Dodaj do ulubionych

Odstąpienie od umowy

15.01.25, 20:10
Dorada potrzebna:

Moja mama podpisała u siebie w domu umowę z wykonawcą na wymianę uszczelki w jednym, małym oknie 600 zł. Facet ją po prostu zaskoczył, łaził po bloku i dobijał się do mieszkan. Oczywiście nie powinna mu otwierać. Ewidentny naciągacz i się zagotowałam.

Teraz się boi że jak odmówi to ja będą po sądach ciągać. Więc mam pytanie, czy jako konsument ma prawo odstapic od takiej umowy? Myslalam że tak
ale google podaje różne informacje. Ktoś zaznajomiony z tematem pomoże?
Obserwuj wątek
    • taje Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:15
      Może odstąpić w ciągu 30 dni (nie umówiona wizyta przedsiębiorcy w miejscu zamieszkania konsumenta). Tu więcej prawakonsumenta.uokik.gov.pl/prawo-odstapienia-od-umowy/terminy-odstapienie/
      • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:20
        Dzięki taje
      • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:37
        Pytanie, umowa zawarta została parę dni temu, wykonawca ma przyjść w poniedziałek. Nijak nie mamy 14 dni. Czyli jednak nie możemy?

A czy taka umowa jest w ogóle legalna?
        • droch Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:39
          Dla ustalenia uwagi, pytasz, czy umowa na wymianę uszczelki jest legalna?
          • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:45
            ?
        • taje Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:58
          Nie 14, a 30 dni. I nie liczone wstecz od umówionego terminu wykonania umowy, tylko od zawarcia umowy. ponadto, jeżeli przedsiębiorca nie poinformował o prawie odstąpienia, termin ten przedłuża się do 12 miesięcy. Niech mama nie wpuszcza wykonawcy do domu, i najlepiej jak natychmiast złoży oświadczenie o odstąpieniu. Tu wzór formularza odstąpienia sip.lex.pl/ressrv/media/62969656.pdf
        • daniela34 Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 20:59
          Tak, może odstąpić. W terminie 30 dni od tej pierwszej wizyty (bo ona była nie umówiona, jak napisałaś- wziął ją z zaskoczenia).
          Skoro fachowiec ma przyjść w poniedziałek to oczywiście niech nie czeka 30 dni tylko odstępuje już jutro.

Natomiast tak, umowa jest legalna. Wolno się umówić na wymianę uszczelki.
          Wolno zawrzeć umowę w domu klienta.
          Tyle że klient może od niej odstąpić.
          • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:02
            Dzięki dziewczyny.

Ja to muszę załatwić, bo ona się boi.
            • bezmiesny_jez Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:07
              Ona podpisała, więc ona musi odstąpić, jak inaczej? Idź do niej, jak typiarz przyjdzie, opeeerdol typa z góry na dół, najlepiej rzuć paroma paragrafami. Mamę uspokój, że nikt nikogo za 600 zł po sądach nie będzie ciągał (nawet gdyby prawo było po stronie naciągacza), chyba mama wie, jak wygląda sądownictwo w Polsce.
              • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:09
                Troche daleko mam 😉

Chce do nich zadzwonić jutro, może da się zdalnie wypowiedzieć?
                • taje Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:10
                  Wystarczy w tym terminie wysłać odstąpienie.
                  • homohominilupus Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:14
                    Dzięki 🙏
                    Trochę się zdenerwowałam po rozmowie z mamą i nie przeczytalam dokładnie.
                • bezmiesny_jez Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:18
                  To niech mama wyśle pocztą (liczy się data stempla pocztowego), tylko najlepiej poleconym z potwierdzeniem odbioru - możesz jej podyktować przez telefon formułkę i już. Potem niech nie otwiera, a jak się stresuje to da radę na ten moment wyjść z domu? Do koleżanki, kościoła, na zakupy, co tam sobie lubi?
        • bezmiesny_jez Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:04
          >Czyli jednak nie możemy?

No przecież wkleiła Ci czarno na białym - możecie.

>A czy taka umowa jest w ogóle legalna?

Jest.

• karyna-z-radzymina Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 21:03
      To trzeba bardzo uważać na takie rzeczy! Moja kuzynka podpisała taka umowę, na jedną uszczelkę niby za 450zl bo to było dawno, no i przyszła ekipa i dawaj zaklejać uszczelkami co się da, kuzynka w krzyk a szef ekipy pokazuje jej co podpisała a tam maczkiem napisane że 1 uszczelka za 450 zł a klient uszczelnia cały dom. Nawet palić w piecu nie mogli bo komin uszczelniony
    • galaxyhitchhiker Re: Odstąpienie od umowy 15.01.25, 23:04
      Zobacz sobie ceny w necie, przy takiej przebitce zaprosiłabym na ten poniedziałek jakiegoś miłego pana z policji, żeby kolesiowi wyjaśnił, że nieładnie tak naciągać starsze panie.
      • alina460 Re: Odstąpienie od umowy 16.01.25, 07:49
        Dokładnie tak!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka