Dodaj do ulubionych

Jak sprawdzić? Pani sprzątająca

05.12.24, 19:09
Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania a ponieważ zostanie sama muszę sprawdzić, czy mi zagląda do szafek, do których nie chcę żeby zaglądała.
Jakieś pomysły jak to sprawdził?
Kamer w domu nie mam.

Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:13
      Metody wywiadu i kontrwywiadu. Np. malutki strzępek karteczki między brzegiem spodu szafki a drzwiczkami - wyleci przy otwarciu (o ile domknięcie jest ścisłe).
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:29
        Bez sensu, może wylecieć jeśli będzie drzwiczki wycierać z kurzu.
        • mika_p Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:42
          Nie wiesz, jakie autorka wątku ma szafki, jaki zakres zadań ma pani sprzątająca, ale już wiesz, że bez sensu.
          Co proponujesz innego?
      • mizantropka_20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:07
        Ja bym zamontowała w szafce taką pięść na sprężynie, wyskakującą po otworzeniu szafki. Przy odbiorze prac bardzo uważnie zeskanowałabym wzrokiem fizys pani, czy nie ma na nim śladów kontaktu z wirującą pięścią. A poważnie, dlaczego zgadzasz się na ogarnianie mieszkania pod swoją nieobecność, skoro masz fobię szafkową?
        • pampelune Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:09
          mizantropka_20 napisała:

> Ja bym zamontowała w szafce taką pięść na sprężynie, wyskakującą po otworzeniu
          > szafki.

Lepiej bym tego nie ujęła.
        • panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:23
          Ja bym tego fobią nie nazwała, pomysł z pięścią sobie zwiwualizowalam- podoba mi się.
          Sytuacja awaryjna więc pomysłów szukam. Te z kontrwywiadu też mi się podobają.
      • 71tosia Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 22:31
        Zamknij na klucz, chyba masz gdzieś w domu takie szafki? Ewentualnie włóż te rzeczy których nie chcesz by ktoś oglądał do dużej koperty i zaklej, nawet jaki pani otworzy szafke to będą bezpieczne.
    • lisa_56 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:58
      Może lekko uchylić żęby wytrzeć kurz z drzwiczek. Trochę nieładnie, sama chcesz ją zostawić w domu bo tak ci wygodnie a ona ponosi konsekwencje (nawet jezeli o tym nie wie) bo ją posądzasz, że będzie ci grzebac po szafkach. Może to wcale nie jest az tak ciekawe dla innych co masz w szafkach, jak ci sie wydaje.
      • zyciemniekocha2000 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:07
        Jak bym miala sprzatac cudze mieszkanie, to bym sie starala jak najszybciej uwinac a nie jeszcze tracic czas zagladajac do cudzych szafek
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:14
          Biorąc pod uwagę, ile czasu spędzała moja pani sprzątająca na gapieniu się w telefon, to chyba niekoniecznie.
      • panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:25
        Pewnie nie uwierzysz ale wcale nie jest mi z tym wygodnie.
    • imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:12
      Po prostu zaklej szafki taśmą. Bez przejmowania się co ona sobie pomyśli. Twoje szafki - możesz je kleić jak masz taki kaprys.
      • marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:16
        Przecież taśmę można odkleić.
        • imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:24
          Ale jak odkleisz to nie da rady jej przykleić spowrotem tak , żeby nie było widać, że zużyta. Myślę, że pani sprzątającą ma tego świadomość i pewnie nie przyjdzie z własną taśmą żeby zatrzeć ślady ''zbrodni''.
        • alpepe Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:21
          No to tylko pieczęć big_grin Zalakowane i koniec.
          • blahblah2 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:30
            Pieczęć z wosku z odbitym herbem rodzinnym😂
    • alexis1121 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:26
      Jeżeli masz szafki ze wstydliwymi rzeczami, to może lepiej będzie jak je zabierzesz. Powiem szczerze, że nigdy nie podglądałam i nie sprawdzałam pań, które mi pomagały ale dałaś mi do myślenia. Na pewno w sklepach detektywistycznych znajdziesz nanny cam i rzeczy w tym stylu.
      • panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:27
        Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu?
        • taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:32
          Może w tych szafkach trzymasz majtki?

Majtki zwykła rzecz, ale mało kto chce je demonstrować paniom sprzątającym.

• panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:36
            Ale że majtki wstydliwe? No nie pomyślałam o tym
            • taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:51
              No dla mnie tak. Jak złota rączka ma zmieniać lampki w łazience, to nie piorę wtedy majtek, co ma je oglądać, zresztą to brak szacunku dla niego.

• anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:43
                Czyste majtki to brak szacunku?
                • marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:51
                  Moją babcia też ma taką małą obsesję na punkcie majtek, wzbrania się nawet przed wyrzuceniem ich ( znoszonych) do śmieci, bo co sobie ktoś pomyśli.
                  • anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:08
                    Przerabia te stare na ściereczki? Moja miała lekką obsesję, by nogi umyć przed pójściem spać, bo jakby co, to wstyd być z brudnymi wynoszoną.
                    • marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:10
                      Na szczęście nie, ale chce je nadal nosić- bo jeszcze dobre.
              • bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:13
                Tak. Tzw obraża majtkowa. Potraktowani suszacymi się majtkami fachowcy muszą to sobie potem oswajać na terapii, często parę lat
                • anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:45
                  Aaa, to o suszenie na widoku chodzi.
        • alexis1121 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:10
          Nie trzymam ani cennych, ani wstydliwych rzeczy w domu mówiąc szczerze. Ale przypomniało mi się- jeżeli masz kosz na brudne ubrania to może ukryj te cenne/wstydliwe przedmioty w ciuchach.
          • bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:14
            Kosz na nudne ciuchy i bieliźniarka to pierwsze miejsca, które sprawdzają złodzieje smile
            • anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:46
              Oni wszystkie sprawdzają. Trzeba mieć sejf.
        • przepio Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 13:39
          panna_lila napisała:

> Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu?

Tak sobie myślę, że dla mnie zadanie Twojego pytania byłoby wstydliwe. Nie ufasz, nie wierzysz - nie bierz nikogo obcego do domu.
        • eva_evka Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 20:10
          panna_lila napisała:

> Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu?

Cenne rzeczy, dokumenty trzymamy w sejfie. Jeśli nie masz, to w zamykanej na klucz w szafce.
          Jeśli masz obawy, że Pani sprzątająca weźmie sobie jakiś brylant (swoją drogą to wcale nie jest takie nieprawdopodobne, zwłaszcza w przypadku osób z agencji) to po prostu jednorazowo przenieś je do zamykanej szafki a klucz weź ze sobą.
          My w domowym pokoju biurowym mamy wszystkie szafy zamykane na klucz. Jak nasz Pani sprzątająca złamała nogę i przychodziła inna to niestety, cała biżuterię raz w tygodniu pakowaliśmy w pudełko i wymosiliśmy do tych zamykanych szafek
          Może to komuś się wydawać śmieszne, ale kolejnym razem też bym rąk zrobiła.
    • alina460 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:43
      Już współczuję tej pani.
      • 1maja1 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:29
        Ja tez,! A taka podejrzliwosc wobec ludzi musi byc uciazliwa w zyciu🤦‍♀️
        • taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:33
          No i jest, może autorka też wolałaby być mniej podejrzliwa.
        • panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:50
          Nie nazwałabym tego podejrzliwością, raczej jak na drodze - zasadą ograniczonego zaufania😉
          • brenya78 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 22:37
            panna_lila napisała:

> Nie nazwałabym tego podejrzliwością, raczej jak na drodze - zasadą ograniczoneg
            > o zaufania😉

A masz powody sadzic ze zachowanie pani wskazuje na to ze bedzie ci grzebac po szafkach?

Przeczytaj zasade ograniczonego zaufania bo najwidoczniej nie masz pojęcia co ona mówi.
            • droch Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:57
              A jakie ma przesłanki, żeby bezgranicznie wierzyć nieznanej osobie?
      • panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:35
        alina460 napisała:

> Już współczuję tej pani.
        Nie będzie miała tak źle, wysprzątałam trochę mieszkanie na jej przyjście😉
        • mizantropka_20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:54
          🙂🙂🙂, ja nie dość, że sprzątam na jej przyjście, to jeszcze sprzątam z nią! Oczywiście czujnie zerkając, jak się mają drzwi od szafek😉
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:26
        Dokładnie, takie osoby nie powinny się innym uprzykrzać, tylko same sobie sprzątać. A rzeczy cenne to się trzyma w domowym sejfie a nie w szafkach i nie trzeba się uciekać do dziecinady i idiotyzmów
        • myszova Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:24
          Niestety nie ma lepszego sposobu niż osobisty nadzór. Gdy przychodzi pierwszy raz sprzątać nowa pani zawsze zostaję w domu. Ona też lepiej się wtedy czuje, poza tym zawsze są jakieś pytania dotyczące domu i kwestii technicznych.
    • czcigodnystarzec Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 09:16
      panna_lila napisała:
      > Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania

Nie rozumiem po co komuś jakaś pani do ogarnięcia mieszkania.
      Wystarczy nie robić z mieszkania chlewu i żadna pani nie jest potrzebna.
      • anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 09:18
        Zlota mysl.
      • imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:38
        czcigodnystarzec napisał(a):

> panna_lila napisała:
        > > Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania
        >
        > Nie rozumiem po co komuś jakaś pani do ogarnięcia mieszkania.
        > Wystarczy nie robić z mieszkania chlewu i żadna pani nie jest potrzebna.
        >
        >

Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kłaliti tajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne majtki. Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek dla Hassana z Uber eats, potem dla Svietki od majtek - na coś trzeba wydawać specjalistyczną pensję.
        • nenia1 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:43
          imponderabilia20 napisała:

> Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kłaliti t
          > ajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne majtki.
          > Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek (...)

ojej, co tak skromnie, o zaprzyjaźnieniu jeszcze wspomnij big_grin
          • imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 19:04
            nenia1 napisała:

> imponderabilia20 napisała:
            >
            > > Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kła
            > liti t
            > > ajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne ma
            > jtki.
            > > Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek (...)
            >
            > ojej, co tak skromnie, o zaprzyjaźnieniu jeszcze wspomnij big_grin

Zaprzyjaźnienie to kolejny etap - jak już ematka wyczai że Svieta jej jednak w majtkach nie grzebie. A ukoronowaniem - po skończeniu bej pracy - wspolne zamówienie kebaba przez Uber eats i tippowanie Hassanowi (oczywiście, zaprzyjaźnionemu) a jakże 🤣🤣
    • bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:16
      Matka Alexandra Portnoya przed przyjściem jej sprzątającej schwarce rozsypywała po całym domu dolara w kilkucentowkach. A potem liczyła, czy się zgadza.
    • blahblah2 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:39
      Czy dożyje czasów, kiedy dostępne będą roboty w rozsądnych cenach ,które nastawia pranie, wypracują, ułożą, zrobią obiad, wyjdą z psem kiedy jestem w pracy.
      • elinborg Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:50
        Niestety zawsze jest obawa, że się zbuntują😉.
        Polecam "Ja, robot".
      • droch Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 18:01
        Taki robót już istnieje i nazywa się „partner”. Ale trzeba wybrać dobry model 😉
        • bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 18:21
          Cusz, jak się popatrzy na statystyki, to ten robót w większości polskich domów nazywa się "partnerka".
      • czcigodnystarzec Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 19:59
        blahblah2 napisał(a):
        > Czy dożyje czasów, kiedy dostępne będą roboty w rozsądnych cenach ,które nastaw
        > ia pranie, wypracują, ułożą, zrobią obiad, wyjdą z psem kiedy jestem w pracy.

Robot będzie pracował za ciebie.
        Po pracy będzie sprzątał, gotował itp.
        Ty żeby się nie nudzić możesz wychodzić z pieskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka