Dodaj do ulubionych

Koreańskie seriale 9.0

• jasnoklarowna The Nice Guy 12.09.25, 21:03
      oglądam to właśnie.
      Fajna obsada, Lee Dong Wook, choć ja akurat nie przepadam, ale Lee Sung Kyung znana z dr Romantic, Park Hoon, którego bardzo lubię, ma coś w sobie choć najczęściej drugoplanowe gra role i najczęściej złych, i ze starszych bardzo lubiany przeze mnie Cheon Ho Jin, dramowy weteran.
      2 gangsterów, rozgrywki a pomiędzy tym dziewczyna którą obaj polubili. To tak w skrócie. Jest chyba na Disney ale nie polskim, ja na KissKH oglądam
      • otia5 Re: The Nice Guy 12.09.25, 22:35
        Obejrzałaś już tyle, żeby ocenić? Bo ja się nawet miałam brać, ale jakieś takie niefajne opinie przeczytałam i mi przeszło.
        • jasnoklarowna Re: The Nice Guy 12.09.25, 22:55
          4 odcinki. Mnie wciągnęło.
          Ale:
          Ja nie czytam z zasady opinii.
          Mnie ten park Hoon zachęcił. Jak Mnie znudzi to rzucę. Choć fakt, mimo iż to sensacja to akcja powolna. Ponad 2 odcinki potrzebowali by z grubsza przedstawić bohaterów i zależności między nimi. Krwi dużo nie ma. Pod tym względem the Worst of Evil zwycięża.

Wiem już z grubsza który z gangsterow nie przeżyje bo w pierwszym odcinku pokazali. Chyba ze cudem przezyje w kolejnych. Co się stanie z drugim mogę tylko spekulować. Mnie zaciekawiło.
          • otia5 Re: The Nice Guy 12.09.25, 23:15
            Ok, dzięki.
          • jasnoklarowna Re: The Nice Guy 16.09.25, 21:23
            Skończyłam. Powolne było do końca, zakończyło się inaczej niż zakładałam ale w porządku. Niby w założeniu sensacja, ale spokojna, z elementami trochę jakby okruchów życia rodziny . Bez fajerwerkow ale podobało mi się.
    • bertie Re: Koreańskie seriale 9.0 16.09.25, 19:34
      Netflix ma 2 muzyczne dramy z Japonii, które polecam. Quartet z 2017 - tutaj muzyka klasyczna i Glass Heart - nowiutki, bo z lipca 2025 - na rockowo. Główną postacią jest w każdej jest młoda kobieta, która dołącza do grupy.
      Quartet jest z wątkiem kryminalnym, muzycy grają "do kotleta", trochę romansowania i sporo przyjaźni. Jest trochę zwariowanych zwrotów akcji więc nie jest nudno.
      W Glass Heart akcja też opiera się grupie muzyków, jeden z nich to geniusz i gwiazda więc jak grają to dla tysięcy fanów. No i muzyka jest niesamowita, większość zagrana przez aktorów, którzy specjalnie dla serialu nauczyli się grać na instrumentach

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.09.25, 21:29
        Rozważam Glass Heart. Mówisz, że warto?
        • bertie Re: Koreańskie seriale 9.0 17.09.25, 00:21
          nawet dla samej muzyki warto. Do tego super praca kamery, ujęcia są śliczne. Główna bohaterka da się lubić, panowie przystojni. Niektóre wątki przewidywalne jak się jest fanem k-dram o idolach, bo przemysł podobny. Ale żadna k-drama nie była tak dobrze zagrana i sfilmowana
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.09.25, 21:44
      A czy oglądałyście może na Disney+ Jedz, Kochaj, Zabijaj? Bo właśnie oglądam jako zapychacz między Bon Apetit i bardzo ciężko mi wchodzi uncertain Całość jest... dziwna. Momentami brutalna a czasem taka kartonowo teatralna. Liczyłam też na fajne doznania kulinarne ale tych właściwie nie ma.
    • jasnoklarowna My Troublesome Star 29.09.25, 08:01
      Taka tam bajeczka z Song Seung Hoonem.
      Ambitne nie jest ale na przeczekanie w sam raz.
      I mam dwie refleksje.
      Po pierwsze Hoon trzyma się dobrze mimo 50 za pasem.
      A po drugie, tu pokazał że nie tylko wygląda ale jakby trochę komediowego talentu ma. Sama drama nie jest komedią ale on jakieś takie momenty grania miał. Weekendowa kilkugodzinna podróż Z Lublina do Poznania a potem 6 godzin powrotu, akurat dramka się przydała.
      Teraz Za Apetyt Jego Wysokości się wezmę.
      • senin1 Re: My Troublesome Star 29.09.25, 11:04
        Ja Apetyt juz prawie skonczylam, pierwsze odcinki mi sie podobaly, ale potem , no coz, rozczarowanie. Ale skoncze.
        Tylko najpierw musze koniecznie dokonczyc The Good Detective, bo wsiaklam w te drame niemozebnie. Drama lekko starszawa, ale bardzo mi pasuje. Jak ktos jeszcze nie ogladal to polecam. Jak dla mnie swietny scenariusz i znakomita obsada - w sensie dobrze dobrane/zagrane postacie. Trzyma w napieciu. Ale moze to dlatego, ze ja 'niekryminalowa' jestem. Ogladam tuz po skonczeniu Vincenzo (tak, tak, baardzo dlugo sie za to zabieralam, az zaskoczylo) i chyba nawet bardziej mi sie od Vincenzo podoba.
      • otia5 Re: My Troublesome Star 29.09.25, 12:59
        jasnoklarowna napisała:

> Taka tam bajeczka z Song Seung Hoonem.
        > Ambitne nie jest ale na przeczekanie w sam raz.
        > I mam dwie refleksje.
        > Po pierwsze Hoon trzyma się dobrze mimo 50 za pasem.

Dobrze to mało powiedziane. Już tu chyba pisałam przy okazji The Hidden Face. Twarz twarzą, bo tam pewnie, jak u nich wszystkich, medycyna estetyczna weszła na pełnej, ale jakie on ma w tym wieku ciało 🫠. Obejrzyj sobie, tylko pozazdrościć. Co do samej dramy, to widziane gdzieś trailery mnie zniechęciły, ale może dla niego spojrzę.

W ogóle dramowo poszłam po bandzie, bo oglądam 3 dramy w emisji suspicious

Tempest - niby wszystko fajnie i trzyma na krawędzi, ale chyba przesadzili z absurdalnością przedstawionego świata. FL ratująca ze swoim ochroniarzem świat przed wojną atomową w przerwie między startowaniem na prezydentkę Korei, a odkrywaniem rodzinnych tajemnic, to dla mnie za dużo. Z dram o bodyguardach wolę jednak K2 i Red Swana, ale obejrzę, bo nie da się ukryć, że jest emocjonująco. W Red Swan i mężowi oprócz głównych chciało się kibicować, a tu mąż... no obejrzyjcie same.

The Murky Stream - zapowiada się dobrze i na razie podoba mi się najbardziej z tych nowości. Rowoonik po raz pierwszy jest mężczyzną, a nie słodkim szczeniaczkiem i nawet jakby gra, a nie tylko wygląda. Obszarpali chłopaka, przybrudzili, trochę zarostu dodali i mnie to pasuje. Pasuje mi również, że to sageuk o biedocie bardziej niż o zwyczajowych pałacowych knowaniach i pięknie pokazuje łańcuch zależności w społeczeństwie Joseon. Jak ten, który rządzi i pogardza przy jednych, nagle staje się malutki i pokorniutki przy drugich. Jeśli nie zepsują, to bardzo polecam.

Walking on Thin Ice - hmm, czemu oglądam, to wiadomo. Na Kim Young Kwanga patrzy mi się wyjątkowo dobrze. Pamiętam jak w Sekretarce Kim drażniło mnie to durne gadanie ML o aurze, choć to niby śmieszne miało być. A teraz patrzę w kolejnych dramach na KYK i, no, facet ma aurę tongue_out. Sam serial już mnie trochę wciągnął, ale jakoś mi się nie do końca klei. Główni sprzedają narkotyki, a znając koreańskie podejście do tychże, to nie może skończyć się dobrze i powinni zostać przykładnie ukarani (co najmniej, bo za takie ilości to u nich kara śmierci jak nic), a tymczasem serial niby thriller, kryminalny, a miejscami bardzo skręca w kierunku komedii. No, nie gra mi to razem, ale zobaczę, co dalej.

A teraz wzięłam się jeszcze za Bon Appetit. Zwlekałam, bo mnie akurat gotowanie nie rusza zupełnie, Yoona, jak zawsze drażni (jej francuski na początku, mon dieu), ale w końcu trzeba zobaczyć o co ten cały szum. I po pierwszym odcinku tak pół na pół, jak okaże się bardziej śmieszne niż głupie, to będę kontynuować.
        • jasnoklarowna Re: My Troublesome Star 29.09.25, 15:05
          otia5 napisała:
          >
          > Dobrze to mało powiedziane. Już tu chyba pisałam przy okazji The Hidden Face. T
          > warz twarzą, bo tam pewnie, jak u nich wszystkich, medycyna estetyczna weszła n
          > a pełnej, ale jakie on ma w tym wieku ciało 🫠. Obejrzyj sobie, tylko pozazdroś
          > cić. Co do samej dramy, to widziane gdzieś trailery mnie zniechęciły, ale może
          > dla niego spojrzę.
          >
          >

No o ciele tez piszę. Jest w świetnej formie. Sporo ujęć w spodenkach i bez koszulki i widać ze sie dobrze trzyma a jednocześnie nie przegina z siłownia jak Nam Goong Min na przykład.
          Za to główna przegina z botoksem w twarzy i wypełnieniem ust.

• otia5 Re: My Troublesome Star 29.09.25, 15:16
            A, to ja myślałam, że to grzeczna drama i on prawilnie w ubraniach popyla, a nie jak w Hidden Face prezentuje wszystko, co ma do zaoferowania. No, zerknę, zerknę, chociaż główna mnie odpycha.
            • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 29.09.25, 23:22
              Ja jestem świeżo po Bon Appetit - nie wiem czemu, ale podobało mi się. Może to zasługa ładnej buźki Lee Chae Mina? Widzę wady serialu, teoretycznie to nawet za duzo gotowania jak na mój gust, a jednak trzymało w napięciu podczas konkursu gotowania smile Duzo osób krytykuje końcówkę. Mnie się podobała. Nawet uwazam, że przydałoby się parę odcinkóow specjalnych, żeby pokazać jak doszło do takiego zakończenia (piszę enigmatycznie, bo nie chcę spojlerować). Podobało mi się, że to nie tylko drama kostiumowa, a trochę tez historyczna, bo taki król faktycznie istniał, tylko tutaj pokazana jest alternatywna wersja historii. Brakowało mi trochę chemii między głównymi, jakoś widać było różnicę wieku, nawet nie w wyglądzie, ale w pewnym takim onieśmieleniu Chae Mina w scenach, powiedzmy, intymnych. Yoona jednak trochę mnie drażni, bardzo często tutaj powielała miny (uśmiechy głównie) i pozy z King the Land. Może to wina roli, bo tu znów gra postać pracującą "w usługach" i ... no cóż, daje to efekt takiej profesjonalnej, ale nieszczerej, stewardessy wink
              Aktorstwo Lee Chae Mina tez pozostawia nieco do życzenia, miałam często wrażenia sztuczności, czyli widać było, że gra, a nie jest postacią. Ale liczę, że sie chłopak wyrobi.

• kurt.wallander Re: My Troublesome Star 29.09.25, 23:23
                Oglądam też Tempest - owszem, absurd goni absurd, ale ogląda się dobrze smile

Chyba zacznę The Murky Stream, ciekawa jestem tej nowej wersji Rowoona.
        • heca007 Re: My Troublesome Star 30.09.25, 07:57
          Też oglądam Walking On Thin Ice i zastanawiam się jak oni to rozwiążą... kto poniesie konsekwencje a kogo potraktują ulgowo. Wydaje mi się, że bohaterom ten deal narkotykowy nie ujdzie na sucho bo opinia społeczna w Korei by reżysera zjadła na surowo tongue_out
          • otia5 Re: My Troublesome Star 30.09.25, 20:48
            heca007 napisała:

> Wydaje mi się, że bohaterom ten d
            > eal narkotykowy nie ujdzie na sucho bo opinia społeczna w Korei by reżysera zja
            > dła na surowo tongue_out

Toteż właśnie, niby wybielają FL, na zasadzie: no nie ma biedna wyjścia, dla ML ta dilerka to też raczej droga do celu, niż cel sam w sobie, poza tym ewidentnie komediowe wstawki, a przecież oni nie mogą z tego wyjść cali, zdrowi i radośni, bo rozwiązali wszystkie swoje problemy przy pomocy forsy z dragów. Z czystej ciekawości jak twórcy z tego wybrną, obejrzę.

Teraz podobno główna z Tempest jest zjadana przez Chińczyków tylko dlatego, że jej bohaterka powiedziała w dramie, ze Chiny dążą do wojny (tak absurdalne, że nie bardzo wierzę, ale kto ich tam wie), to co dopiero gdyby ci dwoje wyszli z dilerki obronną ręką.
          • otia5 Re: My Troublesome Star 05.10.25, 21:59
            Kolejny apdejcik, bo w sumie smutno, że nam tak wątek przyklapł.
            Heca oglądasz dalej Walking On Thin Ice? Powiedziałabym, że ten lód coraz cieńszy. Pierwsze odcinki nie do końca mnie przekonywały, ale po ostatnich wciągnęło mnie na maksa. Dzieje się, oj dzieje. Skończyła się komedia i zrobiło się naprawdę poważnie. Nie chcę spojlerować, ale trzeba przyznać, że umieją podpuścić widza. Teraz będę czekać tydzień jak durna i niestety pełna złych przeczuć, co do przyszłości głównych.

Tempest - na pełnych fajerwerków absurdach dojechali z przytupem do końca. Głupie strasznie, ale oglądało się szybko i dobrze. Furtka do drugiego sezonu otwarta.
            Bon Appetit - zmęczyłam do końca na przewijaniu. Zupełnie nie moje klimaty, a Yoona nie pomagała.
            The Murky Stream - tu nadal dobrze, chociaż trochę mało odcinków im zostało na wyprostowanie tego, co tam się dzieje.
            • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 05.10.25, 22:42
              otia5 napisała:

>
              > Tempest - na pełnych fajerwerków absurdach dojechali z przytupem do końca. Głup
              > ie strasznie, ale oglądało się szybko i dobrze. Furtka do drugiego sezonu otwar
              > ta.

Mnie się dobrze oglądało, mimo widocznych absurdów, do 7. odcinka włącznie. Im dalej, tym gorzej. Ostatni odcinek dosłownie zmusiłam się, by obejrzeć. Zmarnowany pomysł.

> Bon Appetit - zmęczyłam do końca na przewijaniu. Zupełnie nie moje klimaty, a Y
              > oona nie pomagała.

Pisałam wyżej, że mnie się spodobał i z przyjemnością obejrzałam całość. Mimo, że nie spodziewałam się smile

> The Murky Stream - tu nadal dobrze, chociaż trochę mało odcinków im zostało na
              > wyprostowanie tego, co tam się dzieje.

To jeszcze przede mną. Chyba zacznę jutro, w oczekiwaniu na Typhoon Family z Junho.
              • otia5 Re: My Troublesome Star 05.10.25, 23:03
                kurt.wallander napisała:

> dalej, tym gorzej. Ostatni odcinek dosłownie zmusiłam się, by obejrzeć. Zmarnowany pomysł.

A to mnie całość wydawała się równie absurdalna, bez podziału na odcinki 😉

> Pisałam wyżej, że mnie się spodobał i z przyjemnością obejrzałam całość. Mimo, że nie spodziewałam się smile

Pojawił się odcinek specjalny, ale nie zwróciłam uwagi, czy na Netfliksie, czy gdzie indziej.
                • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 06.10.25, 00:35
                  Chętnie obejrzę, ale na Netfliksie chyba nie ma....
                  • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 06.10.25, 00:41
                    Chyba jednak na razie nie ma takiego odcinka. Jedynie coś takiego znalazłam, ale to nie odcinek specjalny, tylko taki dodatek, behind the scenes itp.: "The special video will consist of commentary on the lines and scenes of the K-drama, behind-the-scenes footage, reactions, and more. According to reports, the special video will be released on the broadcast channel's YouTube account."
                    • otia5 Re: My Troublesome Star 06.10.25, 07:09
                      Tak, chyba faktycznie o tym była mowa. Nie oglądałam, ale z tego co teraz widzę nie ma napisów na razie. Sorry, nie doczytałam.

youtu.be/ZGCCRtkoFH4?si=Z9Fb5rEuL6NOODZJ
            • heca007 Re: My Troublesome Star 05.10.25, 23:09
              Walking ... przerwałam na chwilę bo wyjechałam na urlop a teraz jest u nas córka tylko na 4 dni więc czasu mało żeby się nią nacieszyć wink Ale jak wyjedzie, po ósmym to nadrobię wink Naprawdę intryguje mnie jak oni to rozwiążą...
              Bon Apetit skończyłam będąc na tym urlopie (na wszystkie seriale czasu nie starczyło wink ). I ok, nie było złe, ale mnie nie zachwyciło. Zakończenie przyjemne nawet, nie spodziewałam się takiego- raczej liczyłam się z czymś gorszym.
            • heca007 Re: My Troublesome Star 11.10.25, 18:55
              Nadrobiłam Walking On Thin Ice. I nie wiem dokąd to zmierza wink Też mnie wciągnęło choć drama jest nierówna. Momentami mało przekonywująca- te matki na zebraniu aż za bardzo modelowe a córki trochę zbyt dziecinne (jakby miały po 12 lat). Co do głównych postaci to nie mogę się zdecydować czy ich polubić smile Generalnie akcja chyba nie zmierza w kierunku, którego się spodziewałam. W sumie fajnie by było gdyby zakończenie okazało się przewrotne tongue_out Tylko czy reżyser będzie miał odwagę?
              Kim Young-kwang kolejny raz gra bad boya. Było Somebody, Evilive, Trigger i teraz Walking... Albo lubi takie role albo go tak obsadzają. W komedii by jakiejś zagrał wink najlepiej romantycznej tongue_out big_grin

• otia5 Re: My Troublesome Star 11.10.25, 19:48
                W komedii to ja go najbardziej lubię w Mission Possible. Głupie to strasznie, a on przez większość filmu fajtłapowaty idiota, a podobało mi się i uśmiałam się bardzo. Jak na głupawą komedyjkę ten film jest u mnie wyjątkowo wysoko.
                I KYK najwyraźniej wyprzedza twoje życzenia 😉, bo jego kolejna drama, to na być właśnie komedia romantyczna.
                • heca007 Re: My Troublesome Star 11.10.25, 23:16
                  Przeczytałam, że ma to być coś romantycznego oczywiście z CEO wink i FL, która jako jedyna może wykurować jego chorobę wink
                  • otia5 Re: My Troublesome Star 11.10.25, 23:22
                    Widzisz, mówisz masz 😄. Zawsze też możesz go obejrzeć bardziej komediowo romantycznego w Sweet Stranger and Me albo w The Secret Life of My Secretary. Jemu się tak ostatnio na villainów zebrało, wcześniej raczej nie.
              • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 11.10.25, 22:38
                Komedia to to może nie jest, ale miał przyjemną rolę w "Call it Love"
                • heca007 Re: My Troublesome Star 11.10.25, 23:07
                  kurt.wallander napisała:

> Komedia to to może nie jest, ale miał przyjemną rolę w "Call it Love"

A rzeczywiście, dobrze się to oglądało smile
              • otia5 Re: My Troublesome Star 13.10.25, 14:15
                heca007 napisała:

> Nadrobiłam Walking On Thin Ice. I nie wiem dokąd to zmierza wink Też mnie wciągnę
                > ło choć drama jest nierówna. [...]
                > Co do głównych postaci to nie mogę się zdecydować czy ich polubić smile

Ja nadrobiłam dwa z weekendu i w tej chwili to dla mnie chyba najlepsza drama tego roku. Bardzo mi się podoba. Dla mnie nie jest nierówna, konsekwentnie idą od komediowych wstawek do coraz mroczniejszego klimatu.
                Głównych bardzo lubię, wszystko z odcinka na odcinek podoba mi się coraz bardziej i jedyne czego się obawiam, to zakończenia. Nie w sensie, że nie będzie happy endu, tylko że niestety zamiast dobrej fabuły, zrobią z tego pokazówkę, jak narkotyki niszczą wszystkich i z super serialu zrobi się propaganda. Zaczęli jak Breaking Bad i najprawdopodobniej skończą podobnie, tylko pewnie nie darują sobie taniego moralizatorstwa.

A z innej beczki: ktoś zaczął Typhoon Family? Ja próbuję się dzielnie trzymać, bo już przy tych innych w emisji obgryzam paznokcie, czekając, ale Junho kusi 😉
                • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 13.10.25, 20:54
                  otia5 napisała:

> A z innej beczki: ktoś zaczął Typhoon Family? Ja próbuję się dzielnie trzymać,
                  > bo już przy tych innych w emisji obgryzam paznokcie, czekając, ale Junho kusi ?
                  > ?

Mnie skusił smile

Co prawda on już robi się troche mało podobny do siebie, ale tu i fabuła mnie zaciekawiła. Na razie, po dwóch odcinkach, trudno powiedzieć, ale w każdym razie zamierzam oglądać dalej. W pierwszym odcinku było parę smaczków typu "tańczący Junho", czy "Junho występujący w reality show" smile
                • heca007 Re: My Troublesome Star 13.10.25, 21:06
                  Oj też się obawiam, że będzie umoralniająca końcówka tongue_out A naprawdę chciałabym jakiegoś soczystego zakończenia. Np na miarę Evilive tongue_out wink gdzie FL zostaje drug queen a ML jej prawą ręką, albo odwrotnie big_grin To by było!
                  Typhoon Family mam na liście ale czekam aż się rozkręci bardziej. W międzyczasie oglądam Queen Mantis ale bez szczególnych emocji, nie potargało mi jak dotąd jelit wink
                  Za to jako zapchaj dziurę obejrzałam na KissKh Love's Ambition, chińskie. Ale to opowiem w kolejnym wpisie żeby nie robić zamieszania. Nie żebym polecała...
        • senin1 Re: My Troublesome Star 09.10.25, 23:40
          >Co do samej dramy, to widziane gdzieś trailery mnie zniechęciły, ale może dla niego spojrzę.
          <

Ja wlasnie ogladam My Troublesome Star. Glownie na przewijaniu, bo FL tak mnie 'odpycha", ze mnie jej 'super gra' irytuje (no nie lubie tej aktorki i juz). Poza tym ten jej przesadzony 'image' jest nieznosny. Ale ze na Song Seung Hoona milo jet popatrzec, to skoncze z przewijka wink.

Zerkne tez na te 'twoje', bo statnio posucha jak dla mnie. Genie, Make a Wisch na netflixie zaczelam dla Kim Woo Bina, ale rzucilam w cholere po pierwszym odcinku. To zdecydowanie nie moje klimaty.
      • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 29.09.25, 23:48
        A przy okazji zaanonsuję tegoroczny Festiwal Filmów Koreańskich. 11-19.10 - Warszawa. Będzie też we Wrocławiu, pewnie tydzień później.

Na pewno idę na Harbin i Starszą panią z nożem (książka bardzo mi się podobała - wbrew pozorom, nie jest to akcyjniak, tylko bardziej opowieść o starych ludziach w Korei, ageizmie w społeczeństwie). Zresztą ten tytuł nie oddaje dobrze oryginalnego tytułu (jesli dobrze pamiętam, to jest to gra słów i tytuł mozna przeczytać jako "piękna/młoda dziewczyna" , ale tez jako "przejrzałe brzoskwinie/owoce") Mam nadzieję, że film nie będzie tylko płaską sensacją.

Zaciekawił mnie jeszcze "The Spy Gone North"

Tu pełny program:

www.facebook.com/warsaw.korean.film.festival/?locale=pl_PL
        • oldrena1 Re: My Troublesome Star 30.09.25, 13:42
          kurt.wallander napisała:
          > A przy okazji zaanonsuję tegoroczny Festiwal Filmów Koreańskich. 11-19.10 - Warszawa. Będzie też
          > we Wrocławiu, pewnie tydzień później.

O! Dzięki, jakoś przegapiłam, ze to już wkrótce.
          Ja oprócz Harbinu i Starszej pani... planuję jeszcze Dream Palace (wreszcie b. dobra drugoplanowa aktorka - Kim Sun Young - gra główną rolę), Nothing Serious i może Virus (jakaś lekka głupotka chyba, ale gra Bae Doo Na). Zastanawiam się nad Snitch i 1987.

A we Wrocławiu potrwa tylko 3 dni.
          • kurt.wallander Re: My Troublesome Star 01.10.25, 00:25
            Na razie kupiłam bilety na Harbin i Starszą panią (tu nieco zaniepokoił mnie opis na stronie kina, bo mi srednio pasuje do książki. Co oznacza, że albo tak mocno pozmieniali, albo opis do d... Oby to drugie)

Może skuszę się jeszcze na Szpiega, Pałac marzeń (opis na stronie kina bardziej mnie zachęcił niż ten na MDL), i Portret rodzinny (również za sprawą opisu na stronie kina, tylko patrząc na fotosy, trzeba zabrać cos do jedzenia na seans wink)

Rozważałam też mega piątkę (Hi-Five), ale to z kolei opis na stronie kina mniej zachęcający niż na MDL. Chociaż, gdyby to miało być podobne do Moving, to może być fajne....

Tradycyjnie, gdyby któraś z was się wybierała, i miała ochotę na kawę po filmie, to dajcie znać smile
        • otia5 Re: My Troublesome Star 30.09.25, 21:32
          Przejrzałam sobie ten festiwalowy program i trochę jestem rozczarowana. Niby nie liczyłam, ale jednak miałam nadzieję, że puszczą No Other Choice, ale gdzie tam. Polska premiera dopiero w marcu przyszłego roku.
          Co do The Spy Gone North, to jest bardzo dobry film, ale pierwsza połowa może znudzić, no i trzeba taki styl, bardzo surowy i realistyczny, lubić. To nie sensacja z pościgami, walkami, wybuchami, to film o faktycznej pracy szpiegów: rozmowy, spotkania, zdobywanie zaufania, czekanie i tak w kółko. Film na faktach i to widać, świetnie oddane lata 90te, jak w naszym kinie z tamtych czasów. Nie wiem na ile faktycznie to, co pokazali miało miejsce, ale otwiera oczy na to, do czego zakulisowo zdolni są politycy. W głowie się nie mieści. Z drugiej strony, chociaż jest to bardzo subtelnie pokazane, to też film o rodzeniu się pięknej przyjaźni. Do dzisiaj pamiętam scenę, w której bohater, po początkowym chlaniu, konsekwentnie odmawiający picia, po raz pierwszy zgadza się napić. Niby nic tam takiego nie było, a scena wzruszająca. Główny świetny, zupełnie inny człowiek wśród swoich, a inny jako szpieg. Akcent, śmiech, zachowanie. No i Ju Ji Hoon rzucił mi się w tym filmie w oczy, chociaż rolę miał niewielką.
    • kurt.wallander Re: WFFK 11.10.25, 22:43
      Byłam dzisiaj na "Harbin". Któraś z was ostrzegała, że rozczarowujący, ale i tak chciałam go zobaczyć. Faktycznie, trochę dziwny montaż, jakby kawałki filmu gdzieś znikły, ale za to mamy niepotrzebne dłużyzny wink

Na oddzielne miejsce w piekle zasługuje kino Muranów za brak numerowanych miejsc w kinie. W sytuacji, kiedy jest pełna sala, i wszyscy czekają po kilkadziesiąt minut w holu/kawiarni na otwarcie sali, robi się to nieznośne. Rozumiem zamysł - normalnie moze miejsca w pierwszym rzędzie nie sprzedałyby się, ale i tak nie podoba mi się to.
      • otia5 Re: WFFK 11.10.25, 22:57
        O matko, tak, to jest pomysł z piekła rodem.
        A tym Harbinem przypomniałaś mi naszą dyskusję wtedy i to, że przesyłałam którejś z nas (jasnoklarowna?) The Age of Shadows. I nie pamiętam, czy ten się spodobał, czy nie? Mnie bardziej od Harbina, ale wiadomo, że gusta tu mamy różne.
        • jasnoklarowna Re: WFFK 14.10.25, 23:23
          To mnie. Link zadziałał. Wydawało mi sie ze pisałam wtedy. Ale jesli nie to nadrabiam. Podobał bardzo. Chyba też bardziej niż Harbin.
          Ale Harbin chciałam zobaczyć z kilku powodów. Dupy nie urwało, ale nie było złe. I co mnie tam zachwyciło to zdjęcia przyrody. Zamarznięte jezioro, czy tez piaskowe wydmy po których jechali do wioski po broń.
          Jakby ktoś był zainteresowany to Harbin jest na Kisskh.
          A Ransomed z Dorocińskim na Fajnej Dramie. Ale tam trzeba się zgłosić chyba przez FB i zalogować. Jest tam dużo więcej filmów niż seriali. Fajne tytuły.
          • otia5 Re: WFFK 14.10.25, 23:58
            Na kisskh to nawet 365 dni jest. I na dodatek na głównej stronie wyskakuje, taki hicior 🤦. Nie mogłam uwierzyć, no ale cóż, widocznie taki mamy towar eksportowy.
            Sorry za offtop, ale to jest dla mnie tak dziwne, że musiałam się podzielić.
      • kurt.wallander Re: WFFK Starsza pani z nożem - Pagwa 15.10.25, 23:54
        No, kobitki, film daje radę i to jak!

Na festiwalu uparli się na tytuł "Staruszka z nożem" - najwyraźniej tłumacz nie słyszał nawet o książce, na podstawie której powstał film. Również w treści nie trzymał się terminologii z książki. Która, nota bene, też powiela tytuł z tłumaczenia angielskiego, a nie tłumaczy tytułu oryginalnego, "Pagwa" (파과). Pagwa (z artykułu w necie): "is a homonym in Sinographic cultures. By changing the Chinese characters slightly, it can have several different meanings. In Korean, pagwa is an industry term that means bruised or damaged fruit that have no commercial value, but by changing the characters, it can also mean a 16-year-old woman at the cusp of youth".

W każdym razie film dość wiernie oddaje ducha książki. Są oczywiście pewne zmiany w treści, ale nie wpływają negatywnie na całość. Jesli będziecie miały okazję obejrzeć, to polecam! Warto najpierw przeczytać ksiązkę, jesli jeszcze nie znacie.
    • kurt.wallander Re: Grid z Seo Kang Joonem na Disney 13.10.25, 21:24
      Dodany w całości, bo to drama z 2022 r., z gatunku SciFi
      • otia5 Re: Grid z Seo Kang Joonem na Disney 13.10.25, 21:36
        Phi, oczywiście, że już dawno obejrzane i nawet tu o nim pisałam i właśnie ciebie zachęcałam, bo mi gatunek do ciebie pasuje 🙂.
        Bardzo dobrze mi się oglądało, trzymało w napięciu i wszystko pięknie wskakiwało na swoje miejsce z wyjątkiem ostatniego odcinka. Ale więcej na ten temat nie napiszę, bo nie będę się wyrażać suspicious. Mimo tego bardzo polecam. No i Seo Kang Joon 🤭.
        • kurt.wallander Re: Grid z Seo Kang Joonem na Disney 13.10.25, 22:35
          Obejrzę zatem smile Wcześniej nie patrzyłam, bo pewnie było na jakiejś platformie, której nie mam wykupionej.
          • otia5 Re: Grid z Seo Kang Joonem na Disney 13.10.25, 22:48
            Będziesz mnie pewnie przeklinać, ale go for it. Chętnie poznam twoją opinię 🙂
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 11:27
      Czy ktoś oprócz mnie ogląda Genie, Make A Wish i cierpi? wink
      Ponieważ wszystkie pozostałe dramy, które mnie interesują wychodzą po odcinku to zabrałam się za Genie. Tylko ze względu na Kim Woo Bina tongue_out wink Jestem na 4 epizodzie i chyba nie dam rady, nie poświęcę się tak bardzo dla Kima big_grin Zupełnie mi FL nie pasuje, latanie jest cringowe a między ML i FL nie ma żadnej chemii. Sama akcja też rozciągnięta niemiłosiernie, nowi bohaterowie spadają z nieba (dosłownie) a wszystko się dziwnie zagmatwane i nie wiadomo o co chodzi. Przy tym wszystkim jest po prostu nudne. Sytuację ratuje jedynie wygląd KWB suspicious
      A czekam na więcej odcinków Typhoon Family, Walking In Thin Ice i Would You Marry Me?
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 19:51
        Kim Woo Bin mnie zupełnie nie rusza, więc od Genie... trzymam się z daleka, zwłaszcza po przeczytaniu paru takich opinii jak twoja. Za to jak wytrzymam czekanie na ostatnie odcinki Walking on Thin Ice, nie wiem, już te z tego weekendu oglądałam siedząc jak na szpilkach. Po co mi to było suspicious

Ale pewnie też będę tak głupia i wezmę się za Junho. On przecież nie może tak czekać nieobejrzany tongue_out
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 20:08
          Woo Bin też i mnie nie zachęca. Więc nie zaczynam.
          Czekam na zakończenie emisji Typhon Family i Walking. Trzymam sie mocno żeby nie zacząć za wcześnie.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 20:34
            Nie wiem na razie jak Typhoon Family, ale w kwestii Walking masz rację - trzymaj się mocno i nie puszczaj co najmniej do środy. Wtedy akurat zdążysz nadrobić przed finałem. Hecę chyba nie tak bardzo, ale mnie ta drama trzyma i szarpie jak rzadko. Oglądam i zgrzytam zębami z frustracji. O, jak mi tam wszyscy działają na nerwy, już mi nawet kawa niepotrzebna, tak mi ciśnienie podnosi 🤣. No i przyznaję, nie tylko fabuła, ale i KYK się do tego przyczynia.
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 20:57
              Nie no, ostatnie odcinki zrobiły się bardzo dynamiczne! Wreszcie coś się dzieje, nie idą na łatwiznę i moralizowanie. Zrobiło się krwawo, brutalnie i mroczno. Zostały chyba tylko dwa odcinki i ciekawa jestem kto z tego serialu ujdzie z życiem tongue_out
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 21:12
                Moralizowania sobie pewnie niestety nie darują, ale co do ujścia z życiem, to mam taką małą, tycią nadzieję, że gdy po wyjściu z komisariatu ML powiedział do Młodego: czekaj! to... i resztę sobie dopowiedz, bo nie chcę tu spojlerować. Sama w to zresztą nie wierzę 😛
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 21:57
                  O, ja też suspicious wink No nie mogą tego fankom zrobić!
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 21:18
        Ja cierpialam i 'cierpla mi dusza' tylko przez poltora odcinka, tez ze wzgledu na KWB. W koncu cieplam to w diably. A ty juz na czwartym! Dzielna jestes wink
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 21:59
          senin1 napisała:

> Ja cierpialam i 'cierpla mi dusza' tylko przez poltora odcinka, tez ze wzgled
          > u na KWB. W koncu cieplam to w diably. A ty juz na czwartym! Dzielna jestes wink

Czego się nie robi dla KWB suspicious Ale przyznam, że dużo skipowałam wink
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 19.10.25, 23:03
        heca007 napisała:

> Czy ktoś oprócz mnie ogląda Genie, Make A Wish i cierpi? wink
        > Ponieważ wszystkie pozostałe dramy, które mnie interesują wychodzą po odcinku t
        > o zabrałam się za Genie. Tylko ze względu na Kim Woo Bina tongue_out wink

Nie oglądam, bo zorientowałam się w pewnym momencie, że nie lubię Kim Woo Bina wink A ta drama zajawkami i ogólnie tematyką nie przyciągnęła mojej uwagi, wręcz przeciwnie nawet.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 22.10.25, 23:25
      Pewnie dla was to żadna nowośc, ale ja dopiero co odkryłam, że na tvp VOD jest trochę filmów koreańskich (i seriali np. Tale of the nine tails, który zaczęłam oglądac na Prime i mi usunęli wink). Niektóre odpłatnie, ale są tez darmowe. Obejrzałam "Szpiega", na którego nie wybrałam się na przegląd filmów, i "The Witch". Zaczęłam teraz "Hard Hit" (polski tytuł "Nie ma przebacz"). Jest opcja koreańskie audio + polskie napisy (bałam się, że będzie tylko lektor).

Zaciekawiły mnie jeszcze "7 lat jednej nocy" (Seven Years of Night) i "Człowiek bez pamięci" (Memoir of a Murder), oraz serial "Blind"
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 22.10.25, 23:26
        Memoir of a Murderer
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.10.25, 19:01
        I jak ci się podobał Szpieg? Bo rozumiem, że to The Spy Gone North, o którym tu niedawno pisałyśmy?

Hard Hit fajny, z wyjątkiem bezdennie głupiej policji suspicious. Człowiek w pewnym momencie zaczyna mieć dylemat, komu powinien kibicować. Niekoniecznie temu, co na początku smile
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.10.25, 22:30
          Tak, to The Spy Gone North. Podobał mi się. Niby to nie jest taki typowy thriller, ale fajnie trzymał w napięciu. Ciekawie narysowane postaci, może oprócz Kim Dzong Ila, jakiś zbyt groteskowy był, począwszy od wyglądu, przez pieska, po szybkie podejmowanie decyzji.

Hard Hit trochę w środku nudził. Spostrzeżenia o tym, jak sportretowano policję, mam podobne smile Ale to takie dość solidne kino akcji. Mozna obejrzeć.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.10.25, 20:41
      A ja tu się wtrącę między wódkę i zakąskę wink Jeśli nadal czekacie na Typhoon Family i rozglądacie się za czymś na przeczekanie to polecam japońską dramę z Netflixa Romantics Anonymous. Drama jest krótka, bohaterowie sympatyczni. Szczególnie ML wyjątkowo miły dla oka suspicious Do tego FL gra dziewczynę pochodzącą z Korei, choć nie bardzo to widać ale jest to kilkakrotnie wspomniane. Całość lekko kliszowa ale nie irytująca oraz najważniejsze- pojawia się jedzenie wink Czekoladki. Jeśli lubicie popatrzeć na słodycze to tutaj jest ich całkiem dużo. Każdy odcinek firmowany jest innym smakiem z bombonierki. A czekoladki wyglądają tak bosko, że jakbym mogła teraz polecieć do Japonii to bym je kupiła i pożarła (dobrze, że nie mogę polecieć big_grin ). Mało dłużyzn, drama robiona trochę na wzór koreańskich ale na samym końcu jest bomba wink Krótka i zaskakująca. Generalnie serial idealny na przeczekanie bo ma tylko 8 odcinków. Choćby dla tych słodyczy warto mu dać szansę.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 23.10.25, 22:32
        Oj, nie bardzo chcę patrzeć na czekoladki, raczej powinnam unikać takich widoków wink

Ja na czekanie zapodałam sobie stary i popularny serial, którego jeszcze nie oglądałam, czyli "Reply 1988". Fajny i wpisuje mi się w klimat "Typhoon Family", bo opowiada o tych samych czasach.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 23.10.25, 22:50
          Ja też powinnam unikać big_grin Ale one były taaakie apetyczne wink
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.10.25, 21:26
      Jak tam? Jedenasty odcinek Walking On Thin Ice obejrzany? wink Mnie trzymał przy ekranie przez cały czas. Bez przewijania. A już ten motyw... już gdzieś widziałam tak schowane rzeczy suspicious Jeszcze tylko 18 godzin i koniec. I nie mam nadal pomysłu jak to się skończy.
      Wszyscy aktorzy dobrzy ale Kim Young Kwanga można jeść łyżką wink
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.10.25, 22:00
        No jak mógłby być nieobejrzany. Jasne, że tak, a na kisskh zegar tyka, aktualnie jeszcze 17:39h do finału😛

Też nadal nie wiem, jak to rozwiążą, ale... wiem, nieładnie z mojej strony, ale ukhmm, mam nadzieję, że na końcu tego odcinka został zastrzelony XX (staram się nie spojlerować). No nic nie poradzę, ale działa mi na nerwy 😛.

Kim Young Kwang to aktualnie, no wiesz, majtki przez głowę i takie tam, a ze stołu, to w życiu bym nie... 😉(co absolutnie nie oznacza zdrady mojego Seo Kang Joona i innych , jedno drugiemu nie wadzi 🤣).

W każdym razie trzyma mnie ta drama na krawędzi bardzo i strasznie będzie mi szkoda jeśli to spieprzą. A oni niestety potrafią zrobić to w ostatnim odcinku koncertowo.

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.10.25, 22:29
          "Kim Young Kwang to aktualnie, no wiesz, majtki przez głowę i takie tam, a ze stołu, to w życiu bym nie... 😉(co absolutnie nie oznacza zdrady mojego Seo Kang Joona i innych , jedno drugiemu nie wadzi 🤣). "

Podpisuję się wszystkimi kończynami! big_grin Tylko Seo Kang Joona zamieniam na TOPa wink

Co do XX to osobiście sama bym go ubiła tongue_out Naprawdę liczyłam na koniec odcinka na krótkie spoilery. A te cwaniaki nic nie daaaaaały sad Jeśli nie spartolą końca to będzie jedna z najlepszych dram jakie oglądałam. Troszkę mi tylko zgrzyta wątek córki, jakoś nie mogę jej rozgryźć. Nie pasuje mi, że momentami zachowuje się jak naiwna dwunastolatka.
          No ale jutro tyle wątków do zamknięcia, mąż, malarz suspicious policjant, przyjaciółka (sorry "przyjaciółka" ), sprawa sprzed lat i braciszek tongue_out Jak oni to zmieszczą?
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 25.10.25, 22:39
            No to czekamy 😃. Ale widzę, że tylko my taki falstart zrobiłyśmy, inni nie traci wyrywni i teraz nie obgryzają paznokci z frustracji 😉
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 00:07
              Ja się zawsze tak wyrywam a potem cierpię wink Ale jutro finał... i naszła mnie taka szalona myśl. A jakby XX przeżył i zrobili drugi sezon? wink (no i oczywiście ubili by go w drugim tongue_out ).
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 00:39
                Czekaj, bo my chyba o innym XX mówimy. Przeżycie czy śmierć tego "mojego" właściwie już teraz nie miałoby większego wpływu na fabułę 🤔. Pogadamy, jak się skończy.
                A co do drugiego sezonu, nie miałabym nic przeciwko, ale nie sądzę. Może i odważyli się zrobić swoje Breaking Bad, ale pociągnięcie tego dalej w warunkach koreańskiego podejścia do narkotyków jest raczej bez szans. Już chyba i tak widzowie za bardzo polubili głównych i umoralniająca gadka na koniec może nie być odebrana tak jak powinna.
            • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 17:59
              No właśnie, ja z przyjemnością zaczęłam dziś pierwszy odcinek smile
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 18:34
                Aż ci zazdroszczę, tak mi się dobrze oglądało 😉. Dwa pierwsze odcinki słabiej, ale potem już poszłoo. Dla mnie jedna z najlepszych dram, trzymała porządnie. Ciekawa jestem, czy tobie też podejdzie.
              • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 18:52
                Pierwsze odcinki, jak pisze Otia są dość powolne i rozkręcające dramę. Jak już machina ruszy to ani się obejrzysz i będziesz w końcówce wink Można powiedzieć, że co odcinek to szybciej. A na dwóch ostatnich prawdopodobnie zaczniesz obgryzać paznokcie wink
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 20:47
                  Faktycznie pierwszy dopiero rozkręca wątki. Ale juz mnie zainteresował.

Na ten moment mam obserwację taką obok tematu, że czas trochę nadgryzł Bae Soo Bin-a. To moj rocznik, W pamiętnym Secret Love wyglądał o wiele wiele lepiej (tak, wiem, to 10 lat wstecz). Też porównując go do równolatków, np Song Seung Heona to Bin na niekorzyść sie starzeje.
                  Wracam do drugiego odcinka.
                  • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 21:03
                    Nadgryzł ale i charakteryzacja do roli taka jest. On ma tak wyglądać zarówno z powodów psychicznych jak i fizycznych. Nie chcę więcej zdradzać wink
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 17:58
      No i jak? wink Jak ostatni odcinek Walking On Thin Ice? Raczej nic mnie nie zawiodło oprócz słabego wątku córki. To nadal najmniej mi się podobało. I już, już myślałam, że moje wczorajsze przewidywania co do XX (dla mnie to ten od ściany wink ) się spełnią i będzie drugi sezon tongue_out wink Aaaaa i chyba zapomnieli porządnie rozliczyć "przyjaciółkę".
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 18:08
        Upisałam się i post nie przechodzi z powodu spamu. Noż, ku... Za cholerę nie wiem, co zostało uznane za spam i co powinnam wyrzucić. Chyba muszę metodą prób i błędów.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 18:23
        Ja też już. Zdążyłam poczytać parę opinii i są bardzo różne, niektórzy są bardzo rozczarowani, ale moim zdaniem - nie spieprzyli. Tzn. daleko mi do pełnej satysfakcji, policja wspięła się na wyżyny głupoty i były inne rzeczy, których nie chcę spojlerować, a do których można się przyczepić, ale: małych satysfakcji było dużo, wzruszających momentów też; pod koniec bolesny, ale faktycznie zaskakujący plot twist; powstrzymali się od dydaktycznych pogadanek w stopniu moim zdaniem zaskakującym, jak na Koreę; ogólnie, mimo paru głupot podomykali (prawie suspicious) wszystko lepiej niż się spodziewałam; KYK wiadomo; no i, przede wszystkim, serial trzymał w napięciu absolutnie do ostatniej sekundy. Do końca nie wiedziałam, czy nie wywiną widzom jakiegoś świństwa i właściwie wywinęli, ale nic nie powiem, kto nie oglądał, niech sobie sam zobaczy 😛
        I, heca, moim zdaniem drugi sezon jest możliwy (w zależności jak interpretować wiadomo co).
        A, jeszcze dodam, że piosenka przewodnia chyba długo będzie za mną chodzić.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 18:50
          Piosenka była dobrana idealnie. Normalnie nuta nie jak z Korei wink
          Policja nie może być tak głupia jak ją tu przedstawili. Bo by im każdy przestępca zwiewał tongue_out No ślepi byli i głusi, dawali się robić w bambuko z każdej strony.
          Ja mam jednak nadzieję, że tego świństwa nie wywinęli naprawdę suspicious Bo ten wątek nie zasługiwał na to świństwo, szczególnie że nieoczekiwanie doznał ciosu ze strony, z której się nie spodziewał w momencie kiedy zaczynało się układać suspicious
          A najwięszym zskoczeniem byłby właśnie drugi sezon. Tylko czy opinia publiczna w Korei to zniesie? wink
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 22:19
            Heca, a tak a propos piosenek jeszcze. Oglądałaś film Mission Possible? Ja sobie na fali Kim Young Kwanga zrobiłam rewatch, bo to jedna z niewielu koreańskich głupich komedii, która mnie bardzo śmieszy i w której KYK swoją głupotą mnie po prostu rozbraja (ale też wywija w walkach tak że miodzio). Pod napisami końcowymi jest tam piosenka w stylu T.O.P.a. Przynajmniej mnie się taka wydaje, ale ja wiesz, że kiepska w te klocki. Anyway, jedyne co znalazłam, to że wykonawca nazywa się Klophe (클라피), może zresztą to wcale nie wykonawca, nie wiem, nic nie potrafię znaleźć. Słyszałaś kiedyś o kimś takim? Coś ci dzwoni?
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 12:54
              Nie oglądałam Mission Possible. Dopiero teraz znalazłam to na fejkowym kissasian ale posłuchałam końcówki i rzeczywiście brzmi w podobnym stylu. Z tym, że nie mam zielonego pojęcia kto to jest i czy w ogóle to jest ktoś prawdziwy wink
              Córka mi napisała, że w tym miesiącu ze wszystkich użytkowników spotifaja jego muzykę puściły 4 osoby wink
              Tutaj można posłuchać czegoś tego wykonawcy.
              www.shazam.com/song/1589911346/morning-call-feat-klophe
              Ale z tego co mi córka pisze piosenka z Mission Possible nie wyszła i nie jest dostępna w internecie.
              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 13:32
                Heca, dzięki, że aż tak się wgłębiłaś, nie chciałam Ci dodawać roboty. Ta piosenka mnie zainteresowała, ale bez tego wykonawcy mogę żyć 🙂
                Co to jest fejkowe kissasian? To bym, jak kurt, uznała za dziwną stronę, bo przecież już dawno nie istnieje 🤔 . A Mission Possible faktycznie też trudno znaleźć. Z vpn nastawionym na Stany Zjednoczone można obejrzeć na youtube albo tubi. Znacznie bezpieczniej niż na takich stronach z zaświatów.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:41
                  Kiedyś był sensowny kissasian podobny do kisskh i wszystko na nim sprawnie działało. Potem został zamknięty (prawa autorskie tongue_out ) i pojawił się kissasian.cam. No i co najmniej połowa filmów nie działa. Są jakieś dziwne serwery, firefox mi blokuje niektóre itd. Oglądam tam tylko i wyłącznie jak już nigdzie nie ma.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 21:12
        Widzę, że super drama, ale ja, niestety, szybko nie obejrzę. Mam twarde postanowienie nie wykupywać na razie ani viki ani Kocowa. MDL pokazuje jeszcze Prime, ale oczywiście niedostępny u nas.Tak że poczekam trochę aż puszczą gdzieś indziej (albo wykupię coś dodatkowego). Od razu mówię, że na "dziwnych" stronach nie chcę wink
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 21:22
          Ale ta drama jest na Kisskh. Chyba, że piszesz o innej wink
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 22:25
            O tej, o tej.

MDL podaje viki, kocową, prime i jakieś Wavve mydramalist.com/756417-eun-soo-good-day

kisskh to dla mnie jedna z tych "podejrzanych" stron wink
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 22:07
          Kurt, ja tu poprę hecę. Tzn. juz niezależnie od Walking on Thin Ice, bo wiadomo, że nie dla wszystkich będzie super, może nie podejść.
          Wiem, że nie oglądasz na, jak mówisz, dziwnych stronach, ale kisskh.co naprawdę nie jest dziwna. U mnie absolutnie nic nie wyskakuje, żadnych reklam, może to zależy od adblocka czy antyvirusa, ale z tego co piszą dziewczyny, to u nich tak samo. Jakość większości dram jest bardzo dobra, tłumaczenia też ok, a wszelkie nowości wskakują na bieżąco.
          To tak informacyjnie, że to normalna strona, chyba nawet u Senin w Australii też śmiga bez problemów.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 22:28
            No dobra, dam jej (tej stronie) szansę. Co prawda widzę, że jakość nie jest najwyższa (554p), ale może da radę....
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 26.10.25, 22:33
              A to dziwne, u mnie była na pewno wyższa. Czasami trzeba ręcznie zmienić, ale zazwyczaj z automatu leci najwyższa.
              Tam są nawet polskie napisy, ale to już jest masakra i nie radzę. Autotłumacz bez żadnych poprawek.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:30
                otia5 napisała:

> A to dziwne, u mnie była na pewno wyższa. Czasami trzeba ręcznie zmienić, ale z
                > azwyczaj z automatu leci najwyższa.

Nie da się zmienić. Jest tylko ta opcja.

> Tam są nawet polskie napisy, ale to już jest masakra i nie radzę. Autotłumacz b
                > ez żadnych poprawek.

Nawet te angielskie wydają mi się nienajwyższych lotów, niestety.

No i zła wiadomość. Mnie sie reklamy wyświetlają (taki mały prostokąt na środku ekranu, który trzeba odkliknąć). Ale, co jest gorsze, robia mi sie takie blokady ekranu, że często, kiedy chcę zatrzymać odcinek, albo powiększyć lub zmniejszyć ekran, no cokolwiek kliknąć, to mi się otwiera w nowej zakładce jakieś g.wno.

Pierwszy odcinek obejrzałam, faktycznie ciekawy, ale nie wiem, czy będę kontynuować, jakoś nie mam ochoty na powtórkę z rozrywki (przejęcie konta na FB przez chiński adres).
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:40
                  Kurt, a na pewno jesteś na kisskh z rozszerzeniem ".co"? Bo są też jakieś inne kisskh i one nie są dobre. Pomyślałabym, że to może być kwestia antywirusa, ale mnie nie wyskakuje nic właśnie na tej, a na tych podróbkach już tak, a adblockery itp. mam cały czas te same.
                  • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:43
                    Tak. końcówka .co
                    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:54
                      To już nie mam pomysłu. Może przeglądarka ma jakieś znaczenie? Oglądam na Firefoksie. Ale to tak jak z adblockiem: na kisskh nic mi nie wyskakuje, a jak czasami zdarzy mi się wejść na jakieś dziwne strony, to wyskakuje aż nie nadążam zamykać. Więc to też nie to.
                      Sorry, próbuję zrozumieć czemu tak się u ciebie dzieje, bo teraz się czuję winna, że cię na minę wsadziłam.
                      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:57
                        Ja nie mam adblocka, to pewnie przez to. Nie przejmuj się. Mogę po prostu przestac oglądać. A na Viki nie ma? MDL podaje, ze tam jest. I na KOCOWA. Jak nie będę miała co oglądac, to pewnie jedno z tych znów wykupie na jakiś czas.
                        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 15:00
                          Na Viki widzę, że jest i ma wysokie opinie- 9,5 smile Ale od trzeciego odcinka zablokowane.
                        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 15:09
                          Adblocka możesz ściągnąć darmowego, wystarczy wejść w rozszerzenia przeglądarki, każda ma ich mnóstwo do wyboru. Naprawdę to polepsza bezpieczeństwo, już zupełnie abstrahując od dramowych stronek.
                          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 22:08
                            Tak, muszę to zrobić. Juz mi córka proponowała nawet, że mi cos dobrego, sprawdzonego ściągnie smile

Na razie obejrzałam drugi odcinek, dalej mi sie podoba, choć zachowanie głównej czasem trochę dziwne, tzn ja bym sie tak nie zachowała w danej sytuacji.
                            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 22:26
                              Gdybym miała wymienić osoby, które mnie irytowały to w kolejności od najgorszej- córka FL, mąż FL i sama FL wink Tutaj mam wrażenie, że reżyser (czy tam autor scenariusza) mógł posunąć się dalej i zrobić ją bardziej ofensywną momentami. Tak czy inaczej drama nabiera rozpędu po paru odcinkach.
                              • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 23:38
                                heca007 napisała:

> mógł posunąć się dalej i zrobić ją bardziej ofensywną momentami.

O, momentami to ona była bardzo ofensywna, już nie wspomnę o durnym amoku, w który wpadła, kiedy akurat absolutnie nie powinna była. Też mnie różne osoby irytowały, z mężem na czele, ale nieważne. Dla mnie to była drama z gatunku tych, którym wybaczam różne rzeczy, gdzie indziej dla mnie niewybaczalne 😛
                                Już nie spoilerujmy, niech dziewczyny oglądają i same zobaczą czy zażre.
                                I żeby zmienić temat, Typhoon Family jakoś mnie na razie średnio wciągnęła, chociaż i czasy dla mnie ciekawe i tematyka i Junho 😛. Odłożyłam i bez bólu czekam na więcej odcinków, może się później do niej przekonam.
                                Murky Stream już skończony, tu odwrotnie niż z Walking on Thin Ice, na początku podobało mi się bardzo, a potem się trochę rozmyło. Warto, ale to wygląda trochę jak wstęp do akcji w drugim sezonie, a biorąc pod uwagę fakt, że cokolwiek z Rowoonem, to tak za dwa, trzy lata dopiero, to jest to nieco dziwne.
                                A teraz wzięłam się wreszcie (aktorka z Typhoon mi przypomniała) za Pachinko. I muszę przyznać, że na razie podoba mi się bardzo, nawet LMH mi nie przeszkadza. Mało już pamiętam z książki, ale może to i lepiej, nie będę się irytować, że coś pozmieniali.
                                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 28.10.25, 00:13
                                  A ja wczoraj obejrzłam Good News- absurdalny film o porwaniu japońskiego samolotu. Grają zarówno aktorzy japońscy jak i koreańscy. No i trochę aktorów o urodzie europejskiej oraz afroamerykanów. Momentami śmiesznie, dziwnie, strasznie. Nie umiem zdefinować tego gatunku. W sumie film przeciętny, nierówny i zakończenie bez ikry. Więc średnio polecam. Chyba, że ktoś lubi niejakiego Hong Kyunga albo Kim Sung Oha wink
                            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 23:42
                              kurt.wallander napisała:

> zachowanie głównej
                              > czasem trochę dziwne, tzn ja bym sie tak nie zachowała w danej sytuacji.

No miejmy nadzieję, że żadna z nas tu na starość w dilerkę nie pójdzie 😉
                              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 28.10.25, 00:12
                                He he, miałam akurat na mysli chowanie sie za skrzynką po alkoholu i obserwowanie bójki, a następnie tkwienie tam i czekanie aż mnie zaatakuje naćpany młodzieniec. Albo wołanie do dilera w klubie per .... wiecie jak, nie będę spojlerować, jesli ktoś jest jeszcze przed pierwszym odcinkiem.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 08:48
              Tak sobie dzisiaj myślę (tak, siadłam do pracy, ale jakoś jeszcze nie dojrzałam, żeby się za nią wziąć tongue_out), że po tym hypie, który tu nakręciłyśmy z Hecą, to te, które się teraz za Walking wezmą, będą rozczarowane. Myśmy to zaczynały bez żadnych oczekiwań, no dobra, z jednym: KYK, ale jak się oczekuje wodotrysków, to wiadomo, najczęściej jest klops.
              I druga, jakże ważka myśl: że właściwie Mission Possible i Trigger są dokładnie o tym samym, choć nie mogłyby się od siebie bardziej różnić.
              Prokrastynacja to bardzo dobra rzecz w poniedziałkowy poranek big_grin
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 12:56
              Daj tej stronie szansę smile ja też się obawiałam. Ale jak dotąd nie mam żadnych dziwnych reklam. Nic mi nie wyskakuje, nie blokuje, nie muszę klikać dziwnych linków i nie ma przenoszenia na strony z cycatymi babkami z anime wink Nie jestem nawet zarejestrowana tylko wchodzę i oglądam.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:31
                No mnie przenosi, nie na cycate baby, ale na jakies inne g.wienko.
                • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:41
                  Ja mam uBlock. Może to pomaga. No i nie ma konta na FB wink
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:41
      Czytam aktualnie "The Stone Diaries", kolejną książkę znalezioną na półce, której nie pamiętam, żeby wcześniej czytała wink

To taka trochę saga rodzinna opowiadająca losy rodziny z Kanady, zaczyna się na przełomie wieków (XIX i XX). Nie jest zła, chociaż nie wciągnęła mnie jakoś bardzo mocno. Ale przeczytam do końca.

A czeka "Gdynia obiecana".
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 27.10.25, 14:42
        Kuźwa, nie ten wątek. A nie da się usunąć wink Sorry.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.11.25, 17:12
      Natrafiłam na Instagramie na rolkę o dramach, które będą miały następny sezon. Pewnie widziałyście ale gdyby nie to napiszę wink Taxi Driver mnie cieszy najbardziej bo to już niedługo.
      Moving 2 (2027-2028)
      Vigilante 2 (2026)
      Taxi Driver 3 (21.11.2025)
      Signal 2 (2026)
      Bloodhounds 2 (2026)
      Boyhood 2(?)
      Trauma Code (?)
      Study Group 2 (2026)
      Judge From Hell 2 (2026)
      A Shop For Killers 2 (2026)
      Crash 2 (2026)
      Yumi Cells 3 (2026)
      Good Partner 2 (?)
      Reborn Rich 2 (?)
      Flex x Cop 2 (?)
      All Of Us Are Dead 2 (2026)

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.11.25, 17:19
        Z tego wszystkiego czekam na drugi sezon A Shop for Killers. Kontynuację Moving też obejrzę.
        A oglądała któraś z was Boyhood? Bo mam to nawet otwarte w którejś karcie na laptopie i tak czeka na swoją kolej, a ja już zdążyłam zapomnieć, czemu chciałam to obejrzeć 😉
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 01.11.25, 21:58
        Czekam na All of Us Are Dead i chętnie zobaczę 2. sezon Moving.

A słyszałyście, że Ok Taecyeon się żeni?
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.11.25, 23:58
          Ja słyszałam. Ze swoją nie będącą celebrytką partnerką. Fajny aktor, nie mu się wiedzie smile

A co do listy to czekam na Taxi Drivera i Judge From Hell smile
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 02.11.25, 18:43
            Jak już tak przy kolejnych sezonach jesteśmy, to czemu nikt mnie nie ostrzegł, że dwa sezony Pachinko to nie jest koniec? suspicious
            Z książki mało pamiętam, oprócz tego, że pierwsza część podobała mi się znacznie bardziej niż druga, więc oceniam wyłącznie jako serial, nie jako ekranizację. I muszę powiedzieć, że bardzo mi się podobał. Mało tego, może mi język kołkiem stanie, ale Lee Min Ho bardzo dobrze zagrał. Pasował do tej roli idealnie i zdecydowanie dał radę.
            W opiniach dosyć dużo narzekania na zmieniające się plany czasowe, ale wg mnie to świetnie się sprawdziło. Inaczej pewnie trochę znudziłaby mnie historia Solomona (ale aktor niczego sobie, tylko straszny kurdupel tongue_out), a tak te przenikające się historie idealnie się przeplatały i uzupełniały. Fenomenalny montaż. Stara i młoda FL też świetne, chociaż miałam wrażenie, że ich postaci trochę rozjeżdżają się charakterologicznie i to mi trochę nie pasowało.
            Ogólnie dla mnie jedna z najlepszych dram historycznych i nieważne, że to właściwie nie kdrama tongue_out.
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 05.11.25, 13:37
      Oglądacie Physical: Asia?
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.11.25, 21:49
      A czy ktoś zamierza oglądać The Manipulated z Ji Chang Wookiem? Jest już kilka odcinków dostępnych na Kiskh.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 06.11.25, 22:23
        Zerknę smile

Jest też na Disney'u. 4 odcinki na razie, jak widzę.
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 06.11.25, 22:31
          Jak go zobaczyłam na zdjęciu w tej kurtce to pomyślałam, że jednak nie udało mu się uciec od takiego typowego dla niegu stylu jak z K2 czy Healer wink
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.11.25, 13:12
      Czy są tu wielbicielki seriali o zombie?

Jeśli tak, to całkiem ok jest tajski Zomvivor na Netfliksie. Nie idealny, ale im dalej, tym ładniej się rozwija historia. Zakończenie wskazuje na planowany ciąg dalszy.

• heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 13.11.25, 15:01
        Czasem lubię się trochę pobać wink Dopiszę ten serial do listy. Bo w tej chwili zaczętych i rozgrzebanych mam chyba z pięć sciana Would You Marry Me?, Last Summer, Dynamite Kiss, The Dream Life Of Mrs Kim i The Manipulated wink Wszystkie wychodzące dopiero.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 13.11.25, 23:04
          Ja oglądam Typhoon Family i Walking on Thin Ice. Mam niedokończony Murky Stream i pewnie skończę, ale na siłę.

I wykupiłam dostęp do 3 filmów z festiwalu 5 smaków smile

Bardzo lubię motyw zombie i czekam i czekam na All of Us Are Dead....
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.11.25, 00:39
            Ja tez zaczelam Typhoon Family i wsiaklam, chyba lepiej bylo poczekac do zakoonczenia emisji. Zwlaszcza ze Junho, ktorego do tej pory to tak sobie lubilam, znalazl sie teraz na liscie moich "naj". Osmy odcinek sie mocno do tego przyczynil wink.

Ale dzisiaj chce tez tez opowiedziec o mojej przygodzie z k- drama w prawdziwym realu, ktora przydarzyla sie ponad rok temu ale dopiero teraz zatrybilo.

Otoz...
            Jadlam sobie lunch z kolezanka w pobliskiej nalesnikarni a przy przeciwnym stoliku siedziala grupa ludzi, wsrod nich mezczyzna w srednim wieku. Poniewaz siedziel niejako na wprost mnie to moj wrok zatrzymal sie na nim przez kilka sekund, zwlaszcza ze on tez na mnie spojrzal. Poniewaz zahaczylismy o siebie wrokiem ze dwa- trzy razy i twarz wydala mi sie znajoma, to zaczelam glowkowac skad ja go znam. Na szczescie nie podlazlam do niego, zeby zapytac skad sie znamy ale jakims cudem ta sytuacja od czasu do czasu przychodzila mi do glowy, i zastanawialam sie czy na przyklad nie jest to osoba, ktora uczynila za co powinnam byc jej wdzieczna i np pogadac /podziekowac czy cus.

No i....jak zaczelam ogladac moja biezaca drame " The Ffirst Responders" sprawa sie wyjasnila. Abowiem..... ta sama twarz pojawila sie juz w pierwszym odcinku. Byl to bowiem koreanski aktor Seo Hyun Chul, ktorego zapamietalam z jakichs wczesniejszych seriali. Szkoda ze nie Hyun Bin, ale i tak niezle smile
            • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 14.11.25, 12:13
              Wyguglowalam sobie tego aktora i to jest znany aktor drugoplanowy! Wow! czyli jest coś w tym powiedzeniu, że od każdego człowieka na ziemi dzieli nas tylko 6 innych osób wink W sumie wyobraziłam sobie tą scenę jak podchodzisz i pytasz- przepraszam, czy my się skądś znamy? big_grin
              • bertie Re: Koreańskie seriale 9.0 14.11.25, 19:05
                Ja kiedyś przypadkiem trafiłam na teledysk grupy k-popowej w dniu ich debiutu i główny tancerz (Koreańczyk) wyglądał zupełnie jak mój kuzyn w dzieciństwie. Dziwne to było uczucie, bo kuzyn Polak z dziada pradziada
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 15.11.25, 00:08
                Powiedzenia o 6 innych osobach nie znalam dotad. A podchodzenie i pytanie przeszlo mi przez glowe, byla tez opcja, ze zapytam " a moze w K-dramacch byles pan??" tylko ze tego dnia szukalam tej twarzy raczej wsrod poznanych z realu. Moze dlatego ze wygladal tak "zwyczajnie", bez zadecia choc dosyc fajnie.
                "
    • jasnoklarowna ALICE na viki 02.12.25, 11:15
      coś ostatnio ucichło ale mam perełkę małą.
      Może oglądałyście, ja do tej pory omijałam, choć serial ma już ze 4 lata.
      Zaczęłam wczoraj i dziś kończę 4 odcinek bo muszę lecieć do roboty. A szkoda bo bym została i oglądała dalej.
      Trochę fantastyka, trochę sensacja, podróż w czasie. Ale nie do czasów Joseonu tylko z 2050 do 2020.
      Jak ktoś nie widział a lubi takie klimaty to polecam.

Musiałam czymś zapchać grafik w oczekiwaniu na zakończenie emisji aktualnie emitowanych smile
      • heca007 Re: ALICE na viki 02.12.25, 13:13
        Ja cały czas oglądam. Niestety jakoś tak wyszło, że mam aż pięć pozaczynanych i kombinuję którą w danej chwili oglądać.
        Alice nie oglądałam bo za podróżami w czasie nie przepadam.
        A pamiętacie koreański serial o 40 letnim kawalerze? Architekcie co nikogo do domu nie wpuszczał i poznał sympatyczną lekarkę podczas problemów z hemoroidami? No więc Chińczycy też coś takiego nakręcili. Nawet dało się obejrzeć- Why Is He Still Single? wink
        Ciagnęłam też Last Summer ale chyba rzuce w diabły. Zupełnie mi nie podeszła FL, nie widzę żadnej chemii między nią a ML. Do tego zawróciła d.upę niepotrzebnie SML choć też ewidentnie nie ma tutaj "ciała astralnego" tongue_out Historia jest nudna i tak naprawdę nie wiadomo o co głównej chodzi...
        Odkładam sobie oglądanie Dynamite Kiss- tam aż widać iskry między FL i ML. Choć sama historia nie jest szczególnie ambitna i oryginalna tongue_out
        The Manipulated- JCW, jak zwykle dobry w filmach akcji. Ale tutaj przesadzili- momentami rodem z Rambo. I ciut przydługo się rozkręca akcja- utykamy na kilka docinków w tym samym miejscu akcji (żeby nie spoilerować). Warto jednak obejrzeć bo w jednym z odcinków mamy scenę pościgu ulicznego godną Matrixa wink
        Nieźle się ogląda Nice Not To Meet You- bohaterowie są już starsi, pod 40.
        A co do Taxi Driver3 to nic nie mogę powiedzieć bo wczoraj obejrzałam 15 minut pierwszego odcinka...
        • kurt.wallander Re: ALICE na viki 02.12.25, 21:30
          Ja mam lekki zastój z dramami. Dzisiaj skończyłam Typhoon Family. Niestety, rozczarowują mnie seriale-reklamy Junho i ... Tajlandii. Generalnie bardzo mocno ma ten serial vibe King the Land. Czy obejrzałam do końca? Jasne, na Junho jednak się miło patrzy. Czy z przyjemnością? Chwilami... Czy to dobra drama - nie bardzo....

Obejrzałam 3 filmy z festiwalu 5 smaków, i znów - bez szału.

Chyba najbardziej z ostatnio obejrzanych spodobał mi się "Człowiek bez pamięci" (Memoirs of a Murderer), choć, to bardziej efekt "na bezrybiu, i rak ryba".

Murky Stream juz chyba jednak nie skończę, na akcyjniaka z JCHW chyba nie mam ochoty.....

Coś bym sobie zapodała i sama nie wiem, co....
          • heca007 Re: ALICE na viki 02.12.25, 21:44
            Może Taxi Driver 3 wink Jestem na trzecim odcinku i daje radę. Choć jest bardziej eee... fancy... niż poprzednie wink
            • kurt.wallander Re: ALICE na viki 02.12.25, 21:52
              Nie, niestety, pierwszy sezon przerwałam po 1. odcinku. Jakoś mi nie podszedł.
              • heca007 Re: ALICE na viki 02.12.25, 22:13
                Rozumiem, w takim razie musiesz wytrzymać do końca grudnia. Wtedy ma wejść Cashero z Jun Ho wink Drama z elementami fantastyki sądząc z opisu.
                • kurt.wallander Re: ALICE na viki 02.12.25, 23:23
                  Własnie obawiam się kolejnego gniota wink

Czekam tez na Made in Korea z Hyun Binem.
          • senin1 Re: ALICE na viki 03.12.25, 00:39
            Ja tez obejrzalam do konca (z tym ze w emisji, a przyrzekalam sobie, ze nigdy wiecej) Poczatek, do ok 8 odcinka nawet mi sie podobal, stalam sie tez nowa fanka Junho. Nietety od polowy zaczal sie zjazd. draznily mnie niedopowiedzeniamieszanie konwencji i takie tam. A mogl to byc dobry serial.

Wczesniej obejrzalam "Moving" i bardo mi podszedl. Do tego stopnia, ze 'polecialam' za ML i weszlam na "It's OK, that's Love" i skonczylo sie na przewijaniu sad

A z innej beczki: jesli nie ogladalyscie ostatniego vlogaska Wioli to polecam. O studentach polonistyki w Korei, bardzo przyjemny, dla mnie nawet wzruszajacy. Przeczytalam tez wiekszosc komentarzy, z ktorych jeden podal link do konkursu krasomowczego (polskiego) na tym uniwesytecie. I tam byl zupelny 'wzrusz' wink, bo kolo 5 min spiewaja po polsku "Poszla Karolinka". No az mnie zatkalo jak pieknie to wykonali.
            • senin1 Re: ALICE na viki 03.12.25, 00:43
              "Niestety od polowy zaczal sie zjazd. Draznily mnie niedopowiedzenia, mieszanie konwencji i takie tam. A mogl to byc dobry serial."

Pewnie jest tego (bledow/literowek, intepunkcji) wiecej, wybaczcie
            • heca007 Re: ALICE na viki 03.12.25, 10:09
              Oglądałam tego vlogasa smile Śmieszni ci studenci. Byli tacy zaskoczeni, że ona do nich mówi po polsku na zmianę z koreańskim big_grin A już hit to tych dwóch studentów I roku ubranych na czarno. Oni byli tacy przerażeni big_grin Dobrze, że koleżanka siedziała obok i im tłumaczyła. Oni wyglądali w stylu- ty na polonistyce będzie wyżerka, chodźmy spróbować, usiądziemy z tyłu big_grin Uśmiałam się. Ale bluzy mieli fajne.
              • senin1 Re: ALICE na viki 03.12.25, 10:45
                mam ochote kupic sobie taka bluze jako zem emigrantka wink

i z tego tez powodu podaje link do 'Karolinki', ktora wzruszyla niezmiernie moje emigranckie serce: Tekst linku (gdzies w okolicy 4.30)

• heca007 Re: ALICE na viki 03.12.25, 10:52
                  Też chcę taką bluzę! Karolinka wyszła im świetnie, zwłaszcza, że umieją śpiewać (ja nie umiem więc zazdroszczę).
      • senin1 Re: ALICE na viki 03.12.25, 00:54
        Ja na viki ogladam teraz "Study Group", a to tylko dlatego, ze jak juz nie wiem co, to lece po ratingach na MDL. Ten wyskoczyl z 8.9 , co mnie zachecilo. No coz, da sie ogladac, duzo nawalanek, ktore jak dla mnie sa prawie nie do przejscia, ale ciagne dalej. Drama szkolna, wiec pewnie ogladana glownie przez licealistow , takich 'troche niepokornych', stad ten 'rating' wytlumaczalny wink , mam nadzieje, ze uda mi sie dociagnac do konca.
        • bertie Re: ALICE na viki 06.12.25, 23:37
          ranking 8.9 na Viki to taki niski dość na k-dramę. Aż się zdziwiłam, że Study Group tak spadło, bo jak oglądałam to na pewno miał więcej jako drama z aktorem-idolem. Mi się podobało, ale ja lubię dramy szkolne, choć liceum kończyłam w latach 90-tych wink
          • senin1 Re: ALICE na viki 07.12.25, 02:13
            Na viki 8.9 to faktycznie niezbyt wysoki, ja pisalam o rankingu na MDL

Mnie tez sie ta drama prawie podobala, mimo ze liceum konczylam w latach 70-tych wink. Zwalaszcza OST byl jak dla mnie super. Doceniam tez fakt, ze byl wierny komiksowej konwencji. Z negatywow to przerysowania i uproszczenia, i taka 'mega'(?) naiwnosc. Ale to chyba cecha wszelkich komiksow.
            • bertie Re: ALICE na viki 07.12.25, 14:21
              OST jest super choć mało k-dramowy, ale akurat do tej pasował bardzo dobrze
    • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 03.12.25, 16:12
      Znalazłam coś na przestój dramowy - zaczęłam oglądać "Grid". Po dwóch odcinkach bardzo spoko, oglądam z zaciekawieniem. Natomiast zdaję sobie sprawę, że tu dużo mogą sp..yć, więc jestem psychicznie przygotowana na to (chyba wink)....
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 03.12.25, 17:07
        Spieprzony jest wg mnie tylko ostatni odcinek, tzn. jest ewidentnie zrobiony pod drugi sezon i bez niego nie ma sensu. Ale wcześniej, jak na serial o podróżach w czasie, wszystko zadziwiająco dobrze wskakuje na swoje miejsce. Mnie się podobało i byłam na nich bardzo zła za tak spektakularne spieprzenie zakończenia. Ale za Seo Kang Joona wybaczam 😉. Napisz, jeśli obejrzysz całość, jestem ciekawa twoich wrażeń, bo tu zdecydowanie bardziej siedzisz w klimatach sf.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 07.12.25, 22:03
          Skończyłam. Podobał mi się, choć końcówka faktycznie bez sensu w takiej formie, bo rodzi nowe pytania, zamiast dać odpowiedzi na wcześniejsze. A drugiego sezonu chyba nie planują....

Ale oglądało mi się dobrze.
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.12.25, 22:28
            No właśnie, oglądało się dobrze, tylko ta końcówka. Rozumiem, że chcieli sobie zostawić furtkę do drugiego sezonu, ale mogli to zrobić bez wprowadzania zupełnie nowych pytań. A teraz na drugi sezon nie ma już szans. Szkoda.
    • jasnoklarowna Dear X na viki 23.12.25, 22:14
      Obejrzała któraś Dear X?
      To jest dopiero serial. Jestem po połowie i nie wiem nadal czy mi się podoba, a jednocześnie nie mogę się oderwać.
      Przedziwne studium psychologiczne psychopatki. Pokazane od traumatycznego dzieciństwa które ma naświetlić przyczyny jej zachowań. Plus ma 2 przyjaciół z dzieciństwa którzy jej pomagają.
      Suka jakich mało a jednak człowiek momentami staje po jej stronie. Choć jak zrobiła niewyobrażalne świństwo naszemu Kim Ji Hoonowi od pamiętnego stołu to miałam ochotę zostawić w diabły.
      Nadal nie wiem co o tym myśleć i jestem ciekawa jak to rozwiążą na koniec bo chyba nie ma opcji żeby nie odpowiedziała. Jak ktoś się za to wziął to chętnie podyskutuję lub opinii posłucham/poczytam.
      • heca007 Re: Dear X na viki 23.12.25, 22:47
        Muszę to obejrzeć smile
        Jeśli mało Ci Kim Ji Hoona to polecam "Nice Not To Meet You". Serial o prawie 40 letnim aktorze jednej roli, który się zaskakująco (dla siebie) zakochuje. Jego rywalem, SML jest właśnie KJH wink i całkiem przyjemnie wygląda.
        A jak byś chciała jeszcze coś o psychopatkach to proponuję "The Price Of Confession" smile Oglądałam i podobało mi się. Tym bardziej, że gra tam Park Hae Soo... też z Domu z papieru...
        Ogólnie wciągnęłam się w seriale na Kisskh wink
    • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.12.25, 21:54
      Tyle różnych podsumowań książkowych/filmowych/serialowych, a my nic?

Ja się raczej powtórzę w moim podsumowaniu, bo nic nowego nie wpadło, ale co tam.
      Z tegorocznych dram u mnie na miejscu pierwszym zdecydowanie

Walking on Thin Ice
      2. The Queen Who Crowns
      3. Karma / Udercover High School - przy czym w komediach UHS wygrywa (mimo zjazdu pod koniec). No i w kategorii unboxing a new crush też oczywiście króluje na podium.
      Co naturalnie prowadzi mnie do stwierdzenia, że dla mnie był to rok pod znakiem Seo Kang Joona. Jeszcze mi nie przeszło, zwłaszcza że draniowi się grać nie chce suspicious, a ja z utęsknieniem czekam na nowe role. Tuż za nim Kim Young Kwang za dwie świetne tegoroczne role.

Z nowych filmów prawie nic nie widziałam, ale wyszło mi, że The Match (o ile można go uznać za tegoroczny) podobał mi się bardziej niż No Other Choice.Ten ostatni trochę mnie zawiódł, ale też miał dużo super momentów i oczywiście kibicuję, żeby chociaż nominację do Oscara dostał, jeśli już nie statuetkę.

Poza tym mam ponapoczynanych milion dram na czele z Cashero, Moon River, The Manipulated, Typhoon Family itd. i jakoś mozolnie idzie mi ich dokańczanie.
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 29.12.25, 23:38
        Jakis ubogi był ten rok. Z dram chyba największe wrażenie zrobiło na mnie "When Life Gives You Tangerines", a z filmów "The Old Woman with the Knife".

Nie oglądałam jeszcze "Cashero", który trzeba zaliczyć jeszcze do 2025 roku, ale jakoś nie sądzę, że zdeklasuje inne tegoroczne seriale.

Podobał mi się reality show "Physical: Asia"
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 29.12.25, 23:55
          Ja jestem gdzieś w połowie Cashero, ma fajne momenty, ale dla mnie zbyt komiksowy. Chyba bardziej dla Junho oglądam, niż dla fabuły.
          Z tych najnowszych skończyłam Dynamite Kiss, klisza na kliszy, ale dla oddechu pomiędzy czymś poważniejszym się nada. Tylko Jang Ki Yong jakiś mi się ponaciągany na twarzy wydaje, a przecież to młody chłopak. Lubię go, a tu mi w nim coś nie leżało.
          • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 29.12.25, 23:58
            ten aktor ma coś w sobie, czego nie lubię, ale nie potrafię określić co wink Mimo, że niby w moim typie urodowo i powinien mi się podobać.... więc chyba nawet się za Dynamite Kiss nie będę zabierać.

Cashero tez obejrzę tylko dla Junho, ale chciałabym, żeby zagrał w czymś na miarę Rain or Shine, czy The Red Sleeve.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 11:35
              kurt.wallander napisała:

> ten aktor ma coś w sobie, czego nie lubię, ale nie potrafię określić co wink Mim
              > o, że niby w moim typie urodowo i powinien mi się podobać...

Mnie się podoba, ale też jakoś tak wybiórczo. Chyba więcej dram z nim rzuciłam niż obejrzałam. Ma na koncie całkiem dużo głównych ról, a ja i tak najbardziej pamiętam go z tej małej, ale znaczącej w My Mister. Ale po Dynamite Kiss mam ochotę obejrzeć go sobie w czymś, w czym nie będzie mi zgrzytał, więc może trafię na jakiś ciekawy tytuł.
              • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 18:19
                Ja go pierwszy raz widziałam w "Come and Hug Me", którego zresztą nie skończyłam, później w "Atypical Family" (tez nie skończyłam). Może po prostu nie pasują mi scenariusze dram, w których gra....
              • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 21:30
                Go back Couple jest na viki. On tam SML jest
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 19:12
        Na spokojnie usiadłam i mogę popisać wink Zrobiłam sobie podsumowanie i wychodzi na to, że największe wrażenie zrobiło Walikng On Thin Ice. Czekałam też na Squid Game 3 ale jelit mi nie potargało choć nie było najgorsze. W tym roku obejrzałam też Breaking And Re-enterring, w sumie niezły film.

Porzuciłam Last Summer i Genie, Make a Wish. Odpuściłam też Had I Not Seen The Sun i Typhoon Family.

Obejrzałam i uznaję za dobre The Dream Life of Mr. Kim, The Price Of Confession, Dynamite Kiss, Bon Apetit, Your Majesty. Choć oczywiście te dwa ostatnie mocno laurkowe wink Jeśli chodzi o Dynamite Kiss to momentami jest naiwne i bajkowe (jak bajka o Kopciuszku) a chwilami całkiem niezłe. ML jak już się określił to zaczął zachowywać się naturalniej.

Jestem w trakcie Nice Not To Meet You (fajne) i Taxi3 (nie najgorsze choć już tak nie porywa jak 1 i 2 część).

Aaaa, zapomniałam o The Manipulated- dobre, chociaż brakowało mi lepszego zamknięcia kilku wątków. Za to Gangnam B-side też z JCW bez sensu i strata czasu jak dla mnie...
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 19:38
          To ja jeszcze "się pochwalę", że Seo Kang Joon właśnie dostał główną nagrodę Daesang na MBC Drama Awards za rolę w Undercover High School. Strasznie się cieszę, bo on jest taki skromny chłopak, że zdecydowanie potrzebuje docenienia 😃.

A wracając do dram. Heca, na ile The Manipulated powiela, a na ile odchodzi od Fabricated City? Zaczęłam i chciałabym zobaczyć, co pozmieniali, ale na razie mi nie idzie. Potrzebuję motywacji. Co do Gangnam się zgadzam.
          Kurt, Come and Hug Me też nie skończyłam, podobnie jak Kill It. Ale np. My Rommate is a Gumiho, mimo że to głupotka straszna, dobrze mi się oglądało, pośmiałam się. Atypical Family dopiero mam zamiar spróbować i Now, We are Breaking Up, może któreś zaskoczy.
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 13:31
            Co do The Manipulated to serial rozbudowuje i zmienia historię. Tak jakby przestawia trochę bohaterów- mamy kobietę ale to córka współwięźnia, mamy kolegów ale właściwie to nie grają żadnej sensownej roli. Ktoś tam z rodziny umiera (nie chcę spoilerować) ale inny niż w Fabricated City. Nie ma też w TM takiego starego samochodu ani turystów. Nie ma też dziwnych kreskówkowych wstawek i tak bardzo przerysowanych scen walki. Ogólnie jest mroczniejszy i ciężki. Pierwsze odcinki się bardzo dłużą, strasznie rozbudowali wątek więzienny. Potem jak akcja rusza jest o wiele lepiej.
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 14:23
              Dzięki, heca. I nie obraź się, to z sympatii, ale czuję, że muszę 😉, bo zaliczyłaś wczoraj noc jak rasowa FL. Tak więc:
              1. Czy potknęłaś się w tych szpilkach i
              a) upadłaś strategicznie ustami prosto na usta jakiegoś przystojnego CEO? *
              b) złapał cię w ostatniej chwili przystojny mężczyzna, oczywiście wysoki
              2. Masz lukę w pamięci i myślisz, że zrobiłaś COŚ (druga strona wie, że nie, ale nie powie ci tego wcześniej niż na Wielkanoc)
              3. Zostałaś odniesiona do domu na plecach (i nie mów mi, że z Lidzbarka to za daleko suspicious)
              4. Narzygałaś najprzystojniejszemu gościowi na balu na garnitur i dzięki temu miłość krąży teraz w powietrzu 🎶
              * mąż się nie liczy, nawet jeśli spełnia warunki
              • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 16:10
                big_grin
                1. Nie potknęłam się smile One sa całkiem stabilne a ja kiedyś to nawet w ciąży dużo na obcasach chodziłam (teraz już mniej).
                1.a.Niestety tylko na usta męża upadłam suspicious
                1.b. Obok siedział pan wysoki i całkiem niebrzydki ale miał piękną żonę więc nie śmiałam próbować...
                2. Niestety mam sciana i to dużą
                3. Sama musiałam dotrzeć do pokoju sad
                4. Nie rzygałam ale na korytarzu ewidentnie unosił się rano lekki smrodek wymiocin suspicious więc ktoś chyba zaliczył zgon big_grin

• otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 18:13
                  😃To widzę, że nie wczułaś się do końca w rolę, ale i tak jesteś na dobrej drodze. Musisz częściej ćwiczyć 😃
                  • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 19:01
                    otia5 napisała:

> 😃 Musisz częściej ćwiczyć 😃

Boże, nie! big_grin Widziałaś co ja wczoraj wyrabiałam na forum suspicious Lepiej żebym nie ćwiczyła wink
        • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 31.12.25, 06:38
          Ja tez obejrzalam Dynamite Kiss i nawet mi sie podobal, choc glowna mnie momentami wkurzala, tzn. jej gra, czasami przeslodzona. ML w porzadku byl.
          obejrzalam tez Typhoon Family, glownie dla Junho, ale tez dla glownej. To, ze obsadzili w tej roli taka 'zwyczajna' dziewczyne, bardzo na plus.
          Teraz lece z Pro Bono przede wszystkim ze wzgledu na Jung Kyung Ho, bo tyle tem bzdur ze gdyby nie on (i to ze nic mi jakos specjalnie nie podeszlo) to bym pewnie rzucila w diably. Zreszta sam Jung Kyung Ho tez jakos nie zachwyca, ale ciagne.
          Bon Appetit tez zaliczylam, ale znowu - glowna do odstrzalu ( jej gra taka sobie, choc w pierwszych odcinkach zapowiadala sie swietnie, to pozniej leciala rozanielona buzka z King the Land, dla mnie nie do przejscia).

jednym slowem zadnych 'dziewiatek'. No moze Moving, ale przydlugie napierd*lanki w koncowce troche mnie znudzily.

Zastanawialam sie nad Mr. Kim ale skoro Heco zachwalasz , to pewnie tez sie za to wezme.
          Teraz lece z 'prezentem noworocznym' Made in Korea. Jestem na drugim odcinku i Hyun Bin calkiem calkiem na razie. Zmeznial bardzo (a moze po prostu przytyl wink ).
          • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 31.12.25, 12:25
            senin1 napisała:

> obejrzalam tez Typhoon Family, glownie dla Junho, ale tez dla glownej. To, ze o
            > bsadzili w tej roli taka 'zwyczajna' dziewczyne, bardzo na plus.

Ona od czasu Pachinko jest na fali. I dobrze, zdecydowanie potrzeba trochę odświeżenia wśród tych wszystkich tiutiających piękności od jednej sztancy. Na pewno coś jeszcze z nią obejrzę.

Za Made in Korea też się wezmę, ale muszę chociaż cześć z tych milionów ponapoczynanych dram skończyć.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 31.12.25, 20:29
              otia5 napisała:

> Ona od czasu Pachinko jest na fali. I dobrze, zdecydowanie potrzeba trochę odśw
              > ieżenia wśród tych wszystkich tiutiających piękności od jednej sztancy.

O tak, oby nie zaczęła kombinować z wyglądem, bo teraz to taki powiew świeżości wśród innych aktorek jak klony z jednej formy.

Wkurza mnie, kiedy polubię jakiegos aktora, a ten a to się rozjaśni, że aż oślepia, a to nosek sobie zwęzi i skróci a'la Michael Jackson. I po crushu wink
            • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 03:03
              tak przy okazji... podaje link do podkastu z Where'sWes (Azjaty mieszkajacego od kilku lat w Polsce), ktory dzieli sie swoimi spostrzezeniami na temat Korei Tekst linku South Korea is an Absolute Disaster.

To tylko jeden link, ale est tego wiecej, np na temat standardow urody w SK i innych. Podaje, bo moze was to zaciekawi
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 13:23
            Mr. Kim jest trochę inny bo jednak głównym bohaterem jest mężczyzna koło 50. Co prawda dość intensywnie przewija się też wątek syna i żony ale jego historia jest tym kołem napędowym serialu. Oczywiście nie obyło się bez klisz i głupich tekstów/scen tongue_out Mimo to warto bo ML jest świetnym aktorem, takim ani starym ani młodym, wydaje mi się że rzadko osoby w tym wieku lądują w serialach (nie w operach mydlanych) jako ML.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 02.01.26, 12:33
          Jak sobie lecę po moich obejrzanych w minionym roku, to na pewno było kilka fajnych, ale za każdym razem pierwszy przychodzi na myśl trochę tu nie nagłośniony NASZ NIEZNANY SEUL. Jest na Netfliksie.
          No bardzo mi się podobał. Mimo że motyw sióstr które sie zamieniły niejscami jest oklepany, to tu nie przeszkadzał. Historie dziewczyn i to co sie obok działo, na prawdę mnie zachwyciły. Spokojny, na myślenie, porusza społeczne bolączki, może lekko tylko ale jakoś tak pozytywnie sie układa. Nie przesłodzony, no kto nie widział to polecam.
          Dla mnie był nawet odrobinę lepszy niż Tangerynki sławne. Właśnie sobie robię powtórkę.
    • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 02:28
      Zrobiłam sobie rundkę.
      "W świecie paragrafów"
      "Adwokat rozwodowy Shin".
      Jestem zdziwiona, ze tyle alkoholu, upijania się i przemocy/agresji w relacjach międzyludzkich (dom/praca/relacje koleżenskie).
      Dziwna kultura.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 11:28
        Po prostu inna kultura. Fakt, z naszego punktu widzenia pewnie dziwna. Ja akurat uwielbiam poznawać obce kultury i dowiadywać się o nich coraz więcej. Przy czym daleka jestem od ich idealizowania. Mnóstwo rzeczy mi się w koreańskiej kulturze nie podoba, m.in. to, o czym wspomniałaś, ale i tak mnie ona fascynuje.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 18:21
          Mam podobnie jak otia5.

Koreańska kultura chlania, upijania się, zapie..., mobbingu, to wszystko kłuje. Mimo to, Korea też fascynuje.
      • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 19:19
        Oj teraz to już jakby mniej wink Jeszcze parę lat temu tłukli się po głowach, policzkowali i bili pracowników na potęgę (w serialach). Do tego nie wiadomo czemu uwielbiali robić dowcipy na temat puszczania bąków i robienia kupy tongue_out Chlali i zataczali się bez wstydu po ulicach. W relacjach damsko męskich za to powściągliwi do przesady (teraz już mniej bo się wszyscy, w tym Koreańczycy śmiali). Obejrzałam sobie wczoraj ze trzy odcinki Out Golden Days (opera mydlana) i tam dorosły trzydziestoletni syn mówi rodzicom, że się wyprowadza i będzie mieszkał sam. Szok, niedowierzanie, matka prawie płacze, ojciec oburzony big_grin
        • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 30.12.25, 20:05
          Nadal sie tlukli, upijali do nieprzytomności, żarty z kupą też w modzie
      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 31.12.25, 03:19
        Ale Move to Heaven - świetny.
      • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 18:20
        Dziewczyny, co polecicie w stylu Move to Heaven?
        • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 19:22
          Hmm, nie wiem, co właściwie byłoby w stylu Move to Heaven, ale jeśli chcesz jakieś poważniejsze dramy, nie żadne rom-comowe pitu pitu, to na przykład:
          My Mister
          D.P
          The Glory
          My Liberation Notes (ale tu picie jest dosyć istotnym tematem, a chyba ci nie pasuje)
          Rain or Shine
          Our Blues

A jeżeli miałby być temat autyzmu, jak w Move to Heaven, to najbardziej poleciłabym ci film, nie serial, Keys to the Heart, ale nie wiem, czy jest gdzieś teraz dostępny po polsku.
          • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 19:31
            A coś o ceremoniałach pogrzebowych?
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 19:43
              Może coś dziewczyny wymyślą, ja się poddaję 🙂. Tzn. pogrzeby w dramach pojawiają się często i dzięki temu dokładnie wiem, jak wyglądają, ale dramy o ceremoniałach pogrzebowych nie znam. Chyba bardziej jakiś dokument.
              Jedyne co mi przychodzi do głowy, to If You Wish Upon Me, ale to bardziej o przygotowywaniu ludzi do śmierci, o spełnianiu ich ostatnich życzeń, a nie o samych ceremoniałach i ceremoniach pogrzebowych.
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 23:41
                O! Brzmi super!
                Dzięki!
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 21:27
              yenna_m napisała:

> A coś o ceremoniałach pogrzebowych?

Możesz poszukać filmu "Exhuma" - nie jest on ceremoniach pogrzebowych, ale coś tam mozna się nowego dowiedzieć.

I serial "May I Help You" - główna bohaterka pracuje przy organizacji pogrzebów.

No i tak, jak napisano wyżej, pogrzeby często pojawiają się w dramach, w których nie jest to głównym tematem.
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 01.01.26, 23:41
                Brzmi świetnie!
                Dziękuję!
              • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 12:16
                Kurcze, szkoda, nie ma polecanych przez Was filmów na Netflix się.
                Kończę teraz oglądać Prison Playbook.
                Podoba się smile
                Co się uśmieję, to moje.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 13:17
                  Z tych, które ja polecałam na Netfliksie są wszystkie, chociaż cześć pewnie po angielsku. A przepraszam, If you Wish Upon Me nie ma.
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 13:29
                    Dzięki, zerknę na pewno!
                • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 13:19
                  Całą masa dobrych koreańskich jest na N.
                  Może Pamiętnik mojego wyzwolenia albo Nasz nieznany Seul? jak chcesz refleksyjnego, albo King the Land czy Propozycja biznesowa jak chcesz coś lżejszego?
                  Ziemniaczane laboratorium?
                  Kryminały też baardzo polecam
                  • yenna_m Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 13:31
                    Świetnie.
                    Podoba mi sie dziwności tej kultury smile
                    Zerknę!
                    Dzięki za polecajki.
                    Jesteście wspaniałe 🌹🌹🌹🌹
    • mocca25 Re: Koreańskie seriale 9.0 31.12.25, 07:33
      Czy któraś z Was ma i jeżeli tak to czy to się sprawdza?

domjaponii.pl/products/japonski-pedzel-do-oleju-tako-san
    • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 12:09
      Tempest.
      Ogladała któraś? Jest na Disney.
      Trochę mi ostatnio napięcia brakowało no to mam. Taki trochę political fiction łamany na sensację. Oczywiście przegięcie z efektami, przypadek bomby czy karambolu ewidentnie zabili go i uciekł. Ale jak pominąć to to w napięciu trzyma. Jestem na 4 odcinku i bardzo ciekawi mnie co dalej. Mam nadzieję ze nie zepsują.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 07.01.26, 13:13
        jasnoklarowna napisała:

> Tempest.
        > Ogladała któraś?

Omawiałyśmy go swego czasu, już nie pamiętam z kim. Najkrócej mówiąc reżyser popuścił wodze fantazji. Szybko się oglądało, to fakt, ale w pewnym momencie ilość absurdów i ich wręcz piramidalna głupota zepsuły to, co mi się podobało. No ale to rozrywka spod znaku: jeden niezłomny bohater samotnie ocala wszechświat i okolice, więc można przymknąć oko i jako rozrywkę właśnie potraktować.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 08.01.26, 01:27
          Ze mną chyba. Niestety, podzielam zdanie otii.
    • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 19:22
      No dobra wink Co tam teraz oglądacie?
      Ja oczywiście nie uczę się na błędach i zaczęłam Idol I. No i teraz czekam na kolejne odcinki jak gupek tongue_out na szczęście wreszcie weszło Can This Love Be Translated? Od razu 12 odcinków. I od razu niespodzianka w pierwszych chwilach. Fukushi Sota, japoński aktor, którego lubię smile W ogóle ostatnio w koreańskich dramach pojawiają się przelotnie znani (raczej na fali) aktorzy japońscy. Choćby w Taxi Driver 3 mamy pana Kasamatsu Show znanego z Gannibala dostępnego jakiś czas temu na Netflixie.

No i tak czekając na odcinki o biednym idolu obejrzałam też Pro Bono. O matulu, jak mnie niemożebnie wkurzała FL ze swoją koleżaneczką od praw człowieka! Cała ta grupka była do bólu irytująca i egzaltowana. Gdyby nie ML i brak innych opcji rzuciłabym to w diabły tongue_out
      • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 19:51
        heca007 napisała:

> No dobra wink Co tam teraz oglądacie?

Nic! Jakiś naturalny odwyk mi się zrobił. Oglądam teraz inne produkcje.

Cashero - obejrzałam 2 odcinki i jakoś nie ciągnie mnie, żeby kontynuować

I Dol I - na pewno dam mu szansę, ale poczekam aż będzie całość (albo prawie)...

Made in Korea - obejrzałam 1. odcinek i jakoś mnie nie wciągnął, ale ja nigdy nie była wielką fanka kina noir, a tu zapowiada się, że będzie szło w tę stronę.

Zacznę też coś, co zapowiada sie na głupotkę, ale miejmy nadzieję, że uroczą głupotkę, czyli "Kimbap and Onigiri"
        To z kolei japońska drama, w której gra aktorka koreańska.

A, Can This Love Be Translated - tez na to czekałam, chociaż nie jestem fanka ML.

>
        > No i tak czekając na odcinki o biednym idolu obejrzałam też Pro Bono. O matulu,
        > jak mnie niemożebnie wkurzała FL ze swoją koleżaneczką od praw człowieka! \

ML mi nie leży, więc nawet się za to nie biorę. Generalnie prawnicze jestem w stanie obejrzeć tylko, jesli gra tam Junho albo Hyungsik wink
        • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 19:54
          O, ja też Kimbap zaczęłam i żałuję bo był tylko jeden odcinek wink Jak nie spartolą to może być niezłe smile
          • heca007 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 20:04
            I jeszcze Silent Truth japoński mam na liście. Też obejrzałam jeden odcinek i ma potencjał.
      • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 21:27
        U mnie kiepsko, jak miałam rozbabranych milion dram, tak dalej mam. Do Cashero pewnie nie wrócę, do The Manipulated raczej tak, ugrzęzłam też gdzieś pośrodku Moon River, może skończę.

Z nowych rzeczy obejrzałam japoński film 10Dance. No ładnie panowie tańczą, owszem, ale dudy mi nie urwało. Panie wyłącznie w charakterze paprotek.

A ze starych, wreszcie, po kilku podejściach, oglądam Reply 1988. Pomijając wszystko inne, byłam święcie przekonana, że te wszystkie serie nazywają się Replay 🤦, dopiero teraz dotarło do mnie, że jednak nie. Podoba mi się, fajnie odtworzone tamte czasy, super pokazane różne ludzie charaktery, itd., ale jak zawsze drażni mnie to koreańskie gloryfikowanie rodziny, jaka by nie była. Takie: nieważne, że mąż pije, że się wydziera, że na codzień nie ma z niego żadnego pożytku, ale, och, na koniec odcinka bierze żonę pod parasol, gdy pada i już jest wspaniale. Wiem, czepiam się, bo ta drama naprawdę świetnie odtwarza codzienność i śmieje się z ludzkich przywar. W każdym razie jestem już bliżej niż dalej, więc jest nadzieja, że jako kolejna nie wpadnie do tych rozgrzebanych.
        • jasnoklarowna Re: Koreańskie seriale 9.0 16.01.26, 22:11
          Też obejrzałam 1988 niedawno. Podobało sie. Teraz jak do jeża podchodzę czy nie zacząć tej drugiej Reply z In Gukiem. Ale nie pali sie. Z lżejszych obejrzałam na prime Milo cie nie widzieć. Dudy nie urywa ale da się obejrzeć. Chiński kryminał Truth ciągnę.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 17.01.26, 00:34
          Ja równiez niedawno dopiero obejrzałam Reply 1988. Na tle tego, na co ostatnio trafiam, to bym wrecz powiedziała, że to perełka. Naprawdę fajnie nakreślone postaci. Lubię takie "slice of life" bez zbędnych upiększaczy.
        • bertie Re: Koreańskie seriale 9.0 17.01.26, 20:04
          10Dance - mnie też nie zachwyciło, ładnie nakręcone, ale wyglądało jakby połowę treści zapomnieli nam pokazać
      • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 17.01.26, 03:08
        Idol I tez ogladam, ale glownie przewijajac, bo zainteresowal mnie watek kryminalny. Romantyczny mnie rozwala zupelnie. Ale na glownym z przyjemnoscia zawieszam oko, choc wlasciwie to nie moj typ mezczyzny.
        Pro Bono tez zaliczylam ze wzgledu na glownego, ale ogolnie w tym serialu nie powala.

Hyena tez sie napatoczyla. Wlasnie skonczylam i jestem pod wrazeniem. Zaintrygowal mnie dosc nietypowy watek romantyczny, ale i cala fabula na duzy plus. Glowny,Ju Ji Hoon, super, pewnie jeszcze cos z nim obejrze, bo i aktorstwo i wyglad bardzo mi podpasowaly. FL tez znakomita jak dla mnie.

Byl jeszcze bardzo dobry D.P. ale o to pewnie wiekszosc z Was ogladala.

Nie wiem jak to sie stalo, ze ostatnio tylko prawnicze mi sie wlaczaja, ale nie narzekam bo calkiem, calkiem sa.
        • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 17.01.26, 15:14
          senin1 napisała:

> Hyena tez sie napatoczyla. Wlasnie skonczylam i jestem pod wrazeniem. Zaintrygo
          > wal mnie dosc nietypowy watek romantyczny, ale i cala fabula na duzy plus. Glow
          > ny,Ju Ji Hoon, super, pewnie jeszcze cos z nim obejrze, bo i aktorstwo i wyglad
          > bardzo mi podpasowaly. FL tez znakomita jak dla mnie.

Ja z kolei Hyenę rzuciłam, głównie ze względu na FL - nie trawię jej wyglądu wink Ju Ji Hoona pierwszy raz zobaczyła w "Kingdom" i ten serial wciąż pozostaje moim ulubionym z nim. Bardzo dobry serial, a i JJH wygląda świetnie w tym segukowym anturażu.
          >
          >
          > Nie wiem jak to sie stalo, ze ostatnio tylko prawnicze mi sie wlaczaja, ale nie
          > narzekam bo calkiem, calkiem sa.

Ja za prawniczymi nie przepadam, ale podobały mi się: Confession, Memory i Suspicious Partner.
          • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 11:08
            kurt.wallander napisała:

> ) Ju Ji Hoona pierwszy raz zobaczyła w "Kingdom" i ten serial wciąż pozostaje m
            > oim ulubionym z nim. Bardzo dobry serial, a i JJH wygląda świetnie w tym seguko
            > wym anturażu.
            > >
            Zaczelam Kingdom bo wysoki ranking mnie zaintrygowal, ale po pierwszym odcinku odlozylam. Jak dla mnie zbyt drastyczne sceny. Czy to caly czas tak jest, czy moze sie troche uladzi?
            • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 13:34
              Raczej się nie uładzi. Mnie, szczerze mówiąc, w dramach/filmach o zombie nawet bardzo drastyczne sceny nie ruszają. Nie jestem w stanie brać tego na poważnie. Kingdom mnie nie zachwycił, bo to zupełnie nie mój gatunek, ale to obok Happiness jedyna drama o zombie, którą obejrzałam. No, jeszcze Train to Busan, ale to po pierwsze film, więc krótko, a po drugie niejako klasyka, więc wstyd nie znać 🙂.
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 20:29
                > No, jeszcze Train to Busan, ale to po pierwsze film, więc krótko, a po drugie niejako klasyka, więc wstyd nie znać 🙂.<

No to juz zaczynam sie spalac ze wstydu sad. I bede sie tak spalac do konca zywota mego.
                • otia5 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 20:43
                  Shame on you 😉. A tak poważnie, to, jak na moje nielubienie zombie, oglądało mi się go całkiem dobrze. A jeśli ktoś lubi Gong Yoo, to pewnie jeszcze lepiej wchodzi.
                  A książę, potwierdzam, w Kingdom całkiem całkiem, chociaż zazwyczaj on jest dla mnie taki raczej obojętny.
            • kurt.wallander Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 19:34
              senin1 napisała:

> Zaczelam Kingdom bo wysoki ranking mnie zaintrygowal, ale po pierwszym odcinku
              > odlozylam. Jak dla mnie zbyt drastyczne sceny. Czy to caly czas tak jest, czy m
              > oze sie troche uladzi?

Raczej cały czas jest drastycznie.

Ja akurat seriale o zombie bardzo lubię smile Ten był dla mnie taki inny, bo nie dość, że koreański, to jeszcze dzieje się w Joseon. I przystojny książę też nie przeszkadzał w odbiorze wink
              • senin1 Re: Koreańskie seriale 9.0 18.01.26, 20:32
                No wlasnie, ogladania tego przystojnego ksiecia bedzie mi zal sad
    • wzosia BTS 17.01.26, 13:48
      Ogłosili trasę na Europę.
      Wybiera się któraś. Koncerty w:
      Madrycie (26-27 czerwca)
      Brukseli (1-2 lipca)
      Londynie (6-7 lipca)
      Monachium (11-12 lipca)
      Paryżu (17-18 lipca)?
      • jasnoklarowna Re: BTS 17.01.26, 14:46
        1400 zł za lepsze miejsca, a bilety vip od 3000 do 7000 trochę pojechali z cenami. Oficjalnie jeszcze nie ma cen, ale dziewczyny z grupy Army gdzieś wyśledziły. Już naprawdę bardziej opłaca się lecieć do Korei, bo tam lepsze miejsca ok 750 zł, w Japonii podobnie.
        Córka ma ochotę, ale nie może Madrty i Bruksela bo ma jeszcze sesje. Będzie celować w te późniejsze.
        Ja mniejsza fanka, ale może z nią pojadę ostatecznie. Dziewczyny z zaprzyjaźnionej grupy fanek już opracowują strategię polowania na bilety, obczajają stadion i miejsca, w sensie które sektory nie wchodzą w grę itp, nawet wstępnie porezerwowały miejsca na bookingu i zaklepały chwilę po ogłoszeniu trasy. Okazało się że dobrze zrobiły, bo po godzinie ceny w tych miastach i tych terminach zaczęły rosnąć.
        Ja aż tak zdesperowana nie jestem, ale inwencję doceniam.
        Jednym słowem głupawka sie zaczęła od ogłoszenia smile
      • heca007 Re: BTS 17.01.26, 18:13
        Nie jestem fanką choć doceniam reperutar. Ceny kosmiczne. Gdyby to był któryś z moich ulubionych zespołów to rozważałabym Monachium. GDragon był w Paryżu ale zdobycie biletów (przynajmniej dwóch) i pobyt tam to jakiś absurd cenowy uncertain
        Jakby była okazja to próbowałabym zdobyć bilety na Stray Kids i FTIsland.
        • jasnoklarowna Re: BTS 17.01.26, 18:30
          Ja tak 2 lata temu na moje ukochane balladowe SG Wannabe na ich trasę pierwszą od chyba 2013 roku upolowałam. Tzna nie ja osobiście ale koleżance udało się dla nas obu trafić. Koncerty były w Korei i na pierwszy bilety się w pierwszą minutę rozeszły. Na nasz dłużej były dostępne. Ale oczywiście to nie był stadon na wiele tysięcy. Koleżanka upolowała poza Seulem i Busan, bo wiadomo było że tam będzie największy dobit.
          No to poleciałyśmy do Jeonju i to była jedna z najlepszych wypraw w życiu.
          Teraz Forestella mi się marzy.
          • heca007 Re: BTS 17.01.26, 20:04
            Fajnie, że masz z kim latać do Korei i na koncerty smile Zazdroszczę. Ja mogę ewentualnie córkę uprosić gdyby coś co lubię sie pojawiło ale to raczej w Europie...
            • jasnoklarowna Re: BTS 17.01.26, 21:38
              Heca a czemu u Ciebie Korea odpada? Przecież latasz daleko? Ja tam chetnie polecę 😆
              To mi przypomina że być może będę sie do Ciebie uśmiechać o porady odnośnie Tajwanu. Córka zaaplikowała na wakacyjny kurs na Tajwanie. Mała szansa ze sie uda bo na całą Polskę jest 20 miejsc. Ale jesli jakimś cudem sie uda to każda radąa na wagę złota będzie. To pozna wiosna sie okaże. W razie czego bede pisać.
              • heca007 Re: BTS 17.01.26, 23:03
                Nie ma sprawy. Pisz, pytaj smile Trzymam kciuki żeby się udało smile
        • kurt.wallander Re: BTS 18.01.26, 22:25
          heca007 napisała:

> Nie jestem fanką choć doceniam reperutar. Ceny kosmiczne. Gdyby to był któryś z
          > moich ulubionych zespołów to rozważałabym Monachium.

Do Monachium pewnie zjedzie większośc osób ze środkowo-wschodniej Europy.

Ja się nie wybieram. Córka byla fanką, ale to co ostatnio wydają chłopaki juz jej się niezbyt podoba, zbyt się zamerykanizowali....
      • bertie Re: BTS 17.01.26, 19:59
        Ja jestem Army, ale koncert BTS jest bardzo poza moją strefą komfortu. Za dużo stresu, zaczynając od walki o bilety, polowania na nocleg, długich kolejek przed koncertem i po merch. I to wszystko po to, aby prawdopodobnie pooglądać chłopaków na telebimie, bo to stadion a nie sala koncertowa. Plus najważniejszy punkt - nie lubię podróży a tu trzeba samolotem, bo Berlina nie ma na trasie.

W tym tygodniu jest za to pierwszy k-popowy koncert w Trójmieście, bilety kupiłam w drugim terminie więc bez nerwów, dojazdu mam kwadrans, na razie zostało mi tylko zdecydowanie się, czy poznać zespół/muzykę czy wykorzystać tą rzadką szansę bycia na koncercie grupy, gdy znam tylko nazwę i liczbę członków
        • jasnoklarowna Re: BTS 17.01.26, 21:40
          A kto w Trójmieście gra? Ja rok temu w Warszawie na Gemini byłam a w listopadzie na Onew tez w Warszawie.
          • bertie Re: BTS 17.01.26, 21:59
            P1Harmony
          • heca007 Re: BTS 17.01.26, 23:01
            Korea jako taka nie odpada ale córka ma inne zajęcia i na dłużej niż kilka dni by się nie wyrwała. Tydzień to już długo dla niej wink A lecieć taki kawał na krócej mało się opłaca i szkoda. Może kiedyś się uda ale na pewno nie w tym roku...
      • kurt.wallander Re: BTS 04.02.26, 23:41
        Mojej córce nie udało się kupic biletu.

Na pocieszenie ma być streaming na żywo koncertu w Korei na Netfliksie (mam nadzieję, że na Polskę też) i coś dokumentalnego o powstawaniu najnowszej płyty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka