Dodaj do ulubionych

Masło i cukier

07.12.24, 12:05
Pytanie nie do Dany. smile
Która eMatka nie używa prawie w ogóle?
U mnie np. bułki smaruje się serkiem homogenizowanym, herbatę żona okazjonalnie robi w dzbanku, z cytryną i słodzi miodem.
Masło kupujemy sporadycznie dla gości, tak jak i cukier dla słodzących.

Pytam, bo Naród Polski cierpi.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:08
      Masła używam głównie do gotowania i pieczenia. Dziecko czasem tosty smaruje. Cukier do pieczenia i różnych potraw. Mąż słodzi kawę i herbatę
      • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:11
        Podobno ludzie dzielą się na inteligentnych i tych, którzy słodzą kawę. smile
        • la_felicja Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:07
          Ja słyszałam, że herbatę smile
      • em_em71 Re: Masło i cukier 08.12.24, 18:19
        Masło tak, cukier nie.
    • pani.asma Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:14
      Masło dla gości ?

Maslo
      Jest akurat zdrowe na oczy i żadne chemiczne serki go nie zastąpią
      • gosiablo Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:36
        Dokładnie. Jakiś głos rozsądku, nieliczny ale zawsze
    • pffpffpff Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:16
      U mnie praktycznie bez cukru, za to masła przynajmniej kostka dziennie.
      • dominika9933 Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:33
        Kilogram cukru wystarcza mi na rok. Nie piekę, nie piję kawy, herbatę rzadko i wtedy słodzę. Kostkę masła mam na miesiąc, smaruję chleb masłem, ale niezbyt często go jem. Mieszkam sama.
        • senin1 Re: Masło i cukier 08.12.24, 19:29
          o, to tak, jak ja, Ja nawet herbaty nie slodze. Cukier czasem do gotowania mi sluzy
      • arthwen Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:44
        O, dziennie? A ja myślałam, że my dużo zużywamy smile
        Do czego aż tyle?
        • pffpffpff Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:03
          Do kanapek (tu króluje ja 😁, bo musi być grubo), smażenia i gotowania. Maslo i śmietana to najlepsze nośniki smaku. Mogę żyć bez cukru, ale bez masła i śmietany 30-36% - NIE.
          • net.sandra Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:25
            Zgadzam się, masło ma ogromny wpływ na smak i żadne oliwy tego nie zastąpią a śmietana tak samo, najlepsza 30 % .
            A czy to jest zdrowe to osobny temat.
            • qrka Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:44
              Masło to moja wielka miłość. Klarowane do smażenia i pieczenia, świeże do smarowania, gotowania, duszenia, nawet jakby to miała być łyżeczka jedna na sam koniec. Właśnie dla podkręcenia smaku. A zimne z lodówki mogę jeść nawet samo, bez dodatków.
              Ilościowo nie liczę, ale schodzą ogromne ilości masła w domu.
              Za to kilogramowa torba cukru wystarcza na pół roku co najmniej.
          • arthwen Re: Masło i cukier 07.12.24, 17:07
            Ja smażę na klarowanym, owszem, ale kostka dziennie to dla mnie naprawdę sporo. Masła do smarowania używa tylko dziecko (ja sporadycznie, mąż chyba jeszcze rzadziej), ale ileż tego masła zużyje do jednej bułki wink
            • pffpffpff Re: Masło i cukier 08.12.24, 18:38
              Ja mam trójkę dzieci wink
            • pffpffpff Re: Masło i cukier 08.12.24, 18:39
              A do bułki (swojej) zużywam konkretną ilość 🙊
              • arthwen Re: Masło i cukier 08.12.24, 21:10
                Spoko, po prostu mnie to zaskoczyło trochę smile Nikomu nie mam zamiaru żałować masła smile
    • jossin Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:29
      Nie używam dużo, ale używam. Lubię wybierać dobre masło, lubię masło smakowe z pietruszką, czosnkiem i odrobiną cytryny
      • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:38
        Rzeczywiście, zapomniałem o maśle ziołowym. Do kartofli, fasolki szparagowej, czy pierogów. To jest też masło, tak że ten ... Jednak używamy. smile
      • advanced48 Re: Masło i cukier 08.12.24, 18:46
        Polecam masło rakowe i szafranowe.
        • senin1 Re: Masło i cukier 08.12.24, 19:31
          a ja czosnkowe z bazylia (swieza)
    • arthwen Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:43
      Do pieczywa masła praktycznie nie używam, herbaty i kawy nie piję, wiec niejako z definicji nie słodzę.
      Ale cukru i masła schodzi bardzo dużo, właśnie do wypieków.
      • kaskaz1 Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:49
        Czy nie pijesz zadnych cieplych napojow?
        • arthwen Re: Masło i cukier 07.12.24, 17:10
          Piję big_grin Czekoladę na gorąco i grzane wino wink Ale to raz na jakiś czas. Herbatę też czasem pijam. W tym roku, łatwo akurat mi policzyć, piłam herbatę 2 razy wink Na co dzień, owszem, nie piję, piję głównie wodę i czasem sok, tłoczony, naturalny. I czasem mleko (zimne oczywiście).
    • homohominilupus Re: Masło i cukier 07.12.24, 12:51
      Jeśli miód dodasz do gorącej herbaty to masz sam cukier. Chyba, że herbatka przestygnie do ok 40 stopni.

Tak, używam cukru, masła i innych śmiercionośnych substancji.
      • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:04
        Gdyby nie żona, nie piłbym nawet herbaty z miodem. Piję dla tzw. "świętego spokoju", skoro uważa, że zdrowe.
    • la_felicja Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:11
      Ja. Tylko jak od wielkiego dzwonu piekę ciasto, ale nie piekłam już kilka lat.
      Na masło czasem sobie z mężem pozwalamy, ale rzadko, bo nie chcemy jeść za dużo pieczywa, przez większośc roku oboje się odchudzamy
      Do gotowania używam masła raz do roku - do polania wigilijnych pierogów z grzybami
      • ichi51e Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:33
        Jak to oboje przez większość roku się odchudzacie? To chyba bardzo nieskutecznie?
        • la_felicja Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:48
          No nieskutecznie, bo kuszą nas sery, alkohol, czekolada czasem, majonez, jakieś wyjścia do restauracji czasem...w pewnym wieku po prostu trzeba uważać na to, co się je, a jak się nie jest zbyt rygorystycznym, to waga nie leci tak szybko w dół. Jak stoi w miejscu, to już jest sukces
    • chatgris01 Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:12
      Masło musi być, ale cukru nie używamy praktycznie wcale.
    • al_sahra Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:29
      Cukier musi być, bo mniej więcej raz na rok odwiedza nas kuzyn, który słodzi herbatę. Też mniej więcej raz na rok coś piekę.

Masła używam sporo, do chleba i do potraw, mój mąż natomiast sporadycznie, bo woli oliwę. Więc przy jego nakryciu zawsze stoi butelka oliwy, a przy moim maselniczka.
    • pyza-wedrowniczka Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:36
      Masła idzie dużo do pieczenia - tarta lub szarlotka i od razu cała kostka z głowy. No i do smażenia też używamy, jajecznica na maśle czy jakieś podsuszone warzywa.

Na kanapki niewiele, bo czesto robimy je z innym smarowidłem (pasta, hummus, serwk), może raz na tydzień pod ser żółty użyjemy.

Ja pijam tylko słodką kawę, a syn słodką herbatę, więc tego cukru idzie nam razem z wypiekami trochę.
    • mabel_mora Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:42
      Masła - bardzo dużo, pieczywo smaruje tylko masłem (jem na śniadanie i kolacje), do śłodkich wypieków (raz w m-cu) raz w tyg. jem kalafior polany bułką i masłem (duuużo), do tego dochodzi masło klarowane, kupne.

Cukier - zawsze mam zapas ok. 5-10 kg big_grin nie słodzimy żadnego picia, ale używam do ciast, często robię śledzie w occie (zalewa z duzą ilością cukru) jest też dla gości: biały, brązowy i kandyz. smile
      • pani.asma Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:17
        Myślałam że ematki już wiedzą że cukier brązowy to zwykła ściema

Szok
        • skumbrie Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:32
          To nie dla ematki, tylko jej gości. Wyjmij kij z d...
          • pani.asma Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:41
            To goście też tacy prymitywni że nie wiedzą że brązowy cukier to ściema i oszustwo ?

Może jeszcze prawdziwego maska nie odróżniają od produktu maslopodibbego?

Mas
            Akra
    • damartyn Re: Masło i cukier 07.12.24, 13:46
      Nie słodzimy, cukru używamy sporadycznie zazwyczaj tylko do wypieków, za to masło jemy codziennie, kupujemy kilka kostek w tygodniu.

Dlaczego warto jeść masło -Marta Dobras specjalista chorób wewnętrznych gastroenterolog
      www.youtube.com/watch?v=q6Wa6e-dgU4&t=44s&ab_channel=PoradnikGastrologiczny-lek.MartaDobras
    • primula.alpicola Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:06
      Nie wiem jak można mieć kuchnię bez masła. Gotować bez masła?🤔
      Te twoje bułki z kiełbasą też bez?
      Używam dużo masła, cukier też, bo piekę. Kawy/herbaty nikt nie słodzi.
      A naród polski cierpi, bo?
      • chatgris01 Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:26
        Używam dużo masła, ale bułek z kiełbasą nigdy nie jadałam z masłem big_grin
        Za tłusto by mi było. Pod kiełbasę smaruję musztardą, albo chrzanem, albo ćwikłą (ommmmmmm).
      • krwawy.lolo [...] 07.12.24, 15:01
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • primula.alpicola Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:04
          A, o ceny chodzi? Faktycznie chyba masełko podrożało.
          • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:08
            No pisali na Głównej. Stąd wątek. U mnie masło w promocji za 2,50€.
            • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:09
              Ale może jest tańsze masło w "normalnym" regale. Tam nie patrzyłem.
              • primula.alpicola Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:17
                Podrożało, to jeszcze pół biedy. Gorzej jakby ZABRAKŁO.
          • ivaz Re: Masło i cukier 08.12.24, 17:59
            w październiku 2023 kosztowało chyba jeszcze drożej
    • memphis90 Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:26
      Tnę kostkę na batony, maczam w cukrze i tak jem. Zdrowsze niż chemiczny baton ze sklepu.
      • arthwen Re: Masło i cukier 07.12.24, 17:16
        big_grin
      • qrka Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:46
        big_grin
    • ichi51e Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:30
      To że ty nie używasz nie znaczy że nie konsumujesz. Zwłaszcza cukier jest we wszystkim
      • primula.alpicola Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:41
        No masło na pewno nie jest "we wszystkim". Prędzej jakieś utwardzane tłuszcze.
        O cukier w gotowcach też coraz trudniej, syropy g-f rządzą.
      • pani.asma Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:42
        Dokładnie
        Dziewczyny weźcie trochę poczytajcie bo wstyd
      • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:58
        Ja tylko tak wyglądam. W rzeczywistości idiotą nie jestem. smile
        W każdym razie niezupełnie.
      • al_sahra Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:24
        ichi51e napisała:

> To że ty nie używasz nie znaczy że nie konsumujesz. Zwłaszcza cukier jest we ws
        > zystkim

Tak patrzę i patrzę na zawartość mojej lodówki i spiżarki i żadnego cukru tam nie widzę. Chyba, że chodzi Ci o cukier naturalnie występujący w owocach i w niektórych warzywach.
        • krwawy.lolo Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:27
          Gadasz, jak bodaj Fedorowicz, który zeskrobał całą marchew w poszukiwaniu zawartego w niej ołowiu. smile
          • al_sahra Re: Masło i cukier 08.12.24, 18:50
            krwawy.lolo napisał:

> Gadasz, jak bodaj Fedorowicz, który zeskrobał całą marchew w poszukiwaniu zawar
            > tego w niej ołowiu. smile

Nic nie wiem o Fedorowiczu i marchwi.

Natomiast na tym forum panuje dość rozpowszechnione przekonanie, że nie da się kupić żywności bez dodatku cukru, konserwantów i ogólnie pojętej “chemii”. Po czym padają przykłady jakiegoś śmieciowego jedzenia, chrupek, słodzonych napojów i jogurtów, najtańszych supermarketowych wędlin i chleba itp. Kiedyś nawet założyłam wątek argumentując, że można kupować świeże jedzenie lepszej jakości, ale zostałam zakrzyczana, że się wywyższam smile.
    • andace Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:53
      Cukru zużywaliśmy maksymalnie 2 kilogramy rocznie, masła myślę że pół kostki miesięcznie.
      Przez forum zaczęłam piec regularnie i muszę kupować wiecej i masła i cukru, myślę że 1,5-2 kostek masła i pół kilograma cukru zużywam teraz miesięcznie.
      Nie słodzę ani kawy ani herbaty, a masło używam tylko do świeżo upieczonego chleba.
    • feniks_z_popiolu Re: Masło i cukier 07.12.24, 14:59
      Kawy i herbaty nie słodzimy. Wypieki czy inne desery rzadko robimy. Trochę przy przetworach korzystam ale używam minimalnej ilości.
      Masłem smarujemy pieczywo sporadycznie, trochę używamy do smażenia np. jajecznicy albo do zupy, do fasolki szparagowej, kalafiora, marchewki lub do puree.
      Jednak nie są to jakieś ogromne ilości
    • drilka Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:33
      Cukier rzadko, tylko do wypieków i dla gości.
      Za to masła dużo schodzi
    • pepsi.only Re: Masło i cukier 07.12.24, 15:41
      No nie wyobrażam sobie nie używać. I nie chodzi o słodzenie herbaty, czy o kanapki (tu mogę poza serkiem użyć np majonezu). Ja po prostu lubię gotować, smak jest dla mnie ważny i masło jest świetne i bardzo fajnie podkręca smak potraw. Na tej samej zasadzie nigdy nie zrezygnuję ze śmietany na rzecz jogurtu naturalnego- no nie ma szans. To już prędzej ograniczyłabym cukier, ale tak żeby prawie w ogóle nie używać, to też nie.
    • czarna_kita Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:07
      Masło to u nas podstawa. 1 kostka dziennie to minimum. Cukier używam do wypieków ale mogłabym zastąpić to czymś innym.
    • nenia1 Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:08
      cukru nie używamy wcale, ja nie lubię słodzonych herbat, kawy nie piję. Jak już to miód wolę, zwłaszcza lipowy albo spadziowy. Masło używam, bo mi smakuje. Również klarowane - na nim smażę. Ale partner z tym walczy, znaczy z moim masłem smile sam masła nie ruszy, tylko oliwa z oliwek, a i mnie chleb polewa oliwą, jak jest taka łagodna w smaku to faktycznie też mi smakuje.
      • pani.asma Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:50

co to za partner przemocowiec, walczy z tym co partnerka ma na talerzu

nie mowiac o tym ze maslo jest zdrowe?
        • nenia1 Re: Masło i cukier 07.12.24, 18:55
          no właśnie on twierdzi, że masło "pozapycha mi tętnice". Tak mówi i leje oliwę z oliwek, nie polemizuję zbytnio bo akurat oliwa jest dobra, a poza tym on u nas gotuje i szykuje śniadanka znacznie częściej, niech więc ma.
    • rita_s Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:11
      Cukru nie kupiłam od 4 lat.
      • miurielamirsa Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:15
        Ja używam majonezu zamiast masła ale też jem mało kanapek.
        Cukru używamy tylko do pieczenia, syn do słodzenia kawy i herbaty
    • taje Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:13
      Cukru prawie nie używam (bo nie lubię słodyczy i rzadko piekę), ale poza tym jestem z frakcji masło i śmietana. Bez masła to nie życie.
      • snakelilith Re: Masło i cukier 08.12.24, 19:12
        taje napisała:

> Bez masła to nie życie.
        >

Dokładnie. Zużywam tony masła, kupuję hurtowo i zamrażam, bo lubię masło na pieczywie, piekę tylko na maśle i przetapiam na klarowane do smażenia.
    • wrotek0 Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:18
      Cukier do wypieków i przetworów. I dla gości. Masła używam rzadko - smaruję zazwyczaj pastą warzywną, mąż używa miksów , bo lubi. Masło do potraw i wypieków, choć nie wszystkich, czasem w cieście ląduje olej rzepakowy albo margaryna.
      • taje Re: Masło i cukier 07.12.24, 19:22
        wrotek0 napisała:

> choć nie wszystkich, czasem w cieście ląduje olej rzepakowy albo margaryna.

Ojej, nie rób tego. To się zawsze wyczuwa. A margaryna to zło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka