panna_lila 05.12.24, 19:09 Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania a ponieważ zostanie sama muszę sprawdzić, czy mi zagląda do szafek, do których nie chcę żeby zaglądała. Jakieś pomysły jak to sprawdził? Kamer w domu nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:13 Metody wywiadu i kontrwywiadu. Np. malutki strzępek karteczki między brzegiem spodu szafki a drzwiczkami - wyleci przy otwarciu (o ile domknięcie jest ścisłe). Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:29 Bez sensu, może wylecieć jeśli będzie drzwiczki wycierać z kurzu. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:42 Nie wiesz, jakie autorka wątku ma szafki, jaki zakres zadań ma pani sprzątająca, ale już wiesz, że bez sensu. Co proponujesz innego? Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:07 Ja bym zamontowała w szafce taką pięść na sprężynie, wyskakującą po otworzeniu szafki. Przy odbiorze prac bardzo uważnie zeskanowałabym wzrokiem fizys pani, czy nie ma na nim śladów kontaktu z wirującą pięścią. A poważnie, dlaczego zgadzasz się na ogarnianie mieszkania pod swoją nieobecność, skoro masz fobię szafkową? Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:09 mizantropka_20 napisała: > Ja bym zamontowała w szafce taką pięść na sprężynie, wyskakującą po otworzeniu > szafki. Lepiej bym tego nie ujęła. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:23 Ja bym tego fobią nie nazwała, pomysł z pięścią sobie zwiwualizowalam- podoba mi się. Sytuacja awaryjna więc pomysłów szukam. Te z kontrwywiadu też mi się podobają. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 22:31 Zamknij na klucz, chyba masz gdzieś w domu takie szafki? Ewentualnie włóż te rzeczy których nie chcesz by ktoś oglądał do dużej koperty i zaklej, nawet jaki pani otworzy szafke to będą bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
lisa_56 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 19:58 Może lekko uchylić żęby wytrzeć kurz z drzwiczek. Trochę nieładnie, sama chcesz ją zostawić w domu bo tak ci wygodnie a ona ponosi konsekwencje (nawet jezeli o tym nie wie) bo ją posądzasz, że będzie ci grzebac po szafkach. Może to wcale nie jest az tak ciekawe dla innych co masz w szafkach, jak ci sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
zyciemniekocha2000 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:07 Jak bym miala sprzatac cudze mieszkanie, to bym sie starala jak najszybciej uwinac a nie jeszcze tracic czas zagladajac do cudzych szafek Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:14 Biorąc pod uwagę, ile czasu spędzała moja pani sprzątająca na gapieniu się w telefon, to chyba niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:25 Pewnie nie uwierzysz ale wcale nie jest mi z tym wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:12 Po prostu zaklej szafki taśmą. Bez przejmowania się co ona sobie pomyśli. Twoje szafki - możesz je kleić jak masz taki kaprys. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:16 Przecież taśmę można odkleić. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:24 Ale jak odkleisz to nie da rady jej przykleić spowrotem tak , żeby nie było widać, że zużyta. Myślę, że pani sprzątającą ma tego świadomość i pewnie nie przyjdzie z własną taśmą żeby zatrzeć ślady ''zbrodni''. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:21 No to tylko pieczęć Zalakowane i koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:30 Pieczęć z wosku z odbitym herbem rodzinnym😂 Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:26 Jeżeli masz szafki ze wstydliwymi rzeczami, to może lepiej będzie jak je zabierzesz. Powiem szczerze, że nigdy nie podglądałam i nie sprawdzałam pań, które mi pomagały ale dałaś mi do myślenia. Na pewno w sklepach detektywistycznych znajdziesz nanny cam i rzeczy w tym stylu. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:27 Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu? Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:32 Może w tych szafkach trzymasz majtki? Majtki zwykła rzecz, ale mało kto chce je demonstrować paniom sprzątającym. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:36 Ale że majtki wstydliwe? No nie pomyślałam o tym Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:51 No dla mnie tak. Jak złota rączka ma zmieniać lampki w łazience, to nie piorę wtedy majtek, co ma je oglądać, zresztą to brak szacunku dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:43 Czyste majtki to brak szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:51 Moją babcia też ma taką małą obsesję na punkcie majtek, wzbrania się nawet przed wyrzuceniem ich ( znoszonych) do śmieci, bo co sobie ktoś pomyśli. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:08 Przerabia te stare na ściereczki? Moja miała lekką obsesję, by nogi umyć przed pójściem spać, bo jakby co, to wstyd być z brudnymi wynoszoną. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:10 Na szczęście nie, ale chce je nadal nosić- bo jeszcze dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:13 Tak. Tzw obraża majtkowa. Potraktowani suszacymi się majtkami fachowcy muszą to sobie potem oswajać na terapii, często parę lat Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:45 Aaa, to o suszenie na widoku chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:10 Nie trzymam ani cennych, ani wstydliwych rzeczy w domu mówiąc szczerze. Ale przypomniało mi się- jeżeli masz kosz na brudne ubrania to może ukryj te cenne/wstydliwe przedmioty w ciuchach. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:14 Kosz na nudne ciuchy i bieliźniarka to pierwsze miejsca, które sprawdzają złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:46 Oni wszystkie sprawdzają. Trzeba mieć sejf. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 13:39 panna_lila napisała: > Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu? Tak sobie myślę, że dla mnie zadanie Twojego pytania byłoby wstydliwe. Nie ufasz, nie wierzysz - nie bierz nikogo obcego do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 20:10 panna_lila napisała: > Dlaczego pomyślałaś o wstydliwych a nie o cennych? Masz szafki wstydu? Cenne rzeczy, dokumenty trzymamy w sejfie. Jeśli nie masz, to w zamykanej na klucz w szafce. Jeśli masz obawy, że Pani sprzątająca weźmie sobie jakiś brylant (swoją drogą to wcale nie jest takie nieprawdopodobne, zwłaszcza w przypadku osób z agencji) to po prostu jednorazowo przenieś je do zamykanej szafki a klucz weź ze sobą. My w domowym pokoju biurowym mamy wszystkie szafy zamykane na klucz. Jak nasz Pani sprzątająca złamała nogę i przychodziła inna to niestety, cała biżuterię raz w tygodniu pakowaliśmy w pudełko i wymosiliśmy do tych zamykanych szafek Może to komuś się wydawać śmieszne, ale kolejnym razem też bym rąk zrobiła. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 20:43 Już współczuję tej pani. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:29 Ja tez,! A taka podejrzliwosc wobec ludzi musi byc uciazliwa w zyciu🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:33 No i jest, może autorka też wolałaby być mniej podejrzliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:50 Nie nazwałabym tego podejrzliwością, raczej jak na drodze - zasadą ograniczonego zaufania😉 Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 22:37 panna_lila napisała: > Nie nazwałabym tego podejrzliwością, raczej jak na drodze - zasadą ograniczoneg > o zaufania😉 A masz powody sadzic ze zachowanie pani wskazuje na to ze bedzie ci grzebac po szafkach? Przeczytaj zasade ograniczonego zaufania bo najwidoczniej nie masz pojęcia co ona mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:57 A jakie ma przesłanki, żeby bezgranicznie wierzyć nieznanej osobie? Odpowiedz Link Zgłoś
panna_lila Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:35 alina460 napisała: > Już współczuję tej pani. Nie będzie miała tak źle, wysprzątałam trochę mieszkanie na jej przyjście😉 Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 05.12.24, 21:54 🙂🙂🙂, ja nie dość, że sprzątam na jej przyjście, to jeszcze sprzątam z nią! Oczywiście czujnie zerkając, jak się mają drzwi od szafek😉 Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 07:26 Dokładnie, takie osoby nie powinny się innym uprzykrzać, tylko same sobie sprzątać. A rzeczy cenne to się trzyma w domowym sejfie a nie w szafkach i nie trzeba się uciekać do dziecinady i idiotyzmów Odpowiedz Link Zgłoś
myszova Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 08:24 Niestety nie ma lepszego sposobu niż osobisty nadzór. Gdy przychodzi pierwszy raz sprzątać nowa pani zawsze zostaję w domu. Ona też lepiej się wtedy czuje, poza tym zawsze są jakieś pytania dotyczące domu i kwestii technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 09:16 panna_lila napisała: > Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania Nie rozumiem po co komuś jakaś pani do ogarnięcia mieszkania. Wystarczy nie robić z mieszkania chlewu i żadna pani nie jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:38 czcigodnystarzec napisał(a): > panna_lila napisała: > > Mam jutro nieoczekiwanie nową panią do ogarnięcia mieszkania > > Nie rozumiem po co komuś jakaś pani do ogarnięcia mieszkania. > Wystarczy nie robić z mieszkania chlewu i żadna pani nie jest potrzebna. > > Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kłaliti tajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne majtki. Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek dla Hassana z Uber eats, potem dla Svietki od majtek - na coś trzeba wydawać specjalistyczną pensję. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:43 imponderabilia20 napisała: > Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kłaliti t > ajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne majtki. > Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek (...) ojej, co tak skromnie, o zaprzyjaźnieniu jeszcze wspomnij Odpowiedz Link Zgłoś
imponderabilia20 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 19:04 nenia1 napisała: > imponderabilia20 napisała: > > > Nic nie rozumiesz. Ematka, ta rasowa, musi mieć czas na swój ematkowy kła > liti t > > ajm - nie po to wyuczyła się na przewąską specjalistkę, by prać własne ma > jtki. > > Poza tym - to kolejna okazja by dać napiwek. Napiwek (...) > > ojej, co tak skromnie, o zaprzyjaźnieniu jeszcze wspomnij Zaprzyjaźnienie to kolejny etap - jak już ematka wyczai że Svieta jej jednak w majtkach nie grzebie. A ukoronowaniem - po skończeniu bej pracy - wspolne zamówienie kebaba przez Uber eats i tippowanie Hassanowi (oczywiście, zaprzyjaźnionemu) a jakże 🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 10:16 Matka Alexandra Portnoya przed przyjściem jej sprzątającej schwarce rozsypywała po całym domu dolara w kilkucentowkach. A potem liczyła, czy się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:39 Czy dożyje czasów, kiedy dostępne będą roboty w rozsądnych cenach ,które nastawia pranie, wypracują, ułożą, zrobią obiad, wyjdą z psem kiedy jestem w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 17:50 Niestety zawsze jest obawa, że się zbuntują😉. Polecam "Ja, robot". Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 18:01 Taki robót już istnieje i nazywa się „partner”. Ale trzeba wybrać dobry model 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 18:21 Cusz, jak się popatrzy na statystyki, to ten robót w większości polskich domów nazywa się "partnerka". Odpowiedz Link Zgłoś
czcigodnystarzec Re: Jak sprawdzić? Pani sprzątająca 06.12.24, 19:59 blahblah2 napisał(a): > Czy dożyje czasów, kiedy dostępne będą roboty w rozsądnych cenach ,które nastaw > ia pranie, wypracują, ułożą, zrobią obiad, wyjdą z psem kiedy jestem w pracy. Robot będzie pracował za ciebie. Po pracy będzie sprzątał, gotował itp. Ty żeby się nie nudzić możesz wychodzić z pieskiem. Odpowiedz Link Zgłoś