16.01.25, 20:02
Dziś sobie uświadomiłam,że za parę dni będę miała dokładnie tyle lat, miesięcy i dni ile miał mąż jak umarł.
I tak dziwnie się poczułam, zdałam sobie sprawę, że tyle jeszcze chciałabym przeżyć a jemu to nie było dane.
A mnie w sumie też nie wiadomo ile.
Obserwuj wątek
    • ewka.n Re: Rocznica 16.01.25, 20:15
      Dodaj do swojego wieku 7,3 lat.
      W 2023 r. przeciętne trwanie życia mężczyzn w Polsce wyniosło 74,7 roku, natomiast kobiet 82 lata.
      wink
      • hasty Re: Rocznica 16.01.25, 20:20
        Nie pocieszyłas mnie, to już tuż, tuż...
        • aankaa Re: Rocznica 16.01.25, 20:24
          wolałabyś dożyć setki w stanie wymagającym ciągłej opieki? Bo ja nie
          • turkusowozlota Re: Rocznica 16.01.25, 20:31
            Nie ważny wiek, ważny stan zdrowia.
            Dziś przyjaciółka opowiadała mi, jak przez półtorej godziny tłumaczyła mamie, że ma wyrwany ząb. Kończyła tłumaczyć i mama znów pytala o to samo. I tak półtorej godziny. Jak mi to opowiadała, to już bylam zmęczona. I podziwiam ją - tłumaczyła mamie jeden fakt przez półtorej godziny w kółko kilkadziesiąt razy. Mama ma początkującego Alzheimera, nie ma nawet 80 lat.
          • hasty Re: Rocznica 16.01.25, 21:03
            Do setki to mam jeszcze przeszło pół wieku.
        • ewka.n Re: Rocznica 16.01.25, 20:57
          hasty napisała:

> Nie pocieszyłas mnie, to już tuż, tuż...

To cię pocieszę, że to nie tak się liczy - dlatego dałam emotkę z mrugnięciem smile Lepiej sprawdzić w tablicach trwania życia, ale w tych z GUS z podziałem na kobiety i mężczyzn, a nie w tych wykorzystywanych do wyliczenia emerytur, gdzie jest uśrednienie dla obu płci, aby kobiety miały emerytury wyższe, a mężczyźni niższe.

Wyjdzie na pewno więcej niż te 7,3 lat. Np. jeśli masz 50 lat, to zostało ci jeszcze 33,37 lat, a jeśli 60 to 24,36. To nie błąd: paradoksalnie im starsza jesteś, tym większe szanse osiągniecia wyższego wieku smile
          Tu można dokładniej sprawdzić (jest też podział na wieś i miasto, na województwa):
          stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/trwanie-zycia/trwanie-zycia-w-2023-roku,2,18.html

• aankaa Re: Rocznica 16.01.25, 21:39
            paradoksalnie im starsza jesteś, tym większe szanse osiągniecia wyższego wieku

nie dziwota, każde następne pokolenie jest jakieś "wybrakowane" przez, paradoksalnie, rozwój cywilizacji/techniki/medycyny i innych
    • miaumia Re: Rocznica 17.01.25, 04:13
      Tulę najmocniej.. bardzo Ci współczuję.
      <3
      Staraj się cieszyć codziennie, nigdy nie wiadomo, co będzie i to niezależnie od czyjegoś wieku.
      • hasty Re: Rocznica 17.01.25, 05:54
        Dziękuję Ci, ogólnie żyje pozytywnie, to tylko taka refleksja, jak wspomnienie z miejsca gdzie się było.
        Po prostu fakt.
    • pffpffpff Re: Rocznica 17.01.25, 06:02
      Mam często tego typu refleksje. W sylwestra sporo płakałam z takiego wzruszenia, bo dużo wspominaliśmy. I te wszystkie wspominane chwile i lata nabierają innego znaczenia z dzisiejszej perspektywy.
      Niedawno uświadomiłam sobie, że za chwilę będziemy w wieku naszych rodziców, w którym byli kiedy poznałam męża. I wtedy wydawało mi się, że są już mocno starsi, a ja czuję się tylko dorosła.

Mój tata umarł dość młodo i przyznaje, że ostatnio kiedy dopadła mnie jelitówką, wpadłam pierwszy raz w życiu w panikę, że umieram jak on.

Ale przez większość czasu myślę, że najlepsze jeszcze przede mną smile i tej myśli staraj się trzymać i Ty.
      • hasty Re: Rocznica 17.01.25, 09:17
        Dziękuję i Tobie również życzę wszystkiego najlepszego.
        To po prostu taka refleksja byla, nieodłączną część życia.
      • zyciemniekocha2000 Re: Rocznica 17.01.25, 09:23
        Pamietam jak zmarl Tata mojej kolezanki.Wszyscy wkolo mowili " taki mlody czlowiek "Ja wtedy 24 latka myslalam sobie :jaki mlody ?? Mial tylko 54 lata dwa lata starszy ode mnie .
      • feldmarszalek.duda Re: Rocznica 17.01.25, 09:29
        >kiedy dopadła mnie jelitówką, wpadłam pierwszy raz w życiu w panikę, że umieram
        O, znam to. Tak działa odwodnienie. Dali mi kroplówkę nawadniającą i czułam jak z każdą kroplą wracam smile
    • feldmarszalek.duda Re: Rocznica 17.01.25, 09:27
      Ja w tym roku będę mieć tyle lat, miesięcy i dni, ile miał mój ojciec kiedy umarł i połowę tego, co miała moja babcia kiedy umarła.
    • alina460 Re: Rocznica 17.01.25, 10:23
      Ja już przeżyłam moją mamę, a jeszcze trochę mi brakuje do 50 😞

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka