Dodaj do ulubionych

Pytanie o AfD

02.02.25, 21:56
Podobno partii Alternative fuer Deutschland nie podoba się granica na Odrze i Nysie. Gdzie by ją zatem widzieli?
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 21:57
      Na REnie.
    • attiya Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 22:11
      Wielkim przyjacielem AFD jest Konfa. Może Sławuś albo Krzysiu coś nam na ten temat zdradzą
    • snakelilith Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 22:23
      Zapytaj tych, którzy tak twierdzą. Powinni chyba wiedzieć.
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 22:55
        snakelilith napisała:

> Zapytaj tych, którzy tak twierdzą. Powinni chyba wiedzieć.

Snejki, ale wiesz że Twoja idolka Alice Weidel twierdzi, że wschodnie landy są środkowymi? Czyli, że za nimi na wschód są Niemcy, tylko źle ktoś kreski na mapie narysował?
        • snakelilith Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 23:01
          Alice Weidel nie jest moją idolką, ale chyba twoją, bo wiesz na ten temat więcej ode mnie. W programie partii nie ma niczego o przesunięciu granic. Więcej nawet, jest wyraźny akapit o poprawnych stosunkach ze wszystkimi krajami i unikaniu konfliktów, zwłaszcza zbrojnych. Nie bardzo wiem też, po jakiego uja AFD miałaby chcieć jakieś tereny na wschód od Odry, kiedy plan pracy dla Niemiec w aktualnych granicach mają na co najmniej kilkanaście następnych lat, ale jeszcze raz, pewnie piłaś z Weidel piwo i ci powiedziała.
          • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 23:10
            snakelilith napisała:

> Alice Weidel nie jest moją idolką, ale chyba twoją, bo wiesz na ten temat więce
            > j ode mnie. W programie partii nie ma niczego o przesunięciu granic. Więcej naw
            > et, jest wyraźny akapit o poprawnych stosunkach ze wszystkimi krajami i unikani
            > u konfliktów, zwłaszcza zbrojnych. Nie bardzo wiem też, po jakiego uja AFD miał
            > aby chcieć jakieś tereny na wschód od Odry, kiedy plan pracy dla Niemiec w aktu
            > alnych granicach mają na co najmniej kilkanaście następnych lat, ale jeszcze ra
            > z, pewnie piłaś z Weidel piwo i ci powiedziała.

Nie piłam z nią piwa, po prostu czytałam wywiad, w którym wyraźnie mówiła o "landach środkowych", co jest na maksa kuriozalne z perspektywy Polski. Może nie jest Twoją idolką, ale jakoś zapamiętałam, że pisałaś o niej pozytywnie, dlatego się odniosłam do Twojej wypowiedzi. Nie jest też jakąś tajemnicą, że AfD postulowało (może dalej postuluje?) zniesienie granic na Odrze. Kurde, Snejki, czytam Cie tu tyle lat, niemożliwe, że zostałaś naziolką...no...
            • snakelilith Re: Pytanie o AfD 02.02.25, 23:35
              Dziwne, piszesz, że "nie jest żadną tajemnicą", a w programie i medialnym przekazie partii nie ma takich "postulatów".
              Dziwne też, że ta podobno "naziolska" partia jest w niemieckim parlamencie i choć nazizm jest w Niemczech zabroniony i prawnie ścigany, tzw. "obrońcy demokracji" i "łowcy faszystów" nie mają żadnej możliwości, by temu zapobiec i to już od wielu lat.
              Dziwne też, że Weidel nie wyrósł jeszcze wąsik, bo przed tym lewackie media przestrzegają codziennie i bardzo barwnie, a nic jakoś się nie dzieje i partia ma coraz większe poparcie tych liberalnych i otwartych przecież na obce kultury Niemców. Przy ponad 10% społeczeństwa z obcymi korzeniami jeszcze faszyści nie maszerują masowo na ulicach.
              Coś w tej narracji się nie spina, ale jeszcze raz, może ty wiesz więcej i słuchałaś jakiś jej wywiadów, których ja nie słyszałam. Znając jednak jej elokwencję i talent retoryczny, to dziwne też, że takie niebezpieczne dla niej i jej kariery politycznej postulaty wypowiada tak sobie otwarcie. Na tak głupią w sumie nie wygląda. Ale skoro jest taka głupia, to może nie ma się czym podniecać.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:06
                Snejki, proszę, tu link do informacji o wpisie AW na temat landów środkowych.
                Tekst linku
                • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:07
                  A tu nieudolny komentarz z polskiej redakcji Deutsche Wells (mnie nie przekonuje):
                  Tekst linku
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:08
                    *Deutsche Welle
                • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:16
                  Dyskutujesz z kimś , kto się spodziewa że takie rzeczy będą oficjalnie opisane w programie partii ? 😀
                  Snake jest z kategorii ludzi, którzy myślą ,że Hitler oficjalnie podał regulamin komór gazowych i harmonogram krematorium.
                  Więc skoro AfD nie ma tego w programie ,to w czym problem ?
                  • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:19
                    konsta-is-me napisała:

> Dyskutujesz z kimś , kto się spodziewa że takie rzeczy będą oficjalnie opisane
                    > w programie partii ? 😀
                    > Snake jest z kategorii ludzi, którzy myślą ,że Hitler oficjalnie podał regulam
                    > in komór gazowych i harmonogram krematorium.
                    > Więc skoro AfD nie ma tego w programie ,to w czym problem ?

Właśnie szukam informacji o strukturze społeczeństwa niemieckiego przed 2 wojną światową. Wydaje mi się, że mieli wówczas więcej niż 10% ludzi "obcego pochodzenia".
                  • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 01:36
                    konsta-is-me napisała:

> Dyskutujesz z kimś , kto się spodziewa że takie rzeczy będą oficjalnie opisane
                    > w programie partii ? 😀

Nie musi być w programie partii, ale przynajmniej jakieś przesłanki należałoby tu podać, bo porównywanie AFD do Hitlera, to po pierwsze obrzydliwe umniejszanie ofiarom prawdziwego nazizmu. A po drugie, ośmieszanie się i wykazanie brakiem historycznej wiedzy. Nazizm wyglądał całkiem inaczej.
                    Ale nie jesteś w tym jedyna. Lewackie media prześcigają się aktualnie w rzucaniu nazistowskimi pomówieniami, dziś już nie tylko w stronę AFD, a także w stronę opozycji czyli CDU i FDF, konserwatywnych, ale liberalnych i demokratycznych partii, którym powojenne Niemcy zawdzięczają lata spokoju i dobrobytu. Oprócz podburzania lewackich terrorystów do ulicznych rozrób nie uzyskają niczego, bo powoli zaczyna się robić absurdalnie i ostatni idiota widzi, że dla lewaków lewacka dyktatura to demokracja, a prawdziwa demokracja, to faszyzm. Licz się z tym, że AFD będzie miało po wyborach za 3 tygodnie powyżej 20%. I to bez mojego głosu. Do dzisiaj w w parlamencie miała tylko 10%.
                    • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 02:24
                      Sama jesteś obrzydliwa zasłaniając się programem partii i zgrywając niewiniątko, które nie wie o co chodzi.
                      A chodzi o to żeby historia się nie powtórzyła, bo przy dzisiejszych trendach,Trumpie u władzy i ogólnie tendencjach społecznych nie jest za ciekawie.

Ja nie tylko się liczę, ale wręcz spodziewam systematycznego wzrostu poparcia dla AfD.

A żeby sobie uświadomić jak to wygląda w praktyce, "pośród ludu" wystarczy mieszkać we wschodnich landach.Oficjalny program to jedno a rzeczywiste podejście i to bynajmniej nie do Turków, ale ogólnie jakichkolwiek "nie-rdzennych Niemców" to inna sprawa.
                      Nastroje coraz większej ilości osób są zatrważające.
                      Nie udawaj , że nie rozumiesz zagrożenia , a czy nazwiesz to faszyzmem, nazizmem czy frustracja- nie ma znaczenia.
                    • asia.sthm Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 09:08
                      To może wytłumacz skàd się wzięły wczorajsze demostracje w Berlinie.
                      • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 09:14
                        Berlin jest bardzo specyficznym miastem i był taki również przed II wojną światową. Nazisci musieli go pacyfikować. Dziś mieszka tu mnóstwo cudzoziemców, islam rośnie w siłę, a w wielu dzielnicach rządzi lewactwo. Trudno się dziwić, że tego typu ludność nie pała miłością do AfD.

• asia.sthm Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 09:19
                          Yhyyy, tak sobie tłumacz 🤣
                      • infinitypool Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 09:17
                        Glupia czesc niemieckiego narodu robi demonstracje bo im w TV powiedzieli ze "nazi".
                        Jak byl covidowy zamordyzm i do HMu trzeba bylo miec wazna ksiazeczke szczepien (!!!) to jakos nikt nie protestowal bo w TV byla narracja strachu. Ida jak owce za propaganda telewizyjna
                      • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 10:59
                        asia.sthm napisała:

> To może wytłumacz skàd się wzięły wczorajsze demostracje w Berlinie.
                        >

Jesu, przecież już nawet lewicowa prasa przebąkuje od czasu do czasu, że istnieje aktualnie ogromna dyskrepancja pomiędzy medialnym przekazem a prawdziwymi nastrojami w społeczeństwie. Wiesz, kto idzie na ulicę? To są prorządowe organizacje, Antifa, i kilka tysięcy naiwnych ludzi, którzy oglądają lewacką propagandę Tagesschau i demonstrują przeciwko faszyście "Merzowi" i AfD, ale dziwnym trafem nie przeciwko mordercom dwuletnich dzieci i nie przeciwko terrorystom z Hamas, którzy bezwstydnie mogą poruszać się w Niemczech na ulicach i urządzać demonstracje nawołujące do zabijania Żydów. To nie "faszyści" z AfD są wrogami tego kraju. . Więc poczekaj do 23 lutego, będziesz wiedziała, co myślą ludzie w Niemczech, ci płacący podatki. Albo idź do socjal media, to może otworzą ci się oczy.
                        • ministra_prawdy Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:23
                          snakelilith napisała:

> istnieje aktualnie ogromna dyskrepancja pomiędzy medialnym przekazem a prawdziwymi n
                          > astrojami w społeczeństwie.

Media, politycy i przemysł rozrywkowy dosłownie generują alternatywną rzeczywistość, gdzie zagrożeniem dla społeczeństwa miałby być nazizm (wtf?), a nawet kapitalizm.
                          Szczególnie wyraźnie widać to w przekazie przemysłu rozrywkowego. W słynnym serialu "Sukcesja" to prawackie telewizje z Fox na czele mają dominować nad rynkiem medialnym w USA, a ich właściciele mają być odpowiedzialni za wprowadzanie na urząd prezydenta literalnych nazistów.
                          Innym przykładem jest dość niszowy, ale dobry serial szpiegowski "Kulawe konie", w którym istnieje coś takiego jak "antykapitalistyczne" protesty na ulicach, a brytyjskie służby wywiadowcze walczą z nazistami, którzy podkładają bomby w metrze.
                          • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:46
                            ministra_prawdy napisała:

> Media, politycy i przemysł rozrywkowy dosłownie generują alternatywną rzeczywis
                            > tość, gdzie zagrożeniem dla społeczeństwa miałby być nazizm (wtf?), a nawet kap
                            > italizm.

No cóż, w rzeczywistości na ulicach mamy lewacką Antifę podpalającą biura konserwatywnych partii ( nawet już nie AfD), oburzone białe giezła demonstrujące przeciwko "faszyście" Merzowi, Hamas nawołujący do zabijana Żydów plus psychicznie chorych Afganów mordujących w biały dzień przedszkolne dzieci. Ja się naprawdę pytam, do qwy nędzy, GDZIE są w tym kraju ci źli "naziści"? Piją sobie gdzieś w piwnicy czekoladę z bitą śmietaną? Ha, ha, ha......
                    • evening.vibes Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:26
                      snakelilith napisała:
                      > konsta-is-me napisała:
                      >
                      > > Dyskutujesz z kimś , kto się spodziewa że takie rzeczy będą oficjalnie op
                      > isane
                      > > w programie partii ? 😀
                      >
                      >
                      > Nie musi być w programie partii, ale przynajmniej jakieś przesłanki należałoby
                      > tu podać, bo porównywanie AFD do Hitlera, to po pierwsze obrzydliwe umniejszan
                      > ie ofiarom prawdziwego nazizmu. A po drugie, ośmieszanie się i wykazanie brakie
                      > m historycznej wiedzy. Nazizm wyglądał całkiem inaczej.

Oczywiście - ty ten nazizm na własne oczy widziałaś co nie?

Początki są niestety podobne - gó.no w ładnym papierku. Potem puszczają hamulce.
                • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 01:02
                  Bez podania oryginalnego tekstu, mamy tu tylko insynuacje i faszywe tłumaczanie bez zrozumienia kontekstu. Niemcy Wschodnie to jest socjologiczne wyrażenie mające często na celu dyskryminację ludzi tam mieszkających jako tych politycznie niedoświadczonych i których trzeba nauczyć "demokracji". Przesunięcie ich i ich poglądów do "środka", to polityczna retoryka pozycjonująca wschodnie landy w środku niemieckiego społeczeństwa.
                  To, że Weidel ma przy tym na myśli Polskę, która ją w ogóle nie interesuje, jest tylko wynikiem polskiej traumy i kompleksów. Weidel walczy przeciwko niemieckiemu mainstreamowi politycznemu, a nie granicom na Odrze.
                  • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:16
                    Oczywiście, wszystko to nasze polskie kompleksy. Niemko.
              • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 00:11
                Oraz: Ja jeszcze pamiętam Erikę Steinbach, której spadkobiercami jest AfD i jej sugestie, że całe przedwojenne Prusy Wschodnie powinny wrócić do Niemiec. Polecam w tym temacie polskiego politologa profesora Antoniego Dudka (do posłuchania na YT)
                • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 01:06
                  bardzo_wredna_dziewucha napisała:

> Oraz: Ja jeszcze pamiętam Erikę Steinbach, której spadkobiercami jest AfD i jej
                  > sugestie, że całe przedwojenne Prusy Wschodnie powinny wrócić do Niemiec.

W Niemczech sentyment do Prus Wschodnich jest obecnie taki jak w Polsce do Kresów. Czyli żaden.
                  • hrasier_2 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 07:43
                    riki_i napisał:

> bardzo_wredna_dziewucha napisała:
                    >
                    > > Oraz: Ja jeszcze pamiętam Erikę Steinbach, której spadkobiercami jest AfD
                    > i jej
                    > > sugestie, że całe przedwojenne Prusy Wschodnie powinny wrócić do Niemiec
                    > .
                    >
                    > W Niemczech sentyment do Prus Wschodnich jest obecnie taki jak w Polsce do Kres
                    > ów. Czyli żaden.
                    Nie żyje się łatwo tam Polakom u obcych, zwlaszcza na Kresach.
                • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 01:13

> Oraz: Ja jeszcze pamiętam Erikę Steinbach, której spadkobiercami jest AfD i

Erika Steinbach nie jest członkiem AfD, a była nawet do 2017 w CDU, partii, która dziś odmawia współpracy z AFD. Steinbach urodziła się w 1943 gdzieś w okolicach Gdańska więc może mieć osobisty interes w takich, a nie innych poglądach, tak samo jak inni ludzie, powyżej 80 tki, także ci w Polsce urodzeni w okolicach Lwowa. Współczesnych te sprawy już dawno nie interesują.
              • madami Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:04
                Tu mamy strategię przypinania łatki ( podobnie było z Trumpem, Muskiem itp) po prostu media należą do ich przeciwników i wykorzystają swoją władze na masami by forsowac taki a nie inny obraz - mnie natomiast interesuje prawda i można ją poznać tylko trzeba przeznaczyć na nią trochę czasu i zaangażowania - oczywiście media wykorzystują fakt, że przeciętny człowiek NIE poświęci swojego czasu i zaangażowania, za to chętnie chwyci się krzykliwego nagłówka i poleci na wysokich emocjach ( bo jest uzalezniony od dopaminy).

W czasem krzykliwej emocjonalności, propagandy i dezinformacji ( który uprawiają głównie ci co z nią niby aktywnie walczą) prawda jest jakoś najmniej istotna i gdzieś się gubi.

I czekam na swoja łatkę fanki nazistów - bo nie przyłączyłam się do histerycznego obozu....
                • ministra_prawdy Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:11
                  madami napisała:

> mnie natomiast interesuje prawda i można ją
                  > poznać tylko trzeba przeznaczyć na nią trochę czasu i zaangażowania

Szkoda czasu. Jak media pchają absurdalną narrację, że x, y albo z jest nazistą to z przypuszczeniem graniczącym z pewnością można spokojnie i bez sprawdzania uznać, że to fejk. Żadne najlepsze źródła nie dadzą takiej pewności big_grin
                • evening.vibes Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:20
                  madami napisała:
                  > Tu mamy strategię przypinania łatki ( podobnie było z Trumpem, Muskiem itp)

Tak tak - Trupikowi odwala i właśnie wywołuje gospodarcze tsunami na całym świecie ale ci co ostrzegali to 'przypinali łatkę' 🤣🤣🤣🤣🤣
                • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:23
                  madami napisała:

> po
                  > prostu media należą do ich przeciwników i wykorzystają swoją władze na masami b
                  > y forsowac taki a nie inny obraz - mnie natomiast interesuje prawda i można ją
                  > poznać tylko trzeba przeznaczyć na nią trochę czasu

Ja oglądałam debatę w Bundestagu, która stała się przyczynkiem do tych "demonstracji ulicznych". To było ogłoszenie bankructwa aktualnego czerwono- zielonego jeszcze rządu, który w sytuacji dramatycznej wręcz straty popracia w narodzie postanowił blokować plany opozycji, czyli konserwatywnych chadeków, choć te mają nawet według ankiet w lewackich mediach poparcie 3/4 społeczeństwa.
                  Ponieważ wszelkie merytoryczne argumenty nic nie przyniosą, bo przecież mamy przedwczesne wybory nie dlatego, że ten rząd był taki dobry, to mniejszościowe dziś lewicowe skrzydło parlamentu postanowiło wziąć sobie temat nazizmu do walki wyborczej, by moralnym oburzeniem wzbudzić w ostatnich idiotach automatyczny odruch poparcia. I nagle mamy znowu demonstracje przeciwko prawicowym radykałom, AfD jest tu tylko narzędziem, to walka przeciwko konserwatywnym chadekom, którzy podobno otwierają "wrota do piekieł faszyzmu".
                  Nikt w ten idiotyzm już nie wierzy.
                • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:51
                  Ojoj, jakże ci się wydaje że jesteś taka "bystra"- nie dajesz się zwieść "łatkom"...
                  Pomieszkaj we wschodnich landach, posłuchaj co ludzie mówią i zobaczysz jak to jest naprawdę.
                  Trumpa też przecież "oczerniali" i "on tak naprawdę taki nie jest , to media".
                  Nie pamiętasz tych zapewnień?

Mogę ci przypiąć order naiwnej ignorantki
                  • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 13:35
                    konsta-is-me napisała:

> Ojoj, jakże ci się wydaje że jesteś taka "bystra"- nie dajesz się zwieść "łatko
                    > m"...

Oj, oj. Zobacz sobie prognozę wyników wyborów na 23.02. Niebieski kolor to AfD, czarny chadecy, czyli CDU/CSU.
                    Według czerwono-zielonych, rządowych mediów, obie partie to faszyści, przeciwko którym demonstrują aktualnie ludzie na ulicy. Jeżeli w to wierzysz, to proponuję ponton i przez Bug na wschód. Tylko Putin cię zbawi.
                    • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 13:41
                      Niesamowita jest ta mapa! 35 lat po zjednoczeniu !!!
                • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 13:18
                  Oczywiście przeciętny człowiek się chwyci, ale ty nie. Co zatem, jako odporna na dopaminę, uważasz w tej sprawie?
                  • madami Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 16:26
                    Ja mam za mało danych by kogoś oskarżać o faszyzm, zresztą te oskarżenia są już nadużywanei nudne, ostatnio każdy kto nie zgadza się w lewackim tokiem myślenia jest histerycznie okrzykiwany faszystą - u mnie zieeew i wzruszenie ramiom
                    • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 16:33
                      Czyli nic nie uważasz.
                      Tak myślałam.
                      • madami Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 11:31
                        Uważam sporo ale nie che mi się gadać z histerykami - z wami dyskusja zawsze sprowadza się do epitatów wink szkoda mojego czasu
                        widziałam ciebie w akcji i słabo to wygląda argumentowo
                    • evening.vibes Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 20:26
                      madami napisała:
                      > ostatnio każdy kto nie zgadza się w lewackim tokiem myślenia

No proszę - media zryły ci beret i jak katarynka piszesz o 'lewactwie' big_grin
              • nenia1 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 14:30
                snakelilith napisała:

> Dziwne też, że ta podobno "naziolska" partia jest w niemieckim parlamencie i ch
                > oć nazizm jest w Niemczech zabroniony i prawnie ścigany, tzw. "obrońcy demokrac
                > ji" i "łowcy faszystów" nie mają żadnej możliwości, by temu zapobiec i to już o
                > d wielu lat.

ciekawe co piszesz, w kontekście twoich wcześniejszych wypowiedzi, gdzie sama określałaś Afd partią faszystowską i nazistowską na którą głosowali najczęściej łysi naziole z byłego NRD.
                • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 14:47
                  nenia1 napisała:

> ciekawe co piszesz, w kontekście twoich wcześniejszych wypowiedzi, gdzie sama o
                  > kreślałaś Afd partią faszystowską i nazistowską na którą głosowali najczęściej
                  > łysi naziole z byłego NRD.

Na to mogę odpowiedzieć ci cytatem, który przypisywany jest (fałszywie, ale jego filozofia) Konradowi Adenauer: „Was gebe ich auf mein dummes Geschwätz von gestern! “ (Co interesuje mnie moje gadanie z wczoraj).
                  Ludzie mogą zmienić zdanie, gdy zreflektują, że padli sami ofiarą medialnej propagandy. Teraz coraz więcej ludzi otwiera oczy. Także po tym, jak Merkel w zeszłym tygodniu brutalnie wbiła nóż w plecy kandydatowi na kanclerza swojej własnej partii i nie tylko przez socjaldemokratów, a także czerwonych do krwi radykalnych komunistów uważana jest za wzór moralny i "naszą" kanclerz. Dlatego każdą ocenę dotychczasowego politycznego porządku należy przeanalizować jeszcze raz od podstaw.
                  • tanebo0001 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 14:48
                    Ale czy musi to oznaczać przewracanie stolika?
                  • asia.sthm Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 14:57
                    .> Teraz coraz więcej ludzi otwiera oczy.

I wpada w pułapkę zachwytu otwarciem oczu.
                    To straszna pułapka, czegi jesteś najlepszym przykładem.
                    Kiedyś pewnie znów przejrzysz na oczki z równym zachwytem własnà przenikliwościà ☹️
                    • malgosiagosia Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 15:02
                      asia.sthm napisała:

> .> Teraz coraz więcej ludzi otwiera oczy.
                      >
                      > I wpada w pułapkę zachwytu otwarciem oczu.
                      > To straszna pułapka, czegi jesteś najlepszym przykładem.

A ty jestes przykladem zachwytu zamknietych oczu na rzeczywistosc. Siedzisz ciagle w czarnej dziurze. To dopiero pulapka.Biedna ty.
                  • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 16:29
                    Eeeeee.... trochę mi to pachnie końcowymi odcinkami "Stawki większej niż życie ", gdzie poglądy Niemców z Prus Wschodnich zmieniały się o 180 stopni w zależności od tego , jak przewalał się front i ktora ze stron akurat dzierżyła władzę nad miasteczkiem. W sprzyjających okolicznościach pan aptekarz Wilhelm Schenk okazywał się SS-Sturmbannführerem. 😀
              • tania.dorada Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 21:24
                snakelilith napisała:

> Dziwne, piszesz, że "nie jest żadną tajemnicą", a w programie i medialnym przek
                > azie partii nie ma takich "postulatów".

A, wiesz, to jak z projektem 2025, którego trump niby nie miał w planach.
            • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 01:10

> Nie piłam z nią piwa, po prostu czytałam wywiad, w którym wyraźnie mówiła o "la
              > ndach środkowych", co jest na maksa kuriozalne z perspektywy Polski.

Ale z niemieckiej perspektywy Mitteldeutschland to po prostu historyczne określenie tych terenów. To, że ktoś na obszar byłej NRD mówi "Mitteldeutschland" jeszcze nie znaczy, że chce przesuwać granice.
              • infinitypool Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 06:43
                Nie ulegajcie (co poniektorzy powyzej) histerii narracji ze och ach Afd strasznie nazistowska partia. Oczywiście tak jak wiele innych rzeczy, jest to obecnie mega i intensywnie promowane w mediach.
                • infinitypool Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 06:47
                  Nie jestem fanka zadnej niemieckiej partii ale ta mega nagonka na nich jest dziwna. Bardzo to demokratyczne haha. Czekam nadal na przyklady" nazizmu"w ich wykonaniu/ w ich postulatach a nie tylko histeryzowania
                • tanebo0001 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 14:50
                  Ależ oczywiście! To tak samo jak z Hitlerem - pokaz mi jego rozkaz nakazujący holokaust...
                  • infinitypool Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 22:37
                    Nastepny histeryk
          • livia.kalina Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 23:40
            >W programie partii nie ma niczego o przesunięciu granic.
            To zupełnie jak w programie NSDAP nie było o obozach koncentracyjnych.
      • abria Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 10:45
        no ale przecież mówią gdzie by chcieli - cała masa członków Afd chce powrotu do granic z 1939
        • snakelilith Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:12
          abria napisała:

> no ale przecież mówią gdzie by chcieli - cała masa członków Afd chce powrotu do
          > granic z 1939

A gdzie tam. Chcą granic aż do Stalingradu, bo trzeba uhonorować guziki z munduru pradziadka. Tak mówią. Z całą pewnością.
          • abria Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:43
            do stalingradu to nie, ale do stanu z 1939 juz jak najbardziej
            • ministra_prawdy Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:47
              abria napisała:

> do stalingradu to nie, ale do stanu z 1939 juz jak najbardziej

Łomasiek, a jak Merkel z Szolcem chcieli likwidacji wszelkich granic europejskich, bo państwa narodowe to faszyzm, to było dobrze, czy źle? big_grin
        • infinitypool Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:52
          Ale pitolisz, dawaj cytat
        • kolejkawosiedlowym Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:58
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,178598183,178598183,Pytanie_o_AfD.html?p=178599304

tak mi się skojarzyłowink Ciekawe czy link zadziała, pierwszy raz coś wstawiam.
          • kolejkawosiedlowym Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:00
            aj, i nie to poszło. To jeszcze raz:
            www.youtube.com/watch?v=Wi_i8NICQVE
    • engine8t Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 02:30
      A Polakom sie wschodnia podoba tam gdzie jest?
      • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:16
        No raczej nie mamy z tym problemu, trumpiarzu.
        • riki_i Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 11:47
          Dałem kiedyś wątek na temat ewentualnego udziału Polski w planach Putina i "odzyskaniu" Kresów. Zanim go skasowano, jednoznacznie wyszło, że sentymentu do dawnych wschodnich rubieży jest w narodzie zero. I opiera się to też na dość dobrej orientacji, z czym wiąże się mental tamtejszej ludności.

Ps. Forum było akurat reprezentatywne, pan Jakubiak ze swoją wizją Kresów w realu szału też nie robi.
          • hrasier_2 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:10
            Możemy tu dyskutować o Kresach Wschodnich do samego rana. Jak Polska może odzyskać Kresy Wschodnie?
            Zdaje się, że gdyby tak Polska wystąpiła do Rosji z propozycją przyjęcia jej do ZBIR-u, to Putin w swojej wielkoduszności mógłby (jak kiedyś Chruszczow Ukrainie) podarować Polsce dawne kresy, naturalnie ze wszystkimi tego dobrodziejstwami... Ale to jest durna gadka.
          • bywalec.hoteli Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 12:19
            riki_i napisał:

> Dałem kiedyś wątek na temat ewentualnego udziału Polski w planach Putina i "odz
            > yskaniu" Kresów. Zanim go skasowano, jednoznacznie wyszło, że sentymentu do d
            > awnych wschodnich rubieży jest w narodzie zero. I opiera się to też na dość dob
            > rej orientacji, z czym wiąże się mental tamtejszej ludności.

Przejmując ukrainę fiutin chętnie by się pozbył Lwowa i kilku obwodów na zachodzie Ukrainy, w tym Wołynia.
            Sentymentów zero, bo kto miał szansę to pojechał do Polski: na ziemie odzyskane.
            A tereny biedne, skorumpowane, ze słabą infrastrukturą.
            Choć wspaniała zieleń i wspaniała ziemia.
            • engine8t Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 21:06
              bywalec.hoteli napisał:

> Przejmując ukrainę fiutin chętnie by się pozbył Lwowa i kilku obwodów na zachod
              > zie Ukrainy, w tym Wołynia.
              > Sentymentów zero, bo kto miał szansę to pojechał do Polski: na ziemie odzyskane
              > .
              > A tereny biedne, skorumpowane, ze słabą infrastrukturą.
              > Choć wspaniała zieleń i wspaniała ziemia.

On zdaje sie na poczatku cos bakal zeby sie z Polska Ukraina podzielic?
              Myslisz ze Radek powinien napisac emaila i zapytac czy to ciagle aktualne?
              • livia.kalina Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 23:41
                Chęć okupacji zachodniej Ukrainy przez Polskę to jest tylko i wyłącznie putinowska narracja.
              • bywalec.hoteli Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 20:38
                Engin jesteś chory
          • dyzurny_troll_forum Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 12:32
            riki_i napisał:

> Ps. Forum było akurat reprezentatywne, pan Jakubiak ze swoją wizją Kresów w rea
            > lu szału też nie robi.

Dlaczego twierdzisz, że to forum jest reprezentatywne?!
            • riki_i Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 17:05
              W materii braku zainteresowania Polaków "odzyskaniem" Kresów jest reprezentatywne.

To napisałem.
              • dyzurny_troll_forum Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 10:47
                riki_i napisał:

> W materii braku zainteresowania Polaków "odzyskaniem" Kresów jest reprezentatyw
                > ne.
                >
                > To napisałem.

Nie jest reprezentatywne pod żadnym względem, tak więc nie może być reprezentatywne w materii odzyskania Kresów.
                Dodatkowo forum jest wypaczone w sposób niewyobrażalny przez cenzurę. To taka soczewka skupiajaca w krzywym zwierciadle fajnopolskę. O czym fajnopolak czy fajnopolka nie śmie nawet pomyśleć to nie może się także pokazać na forum wink
                • riki_i Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 21:19
                  Nie napisałem , że to forum jest reprezentatywne (wiadomo, że nie), tylko napisałem, że w tej konkretnej sprawie akurat jest reprezentatywne.

Są rozmaite badania, z których jasno wynika, że nikogo dziś w Polsce nie grzeje temat "odzyskania Kresów".
        • engine8t Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 21:03
          pursuedbyabear napisała:

> No raczej nie mamy z tym problemu, trumpiarzu.
          >

O tak.. Popieracie decyzje Stalina?
          Jak to szybko wam poszlo.
          • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 21:10
            Nie, cenimy spokój, a nie walkę o granice. To się zawsze kiepsko kończy. Przekaż swojemu prezydentowi.
            • evening.vibes Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 07:39
              pursuedbyabear napisała:
              > Nie, cenimy spokój, a nie walkę o granice. To się zawsze kiepsko kończy. Przeka
              > ż swojemu prezydentowi.

Przekaż to swoim ukochanym palestyńskim bojownikom 🤦
            • dyzurny_troll_forum Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 12:33
              pursuedbyabear napisała:

> Nie, cenimy spokój, a nie walkę o granice. To się zawsze kiepsko kończy.

Przypominam, że Chamberlain też przywiózł pokój z Monachium w 1938...
              • pursuedbyabear Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 12:36
                O, odbanowali cię? Szkoda.
                • dyzurny_troll_forum Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 12:38
                  pursuedbyabear napisała:

> O, odbanowali cię? Szkoda.

W sumie też żałuję...
                  • malgosiagosia Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 22:40
                    dyzurny_troll_forum napisała:

> W sumie też żałuję...

Ja sie ciesze smile
          • margit49 Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 21:25
            engine8t napisał:

> O tak.. Popieracie decyzje Stalina?

To była także decyzja Roosevelta i Churchilla. Bo pokój jest najważniejszy
            Tak samo Trump poprze decyzję Putina o rozbiorze Ukrainy i zakończy wojnę. I odtrąbi sukces 🥳

• malgosiagosia Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 22:41
              margit49 napisała:

> engine8t napisał:
              >

> To była także decyzja Roosevelta i Churchilla. Bo pokój jest najważniejszy
              > Tak samo Trump poprze decyzję Putina o rozbiorze Ukrainy i zakończy wojnę. I od
              > trąbi sukces 🥳
              >
              To jest bardzo prawdopodobne.
    • ministra_prawdy Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 10:30
      Zwolenniczkom federalizacji UE nagle się jakieś państwowe granice zaczęły podobać 😎
    • taki-sobie-nick Re: Pytanie o AfD 03.02.25, 20:59
      Znalazłam takie coś:

www.euractiv.pl/section/ue-fact-checking/news/niemcy-czy-afd-chce-rewizji-granicy-polsko-niemieckiej/

A że nie mają w programie, to żaden argument. Gdyby faktycznie chcieli ją rewidować, musieliby upaść na łeb, żeby mieć to w programie.
      • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 11:27
        To przecież nie chodzi o to co ktoś zacytował, tylko do czego doprowadziłoby zwycięstwo AfD...Wiadomo że wtedy znacząco by się zradykalizowalo ,na razie muszą być ostrożni.
        Przypominam że przed '39 wyglądało to podobnie - "któż wiedział że to aż tak daleko zajdzie?"...
        • snakelilith Re: Pytanie o AfD 04.02.25, 12:26
          konsta-is-me napisała:

> Przypominam że przed '39 wyglądało to podobnie - "któż wiedział że to aż tak da
          > leko zajdzie?"...

Nic nie wyglądało podobnie. I nie przed 1939, a 1933, bo to jest data dojścia nazistów do władzy. Prawdopodobnie nawet nie wiesz dlaczego i w jaki sposób, i co było przed 1933, a co pomiędzy 1933 a 1939. To jest jakby znaczące dla ciągłych porównań pomiędzy AfD a NSDAP. Ale dzisiejsze Niemcy to nie jest Weimar i AfD nie jest NSDAP.
          Te oskarżenia są więc jakby niesmaczne, bo uwłaczają godności ofiar nazistowskiej dyktatury i dewaluują pojęcie nazizmu. Jak dziś wszystko można nazwać nazizmem, to kiedyś tam ludzie przestaną zwracać na to uwagę i nic nie będzie nazizmem. Więc tym histerycznym bashingiem politycznej opozycji odbiegającej od przesuniętego na lewo mainstreamu w Niemczech ( i nie tylko tam), lewacy strzelają sobie tylko w stopę prowokując obywatelski protest, który zobaczysz w wynikach wyborów za 3 tygodnie. Ale naiwne jak ty łykają jak kaczki.
          • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 05:00
            Jaki znowu obywatelski protest ?
            Ty naprawdę myślisz, że ludzie głosują na AfD, bo ktoś ją nazwał nazistowska??
            Ludzie głosują, bo program im pasuje , a często wyobrażają sobie że im pasuje , bo nawet go nie znają.
            A czy go nazwiska nazi czy s*razi , to nie ma większego znaczenia - chodzi o nacjonalistyczne zapędy. To jest pewien skrót myślowy, wyrażający obawę o powrót historii.
            Histeryczny ?- polityka jest oparta na propagandzie i demonizowaniu konkurencyjnych partii, na tym to polega bo lud to kupi.
            Ty kupiłaś wersję "lewactwo nazywa wszystkich faszystami a to przecież histeria ",wydaje cię się że nie jesteś zmanipulowana?
            Nazwij sobie to jak chcesz, istoty rzeczy to nie zmienia

• snakelilith Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 11:56
              konsta-is-me napisała:

> Jaki znowu obywatelski protest ?
              > Ty naprawdę myślisz, że ludzie głosują na AfD, bo ktoś ją nazwał nazistowska??

To jak to jest twoim zdaniem? AfD jest nazistowska i ludzie z tego powodu na nią głosują, czy nie jest i głosują na nią ci, którzy nie mają innej możliwości wyrażenia swoich konserwatywnych poglądów bo wszystkie inne partie orientują się za bardzo na lewo? I skąd takie odważne stwierdzenie, że nie znają jej programu? Ostatnio przedstawicieli AfD można zobaczyć nawet w talkshows w rządowej telewizji, gdzie muszą się stawić stronniczym dziennikarzom i to co mówią, ma dla wielu ręce i nogi.
              I co to są nacjonalistyczne zapędy? W Niemczech za nazistowski światopogląd można już uznać, gdy ktoś napisze, że jest patriotą i nie wstydzi się za swoją ojczyznę. Przypominam ci, że od 1945 roku minęło już prawie 80 lat, a od 1933 ponad 90, więc trudno żeby współcześni wszystko podporządkowywali wydarzeniom z tamtego czasu, skoro nie mają z nim nic wspólnego i spoglądają na długi czas liberalnego państwa, które do niedawna było jedną z najsilniejszych gospodarek świata.
              I owszem, obecnie lewactwo nazywa dziś wszystkich z niewygodnymi ( czytaj: konserwatywnymi) poglądami faszystami. Kandydat CDU, jak nie wiesz co to za partia, to sprawdź w Wikipedii, musiał po ostatnich obrzydliwych werbalnych atakach SPD/Zielonych/Komunistów w parlamencie (!!!) zwiększyć eskortę policyjną i nie może nawet wyjść swobodnie do wyborców, bo lewackie bojówki stosują fizyczną agresję przeciwko "nazistom". Podpalanie budynków oraz branie jako zakładników członków opozycji to nie są żarty. I tylko dlatego, że CDU wysunęło projekt ustawy (wreszcie), którą życzy sobie 3/4 społeczeństwa i którą poparła w parlamencie także AfD. Więc kobieto, nie masz zupełnego pojęcia co się w tym kraju dzieje i jak bardzo ulegasz manipulacji.
              Na obecną chwilę AfD jest drugą najsilniejszą siłą po CDU/CSU, która miejmy nadzieję, będzie się pozycjonować też na prawo, jak kiedyś pod przewodnictwem Adenauera, Erharda i Kohla. Prognozy dla CDU są w okolicach 30%, a dla AFD 20-22%.
              • madami Re: Pytanie o AfD 06.02.25, 14:48
                AFD zyskuje poparcie wśród gejów i lesbijek - wcale się nie dziwię, bo te grupy mocno dostały w wyniku niekontrolowanej migracji osób z kultur opresyjnych - zaimportowano mizoginię i homofobię oraz promocję transkultu i ku zdziwieniu osób o dużym zaufaniu do państwa - nagle przestało ich praktycznie chronić...
                • konsta-is-me Re: Pytanie o AfD 08.02.25, 16:05
                  Co to jest promocja transkultu ?
      • malgosiagosia Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 22:43
        taki-sobie-nick napisała:

Gdyby faktycznie chcieli ją rewid
        > ować, musieliby upaść na łeb, żeby mieć to w programie.

Musieliby upasc na leb, zeby chcieli ja rewidowac.
    • semihora Re: Pytanie o AfD 05.02.25, 19:46
      Nas pytasz? Ich zapytaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka