Dodaj do ulubionych

Sztuka we Wrocławiu

09.03.25, 17:37
Wybieram się do Wrocławia z osobą która jest zainteresowana malarstwem, rzeźba, grafiką, grafiką komputerową, streetartem.
Ma to być dla niej prezent więc wyjazd "kroję" pod nią.
Jakie miejsca polecacie do zobaczenia, zwiedzenia pod tym kątem. Galeria, galeryjki, kawiarnie artystyczne, instalację na powietrzu, murale?
Napiszcie prosze jakieś propozycję.
Obserwuj wątek
    • pepsi.only Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 17:56
      Neony, chętnie bym zobaczyła. smile
      • alina460 Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 19:39
        Tych neonów zostało już bardzo niewiele, likwidują już to miejsce. W zasadzie jesienią świeciło się kilka, a teraz to już nawet nie wiem.
        • pepsi.only Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 19:42
          O, to szkoda sad znajomi odwiedzający Wrocław kilkukrotnie wstawiali zdjęcia z tego miejsca, stąd wiem o jego istnieniu
        • arabelax Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 20:35
          nie likwidują jednak. oststnio czytalam.
    • pepsi.only Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 17:58
      I kiedyś Tomasz Pagowski polecał takie zagubione gdzieś podwórka, właśnie z malunkami/muralami. Teraz nie przypomnę sobie o co dokładnie chodziło- może Wrocławianki polecą.
      • stara-a-naiwna Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 18:24
        to sa kolorowe podwórka na nadodrzu czy śródmieściu
        o na Roosevelta

visitwroclaw.eu/miejsce/kolorowe-podworka-roosevelta
        a ja od siebie polecam pracownie rzeźby ; ceramiki "piecownia" na Łokietka
        i obok sa lody ROMA bardzo wysoko oceniane w rankingach
        i w okolicy jest bardzo fajny bar z obiadami "jak u mamy"na Wincentego
        • stara-a-naiwna Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 18:25
          a kiedy planujecie być? bo na akademii sztuk pięknych jest Festiwal Wysokich Temperatur i jest dużo ładnych rzeczy robionych przez studentów
          • alina460 Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 19:40
            Czy można tak z ulicy wejść na te kolorowe podwórka? Czy nie jest tak, że są bramy i domofony? Jak to wygląda?
            • arabelax Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 20:36
              można bez problemu.
    • szarsz Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 19:53
      O neonach słyszałam, że mają jednak zostać.

Sprawdźcie, co będzie w pawilonie czterech kopuł, bywają dobre rzeczy (np. Abakanowicz ze dwa lata temu), a sam budynek jest świetny. Rzezby abakanowicz stoją na nadbrzezy Odry. Bywają dobre wystawy w ratuszu, cyklicznie powtarzany Dali, który ma kustoszkę pasjonatkę.

Wrocław jest też wyjątkowo mocny architekturą, czy to też wchodzi w grę?

No i most Rędziński, koniecznie "od spodu", jesli mosty też. Dla mnie jeden z kilku najpiękniejszych na świecie.
      • martunia.z.wielunia Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 20:39
        No też. Będziemy tam 2,5 dnia i spacerów też będzie sporo.
        • dekoderka Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 21:46
          Bracie, sztuka we Wrocławiu to temat rzeka – i to taka, w której ktoś spuścił ścieki z hipsterskiego knajpianego szamba. Gdzie nie spluniesz, tam mural o niczym, rzeźba udająca, że ma sens, i instalacja, która wygląda jak śmietnik po melanżu w Mleczarni. Jakby ktoś specjalnie chciał, żebyś się poczuł jak przegryw, bo nie rozumiesz, czemu stara lodówka na środku galerii to „przemijanie w kontekście późnego kapitalizmu”.

A jeśli myślisz, że sztuka uliczna coś ratuje, to mam dla ciebie złą wiadomość – nie. Ostatnio graffiti to już nie zajawkowe wrzuty, tylko lewackie hasła, które sprawiają, że nawet menel pod Żabką czuje się zażenowany. I jeszcze te festiwale sztuki współczesnej! Chcesz zobaczyć ludzi, którzy wyglądają, jakby nie mieli na chleb, ale piją kawę za 30 zł? Wbijaj na każde „nowatorskie” wydarzenie w Centrum Sztuki WRO.

Wrocław to piękne miasto, ale jeśli chodzi o sztukę, to czujesz się jak na Tinderze – niby coś do wyboru masz, ale wszystko jakieś brzydkie, dziwne albo po prostu naciągane.
    • bmtm Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 22:14
      Panorama Racławicka- stara ramota, ale warto raz w życiu pójść.
    • imponderabilia20 Re: Sztuka we Wrocławiu 09.03.25, 22:41
      Sztuka na Miejscu
    • panirobak82 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 19:13
      Proponuję odwiedzić Muzeum Narodowe, Pawilon Czterech Kopuł, Panoramę Racławicką.
      • panirobak82 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 20:38
        Przypomniałam sobie dodałabym na listę Stary Cmentarz Żydowski
    • asia_i_p1 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 19:52
      Jak fan rzeźby, to musicie obejrzeć Pomnik Anonimowego Przechodnia, ale pewnie już zna, może też pomnik ku czci ofiar Tiananmen, tylko trzeba przy okazji opowiedzieć jego historię. Ostrów Tumski. Lustra akustyczne na Bulwarze Zwierzyckiego. W Przejściu Garncarskim na Rynku są Ukryte Komplety, księgarnia z kawiarnią i mają np. pocztówki na bazie plakatów Ryszarda Kaji i w ogóle trochę polskiej grafiki. Rundkę po wrocławskich sklepach plastycznych też możecie wplanować.
      • panirobak82 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 20:39
        Jakie sklepy polecasz? Ja z Wrocławia a nie znam.
        • asia_i_p1 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 21:05
          Paper Concept na Krupniczej - Luminance, Neocolor II, Prismacolor Premier, Polychromos i Albrecht Durer na sztuki, dużo markerów Posca i bloki ich marki własnej, tanie, a dobre.
          Storm Plastyczny w podwórku na Kazimierza Wielkiego (za kościołem ewangelickim) - sporo Derwenta na sztuki, bloki Paper Arts i Clairefontaine, dużo farb akrylowych, itp.
          Akademia sklep koło parku Juliusza Słowackiego, po tej stronie co Hotel bodajże Radisson - wygląda niepozornie, ale sporo tam jest, zwłaszcza malarskich.
          Na Jatkach, obok galerii, ale tu akurat nie jestem szczególną fanką.
          I ostatnie odkrycie, na Wszystkich Świętych sklep firmowy Koh i noora, bardzo dużo właśnie Koh i noora i akwarele i akryle od Rosy.
          • panirobak82 Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 15:05
            Dziękuję bardzo
      • asia_i_p1 Re: Sztuka we Wrocławiu 10.03.25, 21:06
        Nie Ukryte Komplety, tylko Tajne Komplety - nijak nie wiem, skąd mi się wzięły Ukryte smile
    • kotejka Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 06:05
      W katedrze wrocławskiej jest chyba jeszcze wystawa prac Mariusza Mikołajka. Tam akurat tematyka religijna, jak ktoś lubi takie klimaty, ale bardzo ciekawe. Wstęp jest darmowy
    • panirobak82 Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 15:05
      Właśnie przeczytałam
      „ Fenomenalny. Zdzisław Beksiński" - ta wystawa to będzie hit. Blisko 200 zdjęć wykonanych przez Zdzisława Beksińskiego, w tym nigdy wcześniej nieprezentowane ujęcia, a także fragmenty amatorskich filmów będzie można zobaczyć w Pawilonie Czterech Kopuł Muzeum Sztuki Współczesnej we Wrocławiu. Wystawa potrwa od 13 kwietnia do 24 sierpnia 2025”
    • konsta-is-me Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 15:09
      "Krzesło"- taki pomnik niedaleko Rynku.
      Rzeźba autorstwa Dalego w Sky Tower ( teraz jest wewnątrz)
      Aula Leopoldina teraz odrestaurowana.
      Pomnik Przechodnia na Świdnickiej.
      • stara-a-naiwna Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 16:46
        Krzesło koło muzeum narodowego?
        tam gdzie był Adam i Ewa i jedna postać "zaginęła"?

(to koło Panoramy Racławickiej)
        • asia_i_p1 Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 16:59
          Nie, to jest para foteli z okrąglaków, która stoi tam od wieków (pamiętam z własnego głębokiego dzieciństwa, jak mi się śniło, że to popsułam). Niedaleko teatru współczesnego jest takie klasyczne jadalniane składane https://www.radiowroclaw.pl/img/articles/87946/soHcVOnErX.jpg krzesło, tyle że duże.
          • bmtm Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 17:09
            Ciekawa skąd moda na te wielkie krzesła. Sporo takich w Europie, np. pod siedzibą ONZ w Genewie.
        • konsta-is-me Re: Sztuka we Wrocławiu 12.03.25, 12:22
          Krzesło – rzeźba plenerowa autorstwa Tadeusza Kantora stojąca przy zbiegu ulicy Rzeźniczej z ulicą Nowy Świat we Wrocławiu. Rzeźba była jednym z projektów przeznaczonych dla przestrzeni miejskiej przygotowanych z okazji Sympozjum Plastycznego Wrocław '70.
    • lajtova [...] 11.03.25, 15:11
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • homohominilupus Re: Sztuka we Wrocławiu 11.03.25, 15:43
        No i mówiłam że lajyova a nie anna b

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka