Dodaj do ulubionych

Ów Izba...

09.01.25, 12:23
Tak wczoraj powiedziała reporterka Faktów (a obejrzałam to przed chwilą)
Czyli już nawet po takiej stacji jak TVN nie można się spodziewać, że zatrudnią ludzi wykształconych, poprawnie mówiących po polsku?
Już i tak zaczęła mnie wkurzać maniera niepoprawnego użycia "czy" zamiast "i" - ale na "ów izba" słów mi zabrakło
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:26
      O boże to straszne 😱
      • la_felicja Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:37
        Straszne może nie, ale rozczarowujące. Programy takie jaj Fakty powinny trzymać pewien poziom, bo ludzie, słuchając wypowiedzi prezenterów, myśla, że taka jest poprawna polszczyzna. A tymczasem pani redaktor wydaje się nie znać podstaw własnego języka - bo ów, owa, owo to nie są jakieś wymyślne twory tylko coś, co nie powinno sprawiać trudności. Zwłaszcza, że wypowiedź nie była na żywo, ale wcześniej przygotowana i odczytana
        • asia.sthm Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:45
          > ludzie, słuchając wypowiedzi prezenterów, myśla, że taka jest poprawna polszczyzna.

Ludzie, którzy by mogli tak pomyśleć, nie pomyślà bo im wisi język ojczysty. Inni tylko się wkurzà.
      • aequoreavictoria Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:04
        Tak, to, że 'dziennikarze' nie umieją się posługiwać językiem polskim jest straszne.
        • anajustina Re: Ów Izba... 10.01.25, 05:24
          Zjadłas przecinek przed jest.
          • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 19:29
            'Tu skan' było w odwrocie o DT.
            Poza tym zdarza mi się gubić przecinki albo zmieniać słowa, kiedy używam telefonu.
    • gorzka.gorycz Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:28
      A co to miało znaczyć? Bo nie jestem w stanie się domyślić.
      • la_felicja Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:32
        To miało znaczyć "owa izba"
        Nie ma jednogłośnej decyzji, czy Izba Kontroli Nadzwyczajnej jest sądem, czy nie
        • asia.sthm Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:37
          la_felicja napisała:

> To miało znaczyć "owa izba"
          > Nie ma jednogłośnej decyzji, czy Izba Kontroli Nadzwyczajnej jest sądem, czy ni
          > e

Aaaaa, to powinno być ów izeb
      • asia.sthm Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:35
        Może to pan Izba jest tu bohaterem dramatu 😆
        • la_felicja Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:37
          Fama głosi...Nie wierzcie temu Famie, to plotkarz
      • angazetka Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:36
        ???
    • inez21 Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:29
      Pewnie owa izba 😁 choć to głupie i sama z początku się zastanawiałam o co chodzi😆🙈
    • alpepe Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:31
      Mnie chyba najbardziej podlaskie wtręty u dziennikarzy w Wyborczej wkurzają.
      • angazetka Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:37
        Czym są podlaskie wtręty i w czym są gorsze od mazowieckich?
        • alpepe Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:55
          Na podlaskich się znam bardziej, bo ich wcześniej kompletnie nie znałam, szczególnie tej konstrukcji przyimkowej z dla. Fakt, mój język jest zahibernowany i nie oglądam polskiej telewizji, a i z filmami mam nie po drodze, więc głównie się dziwię, jak czytam.
          • nick_z_desperacji2 Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:01
            Regionalizmy "rzucają się w uszy". Z perspektywy Podlasia sposób mówienia Poznaniaków gwałci uszy, ale regionalizmy to nie błędy, a ów izba jest błędem.
            • alpepe Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:32
              Ale czy regionalizmów powinno się używać, jeśli się jest dziennikarzem i akurat nie robi reportaży z mieszkańcami danego regionu? Po lewo i po prawo też dla mnie dziwnie brzmi, jak również czekać za kimś, to tak na marginesie.
              • nick_z_desperacji2 Re: Ów Izba... 09.01.25, 14:35
                W wielu krajach używa się regionalizmów czy mówi ze specyficznym akcentem w ogólnodostępnych mediach, ludzie są po prostu przyzwyczajeni. Takie naleciałości mogą przeszkadzać w gazetach czy na paskach informacyjnych. W relacjach na żywo spokojnie wystarczyłoby, gdyby dziennikarze nie robili błędów.
                • aandzia43 Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:18
                  No nie bardzo z tymi regionalizmami. Średnio podoba mi się perspektywa dziennikarza ze Śląska jadącego regionalizmami w ogólnopolskiej telewizji. Niewiele byśmy zrozumieli. Więc jeśli śląska nie to czemu białostocka czy poznańska tak? Chyba maturę z polskiego pisze się z polskiego a nie z gwar? Akcent to inna sprawa, nie wpływa na czytelność przekazu, poza tym trudno się go pozbyć.
                  • nick_z_desperacji2 Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:27
                    Mówimy regionalizmach, a nie o całym etnolekcie.
                  • aequoreavictoria Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:35
                    Regionalizmy a gwara to nie to samo.
                  • angazetka Re: Ów Izba... 09.01.25, 23:29
                    Niewiele byśmy zrozumieli, bo po II wojnie uznano, że obowiązkowe dla całego kraju będzie to, jak się mówi na Mazowszu.
                    • anajustina Re: Ów Izba... 10.01.25, 05:26
                      Z seplenieniem też?
    • skumbrie Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:54
      "nawet po takiej stacji" Raczysz żartować...?
    • nick_z_desperacji2 Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:56
      Ów stało się modne, chyba ma brzmieć bardziej inteligentnie, tylko przy niepoprawnym użyciu brzmi odwrotnie. Mnie wkurza też "gdzie" używane zamiast "kiedy" i wszechobecne na fb w czasie naboru na studia "rekrutować". Więcej jest rekrutujących niż kandydatów.
      • aandzia43 Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:03
        A mnie wręcz wku...ia "gdzie" wysadzane gdzie się da. Zamiast "miałam sukienkę na której były aplikacje" pańcia wali "miałam sukienkę gdzie były aplikacje".
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Ów Izba... 09.01.25, 12:58
      Może się przeslyszałaś i powiedziała: ów izb?
    • angazetka Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:00
      Dziwi mnie to zdziwienie jednym z najpopularniejszych błędów. I jego och, niezrozumienie.
      • martishia7 Re: Ów Izba... 09.01.25, 15:25
        Mnie jednak trochę dziwi, bo chyba ludzie intuicyjnie starają się odmieniać przez rodzaje i przypadki. Często niepoprawnie, ale jednak.
        • angazetka Re: Ów Izba... 09.01.25, 15:45
          Ale "ów" traktowane jako nieodmienne jest wszędzie i od dawna. Coś jak nieodmienne "półtorej" (roku).
          • katriel Re: Ów Izba... 10.01.25, 09:04
            Za mojej młodości nie było.
            Było "poszłem" i "wziąść", było "półtorej roku" i "kontrol", było "byliśmy" i "fizyka" akcentowane na drugą sylabę od końca, było "w cudzysłowiu" i "przekonywujący", było "napewno" i "na prawdę", było "latarnii" i "szyji", to wszystko są błędy znane mi i jakoś zrozumiałe - ale nieodmienne "ów" usłyszałam/przeczytałam pierwszy raz mniej niż 20 lat temu. I niezmiennie mnie ono zdumiewa.
            • anajustina Re: Ów Izba... 10.01.25, 12:57
              I jeszcze "zdanżam" było.
              • eglantine Re: Ów Izba... 10.01.25, 13:06
                To jest akurat świadome przekręcenie. Podobnie jak zazdraszczać. Może się podobać lub nie, niemniej jest to zabieg celowy. A przynajmniej mam taką nadzieję.
            • la_felicja Re: Ów Izba... 10.01.25, 13:00
              Ja się z tym tylko spotkałam na NAKWie
            • martishia7 Re: Ów Izba... 10.01.25, 13:46
              Też mam wrażenie, że to jest błąd nowy. I zastanawia mnie co takiego się wydarzyło, że nagle nastała na niego moda.
    • cranberries1983 Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:00
      jezyk polska trudna być
      dziennikarze obecnie są raczej słabo z nim obeznani
      • nick_z_desperacji2 Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:03
        Dziennikarstwo jest często na wydziałach nauk politycznych, co jest zupełnym nieporozumieniem. Brak zajęć językowych, zamiast tego wałkowanie historii dziennikarstwa i systemu politycznego Niemiec czy Anglii.
        • cranberries1983 Re: Ów Izba... 09.01.25, 15:41
          z tego co kojarze to tam są zajęcia z polskiego
          problemem jest chyba to, ze same gazety/TV w ogole nie pracują nad poprawnością
        • jolunia01 Re: Ów Izba... 11.01.25, 18:04
          Nie wiem, jak jest teraz, ale w czasach, kiedy studiowałam na WDiNP UW, były tam roczne zajęcia pn. retoryka i erystyka języka polskiego.
    • gr.uu Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:19
      Wejście na żywo? To każdemu się może zdarzyć błąd czy przejęzyczenie. I tak niewiele przebija dziennikarza, który w rozmowie z rzecznikiem komendy zamiast zapytać "czy policja" zaczął zdanie "czy psy..." doprowadzając rozmówcę do takiego stanu, że nie był w stanie mówić
      • la_felicja Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:24
        Nie, to nie było wejście na żywo, to był przygotowany wcześniej materiał.
        Chociaż nawet na żywo to byłoby dziwne - "ów izba" to tak nienaturalnie brzmi, że jakby mi ktoś kazał tak powiedzieć, to musiałabym się bardzo skupiać, żeby nie powiedzieć "owa izba"

A to o psach - szkoda, że tego nie widziałam big_grin
          • asia.sthm Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:54
            la_felicja napisała:

> Znalazłam!

Ale o pogryzieniach to było i psy jak nahbardziej miały prawo panu na język wskoczyć.
            Zresztà miło to wyszło i śmiechom nie było końca.
          • hanusinamama Re: Ów Izba... 09.01.25, 23:27
            Fajnie ten facet zareagował...
      • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 04:17
        Komedia ;p
    • atoness Re: Ów Izba... 09.01.25, 13:34
      Może pani uznała, że rodzaj powinien zostać zachowany: ów NIK - ów Izba.
      Gdybyż jeszcze zachowała go w drugą stronę.
    • bona.sforza Re: Ów Izba... 09.01.25, 14:05
      Uff, kogoś jeszcze wkurza to wszechobecne "czy". Nawet w oficjalnej korespondencji się pojawia.
      • la_felicja Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:33
        Poprawnie użyte mnie nie wkurza. Ale niepoprawnie - strasznie.
      • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 04:16
        Czym może wkurzać 'czy'? wink
        • la_felicja Re: Ów Izba... 10.01.25, 13:03
          Może wkurzać w zdaniu "... a 10 stopni będzie we Wrocławiu, Przemyślu czy Krakowie" albo "wystąpią między innymi Maryla Rodowicz, Zenek czy Sanah"
          • anajustina Re: Ów Izba... 10.01.25, 16:00
            Trzy tysiące ludzi będą zamiast będzie. Mnie to razi - czy mam rację? Albo 2,5- letni zamiast roczny.
            • eglantine Re: Ów Izba... 10.01.25, 19:45
              Nie masz racji, obie wersje są poprawne. smile
              poradnia-jezykowa.uni.lodz.pl/faq/forma-orzeczenia-przy-podmiocie-wyrazonym-rzeczownikiem-z-liczebnikami-tysiace-miliony-miliardy/
              Dwuipółletni to prawidłowa forma.
              sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/dwuletni-dwuipolletni;10021.html
              • anajustina Re: Ów Izba... 11.01.25, 09:19
                Jak chodziłam do szkoły, to uczyli inaczej. Nawet był kiedyś konkurs E telewizji i takim pytano o ten dwuipolroczny, dlaczego tylko tak.
    • irma223 Re: Ów Izba... 09.01.25, 16:33
      Bo pewnie chciała powiedzieć, że nie wiadomo, czy "ów sąd" jest sądem czy nie, ale w trakcie mówienia uświadomiła sobie, że chodzi o tę konkretną izbę sądu, stąd jej wyszła zbitka, że nie wiadomo, czy "ów izba" jest sądem czy nie.
      Z tego wniosek, że puszczają "Fakty" na żywo, a nie cyzelują wcześniej.
    • nangaparbat3 Re: Ów Izba... 09.01.25, 17:22
      Może to jak "ów kometa"?
      • anajustina Re: Ów Izba... 10.01.25, 05:29
        Albo owa satelita...
      • la_felicja Re: Ów Izba... 10.01.25, 23:37
        Moja śp Babcia mawiała "ten Grzesiek to taka idiota" smile
        • anajustina Re: Ów Izba... 11.01.25, 18:13
          A moja używała określenia półgłupek.
    • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 04:15
      Niestety. Wielokrotnie spotkałam się z tym nadużyciem, w dodatku błędnym.
    • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 04:29
      Uff..i dzban. Jaro-spaw zbaw. Tu skan jest, tam i ówdzie, gdzie 'spadać w dół' tłustym kUotom ujdzie.
      I 'kontynuować dalej'? ;p Czy acz jakoby, bo-wiem niemniej, niniejszym by, najmniej?
      • beneficia Re: Ów Izba... 10.01.25, 13:13
        Żeby w wieku szesnastu lat tak chlać?!
        • miaumia Re: Ów Izba... 10.01.25, 19:22
          Beneficia, możesz przyjechać z alkotestem i przegrasz zakład.
          Nadużywam tylko czekolady. Alkohol omijam, bo śmierdzi i piecze.
          wink
          • beneficia Re: Ów Izba... 10.01.25, 19:52
            Cóż, biorąc pod uwagę godzinę napisania postu i jego zawartość, trudno podejrzewać "tylko czekoladę".
          • la_felicja Re: Ów Izba... 10.01.25, 23:36
            Jeden mój znajomy też nadużył tej "czekolady" w Amsterdamie...
    • dwasmoki Re: Ów Izba... 11.01.25, 21:18
      Tak jak już ktoś wcześniej napisał - to nowy błąd, nie pojawiał się w czasach mojego dzieciństwa i wczesnej młodości.
      Kiedyś ludzie nieoczytani i niewykształceni nie używali zaimka "ów", bo nie odczuwali takiej potrzeby. A ludzie oczytani i wykształceni znali go z literatury, z powieści, z lektury dawniejszych pisarzy i przejmowali go do swojego języka z całą poprawną odmianą, która była dla nich równie naturalna co odmiana zaimka "ten".
      Dziś ludzie, nawet z wyższym wykształceniem, coraz mniej czytają dawnej literatury. W szkole jęczą, że lektury to ramoty i czytają tylko streszczenia, potem już nigdy po klasykę nie sięgną. A jednocześnie coś im w głowie dzwoni, że taki zaimek istnieje, że jak go użyją, to będą brzmieć mądrzej. Tylko mało komu przyjdzie do głowy, że "ów" to nie jest takie sobie samodzielne słówko, że to mianownik lp. rodzaju męskiego, i tak jak inne zaimki przymiotne i przymiotniki trzeba go w odmianie dostosować do pozostałych elementów zdania. Stąd ta straszliwa "ów książka".
      Jestem polonistką, ale mam duże zrozumienie dla błędów językowych. Zazwyczaj wynikają one z naturalnych procesów, takich jak np. intuicyjna potrzeba upodobnienia jednej formy do drugiej (poszłem jak poszłam). Ale dla "ów książki" nie mam żadnej tolerancji, bo nie wynika to z żadnych naturalnych procesów, a z pretensjonalności i nieuctwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka