Dodaj do ulubionych

13 i 15 latka same w domu

29.11.24, 21:52
Jutro mam z mężem wyjście- teatr i kolacja. Nie będzie nas od 19.00 do 1.00. Dziewczyny miały zostać same, było to ustalone. Co prawda pierwszy raz, no ale to już duże baby!
I dzisiaj zaczęły się dramaty I awantury. Starsza akurat musi wyjść z koleżankami na drwala, chce wrócić o 21.00 (nie będzie mogła wyjąć, bo wychodzimy my), młodsza ryczy, że nie zostanie sama, nie zostanie z siostrą I wogole to ją już strasznie boli brzuch i jutro też będzie.
Obie obrażone i nie chcą rozmawiać ani że mną ani z mężem, a już na pewno nie że sobą. Emocje płoną, iskry idą.
Odechciało mi się wszystkiego.
Jak ogarnąć te burzę?!
Obserwuj wątek
    • trzydziestolatka80 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:54
      Może niech młodsza idzie spać do koleżanki. Albo koleżanka niech do niej przyjdzie.
    • kotejka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:55
      Spokojnie, po dobroci i zdroworozsądkowo
      Puścić starsza na drwala i zobowiązać, że najpozniej o 21 idzie do siostry
      Młodej nic się nie stanie, jak 2-3 godzinki spędzi sama w domu
      Zostawić kasę na pizzę
      I cieszyć się zyciem bez dzieci przez jeden wieczór
      • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:16
        Starsza wiedziała, że rodzice wychodzą. Nie umrze, jak drwala przełoży bo ma wcześniejsze zobowiązania.
        • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:17
          Jakie zobowiazania? Ona ma 13-letnia rozpieszczną corke? Czy autorka ?
          • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:19
            Zobowiązania, żeby dotrzeć do domu zanim rodzice wyjdą, bo trasa przystanek-dom jest zbyt przerażająca.
          • gryzelda71 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:21
            Sorki, ale starsza boi się sama wracać, więc jakby wyjścia nie ma.
            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:28
              gryzelda71 napisała:

> Sorki, ale starsza boi się sama wracać, więc jakby wyjścia nie ma.

No tak, ona wie, że wyjścia nie ma i dlatego jest wsciekla smile
          • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:09
            Boi sie wracać sama. Rodzice wychodzą wiec na drwala wyjdzie innym razem
    • samanta1010 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:56
      omg 13 i 15 pierwszy raz same w domu śmiech na sali
      • samanta1010 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:58
        i dlaczego 15 latka nie może iść?!!, 13 latka nie może być w domu?!, litości lub trolling
    • taje Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:56
      Co to jest drwal?

Tak w ogóle nie rozumiem - piętnastolatka upiera się, że musi wyjść z koleżankami wieczorem, a trzynastolatka (tylko dwa lata młodsza), że nie jest w stanie sama zostać w domu na dwie godziny? Moim zdaniem trzynastolatka przesadza. W tym wieku do tej pory nie zostawała sama dwie godziny w domu?? Może w tym problem.
      • trzydziestolatka80 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:08
        Burger w mc Donaldzie.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:14
        15latka nie może wrócić sama do domu o 21.00 bo mieszkamy na przedmieściach, do autobusu ma 2 km, sama się boi iść. Nie ma opcji, że ktoś ją stamtąd odbierze, więc sorry, ale musi zostać w domu, raz nie pójdzie. Bardziej chodzi mi o to, że robią takie dramaty i nie mają zrozumienia dla starych smile
        • kotejka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:17
          No to sprawa jest jasna .
          Ale przyczyną jest nie siostra, tylko transportmowi się trudno
        • taje Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:17
          Może niech wróci taksówką (z kieszonkowego), jeśli bardzo jej zależy, a boi się sama wracać z przystanku.
        • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:18
          eva_evka napisał(a):

> 15latka nie może wrócić sama do domu o 21.00 bo mieszkamy na przedmieściach, do
          > autobusu ma 2 km, sama się boi iść. Nie ma opcji, że ktoś ją stamtąd odbierze,
          > więc sorry, ale musi zostać w domu, raz nie pójdzie. Bardziej chodzi mi o to,
          > że robią takie dramaty i nie mają zrozumienia dla starych smile

Nich jedzie ale pwoiedz jej ze wraca sama i tyle.
          • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:26
            3-mamuska napisała:

> eva_evka napisał(a):
            >
            > > 15latka nie może wrócić sama do domu o 21.00 bo mieszkamy na przedmieścia
            > ch, do
            > > autobusu ma 2 km, sama się boi iść.

Takie są efekty kupowania chałupy z dala od komunikacji.
            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:28
              Serio, to co powiesz ludziom, którzy mieszkają na wsi?
              • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:29
                Ale takim, którzy się tam urodzili czy takim, którzy kupili tam dom?

• eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:33
                  A co to za różnica?
                  • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:35
                    Serio nie rozumiesz?

No ci, którzy się tam urodzili, nie mają wyboru, prawda?

Natomiast ci, którzy dobrowolnie kupują dom w środku lasu, sami ten dom wybrali.
                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:37
                      Ale ja nie mieszkam w środku lasu smile
                      • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:42
                        No i co z tego? Tak czy owak 2 km od przystanku.
                        • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:49
                          Przystanek nie byl moim priorytetem. Małe dzieci i tak się wozi autem (szkoła, przedszkole). Starsza za 2 lata berdzie miała prawo jazdy, więc ten temat też odpadnie.
                          Nie mam przystanku pod nosem, bo nie mieszkam w centrum Warszawy, ale za to mam wygodny dom i działkę. W promieniu 500 metrów sklepy, apteki, przychodnie, szkołę, bazarek, restauracje. Tylko przystanku brak smile no ale co komu potrzebne.
                          • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:51
                            eva_evka napisał(a):

> Przystanek nie byl moim priorytetem. Małe dzieci i tak się wozi autem (szkoła,
                            > przedszkole). Starsza za 2 lata berdzie miała prawo jazdy, więc ten temat też o
                            > dpadnie.
                            > Nie mam przystanku pod nosem, bo nie mieszkam w centrum Warszawy

Zapewniam, że w Warszawie mamy wiele przystanków. Nie tylko w centrum. tongue_out

Małe dzieci się wozi autem - jak małe?
                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:53
                              Wystarczająco małe.
                              • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:56

Mogłabyś jednak sprecyzować?
                                • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 23:04
                                  taki-sobie-nick napisała:

>
                                  >
                                  > Mogłabyś jednak sprecyzować?

A po co?
                                  • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 23:10

> > Mogłabyś jednak sprecyzować?
                                    >
                                    > A po co?

Po prostu. Sprecyzowanie zagraża ci w jakiś sposób, że nie chcesz?
                                    • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 23:12

>
                                      > > > Mogłabyś jednak sprecyzować?
                                      > >
                                      > > A po co?
                                      >
                                      > Po prostu. Sprecyzowanie zagraża ci w jakiś sposób, że nie chcesz?

A także dlatego, że termin jest niejasny.
                                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 23:15
                                      Woziłam przedszkolaki oraz w klasach I-III. Czy ma podać dokładny wiek w latach lub miesiącach?
                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:54
                              Z jakiegoś powodu jednak nie mieszkam w Warszawie tylko w mieście ościennym smile nie potrzebuje przystanków, bo nie korzystam z komunikacji
                              • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:13
                                Wszedzie dzieci wozicie?
                                Też mam możliwość wozić i odbierać starszą ze szkoły. Nie wożę. Jeździ sama w obie strony.
                                Samodzielne poruszanie się po mieście, w tym używanie zbiorkomu to jedna z podstawowych umiejętności jak dla mnie... Zrobiliście z dzieci niemoty komunikacyjne to macie
                              • nangaparbat3 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:49
                                eva_evka napisał(a):

> Z jakiegoś powodu jednak nie mieszkam w Warszawie tylko w mieście ościennym smile
                                > nie potrzebuje przystanków, bo nie korzystam z komunikacji

Ty nie korzystasz, ale Twoje dzieci zostały w znacznym stopniu ubezwłasnowolnione.
                                • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:53
                                  Nie przesadzajmy, przynajmniej ta starsza wiekiem nie powinna mieć problemu z poruszaniem się. Ponoć ma skuter, 2 km do przystanku to tez nie tragedia.
                          • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:11
                            NO to chyba źle ze nie był. Mam 12 na stanie, od 3 klasy podstawówki wraca sama autobusem (4 przystanki) i z przystanku do domu.
                            Nastolatek któy nie umie się sprawnie poruszać po mieście ...coś nie tak
                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:03
                              Hanisinamama - dojeżdża rowerem do przystanku albo chodzi na pieszo, ale nie w późniejszych wieczornych godzinach. Nie uważam, że jest komunikacyjna niemotą, za dwa lata będzie miała prawo jazdy. Nie uważam, że jest to problem, jeśli czasem w sobotę wieczorem odbiorę ją z przystanku. Tak samo odebrałabym męża i koleżankę. Mimo, że oni może by się nie bali iść, ale po co.
                              • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:14
                                W sumie to nieco mnie zastanawia, skąd to przeświadczenie, że będzie miała prawo jazdy za dwa lata.
                                • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:17
                                  A dlaczego nie?
                                  W końcu zda.
                                  • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:18
                                    Wiesz, nawet jeśli rzeczywiście za te dwa lata uzna, że chce je mieć (to wcale nie pewniak), to może uznać, że się boi jazdy po zmierzchu, smile
                                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:27
                                      Bardzo chce mieć prawo jazdy i nie może się doczekać. Na razie ma to na skuter, też jeździ. Ja też nie mogłam się doczekać aż zrobię. Więc dlaczego zakładać, że będzie się bała? Na początku wiadomo, ale trening czyni mistrza.
                                      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:34
                                        A jeszcze przedwczoraj miała inne plany na dzisiaj. smile
                                        • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:42
                                          A tak zupełnie na marginesie, to chyba takie typowe B to za trzy może mieć, a nie za dwa. Chyba, że o inna kategorię chodzi.
                                          • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:47
                                            B1, jeśli mówimy o Polsce, jest od 16 roku życia.
                                            • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:47
                                              Tak sądziłam, że mowa o innej, dzięki.
                                      • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:46
                                        To niech śmiga skuterem na drwala, gdzie problem?
                                        • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:46
                                          Też mnie zadziwiło, że skuterem nie podjedzie.
                                          • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:08
                                            ikonieckropka napisała:

> Też mnie zadziwiło, że skuterem nie podjedzie.
                                            >

Może sama wsiądź na skuter w taką pogodę listopadową, gdzie ciemno i mokro. A może na motocykl. Fajnie będzie, prawda?
                                            Całkiem odjeżdżacie.
                                            • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:15
                                              Nie no ja nie wsiądę, ale ja też na drwale nie wychodzę, bo listopad, gdzie ciemno i mokro. big_grin
                                              Zupełnie poważnie - nie bierz tak do siebie tych uwag. To nastoletnia inba.
                                              Acz przemyśl, czy czasem wykluczenia córki (strach, bo dwa kilometry do przystanku, ale musi iść, choć inaczej się umawiała z Wami), skuter nie, bo mokro, zimno (nie chodzi o przejazd do szkoły, gdzie iść trzeba, ona tego drwala wybrała, znając niedogodności związane z tym, że Was nie będzie) nie są jakąś próbą ustawiania trochę Was lub jakąś manifestacją wobec struktury rodzinnej - np. niechęci do tego, żeby siedzieć z siostrą.
                                            • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:37
                                              Ma skuter bez świateł?
                                              • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 23:33
                                                berdebul napisała:

> Ma skuter bez świateł?

Nie masz mózgu chyba, że w taką pogodę, 0o nocy wysłałabyś kogoś skuterem. Jak myślisz, dlaczego motocykliści też już schowali swoje maszyny?
                                                • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 23:42
                                                  eva_evka napisał(a):

> berdebul napisała:
                                                  >
                                                  > > Ma skuter bez świateł?
                                                  >
                                                  > Nie masz mózgu chyba, że w taką pogodę

W jaką pogodę?
                                                • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:12
                                                  Zawsze jesteś taka chamska i agresywna?
                                                  Normalnie jeżdżą ludzie na skuterach i motocyklach. Śnieg nie leży, pada czasem.
                                                  • baszkircef Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:42
                                                    Mój mąż jest zawziętym motocyklistą, ale gdyby teraz w nocy, w tą pogodę jeździł motocyklem to bym pomyślała, że chłop zgłupiał. Czasami, bardzo czasami, jak świeci słońce i jest powyżej zera wyjedzie na krótką przejażdżkę, ale i tak jest ubrany od stóp do głów i ma ogrzewane manetki. serio chcesz wsadzić nastolatkę w tą pogodę po ciemku na skuter?
                                                  • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 19:48
                                                    baszkircef napisała:

> Mój mąż jest zawziętym motocyklistą, ale gdyby teraz w nocy, w tą pogodę jeździ
                                                    > ł motocyklem to bym pomyślała, że chłop zgłupiał. Czasami, bardzo czasami, jak
                                                    > świeci słońce i jest powyżej zera wyjedzie na krótką przejażdżkę, ale i tak jes
                                                    > t ubrany od stóp do głów i ma ogrzewane manetki. serio chcesz wsadzić nastolatk
                                                    > ę w tą pogodę po ciemku na skuter?

Otóż to.
                                                  • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 22:59

> Otóż to.

No, te dwa kilometry strasznie długo by jechała. Około pięciu minut mi wychodzi.
                                                  • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 22:58
                                                    baszkircef napisała:

> Mój mąż jest zawziętym motocyklistą, ale gdyby teraz w nocy, w tą pogodę jeździ
                                                    > ł motocyklem to bym pomyślała, że chłop zgłupiał. Czasami, bardzo czasami, jak
                                                    > świeci słońce i jest powyżej zera wyjedzie na krótką przejażdżkę, ale i tak jes
                                                    > t ubrany od stóp do głów i ma ogrzewane manetki. serio chcesz wsadzić nastolatk
                                                    > ę w tą pogodę po ciemku na skuter?

Kurde, w jaką pogodę?

Deszcz nie leje, śnieg nie pada, gołoledzi nie ma.
                                                  • baszkircef Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:58
                                                    Czy ty w ogóle kiedykolwiek jeździłaś motocyklem o tej porze roku? Bo przyznaję, że to uparte dowodzenie, że jazda na skuterze w tej temperaturze to luzik zadziwia mnie niezmiernie. Wyszłam na spacer z psem wieczorem i jest biało od szronu.
                                                  • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:59
                                                    baszkircef napisała:

> Czy ty w ogóle kiedykolwiek jeździłaś motocyklem o tej porze roku? Bo przyznaję
                                                    > , że to uparte dowodzenie, że jazda na skuterze w tej temperaturze to luzik zad
                                                    > ziwia mnie niezmiernie. Wyszłam na spacer z psem wieczorem i jest biało od szro
                                                    > nu.

U mnie jest zupełnie normalnie, 5 stopni powyżej zera.

Poza tym na skuterze, on ma ograniczoną prędkość, i byłoby tylko 5 minut.
                                                • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:03
                                                  eva_evka napisał(a):

> berdebul napisała:
                                                  >
                                                  > > Ma skuter bez świateł?
                                                  >
                                                  > Nie masz mózgu chyba, że w taką pogodę, 0o nocy wysłałabyś kogoś skuterem. Jak
                                                  > myślisz, dlaczego motocykliści też już schowali swoje maszyny?

W jaką pogodę?
                                                  W uk jednoslady jezdza cały rok. O 16 juz ciemno deszcz ciagle leje. Nawet wczoraj moj syn byl na wyjedzie grupowym jednosladow. I to nie tylko rowery ,ale jezdza ludzie na jednym kole.
                                                  Przeciez nie bedzie jechac droga szybkiego rychu.
                                                  Juz widac po kim młode maja dramatyzm we krwi.
                                                  • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:07
                                                    3-mamuska napisała:

> eva_evka napisał(a):
                                                    >
                                                    > > berdebul napisała:
                                                    > >
                                                    > > > Ma skuter bez świateł?
                                                    > >
                                                    > > Nie masz mózgu chyba, że w taką pogodę, 0o nocy wysłałabyś kogoś skuterem
                                                    > . Jak
                                                    > > myślisz, dlaczego motocykliści też już schowali swoje maszyny?
                                                    >
                                                    >
                                                    > W jaką pogodę?
                                                    > W uk jednoslady jezdza cały rok. O 16 juz ciemno deszcz ciagle leje. Nawet wc
                                                    > zoraj moj syn byl na wyjedzie grupowym jednosladow. I to nie tylko rowery ,ale
                                                    > jezdza ludzie na jednym kole.
                                                    > Przeciez nie bedzie jechac droga szybkiego rychu.
                                                    > Juz widac po kim młode maja dramatyzm we krwi.
                                                    >
                                                    Nie interesuje mnie uk. Co to jest w ogóle uk? 😀 😃 🙂
                              • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:45
                                Ja się szczerze nie wiem w czym jest cały problem. Mieliście zaplanowane wyjscie. Skoro starsza potrzebuje abyscie ją odebrali....to nie wychodzi. No sorry. Rodzic to nie jest robot żyjący dla dzieci. Zwyczajnie mowie córce "kotku mieliśmy zaplanowane wyjście wcześniej, o czym dobrze wiedziałaś, na drwala wyjdziesz w innym terminie". I tak zapewne byłby foch. No trudno.
                              • nangaparbat3 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:50
                                Dla nastolatki dwa lata to eon.
                          • nangaparbat3 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:47
                            Dzieciom potrzebny przystanek blisko domu. Właśnie tym nastolatkom. Rodzice nie biorą tego pod uwagę. I jest potem kłopot.
                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 18:15
                              nangaparbat3 napisała:

> Dzieciom potrzebny przystanek blisko domu. Właśnie tym nastolatkom. Rodzice nie
                              > biorą tego pod uwagę. I jest potem kłopot.
                              >
                              Nie, nie jest im potrzebny przystanek.
                              • furiatka_wariatka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:00
                                eva_evka napisał(a):

> nangaparbat3 napisała:
                                >
                                > > Dzieciom potrzebny przystanek blisko domu. Właśnie tym nastolatkom. Rodzi
                                > ce nie
                                > > biorą tego pod uwagę. I jest potem kłopot.
                                > >
                                > Nie, nie jest im potrzebny przystanek.

Uscislajac, tobie nie jest potrzebny przystanek big_grin twojej córce jak najbardziej by się przydał, tylko za wszelką cenę nie przyznasz się, że takie mieszkanie na zadupiu jest słabe jak ma się dzieci starsze. Wierzę, że tobie super tam się mieszka, ale myślę, że twoja nastoletnia córka wolałaby raczej mieszkać w miejscu z dostępem do komunikacji publicznej, normalna sprawa, nie wiem czemu tak bronisz się nawet przed tą myślą. Niedługo dziecko i tak się z tego zadupia wyprowadzi.
                                • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:21
                                  Tak, Ty wiesz, że mojej córce najbardziej w życiu jest potrzebny przystanek.
                                  Życie towarzyskie moich dziewczyn toczy się głównie u nas w mieście, wypady do Warszawy są bardzo sporadyczne i wtedy jeden z rodziców odbiera je z tego "przystanku".
                                  Oczywiście, Ty wiez lepiej, że moje dziewczyny wolałyby mieszkać w ciasnym mieszkanku niż w wygodnym domu.
                                  • imponderabilia20 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:23
                                    Teraz może nie, ale za kilka lat i owszem - będzie to ograniczenie. Bo to uzależnia w mniejszym bądź większym stopniu od innych osób. Piszę to z własnego doświadczenia.
                                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:30
                                      Moi dziadkowie mieszkali w Warszawie. Rodzice - już pod. Więc ja też jestem z mniejszego miasta pod Warszawą i wiem, że to nie jest ograniczenie. Nie czułam się nigdy ograniczona brakiem przystanku. Nigdy nie wracałam z imprezy w Warszawie sama komunikacją miejską, zazwyczaj z koleżanką/kolegą który jechał samochodem. Miałam 17 lat jak zrobiłam prawo jazdy więc jak potrzebiwalam pojechać do Warszawy to nie byłam ograniczona....
                                      W moim mieście jest wszystko, czego potrzebowałam / potrzebuję na codzień. Również to, czego potrzebują moje córki.
                                      Nie wiem, skąd bierzecie to ograniczenie.
                                    • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:09
                                      imponderabilia20 napisała:

> Teraz może nie, ale za kilka lat i owszem - będzie to ograniczenie. Bo to uzale
                                      > żnia w mniejszym bądź większym stopniu od innych osób. Piszę to z własnego dośw
                                      > iadczenia.

Za kilka lat? To one wyjda z domu. Na studia lub beda miec auta bez przesady.
                                  • arwena_111 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:54
                                    A mieszkanie musi być ciasne? Można spokojnie mieć 100 metrów w mieście.
                                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 21:16
                                      arwena_111 napisała:

> A mieszkanie musi być ciasne? Można spokojnie mieć 100 metrów w mieście.

100 metrów dla 4 osobowej rodziny może nie ciasne ale też nie wygodne. Nie chcę urazić nikogo, ale nie, to nie dla mnie.
                                      • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:01
                                        eva_evka napisał(a):

> arwena_111 napisała:
                                        >
                                        > > A mieszkanie musi być ciasne? Można spokojnie mieć 100 metrów w mieście.
                                        >
                                        > 100 metrów dla 4 osobowej rodziny może nie ciasne ale też nie wygodne. Nie chcę
                                        > urazić nikogo, ale nie, to nie dla mnie.

Trzeba było kupić 200, no ale środków się nie miało, to się kupiło na zadupiu.
                                        • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:06

> eva_evka napisał(a):
                                          >
                                          > > arwena_111 napisała:
                                          > >
                                          > > > A mieszkanie musi być ciasne? Można spokojnie mieć 100 metrów w mie
                                          > ście.
                                          > >
                                          > > 100 metrów dla 4 osobowej rodziny może nie ciasne ale też nie wygodne. Ni
                                          > e chcę
                                          > > urazić nikogo, ale nie, to nie dla mnie.
                                          >
                                          > Trzeba było kupić 200, no ale środków się nie miało, to się kupiło na zadupiu.

"Nie znam się, to się wypowiem"
                                          • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:12

Troll.
                                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:16
                                              😀
                            • imponderabilia20 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 23:38
                              Ja też byłam takim dzieckiem, a właściwie nastolatką a potem studentką - mieszkaliśmy w domu. Przystanek 2 km od domu. Ostatni autobus z miasta ok. 22. Zawsze byłam tą, która pierwsza wraca do domu, bo autobus ... Przez kilka dobrych lat byłam od tego autobusu uzależniona. W domu było jedno auto, ale przecież nikt mnie nie bedzie woził po nocy, skoro wstaje na 6 do pracy.
                              • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:11
                                imponderabilia20 napisała:

> Ja też byłam takim dzieckiem, a właściwie nastolatką a potem studentką - mieszk
                                > aliśmy w domu. Przystanek 2 km od domu. Ostatni autobus z miasta ok. 22. Zawsze
                                > byłam tą, która pierwsza wraca do domu, bo autobus ... Przez kilka dobrych lat
                                > byłam od tego autobusu uzależniona. W domu było jedno auto, ale przecież nikt
                                > mnie nie bedzie woził po nocy, skoro wstaje na 6 do pracy.

A studnetka to nie mogla zrobic prawka i zarobic sobie chociaz na jakis jedoslad.
                                🤦‍♀️zenujace. Dla nastolatki 22 całkiem ok godzina. Jak sie nie podobało trzeba było się wynieść z domu w wieku 18 lat.
                          • arwena_111 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:48
                            Gdzie mieszkasz, że prawko jest od 17 lat? Bo w Polsce jest od 18 lat. I kurs można zacząć chyba max na miesiąc przed 18 urodzinami.
                            • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:49
                              3 miesiące przed.
                            • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 21:12
                              arwena_111 napisała:

> Gdzie mieszkasz, że prawko jest od 17 lat? Bo w Polsce jest od 18 lat. I kurs m
                              > ożna zacząć chyba max na miesiąc przed 18 urodzinami.

Myślę, że wprowadza te zmiany o których mówią smile jak nie, to rok do 18stki wytrzymamy smile
                        • kotejka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:52

> No i co z tego? Tak czy owak 2 km od przystanku.

Ojojoj
                          Kwaśne winogrona
                          • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:56
                            W kwestii?
                    • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:11
                      >No ci, którzy się tam urodzili, nie mają >wyboru, prawda?
                      Jak to nie mają? Mogą wziąć kredyt i kupić mieszkanko w samiusienkim centrum miasta, czasy robienia za inwentarz szlachcica dawno minęły.
        • taje Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:23
          Zignoruj fochy - myślę, że łatwiej córce umówić się na drwala (w końcu dowiedziałam się, o co chodzi) w innym terminie niż Tobie przekładać teatr i kolację.
    • gryzelda71 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:56
      Normalnie zorganizowałabym opiekę. Starsza pani która każe iść spać o 21.
      • kotejka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 21:57
        Serio? Do nastolatek?
        • sueellen Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:36
          kotejka napisała:

> Serio? Do nastolatek?

Skoro zachowują się jak przedszkolaki, to wymagają traktowania jak przedszkolaki...
      • samanta1010 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:00
        gryzelda71 napisała:

> Normalnie zorganizowałabym opiekę. Starsza pani która każe iść spać o 21.
        normalnie zorganizować opiekę...
        • taje Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:03
          Do trzynastolatki i piętnastolatki na kilka godzin wieczorem?? No nie wierzę.
          • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:35
            W tej sytuacji aż się prosi. Nie potrafią zgodnie ogarnąć czegoś tak prostego, to mogą mieć nianię, która wyłączy internet i każe iść spać. Wiem, niewykonalne i szkoda kasy.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:07
            Tak, skoro zachowują się jak 5-latki najwyraźniej potrzebują ciągle opieki dorosłych osób.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:15
        gryzelda71 napisała:

> Normalnie zorganizowałabym opiekę. Starsza pani która każe iść spać o 21.

Nie ma takiej opcji.
    • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:12
      Powiedz ze zartujesz?
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:17
        Chciałabym, mam świadomość, że sytuacja jest kuriozalna.
        • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:22
          Masz dwa wyjscia wyjsc i niech robia cyrki.
          Zostac ale dac im poplic zadnych wyjsc i imprez kasy.

Nich 15-latka idzie na co liczy ze was zmusi ze zrezygnujecie, bo ona sie boi wracać ?
          Skoro sobie wymyśliła wyjscie to nich sie organizuje z powrotem sama.
          Ludzie ,masz rozpieszczone pannice w domu. Wspolczuje....
          • paszczakowna1 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:03
            > Ludzie ,masz rozpieszczone pannice w domu.

Ma normalne, typowe wczesne nastolatki. Rzekłabym, wręcz stereotypowe. Idę o zakład, że za 4-5 lat magicznie przestaną być "rozpuszczone".
            • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:55
              No nie bardzo typowe...
              Zadna znana mi 13-latka nie robi dramy, bo ma być 2h sama.
              A 15-latka ktora boi sie wracac do domu nie umawia sie na wyjscie w dzien wyjscia rodzicow. Myślenia brak.
              • paszczakowna1 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 21:52
                Nie wiem, ile nastolatek obserwujesz 24 h na dobę, ale owszem, ja też nie znam nastolatek, które akurat te konkretne dramy robiły. Robiły natomiast inne, równie irracjonalne, co po niedługim czasie same przyznawały. Specyfika wieku.
                • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:13
                  Inne dramy owszem są , ale mówimy o konkretnym zachowaniu o konkretnej "dramie"
    • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:18
      Organizuję opiekę, która będzie ich pilnować.
      Starsza wiedziała wcześniej, więc nie została zaskoczona wiadomością i powinna to uwzględnić w umawianiu się.
      Natomiast Młodszej warto się przyjrzeć, mieszkacie na jakimś totalnym wygwizdowie/jest dużo włamań w okolicy? Czego się tak naprawdę boi?
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:26
        Na wygwizdowie nie mieszkamy, ale też nie w centrum, osiedle domów. Młodsza raczej czuje się bezpiecznie w domu, poza tym rozmawialiśmy, że po naszym wyjście włączamy takie i takie alarmy. Wydaje mi się, że jest po prostu obrażona, że spedzi wieczór sama w pokoju (starsza siostra nie pała radością na wieczór z nią, więc wizja, że razem będą film oglądać jest nerealna).
        • gryzelda71 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:35
          A jak jesteście w domu to młodsza.co robi, z wami ciągle? Daj spokoj posiedzą razem i tyle.
          • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:40
            Niech siedzą każda w swoim pokoju oby mi nie wydzwanialy co pół godziny "Mama a ONA siedzi w lazience a ja teraz chce tam wejść".
            Moje córki w trudnej sytuacji rok temu potrafiły bardzo dobrze współpracować że mną i ze sobą. Co prawda babcia je trochę nadzorowała, ale wykazały się dojrzałością i mobilizacją w słusznej sprawie. A tu takie coś odstawiają i mam wrażenie, że prawdziwe piekło zacznie się jutro.

Tak, młodsza lubi z nami, a to w kuchni, a to program na kanapie, przytula się. Starsza też, ale głównie siedzi w swoim pokoju i rozmawia że znajomymi.
            • gryzelda71 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:43
              Tel.wyciszyć
              Przeżyją.
            • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:43
              Bo to była trudna sytuacja. A teraz macie jakieś fanaberie*, chcecie iść do teatru, to co innego.

*Nie użyłam tego słowa całkiem dosłownie, gdybyś chciała się przyczepić.
    • irma223 Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:19
      Poczekać cierpliwie 5 lat.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:27
        Myślałam, że to już jest ten wiek, kiedy z radością zostaną same.
        • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:31
          Musiałyby się lubić, albo lubić być same.
    • sueellen Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:33
      Ja bym powiedziała, ok. Jak się zamierzają tak zachowywać, to nie ma sprawy. Dam ogłoszenie na wszystkich społecznościowkach oraz rozwiesze info na osiedlu że szukam niani na te noc do moich córeczek.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:42
        O, i na swoim FB, tymbardziej, ze mam w znajomych ich koleżanki smile
        • sueellen Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:48
          I na tiktoku!

Zaraz im się fochow odechce
          • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 22:50
            Właśnie takiego sposobu szukałam smile
      • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:10
        Metodą jest zawstydzanie dzieci? Serio?
    • chromatic Re: 13 i 15 latka same w domu 29.11.24, 23:30
      Ja swoich w tym wieku zaczęłam zostawiać na 2-3 dni. Tzn wyjazd rano, powrót następnego dnia wieczorem, albo dwie noce. Także jestem w szoku.
      • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 12:45
        chromatic napisała:

> Ja swoich w tym wieku zaczęłam zostawiać na 2-3 dni. Tzn wyjazd rano, powrót na
        > stępnego dnia wieczorem, albo dwie noce. Także jestem w szoku.
        Też niedobrze, ja tak zostawałam i się cieszyłam. Ale kilka razy spotkały mnie sytuacje, w których nie powinnam była być sama. Dopóki nic się nie dzieje, to fajnie zostać samemu, ale życie jest nieprzewidywalne. Np. w czasie jednego wyjazdu zatkała się toaleta i musiałam zbierać odchody a w czasie innego porzucił mnie chłopak i bardzo to przeżywałam.
        • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 12:56
          Toaleta sama się nie zatkała. I skoro zatkałaś toaletę, to bardzo dobrze, że musiałaś sprzątać, zamiast zrzucać brudną robotę na rodziców. Rzucenie przez chłopaka? A co na to matka i ojciec poradzi? Nastoletni ból jest taki sam, niezależnie od obecności innych osób.
          • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:07
            jakornelia12345 napisała:

> Toaleta sama się nie zatkała. I skoro zatkałaś toaletę, to bardzo dobrze, że mu
            > siałaś sprzątać, zamiast zrzucać brudną robotę na rodziców.

Zatkali sąsiedzi z góry. Robili to regularnie.

Rzucenie przez chło
            > paka? A co na to matka i ojciec poradzi? Nastoletni ból jest taki sam, niezależ
            > nie od obecności innych osób.

Aha, no to lecąc ematką "współczuję twoim dziecią".
            Rzucenie przez chlopaka może sie skończyć próbą samobójczą nastolatki. Nikomu nigdy nie dajesz wsparcia? Nie otrzymujesz? Każdy człowiek, nawet dziecko ma sobie sam zawsze radzić? Jak ci zgwałcą córkę też pojedziesz na wycieczkę bo z tobą czy bez ciebie ból jest taki sam? Gdy moja przyjaciółce umierał mąż byłam na każde skinienie i ona bardzo tego potrzebowała. Nie wyobrażam sobie powiedzieć jej: ze mną czy beze mnie będzie cię bolało tak samo.
            • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:16
              Ale ten chłopak może rzucic w kazdej chwili.Nie zostawisz 17latki na jeden wieczór bo co bedzie jak ją chłopak rzuci?
              • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:23
                Inaczej zostawić dziecko na kilka dni a inaczej na kilka godzin. Poza tym nie rozmawiamy o 17 łatce tylko 13-15 latkach. Bez przesady z tym jednym wieczorem.
                • hanusinamama Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:45
                  NO i te maja byc zostawione na jeden wieczór.
                  • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:06
                    hanusinamama napisała:

> NO i te maja byc zostawione na jeden wieczór.
                    >
                    No ale zauważ, że nie odpowiadałam autorce wątku.
            • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:37
              Moment. Sąsiedzi z góry zatkali toaletę. A na dole wybiło. Aha. Rozumiem sytuację, że to sąsiedzi z dołu zatkali toaletę i na górze wybiło. Taką sytuację już przerabiałam. Nie raz, dodam. Jakoś mało przekonująca jesteś w swojej niewiedzy dotyczącej funkcjonowania toalet w bloku.
              Naprawdę uważasz, że rodzice maja psi obowiązek być przy nastoletniej córce fizycznie 24 godziny na dobę, bo może zajdzie sytuacja, że ta zechce popełnić samobójstwo? Naprawdę proponujesz takie ubezwłasnowolnienie dorastającego dzieciaka?
              Temat wsparcia nastolatki w momencie zakończenia "związku" porównujesz ze śmiercią męża? Manipulacja.
              Ty nie współczuj moim "dziecią". Moje jedno i jedyne jest dorosłe. Sama chłopaków rzucała i też była była przez chłopaków rzucana, to drugie, owszem bolało, cóż, nastoletni life. Każdy tak miał. A, jeżeli nastolatka chce się zabić z powodu chłopaka, to sugeruję dobrego psychologa, który naprostuje jej poczucie własnej wartości.
              • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:27
                A, jeżeli nastolatka chce się zabić z powodu chłopaka, to sugeruję dobrego psychologa, który naprostuje jej poczucie własnej wartości.

Dokładnie a takie coś to własnie jest od nadmiernego "kwoczenia" nad dzieckiem bo bez mamusi sobie nieporadzi czyli jest za glupie nieporadne i beznadziejne.
              • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:19
                jakornelia12345 napisała:

> Moment. Sąsiedzi z góry zatkali toaletę. A na dole wybiło. Aha. Rozumiem sytuac
                > ję, że to sąsiedzi z dołu zatkali toaletę i na górze wybiło. Taką sytuację już
                > przerabiałam. Nie raz, dodam. Jakoś mało przekonująca jesteś w swojej niewiedzy
                > dotyczącej funkcjonowania toalet w bloku.

No to dobrze że wiesz lepiej. Pomiędzy piętrem pierwszym a drugim było przewężenie w rurze spowodowane wrzucaniem resztek remontowych przez sąsiadów z trzeciego. Po remoncie problem został na zawsze. Na trzecim mieszkali menele i wrzucali do kibla co im na myśl przyszło.

> Naprawdę uważasz, że rodzice maja psi obowiązek być przy nastoletniej córce fiz
                > ycznie 24 godziny na dobę, bo może zajdzie sytuacja, że ta zechce popełnić samo
                > bójstwo? Naprawdę proponujesz takie ubezwłasnowolnienie dorastającego dzieciaka
                > ?

Nie, nie uważam i nigdzie tak nie napisałam. Pisałam o zostawianiu 13-15 letnich dzieci samych w domu na kilka dni.

> Temat wsparcia nastolatki w momencie zakończenia "związku" porównujesz ze śmier
                > cią męża? Manipulacja.

Nie porównuję, bo się nie da. 40 latka ma więcej rozumu i odporności psychicznej niż dziecko.

> Ty nie współczuj moim "dziecią". Moje jedno i jedyne jest dorosłe. Sama chłopak
                > ów rzucała i też była była przez chłopaków rzucana, to drugie, owszem bolało, c
                > óż, nastoletni life. Każdy tak miał. A, jeżeli nastolatka chce się zabić z powo
                > du chłopaka, to sugeruję dobrego psychologa, który naprostuje jej poczucie włas
                > nej wartości.
                Ja mam w nosie twoje dziecko.
                • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:05
                  "No to dobrze że wiesz lepiej. Pomiędzy piętrem pierwszym a drugim było przewężenie w rurze spowodowane wrzucaniem resztek remontowych przez sąsiadów z trzeciego. Po remoncie problem został na zawsze. Na trzecim mieszkali menele i wrzucali do kibla co im na myśl przyszło."
                  A mieszkałaś na czwartym, albo wyżej? Bo, jeżeli tak, to hydraulicznie się zgadza, w innym przypadku nie. To nie sąsiad z góry cię zalał, ale ten z dołu.
                  Nie wątpię, że masz w nosie moje dziecko. Tak samo, jak mam w nosie Twoje nastoletnie i niekoniecznie nastoletnie poczucie braku własnej wartości.
                  • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:08
                    Ja mieszkałam na drugim. Rozrysować ci to? Co ty pleciesz z tym poczuciem własnej wartości?
                    • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:36
                      Tak, rozrysuj mi, w jaki sposób sąsiad z góry spowodował, że musiałaś zbierać zawartość z toalety.
                      Gdzie nastąpiło zatkanie?
                      I co na to sąsiedzi? Ich nic nie dotknęło?
                      • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:03
                        Przeŵężenie było pomiędzy moim piętrem (2) a sąsiadami pode mną (1). Dopóki lokatorzy z piętr 4-2 spuszczali w toalecie to co trzeba było dobrze. W momencie gdy ktoś z piętra 2, 3 lub 4 wrzucił do toalety podpaskę, kości z kurczaka lub brudne gacie, to ta rzecz zatrzymywała się pomiędzy piętrem 2 (moim) a sąsiadami pode mną i zatykała rurę. Potem ktoś spuszczał kupę i ta kupa wracała z półpiętra pode mną do mojej łazienki.
                        • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:17
                          ok. przyjmuję do wiadomości. A co zrobiliście z syfiarzem?
                          • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:43
                            Wyjechali za granicę. Potem była wymiana rur i od tej pory jest spokój.
                            • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:52
                              No i dobrze. Macie spokój.
        • imponderabilia20 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:13
          Jako nastolatkę zostawiali Cie samą w domu z chłopakiem?
          • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:25
            Przecież ten chlopak u nas nie nocował, nie uprawialiśmy seksu. Byłam zostawiana regularnie od 12 roku życia na kilka dni. Chciałam, ale parę razy mnie to przerosło.
            • afro.ninja Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:39
              I taka to dziecięca dojrzałość.
        • chromatic Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:54
          Zawsze można wezwać wujka lub strasznego kuzyna, mieszkają 2 km dalej, lub babcie (20 min drogi). Poza tym mamy sąsiadów którzy też by pomogli z zatkana toaleta lub inną usterką.
          Na jednym wyjeździe nie było prądu, syn sprawdził czy u sąsiadów też nie ma i po prostu zaczekali aż włączą. Wiedza gdzie w domu są powerbanki, latarki, lampki na baterie. Przetrwaliby do następnego dnia, najwyżej zamówili pizze. Zresztą w takiej sytuacji to i tak pewnie babcia wzięłaby ich do siebie.
          • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:20
            Jeśli można kogoś wezwać to super. My mieszkaliśmy setki km od rodziny a żaden sąsiad nie pozbierałby za mnie ekskrementow.
            • chromatic Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:45
              Ja w ogóle szczerze mówiąc nie biorę opcji zapchanego kibla pod uwagę bo toalet mamy trzy a nad głową nie mamy sąsiada big_grin
              • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:09
                Tu nie chodzi o toaletę tylko o to, że 13-15 latki są za młode żeby zostawać na dłużej beż żadnej opieki. I mówię to ja, która zostawała sama bardzo, bardzo dużo.
                • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:41
                  Zdefiniuj dłużej? Mogą zostać same 10 minut, godzinę, 6 godzin? W tym wątku wydaje się, że pozostawienie 15-latki i 13-latki na wieczór zwiastuje armagedon. Naprawdę dziewczyny w takim wieku nie obejdą się bez nieustannego nadzoru dorosłych? Coś słabo wychowujecie teraz swoje bombelki. Pokolenie madek.
                  • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:51
                    Zejdź już z autorki. Rodzice nie przyzwyczaili, że rodzice wychodzą i mają tez prawo do swojego życia, nie tylko bycie szoferami i nianiami dla dzieci, teraz mają okazję i szybciutko dziewczyny im zrozumieją, że albo rezygnują z drwala albo potrafią wrócić same. Już chyba zresztą do tego wniosku doszły.
                    • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:54
                      Zgadzam się.
                    • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:14
                      Dziewczyny nie wybrały mieszkania 2km od przystanku, jeżeli rodzice nie mają jednego mózgu do podziału (a tak się wydaje po wpisach w wątku) to powinni byli przewidzieć że postawienie chaty daleko od przystanku jest słabym pomysłem, bo kończy się byciem szoferem.
                      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:16
                        Byciem szoferem i/lub planowaniem logistyki, co chyba, a może faktycznie zaskakiwać, ich wszystkich... zaskoczyło. smile
                      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:21
                        Mnie jedynie zastanawia odstawiony skuter, a w sumie jeszcze bardziej to, że nie ma strachu przed skuterem (choć jak widać tylko latem), za to jest straszny strach przejścia do przystanku o 21 i zostawienia samej 13-latki. Na marginesie - znowu: nie dość, że na drwala można się umówić na inny dzień, to można też na ten sam, o 17, nie o 19, gdy rodziców akurat nie ma. Więc mim zdaniem to wszystko to był bunt wobec autonomii rodziców.
                      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:57
                        berdebul napisała:

> Dziewczyny nie wybrały mieszkania 2km od przystanku, jeżeli rodzice nie mają je
                        > dnego mózgu do podziału (a tak się wydaje po wpisach w wątku) to powinni byli p
                        > rzewidzieć że postawienie chaty daleko od przystanku jest słabym pomysłem, bo k
                        > ończy się byciem szoferem.

Mieszkamy w mieście bezpośrednio przy Warszawie. To, że nie mamy przystanku pod nosem, to nie znaczy, że jesteśmy wykluczsni komunikacyjnie. Nie jesteśmy szoferami, wszystko co trzeba mamy w zasięgu ręki (szkoły, liceum, sklepy). Tak, w małych mialastach też są.
                        Nie mamy pod domem przystanku, bo mieszkamy na osiedlu domów jednorodzinnych. Nie mamy przystanku ale mamy duza działkę i duzy dom, moje córki mają wygodne warunki do życia. Nie zamieniłabym przystanku pod nosem na mieszkanie w bloku gdzie córki miałyby pokoje po 10 metrów.
                        Większość przyjaciół i znajomych córki mają w okolicy, spokojnie miga pojechać rowerem, pójść na pieszo.
                        Wycieczka do McDonalds miała być do Warszawy, z innym towarzystwem (u nas, "na wsi" trz jest Mc).
                        To, że corka boi się iść 2 km o 21.00 przez osiedle to nie jest nic dziwnego, sama pewnie wzięłabym taksówkę. Jeśli się boi to nie ma potrzeby jej do tego zmuszać, bo dziwne byty z ematki uważają, że to, czy pójdzie w nocy te 2 km to jest jakiś dziwny sprawdzian samodzielności.

Na koniec tylko krotko: rok temu że względu na sytuację zdrowotną męża i to, ze ja musialam ogarnac firme meża i swoją dzialalność córki musiały bardzo szybko wydorośleć. Dały radę bardzo dobrze. Wiem, że sobie poradzą w życiu. I jestem z nich dumna.
                        • arabelax Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:25
                          ciekawe co to za osiedle, że Ty dorosła kobieta wzięłabyś o 21 taksówkę, żeby przejechać 2km wink
                          • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:23
                            Różnie bywa… Ja radośnie przez dekadę chodziłam samotnie po moim osiedlu, po lesie, po polach - a ostatnio właśnie o 21 jakiś psychol zaczął mnie gonić po ciemnym parkingu pod żabką… Musiałam uciekać do tej żaby i grozić wezwaniem policji…
                          • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:17
                            arabelax napisał:

> ciekawe co to za osiedle, że Ty dorosła kobieta wzięłabyś o 21 taksówkę, żeby p
                            > rzejechać 2km wink

No babka ma jakas manie przesadowcza ze boi sie chodzic o 21 i to na osiedlu domkow we wlasnym miescie. 😂
                        • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:20
                          Jak mieszkasz w okolicy, gdzie o 21 strach wyjść, to faktycznie „nie jest to nic dziwnego”. W normalnej okolicy to zwykła godzina na spacer z psem, czy wracanie od psiapsi.
                        • pursuedbyabear Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:32
                          Dały radę bardzo dobrze, ale nigdy dotychczas nie zostawały w domu same?...
                          • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:11
                            pursuedbyabear napisała:

> Dały radę bardzo dobrze, ale nigdy dotychczas nie zostawały w domu same?...
                            >
                            Nigdy w godzinach nocnych. Przecież jak są przeziębione to też zostają w domu na cały dzień.
                  • larix_decidua77 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:06
                    Ja odpisywałam tobie nie autorce. Uważam, że dzieci w wieku dzieci autorki mogą zostać nawet do rana same o ile rodzice w godzinę mogą wrócić do domu, ale to nie czas na weekendowe czy dłuższe wypady z mężem w góry czy gdzie tam lubią.
    • ophelia78 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:02
      Chyba przegapiliście moment w którym dziewczynki powinny już się usamodzielniać.
      Plus płacicie frycowe za "kawkę na tarasie".

Obie wiedziały jakie są ustalenia, starsza nie powinna się umawiać.

Macie w sumie kilka opcji:
      - jak ktoś wcześniej zaproponował, niania/babcia/inną opieka.
      - idziecie i tyle, wydając dyspozycję, że obie siedzą na dupie.
      - rezygnujecie z wyjścia a koszt biletów potracacie młodzieży z kieszonkowego.

Babci na podorędziu jak rozumiem nie macie?
      Bo i ile starach młodszej rozumiem (niezależnie od wieku boimy się różnych rzeczy i nie bardzo mamy na to wpływ...) to foch starszej (chce wyjść akurat wtedy i chce na was wymusić żebyście zostali u przywieźli ją do domu) to przegięcie.
      • yannefer Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:52
        Co to jest „kawka na tarasie”?
        • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:54
          To romantyzacja za***pia. big_grin
          • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:27
            Kropko, ale możesz przecież wykazać się dobrym serduszkiem i dołożyć autorce te kilka baniek, by mogła mieszkać w jedynym akceptowalnym miejscu, tj w domu w samiusienkim centrum Warszawy, prawda…? Skoro absolutnie wszystko poza centrum stolicy to „zadupie” 🤔
            • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:09
              A czy ja coś takiego powiedziałam, że to złe?
              Odpowiedziałam jedynie, czym jest "kawa na tarasie". I osobiście jestem jej miłośniczką, moje dzieci też chyba by nie zmieniły jej na mieszkanie w centrum.
              • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 16:14
                Ogólnie to jest fajne dzieciństwo. Potem gorzej, trzeba niestety robić za szofera w mniejszym lub większym stopniu, zależy jak bardzo duże zadupie. U nas to wiele lat było zadupie w granicach miasta.
              • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 18:21
                Nazywasz miasto niebędące Warszawą „zadupiem”, wrzucając pogardliwe uśmieszki… 🤔
                • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:09
                  Nie, tłumaczę, czym jest przysłowiowa "kawka na tarasie", przysłowiowa, podkreślam, bo yennefer o to pytała. Piję tę kawkę od ponad trzydziestu pięciu lat, romantyzuję sobie, więc jeśli wrzucam pogardliwe uśmieszki, to śmiejąc się z siebie samej. big_grin
                  • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:19
                    Bo jeśli o autorkę wątku chodzi... 2 km to nie zadupie, no chyba, że odjeżdża cokolwiek dwa razy na dzień, ostatni o 15.
                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:24
                      Mieszkam w mieście oddalonym od centrum Warszawy o ok.15 km. Jeżdżą u nas 7mki, L-ki, kolej i prywatni przewoźnicy. Do najwygodniejszej i najlepszej komunikacji mam właśnie 2 km. Na swoim osiedlu mam wszystko, co potrzebuje, przedszkola, szkoły, sklepy, przychodnie. Naprawdę dziwię się, że muszę komuś tłumaczyć, że małe miasto to nie jest zakupie.
                      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:29
                        Przysłowiowa "jawka na tarasie" nigdy nie była dla mnie pobudką do budowy domu.
                        Natomiast od zawsze wiedziałam, że muszę mieć przestrzeń, zwłaszcza w domu. Wychowałam się w takich warunkach, w dużym domu, z dużą działka i nigdy nie zazdrościłam rówieśnikom mieszkającym w bloku. Tego samego chcieliśmy dla naszych dzieci.
                        • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:29
                          *kawka
                      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:39
                        A czy ja piszę, że u Ciebie to zadupie? smile
                        Przypominam, tłumaczę yennefer, co znaczy "kawka na tarasie".
                        • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:46
                          Jedyne, co ja myślę, to że powinniście wychodzić częściej, żeby córki coś zrozumiały. smile Problem przedwczorajszego wieczora mógłby się zdarzyć nawet przy mieszkaniu pod Pałacem Kultury, bo nie na komunikacji miejskiej czy podmiejskiej polegał. Ja tam nie patrzę, gdzie ludzie się budują, choć wiadomo, każde miejsce ma swoje konsekwencje. Przy nastolatkach najdotkliwsze, tak, że faktycznie czasem się myśli "i po mi ta kawa na tarasie była, nie mam kiedy jej wypić". smile
        • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:53
          Motywacja ludzi, którzy wyprowadzają się z miasta. Latte i kurki z wolnego wybiegu (mini kozy, mini krowy czy świnki wietnamskie, zależy co akurat na topie). tongue_out
          • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:09
            Napisałam wyraźnie, mieszkam w mniejszym mieście przy Warszawie. To że do komunikacji mięskiem ma 2 km to nie znaczy, że mieszkam na obszarze wiejskim.
            • nangaparbat3 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 18:00
              "komunikacja mięskiem" to jazda na osiołku? W sumie.....osły mądre, miałyby opiekę.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:06
        Babcia jest, ale bez przesady, nie będę babci wołać do nastolatek.
        Rezygnacja nie wchodzi w grę. Muszą się dogadać.
        • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:52
          W najgorszym wypadku przeżyje najsilniejszą. Jak u rekinów wink
        • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:10
          eva_evka napisał(a):

> Babcia jest, ale bez przesady, nie będę babci wołać do nastolatek.
          > Rezygnacja nie wchodzi w grę. Muszą się dogadać.

To właściwie po co ten watek?
      • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:25
        >Plus płacicie frycowe za "kawkę na tarasie".
        Ale, oczywiście, zdajesz sobie sprawę, że nie da się zrobić tak, żeby cała Polska mieszkała w centrum Warszawy..? 🤔
        • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:30
          Nie cała Polska chce mieszkać w centrum Warszawy.
          Poza tym jest jeszcze COŚ pomiędzy centrum Warszawy a "zadupiem".
          • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 18:12
            Toteż właśnie o tym piszę… wszystkim paniom zdumionym i zbulwersowanym faktem mieszkania poza centrum stolicy…
    • po_godzinach_1 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:26
      Coś poszło nie tak.

Starsza córka powinna wiedzieć, że gdy ludzie na coś się umawiają to tych umów dotrzymują. Widocznie tego jej nie nauczyliście.
    • katriel Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:37
      To może opcja amerykańska? W momencie ukończenia 13 lat dzieci dostają wybór:
      1) albo - jak do tej pory - umawiamy do ciebie nianię (babysitter);
      2) albo zostajesz sam, a pieniądze, które wydalibyśmy na nianię, dostajesz w gotówce.
      Wszystkie wybierają opcję 2.
    • zerlinda Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:52
      Miałaś 13 i 15 lat, żeby ogarnąć dwójkę dzieci. Teraz to już za późno. Zapłać komuś kto zostanie z córkami, albo zrezygnuj z teatru. Albo bierzesz Ty lub mąż córkę i jedno dziecko z rodzicem w teatrze, drugie w domu.
      • grey_delphinum Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:04
        Az niewiarygodne...
        Moje dzieci lubiły same zostawać w domu, bo wiadomo - luz.
        Ale u Was pewnie głównym powodem jest dom na wigwizdowie (nie dziwię się Twojej córce, mam oprocz mieszkania w mieście dom w środku wsi i nie lubię sama w nim zostawać).
        • junebug Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:45
          A może mają fajnych rodziców i nie potrzebują "luzu"? Co za musztra była w twoim domu, że dzieci czekały na bycie bez rodziców i "luz"?

Przestańcie jeździć po autorce. Ma dwie nastolatki w trakcie dojrzewania. Ja jeszcze pamiętam te czasy, niby wiedziałam "co należy", ale dramy i afery brały górę 🤷‍♀️
          • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:05
            Dramy i afery tak, owszem były , ale bardziej takie, że "nie pozwalacie mi iść" gdzieś, ani "nie pozwalacie wracać później", ani "nie pozwalacie wracać samej". Odbieranie przez rodziców w moich starodawnych czasach to był niezły obciach. A tutaj jedna lalunia ma pretensje, że nie pójdzie z koleżankami gdzieś, bo rodzice ją nie odbiorą, a młodsza boi się zostać sama. I nie mówimy tu o dzieciach poniżej 10 roku życia. Starsza ma 15 lat, nie da rady dojść z przystanku do domu? Młodsza 13 - to, że będzie sama w domu przez kilka godzin ją zabije? Ludzie, co wy robicie ze swoimi dziećmi?
            • junebug Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:58
              tak tak, a jakby ktoś zapytał czy pozwolić wracać 15latce po zmroku, przez wieś 2 kilometry to by się ematki oburzył, że niebezpieczne.
              A jak dziewczynka tego się boi to jest dziwna?

I nie nazywaj dzieci "laluniami"
              • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:16
                Moment, ta wieś to jest zamieszkała przez samą patologię? Jeżeli tak, to niech rodzice się zastanowią, gdzie wybrali miejsce zamieszkania. Bo mam wrażenie, że jest to w tej okolicy "element napływowy". Skoro okolica nie odpowiada, to po co tam kupili / wybudowali dom?
                Zaiste powiadam Ci, wędrowanie przez dzieci, nawet młodsze niż 15 lat, 2 kilometry na przystanek, codziennie, bo trzeba dojechać do szkoły, a potem z niej wrócić, to nie jest jakieś wielkie coś. Po prostu codzienność. Nawet przed świtem i po zmroku.
                A lalunią jest dla mnie dlatego, że mamunia z tatuniem ja taką zrobili. Nie nauczyli dużego dziecka samodzielności, a teraz się skarżą.
                • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:20
                  Toż właśnie odcinają pępowinę i dobrze. Ja bym im proponowała zacząć wychodzić częściej.
                  • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:24
                    No, kibicuję. Odciąć się od fochów pannic. Najwyższy czas.
                • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:27
                  To ja decyduję, czy dziecko będzie po nocy chodzić 2 km, mimo, że się boi. Nie Ty. I nie nazywaj mojego dziecka lalynią, dlatego, że nie włóczy się po nocy po osiedlu.
                  • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:58
                    eva_evka napisał(a):

> To ja decyduję, czy dziecko będzie po nocy chodzić 2 km, mimo, że się boi. Nie
                    > Ty. I nie nazywaj mojego dziecka lalynią, dlatego, że nie włóczy się po nocy po
                    > osiedlu.

No czyli problem nie jest w dzieciach tylko w rodzicach.

21 to noc? Hahahha serio.
                    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 18:14
                      To ja decyduję, którą godzinę uznaję za noc. Zresztą, rodzice koleżanek podobnie.
                      • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 18:51
                        Ok. Ja, na przykład uznaję, że 10 przed południem to noc. Dlaczegoż, ach dlaczegoż mój szef nie płaci mi dodatku za pracę w godzinach nocnych? Dlaczegóż? Przecież ja decyduję, którą godzinę uznaję za noc.
                      • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:40
                        Z każdym się tak komunikujesz, czy tylko tutaj?
                      • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 23:28
                        eva_evka napisał(a):

> To ja decyduję, którą godzinę uznaję za noc. Zresztą, rodzice koleżanek podobn
                        > ie.

No 21 to nie jest noc niewazne ile razy bedziesz zaklinać rzeczywistość.
                        Widac ze ty jestes w frakcji control freak i stąd problemy corek...
                        • imponderabilia20 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 23:32
                          Przynajmniej nie wyrosną na histeryczki bez żadnych ram i wartości.
                          • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:18
                            W tej chwili już są histeryczkami, skoro jedna bez podwózki sama nie wróci do domu, a druga wpada w panikę na myśl o pozostaniu w domu bez nikogo. Za dużo tam tych ram. A wartości? Pannice robią aferę, bo rodzice maja plany na wieczór, które ich nie uwzględniają. No faktycznie, pannice mają wpojone takie wartości, że liczy się tylko ich zdanie, a wszyscy inni maja się podporządkować. Świetne wychowanie przez rodziców, podziwiam.
                • memphis90 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 18:15
                  >Moment, ta wieś to jest zamieszkała >przez samą patologię
                  Wystarczy jeden narąbany patus ze stolycy urządzający sobie wyścigi… Czyż nie tak było w przypadku sp Patryczka, co to zdążył nawet kolegę do domciu pod Krakowem zawieźć, zanim sam się roztrzasł o barierkę nad Wisłą, szczęśliwie zabierając ze sobą tylko kolegów, a nie pieszych…? 🤔
                  • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:29
                    No wiesz, równie dobrze można użyć argumentu, że natrafi akurat na stado dzików. Każdego może spotkać nieszczęście w każdym momencie. Dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy wszyscy zabarykadować się w domu i pozostać pod kołdrą. A nie, czekaj. W końcu nawet wyjście do toalety może skutkować pośliźnięciem się na płytkach i poważnym wypadkiem. Jak to szło: najwięcej wypadków wydarza się w domu.
              • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 21:36

>
                > I nie nazywaj dzieci "laluniami"

A dorosłych wolno? Pytanie sarkastyczne, gdyby ktoś nie załapał.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:10
        zerlinda napisała:

> Miałaś 13 i 15 lat, żeby ogarnąć dwójkę dzieci. Teraz to już za późno. Zapłać k
        > omuś kto zostanie z córkami, albo zrezygnuj z teatru. Albo bierzesz Ty lub mąż
        > córkę i jedno dziecko z rodzicem w teatrze, drugie w domu.

Córki są ogarnięte. Nie będę Ci tłumaczyć, ale byliśmy w trudnej sytuacji i doskonale dały sobie radę. Po Warszawie doskonale dają sobie radę z komunikacją.
        Zaproponowałaś takie opcje, które są dobre dla maluchów, nie dla nastolatek. Tak jak napisałam wyżej, muszą się dogadać.
        • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 21:18
          eva_evka napisał(a):

> zerlinda napisała:
          >
          > > Miałaś 13 i 15 lat, żeby ogarnąć dwójkę dzieci. Teraz to już za późno. Za
          > płać k
          > > omuś kto zostanie z córkami, albo zrezygnuj z teatru. Albo bierzesz Ty lu
          > b mąż
          > > córkę i jedno dziecko z rodzicem w teatrze, drugie w domu.
          >
          >
          > Córki są ogarnięte. Nie będę Ci tłumaczyć, ale byliśmy w trudnej sytuacji i dos
          > konale dały sobie radę.

Trudną sytuacją nazywasz ten wieczór w teatrze?
          • simply_z Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 22:10
            15 latki wybierają czasami szkoły z internatem, jesli idą do liceum czy technikum w innym mieście, a tutaj dziewczyna nie zostanie sama? ...
        • anomaliapogodowa81 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 08:27
          eva_evka napisał(a):

> Po Warszawie doskonale dają sobie radę z komunikacją.
          >

Nie no, 15latka doskonale daje sobie radę z komunikacją w swoim mieście?! To niesamowite, gratulacje, wspaniale ją wychowalaś, możesz być z niej bardzo, bardzo dumna! big_grin
    • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 13:55
      Przyznam, że przepraszam, ale nieco mnie ubawił ten wątek.
      • junebug Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:47
        Kwintesencja posiadania nastolatków.
        • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 14:49
          Nie przeczę zupełnie. Po prostu zabawnie to brzmi jeszcze z tym drwalem, taka właśnie nastoletnia inba. smile
    • mondaymorning1987 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:21
      Ja nie miałam takich problemów, chętnie zostają w domu jak trzeba ale moja rada: wyjść, bawić się dobrze, a ewentualne fochy ogarniać po powrocie.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:25
        Moje też chetnie zostawały, zwłaszcza, że jak są przeziębione i zostają w domu to nikt z nimi nie lubię siedzi. Myślę, że na młodszej zrobiła wrażenie pozna godzina, ona jednak chodzi spać wcześniej. A starsza miała swoje plany, z których musiała zrezygnować. Stąd to wkurzenie.
    • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 15:21
      Dzisiaj córki do rany przyłóż. Co prawda w miedzy czasie ze dwa razy się poklocily, ale potem zgodnie pomaszerowały do Hebe, kupiły maseczki, mają zamówić pizzę. Jakoś dało się Drwala z koleżankami przełożyć na jutro. Pewnie jeszcze jakieś scysje będą no ale cóż, na razie jest ok. Ale co mi wczoraj nerwów napsuły to moje....

Dziękuję za wsparcie, bycie nastolatka nie jest łatwe dla nich samych ani dla rodziców.

• ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 16:19
        I myślę, że dobrze, żebyś im to powiedziała - że Ci nerwy napsuły, a uważasz, że są już na tyle dojrzałe, że można było to rozwiązać tak, żeby się obyło bez tego.
      • 18lipcowa3 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 01:00
        Drwala mozna też zamówić do domu chyba że się mieszka na zad....piu
        • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:00
          przeciez jej nie chodzilo o zjedzenie drwala koniecznie tego wieczoru a o wyjscie z kolezankami na drwala czy cokolwiek innego.
          • jakornelia12345 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:21
            Więc niech 15 - latka idzie z koleżankami na tego drwala, a potem sama wróci do domu. W czym problem? Bo 2 kilosy będzie musiała przebyć z buta do i z autobusu? Ojej, biedne dziecko, kto to widział, żeby do tak okrutnych ćwiczeń fizycznych zmuszać. Jeszcze sobie biedna mięśnie nóg wyćwiczy. Jak mama to przeżyje?
            • laura.palmer Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:33
              Ja się nie dziwię 15-latce że boi się iść przez osiedle sama po ciemku. Też tak mieszkałam gdy byłam nastolatką, też się bałam. Osiedle normalne, ładne, nowe, w dużym mieście, teoretycznie dobrze skomunikowane, ale wieczorem autobusy jeździły raz na godzinę, trzeba było wracać tramwajem, a przystanek tramwajowy był 1,5km od domu. W dzień ok, ale trzeba było przejść pod tunelem obok którego wieczorem zbierał się miejscowy element i pił, notorycznie mnie zaczepiali gdy wracałam po 21, raz obnażył się zboczeniec. Nienawidziłam tych powrotów, wolałam nocować u koleżanek niż musieć wracać sama do domu.
              • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:38
                No ale jeśli się bałaś, to umawiałaś się na takie godziny, które by wymuszały taki powrót? Nie sądzę.
                • laura.palmer Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:01
                  Mieszkałam tam od 14 do 19 roku życia, chyba nie myślisz, że całe liceum kiblowałam w domu po 20:00. Życie towarzyskie kwitło, wracałam wieczorami bo co miałam zrobić, ale powrotów się bałam. Gdy się dało, nocowałam u kogoś. Rodzice niespecjalnie rozumieli problem i nie chcieli po mnie wyjeżdżać, fakt że nigdy nie powiedziałam im o zboczeńcu, bo bałam się że mi każą wracać o 19:00.
              • 3-mamuska Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:25
                Ja się nie dziwię 15-latce że boi się iść przez osiedle sama po ciemku.

Ale jakie po ciemku?
                Nie ma latarni, w około ciemny las do domu droga przez cmetarz?
                Mogła by sie bać jakby wracała o 23 czy rzeczywiscie w nocy.
                Niech sie umowi szybciej o 17/18 i wraca o 20. Ty musiałaś iść przez tunele ona nic takiego nie wspomniała.
            • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:41
              nie wiemy jak wygladaja te 2 km, bo zapewnie nie w odleglosci jest problem. Na niektorych drogach niejedna dorosla kobiety by psychicznie wymiekala a oczekujemy od 15-latki, ze sobie zawsze poradzi.
      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:14
        No a jak wyjście? Obyło się bez afer, telefonów, dram?
        • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:39
          ikonieckropka napisała:

> No a jak wyjście? Obyło się bez afer, telefonów, dram?
          >
          Tak, wszystko się udało, dziekuję. W piatek mialy chyba jakieś gorsze chwile. Dziewczyny nawet kuchnie ogarnęły smile

Natomiast nie mogę wyjść z szoku, że w ttm wątku wypowiedziały się osoby, które są przekonane, że moja córka może śmiało jeździć skuterem w pogodę +3, w mżawkę, po ciemku.
          Sami z mężem jeździmy motorami i u nas już dawno qchoeane. Ale ematka wie najlepiej, że jak dziecko nie pojedzie w tych warunkach skuterem to jest rozpieszczone.
          • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:50
            No i super, że się udało. To tym bardziej można uznać, że warto częściej. smile
          • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:23
            Przecież zachowują się dokładnie jak Ty - wysokie emocje, wielkie rozedrganie i fochy, do tego dopisywanie rzeczy, których nie ma.

• bluea.nna1 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 17:40
      13 latka jak najbardziej może zostać sama w domu. Dlaczego nie chce? Nigdy nie była sama?
      Starsza trochę rozumiem, ten drwal jest na topie wśród nastolatek, czekają cały rok.
      W rozwiązaniu problemu nie pomogę. Jest mi zupełnie obcy.
      • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 21:37
        czekają cały
        > rok.

????
        • bluea.nna1 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 20:30
          Też tego nie rozumiem...
    • peli81 Re: 13 i 15 latka same w domu 30.11.24, 19:41
      nasza 11 latka zostaje sama jak idziemy do teatru, nie chce towarzystwa ani opieki. Chyba juz czas na samodzielnosc
    • figa_z_makiem99 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 01:13
      Troll.
      • konstancja16 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 02:16
        to chyba jakiś żart. mam młodsze dzieci i rozumieją doskonale, że raz na ruski rok rodzice też wychodzą (na imprezę, do kina, do teatru, na kolację). jak były mniejsze (8-9 lat) to miały przygotowaną kolację, określony czas na telewizję i miały umyć zęby i położyć się o określonej godzinie. teraz mają 11 i 12 lat i z reguły skaczą z radości jak wychodzimy i zostają sami. czasem zostaje z nimi przyrodni brat, czasem informuję sąsiadki, że nas nie będzie (często brykają z dziećmi sąsiadów do późna) ale jak są sami to też ogarną sytuację. nie widzę problemu, dzieci tym bardziej.
    • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:07
      mam wrazenie, ze wiele osob nie zrozumialu problemu w tym watku. Nastolatki zapewne nie maja problemu z samodzielnoscia czy zostawianiem w domu ale jednej wyszla impreza konkurencyjna a tu sie okazuje, ze nic z tego, wiec strzelila focha. Druga poczula sie zignorowana i musiala zrobic wszystkim na zlosc. Przy dwoch nastolatkach z buzujacymi emocjami aferka rozkreca sie szybko i o nic, brakuje normalnej argumentacji, nie przyjmuja innych opcji do glowy, kazda chce postawic na swoim nie ogladajac sie na innych.
      Jedyne co pozostaje, to nie dac sie wkrecic w g-burze, przeczekac az emocje opadna i na spokojnie wtedy powiedziec, co sie mysli o takim zachowaniu.
      • ikonieckropka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 12:17
        A ja myślę, że to nie to, że problemem było "rodzice mają swoje życie".
        • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:45
          wg nastolatki zapewne rodzice moga miec wlasne zycie ale nie w momencie, kiedy jej kolezanki decyduja sie na wyjscie, w ktorym ona nie moze wziac udzialu ze wzgledu na trudnosci z powrotem do domu.
      • eva_evka Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 13:47
        Tak, myślę że tak właśnie było. Zwłaszcza, że jak zostały poinformowane o wyjściu, to nie miały z tym problemu. W dzień wyjścia, też nie. Coś pomiędzy się zadziało.
        Natomiast jest mi bardzo przykro, że anonimowe osoby wyżej wypisują głupoty na mój temat. Po jednym poście oceniając, że dzieci są rozpieszczone, że nie umieją same się sobą zająć.
        Że powinny w listopadową noc zapierdzielać skuterem. Że mieszkamy w miejscu wykluczonym komunikacyjnie smile
        • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 14:49
          Teraz juz na spokojnie mozesz pochwalic corki, ze sie dogadaly i wszyscy mieli mily wieczor. I przypomniec, ze jak cos ustalamy w rodzinie, to sie tego trzymamy a nie urzadzamy cyrk, bo dla was rodzicow bylo to stresujace i mozna bylo unikac calej tej afery.
        • berdebul Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:24
          Jeżeli dziecko boi się wracać, o normalnej godzinie, a nie w środku nocy, to tak, problem jest i jest to miejsce wykluczające ją z normalnych aktywności w tym wieku.
          • mikams75 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 15:57
            podejrzewam, ze sporo mlodziezy mieszka w takich miejscach i rodzice robia za taksowki.
        • taki-sobie-nick Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 23:03
          eva_evka napisał(a):

> Tak, myślę że tak właśnie było. Zwłaszcza, że jak zostały poinformowane o wyjśc
          > iu, to nie miały z tym problemu. W dzień wyjścia, też nie. Coś pomiędzy się zad
          > ziało.

Stało, nie zadziało.

> Że powinny w listopadową noc zapierdzielać skuterem.

To listopadowa noc pod miastem, a nie w tajdze syberyjskiej.

Że mieszkamy w miejscu wyk
          > luczonym komunikacyjnie smile

Jak widać.
    • alexis1121 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 18:36
      To prawdziwa sytuacja? Bo aż ciężko uwierzyć, że jedna jest dyrektorem, a druga żyje w skrajnej biedzie. W ogóle kto teraz żyje w skrajnej biedzie mając 40 lat…
      Jeżeli dyrektorka nie chce się spotykać, to niech tego nie robi, a biedną niech zablokuje skoro ta regularnie dzwoni i nalega.
      • alexis1121 Re: 13 i 15 latka same w domu 01.12.24, 18:39
        Pomyliłam wątki 🤪 ależ jestem w tym tygodniu roztrzepana.
        Ale skoro już się tu wpisałam, to chyba lepiej mieć jedno dziecko, wtedy można uniknąć takiej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka