Dodaj do ulubionych

Maria Callas

09.02.25, 21:20
Właśnie wróciłam z kina, mam mieszane uczucia. Film jest wizualnie piękny, przyjemnie też było posłuchać oryginalnych wykonań w nagłośnieniu kinowym. Piszą w recenzjach, że Angelina ma szansę na Oskara, no nie wiem, ale może ja się nie znam...
A Wy? Jakie macie odczucia? Co sądzicie o tym filmie?
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Maria Callas 09.02.25, 21:31
      Nie ma szansy na Oscara, bo nie dostała nominacji.

Mnie odrzucił już zwiastun, bo niestety widziałam głównie urodę Angeliny a nie postać, w którą miała się wcielić.
      • turkusowozlota Re: Maria Callas 09.02.25, 21:42
        borsuczyca.klusek napisała:

> Nie ma szansy na Oscara, bo nie dostała nominacji.

Ups, to tego nie wiedziałam, czyli już musztarda po obiedzie.

> Mnie odrzucił już zwiastun, bo niestety widziałam głównie urodę Angeliny a nie
        > postać, w którą miała się wcielić.
        >
        O, świetnie to ujęłaś! Właśnie o to mi chyba chodziło, tylko nie potrafiłam ubrać myśli w slowa.

No i jeszcze jedno - ciężko nazwać ten film biografią. Gdybym nie poczytała o Callas wcześniej, to nie wiem czy bym wiedziala o co w tym filmie chodzi.
        • borsuczyca.klusek Re: Maria Callas 09.02.25, 21:49
          turkusowozlota napisała:

> Ups, to tego nie wiedziałam, czyli już musztarda po obiedzie.

Pewnie te recenzje były pisane jeszcze przed oficjalnym ogłoszeniem nominacji.

Stawka w kategorii najlepsza rola żeńska wygląda następująco:

Cynthia Erivo - Wicked
          Fernanda Torres – I’m Still Here
          Mikey Madison - Anora
          Demi Moore - Substancja
          Karla Sofia Gascon – Emilia Perez
          • eglantine Re: Maria Callas 09.02.25, 22:09
            Z nominowanych filmów nie widzialam I'm still here, więc nie ocenię roli Fernandy Torres, ale z pozostałych aktorek kibicuję Mikey Madison. Chociaż sam film mnie rozczarował, ona jest zjawiskowa.
    • bi_scotti Re: Maria Callas 09.02.25, 21:45
      To be honest w ogole nie bralam pod uwage ogladania tegoz filmu (Marie Callas obrzydzil mi skutecznie niejaki Boguslaw Kaczynski zapluwajac sie zachwytu nad jej spiewem - w jakims momencie poczulam sie kotkiem zaglaskanym na smierc & this feeling wciaz trwa wink), weszlam wiec z watek z jakas nadzieja, ze zostane zachecona, no ale wyglada na to, ze nie tym razem big_grin
      W temacie "Oscar", sledze w oniemieniu rewelacje & controversies na temat dawnych wpisow & wypowiedzi by Karla Sofia Gascon - psychologically very interesting case. A jesli chodzi o film to kibicuje "The Girl with the Needle" - jest doslownie kilka filmow, ktore kiedykolwiek zrobily na mnie az takie wrazenie jak ten. Cheers.
      • turkusowozlota Re: Maria Callas 09.02.25, 21:49
        O kurcze, nic nie wiedziałam o Kaczyńskim 😅
        • princesswhitewolf Re: Maria Callas 09.02.25, 21:51
          ....Boguslawie. napisala wyraznie i imie.
          • turkusowozlota Re: Maria Callas 09.02.25, 21:57
            Tak, wiem kto to jest Bogusław Kaczynski, zawsze mnie bardzo denerwował.
    • elisabeth.nakatami Re: Maria Callas 09.02.25, 22:09
      Uważam, że Angelina stworzyła bardzo wiarygodną postać i szkoda, że została pominięta w nominacjach oskarowych, a właściwie, że przegrała z tą dziewczyną z Anory. Imho, powinna być nominowana.
      A mówię to absolutnie jako nie jej fanka, bo tak naprawdę nie lubię jej aktorstwa. Tak naprawdę uważam, że zrobiła zaledwie 2-3 dobre filmy w całej karierze, no i teraz kolejny. Jej Maria Callas jest naprawdę wiarygodna, widać, że miała pomysł na tę postać, oddała jej kawałek siebie.
      Sam film dobry, aczkolwiek nie wybitny, podobał mi się jednak pomysł pokazania końcówki jej życia, myślę, że miało to więcej ekranizacyjnego uzasadnienia niż gdyby zostały pokazane lata jej największej świetności.
      Tak że sumując, mnie film się podobał. Oczywiście nie tak jak Brutalista, ale to jednak inna filmowa jakość imho.
      • anajustina Re: Maria Callas 09.02.25, 22:24
        A to prawda, że ona tam też śpiewa?
        • borsuczyca.klusek Re: Maria Callas 09.02.25, 22:27
          Nie śpiewa, to są oryginalne nagrania Marii Callas
        • tanebo0001 Re: Maria Callas 09.02.25, 22:28
          Nie ma szans. Mało kto ma operowy głos.
          • anajustina Re: Maria Callas 10.02.25, 07:25
            Po odpowiednich ćwiczeniach więcej osób niż by Ci się wydawało. Nie znaczy to oczywiście, że dorównają Callas. Zresztą i wśród profesjonalnych sopranistek jest całkiem sporo pań, które się do tylko konkretnego typu arii nadają albo wręcz do operetki. Np wykonać Straussa a Królową Nocy to nieco inna para kaloszy.
        • elisabeth.nakatami Re: Maria Callas 09.02.25, 22:31
          Podobno coś tam śpiewała, ale jednak jest podłożony oryginalny głos Callas.
          • anajustina Re: Maria Callas 10.02.25, 07:22
            A, to dobrze.
          • elinborg Re: Maria Callas 10.02.25, 09:03
            Podobno jednak mix głosu Angeliny i Marii.
    • krwawy.lolo Re: Maria Callas 10.02.25, 00:31
      Jak się w polsce wymawia, [marija kallas] czy [marja kallas] ?
      • krwawy.lolo Re: Maria Callas 10.02.25, 00:32
        [maryja] raczej nie. smile
        • anajustina Re: Maria Callas 10.02.25, 07:21
          Maria pewnie.
    • fogito Re: Maria Callas 10.02.25, 00:48
      Nudny. Angelina prezentowała się a nie grała. Kiepska z niej aktorka. Obejrzałam na Netflix. Dobrze, że do kina nie poszłam.
      • anajustina Re: Maria Callas 10.02.25, 07:21
        Jest już na Netflixie?!
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Maria Callas 10.02.25, 08:45
      Jedyny sensowny film fabularny o Callas już powstał- francuski z Fanny Ardant. Nie bardzo widzę potrzebę tworzenia hollywodzkiego gniota, który jakością się do tamtego nawet nie zbliżył

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka