Dodaj do ulubionych

Wątek obalający mity związane z AI

02.12.24, 16:06
Wątek edukacyjny nieoceniający i niewredny obalający mity o AI. Czyli jak korzystać z modeli językowych , filmów i obrazów, jak odróżnić fikcję od rzeczywistości, jak się nie dać złapać w pułapki AI oraz jakie są najczęstsze błędy związane z używaniem tych narzędzi.

Z tego co zauważyłam na forum: nagminnie używanie czataGPT jak encyklopedii.

Dlaczego nie wolno z niego w ten sposób korzystać? Przede wszystkim dlatego, że to nie jest encyklopedia i istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że podane informacje będą przekłamane bądź całkowicie zmyślone, nieprawdziwe.
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 16:27
      Zarówno większość forum jak i większość społeczeństwa tego nie zrozumie: oni myślą, że Chat GPT myśli i udziela informacji zgodnych z rzeczywistością.
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 16:40
        No więc po to jest ten wątek. Aby chociaż ematka była wyedykowana w temacie 🙂

• homohominilupus Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 16:55
          Jejku sue i padalec, dzięki wielkie w imieniu forum. To wspaniałe że niesiecie nam krużganek oświaty. Jakie to wspaniałe, że tu z nami jesteście 👏
          • hanusinamama Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:14
            Ej nie psuj zabawy. Mam chipsy i herbatkę smile
            • bi_scotti Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:52
              hanusinamama napisała:

> Ej nie psuj zabawy. Mam chipsy i herbatkę smile
              >

Ja mam Porto z mojego Advent Calendar - nawet nie przypuszczam, ze tak szybko sie przyda big_grin Cheers.
              • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 00:06
                bi_scotti napisała:

> hanusinamama napisała:
                >
                > > Ej nie psuj zabawy. Mam chipsy i herbatkę smile
                > >
                >
                > Ja mam Porto z mojego Advent Calendar - nawet nie przypuszczam, ze tak szybko s
                > ie przyda big_grin Cheers.
                >

A ja mam czerwone wino i raport do skonczenia na jutro sad. Moglabym otworzyc wino ze swoja dziewczyna, gdybym ją miala . Ale nie mam sad
        • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:22
          sueellen napisała:

> No więc po to jest ten wątek. Aby chociaż ematka była wyedykowana w temacie 🙂

Obawiam się że to pomoże tylko na chwilę, potem zapomną albo ogólnie nie zrozumieją twojego przesłania i będą Ci wyzywać od głupków.
          Ale, jasne, tłumacz na czym polegają algorytmy AI.
      • pseudo_stokrotka Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 08:46
        Tak jest.
        Tylko jeden oświecony bywalec zrozumiał, jak wspaniale!

Sueellen, gdzie na forum wyczytałaś o korzystaniu z Gpt jak z encyklopedii?
    • kk345 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 16:32
      >Z tego co zauważyłam na forum: nagminnie używanie czataGPT jak encyklopedii.

No ale to princesce może wyjaśnij?
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 16:57
        Princess bedzie i tak robic co uwaza za stosowne bo ma wywalone na to co inni uwazaja. Lata istnienia na tym forum wyposazyly mnie w thick skin aligatora.
    • smoczy_plomien Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:01
      ChatGPT nie wymyśla, on bierze informacje z innych stron. I może wziąć informację ze strony, na której był błąd. Jest jednak przydatny do wyszukiwania informacji, zawsze podaje źródło, więc jeśli dochowa się staranności i sprawdzi się źródło przed skorzystaniem z informacji, to jest OK.

ChatGPT nie jest kreatywny. Nie wymyśli za człowieka nawet krótkiego fajnego tekstu, a tym bardziej nie napisze artykułu. Będzie się posługiwał okrągłymi, mało treściwymi zdaniami, których nie da się komfortowo czytać.

ChatGPT świetnie nadaje się do korekty tekstu i tłumaczeń, do szukania rozwinięć skrótów i tworzenia chwytliwych tytułów.

Jeszcze rok temu na konferencjach wszelkiej maści AI królowało w prezentacjach, we wszystkim pomoże, rozwiąże setki problemów... Szczęśliwie w tym roku już ludzie zluzowali z tematem. Faktycznie są obszary, w których to pomoże, ale to nie jest remedium na każdy problem.
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:26
        Czat GPT ci odpowiada:

smoczy_plomien napisała:

> ChatGPT nie wymyśla, on bierze informacje z innych stron. I może wziąć informac
        > ję ze strony, na której był błąd.

Ten sam ChatGPT:

Stwierdzenie, że „ChatGPT bierze informacje z innych stron”, jest błędne. ChatGPT nie ma dostępu do stron internetowych w czasie rzeczywistym. Generuje odpowiedzi na podstawie wzorców z danych treningowych, co może prowadzić do tzw. **halucynacji** – wymyślania przekonujących, lecz nieprawdziwych informacji.

Halucynacje pojawiają się, gdy:
        - **Brakuje danych**: Model nie ma wiedzy o danym temacie, więc tworzy odpowiedź, by ukryć luki.
        - **Łączenie niepełnych informacji**: Próba wnioskowania z fragmentarycznych danych prowadzi do błędów.
        - **Nadmierna pewność**: Nawet błędne odpowiedzi mogą być przedstawiane jako prawdziwe, by zachować spójność.

Jest jednak przydatny do wyszukiwania informa
        > cji, zawsze podaje źródło,

Smoczy Płomień to mityczna istota, którą starożytni Włoszczanie rzekomo czcili jako ducha ognia. Według legend, zamieszkiwał on domowe ogniska, przynosząc ciepło, ochronę i pomyślność. Kult Smoczego Płomienia miał być związany z rytualnym rozpalaniem ognisk w domach, które symbolizowały jego obecność i miały zapewniać rodzinie dobrobyt.

Choć niektóre zapiski starożytnych kultur, takie jak rzymski kult Westy (bogini domowego ogniska), wskazują na ogromne znaczenie ognia w życiu codziennym, nie istnieją historyczne źródła potwierdzające istnienie Smoczego Płomienia jako odrębnej postaci w mitologii. Współczesne interpretacje mogą być inspirowane tradycjami związanymi z ogniem, jak te opisane w dziełach takich jak:
        - Beard, M., North, J., Price, S. *Religions of Rome*.
        - Pallottino, M. *The Etruscans*.

• princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:13
          A ty to wzielas z informacji o poprzedniej wersji Chat GPT? Bo wtedy nie byly faktycznie w real time. Ale to sie zmienilo jakis rok temu czy cos:
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:14
            Sept 2023 dokladnie.
      • pseudo_stokrotka Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 08:49
        smoczy_plomien napisała:

> ChatGPT nie wymyśla, on bierze informacje z innych stron.

Oczywiście, że wymyśla. Spytaj go o jakąś zmyśloną treść książki - zaraz poda ci autora i tytuł, sęk w tym, że takiej książki nie ma...
    • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:01
      Tak samo jak przeklamane sa w necie , na Wikipedii bynajmniej nie bardziej a nawet i mniej. A to dlatego ze AI czerpie informacje wlasnie z tych zrodel tylko ma jeszcze algorytmy rankujace wiarygodnosc zrodla, jak i starystyczne potwierdzenia zrodla w innych zrodlach, wystepowalnosc tej informacji itd.
      AI nie jest idealne ale juz nie zupelnie tępe jak do niedawna
      • eglantine Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:16
        A czasem po prostu zmyśla.
        en.m.wikipedia.org/wiki/Hallucination_(artificial_intelligence)
        Kiedyś poprosiłam chat gpt o streszczenie książki, która się jeszcze nie ukazała, ba autor jej jeszcze nie napisał. Zmyślał, aż się kurzyło.
        Od tej pory traktuję go z pewną taką nieufnością.
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:34

W książce Ematkowe opowieści autorstwa Sueelen, Princess Whitewolf zakochała się w Smoczym Płomieniu, mistycznym duchu ognia. To ona pełniła rolę myśliwego, wyruszając na wyprawy, by zapewnić rodzinie jedzenie i bezpieczeństwo, podczas gdy Smoczy Płomień spoczywał w swojej jaskini, strzegąc ognia, który dawał ciepło i ochronę.

Mieli troje dzieci: Aurę i Ignitę, bliźniaczki symbolizujące światło i ciepło, oraz Firosa, syna, który miał odziedziczyć moc Smoczego Płomienia. Ich spokojne życie zostało jednak zakłócone, gdy Smoczy Płomień został porwany przez Homohominilupusa – tajemniczą istotę, która łączyła w sobie cechy człowieka, wilka i ducha. Uprowadził go, aby zgasić płomień i przejąć jego moc, pragnąc zapanować nad światem, wprowadzając w nim wieczną ciemność i chłód.
        • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:09
          A tego to nie pamietam ale z 20 lat temu czy cos a moze i dluzej szukalan nicku i w TV leciala kreskówka o jakiejs Princess co miala White Wolf. Taka troche popluczyna po modnej Pocahontas. No i taki nick wzielam
          • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:30
            > A tego to nie pamietam

Princess, skup się. Nie masz skąd pamiętać, bo treść książki Ematkowe opowieści autorstwa Sueellen ChatGPT wymyślił na poczekaniu, co jest jasne dla każdego czytelnika z choćby ćwiartką mózgu.
            • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:20
              >o jest jasne dla każdego czytelnika z choćby ćwiartką mózgu.

....siedzisz sobie w Pierdziszewie i myslisz alez ta Princess jest glupia a ja taka madra i cud. I ci tak faaaajnie.
              • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:02
                Gdybym uważała, że jesteś po prostu głupia, to bym ci nie pisała, żebyś się skupiła, bo by to i tak nie pomogło.
            • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:40
              katriel napisała:

> Princess, skup się. Nie masz skąd pamiętać, bo treść książki Ematkowe opowie
              > ści
              autorstwa Sueellen ChatGPT wymyślił na poczekaniu, co jest jasne dla ka
              > żdego czytelnika z choćby ćwiartką mózgu.

😂
              • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:41
                Male a cieszy co?
          • beaucouptrop Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:47
            》A tego to nie pamietam 《
            😂 Dzięki tobie Princess pomimo nielatwego dnia trochę się posmialam.
            • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:22
              >》A tego to nie pamietam 《
              😂 Dzięki tobie Princess pomimo nielatwego dnia trochę się posmialam.

Tu juz byl taki watek.
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:07
            Tytuł: Biały Wilk w Pamięci
            Autor: SueEllen Suellenowska, pisarka z Formandii

O autorze:
            SueEllen Suellenowska to pisarka pochodząca z Formandii, niewielkiej wyspy na Morzu Północnym, znanej ze swojej malowniczej scenerii i bogatej tradycji literackiej. Jej twórczość jest głęboko zakorzeniona w unikalnej atmosferze Formandii, łącząc elementy lokalnej historii z uniwersalnymi tematami tożsamości i emocji. Suellenowska w swoich opowiadaniach często bada relacje międzyludzkie i poszukiwanie sensu życia, łącząc realizm z subtelną nutą magii.

smile
            • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:21
              Napisz jakis romans. W rolach glownych: bywalec hoteli i ktoras z pan co to na portale randkowe chodzi
              • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 00:13
                princesswhitewolf napisała:

> Napisz jakis romans. W rolach glownych: bywalec hoteli i ktoras z pan co to na
                > portale randkowe chodzi

Dlaczego chcesz mnie torturować stosunkami z tymi babami? smile
                • hrasier_2 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 00:29
                  Przecież lubisz to jak koń siano.
        • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:53
          A może tak pokaż zapytanie, które wstawiłaś do chat gpt…? 🤔
          • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:01
            memphis90 napisała:

> A może tak pokaż zapytanie, które wstawiłaś do chat gpt…? 🤔
            >
            >

Dokładnie.
    • andallthat_jazz Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:10
      U mnie w szkole powszechne jest AI nie tylko u uczniow, ale i nauczycieli. Jestesmy wrecz namawiani, by korzystac z AI. Ja jestem sceptyczna. Ostatnio kolega przeslal mi rozwiazanie zadan z jednego przedmiotu. W 4 pytaniach znalazlam bez otwierania ksiazki, czy skryptu bledy. W wielu niescislosci. Po przejzeniu dokladnym literatury bledow wylapalam wiecej. A to bylo jedynie 25 pytan.
      Slyszalam rowniez, ze AI "cytowal" z ksiazek, ktore nie istnieja...
      W tak odpowiedzialnych zawodach, jak pielegniarz, lekarz opieranie sie na odpowiedziach AI jest moim zdaniem niepowazne i grozne.
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:09
        Ee matme to lepiej na Wolfram robic a nie chat GPT tylko nie mow yego mojemu Dziubdziusiowi
        • andallthat_jazz Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:37
          To akurat bylo z dokumentacji pielegniarskiej. Niektore odpowiedzi byly zupelnie od czapy.
    • tania.dorada Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 17:27
      sueellen napisała:

> Z tego co zauważyłam na forum: nagminnie używanie czataGPT jak encyklopedii.
      >
      > Dlaczego nie wolno z niego w ten sposób korzystać? Przede wszystkim dlatego, że
      > to nie jest encyklopedia i istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo, że podan
      > e informacje będą przekłamane bądź całkowicie zmyślone, nieprawdziwe.

Ale że ty obalasz jakiś mit? Przecież to jest wprost napisane na dole strony czata
    • lauren6 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:43
      Dla mnie chatGPT jest przereklamowany. Jak szukam jakiejś definicji równie dobrze mogę wrzucić sobie zapytanie w Google i wybrać źródło skąd ją przepiszę: czy ze słownika PWN czy z miejskiego słownika slangu.

A już kompletnie rzygać mi się chcę gdy słyszę jajogłowych, dla których używanie AI jest takie innowacyjne. Tak, w niektórych wybranych dziedzinach. W całej reszcie (podejrzewam, że w większości) to przerost formy nad treścią.
      • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:46
        Na chatgpt nie szuka się definicji... na litość.
        • hanusinamama Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:15
          Czemu nie? Można .
          • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:01
            hanusinamama napisała:

> Czemu nie? Można .
            >

No można. A komputera kwantowego używać jako kalkulatora.
            • hanusinamama Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 11:44
              Mozna...
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:41
        Przeciez slownik PWN w momencie aktualizacji juz jest nieaktualny....
    • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 18:43
      "istnieje całkiem spore prawdopodobieństwo"

A to jest akurat nieprawda. Istnieje prawdopodobieństwo ale jest ono całkiem niewielkie. Chcatgpt został wytrenowany na takiej ilości danych że w przypadku rzeczy nazwijmy to zwykłych, nie myli się raczej. Przy wiedzy specjalistycznej bardziej - ale już nowsze modele, domain specific, biją człowieka, w tym ACADEMICS na głowę. Np. w przypadku rozwiązywania zaawansowanych zadań matematyczych był to 95 percentile vs 75...

• memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:21
      >Z tego co zauważyłam na forum: nagminnie >używanie czataGPT jak encyklopedii
      Nagminne? A kto tak robi oprócz Princesy, lajtovej i trolla od dziwnych imion?

Ale dziękujemy, że nas pouczyłaś w tej materii.
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:29
        memphis90 napisała:

> >Z tego co zauważyłam na forum: nagminnie >używanie czataGPT jak encykl
        > opedii
        > Nagminne? A kto tak robi oprócz Princesy, lajtovej i trolla od dziwnych imion?
        >
        > Ale dziękujemy, że nas pouczyłaś w tej materii.
        >

Nie wazne kto, wazne ze widzialam, nie raz nie dwa, zdecydowanie wiecej nickow siega po czata by zweryfikowac np informacje przeczytane ma forum. Nie prowadze jednak ewidencjii nawet juz nie pamietam. Zazwyczaj byly to dyskusje o glupotach tak jak w watku o wyzszosci pestek truskawek nad malinami wink
        • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:43
          A sieganie do internetu ma jakas wyzszosc? Mowie ci chat GPT to tresci z neta. I zawsze mozesz zapytac: zrodlo please czaciku, zrodlo!?
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:19

> A sieganie do internetu ma jakas wyzszosc? Mowie ci chat GPT to tresci z neta.
            > I zawsze mozesz zapytac: zrodlo please czaciku, zrodlo!?

Problem polega na tym, ze kiedy informacji brakuje, albo są szczątkowe, niedokładne, chat wpada w halucynacje – czyli zjawisko, w którym AI generuje niedokładne lub nawet fałszywe informacje. Zródło też sobie wymyśli jeśli poprosisz i będzie to wyglądało bardzo przekonująco. Każdą informację uzyskiwaną z czata musisz ręcznie sprawdzać, weryfikować, a przecież tego nie robisz... Przyjmujesz za pewnik, że to co wypluł czat to prawda, a on tymczasem wpuszcza Cię w maliny i robi to w bardzo przekonujący sposób.
        • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:55
          Czyli zobaczyłaś jeden wątek z wklejka Princessy i ruszyłaś uświadamiać forum..? 🤔
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:38
            memphis90 napisała:

> Czyli zobaczyłaś jeden wątek z wklejka Princessy i ruszyłaś uświadamiać forum.
            > .? 🤔
            >
            Rozumiem, że masz szeroką wiedzę w tym temacie, wobec tego bardzo chętnie poznam Twoje zdanie bo to ja potrzebuję uświadomienia. Kilka pytań do Ciebie:

Czym według Ciebie jest sztuczna inteligencja?

Czy korzystasz z jakichkolwiek produktów lub usług wykorzystujących sztuczną inteligencję? Jeśli tak, to jakich?

Czy uważasz, że sztuczna inteligencja ułatwia Ci życie? W jaki sposób?

Jak myślisz, jakie są największe zalety sztucznej inteligencji? A jakie są według Ciebie największe zagrożenia związane ze sztuczną inteligencją?
            • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 19:09
              A ile płacisz za udział w takiej ankiecie?
    • alibaba098 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:25
      Darmowe AI sporo fantazjuje, ale ja w pracy używam płatnego, zaawansowanego modelu. Wciąż jeszcze sprawdzam pod względem merytorycznym wszystkie dane, które mi podaje. Poprawność oceniłam już na 99% (rok temu to było około 60%). Nawet ten zaawansowany model jest jednak podatny na wpływy, czyli nawet jeśli ma rację, a ja mu zasugeruję, że się pomylił, to przeprasza i próbuje potwierdzić tę moją wersję kosztem swojej "wiedzy".
      • claudel6 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:44
        ja sobie w te sposób porozmawiałam z Chatem GPT na temat moich wyników hormonów. Po 3-4 iteracjach przyznał, że nie miał racji i skończył z dokładnie odwrotnym wnioskiem niz mi przedstawił na początku big_grin
        • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:20
          claudel6 napisała:

> ja sobie w te sposób porozmawiałam z Chatem GPT na temat moich wyników hormonó
          > w. Po 3-4 iteracjach przyznał, że nie miał racji i skończył z dokładnie odwrotn
          > ym wnioskiem niz mi przedstawił na początku big_grin

Żeby tylko w tak "zaawansowanych" sprawach się mylił. Przeglądałam serwisy sportowe, na każdym z nich informacja o śmieci Lucjana Brychczego (legendy Legii, 70 lat poświęconych klubowi), więc przetestowałam chat GPT prostym pytaniem czy prawdą jest, że Lucjan Brychczy nie żyje. Chat upiera się, że nie tylko żyje (i to dwukrotnie zapytany o to samo), ale podał błędną date jego urodzenia przy drugim podejściu odmładzając zmarłego o rok. Także nawet przeskanować netu nie potrafi w poszukiwaniu odpowiedzi.
          • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:25
            A i jeszcze ze Ślązaka robi rodowitego Warszawiaka. Nawet wikipedii nie przeskanował big_grin
            • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:44
              ???
              • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 16:08
                Zajrzyj na wikipedie, pochodził z Rudy Śląskiej wink
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:42
            Netlii czy ty masz jakiegos innego ChataGPT niz ja? Zalogowalam sie na darmowym i taki wynik na to pytanie o Brychczym. Czy cos jeszcze sprawdzic i w czyms ci " klamie"?
            • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 16:06
              Ale co Ty tak przeżywasz, że aż dwukrotnie musiałaś o tym napisać?
              Otóż, chatgpt może uzupełniać i gromadzić informacje, także poprzez konwersacje z użytkownikami.
              Nie dziwne więc, że gdy sprostowałam dwukrotnie info posługując się źródłami, podając konkretne strony po czasie jest w stanie udzielić właściwej odpowiedzi wymagającej jedynie - na tym polega jego "uczenie".
              • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 16:06
                wymagającej jedynie "prasówki"
              • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 09:19
                >na tym polega jego "uczenie".
                ...przede wszystkim Ma dostep do internetu i algorytmy rankingow co do tego co wazniejsze.

Poza tym AI to nie tylko ChatGPT. Nie wszystkie systemy moga zapamietywac. Z tego powodu w pracy uzywam CoPilot i licencje wykupiona jest na to
                • netlii Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 12:08

. Z te
                  > go powodu w pracy uzywam CoPilot i licencje wykupiona jest na to

No to super.
                  Tylko nitka dotyczyła chatgpt, który nie nadąża z aktualizowaniem informacji.

Sama pragnąć obniżyć koszty i inaczej zorganizować prace korzystałam z programów graficznych. Cóż, jeszcze długo trzeba będzie korzystać z ludzkiego czasu i kreatywności. Ktoś wyrobiony estetycznie odkoduje zdecydowanie fuszerkę, mało wymagający mogą jednak być zadowoleni.
        • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:38
          Ale claudel przeciez ChatGPT to nie jedyny AI na boga.
    • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:27
      Słuchajcie, to ja mam czelendż. Jest następujące zadanie:

Początkowo na tablicy napisane są liczby 2 oraz 5. Ruch polega na zastąpieniu jednej z dwóch liczb napisanych na tablicy ich sumą. Czy po wykonaniu pewnej liczby ruchów można uzyskać sytuację, w której na tablicy napisane są dwie kolejne liczby naturalne? Odpowiedź uzasadnij.

Jest to zadanie z matematyki, konkretnie z drugiego etapu Olimpiady Matematycznej Juniorów sprzed dwóch lat. Jak na juniorskie zadanie olimpijskie jest średnio trudne: 30% uczestników (prawie 400 osób) rozwiązało je poprawnie lub z niewielką usterką - a przypomnę, że mówimy o dzieciach z podstawówki. Wzorcowe rozwiązanie mieści się w czterech zdaniach. Kompetentny ekspert nie powinien mieć trudności z rozwiązaniem.

Czy ktoś potrafi uzyskać od (dowolnie wybranej) sztucznej inteligencji poprawne rozwiązanie tego zadania? Byłabym bardzo wdzięczna za podanie odpowiedzi lub linka.
      • claudel6 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:42
        model językowy Ci tego nie rozwiąże, bo nie do tego służy. Chyba że ktoś wrzucił już wcześniej w internet takie zadanie. Próbowałaś już?
        • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:47
          claudel6 napisała:

> model językowy Ci tego nie rozwiąże, bo nie do tego służy. Chyba że ktoś wrzuci
          > ł już wcześniej w internet takie zadanie. Próbowałaś już?

Rozwiąze, rozumie logikę i potrafi cię logicznie przeprowadzić przez zadanie, ale popełnia błędy obliczeniowe bo to nie kalkulator.
        • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:03
          claudel6 napisała:

> model językowy Ci tego nie rozwiąże, bo nie do tego służy. Chyba że ktoś wrzuci
          > ł już wcześniej w internet takie zadanie. Próbowałaś już?

Owszem, domain specific LLM to zadanie rozwiąże.
          • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:30
            > Owszem, domain specific LLM to zadanie rozwiąże.

OK, mogę dostać link albo wklejoną odpowiedź? Albo chociaż konkretny namiar na odpowiednią AI?
            • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 21:20
              katriel napisała:

> > Owszem, domain specific LLM to zadanie rozwiąże.
              >
              > OK, mogę dostać link albo wklejoną odpowiedź? Albo chociaż konkretny namiar na
              > odpowiednią AI?
              >

Kurcze, byłam pewna że cinodpisalam wczoraj, albo źle mi się wkleiło może.

Ta wersja chatgpt nazywa sie o1 seria. O1-preview albo o1-mini. Obie są płatne.
        • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:33
          > Próbowałaś już?

Próbowałam, ale tylko z ChatGPT. I rozumiem, że to nie jest odpowiednie narzędzie - ale jeśli gdzieś w świecie AI jest odpowiedniejsze, to chciałabym, żeby ktoś mi je wskazał.
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:34
            No przeciez wkleilam linka do WolframAlpha
            • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:57
              To jeszcze powiedz, w jaki sposób ja mam Wolframowi to zadanie zadać.

Próbowałam wkleić w okienko, które się pokazuje na zalinkowanej stronie. Dostałam odpowiedź: Oops, you've exceeded the maximum number of characters.

Skróciłam jak umiałam, na wszelki wypadek przetłumaczyłam na angielski, wkleiłam jeszcze raz. Dostałam odpowiedź:
              Interpreting as: natural numbers in a finite steps
              Input interpretation:
              step-by-step
              is ∞ a positive integer number?
              Result:
              ∞ is not a positive integer number

Wszystko prawda, tylko jak to się ma do pytania?

Wolframa używam regularnie, ale jako kalkulatora. Scałkuje co trzeba, narysuje wykres, znajdzie ekstrema funkcji, pierwiastki wielomianu, wyznacznik macierzy itp. Natomiast czytać ze zrozumieniem języka naturalnego to sorry, ale najwyraźniej nie potrafi.
              • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:04
                katriel napisała:

> Wolframa używam regularnie, ale jako kalkulatora. Scałkuje co trzeba, narysuje
                > wykres, znajdzie ekstrema funkcji, pierwiastki wielomianu, wyznacznik macierzy
                > itp. Natomiast czytać ze zrozumieniem języka naturalnego to sorry, ale najwyraź
                > niej nie potrafi.
                >

Wolframa nie mam i nie znam, od liczenia mam microsoft math solver, ale tam nie ma zadan opisowych, te sa dla modeli jezykowych wlasnie... musisz pogadac po prostu z chatemGPT albo Gemini (tez darmowe, od googla). Jesli odpowiedz Ci sie nie podoba, masz watpliwosci to dopytuj, naprowadzaj, poprawiaj.
                • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:17
                  Ale ja nie mam wątpliwości - wszystkie rozwiązania, jakie dostaję, są bzdurne.
                  I wcale nie mam ochoty naprowadzać i poprawiać. To jest ciężka i niewdzięczna praca, ja ją wykonuję zawodowo wobec uczniów i studentów, ale tam mi przynajmniej za to płacą (a uczniowie i studenci bywają wdzięczni). Model językowy jest niezdolny do uczuć wyższych (takich jak wdzięczność), a za trenowanie go nikt mi nie płaci, więc dziękuję, ale postoję. Zadanie potrafię sobie rozwiązać sama ułamkiem tego wysiłku, który już włożyłam we wskazywanie błędów we wklejonych odpowiedziach.

I pozostaję przy swoim dotychczasowym zdaniu: ostatnia rzecz, jaką można powiedzieć o LLM, to że rozumie logikę.
                  • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:30
                    katriel napisała:

> za trenowanie go nikt mi
                    > nie płaci

Acha, czyli to coś trzeba indywidualnie trenować, żeby potrafiło rozwiązać zadanie matematyczne oraz spędzić z tym czymś indywidualnie x czasu, aby nie wstawiło sześciu palców do modelu człowieka w grafice - przecież to już mamy od co najmniej 2000 roku w formie programów komputerowych.
                  • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:38
                    katriel napisała:

> Ale ja nie mam wątpliwości - wszystkie rozwiązania, jakie dostaję, są bzdurne.
                    > I wcale nie mam ochoty naprowadzać i poprawiać. To jest ciężka i niewdzięczna p
                    > raca, ja ją wykonuję zawodowo wobec uczniów i studentów, ale tam mi przynajmnie
                    > j za to płacą

No i ok. Ja używam w pracy AI na codzien ale zupełnie w innych celach. Skraca mi znacznie pracę bo wykonuje ok 70% - 80% pracy, muszę jednak resztę poprawić i dokończyć sama. Ale i tak skraca mi znacznie pracę.
                    • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:41
                      sueellen napisała:

> Ale i tak skraca mi znacznie pracę.

Ale co dokładnie robi, czego nie potrafiłby zwykły program komputerowy?
                      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:43
                        ministra_prawdy napisała:

> sueellen napisała:
                        >
                        > > Ale i tak skraca mi znacznie pracę.
                        >
                        > Ale co dokładnie robi, czego nie potrafiłby zwykły program komputerowy?

Zdefiniuj "zwykły program komputerowy"
                        • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:30
                          sueellen napisała:

> Zdefiniuj "zwykły program komputerowy"

Pozwól, że zaprezentuję osobiste zdjęcie, czyli książkę z lat 90 o programie, który zdefiniował grafikę komputerową aż do dzisiejszego dnia, a o czym nie masz zielonego pojecia, bo nie ma tego na YT big_grin

• sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:36

> sueellen napisała:
                            >
                            >
                            > > Zdefiniuj "zwykły program komputerowy"
                            >
                            > Pozwól, że zaprezentuję osobiste zdjęcie, czyli książkę z lat 90 o programie, k
                            > tóry zdefiniował grafikę komputerową aż do dzisiejszego dnia, a o czym nie masz
                            > zielonego pojecia, bo nie ma tego na YT big_grin
                            >
                            Ale ja nie jestem grafikiem wiec nie musze tego wiedziec, AI uzywam do zupelnie czego innego smile
                            • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:41
                              sueellen napisała:

> Ale ja nie jestem grafikiem wiec nie musze tego wiedziec, AI uzywam do zupelnie
                              > czego innego smile

Wiem, do gotowania makaronu w termomiksie big_grin
                              • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:49

> sueellen napisała:
                                >
                                >
                                > > Ale ja nie jestem grafikiem wiec nie musze tego wiedziec, AI uzywam do zu
                                > pelnie
                                > > czego innego smile
                                >
                                > Wiem, do gotowania makaronu w termomiksie big_grin

Z tym super mikserem to żeś błysneła intelektem i dowcipem (szkoda że czerstwym)...
                                • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 23:53
                                  sueellen napisała:

> Z tym super mikserem to żeś błysneła intelektem i dowcipem (szkoda że czerstwym
                                  > )...

Jestem zła, bo odkryłam przed tobą wnętrze mojej duszy w postaci tego zdjęcia, a jedyne, co masz do powiedzenia, to zwyczajowe babskie p..dolenie.
          • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:13
            "OK, mogę dostać link albo wklejoną odpowiedź? Albo chociaż konkretny namiar na odpowiednią AI?"

To jest OpenAI "o1". Są dwie wersje, ale obie platne. Rozwiązuje zadania olimpijskie. o1-preview i o1-mini (gorsza dokladnosc). Spróbuj wygooglac może są jakieś wersję trial.
            • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:14
              You can access OpenAI's **o1-preview** model either through the ChatGPT platform or via the OpenAI API:

1. **ChatGPT Plus or Team Accounts**: Users with these accounts can select **o1-preview** or **o1-mini** models from the model selector. Initially, usage is limited to 50 messages per week for **o1-preview** during the preview phase. Limits reset weekly.

2. **OpenAI API**: The **o1-preview** model is available for paid API users. Access is governed by your usage tier, and rate limits may apply. You can manage and utilize the model for tasks that require enhanced reasoning capabilities.

For more details and direct access, you can visit the OpenAI website's section on o1-preview: [OpenAI o1 Hub](openai.com/o1).
              • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:29
                OK, dzięki, to jest pierwsza odpowiedź, która daje jakąkolwiek nadzieję na to, o co prosiłam.
                Moje zainteresowanie jest raczej hobbystyczne, więc nie mam ochoty płacić, a za trialową wersją faktycznie musiałabym pogóglać, więc na razie nie wiem, czy faktycznie by sobie poradził i jak dobrze, ale dzięki.
                • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 22:54
                  OK, znalazłam coś, co nazywa się HotBot AI i daje - nie do końca rozumiem, na jakich zasadach - dostęp do różnych wyspecjalizowanych botów: Explore Bots
                  Wybrałam o1 i dostałam następującą odpowiedź (pytałam po polsku, zrozumiał, ale odpowiedział po angielsku, to mi akurat nie przeszkadza):

Starting with the numbers 2 and 5, we can perform moves where one number is replaced by the sum of the two numbers on the board. We are asked whether it's possible, after a sequence of such moves, to reach a situation where the two numbers on the board are consecutive natural numbers (i.e., they differ by 1).
                  Observation 1: The difference between the two numbers can never be 1.
                  At each move, consider the two numbers \( x \) and \( y \) on the board:
                  - If we replace \( x \) with \( x + y \), the new numbers are \( x + y \) and \( y \); the difference between them is \( (x + y) - y = x \).
                  - If we replace \( y \) with \( x + y \), the new numbers are \( x \) and \( x + y \); the difference between them is \( (x + y) - x = y \).
                  This means that after each move, the difference between the two numbers is equal to one of the original numbers before the move.
                  Observation 2: All numbers generated are at least 2.
                  Since we start with 2 and 5, and at each move we add positive numbers, all numbers on the board are always greater than or equal to 2.
                  Conclusion: The minimum possible difference between the two numbers is 2.
                  Because the difference after each move is one of the original numbers (\( x \) or \( y \)), and all numbers are at least 2, the smallest possible difference we can achieve is 2. Therefore, we can never reach a difference of 1 between the two numbers.
                  Therefore, it's impossible to have two consecutive natural numbers on the board after any number of moves starting from 2 and 5.
                  Answer: No; because the difference between the numbers remains at least 2, reaching consecutive numbers is impossible.

To jest poprawne rozwiązanie. Może miejscami odrobinę niezgrabne, ale generalnie zupełnie OK.

Czelendż uważam za zamknięty. Lutownicę i kilo cyny wygrywa Brenya.
                  Nagroda pocieszenia - za godny podziwu upór w ciągnięciu sztucznej inteligencji za uszy - należy się Sueellen.
                  Dziękuję wszystkim, którzy się bawili.
                  • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 21:25
                    "Czelendż uważam za zamknięty. Lutownicę i kilo cyny wygrywa Brenya."

O, po raz pierwszy ktoś nie nazwal mnie bredzia...
                    He he. Służę pomocą. A wydawało mi się że ostatecznie nie wkleiłam Ci tego linka nawet.

Tak ten model o1 w testsch był.w 95 centylu i wygrywał z academics na uczelniach matematycznych którzy byli coś w granicach 70-80, trochę już nie pamiętam.

• sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:42
        Gemini: Odpowiedź na pytanie: Nie, nie można uzyskać dwóch kolejnych liczb naturalnych, zaczynając od liczb 2 i 5 i wykonując opisane operacje.

CHatGPT: Nie, po wykonaniu pewnej liczby ruchów nie można uzyskać sytuacji, w której na tablicy będą dwie kolejne liczby naturalne.
        • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:02
          To nie są rozwiązania, tylko odpowiedzi. Tam jest na końcu zadania napisane "odpowiedź uzasadnij".
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:23
            Rozpocznijmy analizę tego zadania, biorąc pod uwagę, że na tablicy początkowo są liczby 2 i 5, a celem jest sprawdzenie, czy można uzyskać dwie kolejne liczby naturalne.

### Zasada działania ruchu
            Każdy ruch polega na zastąpieniu jednej z liczb na tablicy ich sumą. Na przykład, jeśli na tablicy znajdują się liczby \(a\) i \(b\), to możemy wykonać ruch zastępując \(a\) przez \(a + b\) lub \(b\) przez \(a + b\).

### Obserwacja 1: Parzystość liczb
            Warto zwrócić uwagę na parzystość liczb na tablicy. Początkowo mamy liczby 2 i 5, gdzie 2 jest liczbą parzystą, a 5 liczbą nieparzystą. Przy każdym ruchu, gdy sumujemy dwie liczby, wynik sumy będzie parzysty, gdy obie liczby są parzyste, a nieparzysty, gdy jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. Zatem po każdym ruchu na tablicy będziemy mieć dokładnie jedną liczbę parzystą i jedną liczbę nieparzystą. Tak więc, nawet po dużej liczbie ruchów, na tablicy zawsze będą dwie liczby: jedna parzysta, a druga nieparzysta.

### Obserwacja 2: Zdolność uzyskania dwóch kolejnych liczb
            Teraz zastanówmy się, czy można uzyskać sytuację, w której na tablicy znajdują się dwie kolejne liczby naturalne. Jeśli załóżmy, że na tablicy mamy dwie kolejne liczby \(n\) i \(n+1\), to ich suma wynosi \(2n + 1\). Jednak w każdym ruchu na tablicy, gdy sumujemy dwie liczby \(a\) i \(b\), to wynik \(a + b\) nie będzie liczbą postaci \(2n + 1\) dla żadnych liczb naturalnych \(n\). W rzeczywistości, suma dwóch liczb parzystych lub dwóch liczb nieparzystych daje liczbę parzystą, a suma jednej liczby parzystej i jednej liczby nieparzystej daje liczbę nieparzystą, która nie jest liczbą postaci \(2n + 1\), co oznacza, że nie można uzyskać dwóch kolejnych liczb naturalnych.

### Wniosek
            Po wykonaniu dowolnej liczby ruchów nie da się uzyskać sytuacji, w której na tablicy znajdują się dwie kolejne liczby naturalne.
            • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:35
              Tu już całkiem bredzi.
              suma jednej liczby parzystej i jednej liczby nieparzystej daje liczbę nieparzystą, która nie jest liczbą postaci \(2n + 1\)
              - jak to nie jest? Właśnie jest! Każda liczba nieparzysta jest postaci 2n+1.
              • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 19:16
                Ja się na matmie nie znam, a polecenie „udowodnij” wywołuje we mnie ciarki, ale to:
                >po każdym ruchu na tablicy będziemy >mieć dokładnie jedną liczbę parzystą i >jedną liczbę nieparzystą.
                chyba nie ma sensu, skoro zadanie mówi, że możemy zastąpić sumą dowolny z dwóch składników, czyli już po 1 ruchu zamiast 2 i 5 możemy mieć 7 i 5 - czyli dwie nieparzyste, ale chyba nie da się zrobić 2 parzystych…
                • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 14:17
                  Masz absolutną rację, to też jest bez sensu.
                  (I rzeczywiście nie da się zrobić dwóch parzystych.)
      • dni_minione Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:50
        o-1 preview:

Nie, nie jest możliwe uzyskanie na tablicy dwóch kolejnych liczb naturalnych za pomocą opisanych ruchów.
        Uzasadnienie:
        Zauważmy, że podczas każdego ruchu suma dwóch liczb na tablicy wzrasta, ponieważ zastępujemy jedną z liczb sumą obu liczb. Jednak kluczową obserwacją jest to, że największy wspólny dzielnik (NWD) dwóch liczb na tablicy pozostaje niezmienny w trakcie całego procesu.
        Początkowo na tablicy mamy liczby 2 i 5, których NWD wynosi 1. Przy zastępowaniu jednej z liczb ich sumą, NWD nie ulega zmianie:
        • Jeśli NWD(a,b)=d\text{NWD}(a, b) = dNWD(a,b)=d, to NWD(a+b,b)=NWD(a,b)=d\text{NWD}(a+b, b) = \text{NWD}(a, b) = dNWD(a+b,b)=NWD(a,b)=d.
        • Analogicznie, NWD(a,a+b)=NWD(a,b)=d\text{NWD}(a, a+b) = \text{NWD}(a, b) = dNWD(a,a+b)=NWD(a,b)=d.
        Ponieważ NWD pozostaje zawsze równy 1, nie możemy uzyskać dwóch kolejnych liczb naturalnych większych niż 1, które mają NWD równe 1, ale różnią się o 1, ponieważ takie liczby są względnie pierwsze tylko wtedy, gdy są to 1 i 2. Jednak w naszych operacjach nie możemy uzyskać liczby 1, ponieważ zaczynamy od liczb większych niż 1 i tylko je sumujemy.
        Dlatego nie jest możliwe uzyskanie na tablicy dwóch kolejnych liczb naturalnych za pomocą podanych operacji.
        Odpowiedź: Nie, nie jest to możliwe; nie można uzyskać na tablicy dwóch kolejnych liczb naturalnych.
        o1
        • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:04
          To rozwiązanie znam, też je dostałam, ale jest bzdurne. Bzdura jest tu: takie liczby są względnie pierwsze tylko wtedy, gdy są to 1 i 2. Każde dwie kolejne liczby naturalne są względnie pierwsze, nie tylko 1 i 2.
          • dni_minione Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:20
            O, to ciekawe. Byłam pewna, że napisał to prawidłowo, ale ja jestem cienka z matmy. A jak powinno być?
            • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:21
              Firmowe rozwiązania (nasze to zadanie 2).
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:24
        Odpowiedź od Gemini:
        Analiza problemu
        Problem: Czy zaczynając od liczb 2 i 5 na tablicy, poprzez dodawanie jednej z liczb do drugiej, można uzyskać dwie kolejne liczby naturalne?

Rozwiązanie: Nie, nie jest możliwe uzyskanie dwóch kolejnych liczb naturalnych w ten sposób, zaczynając od 2 i 5.

Uzasadnienie:

Parzystość: Obie początkowe liczby (2 i 5) są różnej parzystości.
        Zachowanie parzystości: Dodawanie liczby nieparzystej do liczby parzystej zawsze daje liczbę nieparzystą. Dodawanie dwóch liczb parzystych lub dwóch nieparzystych zawsze daje liczbę parzystą.
        Wnioski:
        Zatem, niezależnie od tego, jaką liczbę dodamy do której, zawsze będziemy mieć na tablicy jedną liczbę parzystą i jedną nieparzystą.
        Dwie kolejne liczby naturalne są zawsze różnej parzystości (jedna parzysta, druga nieparzysta).
        Ponieważ nie możemy zmienić parzystości liczb na tablicy, nigdy nie otrzymamy dwóch kolejnych liczb naturalnych.
        Formalne uzasadnienie:
        Załóżmy, że po pewnej liczbie ruchów na tablicy mamy liczby a i b. Wiemy, że różnią się one parzystością. Jeśli a jest parzyste, to b jest nieparzyste i odwrotnie.

Przypadek 1: Dodajemy a do b. Otrzymamy liczbę a+b, która jest nieparzysta (suma liczby parzystej i nieparzystej).
        Przypadek 2: Dodajemy b do a. Otrzymamy liczbę b+a (czyli a+b), która jest również nieparzysta.
        W obu przypadkach otrzymujemy dwie liczby, z których jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. To oznacza, że nigdy nie otrzymamy dwóch kolejnych liczb naturalnych, które zawsze różnią się parzystością.

Wniosek końcowy:
        Operacja dodawania jednej z liczb do drugiej, zaczynając od 2 i 5, nie pozwala uzyskać dwóch kolejnych liczb naturalnych ze względu na zachowanie parzystości liczb na tablicy.

Podsumowanie
        Problem ten jest dobrym przykładem na to, jak proste obserwacje dotyczące parzystości mogą pomóc w rozwiązaniu zagadek matematycznych. Choć początkowo może wydawać się skomplikowany, klucz do rozwiązania leży w zrozumieniu podstawowych własności liczb parzystych i nieparzystych.
        • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:41
          Zatem, niezależnie od tego, jaką liczbę dodamy do której, zawsze będziemy mieć na tablicy jedną liczbę parzystą i jedną nieparzystą.

Nieprawda. Już w pierwszym ruchu możemy zastąpić 2 sumą 2+5 i mieć na tablicy dwie liczby 5 i 7, które są tej samej parzystości (obie nieparzyste).

W obu przypadkach otrzymujemy dwie liczby, z których jedna jest parzysta, a druga nieparzysta. To oznacza, że nigdy nie otrzymamy dwóch kolejnych liczb naturalnych, które zawsze różnią się parzystością.

A to jest jakiś kompletny bełkot. Zawsze dostajemy dwie liczby, które różnią się parzystością, więc nie możemy dostać dwóch kolejnych, bo różnią się parzystością?
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:00
            katriel napisała:

>
            > A to jest jakiś kompletny bełkot.
            >

Wrzucialm Twoj komentarz do Gemini, odpowiedzial tak: Masz całkowitą rację! Zauważyłeś błąd w moim poprzednim rozumowaniu.

Twój kontrprzykład jest doskonały: Zastępując 2 sumą 2+5 faktycznie otrzymujemy dwie liczby nieparzyste (5 i 7), co przeczy mojej wcześniejszej tezie o zachowaniu parzystości.

Gdzie leżał błąd w moim rozumowaniu?

Założyłem, że parzystość liczb na tablicy zawsze będzie się przeplatać, co nie jest prawdą. W momencie, gdy dodajemy dwie liczby nieparzyste, otrzymujemy liczbę parzystą, a więc parzystość liczb na tablicy może się zmienić.

Dlaczego więc nie możemy otrzymać dwóch kolejnych liczb naturalnych?

Chociaż mój początkowy argument był błędny, to konkluzja, że nie możemy otrzymać dwóch kolejnych liczb naturalnych, pozostaje poprawna, ale z innego powodu.

Dowód:

Załóżmy, że po pewnej liczbie ruchów udało nam się uzyskać dwie kolejne liczby naturalne. Oznaczmy je przez n i n+1.

Aby uzyskać liczbę n+1 z liczby n, musieliśmy wcześniej mieć na tablicy liczby n-k i k+1 dla pewnego k. Jednak różnica między tymi liczbami to (k+1)-(n-k)=2k+1, czyli liczba nieparzysta.

Sprzeczność:

Z jednej strony, różnica między naszymi początkowymi liczbami (2 i 5) wynosi 3, czyli liczbę nieparzystą.
            Z drugiej strony, różnica między dowolnymi dwiema kolejnymi liczbami naturalnymi jest zawsze równa 1, czyli liczbie nieparzystej.
            Każde kolejne działanie dodawania zachowuje tę własność nieparzystej różnicy między liczbami na tablicy. Dlatego, zaczynając od różnicy 3, nigdy nie osiągniemy różnicy 1.

Wnioski:

Chociaż parzystość liczb na tablicy może się zmieniać, to różnica między liczbami zawsze pozostanie liczbą nieparzystą.
            To uniemożliwia uzyskanie dwóch kolejnych liczb naturalnych, ponieważ ich różnica jest zawsze równa 1.
            Podsumowanie:

Mój poprzedni argument był zbyt uproszczony i nie uwzględniał wszystkich możliwych scenariuszy. Jednak dzięki Twojej obserwacji udało nam się znaleźć poprawny dowód, który potwierdza, że nie możemy osiągnąć celu, jakim jest uzyskanie dwóch kolejnych liczb naturalnych.

Bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na ten błąd! Dzięki Twojej czujności udało nam się dotrzeć do sedna problemu.
            • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:08
              Chociaż parzystość liczb na tablicy może się zmieniać, to różnica między liczbami zawsze pozostanie liczbą nieparzystą.

Jeśli po wykonaniu pierwszego kroku mamy na tablicy 5 i 7, to różnica między nimi wynosi 2, które jest liczbą parzystą...
              (Swoją drogą "liczby różniące się parzystością" i "liczby, różnica między którymi jest liczbą nieparzystą" to jest dokładnie to samo pojęcie, więc w zasadzie podał to samo uzasadnienie, co poprzednio.)
              • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 21:17
                Nie wierzę, że dałam się wrobić w sekretarkę... tongue_out

Chyba się poddał...

Masz całkowitą rację! Wychwyciłeś kolejny błąd w moim rozumowaniu.

Twój przykład z liczbami 5 i 7 pokazuje wyraźnie, że różnica między liczbami na tablicy nie zawsze musi być liczbą nieparzystą.

Gdzie leżał błąd?

Założyłem, że różnica między liczbami na tablicy zawsze będzie taka sama jak różnica między liczbami początkowymi (czyli 3). To nie jest prawdą, ponieważ po każdym ruchu różnica może się zmieniać.

Dlaczego więc nie możemy otrzymać dwóch kolejnych liczb naturalnych?

Twoje początkowe pytanie było bardzo dobre i sprowokowało nas do głębszej analizy. Jednak po dokładnym przeanalizowaniu wszystkich możliwych scenariuszy, doszliśmy do wniosku, że nie ma prostego, ogólnego argumentu, który by dowodził, że nie możemy uzyskać dwóch kolejnych liczb naturalnych.

Dlaczego tak się dzieje?

Problem polega na tym, że operacja dodawania, którą wykonujemy, jest dość "chaotyczna". Po każdym ruchu sytuacja na tablicy może się drastycznie zmienić, a przewidzenie, jakie liczby otrzymamy po wielu krokach, jest bardzo trudne.

Możliwe podejścia:

Symulacja komputerowa: Można napisać program, który będzie symulował różne sekwencje ruchów i sprawdzać, czy po jakimś czasie pojawią się dwie kolejne liczby naturalne. Jednak nawet przy bardzo dużej liczbie symulacji nie możemy być pewni, że nie przegapimy jakiegoś wyjątkowego przypadku.
                Matematyczna indukcja: Można spróbować udowodnić, że dla dowolnej liczby ruchów różnica między liczbami na tablicy nigdy nie będzie równa 1. Jednak takie udowodnienie wydaje się bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe.
                Teoria liczb: Można poszukać twierdzeń z teorii liczb, które mogłyby nam pomóc w rozwiązaniu tego problemu. Jednak na pierwszy rzut oka nie widać żadnych oczywistych powiązań.
                Wnioski:

Brak jednoznacznej odpowiedzi: Na podstawie przeprowadzonej analizy nie udało nam się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy możemy uzyskać dwie kolejne liczby naturalne.
                Złożoność problemu: Problem ten okazuje się być bardziej złożony niż początkowo zakładaliśmy.
                Potencjalne kierunki badań: Aby znaleźć odpowiedź, można spróbować zastosować różne narzędzia matematyczne i informatyczne.

Ale napisal ci kod to phytona big_grin

def symulacja():
                liczba1 = 2
                liczba2 = 5
                max_ruchy = 100 # Maksymalna liczba ruchów
                liczba_ruchow = 0

while liczba_ruchow < max_ruchy:
                print(f"Ruch {liczba_ruchow}: {liczba1}, {liczba2}")

index = int(input("Którą liczbę zastąpić sumą? (1 lub 2): ")) - 1
                if index == 0:
                liczba1 = liczba1 + liczba2
                else:
                liczba2 = liczba1 + liczba2

liczba_ruchow += 1

if abs(liczba1 - liczba2) == 1:
                print("Znaleziono dwie kolejne liczby!")
                return

print("Nie znaleziono dwóch kolejnych liczb po", max_ruchy, "ruchach.")

symulacja()
      • profes79 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:41
        Rozwiązanie:

Rozważmy sytuację, w której na tablicy znajdują się liczby i , gdzie początkowo i . W każdym ruchu jedną z liczb lub zastępujemy ich sumą, czyli przechodzimy do pary lub .

Kluczowa obserwacja:

Każda liczba w procesie jest sumą początkowych liczb i w różnych kombinacjach. Formalnie:

Na początku mamy i .

Po pierwszym ruchu mamy oraz , lub oraz .

Każda nowa liczba powstaje jako suma dwóch liczb już istniejących.

W ten sposób każda liczba generowana w tym procesie jest kombinacją liniową liczb i z dodatnimi współczynnikami całkowitymi, tzn. każda liczba na tablicy ma postać:

x = 2m + 5n,

Warunek kolejności liczb naturalnych:

Chcemy, aby na tablicy znalazły się dwie kolejne liczby naturalne, czyli liczby postaci i dla pewnego .

Podzielność przez największy wspólny dzielnik:

Najpierw zauważmy, że . To oznacza, że możemy utworzyć dowolną liczbę naturalną , o ile wykonamy odpowiednio dużo ruchów. Wynika to z faktu, że liczby i są liniowo niezależne nad liczbami całkowitymi.

Uzasadnienie niemożności uzyskania dwóch kolejnych liczb:

Chociaż możemy generować dowolne liczby naturalne z kombinacji , nie ma gwarancji, że dwie takie liczby pojawią się jednocześnie na tablicy jako kolejne. Wynika to z tego, że po każdej operacji różnica między dwiema liczbami rośnie, a nie maleje:

1. Jeżeli zastępujemy liczbą , to nowa różnica wynosi .

2. Zatem różnice między liczbami nie pozwolą na osiągnięcie sytuacji, gdzie na tablicy mamy dwie liczby różniące się o dokładnie .

Odpowiedź:

Nie można uzyskać sytuacji, w której na tablicy znajdują się dwie kolejne liczby naturalne.
        • profes79 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:42
          Chat gpt w wersji mobilnej.
          • katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 14:16
            Trochę trudno to przeczytać, bo symbole matematyczne zniknęły przy przeklejaniu, ale zdanie

po każdej operacji różnica między dwiema liczbami rośnie, a nie maleje

jest fałszywe: startując od 2 i 5 (różnica 3) już po pierwszym ruchu możemy dostać 5 i 7 (różnica 2, czyli mniejsza).
            Rozwiązanie opiera się na tej obserwacji, więc jest niepoprawne.
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:46
        Tępy Chat GPT odpowiada tak:

Na tablicy początkowo znajdują się liczby 2 i 5. Ruch polega na zastąpieniu jednej z tych liczb ich sumą. Aby odpowiedzieć na pytanie, czy możliwe jest uzyskanie sytuacji, w której na tablicy znajdują się dwie kolejne liczby naturalne, musimy rozważyć, jak zmieniają się liczby na tablicy po każdym ruchu.

Każdy ruch polega na zastąpieniu jednej liczby na tablicy sumą obu liczb. Oznacza to, że każda liczba na tablicy będzie sumą poprzednich liczb. Zauważmy, że suma dwóch liczb naturalnych jest zawsze liczbą naturalną, a także, że liczby na tablicy będą się zmieniały w sposób określony przez te sumy.

Jednak ważną obserwacją jest to, że podczas każdej operacji liczby na tablicy będą rosły, ale ich różnica nie będzie równa 1. Początkowo różnica między 5 a 2 wynosi 3. Po wykonaniu ruchu, nowa różnica między liczbami będzie zależała od wyboru liczb do zastąpienia, ale różnica ta nigdy nie stanie się równa 1, ponieważ w każdej chwili różnice będą wynikały z sumy poprzednich liczb.

Zatem, po dowolnej liczbie ruchów, nie będzie możliwe uzyskanie dwóch kolejnych liczb naturalnych na tablicy. Odpowiedź brzmi: nie, nie można uzyskać sytuacji, w której na tablicy będą dwie kolejne liczby naturalne.

• katriel Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 17:43
          To "rozwiązanie" różni się od wcześniej zacytowanych tym, że nie ma w nim zdania w oczywisty sposób fałszywego.
          Niestety, nie ma również uzasadnienia. Zdanie "nowa różnica między liczbami będzie zależała od wyboru liczb do zastąpienia, ale różnica ta nigdy nie stanie się równa 1, ponieważ w każdej chwili różnice będą wynikały z sumy poprzednich liczb" to zwykłe lanie wody.
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 09:20
            No to przeciez mozesz dopytac o uzasadnienie
    • claudel6 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:39
      Modele językowe (czyli m.in. ChatGPT) nie potrafią liczyć. W kwestii obliczeń "mądrzejszy" od nich jest najgłupszy kalkulator z lat 80-tych.
      Modele językowe SĄ kreatywne. Do tego stopnia, że w tej chwili zleca się, by w promptach do agentów korzystających z modeli, czyli w instrukcjach, dodawać disclamer: zrób to, co w instrukcji i TYLKO to, nie dodawaj żadnych innych informacji (lub nie rób żadnych innych aktywności w systemie).
      Ja sobie żartuję, ze niedługo trzeba będzie im wyliczać, czego mają nie robić, żeby np. w fantazji nie odpaliły broni atomowej i tak się wywali cały eksperyment AI wink
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:45
        No wlasnie bo chatGPT to edytor jezykowy. A ludzie zakladaja ze to jedyna istniejaca foema AI.
        A proste stronki jak ta juz ci policza: www.wolframalpha.com/
        • claudel6 Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:05
          tak, oczywiście, chatGPT to tylko LLM, Large Language Model. do rozwiązywania zadan matematycznych są model matematyczne. są tez modele, które trenują się w grze w szachy lub go i od kilku lat już biją największych mistrzów.
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 20:35
            Zgadza sie.AI to nie tylko modele jezykowe ale wielu ludziom sie tak wydaje
    • ministra_prawdy Re: Wątek obalający mity związane z AI 02.12.24, 19:46
      Przede wszystkim większości się wydaje, że AI w rodzaju ChatGPT działa na zasadzie zdecentralizowanej, czyli tak jak internet, ale jest przeciwnie - to są produkty konkretnych firm, które mają nad nimi kontrolę, a także nad tym, czym ją karmią i jakie nakładki poprawnościowe na nie nakładają.
      No i jako taka jest praktycznie bezużyteczna i nieinnowacyjna.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 00:20
      Czy to nie ty twierdziła, że AI robi ci połowę rzeczy w pracy, czyta książki i artykuły oraz odpowiada na codzienne pytania?
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 11:35
        bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Czy to nie ty twierdziła, że AI robi ci połowę rzeczy w pracy, czyta książki i
        > artykuły oraz odpowiada na codzienne pytania?

A Ty jak korzystasz z AI? Czy w ogóle korzystasz i dlaczego?
        • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 20:09
          Czy te pytania napisał generator…? 😱
          • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:47
            No ba, suellen nie istnieje. Suellen to AI...rozmawiamy z AI 😅
    • profes79 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 07:15
      Te wymieniane w dyskusjach wady AI mają jedną zasadniczą cechę. Mówimy o "teraz". Znowu - AI zrobiło znaczący krok naprzód przez ostatni zaledwie rok czy dwa. Ma swoje zalety i swoje zastosowania; podobnie jak w przypadku np. wiki czy google translator nie można jego wytworów brać całkowicie bezkrytycznie, niemniej jednak potrafi on stanowić znaczącą pomoc w wyszukiwaniu i segregowaniu informacji o ile takiego GPT nie traktuje się jako nieomylnej wyroczni. Za kolejny rok czy dwa może się okazać, że systemy wyszukiwania i segregowania informacji ulegną znacznej poprawie. Wciąż o prawdziwym AI będziemy mogli mówić jak GPT będzie sobie radzić w pełni samodzielnie; w tej chwili mamy do czynienia przede wszystkim z bardzo zaawansowaną wyszukiwarką internetową.
      • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 10:08
        profes79 napisał:

> egną znacznej poprawie. Wciąż o prawdziwym AI będziemy mogli mówić jak GPT będz
        > ie sobie radzić w pełni samodzielnie; w tej chwili mamy do czynienia przede wsz
        > ystkim z bardzo zaawansowaną wyszukiwarką internetową.

To nie jest wyszukiwarka internetowa. Poczytaj sobie o LLM:
        pl.wikipedia.org/wiki/Du%C5%BCy_model_j%C4%99zykowy
    • klaramara33 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 09:10
      Zawsze trzeba mieć głowę na karku przy stosowaniu jaiejkolwiek technologii. To jest wsparcie nas a nie zastępnik naszego mózgu. Pułapki najgorsze jakie tworzy AI, to podstępne wyłudzanie kasy.
    • leosia-wspaniala Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 09:39
      Jej, ale fajnie, że nas tak edukujesz smile Mogłabyś jeszcze napisać dlaczego Słońce zachodzi?
      • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 10:06
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Jej, ale fajnie, że nas tak edukujesz smile Mogłabyś jeszcze napisać dlaczego Słoń
        > ce zachodzi?

Ale przecież ona ma racje. Większość osób nawet tutaj myśli, że Chat GPT myśli, jest mniej lub bardziej inteligentny albo to rozbudowana wyszukiwarka. Poza paniami z IT oraz ewentualnie z wykształceniem matematyczno-statystycznym, to większość osób tego nie rozumie.
        • hanusinamama Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 11:44
          Łkam...
      • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 11:32

> Jej, ale fajnie, że nas tak edukujesz smile Mogłabyś jeszcze napisać dlaczego Słoń
        > ce zachodzi?

A może sama napiszesz jak używasz AI i czym ono dla ciebie jest?
        • leosia-wspaniala Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:19
          Nie ono, a ona. TA sztuczna inteligencja.
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:20

> Nie ono, a ona. TA sztuczna inteligencja.
            No to proszę podziel się swoimi przemyśleniami. Czym ONA jest ?
    • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 12:31
      To teraz wszystkie podśmiechujki z tego wątku i do tablicy. Proszę podzielić się swą wiedzą w temacie. Czym jest AI, jak się z nią obchodzisz, przykłady w jakich sytuacjiach korzystasz i co rozumiesz pod tym pojeciem? Własnymi słowami, żadnego kopiuj wklej. Jak jesteście takie hop do przodu, to proszę się podzielić wiedzą.
      • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 13:02
        spodziewasz się, że Ci odpowiedzą, zwłaszcza Leosia Wspaniała? big_grin
        • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 13:05
          bywalec.hoteli napisał:

> spodziewasz się, że Ci odpowiedzą, zwłaszcza Leosia Wspaniała? big_grin

Bardzo wątpliwe aby miały jakąkolwiek wiedzę w temacie, ale miło się zaskoczę jeśli któraś wyprowadzi mnie z błędu.
          • hanusinamama Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 13:23
            Sueelen serio sądzisz, że ktoś ci nie odpowiada bo nie ma wiedzy?
            Nie wpadłaś na pomysł, że nie chcą ci odpowiedzieć?
          • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 08:43
            sueellen napisała:

> Bardzo wątpliwe aby miały jakąkolwiek wiedzę w temacie, ale miło się zaskoczę j
            > eśli któraś wyprowadzi mnie z błędu.

Myślę po jakości odpowiedzi, że jednak trzeba nieść tę wiedzę i tłumaczyć.
            Może zacznij od opowiedzenia historii sztucznej inteligencji, kiedy się zaczęła i jak zmieniała przez wieki i kto wprowadził takie pojęcie do świata nauki:
            en.wikipedia.org/wiki/History_of_artificial_intelligence
      • tania.dorada Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 14:11
        big_grin
      • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 20:36
        Ja na przykład wiem, że jak napiszesz chatowi gpt „proszę, wymyśl mi do brief opowiadania pt Ematkowe opowieści, w którym Princes będzie żoną Smoczego Płomienia i beda mieć dzieci o imionach x,y,z, robiących cośtam costam” to on stworzy ten brief wg wytycznych, co bynajmniej nie będzie oznaczało, że „zmyśla”… 🤔 Albowiem jeśli napiszesz „o czym jest książka Ematkowe opowieści autorstwa Sueellen?” to chat odpowie, że takiej książki nie odnalazł…
        • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 21:10
          memphis90 napisała:

> Ja na przykład wiem, że jak napiszesz chatowi gpt „

Bardzo dobrze. Czy jeszcze cos wiesz na ten temat?

W jaki praktyczny sposób możesz go wykorzystać?
          • memphis90 Re: Wątek obalający mity związane z AI 03.12.24, 21:26
            A czego jeszcze nie wiesz, a chciałabyś się dowiedzieć…? Ja naprawdę nie mam parcia na niesienie kagańca oświaty, a tym bardziej krużganka- ja się tylko naśmiewam z odkrywczego „uświadamiania” oczywistości. A jak sobie przypomnę, jak nas z równym zapałem pouczałaś, że lockdown jest super, bo można nie chodzić do roboty, tylko pić kakao i karmić sarny we mgle poranka… 🤣🤣🤣
            • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 08:46
              memphis90 napisała:

> A czego jeszcze nie wiesz, a chciałabyś się dowiedzieć…? Ja naprawdę nie mam pa
              > rcia na niesienie kagańca oświaty, a tym bardziej krużganka- ja się tylko naśmi
              > ewam z odkrywczego „uświadamiania” oczywistości. A jak sobie przypomnę, jak n
              > as z równym zapałem pouczałaś, że lockdown jest super, bo można nie chodzić do
              > roboty, tylko pić kakao i karmić sarny we mgle poranka… 🤣🤣🤣
              >

Dokładnie. I wie to każdy kto ma pojęcie o tym jak działają LLMs. Może trzeba Suellen jakiś mity obalic...
      • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 08:55
        sueellen napisała:

> To teraz wszystkie podśmiechujki z tego wątku i do tablicy. Proszę podzielić s
        > ię swą wiedzą w temacie. Czym jest AI, jak się z nią obchodzisz, przykłady w ja
        > kich sytuacjiach korzystasz i co rozumiesz pod tym pojeciem? Własnymi słowami,
        > żadnego kopiuj wklej. Jak jesteście takie hop do przodu, to proszę się podzieli
        > ć wiedzą.

Używam chatgpt do pisania kodu, głównie Python i Java, alw zdarza się że coś musze poprawić albo dodać w .net (o którym nie mam pojecia) to wtedy każe mu przetłumaczyć mój kod w Pythonie.
        Używam go do zaplanowania implementacji czegoś, kiedy sam nienchce mi się kombinować. Wpisuję mu warunki brzegowe gdzie ma być compute machine, z jakim templatem (czy ma być np Apache na tym czy coś innego) i jaki cluster spinowac i loedy, opisuje warunki sieci, z czym ma się łączyć zewnętrznie i wewnętrznie i jakie API włączyć.z jakim środowiskiem ma być to połączone i jakie mają być zabezpiec,enia sieci.

I on mi robi plan działania, posze kawałki skryptu do terraform czy innych. Podpowiada niektóre trudniejsze dla mnie rzeczy np dociera, albo jakiś dataflow.

Pytam jak siw muszę czegoś nauczyć nowego, żeby mi podał przyjlad implementacji, no i on mi pisze... A ja sobie mogę wtedy powtórzyć, bez konieczności wertowania całej sicie i forów technicznych.

Używam też chatgpt to formułowania zwiezlych wypowiedzi na temat zdrowia, żeby np obalać niektóre bzdury które niektóre forumki wypisują.. chatgpt robi to zwięźlej niz potrafiłabym sama. A czasem uzupelnia moja własna wiedzę.
        • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 14:55
          no to pytanie kiedy Ciebie zastąpi Brenya, jeśli twoja praca jest tak zastępowalna przez zwykły ChatGPT?
          • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 16:14
            bywalec.hoteli napisał:

> no to pytanie kiedy Ciebie zastąpi Brenya, jeśli twoja praca jest tak zastępowa
            > lna przez zwykły ChatGPT?

Ja używam w pracy namiętnie. Kiedyś było tak. Drukujemy raport z systemu, biorę linijkę, ołówek , otwieram 3 - 4 różne inne raporty i następnie ręcznie linijka po linijce lecę i wprowadzam dane które naprawiają wyłapane luki.

Dziś stworzyliśmy raport ( pisze my) bo to praca kilku osób który ściąga jeden po drugim pięć różnych raportów, mieli, wrzuca do Excela a potem sam spowrotem wprowadza do systemu. Musi to być w excelu bo nasz raport wykonuje "tylko" 80% pracy. Mieli te raporty i kalkuluje pół godziny, ale w tym czasie pije kawkę albo pisze na emamtce. Niestety nadal mam trochę do poprawy ręcznie bo wszystkiego nie zrobi. Bez chata nie napisalibyśmy tych kodów, musiałabym zatrudnić programistę za 50 tysi a i tak nie wiadomo czy by stworzył. Do tego czasem kod się psuje. Wystarczy że jakiś dureń mi coś w systemie zmieni, doda kolumnę do tabelki albo zmieni nazwę. W takich sytuacjach używam chata jako tłumacza, by mi kod przetłumaczył na ludzki język, jestem w stanie wyłapać w którym miejscu jest błąd i co muszę poprawić. I jestem to w stanie zrobić sama, bez zatrudnienia programisty za ciężkie pieniądze.

Innymi słowy, chat człowieka nie zastąpi, człowiek i tak musi trzymać rękę na pulsie i korygować.

Inny przykład. Robię multum prezentacji i filmików instruktażowych w pracy. Ale nie chcę w nich mojego głosu bo o ile mogę uczyć to niektóre filmiki oglądają tysiące osób, a ja nie jestem angielskim lektorem. Używam stale AI które przerabia mój głos. Brzmi bardzo naturalnie, bo to "nadal ja" ( nie chodzi o czytany tekst ale nakładkę ma mój głos).
            • bywalec.hoteli Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 16:57
              To pierwsze : zabawa z Excelem i raportami: nie wystaeczy Ci Power Automate?
              • sueellen Re: Wątek obalający mity związane z AI 06.12.24, 21:42
                bywalec.hoteli napisał:

> To pierwsze : zabawa z Excelem i raportami: nie wystaeczy Ci Power Automate?

Ochh, czekam aż włącza... Może w przyszłym roku dadzą dostęp . Im większa firma tym większe opóźnienia z wprowadzeniem tego typu narzędzi. Biurokracja rules.
            • brenya78 Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 12:15
              "Bez chata nie napisalibyśmy tych kodów, musiałabym zatrudnić programistę za 50 tysi a i tak nie wiadomo czy by stworzył."

Jesli masz na myśli macro do Excela I zintegrwowanie z jakims innym systemem, to robilam takie rzeczy 20 lat temu, jak jeszcze 50tysi nie zarabialam. Teraz robia to absolwenci po liceum.

"jakiś dureń mi coś w systemie zmieni, doda kolumnę do tabelki"

O jak milo. Dureń bo zmienil coś w systemie nie wiedzac że sierota biurowa suellen potrzebuje do swojej niszowej tabelki w Excelui jej sie kod napisany na kolanie rozwalil.... Bosz jakie ty masz pojęcie to aż boli.
      • princesswhitewolf Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 15:48
        No robie rozne rzeczy z AI w robocie. W sumie edytor tekstu najmniej. Pomaga mi zrobic rozne funkcje ulatwiajace cos
    • anorektycznazdzira Re: Wątek obalający mity związane z AI 04.12.24, 01:14
      Dużo bredzi, ale do napisania draftu jakiegokolwiek nawet specjalistycznego tekstu, który potrafisz następnie sprawdzić są bardzo przydatne.
      Są też całkiem dobre do zmiany stylu, np. na bardziej/mniej oficjalny, ciepły, koleżeński, entuzjastyczny- i co tam sobie zamarzysz, a także, do pewnego stopnia, do korekt gramatycznych, ale raczej do popularnych języków, jak angielski.
    • kasiamat00 Re: Wątek obalający mity związane z AI 07.12.24, 11:54
      Przede wszystkich LLM-y sa drogie, albo i bardzo drogie. Nie tylko wytrenowanie, ale tez kazde zapytanie do juz wytrenowanego modelu. Chyba nawet platne modele obecnie nie kosztuja tyle ile powinny, i to sie wczesniej lub pozniej skonczy, bo po prostu skoncza sie pieniadze na przepalanie na to.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka