dwa_kubki_herbaty Re: Masło i cukier 08.12.24, 14:19 Kocham masełko, nic innego go nie zastąpi. Nie jadam pieczywa więc problem ze smarowaniem odpada, ale jajeczka tylko na maselku, jak piekę to tylko masło. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Masło i cukier 08.12.24, 14:32 Ja. Maslo rzadko np do kalafiora i to w znikomych ilosciach Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: Masło i cukier 08.12.24, 17:57 Używam i masła i cukru, słodzę i kawę i herbatę 3 łyżeczkami, lubię taki ulepek, piekę ciasta, masłem smaruje chleb, lubię dodać łyżkę masła do zupy. Jeśli ci chodzi o ceny, nie cierpię z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: Masło i cukier 08.12.24, 19:25 Masło używamy, cukier kupuję do świątecznych wypieków tylko . Nie cierpię, bo i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Masło i cukier 08.12.24, 20:09 1. Nieuzywane zanika. 2. Wszytko dla ludzi ale w granicach rozsadku Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Masło i cukier 08.12.24, 20:37 cukier, najczesciej trzcinowy-jesli mozna- wylacznie do wypiekow i ewentualna szczypta tam gdzie potrzeba (mizeria z ogorkow, surowka z kapusty), wiecej do marynaty herbaty nie slodze od wielu wielu lat, kawy pije, gdyz bez mleka i cukru nie jestem w stanie wypic starannie czytam etykiety, zeby uniknac dodatkowego cukru ale tez nie popadam w przesade maslo uzywam, jak wyzej-wypieki, kanapki, smaze na klarowanym Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Masło i cukier 08.12.24, 22:45 Ja nie uzywam masła wcale (bo nie mogę mleka i jego przetworów), cukier tylko sporadycznie w wypiekach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Masło i cukier 09.12.24, 08:48 Masła używam do gotowania, cukrem słodzę herbate z cytryną, taka mi najbardziej smakuje. Mąż słodzi kawę. Czasem upiekę jakieś ciasto to tam i jedno i drugie bywa, że jest :p Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Masło i cukier 09.12.24, 08:52 Cukru używam do wypieków, do naleśników, do przetworów. Nie słodzimy odkąd jesteśmy dorośli, czyli ponad 20 lat. Masła nie używam od pół roku gdzieś, przestało mi smakować z dnia na dzień. Dzieci nie jedzą, mąż nie je, a mam duży zapas zamrożonego. Trzeba będzie coś upiec chyba na nim Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Masło i cukier 09.12.24, 12:10 Masła schodzi u nas całkiem sporo. Rzadko piekę ciasta, ale jeżeli już, to wyłącznie na maśle. Często piekę rybę, zawsze dodaję masło, do wołowiny też niezbędne tak jak i wino Do risotto, do rozmaitych dahli itp. Do jajecznicy i omletów. Kanapek nie jemy, ale jak pojawia się bagietka od Vincenta to nie mogę się oprzeć i zjadam kawałek grubo posmarowany solonym masłem. Herbaty i kawy nie słodzę, ale cukier trzcinowy zawsze jest, robię dużo dań koreańskich, prawie w każdym jest trochę cukru, a wczoraj do marynowanej rzodkwi całkiem sporo dodałam. Córce robię raz w tyg. kogel-mogel Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Masło i cukier 09.12.24, 12:23 A przed chwią gamoń Błaszczak otworzył sejf z kostką masła. Na pewno schował skarb przed siepaczami Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś