedzą, że świadomość prawna społeczeństwa jest zerowa i celowo wzbudzają sensacje i histerie.
            • ministra_prawdy [...] 21.11.24, 11:04
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:33
        Jest dowiedzione, że większość napastników seksualnych racjonalizuje swoje zachowanie właśnie w ten sposób, bo zostali „sprowokowani” przez ofiarę, która była
        „wyzywająco ubrana”, „siedziała sama przy barze”, „zaprosiła go do domu”, prowokowała"

Wiesz ja tego tak nie odbieram, bo raz ze nie rajcuje mnie gwalt , wiec cokolwiek inna osoba nie zrobi jej nie zgwałce trudno mi zgodzic z tym ze ktos moze myslec inaczej.

No i to co wymieniłaś nie jest w zaden sposob jednoznacznie z seksem a juz napewno nie z gwałtem. . Kupy sie nie trzyma.
        Moze dlatego mam inne podejscie. Ze powiedzenie innej kobiecie uwazaj na siebie to nie jest to przerzucienie na nia odpowiedzialności za gwałt.
        Ja natomiast uwazam ze gwałca tylko popaprancy, wiec mozna tylko minimalizowac ryzyko. Bo mowinie "nie wolno" nic nie da. Tylko izolacja od spoleczenstwa. Trudno mi sobie wyobrazić ze normalny zdrowy na umyśle człowiek zmusza swoja 14-bratanice do seku bo ubrala krotka spodniczkę.
        • nenia1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:30
          3-mamuska napisała:

> Jest dowiedzione, że większość napastników seksualnych racjonalizuje swoje zach
          > owanie właśnie w ten sposób, bo zostali „sprowokowani” przez ofiarę, która była
          > „wyzywająco ubrana”, „siedziała sama przy barze”, „zaprosiła go do domu”, prowo
          > kowała"
          >
          > Wiesz ja tego tak nie odbieram, bo raz ze nie rajcuje mnie gwalt , wiec cokolwi
          > ek inna osoba nie zrobi jej nie zgwałce trudno mi zgodzic z tym ze ktos moze my
          > slec inaczej.
          >
          > No i to co wymieniłaś nie jest w zaden sposob jednoznacznie z seksem a juz nap
          > ewno nie z gwałtem. . Kupy sie nie trzyma.

Boże, co za naiwna myślenie...ty tak nie myślisz to inni też nie. Piszesz jak karabin maszynowy
          a za mało myślisz. To nie są skojarzenia z seksem ale próby tłumaczenia się sprawców, tzw. racjonalizacja,
          przerzucanie winy na ofiarę, że to ona sprowokowała, zachęciła, dawała znaki - tak działa ludzki mózg, stara się przerzucić winę na inną osobą a tą winą może być wszystko co ofiara robi.

> Moze dlatego mam inne podejscie. Ze powiedzenie innej kobiecie uwazaj na siebi
          > e to nie jest to przerzucienie na nia odpowiedzialności za gwałt.

a możesz sobie uważać co tam chcesz, nie zmienia to rzeczywistości. Do warsztatów dla kobiet można
          zachęć przed gwałtem, mając jednak świadomość, że nic nie da gwarancji. Jak widzę po wątku nie tylko ty nie rozumiesz o czym ten wątek. Wyjaśnię zatem kolejny raz.
          Problem w tym, że takie słowa padają po gwałcie. Widzisz subtelną różnicę pomiędzy "uważaj na siebie" przed jakimś wydarzeniem a stwierdzeniem po fakcie "dlaczego na siebie nie uważałaś?". To właśnie miało miejsce w wcześniejszym wątku i to ma miejsce w podobnych wątkach gdy do gwału/próby gwałtu już doszło. Kobiety które się znalazły w takiej sytuacji nazywane są głupiutkimi, naiwnymi a ich zachowanie podane jest krytyce. Bo gdyby tylko zachowała się inaczej...Łapiesz teraz czy dalej będzie napieprzać kolejna 100 postów o niczym?

> Ja natomiast uwazam ze gwałca tylko popaprancy, wiec mozna tylko minimalizowa
          > c ryzyko. Bo mowinie "nie wolno" nic nie da. Tylko izolacja od spoleczenstwa.
          > Trudno mi sobie wyobrazić ze normalny zdrowy na umyśle człowiek zmusza swoja
          > 14-bratanice do seku bo ubrala krotka spodniczkę.
          >
          >
          >
          >
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:39
            Nie załapie.
          • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:42
            nenia1 napisała:
            > Problem w tym, że takie słowa padają po gwałcie. Widzisz subtelną różnicę pomię
            > dzy "uważaj na siebie" przed jakimś wydarzeniem a stwierdzeniem po fakcie "dlac
            > zego na siebie nie uważałaś?". To właśnie miało miejsce w wcześniejszym wątku i
            > to ma miejsce w podobnych wątkach gdy do gwału/próby gwałtu już doszło. Kobiet
            > y które się znalazły w takiej sytuacji nazywane są głupiutkimi, naiwnymi a ich
            > zachowanie podane jest krytyce. Bo gdyby tylko zachowała się inaczej...Łapiesz
            > teraz czy dalej będzie napieprzać kolejna 100 postów o niczym?

Dokładnie. Ostrzega się PRZED - po fakcie to zwykłe victim blaming.

Do tego w obrzydliwym tonie 'ona była taka głupia, zrobiła xyz to czego się spodziewała - wiadomo, że ją zgwałcił - ja jestem mąąąądra i nigdy bym tak nie zrobiła to jestem bezpieczna'.
          • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:43
            Nenia, nie do końca się zgodzę. Po fakcie - bezapelacyjnie nie ma już roztrząsania co by było gdyby. Stało się. Ale może gdyby dziewczyna wcześniej usłyszała - nie zapraszaj dopiero co poznanego faceta na noc do domu - jak będziesz z nim tylko ty, to może tej sytuacji by nie było. Chodzi o to aby minimalizować zagrożenie.
            Różne rzeczy człowiek robił, ale pewne sprawy miało się wbite do głowy. W latach 90 pojawiła się pigułka gwałtu. Pamiętam jak się tłukło - nie zostawiaj drinka/piwa/picia bez opieki. Nie pij z obcymi itd. Nie chodziło o umniejszanie winy gwałciciela tylko o zmniejszenie zagrożenia.
            Qrcze, za "moich" czasów starano się aby dziewczyny nie wracały same z imprez. Nawet na SWOIM osiedlu. Zawsze kilka osób się znalazło, co sobie spacer chętnie zrobiło. I to nie był praski trójkąt bermudzki. Ale bywało różnie.
            Zagrożenie trzeba minimalizować. Ludzie ( nie ma znaczenia czy kobieta czy facet ) muszą wiedzieć, że trzeba minimalizować zagrożenie. Tak jak tłucze się do głowy - nie wsiadaj z pijanym kierowcą do samochodu. Tu też uważasz, że zdejmuje się winę z kierowcy?
            Nie wszystkiego unikniesz, ale sporo masz szansę.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:44
              Ale sęk w tym że kobiety słyszą to PO gwałcie. A potem te same albo bardzo podobne teksty lądują w uzasadnieniu wyroku jako okoliczności łagodzące sprawcę. A WY NADAL nie łączycie kropek.
            • nenia1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:47
              arwena_111 napisała:

> Nenia, nie do końca się zgodzę. Po fakcie - bezapelacyjnie nie ma już roztrząsa
              > nia co by było gdyby. Stało się. Ale może gdyby dziewczyna wcześniej usłyszała
              > - nie zapraszaj dopiero co poznanego faceta na noc do domu - jak będziesz z nim
              > tylko ty, to może tej sytuacji by nie było. Chodzi o to aby minimalizować zagr
              > ożenie.

Z czym się nie zgodzisz? Przecież dokładnie o tym napisałam. Róbmy warsztaty dla kobiet, zresztą może należy powiedzieć dla wszystkich, bo mężczyźni też padają ofiarą gwałtów (rzadko) ale dość często pobić. Natomiast róbmy je PRZED a nie oceniajmy PO. A tu na forum właśnie tak to działa, ocenia się opisaną sytuację pod kątem zachowania kobiety i to jej się przypisuje odpowiedzialność bo "powinna się zachować inaczej".

• arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:56
                Dobra, dopijam dopiero kawę tongue_out

Ja odbieram dyskusję na forum nie jak ocenianie kobiety a zastanawianie się czy gdyby zachowała środki ostrożności czytaj - w tamtym wątku NIE zaprosiła obcego faceta do domu, to znalazłaby się w takiej sytuacji. Tej sytuacji dało się uniknąć. Wielu innych się nie da. Ale tam gdzie można - po co ryzykować w imię "on nie może/nie powinien mi nic zrobić, więc nie muszę myśleć o swoim bezpieczeństwie" - a taki jest wydźwięk postów Paskudka
                • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:59
                  arwena_111 napisała:
                  > gdyby zachowała środki ostrożności czytaj - w tamtym wątku NIE zaprosiła obce
                  > go faceta do domu, to znalazłaby się w takiej sytuacji. Tej sytuacji dało się u
                  > niknąć. Wielu innych się nie da. Ale tam gdzie można - po co ryzykować

W absolutnie KAŻDYM KAŻDYM KAŻDYM przypadku gwałtu kobiety wyrzucano, że MOGŁA zrobić coś innego i nie zastałaby zgwałcona. KAŻDYM. Nie istnieje przypadek, gdzie uznano, że kobita zachowała 'należytą ostrożność'.
                  • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:04
                    evening.vibes napisała:

> arwena_111 napisała:
                    > > gdyby zachowała środki ostrożności czytaj - w tamtym wątku NIE zaprosił
                    > a obce
                    > > go faceta do domu, to znalazłaby się w takiej sytuacji. Tej sytuacji dało
                    > się u
                    > > niknąć. Wielu innych się nie da. Ale tam gdzie można - po co ryzykować
                    >
                    > W absolutnie KAŻDYM KAŻDYM KAŻDYM przypadku gwałtu kobiety wyrzucano, że MOGŁA
                    > zrobić coś innego i nie zastałaby zgwałcona. KAŻDYM. Nie istnieje przypadek, gd
                    > zie uznano, że kobita zachowała 'należytą ostrożność'.
                    >
                    >
                    >

Dzięki. Miło że ktoś to jednak zauważa.
                  • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:26
                    Ale jej bezpośrednio? Czy poza nią? Bo jak się mleko rozlało - nie ma co dołować ofiary bardziej.
                    Ale ludzie zawsze się zastanawiają czy nie dałoby się czegoś złego uniknąć. Tak jest przy wypadkach samochodowych/napadach itd. Tego się nie uniknie.
                    • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:29
                      A ty na prawdę nie rozumiesz że do foriary bezpośrednio to dociera? Do innych ofiar także, do tych, które wstydzą się zgłosić. Noo te same argumenty trafiają do uzasadnień wyroków jako okoliczności łagodzące. Dotrze w końcu czy nie? Te niskie wyroki, te ślimaczące się sprawy na prawdę nie biorą się z powietrza.
                      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:30
                        Do ofiary, kurcze, głupie literówki
                      • arwena_111 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 08:46
                        Wyroki są za niskie. Nie ma usprawiedliwienia dla gwałtów.
                        Ale ja akurat z tych co gwałcicieli/morderców/pedofili bym utylizowała - a to nie jest popularne stanowisko wśród "obrońców" praw człowieka. Dziwnym trafem broni się zwyrodnialców wtedy.
                        • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:28
                          Twoja wiara uznaje to za popularne stanowisko?
                    • nenia1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 10:54
                      arwena_111 napisała:

> Ale jej bezpośrednio? Czy poza nią? Bo jak się mleko rozlało - nie ma co dołowa
                      > ć ofiary bardziej.
                      > Ale ludzie zawsze się zastanawiają czy nie dałoby się czegoś złego uniknąć. Tak
                      > jest przy wypadkach samochodowych/napadach itd. Tego się nie uniknie.

Nazywając ofiary głupiutkimi naiwniaczkami? Sądy uzasadniają niskie wyroki, że ofiara za cicho alko za słabo machała na przejściu dla pieszych? Aha...
                • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 11:40
                  Ten facet znalazłby inną sytuację, niezależnie od zachowania pani, bo to zbok. I na to pani wpływu nie ma.
    • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:33
      1. Najczęściej gwałciciele to znajomi.
      2. W gwałcie ponoć nie o seks chodzi, gwałciciele to zwyrodnialce, więc tym pozazwiązkowym, co czatują w parkach i w klubach z tabletkami żadna edukacja nie pomoże. Tylko karanie - surowe i miejsca, gdzie zwyrole mogą się zamknąć i leczyć.
      3. Edukacja może posłużyć tylko mężczyznom "z towarzystwa" i zamiast może pierdzielić na 500 wpisów, co powinny wasze córki, pomyślcie, co powinni Wasi synowie. I mówię to jako matka synów i córki.
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:41
        Zauważ że jak poprosiłam o konkretne zachowania to jakoś żadna się nie wypowiedziała. Dostałam stertę zarzutów że lekceważę ostrożność, namawiam do zachowań ryzykownych. Przykładów tych zachowań ograniczających ryzyko, które powodują że uniknę napaści praktycznie nie ma. Za to ciągle to samo - krzyczysz, jesteś napastliwa, możesz sobie wmawiać że faceci nie pownnii a i tak będą, ich się uczy (co prawda przykładów tej nauki jakoś nie podano). Cóż, ja mam syna, mam nadzieję że udało mi się przekazać mu pewne zachowania, które pozwolą mu zapanować nad libido wtedy, kiedy potencjalna partnerka nie będzie zainteresowana.
        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:48
          Ech, mnie nie do końca, ale mąż zawsze synom mówił - za seks odpowiedzialność powinien i ma ponosić mężczyzna. I zakazywałam mu unosić brwi na styl córki.
          • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:04
            ikonieckropka napisała:

> za seks odpowiedzialność powinien i ma ponosić mężczyzna.

No comprendo. Co to znaczy? Kobieta nie ponosi odpowiedzialnosci za swoje decyzje odnosnie "sex"? How come? Can you elaborate? Cheers.
            • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:10
              Za dobór partnerki.
              • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:13
                ikonieckropka napisała:

> Za dobór partnerki.

But that works both ways, czyz nie? XY jest odpowiedzialny za to z kim bedzie jadl sniadanie dokladnie tak samo jak XX z kim ona bedzie to sniadanie ... - czego ja nie lapie w tym przypisaniu odpowiedzialnosci wylacznie mezczyznie? Seriously, nie rozumiem tego, co Twoj maz mowi Waszym synom sad Cheers.
                • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:29
                  To bardzo proste - mówił im: to wy powinniście być odpowiedzialni, na zasadzie przykładów: nie interesuje mnie, że mówiła, że ma 20 lat, trzeba było poprosić o dowód, nie interesuje mnie, że tydzień temu chciała, a potem nie, a przecież to była wasza dziewczyna, nie interesuje mnie, że wam piekło z życia zrobiła, trzeba było myśleć, i co? nie wiedziałeś, że ją na to stać? czyli za wcześnie na łózko, mówiła, że bierze pigułki? a ty się zabezpieczyłeś? Mówił im, że mają mieć pewność, że dziewczyna chce i czy both są w stanie ponosić konsekwencje - równe, wspólne. Guzik dało, ale zmierzam do tego, że środków bezpieczeństwa nie przenosił wyłącznie na córkę. Bo to tu jest błąd.
                  • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:44
                    ikonieckropka napisała:

> To bardzo proste - mówił im: to wy powinniście być odpowiedzialni, na zasadzie
                    > przykładów: nie interesuje mnie, że mówiła, że ma 20 lat, trzeba było poprosić
                    > o dowód, nie interesuje mnie, że tydzień temu chciała, a potem nie, a przecież
                    > to była wasza dziewczyna, nie interesuje mnie, że wam piekło z życia zrobiła, t
                    > rzeba było myśleć, i co? nie wiedziałeś, że ją na to stać? czyli za wcześnie na
                    > łózko, mówiła, że bierze pigułki? a ty się zabezpieczyłeś? Mówił im, że mają m
                    > ieć pewność, że dziewczyna chce i czy both są w stanie ponosić konsekwencje - r
                    > ówne, wspólne. Guzik dało, ale zmierzam do tego, że środków bezpieczeństwa nie
                    > przenosił wyłącznie na córkę. Bo to tu jest błąd.

I dokladnie taka sama litanie "nie obchodzi/nie interesuje mnie" mozna ulozyc dla dziewczyny juz chocby w temacie basic hygiene, STDs, contraception etc. a przy okazji rowniez kwestii zadbania o wlasne bezpieczenstwo (pod kazdym wzgledem, np. chocby to byl Twoj ukochany boyfriend & ufasz mu bezgranicznie, jesli sie spije, nie prowadzi auta!). It really works both ways. Cheers.
                    • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:56
                      Owszem, ale tej równomierności raczej w Polsce nie ma.
                      Ilu ojców rozmawia z synami o zabezpieczeniu? Ale idę o zakład, że narracja do dziewczynek - uważaj, pilnuj, żeby się zabezpieczał, bo to ty będziesz ponosić konsekwencje, jest ciągle żywa.
                      • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:15
                        ikonieckropka napisała:

> Ilu ojców rozmawia z synami o zabezpieczeniu? Ale idę o zakład, że narracja do
                        > dziewczynek - uważaj, pilnuj, żeby się zabezpieczał, bo to ty będziesz ponosić
                        > konsekwencje, jest ciągle żywa.

Jedno nie wyklucza drugiego. Kwestia contraception to jedna sprawa a kwestia condoms jako ochrony przed STDs to druga - dotyczy obu stron, podobnie zreszta jak HPV vaccine.
                        No idea ilu ojcow rozmawia z synami o contraception, STDs, czy nawet o podstawowej higienie - znasz jakies stats? Ja wychodze z zalozenia, ze jako tzw. society, jedyne co faktycznie mozemy jako-tako kontrolowac to program szkolny. Nie licze na to, ze sex edu dzieci/mlodziez zalicza w domu - uwazam, ze dla naszego wspolnego dobra, kazdemu nieletniemu nalezy sie przyzwoite sex ed curriculum & uczciwe zajecia w szkole. Zebysmy nie musieli polegac na tym co ktory tata ktoremu synowi powiedzial badz nie. The same w odniesieniu do corek, of course smile Cheers.
                        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:26
                          Dobrze by było, gdyby się nie wykluczało.
                          Co do edukacji szkolnej - pełna zgoda.
          • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:06
            ikonieckropka napisała:

mąż zawsze synom mówił - za seks odpowiedzialność p
            > owinien i ma ponosić mężczyzna.

Po pierwsze bzdura, po drugie raczej słabo mu poszła ta edukacja.
          • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:01
            ikonieckropka napisała:

> Ech, mnie nie do końca, ale mąż zawsze synom mówił - za seks odpowiedzialność p
            > owinien i ma ponosić mężczyzna. I zakazywałam mu unosić brwi na styl córki.

I jak tam poszła nauka odpowiedzialności za seks? Mąż okazał się dobrym nauczycielem, a syn pojętnym uczniem?
            • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:09
              Jeden tak, z trudem, ale poniósł z uniesioną głową porażkę doboru. Z drugim nie poszło dobrze, tragicznie to schrzanił. Z córką - świetnie, oby więcej było tak pewnych siebie, niezakompleksionych, niezawstydzonych, wiedzących, czego chcą, kobiet.
              • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:18
                no i to by było na tyle jak chodzi o wiarę, że mamy wpływ na zachowania innych osób
                • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:29
                  Oczywiście, że nie mamy, dlatego do gwałtów dochodzi na kobietach spoconych w leginsach, ćwiczących do maratonów, kobietach niepełnosprawnych, chorych. Rzadziej na kobietach w za krótkich spódniczkach, prostytutkach czy włóczących się pijanych po nocach po parkach albo po chodnikach - zawsze albo za blisko zaparkowanych samochodów albo za blisko bram.
                  • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:31
                    Tz. nie mamy wpływu na zwyroli, będą zawsze, ale na młodych w normie - owszem.
                    • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:47
                      ale ta edukacja seksualna nie dotyczy jedynie gwałtu, ale również odpowiedzialności. Chcesz dalej udowadniać, że jest zawsze skuteczna?
                      • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:50
                        Nigdy nie będzie skuteczna wobec ludzi chorych, zaburzonych, będzie skuteczna wobec ludzi w normie. Skoro już się powołujesz na moją rodzinę - wszystko się w tej tezie zgadza, absolutnie wszystko. Wręcz jest duże potwierdzenie.
                      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:51
                        malia napisała:

> ale ta edukacja seksualna nie dotyczy jedynie gwałtu, ale również odpowiedzialn
                        > ości. Chcesz dalej udowadniać, że jest zawsze skuteczna?

Nie wiem kogo pytasz ale czego jak czego, ale edukacji seksualnej w Polsce NIE MA żadnej. Zero, null. Nie istnieje. Te żałosne resztki przemycane na lekcjach biologii czy wdżwr trudno nazwać edukacją z prawdziwego zdarzenia.
                        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:53
                          Ano właśnie, więc może mówmy o jej konieczności, a nie o tym, żeby mamusie mówiły córeczkom o tym, by nie chodziły blisko bram. Nie, źle, córko, teraz za blisko zaparkowanych samochodów. A na to córka: no to którędy mam iść? Mama: córcia, wiesz, lepiej, zostań w domu.
                        • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:48
                          nie, edukacja w domu ikonieckropki była, po prostu się nie powiodła bo trafiła na niepodatny grunt. I tak, może tej dziewczynie brakło śmiałości i odwagi, może jej nikt nie edukował i skończyło się jak się skończyło
                          • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:52
                            Nie, edukacja u mnie w domu się powiodła na ludziach w normie.
                            A o dziewczynie jakiej mówisz, bo nie bardzo rozumiem? Tej, której powiedziano, że w domu ma siedzieć, bo wokół gwałciciele?
                            • malia Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:04
                              nie, o tej której dziecko miał w głębokim poważaniu twój syn
                              Gwałcicielami i napastnikami są również ludzie, którzy w normie nie są
                              • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 22:18
                                Mogę powiedzieć krótko: nie dobrał odpowiednio partnerki dla siebie, konsekwencje poniosło wielu ludzi. I właśnie przed tym próbował nieskutecznie przestrzec mąż. Że nie rozumiesz, to się nie dziwię.
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:39
            ikonieckropka napisała:

> Ech, mnie nie do końca, ale mąż zawsze synom mówił - za seks odpowiedzialność p
            > owinien i ma ponosić mężczyzna. I zakazywałam mu unosić brwi na styl córki.

I co z tego wyszło? Jak to sie ma do tego ze twoj syn nie dość ze spłodził dziecko to jeszcze je porzucił i ukrywał?
            Jakoś niewiele dała ta twoja edukacja.
            • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 23:49
              Nie pojmiesz.
              • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:34
                ikonieckropka napisała:

> Nie pojmiesz.

Nie to ty nie pojmujesz. A raczej narracja ci sie nie zgrywa.
                Wywracasz jak zwykle kota ogonem.
                Bo ja caly czas mowie o tym ze ludziom w normie nie trzeba tlumaczyć , ze gwałt to zło.
                A ludzie nie w normie , raczej nie zastosuja sie do nauki. Albo beda je mieli w odwolku.
                I to przed takimi nalezy zachować środki ostrożnosci. Bo tylko to moze nas przed takimi ochronić. Choc nie zawsze soe udaje.
      • hanusinamama Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:58
        Tym bardziej edukacja zwyrodnialca...nie pomoże.
        O ile edukować nalezy jak się zachowywać aby nie wchodzić w czyjeś granice...o tyle zwyrodnialca chcesz edukować?
        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:44
          Hanisina, obawiam się że większość gwałcicieli to tzw "zwykli mężczyźni" a nie zadni zwyrodnialcy. Ten co zgwałcił te Ukrainkę też zdaje się z tych "normalnych" był. Panowie, którzy zgwałcili kobietę na jakimś szkleniu? Ratownicy bodajże? Myślisz że oni byli zwurodniali? Nie, normalni faceci, jakich codziennie mijasz na ulicy. Panowie, koledzy tego Francuza też pewnie w otoczeniu jako NIRMALNI funkcjonują. I wiesz co, w komentarzach do sprawy tej kobiety też czytałam teksty, że jak to mogło tak długo trwać, czemu ona tego nie zgłosiła?
          Nie ma granic ni kordonów.
          • maleficent6 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 21:49
            Drobne sprostowanie.
            Jeśli facet dopuszcza się gwałtu to jest zwyrodnialcem. To, że zrobił to być może po raz pierwszy, albo i kolejny, ale zawsze grzecznie wraca do domu i gotuje obiad dzieciom, to nie ma nic do rzeczy. Oni mają TO w głowie, nie na czole - otoczenie nie musi wiedzieć.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:34
        >1. Najczęściej gwałciciele to znajomi.

Więc czemuż jeszcze nie dorzucić sobie dodatkowej szansy na zgwałcenie zapraszając do domu obcych facetów albo pijąc alkohol z nieznanymi ludźmi w podejrzanych miejscach, tak.
    • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:45
      Chyba mi skasowało post. Napisze jeszcze raz inaczej. Można być bardzo ostrożnym a jednak oberwać. W sumie jeśli naczelnym problemem będzie nasza ostrożność a nie, ze pewne rzeczy są niedopuszczalne i karalne to będziemy na koniec siedzieć w domu. Tak?
      • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:46
        Oczywiscie pomijam fakt, ze dom jest generalnie mało bezpieczny...
        • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:47
          Dokładnie.
        • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:47
          Może na randki z przyzwoitką lub z mężczyzną z rodziny? Chyba, że ten mężczyzna dla nas dobrze nie chce?
          • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:37
            kropkacom napisała:

> Może na randki z przyzwoitką lub z mężczyzną z rodziny? Chyba, że ten mężczyzna
            > dla nas dobrze nie chce?

Wystarczy iść na randkę do publicznego miejsca , a nie do jego mieszkania, do pokoju hotelowego , auta.
            Wrocić do domu z dobrą firma taxi.
            • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:07
              Do którego spotkania? 3, 5,10 randek w miejscu publicznym? Wiesz, ludzie się umieją kamuflować.
            • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 09:41
              No i kiedy uznasz, ze już nie jest obcy. Teraz przypominam sobie sto sytuacji kiedy mój przyszły mąż mógł mnie skrzywdzić (gdyby chciał) a lekkomyślna nie byłam i zawsze spotykaliśmy się w miejscach publicznych, bo nawet w domu zawsze ktoś oprócz nas był.
      • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:11
        Przy czym zakładam, że wszystkie jako uważamy. Jednak jakby co kij się zawsze znajdzie.
        • kropkacom Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:11
          Jakoś.
    • kobietazpolnocy Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 17:57
      Masz obsesję, piszę to serio.

Wbrew temu, co tobie się wydaje, mężczyźni są edukowani i cywilizowani. Jakby nie byli, żylibyśmy w zupełnie innej rzeczywistości.

Również wbrew temu, co tobie się wydaje, młodych ludzi edukuje się, choćby prezentując prawdziwe historie molestowania i zgłoszeń o gwałtach licealistom, by ich wyczulić na pułapki (choćby u nas). I wiesz jak większość tych prawdziwych historii wygląda? Powiem ci: poszłam z nim, wpuściłam go, znamy się, wiem, co chciał, sama nie wiedziałam, czego ja chcę, pozwoliłam mu, rano jeszcze się całowaliśmy, nie chciałam mu sprawić przykrości, potem żałowałam, itd.

Dlatego kładzie się do głów chłopcom, że zawsze muszą usłyszeć wyraźne TAK, a dziewczynom, że muszą wyraźnie komunikować czego chcą, a czego nie. Znów, wbrew temu, co postulujesz, kobiety też mają sprawczość.

I na koniec: obsesyjnie mylisz winę z lekkomyślnością. I masz bardzo dużą tolerancję na lekkomyślność, ale tylko w sytuacjach (domniemanej) przemocy wobec kobiet. Tak naprawdę robisz nam niedźwiedzią przysługę, bo nas upupiasz, odbierasz nam sprawczość i robisz z nas pasywne i bezradne ofiary całkowicie zależne od działań drugiej strony.
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:01
        Serio tak się chłopcom tłumaczy że tylko wyraźne TAK znaczy zgodę? Serio? Od kiedy? Jeśli tak jest to czemu tak wrzask się podniósł jak chcieli zmienić definicję gwałtu? Przecież nie powinno im robić różnicy? I skąd w sprawach o gwałt tyle dywagacji nad zachiwaniem ofiary? Przecież nie powinno być trudno ustalić czy wyraziła zgodę? Czemu, sądy nie skazuja sprawcy i uzasadniają to brakiem sprzeciwu ofiary?
        • kobietazpolnocy Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:06
          paskudek1 napisała:

> Serio tak się chłopcom tłumaczy że tylko wyraźne TAK znaczy zgodę? Serio? Od ki
          > edy? Jeśli tak jest to czemu tak wrzask się podniósł jak chcieli zmienić defini
          > cję gwałtu? Przecież nie powinno im robić różnicy? I skąd w sprawach o gwałt ty
          > le dywagacji nad zachiwaniem ofiary? Przecież nie powinno być trudno ustalić cz
          > y wyraziła zgodę? Czemu, sądy nie skazuja sprawcy i uzasadniają to brakiem sprz
          > eciwu ofiary?
          >

Choćby w tej Hiszpanii, gdzie miała miejsce ta niezwykle dramatyczna sytuacja z wątku obok?
          Na pewno w Danii.

Bo wiesz, w sytuacjach słowo przeciwko słowu naprawdę nie powinno się defaultowo po prostu wierzyć kobiecie.
          • bi_scotti Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:21
            kobietazpolnocy napisał(a):

> Bo wiesz, w sytuacjach słowo przeciwko słowu naprawdę nie powinno się defaultow
            > o po prostu wierzyć kobiecie.

I to jest (IMHO) podstawowy problem spraw o gwalt czy jakikolwiek sexual assault, ze de facto sprawa sprowadza sie do her words against his words uncertain Bardzo czesto, z wielu wzgledow, dowodow brak, rownie czesto oskarzenie jest wnoszone po znacznym uplywie czasu, memories are blurred etc. Kwestia ksztalcenia zarowno policji, prawnikow jak i court psychologist jest w tym kontekscie zasadnicza & tu na pewno mozna oczekiwac duzo wiecej zeby ofiary przemocy nie byly przez sam system jeszcze bardziej krzywdzone. Life.
          • jakornelia12345 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 20:29
            No nie, słowo kobiety powinno być poświadczone zeznaniami przynajmniej 3 świadków zdarzenia płci męskiej. W innym przypadku nie ma ono żadnego znaczenia.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:29
              Jasne, lepiej z automatu skazywać ludzi w oparciu o pomówienie w sytuacji, kiedy oskarżenie o niestosowne zachowania seksualne są wykorzystywane instrumentalnie (zemsta, szantaż, chęć wylansowania się na byciu ofiarą albo po prostu zgarnięcia ładnej sumki).
      • evening.vibes Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:02
        kobietazpolnocy napisał(a):
        > Wbrew temu, co tobie się wydaje, mężczyźni są edukowani i cywilizowani.

W jaki sposób panowie są edukowani, skoro rzesza jematek w tamtym wątku stwierdziła, że oferta przenocowania znajomego to zaproszenie na seks?

> Dlatego kładzie się do głów chłopcom, że zawsze muszą usłyszeć wyraźne TAK,

W Polsce niestety jeszcze nie.

> I na koniec: obsesyjnie mylisz winę z lekkomyślnością. I masz bardzo dużą toler
        > ancję na lekkomyślność, ale tylko w sytuacjach (domniemanej) przemocy wobec kob
        > iet. Tak naprawdę robisz nam niedźwiedzią przysługę, bo nas upupiasz, odbierasz
        > nam sprawczość i robisz z nas pasywne i bezradne ofiary całkowicie zależne od
        > działań drugiej strony.

Przypisywanie kobietom 'sprawozdawczości' (odpowiedzialności za własne bezpieczeństwo) skutkuje uzasadnieniami żenująco niskich wyroków za gwałt bo kobieta: 'nie krzyczała', 'piła z oskarżonym alkohol', 'sama wsiadła do samochodu oskarżonego' itd.
      • 3-mamuska Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 00:52
        Powiem ci: poszłam z nim, wpuściłam go, znamy się, wiem, co chciał, sama nie wiedziałam, czego ja chcę, pozwoliłam mu, rano jeszcze się całowaliśmy, nie chciałam mu sprawić przykrości, potem żałowałam, itd.

No ale sorry skoro sama nie wiedziała, nie chciała mu robić przykrości to slowo "tak" mogłoby nie oznaczać zgody, bo powiedziłam "tak" zeby go nie ranić, a potem jeszcze się rano calują , tak jakim cudem nazywacie to gwałtem? I jakim cudem facet ma to właściwie ocenić? I uszanować jej decycje?
        Nosić wykrywacz kłamstw nagrywać w razie w kazać podpisac zgode? Kazda w sumie taka zgode mozna by bylo podwazyc stwierdzeniem ze nie chcialm mu robic przykrosci to podpisalam powoedxialam tak. sprowdza sie sprawdę do absurdu.
        A z kobiet robi sie jakiś ułomne/ niedoroziniete, bo ona nie wiedziala czego chce, nie chciała mu robić przykrosci na boga jak tu wierzyć innym? Noni jak faceta nazwać gwałcicielam.
        Nie wyobrazam sobie ze ide do lozka z facetem uprawiamy seks rano buziaki itp a za dwa dni wpada policja, bo on składa zeznana ze go zgwałciłam. Chore.

I na koniec: obsesyjnie mylisz winę z lekkomyślnością. I masz bardzo dużą tolerancję na lekkomyślność, ale tylko w sytuacjach (domniemanej) przemocy wobec kobiet. Tak naprawdę robisz nam niedźwiedzią przysługę, bo nas upupiasz, odbierasz nam sprawczość i robisz z nas pasywne i bezradne ofiary całkowicie zależne od działań drugiej strony.

Bardzo madre slowa.
        Co daje przekład ze glupie baby nawet o ciazy nie powinny same decydować, bo sa za głupie na podejmownie takich decyzji.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:32
        >poszłam z nim, wpuściłam go, znamy się, wiem, co chciał, sama nie wiedziałam, czego ja chcę, pozwoliłam mu, >rano jeszcze się całowaliśmy, nie chciałam mu sprawić przykrości, potem żałowałam, itd.

To brzmi nieomal dokładnie jak opis słynnej afery o gwałt w środowiskach lewicowych, kiedy to państwo uprawiali seks, pani się odwidziało w połowie, niespecjalnie wyraziła ten brak chęci, a potem w autobusie doszła do wniosku, że to był gwałt.
      • anorektycznazdzira Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 07:38
        serio ktoś opowiada licealistom, że większość prawdziwych historii molestowania i zgłoszeń o gwałtach to "nie wiedziałam co chciałam, trochę chciałam, potem się rozmyśliłam"?!
        OJP.
        Gdzie ty mieszkasz.
        • kobietazpolnocy Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 09:36
          anorektycznazdzira napisała:

> serio ktoś opowiada licealistom, że większość prawdziwych historii molestowania
          > i zgłoszeń o gwałtach to "nie wiedziałam co chciałam, trochę chciałam, potem s
          > ię rozmyśliłam"?!
          > OJP.
          > Gdzie ty mieszkasz.
          >

Zanim się rozkręcisz na dobre: to są autentyczne przykłady niektórych (nie wszystkich rzecz jansa) zgłoszeń o gwałt. Dyskutowane z uczniami, żeby obie strony zrozumiały, że w ich interesie jest upewnić się, że jest całkowita jasność co do intencji i jego i jej.
          Bo tak, wyobraź sobie, że tu takich zgłoszeń jest sporo, sytuacje są mocno niejasne i bardzo trudno udowodnić cokolwiek (zarówno gwałt jak i bezpodstawne oskarżenie). Dla dobra wszystkich chyba lepiej uczyć ludzi by unikać takich sytuacji niż się oburzać i oddawać całą sprawczość w ręce tylko męskiej strony?
          • anorektycznazdzira Re: Dostateczne środki ostrożności 21.11.24, 12:42
            piszesz dokładnie to: licealiści są edukowani, że większość zgłoszeń jest takich
            czyli gwałtów raczej nie ma, sa raczej kobiety co same nie wiedza czy chcą czy nie chcą i niszczą życie dobrym chłopakom.
            Nie razi cię to, a ja się "nakręcam"???
            drugie OJP
    • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 18:13
      88 rok, 36 lat temu, a wciąż żywy...
      www.filmweb.pl/film/Oskar%C5%BCeni-1988-8418
      • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:21
        ikonieckropka napisała:

> 88 rok, 36 lat temu, a wciąż żywy...
        > www.filmweb.pl/film/Oskar%C5%BCeni-1988-8418

Co chcesz, nieostrożna była. Prowokowała...
        • ikonieckropka Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:30
          Przeraża mnie ten świat, emama mnie przeraża, to forum Agory. Wciąż coraz bardziej dziwię się tutejszemu światu.
          • paskudek1 Re: Dostateczne środki ostrożności 20.11.24, 19:37
            ikonieckropka napisała:

> Przeraża mnie ten świat, emama mnie przeraża, to forum Agory. Wciąż coraz bardz
            > iej dziwię się tutejszemu światu.

Ja nie. Przeraża mnie - i owszem. Ale się nie dziwię. Ani trochę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka