10.01.25, 02:33
Od dwóch dni Los Angeles stoi w płomieniach, a tutaj panuje cisza. hmm..niezwykłe. Prawie całkowicie spłonęły Malibu i Palisades, a teraz płoną wzgórza Beverly Hills.

Pod obowiązkową ewakuacją znalazło się aż 180 tysięcy ludzi. Ponad tysiąc domów zostało doszczętnie zniszczonych. Wszystko to wydarzyło się podczas huraganowych wiatrów Santa Ana, które rozniosły palące się iskry na ogromne odległości, powodując niewyobrażalne zniszczenia.

Tym razem pożary trawią samo miasto, a nie, jak dotąd bywało latem, tereny niezamieszkane.
Ogromna tragedia...
Obserwuj wątek
    • noname2021 Re: Plonie LA 10.01.25, 02:46
      Zostana tylko zgliszcza..
    • miaumia Re: Plonie LA 10.01.25, 03:55
      Szok, widziałam przed chwilą.. wygląda jak apokalipsa.
      • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 05:53
        Moze się Amerykanie w kwestii klimatu obudzą w końcu.
        • noname2021 Re: Plonie LA 10.01.25, 06:21
          Ooo.. tak. slusznie.
          Moze sie obudza - razem z Europa i z calym swiatem. A takze z Chinami i India.

Ale zanim sie obudza to musza jakos przetrwac te pozary, landslides i trzesienia ziemii (oby jak najrzadziej!)

• fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 06:46
            Europa już dawno obudzona. Trzeci świat jeszcze nie.
            • marta.graca Re: Plonie LA 10.01.25, 08:20
              Nie powiedziałabym, że obudzona.
        • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 07:47
          Może Ty się obudzisz i przestaniesz tyle latać hipokrytko. Ok 10% wszystkich emisji to turystyka, a tendencja jest wzrostowa. Nie tylko fogito chce inwestować w doświadczenia🤷‍♀️

fogito napisała:

> Moze się Amerykanie w kwestii klimatu obudzą w końcu.
          • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 07:55
            Ograniczam uwierz. Kiedyś latałam więcej 😛
            • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 08:14
              Brawo Ty🤣 Ogranicz bardziej, LA płonie.

Nie przeszkadza mi w niczym Twoje latanie, ale od wypowiadanych przez Ciebie z wyższością klimatycznych prawd robi się mdło.

fogito napisała:

> Ograniczam uwierz. Kiedyś latałam więcej 😛
              • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 09:23
                Nie zwymiotuj tylko. 😜
          • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 10:17
            >Ok 10% wszystkich emisji to turystyka

Wiekszosc emisji to power plants jak pokazaly lockdowny.
            • ardzuna Re: Plonie LA 11.01.25, 14:14
              To się nazywa elektrownie. Żadna większość, w UE wygląda to tak:
              www.europarl.europa.eu/pdfs/news/expert/2018/3/story/20180301STO98928/20180301STO98928_pl.pdf
          • zawiera_zawartosc Re: Plonie LA 10.01.25, 13:15
            mayolijka napisała:

> Ok 10% wszystkich em
            > isji to turystyka, a tendencja jest wzrostowa.

12% to transport drogowy, z czego 60% to transport pasażerski (co nie równa się turystyce, obstawiałabym raczej dojazdy do pracy), niecałe 2% to samoloty (z czego 80% transport pasażerski, co też w całości nie jest turystyką, choć pewnie to znaczna część).

Nijak nie składa mi się to do 10%
            • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 13:28
              A czy Ty myślisz, że turystyka to tylko transport?

8,8% w 2019 r. i rośnie:

www.nature.com/articles/s41467-024-54582-7
              Ja i tak uważam, że zmiany klimatyczne wynikają przede wszystkim z czynników naturalnych, ale fogito się bardzo martwi o przyszłe pokolenia, więc to dla niej te dane.

zawiera_zawartosc napisała:

> mayolijka napisała:
              >
              > > Ok 10% wszystkich em
              > > isji to turystyka, a tendencja jest wzrostowa.
              >
              > 12% to transport drogowy, z czego 60% to transport pasażerski (co nie równa się
              > turystyce, obstawiałabym raczej dojazdy do pracy), niecałe 2% to samoloty (z c
              > zego 80% transport pasażerski, co też w całości nie jest turystyką, choć pewnie
              > to znaczna część).
              >
              > Nijak nie składa mi się to do 10%
              • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 17:51
                Próbujesz coś na siłę udowodnić majolika 😝
            • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 14:22
              Power plants a nie transport. Transport jest na 2 miejscu
              • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 14:28
                Ale przecież ja po pierwsze nie mówię o transporcie, a o turystyce, a po drugie nie pisałam, że turystyka to większość. Ok. 10%.

A tak poza tym to i tak nie ma to nic wspólnego z pożarami w LA. Tam zawsze było czasem sucho, czasem mokro i średnią opadów jest stała.
                • danaide2.0 Re: Plonie LA 10.01.25, 15:32
                  Pięknie jest to opisane w pierwszych rozdziałach "Na wschód od Edenu". Lata suche, lata mokre, ludzie się sprowadzali, przez lata mokre zapominali o suszy, o ile w ogóle zdążyli jej doświadczyć, a potem tam gdzie latami były łąki w kolejnych pękała ziemia.
    • elinborg Re: Plonie LA 10.01.25, 06:53
      Płonie rownież Park Narodowy Ranomafana na Madagaskarze, unikalny ekosystem. I jakoś wątku nie założyłaś.
      Każde wydarzenie musi być omówione na emamie? I czy serio zakladając wątek obowiązkowo trzeba napisać, że "coś się dzieje, a na emamie nic"? Nie da się po prostu założyć wątku na interesujący nas temat bez tego wtrętu?
      • dreg13 Re: Plonie LA 10.01.25, 07:03
        Zgadzam się. To jak dzwonienie we wlasne urodziny o 9 rano z wyrzutem do córki lub wnuczki, ze jeszcze mi życzen nie zlozyla
      • zawiera_zawartosc Re: Plonie LA 10.01.25, 08:02
        To takie wywyższanie się na tragedii. Patrzcie, ematki, jak wam niosę kaganiec oświaty!
      • simply_z Re: Plonie LA 10.01.25, 13:51
        Dokladnie, mamy cierpiec za cala ziemie?
      • danaide2.0 Re: Plonie LA 10.01.25, 14:05
        Na ematce coraz większe nudy, a poza tym koszula bliższa ciału i dlatego nic o Kalifornii, za to będzie o cienkiej warstwie śniegu w Radzyminie, Legionowie czy Pruszkowie i miasteczku we Włoszech, której nazwy nie pomnę.
      • ichi51e Re: Plonie LA 10.01.25, 17:07
        Tym bardziej że ciężko tu się jakoś odnieść poza „straszna tragedia cholernie wspolczuje” uncertain
      • pupu111 Re: Plonie LA 11.01.25, 02:26
        Kazdy wchodzi na wątki, które go interesują, jak nie interesuje, to się nie czyta. Nei wiem jaki problem. Mnie to znacznie bardziej interesuje niz problemy z tesciowymi czy wątki o modzie
        • hrasier_2 Re: Plonie LA 11.01.25, 05:02
          pupu111 napisał(a):

> Kazdy wchodzi na wątki, które go interesują, jak nie interesuje, to się nie cz
          > yta. Nei wiem jaki problem. Mnie to znacznie bardziej interesuje niz problemy z
          > tesciowymi czy wątki o modzie
          Też racja😁
    • wiosennedni5 Re: Plonie LA 10.01.25, 06:59
      Nie wiedziałam, czasem ludzie są zajęci i nie śledzą informacji.
    • krwawy.lolo Re: Plonie LA 10.01.25, 07:00
      Winni są "nachodźcy", jak uważa TV Republika. Ponieważ z braku pieniędzy brakuje strażaków. A pieniądze, zamiast na strażaków, płyną na kwatery i pomoc dla "nielegalsów".
      • hermenegilda_zenia_is_back Re: Plonie LA 10.01.25, 08:39
        A za brak wody w hydrantach odpowiada Kardashianka i inni milionerzy z okolicy, którzy w regionie z deficytem wody utrzymują niezliczone baseny oraz wielkie ogrody
        • krwawy.lolo Re: Plonie LA 10.01.25, 08:46
          Pisałem o braku strażaków. Ale wodę też wypijają nielegalnie emigranci. Dobrze, że brudasy się chociaż nie myją.
    • abria Re: Plonie LA 10.01.25, 07:37
      juz mowa o tym, ze to celowe podpalenia jak na Hawajach i zemsta milionerów popierających Trumpa
      • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:40
        abria napisała:

> juz mowa o tym, ze to celowe podpalenia jak na Hawajach i zemsta milionerów pop
        > ierających Trumpa

Kara Boska. Druga Sodoma i Gomora za ich Woke
        • abria Re: Plonie LA 11.01.25, 08:51
          raczej podpalenie przez twoich prawackich kumpli
    • gr.uu Re: Plonie LA 10.01.25, 07:40
      A jak głośno było na forach LA jak u nas była powódź?
      • demono2004 Re: Plonie LA 10.01.25, 08:56
        gr.uu napisała:

> A jak głośno było na forach LA jak u nas była powódź?

No własnie....
      • trampki-w-kwiatki Re: Plonie LA 10.01.25, 17:35
        Otóż
      • ewka.n Re: Plonie LA 10.01.25, 17:53
        gr.uu napisała:

A ta powódź dotknęła celebrytów tak światowego formatu jak np. Paris Hilton? No chyba nie, więc może trochę pokory.
        • la_felicja Re: Plonie LA 10.01.25, 23:34
          A co mnie obchodzi Paris Hilton?
          Otóż guano mnie ona obchodzi. Najwyżej sobie dziunia pomieszka w hotelu przez jakiś czas.
          Los zwykłych ludzi bardzo mie obchodzi Celebrytów - nie

(chyba, że to wpis sarkastyczny, wtedy szacun)
        • mava12 Re: Plonie LA 11.01.25, 18:50
          >A ta powódź dotknęła celebrytów tak światowego formatu jak np. Paris Hilton? No chyba nie, więc może trochę pokory.

rozumiem, że pomodliłaś sie w intencji Curusiowej, żeby jej dom nie spłonął?
          Jeśli Paris Hilton spłonęła chałupa to kupi sobie drugą, nową. Co najwyżej będzie miała trochę stresu wybierając rozmiar basenu do nowego domu.
          jesli tobie spłonęłaby chałupa to zostałaś w gaciach i skarpetkach, na lata.
          Troche pokory,...
          Nie żal mi bogaczy, którzy mają chwilowy stres, bo musieli nagle wyjechac, chociaz chcieli opalać sie na plaży.
          Od początku mówiłam - na biednych nie trafiło.
          • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 18:57
            Dokładnie. Pewnie część nie miała pojęcia że ma tam dom. No wiesz - dom na Lazurowym wybrzeżu, dom w Malibu, dom na Bora Bora.
        • miaumia Re: Plonie LA 12.01.25, 02:46
          Spłonął dom Smiley Cyrus, o tym mogą alarmować ;p
      • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:41
        gr.uu napisała:

LA nie interesuje nic poza ich sprawami. Sa "za wysoko" ponad aby takie mrowki jak wy widziec smile
        • iwles Re: Plonie LA 11.01.25, 00:22
          engine8t napisał:

> LA nie interesuje nic poza ich sprawami. Sa "za wysoko" ponad aby takie mrowk
          > i jak wy widziec smile

Jestem pewna, że i o twoim istnieniu nie mają zielonego pojęcia, robaczku 😆

• engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:28
            iwles napisała:

> engine8t napisał:
            >
            >
            > > LA nie interesuje nic poza ich sprawami. Sa "za wysoko" ponad aby takie
            > mrowk
            > > i jak wy widziec smile
            >
            >
            > Jestem pewna, że i o twoim istnieniu nie mają zielonego pojęcia, robaczku 😆
            >
            >

Z czego - jako osoba skromna, sie bardzo ciesze smile
            • iwles Re: Plonie LA 11.01.25, 00:36

Czyli zamiast "takie mrowki jak wy" powinieneś był napisać "takie mrowki jak my" (żeby i siebie w tym zawrzeć).
              • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:09
                iwles napisała:

>
                > Czyli zamiast "takie mrowki jak wy" powinieneś był napisać "takie mrowki jak my
                > " (żeby i siebie w tym zawrzeć).
                >
                >

Alez u nas powodzi nie bylo a ja komentowalem post

"A jak głośno było na forach LA jak u nas była powódź? "

A wiec powodz byla nie u nas a u was?
                • hrasier_2 Re: Plonie LA 11.01.25, 04:57
                  engine8t napisał:

> iwles napisała:
                  >
                  > >
                  > > Czyli zamiast "takie mrowki jak wy" powinieneś był napisać "takie mrowki
                  > jak my
                  > > " (żeby i siebie w tym zawrzeć).
                  > >
                  > >
                  >
                  > Alez u nas powodzi nie bylo a ja komentowalem post
                  >
                  > "A jak głośno było na forach LA jak u nas była powódź? "
                  >
                  > A wiec powodz byla nie u nas a u was?
                  Ale Amerykanie się nie przejmowali powodziami w Polsce. To dlaczego my mamy się przejmować pożarami .
    • dreg13 Re: Plonie LA 10.01.25, 08:00
      Właśnie poczytałam o Karen Bass, o jej wizycie w Ghanie akurat teraz i o cięciach budżetowych. Polecam.
    • 1matka-polka Re: Plonie LA 10.01.25, 08:05
      Właśnie przypomniał mi się utwór Toola,
      Aenema...
      youtu.be/rHcmnowjfrQ?feature=shared
    • demono2004 Re: Plonie LA 10.01.25, 08:56
      No tragedia, ale nie zapominajmy o naszych powodzianach, którzy w jednej chwili równiez stracili dorobek swojego całego zycia.
    • afro.ninja Re: Plonie LA 10.01.25, 08:57
      No pokazywali tylko bogaczy, tam w tych okolicach nie ma biednych ludzi?! W sumie amerykański system budowy domów,, pozwoli szybko odbudować rezydencje. Straty na poziomie 50 miliardów dolarów. Domow nie ma, ale są działki warte miliony dolarów.
      • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 10:10
        W Palisades do biednych raczej nie ma. Ale w Eton i Hurst to juz troche jest. Tylko tam duzo mniejszy ten pozar
    • lisciasty_pl Re: Plonie LA 10.01.25, 10:02
      Cięcie wydatków, dajwersity, co mogło pójść nie tak?

www.nbcnewyork.com/news/national-international/la-widlfires-budget-cuts-palisades-fire/6099768/
      knock-la.com/lafd-kristen-crowley-firefighters-sexism-discrimination/
    • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 10:06
      A czy emama to jakis portal informacyjny ze masz pretensje ze watku na ten temat nie ma?

Palisades prawie splonelo. Nie, Malibu nie splonelo prawie cale. Tylko fragment jak narazie
    • katiemorag Re: Plonie LA 10.01.25, 10:08
      Firmy ubezpieczeniowe już w zeszłym roku odmawiały ubezpieczenia domów w tej okolicy. Ryzyko było zbyt duże. Teraz chcą prawnie zmusić firmy aby oferowały ubezpieczenia.
      • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 10:14
        Przeciez ryzyko pozarow tam jest takie samo wszedzie jak Santa Anna wieje
        • ichi51e Re: Plonie LA 10.01.25, 17:12
          Czytałam że już w zeszłym tygodniu tamtejszy instytut meteo pisał że jest najwyższe możliwe zagrożenie pożarowe w zasadzie poza skala. Więc może jeszcze jakieś inne czynnik dochodzą poza wiatrem?
          • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 18:28
            wiatr + brak deszczu od 7 miesiecy + temperatury 27C + wiatr w porywach do 150km/godz

normalnie o tej porze roku pada i temp w okolicy 12-18C.

• engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:48
              myelegans1 napisała:

> wiatr + brak deszczu od 7 miesiecy + temperatury 27C + wiatr w porywach do 150
              > km/godz
              >
              > normalnie o tej porze roku pada i temp w okolicy 12-18C.
              >

Really?. Co to znaczy "normalnie"?
              • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:35
                zmiany klimatu, mowi ci to cos? Czy tez uwazasz ze "climate change" to hoax wg linii partii
                • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:38
                  myelegans1 napisała:

> zmiany klimatu, mowi ci to cos? Czy tez uwazasz ze "climate change" to hoax wg
                  > linii partii

Alez oczywiscie ze mamy zmiany klimatu bo to naturalny trend.
                  Hoax to wiara ze to czlowiek jest w 90% winien i on moze to "naprawic" eliminujac CO2 a najlpeiej eliminujac samego siebie.
                  • malgosiagosia Re: Plonie LA 11.01.25, 00:41
                    engine8t napisał:

> Hoax to wiara ze to czlowiek jest w 90% winien i on moze to "naprawic" eliminuj
                    > ac CO2 a najlpeiej eliminujac samego siebie.

Nawet jak czlowiek zniknie, to dzikie pozary beda wybuchac, bo to narmalna kolej rzeczy, czyli przyrodnicze zjawisko.
                  • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:46
                    A przypomnial mi sie styczen 1987 - bo wtedy odwiedzali mnie rodzice kapalismy sie w oceani bo bylo ponaad +20C i caly rok prawie zero opadow... i wlasnie typowym wg mnie to tu jest ze Grudzin jest chlodny, Styczen cieply a potem Luty tez chlodny
                    A wiec obecnie jest podobnie. I normalnym raczej jest ze nie pada chociaz "powinno",
                    Ubielgy rok byl bardzo typowo nietypowym w ostanich 40 latach jakie tu pamietm .
                • piesfafik Re: Plonie LA 11.01.25, 16:12
                  Zastanawiam sie czemu niektorzy tak up uparcie szukaja winnego - lewakow, lesbijki , Newsoma itp , a nie sa w stanie przyjac do wiadomosci ze to moze to wiatry I upal. Chyba to takie zaklinanie rzeczywistosci. Wyrzucimy lewakow I bedzie git, nie ma sie co bac. Troche tak jak ludzie co mysla ze jak jedza witaminy to beda zdrowi a choruja inni.
                  Ale tymczasem jak popatrzec z ktorych miejsc uciekaja firmy ubezpieczeniowe to sie okazuje ze I z lewackiej Kaliforni I z prawackiej Floridy bo huragany I pozary kosztuje ich za duzo.
                  A Trump co nie wierzy w global warming chce kupic Greenlandie bo od czasu jak Arktyka zaczyna sie topic zainteresowanie tym obszarem bardzo wzroslo bo jak nie ma lodu to mozna sie dobrac do surowcow i przeplynac tam gdzie dawniej sie nie dalo przeplynac.
                  • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 18:07
                    piesfafik napisała:

> Zastanawiam sie czemu niektorzy tak up uparcie szukaja winnego - lewakow, lesbi
                    > jki , Newsoma itp , a nie sa w stanie przyjac do wiadomosci ze to moze to wiatr
                    > y I upal. Chyba to takie zaklinanie rzeczywistosci. Wyrzucimy lewakow I bedzie
                    > git, nie ma sie co bac. Troche tak jak ludzie co mysla ze jak jedza witaminy to
                    > beda zdrowi a choruja inni.
                    > Ale tymczasem jak popatrzec z ktorych miejsc uciekaja firmy ubezpieczeniowe to
                    > sie okazuje ze I z lewackiej Kaliforni I z prawackiej Floridy bo huragany I poz
                    > ary kosztuje ich za duzo.
                    > A Trump co nie wierzy w global warming chce kupic Greenlandie bo od czasu jak A
                    > rktyka zaczyna sie topic zainteresowanie tym obszarem bardzo wzroslo bo jak nie
                    > ma lodu to mozna sie dobrac do surowcow i przeplynac tam gdzie dawniej sie nie
                    > dalo przeplynac.

Piesfafik - zastanawiajace jest, ze tacy ludzie jak ty, i podobni tobie - nie moga sobie wyobrazic ze nie chodzi o to, ze sa lesbijki, etc - chodzi o to, ze pod terrorem ogolnie pojetym DEI, na ktore lozono niesamowite pieniadze, oraz poddawano sie tej polityce - ZANIEDBANO normalny rozwoj infrastruktury - electrical grid, puste zbiorniki, suche hydranty.
                    Tak - wiadomo ze jest ocieplenie klimatu - i trzeba z tym walczyc - ale nie tym, zeby na sile przyjmowac np kobiety, na stanowiska gdzie sa slabsze pod wzgledem fizycznym od mezczyzn.
                    • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 18:19
                      Jak zwykle kulą w płot. Czyli mamy nie zatrudniać wg kwalifikacji a tego czy ktoś posiada mosznę?
                      • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 18:26
                        Moszna najważniejsza hehehe dla wlasciciela tejże. 😜
                    • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 21:11
                      noname2021 napisała:

>
                      > Piesfafik - zastanawiajace jest, ze tacy ludzie jak ty, i podobni tobie - nie m
                      > oga sobie wyobrazic ze nie chodzi o to, ze sa lesbijki, etc - chodzi o to, ze
                      > pod terrorem ogolnie pojetym DEI, na ktore lozono niesamowite pieniadze, oraz p
                      > oddawano sie tej polityce - ZANIEDBANO normalny rozwoj infrastruktury - electri
                      > cal grid, puste zbiorniki, suche hydranty.
                      > Tak - wiadomo ze jest ocieplenie klimatu - i trzeba z tym walczyc - ale nie ty
                      > m, zeby na sile przyjmowac np kobiety, na stanowiska gdzie sa slabsze po
                      > d wzgledem fizycznym od mezczyzn.

Wyglada ze Demokraci zrobia to co z przegranymi wybprami - stan w kolku, kaazdy z pistoletem i bedz strzelac do tych co widza.... Newsom zaczyn podejrzewac ze ktos cos spierniczyl i nalezy znalkezc ofiaary. Najpier krzycxal zeby sie id niego odczepic w sytuacji kiedy ludzi cierpia, teraz bedzie szukal winnych zeby od siebie uwage odwrocic
                      youtu.be/kcM19tb5Dic
                      Oj cos mi sie wydaje ze Newsom moze skierowac wzrok na kolorowa szefowa LA?
                      A to oczywiscie ma jedyna opcje - winic szefowa strazakow LGBT...

Jeszcze pol roku temu to nie byloby do pomyslenia.. i koniec kariery a teraz kto wie.. jkos sie musz bronic.
                      Szefowa Strazy - w ramch probo ochrony wlasnej D, prosto oznajmila ze powiedzila swoje szefowej - Karen Bass (LA Major) zeby nie zmniejszala budzetu na pozary bo juz nie maja mozliwosci walczyc z wielkimi pozarem , ale to i tak to zrobila.....
                      W planie do przeglosowania byl nastepny projekt zamkniecia kikludziesieciu posterunkow strazackich.

A strazy prosto mowia ze od paru lat nie bylo kasy wiec i nie bylo inspekcji hydrantow a oproznianie zbiornikow i planowanie remontu przedluzajcego sie jak zwykle w nieskonczonosc o tej porze roku - kiedy wiadomo ze wije wiatry to nie byl najlpepszym momementem.
                      Wszyscy widzilei co idzie, ubezpieczenia pare miesiecy temu powiedzlaay dosc - nie dbaci o warunki wiec nie przeduzamy ubezpieczen.... le kto sie tym przejmowal.
                      A jeden z bylych szefow Strazy przed TV mowil ze sytacja jest fatlna i wystarczy tylko ze pojawia sie Sant aAna wiarty i bedzi ewlasciwy kiedunke wiatru i mala iskra i bedzie jak w Bibli..
                      Do nkogo to nie docieralo.

A najlepsze to to ze wladze w Sacramento obecnie uznalay ze najwaznieszym problemem nie sa pozary ale Trump i zwolaly specjalana -nadzywczjna, sesje parlamentu stanowego aby zakceptowac " ustawy przeciwko Trumpowi"
                      I to jest mentalnosc wladz Kaliforni.
                      www.kcra.com/article/california-special-session-trump-proof-wildfires/63384738
              • nangaparbat3 Re: Plonie LA 11.01.25, 14:10
                engine8t napisał:

> myelegans1 napisała:
                >
                > > wiatr + brak deszczu od 7 miesiecy + temperatury 27C + wiatr w porywach
                > do 150
                > > km/godz
                > >
                > > normalnie o tej porze roku pada i temp w okolicy 12-18C.
                > >
                >
                > Really?. Co to znaczy "normalnie"?
                >

"Normalnie" w tym kontekście znaczy: zazwyczaj, jak dotąd.
                • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 15:09
                  Nieprawda. Zazwyczaj/jak dotąd/normalnie w Kaliforni lata bardziej mokre przeplatają się z bardzo suchymi.

> >
                  > > Really?. Co to znaczy "normalnie"?
                  > >
                  >
                  > "Normalnie" w tym kontekście znaczy: zazwyczaj, jak dotąd.
                  >
                  >
            • nangaparbat3 Re: Plonie LA 11.01.25, 14:09
              myelegans1 napisała:

> wiatr + brak deszczu od 7 miesiecy + temperatury 27C + wiatr w porywach do 150
              > km/godz
              >
              > normalnie o tej porze roku pada i temp w okolicy 12-18C.
              >
              No i już, wydaje się jasne.
              Ale polityka, a właściwie pseudopatopolityka ....
        • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:47
          princesswhitewolf napisała:

> Przeciez ryzyko pozarow tam jest takie samo wszedzie jak Santa Anna wieje

Tam gdzie nie ma sie co palic i do tego jest woda i straz do gaszenie to nie jest tak samo.
          Santa Ana winds sa tu przecie zna porzadku dziennym?
          Biden niedawno zabronil wypalani kontrolowanego aby robic strefy buforowe

• taje Re: Plonie LA 10.01.25, 13:31
        Na Twitterze mnóstwo teorii spiskowych. Np rzekomo w dniach poprzedzających początek pożaru firmy ubezpieczeniowe masowo wypowiadały umowy ubezpieczonym z tego regionu. Albo filmiki pokazujące trajektorię lotu czegoś wyglądającego jak pocisk nad płonącym obszarem. Wygrzebano starą wypowiedz Trumpa, jakoby wody w Kalifornii brakuje bo wodę z północy skierowano do Pacyfiku, żeby ratować zagrożony wyginięciem gatunek ryby (smelt). I tak dalej.
        • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 13:47
          Haha. Nie wierze ze słodka wode skierowali do Pacyfiku albo ze ktokolwiekby wiedzial ze pozary osiagna taki rozmiar haha

Cos jak teorie spiskowe o szczepionkach
          • berdebul Re: Plonie LA 10.01.25, 13:52
            Akurat modele jak będzie płonąć przy kombinacji warunków są dosyć dobre.
            Europa pije z papierowych słomek, podczas gdy w USA jeździ się samochodami wielkości minibusa. Przeyebane i tak będzie miała cała planeta.
            • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 13:55
              Bo to właśnie papierowe słomki nas uratują👍 Dodajmy, że nierzadko zapakowane w folię.

berdebul napisała:

> Akurat modele jak będzie płonąć przy kombinacji warunków są dosyć dobre.
              > Europa pije z papierowych słomek, podczas gdy w USA jeździ się samochodami wiel
              > kości minibusa. Przeyebane i tak będzie miała cała planeta.
              • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 17:53
                Odlatujesz. Nie są zapakowane w folię.
                • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 18:02
                  Nie są. Wcale.

fogito napisała:

> Odlatujesz. Nie są zapakowane w folię.
                  • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 18:15
                    Nie wiem gdzie mieszkasz, ale to pewnie stare zdjęcia są, bo jedna jest plastikowa Zresztą kto kupuje napoje ze słomką.
                    • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 18:35
                      Jak fakty przeczą Twojej teorii, to tym gorzej dla faktów🤷‍♀️ Zdążyłam się już zorientować, że to dla Ciebie typowe.

fogito napisała:

> Zresztą kto kupuje napoje ze słomką.
                      • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 23:14
                        Jakie k..va fakty. Wrzucasz jakieś randomowe zdjęcia i wysnuwasz teorie.
                        • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 09:05
                          Napisałam, że słomki są nierzadko zapakowane w folię. Ty, że nie są. Przy takim typie dowodu wystarczyło podać kontrprzykład. Podałam. O co Ci chodzi?

Ty non stop dyskutujesz tak:

- Słyszałem, że dostałeś wczoraj w lesie po mordzie?
                          - Phi, też mi las, parę drzew.

A jak sobie przestajesz radzić, to zaczynasz przeklinać🤷‍♀️

fogito napisała:

> Jakie k..va fakty. Wrzucasz jakieś randomowe zdjęcia i wysnuwasz teorie.
                          • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:14
                            Radzić sobie? Z czym? Z czyjąś głupotą? Nie da się. Większość słomek zapakowana w papier, ale ty będziesz twierdzić inaczej. W sumie mało mnie to obchodzi, bo słomek nie używałam i nie mam jeszcze kłopotów z przełykaniem.
                            • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 09:21
                              Też mi las, parę drzew...

fogito napisała:

> W sumie mało mnie to obchodzi, b
                              > o słomek nie używałam i nie mam jeszcze kłopotów z przełykaniem.
                    • alicia033 Re: Plonie LA 10.01.25, 18:35
                      fogito napisała:

> bo jedna jest plastikowa

papierowa jest. Załóż okulary, pani nauczycielko.
                      • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 23:16
                        Nie umiesz niczego napisać bez określania zawodu? Boli ci, że uczę w szkole? Sama na kasie w biedrze siedzisz?
                    • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:34
                      fogito napisała:

> Nie wiem gdzie mieszkasz, ale to pewnie stare zdjęcia są, bo jedna jest plast
                      > ikowa Zresztą kto kupuje napoje ze słomką.

Pytanie powinno brzmieć nie kto kupuje, tylko kto (i dlaczego) sprzedaje papierowe słomki w plastikowej osłonce. Toż to typowe działania pozorowane - nie w obronie klimatu, tylko dla utrzymania fikcji walki ze zmianami klimatycznymi.
                      • ministra_prawdy Re: Plonie LA 10.01.25, 20:49
                        taje napisała:

> Pytanie powinno brzmieć nie kto kupuje, tylko kto (i dlaczego) sprzedaje papier
                        > owe słomki w plastikowej osłonce. Toż to typowe działania pozorowane - nie w ob
                        > ronie klimatu, tylko dla utrzymania fikcji walki ze zmianami klimatycznymi.

Ktoś, kto wierzy w system (państwo, rząd) i że on go chroni. Ma prawo wierzyć i zresztą powinien. Niewiara w papierowe słomki w celofanie czyni z nas socjopatów.
                      • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 23:17
                        Jakiś Janusz biznesu zapewne, który idei nie zrozumiał.
            • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 13:55
              >Akurat modele jak będzie płonąć przy kombinacji warunków są dosyć dobre.

No jakie modele jak nie przewidzisz jak bedzie wial wiatr. Oni tylko mniej wiecej wiedza jak wieje St Anna i w jakim kierunku co roku, ale nie znaczy to ze ogien na bank tak a nie inaczej sie niesie
              • berdebul Re: Plonie LA 10.01.25, 19:38
                Układ ciśnienia atmosferycznego, temperatury, prędkość i kierunek wiatru to nie jest wiedza tajemna. Plus wszystko co można wyciągnąć z satelity.
                www.nature.com/articles/s41598-024-52821-x
                • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 19:53
                  Prognozy na kilka dni przewiduja wiatry dosc dokladnie ale w ciagu kilku dni trudno cos zrobic . Mozna wyciac krzaki dookola domu albo wyjechac. Ale przy tym pozarze wyciecie krzakow czy polanie dachu woda nie bylo skuteczne .
              • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 19:47

> No jakie modele jak nie przewidzisz jak bedzie wial wiatr.

Ależ całkiem dobrze wiedzą, jasne że z pewnym prawdopodobieństwem, i zawsze ze świadomością że pewne rzeczy się mogą zmienić (ale tez wiedza, co i kiedy się może zmienić a co jest raczej pewne), choć w projekcie 2025 są jakieś plany na temat redukcji NOAA więc w przyszłości będą wiedzieć mniej.
            • pupu111 Re: Plonie LA 10.01.25, 16:24
              Jak ja nie cierpię tych slomek z papieru, nie kupuje jak jest taka słomka bo mi nie smakuje.
              • fogito Re: Plonie LA 10.01.25, 17:54
                A po co komu słomka do picia?
                • dr.amy.farrah.fowler Re: Plonie LA 11.01.25, 08:38
                  Na przykład osobom mniej sprawnym?
                  • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 08:56
                    No to rozumiem, że dla staruszków i dla małych dzieci.
                    • dr.amy.farrah.fowler Re: Plonie LA 11.01.25, 12:34
                      Słusznie, jeb*ć wszystkie OzN w wieku dowolnym z porażeniami i niedowładami albo osoby chwilowo mniej sprawne (po operacji laryngologicznej sama parę tygodni piłam przez rurkę).
                      • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 13:02
                        No ale w czym problem? Przeciez słomki na rynku są. Z papieru np. To jednorazowe jest i nie musi być z żelaza. Chociaż metalowe widziałam. Można je w zmywarce myć.
                        • dr.amy.farrah.fowler Re: Plonie LA 11.01.25, 15:44
                          Papierowe są obrzydliwe, rozmakają i zmieniają smak napoju, a metalową osoba mniej sprawna może sobie łatwo wybić ząb. Albo oko.

Ale, jak mówiłam jeb*ć OzN, zajmijmy się niewypowiedzianymi cierpieniami osób niebinarnych.
                          • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 19:26
                            Dramatyzujesz. A jak ludzie sobie radzili przed wynalezieniem plastiku. Nie pili wcale? Problem słomek to problem rozpieszczonych mieszkańców bogatych krajów.
                            • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 22:34
                              Problemem rozpieszczonych mieszkańców bogatych europejskich krajów jest konieczność ładowania baterii w lutym na Karaibach hipokrytko.

fogito napisała:

> Dramatyzujesz. A jak ludzie sobie radzili przed wynalezieniem plastiku. Nie pil
                              > i wcale? Problem słomek to problem rozpieszczonych mieszkańców bogatych krajów
                              > .
                              • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 22:37
                                Widzę, że nie możesz przeżyć tych Karaibów 😎 ładowanie baterii jest mi niezbędne dla zdrowia fizycznego i psychicznego. A słomki to można sobie ewentualnie wsadzić….do szklanki jak ktoś już musi.😝
                                • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 22:49
                                  Twoje Karaiby nie są dla mnie niczym wyjątkowym, uwierz mi. Jeśli czegoś nie mogę przeżyć to ewentualnie Twojego zakłamania, hipokryzji i niczym nieuzasadnionego poczucia wyższości.

fogito napisała:

> Widzę, że nie możesz przeżyć tych Karaibów 😎 ładowanie baterii jest mi niezbęd
                                  > ne dla zdrowia fizycznego i psychicznego. A słomki to można sobie ewentualnie w
                                  > sadzić….do szklanki jak ktoś już musi.😝
                                  • noname2021 Re: Plonie LA 12.01.25, 00:11
                                    mayolijka napisała:

> Twoje Karaiby nie są dla mnie niczym wyjątkowym, uwierz mi. Jeśli czegoś nie mo
                                    > gę przeżyć to ewentualnie Twojego zakłamania, hipokryzji i niczym nieuzasadnion
                                    > ego poczucia wyższości.
                                    >
                                    > fogito napisała:
                                    >
                                    > > Widzę, że nie możesz przeżyć tych Karaibów 😎 ładowanie baterii jest mi n
                                    > iezbęd
                                    > > ne dla zdrowia fizycznego i psychicznego. A słomki to można sobie ewentua
                                    > lnie w
                                    > > sadzić….do szklanki jak ktoś już musi.😝

100% - lewacki arogancki nick, co to w d..pie byla i g... widziala no ale musi wszystkich pouczac o zmieniajacym sie klimacie.
                                    Ach i ta koniecznosc "ladowania baterii" po wielkich wysilkach - nie wiadomo jakich i nie wiadomo po co....No i Karaiby lol! to w "warszawce" robi wrazenie - szczegolnie jak sie leci na nie z drinkiem w reku i koniecznie - papierowa slomka lol
                                    • fogito Re: Plonie LA 12.01.25, 09:16
                                      Hehehee kolejna z problemem. Nie wiem na kim i i co ma robić wrażenie, ale w obecnych czasach prodrozowanie jest tak powszechne, że chyba na nikim już nic nie robi wrażenia, poza forum oczywiście. Tu emocje buzują.
                                  • fogito Re: Plonie LA 12.01.25, 09:13
                                    Oooo naprawdę. Ciągle wracasz do tego tematu. Strasznie dużo emocji w moją stronę kierujesz. Dla mnie ty jesteś po prostu obojętna. Wybacz.
                              • miaumia Re: Plonie LA 12.01.25, 02:40
                                Ale Karaiby to nic niedostępnego przecież.
                                Niech ktoś pochwali się wyprawą w strzeżone miejsca, gdzie jest wielkie ryzyko, limit albo brak legalnego wjazdu.
                                wink
                                • fogito Re: Plonie LA 12.01.25, 09:16
                                  Też mi się tak wydawało, ale majolika nie może tego przeżyć.
                      • abria Re: Plonie LA 11.01.25, 17:50
                        Słusznie, jeb*ć wszystkie OzN w wieku dowolnym z porażeniami i niedowładami albo osoby chwilowo mniej sprawne (po operacji laryngologicznej sama parę tygodni piłam przez rurkę).

bez problemu na allegro można kupić słomki plastikowe (nazywają sie wielorazowe) więc problemu dla takich osób nie ma i nie ma co mieć sraczki ze "jeb*ć OzN"

a i skończmy z tą polityczną poprawnością po całości - nie ma OzN tylko po prostu i zwyczajnie sa kalecy
          • simply_z Re: Plonie LA 10.01.25, 13:53
            Podobno obcieli fundusze, jakies 17 mln dolarow na ochrone przeciwpozarowa.
            • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 14:07
              Gavinowi Newsom'owi zwracano uwagę na fatalną politykę przeciwpożarową od lat. Tragedia była kwestią czasu.
          • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 15:24

> Haha. Nie wierze ze słodka wode skierowali do Pacyfiku

A jednak to prawda. Poszukałam z ciekawości i oto co znalazłam na stronie rządowej. Próbowano w ten sposób ratować zagrożony wyginięciem gatunek ryby. resources.ca.gov/CNRALegacyFiles/docs/Smelt_QandA.pdf

Pytanie tylko, w jakim stopniu to mogło się przyczynić do skali obecnej katastrofy i czy w ogóle. Nie jest to dla mnie jasne.
            • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 15:31
              Okazuje się, że tam jedna głupia decyzja goniła drugą. Niewiarygodne. Ale cóż, może tego potrzebowali Kalifornijczycy, żeby pogonić w końcu swoje superprogresywne władze.

taje napisała:

> princesswhitewolf napisała:
              >
              > > Haha. Nie wierze ze słodka wode skierowali do Pacyfiku
              >
              > A jednak to prawda. Poszukałam z ciekawości i oto co znalazłam na stronie rządowej. Próbowano w ten sposób ratować zagrożony wyginięciem gatunek ryby. resources.ca.gov/CNRALegacyFiles/docs/Smelt_QandA.pdf
              >
              > Pytanie tylko, w jakim stopniu to mogło się przyczynić do skali obecnej katastr
              > ofy i czy w ogóle. Nie jest to dla mnie jasne.
              >
              >
              >
              >
            • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 15:45
              Woda dla miejsc dla Palisades, ktore sa na wzgorzach pochodzi z 3 ogromnych zbiornikow do ktorych jest ponpowana a potem splywa to domow , hydrantow itp. Ten system jest zaprojektowany do sytuacji kiedy pali sie kilka domow w okolicy a nie wszystko jak teraz. W okolicach Malibu czesto sa pozary ale na skale tych pozarow wplynela glownie pogoda. W Kalifornii zima jest pora desczowa a tymczasem w poludniowej Kalifornii nie padalo od miesiecy I jest bardzo sucho. Do tego wiatry Santa Ana byly bardzo silne i blyslawicznie rozdmuchaly pozary. Pali sie nie tylko w Palisades ale w okolicach Pasadena I kilku innych miejcach a w prognozach na przyszly tydzien jest znowu silny wiatr.wiec naprawde zle to wyglada.
              Jesli chodzi o zmiane klimatu to California jest akurat bardzo progresywna. Natomiast duzo programow skierowanych na walke ze zmianami klimatu skonczy sie za rzadow Trumpa I spolki a pozary w Kaliforni beda im sluzyc tylko jako zrodlo teorii spiskowych a nie cos co wplynie na ich podejcie do spraw klimatu.
              • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 15:46
                Sorry za literowki moj telefon robi dziwne zmiany
              • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 16:14
                piesfafik napisała:

> Jesli chodzi o zmiane klimatu to California jest akurat bardzo progresywna. Nat
                > omiast duzo programow skierowanych na walke ze zmianami klimatu skonczy sie za
                > rzadow Trumpa I spolki a pozary w Kaliforni beda im sluzyc tylko jako zrodlo te
                > orii spiskowych

Na pewno zamiana progresywnego rządu na czerwony w typie de Santisa, który zawetował budżet na środki zapobiegające powodziom, bo jest przeciwny "ideologii klimatycznej" nie wyszłaby na dobre. Niestety, ta sitwa ma taką politykę że zapobieganie kosztuje sporo a nie widać skutków (no bo było zapobiegnięte) więc właściwie nie wiadomo dla ludu czy im dzielni nie zalało/nie spaliło dzięki kosztownym prewencjom czy oto prostu, stało sto lat i stałoby następne. A jak jest malownicza, medialna katastrofa to mogą wejść cali na biało z pakietami pomocowymi, fotografować się i nabijać punktów w kampanii.
            • princesswhitewolf Re: Plonie LA 10.01.25, 17:46
              Artykul nic nie wspomina o pompowaniu słodkiej wody do morza, lecz o ograniczeniach w pompowaniu podczas kluczowych okresów, aby zapewnić odpowiedni przepływ słodkiej wody do ekosystemu delty.
              • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 19:08
                Wspomina:

"What happens to the water that does not get pumped?
                It flows to San Francisco Bay and out to the Pacific Ocean."

O to chodzi właśnie, czytałam o tym zresztą w innych miejscach i postanowiłam sprawdzić i taki skarb się znalazł. Poszukaj gdzie indziej, ja teraz nie mam czasu robić dalszego researchu (idę gotować).
              • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 19:33
                Tylko że skoro od miesięcy nie padał tam deszcz, to należało zawiesić stosowanie tego projektu i pompować wodę do sieci hydrantów. Człowiek i większe zwierzęta są ważniejsze od tego jednego gatunku ryby.
                Inna sprawa, że oni tam budują się tak blisko siebie, że włosy dęba stają. U nas odległość to minimum 6 m (po 3 m z każdej strony granicy - jeśli ściany bez okien) lub 8 m (po 4 m z każdej strony granicy - jeśli ściany z oknami). U nas ostatnie duże pożary miast były w średniowieczu.
                • snakelilith Re: Plonie LA 10.01.25, 19:49
                  mysiaapysia napisała:

> U nas o
                  > statnie duże pożary miast były w średniowieczu.

U nas się przede wszystkim buduje z innych materiałów. Te domy tam są często z drzewa z izolacją z folii. To się pali błyskawicznie.
                  • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 19:56
                    Tylko że podobno oni nie mają wyjścia i muszą budować z lekkich materiałów z powodu częstych trzęsień ziemi - w razie zawalenia się takiego drewnianego domu jest większa szansa na przeżycie.
                    • snakelilith Re: Plonie LA 10.01.25, 20:17
                      mysiaapysia napisała:

> Tylko że podobno oni nie mają wyjścia i muszą budować z lekkich materiałów z po
                      > wodu częstych trzęsień ziemi -

Powinni brać przykład z Japończyków, oni też mieli ten sam problem. Lekkie domy z papieru i co chwila katastrofalne pożary pochłaniające całe miast i ogromne ilości ofiar. Teraz stawiają na inne technologie i inne strategie bezpieczeństwa. Ale Amerykanie mają trochę inny styl życia. Własny dom musi być, nawet jak przypomina budę dla psa i zapala się praktycznie od iskier zbyt intensywnie używanej air­con­di­tion.
            • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 19:46
              Przeciez to jest artykul z 2013 I d dodatku dotyczacy San Francisco . Te zbiorniki w LA sa po prostu za male zeby zmiescic tyle wody ile jest potrzebne kiedy pali sie taki wielki obszar.
              • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 20:02
                W takim razie muszą rozbudować cały system hydrantowy i pompować tam wodę m. in z oceanu po jej odsoleniu.
                • berdebul Re: Plonie LA 10.01.25, 20:07
                  Koszty, wielkość zbiorników jest optymalizowana i bierze pod uwagę przeciętne pożary. Nie da się szybko dosolić wody, ani wyprodukowac potrzebnej infrastruktury. To są lata zaniedbań, jak z siecią elektryczną w Polsce - dlatego w wielu miejscach, przy byle wietrze są wyłączenia, czasem trwające i kilka dni, a klimat mamy jednak mało ekstremalny.
                  • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:10
                    Dokładnie, lata zaniedbań. Także w kwestii lasów.
                    • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:05
                      kurwa, mieli grabic te lasy? jak Drumpf sugerowal za swojej kadencji

brak deszczu od 7 miesiecy (styczen to pora deszczowa) + temperatury 27C, vs 12-18 co bylo normalne o tej porze roku + wiatr w porywach 150km/godz --> katastrofa do ktorej ZADNA metropolia nie bylaby przygotowana

BTW, zbiorniki wodne byly pelne, woda z hydrantow nie plynela bo bylo za niskie cisnienie, ktore spadlo jak wszystkie hydranty byly otworzone w tym samym czasie.
                      • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 22:28
                        Nie, zbiornik w Palisades był pusty: www.latimes.com/california/story/2025-01-10/as-flames-raged-in-palisades-a-key-reservoir-nearby-was-offline
                      • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:30
                        myelegans1 napisała:

> kurwa, mieli grabic te lasy? jak Drumpf sugerowal za swojej kadencji
                        >
                        > brak deszczu od 7 miesiecy (styczen to pora deszczowa) + temperatury 27C, vs 12
                        > -18 co bylo normalne o tej porze roku + wiatr w porywach 150km/godz --> kat
                        > astrofa do ktorej ZADNA metropolia nie bylaby przygotowana
                        >
                        > BTW, zbiorniki wodne byly pelne, woda z hydrantow nie plynela bo bylo za niskie
                        > cisnienie, ktore spadlo jak wszystkie hydranty byly otworzone w tym samym czas
                        > ie.

Nie wierz w te bzdury gloszone przez lewacke media.
                        Gubernato Newsom wziala mase kasy na budowe zbiornikow ale nigdy ich nie wybudowal. Mogl skieroac przynajmije wode aby napelnili to co mieli ale rybki byly wazniejsze i woda poszka do Pacyfiku.
                        Tam jest bardzo stara infrastruktura i nie dosc ze nie ma zbiornikow to w tych co sa wody nie bylo a do tego rury pordzewiale..
                        Na dodatek strazakow njet bo Szefowa mistat LA obciela budzet i zmniejszyla ilosc o chyba 30% a kase przekazakl an bezdomnych aby mogli mieszkac w 4* hotelach., rezultanie bezdomni dostali $1.5B a Straz $700M (cylui polowe)
                        Na dodatek wiele samochodow i sprzetu wyslano na Ukraine
                        a Szefowa Strazy (lesbijka) zamiast przyjmowac strazakow co sa zdolni gasic to skupila sie na przyjmowaniu wg zasady DEI
                        Tak ze tu sie nalozylo mase problemow na siebie.

A Niebo tez sie dolozylo bo tam same lewactwo wiec zrobili to samo co z Sodoma i Gomora.
                        Jak sie plaily dzielnice beidne to nikt ni eprot3estowal i wina byla ocywscie globalne ocieplenie a teraz Smietanka z "Hollyshit" bedzie darla geby.
                        O Biden juz im obiecal ze rzad federalny pokryje im 100% kosstow.
                      • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 22:34
                        Na pewno powinni robić tzw. przecinki. W polskich lasach są takie pasy bez roślinności, aby pożar nie miał jak się rozprzestrzeniać między poszczególnymi fragmentami lasu i dalej na pobliskie budynki. I dodatkowo wprowadzić ostrzejsze przepisy dotyczące odległości budynków od lasu. U nas w przepisach budowlanych jest wyznaczona odległość minimum 12 metrów między lasem a najbliższym budynkiem.
                        • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:46
                          przy tych warunkach pogodowych i sile wiatru, to nie daloby nic, wiatr nie przenosil plomieni, tylko rzucal plonace pochodnie: drzewa, budynki, konstrukcje i przenosil o kilometry. Popatrz na filmy. zadne przecinki lesnie by nie pomogly, bo to byly pedardy ognia rzucane przez wichure o sile huraganu

Na autostradach jest mnostwo poprzewracanych przez wiatr ciezarowek,
                          • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 22:57
                            Nie, nie leciały drzewa i budynki. No bez przesady.
                            • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 23:18
                              mysiaapysia napisała:

> Nie, nie leciały drzewa i budynki. No bez przesady.

Przy wiatrach które w porywach osiągały moc huraganu? Raczej nie ma bola, żeby nie latały. Nie budynki, ale jakieś połamane, płonące suche konary jak najbardziej.
                            • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:49
                              Przy huraganowej sile wiatru, samochody, domy, lodki fruwaja.
                              Poogladaj video na YT czy Insta
                              www.instagram.com/missconversationpiece/reel/DEnG3e3vpfg/
                              • mysiaapysia Re: Plonie LA 11.01.25, 00:17
                                Na tym filmiku nie ma latających domów i drzew. Przesada nie jest wskazana. Po prostu trzeba zacząć pracę od podstaw i przyjąć rygorystyczne przepisy budowlane na wzór europejskich gdh chodzi i ppoż.
                                • tania.dorada Re: Plonie LA 11.01.25, 00:32
                                  mysiaapysia napisała:

> Na tym filmiku nie ma latających domów i drzew. Przesada nie jest wskazana. Po
                                  > prostu trzeba zacząć pracę od podstaw i przyjąć rygorystyczne przepisy budowlan
                                  > e na wzór europejskich gdh chodzi i ppoż.

I ten filmik twoim zdaniem pokazuje wszystko? Kurde, przecież tam, gdzie latały, to się nikt z kamerami nie pchał 🤦‍♀️
                                  Słuchaj nie wiem czy kiedyś widziałaś wiatr o sile huraganu, to jest raczej normalne, że drzewa wtedy latają, watę przy takim „normalnym”, gdy wszystko jest przemoknięte od deszczu i ciezkie, a co dopiero gdy masz suche konary i gorące powietrze. Myślisz ze te iskry nie były w stanie poleciec na 12 metrów?
                                  www.instagram.com/reel/DEkzbkyRIvj/?igsh=MXhuaHYxcmgxdjdtZA==
                                  Poza tym bierz pod uwagę ze w Kaliforni nie ma takich zim jak w Polsce, wegetacja jest cały rok, więc czyszczenie lasu to dwa razy więcej roboty. I ogień to zawsze była część tego ekosystemu, tylko ze zazwyczaj fajcyly się krzaki i młodsze drzewka a stare drzewa dawały lepiej radę. Próbują czyścić tak, żeby usuwać to co jest nisko i się najszybciej pali i w razie pożaru robi za paliwo, ale to jest dużo droższe, wolniejsze, bardziej pracochłonne.
                                  • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:48
                                    czyszczenie lasow wykonuje sie poprzez kontrolowane wypalania - przez strazakow. nikt nie chodzi i nie zbiera sciulki recznie. Jest to bardzo kosztowne - ale jak pieniadze sie wydaje na DEI to nic dziwnego, ze brakuje...
                                    • tania.dorada Re: Plonie LA 11.01.25, 01:04
                                      noname2021 napisała:

> czyszczenie lasow wykonuje sie poprzez kontrolowane wypalania - przez strazakow
                                      > . nikt nie chodzi i nie zbiera sciulki recznie. Jest to bardzo kosztowne -

Doczytaj. Właśnie zaniechali ogni i kombinują jak te ściółkę wywozić i przerabiać na biomasę, bo w ramach przepisów przeciwpożarowych się za bardzo rozrosła, pewnie ją podlewali roztworem woke.
                                  • mysiaapysia Re: Plonie LA 11.01.25, 08:32
                                    Więc najlepiej usiąść płakać i nic nie robić, nie starać się zapobiegać również pożarom bez silnego wiatru? Zamiast zajmować się pierdolami typu woke trzeba wszystkie siły i środki skierować na pracę od podstaw, dobrze przemyśleć co dalej, zmienić przepisy i konsekwentnie realizować nowe zasady.
                                • tania.dorada Re: Plonie LA 11.01.25, 00:33
                                  mysiaapysia napisała:

> Na tym filmiku nie ma latających domów i drzew. Przesada nie jest wskazana. Po
                                  > prostu trzeba zacząć pracę od podstaw i przyjąć rygorystyczne przepisy budowlan
                                  > e na wzór europejskich gdh chodzi i ppoż.

No. W lesie.
                                  • mysiaapysia Re: Plonie LA 11.01.25, 08:33
                                    Odsunac się od lasu na kilkanaście, może nawet kilkadziesiąt metrów. Działeczka tuż pod lasem to nie jest dobry pomysł w tym klimacie.
                                • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:42
                                  to popatrz tu na ewakuacje domu opieki w deszcze spadajacych iskier wielkosci gradu
                                  www.youtube.com/watch?v=wGy14jPzr5A

albo tu, to na poczatku, gdzie jeszcze mogli filmowac. przecinki niewiele by dalo, tam wszystko suche jak pieprz, bo od 7 miesiecy nie bylo deszczu. wystarczy iskra
                                  www.instagram.com/abc7la/reel/DElzSI1NLgh/
              • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:05
                Z 2013 bo już wtedy odprowadzano wodę do Pacyfiku, żeby ratować gatunek ryby, którego zresztą (wedle Wiki) nie udało się uratować. Oficjalnie nie jest na liście gatunków wymarłych, ale w praktyce tak. Tak więc, to jednak potwierdza informacje, które się w X obecnie pojawiają (o całej Kalifornii), a w które na początku sama nie wierzyłam.
                • bi_scotti Re: Plonie LA 10.01.25, 20:22
                  taje napisała:

> Z 2013 bo już wtedy odprowadzano wodę do Pacyfiku,
                  >

I ten proceder wciaz ma miejsce? Bo to, ze tak bylo w 2013 nie jest jednoznaczne, ze wciaz trwa. Nie czepiam sie, just curious.
                  BTW, mysle ze wielokrotnie przeceniamy mozliwosc przygotowania sie na kazde mozliwe "just in case", zarowno jako jednostki jak & communities, societies. Nie jestesmy konsekwentni w takich przygotowaniach. No i nie doceniamy sily Matki Natury.
                  Gdy pojawil sie Covid (2020) wiele bylo u nas reflections na temat protocols, ktore byly wdrozone po SARS. No byly ale co z tego. SARS byl w 2003 roku a potem byly kolejne lata & nic sie nie dzialo wiec i o protocols powoli "sie zapominalo" uncertain Ludzka natura, eh wink Tak pewnie i z tymi fires w CA - myslenie locals pewnie w stylu, ze to "normalnie", "jak co roku" te Santa Ana fires, da sie z tym zyc az ... przyszedl rok 2025 & sie porobilo, eh. Ciezko patrzec, mozna tylko wspolczuc. Life.
                  • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:31
                    Z tego, co czytam to owszem, nadal trwa. Jak ktoś ma inne źródła dementujące tę informację to z chęcią poczytam. Natomiast inna sprawa to, w jakim stopniu można to uznać za przyczynę katastrofy - myślę, że to jest tylko jeden z czynników, ale dodany do innych mógł mieć niepomijalne znaczenie.
                    • berdebul Re: Plonie LA 11.01.25, 14:00
                      Jeżeli zarybiają, to pewnie trwa. Rozmnażają w niewoli i wypuszczają, licząc że zacznie się rozmnażać w naturze.
          • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:54

> Haha. Nie wierze ze słodka wode skierowali do Pacyfiku albo ze ktokolwiekby wi
            > edzial ze pozary osiagna taki rozmiar haha
            >
            > Cos jak teorie spiskowe o szczepionkach

No wlasnie tacy jak ty (skutek edukacji w Berkley?) nie wierza tego co widac golymi oczami.

Szefowa LA to nawet jak sie zaczely wiatry i prognozy byly krytyczne i alarmujace to polecial do Ghany bo tez nie wierzyla ze sie bedzie palic. A zreszta wiedzala ze i tak nie bedzie ani wody ani ludzi ani sprzetu bo ziloni nie pozwolili budowac zbiornikow wiec wode skierowano do Pacyfiku, ona przekazalka kase ze Strazy na bezdomnych a szefowa strazy wymienila chlopow na lesbijki i trans w strazy a te nie maja sily ani ochoty sie narazac.
            Media lewackie o czywoscie o tym nie wspominaja
            • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:50
              Media lewacki nie wspominaja, wiec lewackie lemingi miotaja sie i tylko krzycza - wina Trumpa smile)))
              • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:07
                noname2021 napisała:

> Media lewacki nie wspominaja, wiec lewackie lemingi miotaja sie i tylko krzycza
                > - wina Trumpa smile)))

Jeszcze nie zawinil a juz winny?
                Powtorka z rozrywki?
                • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 01:15
                  tylko bialo-czarne, lewackie prawackie, tutaj ludzie gina, traca dorobek calego zycia, a ten "prezydent" ktory ma sluzyc narodowi i tym ktorzy na niego glosowali albo nie, od razu skacze to teorii spiskowych i napada z inwektywam i robi bron polityczna

Prezydent w trakcie takiej tragedii zapewnia pomoc obywatelom, ktorzy go wybrali i odrobine empatii tez by sie przydalo

www.youtube.com/watch?v=-h8WMss7TU8
                  • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 01:57
                    o to to - jak trwoga to do Boga - niech Trump pomaga, bo musi.

Ale jeszcze dwa miesiace temu - bylo Hitler i faszysta lol
                    • tania.dorada Re: Plonie LA 11.01.25, 02:44
                      noname2021 napisała:

> o to to - jak trwoga to do Boga - niech Trump pomaga, bo musi.

Oczywiście, łaski nie robi, nie dysponuje swoją kasą, Kalifornia dość dużo wkłada do budżetu.
                    • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 02:58
                      Kalifornia sobie poradzi, to 4 ekonomia na swiecie
                    • piesfafik Re: Plonie LA 11.01.25, 03:03
                      W czasie klesk zywiolowych rzad federalny pomaga stanom. Tak to ma dzialac - np rzad Bidena pomagal Florydzie jak we wrzesniu byl huragan. To nie jest laska prezydenta .
    • primula.alpicola Re: Plonie LA 10.01.25, 13:40
      Widziałam w tv. Tragedia
    • sueellen Re: Plonie LA 10.01.25, 15:30
      Cóż ja mogę powiedzieć. Na całe szczęście na biednego nie trafilo, więc jakoś się pozbierają.

Naukowcy od dawna trąbią że tak właśnie będzie coraz częściej. Albo susze upały i pożary albo powodzie . Ale katastrofa klimatyczna to ściema, a "takie rzeczy" się zawsze zdarzały i zdarzać będą.

• mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 15:32
        sueellen napisała:

> Cóż ja mogę powiedzieć. Na całe szczęście na biednego nie trafilo, więc jakoś s
        > ię pozbierają.
        >
        > Naukowcy od dawna trąbią że tak właśnie będzie coraz częściej. Albo susze upały
        > i pożary albo powodzie . Ale katastrofa klimatyczna to ściema, a "takie rzeczy
        > " się zawsze zdarzały i zdarzać będą.
        >
      • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 15:35
        W kwestii pożarów w Kalifornii chyba nie zmieniło się wiele. Zawsze były, tyle że teraz trafiły na teren bardzo zabudowany, więc skutki są o wiele bardziej dotkliwe.

Budowanie miasta w takim otoczeniu przyrodniczym nakazuje szczególny nacisk na ochronę przeciwpożarową. A ta została zupełnie zaniedbana.

sueellen napisała:

> Cóż ja mogę powiedzieć. Na całe szczęście na biednego nie trafilo, więc jakoś s
        > ię pozbierają.
        >
        > Naukowcy od dawna trąbią że tak właśnie będzie coraz częściej. Albo susze upały
        > i pożary albo powodzie . Ale katastrofa klimatyczna to ściema, a "takie rzeczy
        > " się zawsze zdarzały i zdarzać będą.
        >
        • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 19:35
          Mnie zastanawia dlaczego domy są tam budowane tak blisko siebie. U nas to minimum 6 lub 8 m.
          • kasiamat00 Re: Plonie LA 10.01.25, 20:31
            Bo nie ma miejsca. LA robi powalajace wrazenie z lotu ptaka, domki po horyzont w kazda strone i tak przez godzine lotu (no, moze pol). Widzialam duzo europejskich i amerykanskich metropolii z samolotu, LA mnie zaszokowalo pod tym wzgledem.
          • 1matka-polka Re: Plonie LA 10.01.25, 22:03
            mysiaapysia napisała:

> Mnie zastanawia dlaczego domy są tam budowane tak blisko siebie. U nas to minim
            > um 6 lub 8 m.

Bo tam wolny rynek się sam reguluje. 🤭
      • zawiera_zawartosc Re: Plonie LA 10.01.25, 15:48
        Mam podobnie. Ofiar na szczęście niewiele (mniej niż w przypadku powodzi która nas dotknęła). Straty głównie materialne, a z tymi mieszkańcy Palisades jakoś sobie poradzą.

Nie ulega wątpliwości że to tragedia patrzeć jak płonie twój dom, ale jednak lepiej patrzeć na to siedząc w drugim domu niż na krawężniku.
      • premeda Re: Plonie LA 10.01.25, 16:26
        A zwierzęta, które zginęły to też do biednych się nie zaliczają ?🤬
        • elinborg Re: Plonie LA 10.01.25, 16:40
          To prawda, zwierząt strasznie żal, niewinne niczemu. Celebryci i bogacze mniej mnie obchodzą, jeśli zdążyli uciec, to sobie poradzą.
      • danaide2.0 Re: Plonie LA 10.01.25, 16:59
        sueellen napisała:

> ię pozbierają.

Ohydne stwierdzenie. Zawiść, małość i całkowity brak empatii.
        • sueellen Re: Plonie LA 10.01.25, 17:49
          danaide2.0 napisała:

> sueellen napisała:
          >
          > > Cóż ja mogę powiedzieć. Na całe szczęście na biednego nie trafilo, więc j
          > akoś s
          > > ię pozbierają.
          >
          > Ohydne stwierdzenie. Zawiść, małość i całkowity brak empatii.

Może i tak. Prawda jest taka że jak np tsunami nawiedza biedne obszary to zaraz się interesuje i wpłacam kasę. A jak słyszę o pożarze np w hiszpańskim mijas ( gdzie jakiś czas mieszkałam) - taka hiszpańska enklawa bogaczy - bajeczne domy na zboczu góry z widokiem na morze , to niczego nikomu nie wpłacam i się zbytnio nie interesuje tematem bo wiem że ci ludzie akurat sobie bardzo dobrze poradzą. Bardziej mi szkoda zwierząt.
        • alicia033 Re: Plonie LA 10.01.25, 18:41
          danaide2.0 napisała:
          > Ohydne stwierdzenie. Zawiść, małość i całkowity brak empatii.

Wręcz przeciwnie. Mnóstwo ludzi będzie miało pracę przy budowie nowych domów i zarobi na własne domy, samochody, chleb powszedni i buty dla dzieci. Co z tobą nie tak, danaide, że ci się to nie podoba?
          • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 19:09
            Ale to będą inni ludzie, ci co wszystko stracili to nie są ci którzy na tym zarobią.
          • danaide2.0 Re: Plonie LA 10.01.25, 21:56
            Co ma piernik do wiatraka? Ukraina za miedzą też jest do obudowy - to powód, by wzruszyć ramionami na cierpienie ludzi, bo wojny i pożary tworzą nowe miejsca pracy?
            Co za brednie.
    • tanebo0001 Re: Plonie LA 10.01.25, 15:48
      Stawiam diamenty przeciwko orzechom że czeka nas wysyp gwiazd w najnowszych filmach...
      • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 16:16
        Mocno wątpię, żeby akurat dla nich to były jedyne siedziby i żeby akurat dla nich ubezpieczalnie nie miały kasy. Tych najważniejszych rzeczy, które stracili - tych, których się nie da kupić - nie odbiją sobie kasą za nowe role.
    • pupu111 Re: Plonie LA 10.01.25, 16:19
      Ja dziś jechałam pociągiem to się jedna laska cieszyła, że wille celebrytów się palą. Ludzie zginęli, i nawet jak ktoś nie lubi celebrytów to nic do pozazdroszczenia. No i szkoda tych posiadłości, bo ile pracy i pieniędzy tam było włożone. Nie ogarniam, jak to wszystko możliwe.
      • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 16:25
        pupu111 napisał(a):

> No i szkoda tych posiadłości, bo ile pracy i pieniędzy tam było włożon
        > e. Nie ogarniam, jak to wszystko możliwe.

A, wiesz. Bezsprzecznie szkoda ludzi i zwierząt którzy stracili życie, rzeczy których się nie da zastąpić, biorąc pod uwagę co to za dzielnią to pewnie kawał historii kultury spłonął, o osobistych pamiątkach nie mówiąc. Ale z finansowego punktu widzenia to to jest jak pożar na sawannie - oczyszczenie i odbudowanie tego terenu to będą tysiące miejsc pracy.
        • yadaxad Re: Plonie LA 10.01.25, 16:40
          A co, będzie lepiej? Tramp sobie z katastrofami nie poradzi, bo brak mu wyobraźni, a że jeszcze ma jakiś majątek, który nie zbankrutował, to że żyje wbrew niemu, bo życie wielu ludzi od istnienia go zależy i tak z nim manipulują, by trwał. Jak sam się za coś weźmie to ma dół. Ciekawe jak się Ameryka, w obliczu, Trampa pozbędzie.
          • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 16:58
            Co ma do tego Trump? Akurat on gubernatora Kalifornii za nonszalanckie podejście do bezpieczeństwa pożarowego punktował od dawna.

yadaxad napisał(a):

> A co, będzie lepiej? Tramp sobie z katastrofami nie poradzi, bo brak mu wyobraź
            > ni, a że jeszcze ma jakiś majątek, który nie zbankrutował, to że żyje wbrew ni
            > emu, bo życie wielu ludzi od istnienia go zależy i tak z nim manipulują, by tr
            > wał. Jak sam się za coś weźmie to ma dół. Ciekawe jak się Ameryka, w obliczu, T
            > rampa pozbędzie.
            • yadaxad Re: Plonie LA 10.01.25, 17:13
              Co ma do tego Tramp? To usa nie potrzebuje prezydenta.
              • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 17:49
                Trump wykorzysta te pozary zeby dolozyc Newsomowi I Kalifornii ogolnie. Zreszta juz to robi.
            • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 18:01
              Od kiedy to tweety trupa o tym, że ktoś robi "terrible job", są oparte na jakichkolwiek merytorycznych przesłankach?
              • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 18:05
                No to poczytaj jak utrzymywano lasy w LA.
                • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 19:11
                  Ja pytam od kiedy tweety trumpa są wiarygodnym źródłem informacji. Za Newsona nakłady na ochronę bardzo wzrosły, a nie mam kompetencji żeby ocenić czy dało się je wydać lepiej.
                  • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:52
                    na ochrone czego tania? ochrone DEI. to sie zgadza. Bo na pewno nie na zarzadzanie infrastruktura.
                    • tania.dorada Re: Plonie LA 11.01.25, 01:00
                      noname2021 napisała:

> na ochrone czego tania? ochrone DEI. to sie zgadza. Bo na pewno nie na zarzadza
                      > nie infrastruktura.

Droga ematko, bo ja nie potrafię tych kolejnych wcieleń rozkminiać, czy to jest dramatik?
                    • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 01:17
                      noname2021 napisała:

> na ochrone czego tania? ochrone DEI. to sie zgadza. Bo na pewno nie na zarzadza
                      > nie infrastruktura.

a konkretnie? bo szefem fire department jest kobieta, w dodatku lesbijka. Zobacz jej resume i zaslon nazwisko o powiedz gdzie jest brak kompetencji?
                      • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:41
                        myelegans1 napisała:

> noname2021 napisała:
                        >
                        > > na ochrone czego tania? ochrone DEI. to sie zgadza. Bo na pewno nie na za
                        > rzadza
                        > > nie infrastruktura.
                        >
                        > a konkretnie? bo szefem fire department jest kobieta, w dodatku lesbijka. Zobac
                        > z jej resume i zaslon nazwisko o powiedz gdzie jest brak kompetencji?

To ze prioretyzuje DEI pry zatrudnianiu to nie wystarczy?
                        • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 02:10
                          czyli ma zatrudnic bialego faceta i byloby COOL
                          • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 02:47
                            myelegans1 napisała:

> czyli ma zatrudnic bialego faceta i byloby COOL

Tak.
                            • myelegans Re: Plonie LA 11.01.25, 02:54
                              EOT

Wygaszam cie. Mam nadzieje ze nie masz corki
                            • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 08:59
                              Lepiej czarnego. Czarnoskórzy panowie są silniejsi.
                          • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 09:13
                            Ma zatrudnić osobę najbardziej kompetentną nie oglądając się na parytety i inne pierdoły.

myelegans1 napisała:

> czyli ma zatrudnic bialego faceta i byloby COOL
              • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:28
                Nie są, ale czasem uda mu się trafić. Tak jak z zegarem. I obawiam się, że częściowo ma w tej krytyce rację.

Ale najlepsi są tu lokalni libertariańscy miliarderzy, którzy prowadzili kampanię przeciwko zwiększeniu podatków i opłat na rzecz stanu (i na publiczne usługi), a teraz psioczą na władze stanu, że obcięły budżet na straż pożarną (też usługi publiczne) i przez to ich posesje strawił ogień. I czemuż ach czemuż nie można zatrudnić prywatnej straży pożarnej, żeby chroniła ich rezydencje.
                • go-jab Re: Plonie LA 10.01.25, 20:43
                  Libertarianscy? Czy liberalni? Bo to baaardzo duza roznica…
                  • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:47
                    Ci, którzy protestują przeciwko jakimkolwiek daninom na rzecz rządu i kwestionują zasadność płacenia za usługi publiczne (bo wszystko można samemu kupić) są bardziej libertariańscy niż liberalni. Tylko czasami okazuje się, że nie wszystko można kupić.
                • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 22:25
                  taje napisała:

> Nie są, ale czasem uda mu się trafić. Tak jak z zegarem. I obawiam się, że częś
                  > ciowo ma w tej krytyce rację.

To znaczy jakie konkretnie zaniedbania zostały popełnione, punkt dodatkowy za pokazanie takich, do których trump by na pewno nie dopuścił?
                  • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 22:50
                    Nie wiem, czy Trump sam by cokolwiek zrobił lepiej (wytykanie komuś, a robienie samemu to dwie różne rzeczy), ale jeśli chodzi o błędy władz stanowych to choćby ten z przekierowywaniem wody z północy do Pacyfiku w imię chronienia zagrożonego gatunku ryby, którego i tak się nie udało uratować.
                    • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:56
                      taje napisała:

> Nie wiem, czy Trump sam by cokolwiek zrobił lepiej (wytykanie komuś, a robienie
                      > samemu to dwie różne rzeczy), ale jeśli chodzi o błędy władz stanowych to choć
                      > by ten z przekierowywaniem wody z północy do Pacyfiku w imię chronienia zagrożo
                      > nego gatunku ryby, którego i tak się nie udało uratować.
                      >

Trump powinien Newsoma i czarna szefowa LA plus lesbijka szefowa strazy rozliczyc co zrobili z kasa przeznaczona na walke z pozarami i wsadzic ich do pierdla - wsytkich do jedenj celi.
                      • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:00
                        No to razem powinni siedzieć, bo przecież je u też się należy za wiele innych spraw.
                    • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 23:25
                      taje napisała:

> ale jeśli chodzi o błędy władz stanowych to choć
                      > by ten z przekierowywaniem wody z północy do Pacyfiku w imię chronienia zagrożo
                      > nego gatunku ryby, którego i tak się nie udało uratować.

O patrz, tu wpis (sprzed pożarów) który pozwala mi wnioskować ze informacje na temat rybki czerpiesz z prawackich źródeł i na tej podstawie wnioskujesz o niekompetencja.
                      californiawaterblog.com/2024/08/11/the-delta-smelt-controversy-in-sociological-perspective/
                      A tu jeszcze trochę o tej wodzie i rybach.
                      www.vox.com/down-to-earth/394283/los-angeles-wildfires-trump-newsom-delta-smelt
                      www.latimes.com/environment/story/2024-10-02/california-water-flow-requirement-debate
                • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:48
                  Trump popelnil 30tys klamstw podczas swojej prezydentury, sprawdzonych i zweryfikowanych
                  • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:57
                    myelegans1 napisała:

> Trump popelnil 30tys klamstw podczas swojej prezydentury, sprawdzonych i zweryf
                    > ikowanych

A lewactwo u wladzu zamiast rzadzic to sie skupilo na liczeniu klamstw Trumpa...i mamy to co mamy
                    • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:21
                      Pierwszy rok prezydentury Bidena (2021) przyniósł silny wzrost realnego PKB, płac, zatrudnienia, stóp zwrotu z akcji oraz majątku netto gospodarstw domowych, połączony ze wzrostem inflacji, w miarę jak gospodarka odbudowywała się po recesji wywołanej pandemią w 2020 roku. W latach 2022–2023 stopa bezrobocia wyniosła średnio 3,6% co bylo najnizsza stopa bezrobocia w historii. Tak pierwszy

Trump dolozyl 8.8bilionow do dlugu publicznego bo obcinal podatki dla bilionerow i napychal wlasna kase m.in. za wynajmowanie w Mara Lardo secret service, gdzie jezdzil co tydzien, zeby w golfa grac. od czasow wyborow zarobil na gryfcie 40mln, np sprzedaje bilety na "pray with Trump" podczas inauguracji 100tys za sztuke

Na co liczysz podczas prezydentury Felon in Chief? tak konkretnie, jaka cena jajek, i benzyny za rok?
                      • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:11
                        myelegans1 napisała:

> Pierwszy rok prezydentury Bidena (2021) przyniósł silny wzrost realnego PKB, pł
                        > ac, zatrudnienia, stóp zwrotu z akcji oraz majątku netto gospodarstw domowych,
                        > połączony ze wzrostem inflacji, w miarę jak gospodarka odbudowywała się po rece
                        > sji wywołanej pandemią w 2020 roku. W latach 2022–2023 stopa bezrobocia wyniosł
                        > a średnio 3,6% co bylo najnizsza stopa bezrobocia w historii. Tak pierwszy
                        >
                        > Trump dolozyl 8.8bilionow do dlugu publicznego bo obcinal podatki dla bilioner
                        > ow i napychal wlasna kase m.in. za wynajmowanie w Mara Lardo secret service, gd
                        > zie jezdzil co tydzien, zeby w golfa grac. od czasow wyborow zarobil na gryfcie
                        > 40mln, np sprzedaje bilety na "pray with Trump" podczas inauguracji 100tys za
                        > sztuke
                        >
                        >
                        > Na co liczysz podczas prezydentury Felon in Chief? tak konkretnie, jaka cena ja
                        > jek, i benzyny za rok?

Cena jajek ani benzyny nie wazne. To sie znienia z dni ana dzien i rzadzi tym rynek
                        Najwazniejsze to utylizacja Woke, DEI i CRT oraz masa konserwatywnych w sadach federalnych bo to niszczy narod.
                        • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:40
                          Czyli czarnuch i pedał ma się bać. I dlatego stany upadną. Wiesz dlaczego? Bo nie może działać dobrze państwo którego obywatele muszą coś ukrywać. Bo skupiają się na ukrywaniu a nie zarabianiu...
                          • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:55
                            tanebo0001 napisał:

> Czyli czarnuch i pedał ma się bać. I dlatego stany upadną. Wiesz dlaczego? Bo n
                            > ie może działać dobrze państwo którego obywatele muszą coś ukrywać. Bo skupiają
                            > się na ukrywaniu a nie zarabianiu...

Nie moze dobrze dzialac panstwo gdzie ludzi sie ocenia wg koloru i preferencji seksualnych.
                            O tym sie nie powinno mowic i tego nie zauwaca ani nikt z tego powodu nie powinien byc ani dyskryminowany ani preferowany i wtedy bedzie dobrze.
                            • paskudek1 Re: Plonie LA 11.01.25, 10:05
                              engine8t napisał:

> tanebo0001 napisał:
                              >
                              > > Czyli czarnuch i pedał ma się bać. I dlatego stany upadną. Wiesz dlaczego
                              > ? Bo n
                              > > ie może działać dobrze państwo którego obywatele muszą coś ukrywać. Bo sk
                              > upiają
                              > > się na ukrywaniu a nie zarabianiu...
                              >
                              > Nie moze dobrze dzialac panstwo gdzie ludzi sie ocenia wg koloru i preferencji
                              > seksualnych.
                              > O tym sie nie powinno mowic i tego nie zauwaca ani nikt z tego powodu nie powin
                              > ien byc ani dyskryminowany ani preferowany i wtedy bedzie dobrze.

Jak na razie to ty dziadziu oceniasz po kolorze skóry i orientacji.
                              • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 14:37
                                Po kolorze skóry i orientacji to oceniają w straży pożarnej LA i wielu innych miejscach.
                                >
                                > Jak na razie to ty dziadziu oceniasz po kolorze skóry i orientacji.
                                >
                        • myelegans1 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:49
                          Felon in Chief, DonOld van Schitzenpants przeciez obiecywal an swoich wiecach:

1. cena benzyny po $2
                          2. obnizenie cen zywnosci w sklepach
                          3. obnizenie car insurance o 50%
                          4. redukcja cen wynajmu mieszkan
                          5. spadek cen domow
                          6. interest rates 3%
                          7. nieopodatkowany social security
                          8. brak podatku od napiwkow
                          9. brak podatku za overtime
                          10. zakonczenie wojny na Ukrainie do 24 godzin od zaprzysiezenia
                          11. zakonczenie konfliktu w Izraelu
                          12 obnizenie podatkow dla rodzin o dochodach mniejszych niz 200k

to z jego oficjalnej strony, mam screenshot.

NIe ma usprawiedliwienia, bo ma republikanska izbe reprezentantow, senat i SCOTUS. Wiec nie moze winic dem.

Cheers.
                          • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:55
                            Myslisz, ze twoj hate ktory wylewasz cos zmieni? Czasy totalnej destrukcji lewakow sie skonczyly. Chodzacy trup Biden z przyglupem Harris odchodza powoli w niebyt.

Jeszcze 10 dni, i w koncu sie zacznie porzadek.
                            • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:02
                              Porządek…..🤣🤣🤣
                          • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:00
                            myelegans1 napisała:

> Felon in Chief, DonOld van Schitzenpants przeciez obiecywal an swoich wiecach:
                            >
                            > 1. cena benzyny po $2
                            > 2. obnizenie cen zywnosci w sklepach
                            > 3. obnizenie car insurance o 50%
                            > 4. redukcja cen wynajmu mieszkan
                            > 5. spadek cen domow
                            > 6. interest rates 3%
                            > 7. nieopodatkowany social security
                            > 8. brak podatku od napiwkow
                            > 9. brak podatku za overtime
                            > 10. zakonczenie wojny na Ukrainie do 24 godzin od zaprzysiezenia
                            > 11. zakonczenie konfliktu w Izraelu
                            > 12 obnizenie podatkow dla rodzin o dochodach mniejszych niz 200k
                            >
                            > to z jego oficjalnej strony, mam screenshot.
                            >
                            > NIe ma usprawiedliwienia, bo ma republikanska izbe reprezentantow, senat i SCOT
                            > US. Wiec nie moze winic dem.
                            >
                            > Cheers.

Nie mozesz sie doczekac i w majtki juz sikasz?
                            Przeciez on bedzie dopiero prezydentem za 10 dni a zawsze pierwsze 100 dni dla prezydenta to czas na "rozped"

I akurat z caa to lista to moze sobie robic co chce. to nie wane na dluga mete duperele markietingowe.
                            Jak nieraz pisalemn najwazniejsze to anihilacja Woke, DEI i CRT oraz kanserwtywni sedziwie federalni

A z reszta mam nadzieje ze sobie "The A team" czyli Elton i Vivek poradza
                  • mayolijka Re: Plonie LA 10.01.25, 23:38
                    "A u Was biją murzynów" wiecznie żywe.

myelegans1 napisała:

> Trump popelnil 30tys klamstw podczas swojej prezydentury, sprawdzonych i zweryf
                    > ikowanych
      • summerland Re: Plonie LA 10.01.25, 16:43
        Nie tylko celebryci potracili domy ale też normalni ludzie. Ogladalam wywiad z Polką, której spalił się dom i stracila dorobek życia. Razem z adoptowana rok temu corka przebywają w hotelu, prosiła o wsparcie finansowe. Mowila, ze firma ubezpieczeniowa moze im zapłaci mała część tylko na kupno mebli.
        • pupu111 Re: Plonie LA 10.01.25, 16:59
          To chyba musiała być bardzo zamozna że mieszkała w tej okolicy, czy tam sa tez tansze domy?
          • danaide2.0 Re: Plonie LA 10.01.25, 17:07
            A może zajrzyj do internetu i obejrzyj zdjęcia? Całe kwartały szeregowców w ruinach - można już zacząć współczuć?
          • summerland Re: Plonie LA 10.01.25, 17:19
            Byly napewno tez tańsze. Ona całe życie tam w Stanach pracowała (30 lat) I oszczędzała. Ten dom (moze to był szeregowy) kupiła niedawno, taki był wymóg zeby mogła zaadoptować dziecko. Mowila, ze ziemia na której był dom do niej nie należy, ponoc to częste zjawisko w Stanach.
          • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 17:19
            Nie musiała.
          • snakelilith Re: Plonie LA 10.01.25, 17:23
            Ty chyba nie zdajesz sobie kompletnie sprawy z rozmiarów problemu, co? Naprawdę myślisz, że w tak ciasnym zabudowaniu jak na zdjęciu niżej mieszkają zamożni ludzie? A to tylko kawałek miasta.
            • snakelilith Re: Plonie LA 10.01.25, 17:30
              Albo tu. To wszystko jest praktycznie popiół. Zwykle szeregowce, gdzie mieszkali normalni ludzie.
        • piesfafik Re: Plonie LA 10.01.25, 17:11
          Nie tylko Palisades I wille bogatych ludzi sie pala.
          Ci co zgnieli to byli glownie normalni ludzie czesto starsi ktorych znaleziono z wezem w reku bo probowali uratowac swoj dom. Wiec takie komentarze: dobrze im tak, bo sa bogaci sa dosyc paskudne. No I te pozary sie nie skonczyly, Santa Ana ciagle wieje. Skutki odczuje cala California a ona nie sklada sie z samych celebrytow
          • demono2004 Re: Plonie LA 10.01.25, 17:23
            piesfafik napisała:

> Nie tylko Palisades I wille bogatych ludzi sie pala.
            > Ci co zgnieli to byli glownie normalni ludzie czesto starsi ktorych znaleziono
            > z wezem w reku bo probowali uratowac swoj dom. Wiec takie komentarze: dobrze i
            > m tak, bo sa bogaci sa dosyc paskudne. No I te pozary sie nie skonczyly, Santa
            > Ana ciagle wieje. Skutki odczuje cala California a ona nie sklada sie z samych
            > celebrytow

No dokładnie.
            W necie jest coraz więcej nagrań, gdzie wypowiadaja sie zwykli ludzie. Płaczą, są zrozpaczeni.
            Przykre to bardzo.
            • katiemorag Re: Plonie LA 10.01.25, 18:12
              Ale sami świadomie zamieszkali w terenie gdzie jest duże ryzyko pożaru. Firmy ubezpieczeniowe od kilku lat nie chciały na tym terenie budować bo wiedziały, że jest za duże ryzyko. To tak jakby ktoś budował dom na terenie zalewowym, nie ubezpieczył go bo nikt nie chce ubezpieczyć a potem narzeka, że jest powódź. Bogatego stać na ryzyko a biedny traci po prostu.
              • marecky81 Re: Plonie LA 10.01.25, 19:24
                Firmy ubezpieczeniowe raczej nie zajmują się budownictwem. Sprawdź czym się zajmują firmy ubezpieczeniowe 😁
              • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:21
                >Ale sami świadomie zamieszkali w terenie gdzie jest duże ryzyko pożaru.

"Świadomie". To tak jakby powiedzieć, ze Islandczycy świadomie zamieszkali na terenie aktywnym wulkanicznie, Tajowie czy Japończycy na terenach zagrożonych tsunami, a Polacy na terenie narażonym na rosyjską agresję militarną...
                • ministra_prawdy Re: Plonie LA 10.01.25, 20:45
                  taje napisała:

> "Świadomie". To tak jakby powiedzieć, ze Islandczycy świadomie zamieszkali na t
                  > erenie aktywnym wulkanicznie, Tajowie czy Japończycy na terenach zagrożonych ts
                  > unami, a Polacy na terenie narażonym na rosyjską agresję militarną...

Albo jakby Polacy "świadomie" wzięli kredyty frankowe. Myślałam, że mamy te tematy przepracowane, ale chyba jednak nie.
                  • taje Re: Plonie LA 10.01.25, 20:48
                    Co do kredytów frankowych mam takie samo zdanie co Ty.
                  • mysiaapysia Re: Plonie LA 10.01.25, 21:35
                    W mojej osobistej sprawie okazało się, że z jednej strony pośrednik kredytowy przekazał nam info, że mamy zdolność kredytową tylko na kredyt frankowy, a z drugiej strony, gdy po 16 latach złożyliśmy pozew przeciwko bankowi, to bank w odpowiedzi przedstawił dokument zawierający pozytywną ocenę naszej zdolności na kredyt w PLN (o tym dokumencie w ogóle nie mieliśmy pojęcia, nikt dotychczas nam go nie pokazał, a już tym bardziej przed zawarciem umowy kredytowej). To było zorganizowane oszustwo instytucyjne.
                    • moni_485 Re: Plonie LA 11.01.25, 08:03
                      Nikt myślący nie bierze kredytu w walucie obcego, bogatego państwa. Szczególnie wtedy, kiedy nie stać go na kredyt w walucie własnego kraju. Druga grupa (m.in. ty) brała kredyty we frankach bo były dużo tańsze niż w złotówkach. A teraz udajecie biedne, oszukane istoty.
                      • mysiaapysia Re: Plonie LA 11.01.25, 08:36
                        To nie były kredyty w walucie. W umowie figurowała kwota w PLN, również w PLN była wypłacana kwota sprzedawcy albo deweloperowi. Bank skonstruował w umowie mechanizm indeksacji do waluty, gdzie już przy wypłacie środków było się stratnym. Wszyscy frankowicze konsumenci wygrywają w sądach. Już nawet przesłuchanie w sądzie trwa 15 minut i zaraz wyrok.
                        • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:04
                          Brałam w tym samym czasie kredyt w dolarach. Było oczywistym, że we frankach to ryzykowne. No, ale najwidoczniej nie dla wszystkich.
                          • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 11:49
                            fogito napisała:

> Było oczywistym, że we frankach to ryzykowne.

Typiara, która nie ogarnia, że to nie były żadne "kredyty we frankach" niesie kaganek oświaty, że coś kiedyś było "oczywiste" big_grin
                            • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 13:03
                              Oh a cóż cię uraziło w tym skrócie myślowym?
                              • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 13:15
                                fogito napisała:

> Oh a cóż cię uraziło w tym skrócie myślowym?

Moje wrażliwe oczęta uraża głupota ludzka.
                                Gdybyś była tak ogarniająca "oczywiste" rzeczy, jak ci się wydaje, to wzięłabyś jak najwięcej "kredytów frankowych", bo wiedziałabyś, że są do ugrania w sądzie. Cóż się takiego stało, że tego nie przewidziałaś?
                                • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 14:01
                                  Hahaha zabawna jesteś. Głupota było branie takich kredytów. Nie jestem osobą która ryzykuje spotykanie się w polskim sądzie z kimkolwiek. Jedyne co możesz przewidzieć na 100% to własna śmierć. Ja nie ryzykuję w głupi sposób. Zwłaszcza w finansach.
                                  • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 14:08
                                    fogito napisała:

> Jedyne co możesz prz
                                    > ewidzieć na 100% to własna śmierć.

Znowu sama sobie przeczysz, bo niedawno twierdziłaś, że można było też przewidzieć, że kredyty frankowe to pułapka i że było to "oczywiste" smile
                                    • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 19:28
                                      No dla mnie było. Ale 100% gwarancji to na nic nie ma. Dlatego w finansach ważny jest zdrowy rozsądek.
                          • taje Re: Plonie LA 11.01.25, 12:20
                            Ciekawe, że praktycznie we wszystkich krajach EU w tym czasie nie wolno było udzielać kredytów walutowych osobom, które w tej walucie nie zarabiały. Tylko w Polsce i częściowo na Węgrzech było to dozwolone, a wręcz banki do tego zachęcały. Ale tak, tak, to wina polskich bezrozumnych kredytobiorców, że nie przewidzieli ryzyka…
                            • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 12:34
                              Ale wiesz że byli tacy co mieli zdolność w złotówkach a brali we frankach? Dlaczego? Bo banki kradną i wreszcie można oszustów bankowych okraść. To jest cytat.
                            • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 12:44
                              taje napisała:

> Ciekawe, że praktycznie we wszystkich krajach EU w tym czasie nie wolno było ud
                              > zielać kredytów walutowych osobom, które w tej walucie nie zarabiały. Tylko w P
                              > olsce i częściowo na Węgrzech było to dozwolone

Było trochę inaczej. Co do zasady do 2009 r. zobowiazania mogły być wyrażane w Polsce tylko w walucie polskiej (stara zasada walutowości), natomiast od tej zasady poczyniono specjalnie dla banków wyjątek w postaci ustawy i rozporządzenia MF. Czyli było gorzej niż myślisz - nie wolno było, ale zrobiono wyjątek wink
                              • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 13:05
                                I za cwaniactwo się płaci dwa razy. Koleżanka, która brała w tym czasie kredyt co my była tak z siebie zadowolona wtedy. A teraz spłaca nadal. I końca nie widać. Jakoś do sądu jeszcze nie poszła.
                                • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 13:18
                                  fogito napisała:

> I za cwaniactwo się płaci dwa razy. Koleżanka, która brała w tym czasie kredyt
                                  > co my była tak z siebie zadowolona wtedy. A teraz spłaca nadal. I końca nie wid
                                  > ać. Jakoś do sądu jeszcze nie poszła.

No, rzeczywiście "cwaniara", która przechytrzyła system. Taka, że nawet nie wie, że może iść do sądu i wygrać z palcem w nosie.
                                  Innymi słowy przeczysz sama sobie w tej hejterskiej krucjacie.
                                  • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 14:02
                                    Najwyraźniej nie z palcem w nosie, bo wielu te kredyty nadal spłaca.
                                    • ministra_prawdy Re: Plonie LA 11.01.25, 14:11
                                      fogito napisała:

> Najwyraźniej nie z palcem w nosie, bo wielu te kredyty nadal spłaca.

Z palcem w nosie, bo banki przegrywają 99,9% spraw. Takie to cwaniaki z ośmioma pałacami, ze nie umieją trafić do sądu.
                                      No chyba, że żadne cwaniaki, ani wtedy, ani dziś, tylko biedni, oszukani przez system frajerzy, nieświadomi własnych praw i bojący się własnego cienia.

• fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 19:29
                                        Przekażę koleżance, która nadal,spłaca jak to jest idiotka.
                                    • mayolijka Re: Plonie LA 11.01.25, 14:40
                                      Bo są głupi. Teraz to zwykle wystarczy pozew, żeby bank zaproponował przyzwoitą ugodę. Sprawę można zamknąć w 3 miesiące.

fogito napisała:

> Najwyraźniej nie z palcem w nosie, bo wielu te kredyty nadal spłaca.
                                      • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 19:30
                                        Pewnie tak, ale takie mądre w gębie to tylko na forum.
    • stara_baba78 Re: Plonie LA 10.01.25, 17:19
      A ja mam piękne wspomnienia z LA i jest mi przykro 😕
      • pupu111 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:45
        Mi się niestety nigdy nie udało tam pojechac, ale lubiłam niektóre filmy oglądac z tej okolicy, czy ktoś wie, czy Mulhollanmd DRive tez się paliła??
      • moni_485 Re: Plonie LA 11.01.25, 08:07
        stara_baba78 napisał(a):

> A ja mam piękne wspomnienia z LA i jest mi przykro 😕

To tak jak ja.
    • nangaparbat3 Re: Plonie LA 10.01.25, 19:32
      A Twój wątek się nie liczy?

Ja "odkryłam" LA na filmie La La Land, a ostatnie dwa dni miałam bardzo zajęte, o wiele bardziej niż zwykle, coś usłyszłałam w radio, zmartwiłam się, ale dopiero w nocy, kiedy się obudziłam i poczytałam ten wątek, dotarło. Zgasiłam światło i próbowałam zasnąć, i przez cały czas w głowie brzmiały mi piosenki z filmu...
      • tanebo0001 Re: Plonie LA 10.01.25, 20:29
        A myślałem że tylko ja lubię ten film. Pomyśl jakie teraz muszą być tam zachody słońca (przez to zadymienie).
    • noname2021 Re: Plonie LA 10.01.25, 20:45
      ludzka tragedia bez granic.
      szacowane straty na razie ....
    • katiemorag Re: Plonie LA 10.01.25, 20:51
      Ja jestem ciekawa czy oni to odbudują. Czy będzie się im chciało i opłacało skoro pogoda i ryzyko kolejnych pożarów będzie tylko większe.
      • chatgris01 Re: Plonie LA 10.01.25, 21:29
        A na Hawajach odbudowali? Bo to już parę lat.
      • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:38
        katiemorag napisała:

> Ja jestem ciekawa czy oni to odbudują. Czy będzie się im chciało i opłacało sko
        > ro pogoda i ryzyko kolejnych pożarów będzie tylko większe.

Pewnie ze odbuduja. Biden obiecal pokyc 100% kosztow

Ubezpieczenia wyplaca a prosty narod bedzie za to placil w formie podatkow i wiekszych kosztow enrgii oraz ubezpieczen i to tam gdzie to nie ma nic wpsplnego z tym pozarem,
        Bo "Hollyshit" sobie poradzi
        • tanebo0001 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:29
          Masz rację. Ameryka jako społeczeństwo nic nie wniosła do światowej kultury. Nie ma znanych amerykańskich rzeźbiarzy, malarzy (poza jednym), z pisarzami też cienko,,,
          • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:03
            tanebo0001 napisał:

> Masz rację. Ameryka jako społeczeństwo nic nie wniosła do światowej kultury. Ni
            > e ma znanych amerykańskich rzeźbiarzy, malarzy (poza jednym), z pisarzami też c
            > ienko,,,

Jak to nic a:
            Google FB, Tweeter/X, Microsoft, Mc Donalds, Starbacks, iPhone, Hollywood ich filmy. etc etc
            • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 08:46
              W poprzednim poście napisałeś że Hollywood to shit. Mc Donalds to kultura?
          • nangaparbat3 Re: Plonie LA 11.01.25, 14:15
            tanebo0001 napisał:

> Masz rację. Ameryka jako społeczeństwo nic nie wniosła do światowej kultury. Ni
            > e ma znanych amerykańskich rzeźbiarzy, malarzy (poza jednym), z pisarzami też c
            > ienko,,,

Z pisarzami cienko? Wstydzilbys się takiej ignorancji ☹️
            • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 14:57
              Nie napisałem że żadnych tylko że cienko,
              • taje Re: Plonie LA 11.01.25, 15:05
                Co za ignorancja...
            • chatgris01 Re: Plonie LA 11.01.25, 15:14
              Ty myślisz, że on tak serio?
              • taje Re: Plonie LA 11.01.25, 15:42
                Licho wie
    • noname2021 Re: Plonie LA 10.01.25, 21:08
      prawda.
      • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 21:59
        nie prawda!!!!!, ten twor X-owy, szerzy dysinformacje....
        • marecky81 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:21
          a ten "dr" to w jakiej dziedzinie?
          • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 22:23
            Wojskowości i terroryzmu…
        • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 22:35
          myelegans1 napisała:

> nie prawda!!!!!, ten twor X-owy, szerzy dysinformacje....

Niestety prawda. Bo jak w zbiornikach byla woda to rury przerdzewiale i w hydrantach nie bylo
          Newsom nie wybudowal zbiornikow bo mu leawcke srodowisk nie pozwolily bo to by achwlaio srodowisko
          Wszytko sprowadza sie do WOKE
          • tanebo0001 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:40
            A sprawdzałeś te rury czy szerzysz kłamstwa?
            • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 23:01
              tanebo0001 napisał:

> A sprawdzałeś te rury czy szerzysz kłamstwa?

Noz K. czy mozna byc gorszym lewakiem? Tak wlazme do rury i sprzwdzilem
          • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 22:54
            woda z hydrantow nie plynela, bo cisnienie spadlo, jak wszystkie naraz byly otworzone.

Wiadomosci nie czerpie ani z legacy media po prawej i lewej ani z X-twittera, ani od Charlie Kirk,OANN, Britebart czy inncy Daily Wire
            • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 23:01
              myelegans1 napisała:

> woda z hydrantow nie plynela, bo cisnienie spadlo, jak wszystkie naraz byly otw
              > orzone.
              >
              > Wiadomosci nie czerpie ani z legacy media po prawej i lewej ani z X-twittera, a
              > ni od Charlie Kirk,OANN, Britebart czy inncy Daily Wire

hehehe lewacka logika..
              Strazkow zapytaj a nie slucha mediow
              • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:22
                od stazakow, wyjmij glowe z propagandowej rzyci, ktora cie karmia
                • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:13
                  myelegans1 napisała:

> od stazakow, wyjmij glowe z propagandowej rzyci, ktora cie karmia

Mam CNN nie ogladc?
                  • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:04
                    Lepiej nie. Zeszli na psy.
            • noname2021 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:32
              myelegans1 napisała:

> woda z hydrantow nie plynela, bo cisnienie spadlo, jak wszystkie naraz byly otw
              > orzone.
              >

ruski trolu nie masz pojecia co tutaj sie wyprawia. to ze zbiorniki wody puste jest oficjalne.

nie bylo wody, nie bylo czym gasic.

• taje Re: Plonie LA 10.01.25, 22:55
            No bez przesady. Co ma woke do nieudolnych prób ochrony zagrożonego gatunku, bo o tym mówimy. Nie woke, tylko niekompetencja.
            • engine8t Re: Plonie LA 10.01.25, 23:00
              taje napisała:

> No bez przesady. Co ma woke do nieudolnych prób ochrony zagrożonego gatunku, bo
              > o tym mówimy. Nie woke, tylko niekompetencja.
              >
              Woke zmienil polityke i politykow na tych co mieli za zadanie wymienic kadry na DEI a kase przekazac na cele szlachetnijesze nic potrzeby bialego czlowieka
              • myelegans1 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:25
                aaaa, tu cie boli, biedny, ucisniony przez system, bialy mezczyno.... W zlym stanie mieszkasz, przeprowadz sie do bible belt, bedzie ci jak w raju
                • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:15
                  myelegans1 napisała:

> aaaa, tu cie boli, biedny, ucisniony przez system, bialy mezczyno.... W zlym st
                  > anie mieszkasz, przeprowadz sie do bible belt, bedzie ci jak w raju

Mam juz tutja jak w Raju i ciesze sie ze Natura sobie powoli radzi ze zboczenstwami i wypala je ogniem
                  • malgosiagosia Re: Plonie LA 11.01.25, 00:23
                    engine8t napisał:

> Mam juz tutja jak w Raju

Gratukuje. Ja tez mam swoj amerykanski raj. smile
                  • fogito Re: Plonie LA 11.01.25, 09:07
                    Natura te “zboczenstwa” sama tworzy. To tacy jak ty nie są tego w stanie zaakceptować. A ogień wypala wszystko jak leci. Twardogłowych szowinistów i rasistow tez.
            • tania.dorada Re: Plonie LA 10.01.25, 23:06
              taje napisała:

> No bez przesady. Co ma woke do nieudolnych prób ochrony zagrożonego gatunku, bo
              > o tym mówimy. Nie woke, tylko niekompetencja.
              >
              Ty serio łykasz wersje ze to chodzi o lewacką ochronę jednego gatunku? Po pierwsze tam jest dużo więcej zagrożonych ryb, nie chodzi tylko o tę jedną rybkę, po drugie właśnie na jesieni ograniczono pompowanie wody do delty, po trzecie to jest i w przenosni i dosłownie system naczyń połączonych (farmerzy używają wody z delty) więc rozwiązanie tego tak, żeby starczyło i dla ludzi i dla farmerów i dla ekosystemu z wieloma gatunkami ryb zagrożonych wyginięciem w czasach suszy jest zwyczajnie trudne i wymyślenie tego jak to pogodzić to są lata pracy.
          • tanebo0001 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:01
            www.bbc.com/news/articles/czj3yk90kpyo mam nadzieję że ubezpieczyciele tak wam podniosą składki że zbankrutujecie. I będzie to zasługa lewaków z Europy!
            • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 00:17
              tanebo0001 napisał:

> www.bbc.com/news/articles/czj3yk90kpyo mam nadzieję że ubezpieczyciele tak wam podniosą składki że zbankrutujecie. I będzie to zasługa lewaków z Europy!

Zludne nadzieje...
              Na szczescie spokojnie moge sobie poradzic bez ubezpieczen.
              • tanebo0001 Re: Plonie LA 11.01.25, 00:41
                Do najbliższej katastrofy. A o to u was łatwo.
                • engine8t Re: Plonie LA 11.01.25, 01:05
                  tanebo0001 napisał:

> Do najbliższej katastrofy. A o to u was łatwo.

Nie,
                  Jest cos takiego jak bycie "self insured" bo przeciez to Ameryka
      • pupu111 Re: Plonie LA 10.01.25, 23:23
        Piszą, że zatrzymano jakiegos męzczęzne w związku z ta sprawą, bo sa informacje o mozliwym podpaleniu w rejonie Woodland hills. W Europie, w tym tez Polsce, prawie co dzien są jakies sabotaże- podpalenia, więc nei dziwiłabym siej akby to tez była jakas forma terroryzmu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka