Dodaj do ulubionych

Ło matko, prąd - prognoza...

• martishia7 Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 12:42
      Dostałam rozliczenie za drugą połowę 2024: 855 zł (815 kWh)
      Prognozy na pierwsze 6 miesięcy 2025: 966 zł

Mieszkanie, rodzina 2+1, mąż pracujący zdalnie, bez płyty indukcyjnej, bez suszarki do ubrań i klimy. Standardowo: lodówka, pralka, zmywarka, elektryczny piekarnik, czajnik, ekspres. Z większych żerców to myślę że w uj duży telewizor, który trochę jednak chodzi razem z PS. Jak kupowałam dwa lata temu lodówkę, to zwracałam uwagę, żeby to była najbardziej energooszczędna franca pośród energooszczędnych franc (w rozmiarze który mnie interesował) - lodówka ma duży udział, bo chodzi non stop.
    • fibi00 Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 12:46
      Klima pierwszy rok czy któryś z kolei?
      Ogólnie wytłumaczę na czym polega prognoza. Nie wiem czy tak to działa na każdej taryfie ale napiszę jak to jest u mnie (mam fotowoltaikę i pompę ciepła do ogrzewania domu). Na podstawie zeszłego roku obliczają prognozę na przyszły rok. Z zeszłego roku wybierają miesiąc w którym zużycie prądu było najwyższe, np u was mógło być latem kiedy używaliście klimy. Załóżmy że za lipiec wyszło 240zł. I oni zakładają że być może w przyszłym roku (czyli w tym) co miesiąc będziesz zużywała prądu za 240zł i takie dali ci prognozy. Jeśli okaże się że jednak tyle nie zużyjesz bo w miesiącach bez klimy zużyjesz prądu za 200zł/miesiąc to w następnej prognozie będziesz miała nadpłatę będziesz miała mniej do zapłacenia.
      Mi rok temu przyszła prognoza 1500zł (dwa lata temu 550zł). Nogi mi zmiękły bo nie spodziewałam się że aż tyle wyjosztuje nas korzystanie z jacuzzi,które kupiliśmy rok wcześniej. No ale cóż, za przyjemności trzeba płacić - tak wtedy pomyślałam. Dopiero później ktoś wytłumaczył mi dlaczego tyle zapłaciliśmy. Jacuzzi najwięcej prądu zeżarło nam w okresie zimowym, plus jeszcze ogrzewanie bo wiadomo zimą skóra ogrzewa. Więc Tauron zakłada najczarniejszy scenariusz i jeśli w styczniu i lutym zużycie było duże to musieli założyć że w przyszłym roku w każdym maksymalnie miesiącu zużyjemy tyle co w tych miejscach zimowych. No a wiadomo nie zużyliśmy i w tym roku przyszło nam rachunek prognozowany 360zł, nadpłata 1200zł.
    • dni_minione Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 13:58
      Ja mam średnio 270 zł miesięcznie przy 2 osobach (duże mieszkanie, dużo źródeł światła, sprzętów, komputer gamingowy, dużo wtyczek ciągle w gniazdkach. Za to gaz (ogrzewanie, woda, kuchenka) to w sezonie zimowym 1000/mies. Można się wścieknąć.
    • danaide2.0 Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 14:03
      Miałam nadpłatę, ale bez nadpłaty ok 320 zł za dwa miesiące (ok. 1900,- za rok). 2 osoby, bez klimy, bez suszarki (ubrań, do włosów używana raz na ruski rok), bez piekarnika na prąd i bez poidełka. Czajnik elektryczny z możliwością wyboru temperatury. Przez parę tygodni sporo chodziła venta, ale chyba nie żre za dużo, skoro poprzednia prognoza spokojnie wystarczyła. Laptop/telewizor/ładowanie smartfonów pewnie podobnie.
    • joaz Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 14:55
      Ja mam rachunki 260 zł miesięcznie, ale u mnie dodatkowo mąż pracuje w warsztacie, sprzęty ma wiekowe- lodówka 20 lat, prlka 10 lat, pompa od ogrzewania podłogowego. Mam 2 taryfy i zmywarka, pralka chodzi tylko przy taniej taryfie (po 22:00). Mam tanie weekendy więc większe pieczenie (piekarnik), pranie, też staram się ogarniać w weekendy.
    • koronka2012 Re: Ło matko, prąd - prognoza... 23.01.25, 16:33
      Nie wiem, mieszkam sama komputer ciągle włączony telewizor ciągle włączony, pralka zmywarka takie tam. Klima chodzi całe lato. I mam 260 zł co 2 miesiące. Też g11 (chyba)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka