ekstereso Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 15:02 U mnie dziś niezdrowo raczej, kasza jęczmienna, buraczki, schabowy. Ale ja bardzo rzadko robię schabowe. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 15:05 ekstereso napisała: > U mnie dziś niezdrowo raczej, kasza jęczmienna, buraczki, schabowy. Ale ja bard > zo rzadko robię schabowe. Co w tym niezdrowego?🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: Zdrowy obiad 28.01.25, 08:35 Ale super miejsce i ładny kadr, szkoda że nie ma słońca Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 15:09 SS Straszny Schabowszczak Nie wiem co myslec, czy to taka poza czy to rzeczywiste postrzeganie? (nie tylko u tereso) Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 17:11 No ten schabowy w panierce na tłuszczu smażony Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 17:30 ekstereso napisała: > No ten schabowy w panierce na tłuszczu smażony Śmiertelna trucizna😅 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 17:32 Ale schabowe mozna przyrzadzic inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 18:08 Ja nie uważam, żeby to była straszna trucizna, jem chętnie i robię (tak samo rybę), ale panierka nasączona tłuszczem nie jest najzdrowsza. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Zdrowy obiad 30.01.25, 07:11 Od kiedy mam AF robię schabowe w nim. Zlikwidowali mi mój ulubiony mięsny i gdy wybieram się po mięso dalej, to gdy patrzę na ofertę, to jakos nie umiem wybrać tłustej wieprzowiny (a schabowego smażę tylko w wersji z kością). Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Zdrowy obiad 01.02.25, 16:36 thank_you napisała: > Od kiedy mam AF robię schabowe w nim. > Jak robisz tego schabowego w AF? Poproszę o dokładny przepis, ile minut na ile stopni? Bo mi nie wychodzi 🙁 Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 18:06 Dużo warzyw, białko i trochę węglowodanów złożonych. Pieczone i gotowane mięso jest zdrowsze niż smażone, kasza lepsza od makaronu, warzywa różne, lepiej surowe niż gotowane. Niekoniecznie sosy do mięsa, ale do sałaty na przykład oliwa, bo tłuszcz jest potrzebny. W ilości takiej, żeby być sytym, ale nie przeżartym. Woda do picia. To moja teoria...z praktyką jest różnie, ale uważam, żeby było dużo warzyw i owoców w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 18:15 Zdrowy obiad może być tradycyjny: ziemniaki, chude mięso np. smażone bez tłuszczu albo przynajmniej bez panierki albo trochę mniej np. duszone / grillowane warzywa, strączki, kasza. Czasami wariacje pomiędzy. Nie jestem nadmiernie rygorystyczna, czasem smażę naleśniki (nadziewam mięsem albo warzywami), niekiedy robię pierogi (nigdy na słodko). Czasem makarony z dodatkami. Musi być białko i warzywa w surówkach albo na ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 20:52 W młodości pewnie miałaś lepsze trawienie i mogłaś wszystko jeść. Ja też z wiekiem coraz więcej składników muszę eliminować. Mielony z ziemniakami i kapustą to jak najbardziej zdrowy obiad. My używamy coraz częściej air fryera zamiast patelni i tak jest zdrowiej. Warzywa gotuję na parze. Półgotowce - np. mrożone warzywa też są zdrowe. Niezdrowe jest jedzenie sztucznych suplementów (białka, witamin itp) zamiast normalnego jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Zdrowy obiad 26.01.25, 21:01 imponderabilia20 napisała: > Co dla Was oznacza zdrowy obiad? Zbliansowany- białko, tłuszcze, witaminy i sole mineralne, błonnik, i weglowodany. I obiady muszą być zróżnicowane. Nawet jeśli dziś było mało warzyw (witaminy, sole mineralne błonnik) to w kolejne dni staram się nadrobić. Czy to schabowy/mielony + ziemniory + surówka > jak za dawnych lat? Czy patrzycie na połączenia (typu deser przed obiadem, a ni > e po, broń Boże nie łączyć kotleta z ziemniorami). Czy pilnujcie, żeby było tyl > ko gotowane/na parze a nie smażone? Kotlet musi być smażony, inaczej kotletem nie jest Oczywiście nei zawsze musi być kotlet, a nawet jest dość rzadko u mnie. Ziemniory jak je nazywasz akurat są zdrowe, i niskokaloryczne, mają witaminy, dlaczego miałabym ich unikać. Dobrze jeśli są z dnia wczorajszego, ale ja są na świeżo ugotowane, albo w formie purre, to wciąż jest zdrowo. Surówka, sałata, warzywa z patelni, gotowane, albo duszone, ze słoika, albo po prostu surowe a tylko pokrojone w cząstki a nie jako surówka ... Tyle możliwości.... Deser jesli jest to do kawy, niekoniecznie bezpośrednio po obiedzie, może być nawet 2-3 godziny po posiłku. I tak nawet najfajniej jest. > Pamiętam jak w domu rodzinnym jeszcze jadłam właśnie głównie te robione przez m > amę smażone na słoninie kotlety schabowe, kapusty zasmażane i inne tradycyjne d > ania, zupy i kompletnie nie miałam problemów z żołądkiem itp. Jak się ''wyzwoli > lam'' od tych domowych obiadków albo zaczekam eksperymentować z tymi niby zdrow > ymi wynalazkami itp. to wszystko mi się pogorszyło (trawienie/włosy/cera). Tera > z za nimi zatęskniłam i mam zamiar wrócić do tradycyjnego gotowania, nawet jeśl > i miałoby być smażone. "wyzwoliłam" ?! musiałaś być w strasznej opozycji do maminej kuchni, hmm... to jestem ciekawa czym się w takim razie przez ostatnie lata żywiłaś, skoro tak definitywnie odrzuciłaś normalne jedzenie. Ale spróbuj, tradycyjna kuchnia JEST ZDROWA, i pożywna, a na dodatek to nie jest tylko schabowy+ziemniory+surówka. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Zdrowy obiad 27.01.25, 07:27 Ja gotuję różnorodnie. I tradycyjna kuchnię i np różne curry i podobne (syn bardzo lubi) oraz kuchnia włoka nam podchodzi bardzo. Wczoraj miałam gości, ugotowałam rosół na kurczaku bez antybiotyków (tzn tak napisali na opakowaniu) oraz szpondrze wołowym oraz pieczonych warzywach, z makaronem. Do tego na drugie do wyboru pieczone żeberka, puree ziemniaczane, surówka wielowarzywna lub łosoś pieczony, ryż z cukinią i taka sama surówka. Uważam że to dobry, zdrowy obiad. Wszystko zrobiłam sama. Staramy się nie jeść żywności przetwożonej, tzn jak najmniej. Dzisiaj jemy pierogi ulepione przez moją mamę (ruskie) lub do wyboru z kapustą i grzybami (ulepione przez koleżankę która czasem lepi dla nas, odpłatnie, na moją prośbę). Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Zdrowy obiad 27.01.25, 19:24 Świeże składniki, nie odgrzewane po kilka razy. Równowaga tzn. żeby było białko, nie za dużo węglowodanów (najlepiej tych z niskim ig), warzywa w postaci, w której zawierają (jeszcze) witaminy. Poza tym - zależy co dla kogo. Kotleta w panierce bez szkody dla siebie pochłonie wysportowany nastolatek, a unikać go (kotleta, nie nastolatka) powinna nieruchawa ciocia w wieku postmenopauzalnym. Osobie z hiperkalcemią nie podam klusek z serem i zupy ze śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Zdrowy obiad 27.01.25, 19:31 Pod zdrowy obiad podchodzi mi każde nieprzetworzone na starcie żarcie, ugotowane w domu z w miarę starannie dobranych składników, nie pływające w tłuszczu i nie będące ordynarną smażeniną. Może być nawet ten mielony, ziemniaki i mizeria. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Zdrowy obiad 28.01.25, 13:15 Teraz to w ogóle trudno o naprawdę zdrowe jedzenie, bo jakość produktów bardzo się zmieniła na niekorzyść. Producenci wszędzie, gdzie się tylko da pchają rozmaite "syfy", a produkty ekologiczne mają przeważnie ceny z kosmosu. A i tu tak naprawdę nie można mieć całkowitej pewności co do jakości, bo od czasu do czasu słychać przecież o różnych ekoaferach, gdzie wykryto coś niedozwolonego. Jak to mówią, człowiek nie świnia, wszystko zeżre😒 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah_black38 Re: Zdrowy obiad 28.01.25, 13:35 Bo kiedyś nie było tyle wysokoprzetworzonej żywności. W domu gotowało się swoje zupy, drugie dania nie z gotowcow. Do tego warzywa były sezonowe. Zimą nikt nie jadał pomidorów czy sałaty. Jadło się kiszonki - kapustę i ogórki. Ewentualnie domowe przetwory robione jesienią. Były warzywa typu marchew czy buraki przechowywane w chłodniach. Jabłka zimowe - antonówki i kosztele, które smakowały dopiero zimą. Nie było w żywności tyle chemii, sztucznych konserwantów. Dziś jabłka kupione w sklepie nie pachną. Jesienią nazbierałam kosz wiejskich jabłuszek z zamiarem przetworzenia ich na domowy dżem, zanim się przybrałam do roboty stały kilka dni w garażu. Całe pomieszczenie pachniało jabłkiem. Takie wiejskie jabłuszko jest niekształtne, robaczek w nim siedzi - to jest zdrowe jabłuszko, a nie te sklepowe pomazane czymś tłustym żeby długo wyglądało na świeże. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Zdrowy obiad 28.01.25, 13:52 uwaga - koszteli się nie przechowywało długo. Robia sie kapciowate. przechowywano np. malinówki Fakt. Wędliny nie były pompowane. Ale nie wszystko było tak piękne. Parówki były podłej jakości ("mielone wymiona" plus papier toaletowy), mortadela i serwolatka tez miały podły skład. Jajka chłodnicze do cudów nie należały (oj. do dzisiaj pamietam ich posmak i zapach)... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Zdrowy obiad 29.01.25, 13:18 Też pamiętam, były bardzo charakterystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Zdrowy obiad 30.01.25, 09:09 Problemy z układem pokarmowym mogą wynikać z jego zużycia . Ja najczęściej zamiast smażyć piekę w piekarniku lub używam air fryer a. Ziemniaków mało jemy, lubimy jako wypełniacz inne warzywa (też często pieczone, ale i parowane lub surowe), ryż, kaszę i makarony. Smalec- jest smaczny, ale upewnij się, że nikt z domowników nie powinien być na diecie niskocholesterolowej. Kłopoty z żołądkiem- czy masz diagnozę? Może musisz unikać smażenin? Polecam piekarnik (ja zaczęłam z lenistwa, np kotlety mielone- wkładasz wszystkie na raz, nic nie pryska, ładniejszy zapach, no i zdrowiej. Odpowiedz Link Zgłoś