Dodaj do ulubionych

Zaparcia u kota

25.03.25, 20:06
Pojawiły się u nas zaparcia.I nie bardzo wiem jak to rozwiązać bo daje sucha karma Macs konina i co 3-4 dni otwieram puszeczki mokrej koniny.Ta sucha zapycha,kot siedzi w pozycji bólowej a mokrej nie chcą jeść w ogóle,prawie połowę zawsze wyrzucam.Posypuje suchą karmę mokrą. Zaczęłam włókno teraz podawac.Czy ktoś miał podobny przypadek z zaparciami?
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 20:09
      to teraz poszlo w druga strone ?

nasza ferajna duzo pije, dzien zaczyna od tutek churu - od czasu zatkania Chestera i ciecia brzucha, czasami profilaktycznie paste i wysiany owies
      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 20:15
        jeczmien nie owies
    • kocynder Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 20:14
      Zabrać wreszcie tego biednego kociaka do DOBREGO weta i porządnie zdiagnozować? Bo albo ma biegunki z krwią albo zaparcia... Ewidentnie ma duże problemy, a ty chyba postanowiłaś testować ile wytrzyma... I losowo: może podam koninę, a może mokrą, a może suchą, a może jagnięcinę, a może tuńczyka... sad
    • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 21:06
      Pojedź wreszcie do porządnego weta i zbadaj tego kota porządnie. Chyba że cierpisz na Zespół Münchhausena i zyczajnie szukasz uwagi a kot? No cóż. Umrze męczarniach. Za to ty zyskasz kilka godzin na napawanie się swoją zajebistością, ile robisz dla kota, ile wydałaś na żarcie.
      Pisałaś że twoje koty to twoi przyciele. Przyjaciołom poświęca się czas potrzebny na leczenie i nie prowadza się ich do pseudo lekarzy.
      U zielarza już byłaś?
      • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 22:39
        Umrze męcz
        > arniach.

Nie przesadzaj, ten kot ma ZAPARCIA! Wiesz, co to są zaparcia?
        • kocynder Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:01
          Niestety, poszukaj sobie postów wątkodawczyni. Kociak niedawno miał krwawe biegunki, ale przecież pani za ciężko pojechać do dobrego weta, to polazła z młodym, ewidentnie chorym kociakiem do pierwszego - lepszego, pomimo WIEDZY, że to co najmniej słaby wet. Teraz kociak znów ma problem i co robi (podobno) kochająca go właścicielka? Rusza tyłek tym razem do DOBREGO weta, nawet jadąc do sąsiedniego miasta? No nie, po co? Można potestować. Może pomoże zamiana karmy z X na Y? A jeśli nie, to może z Y na Z? Też nie? No to zaaplikuje się zwierzakowi to, albo tamto, albo siamto... Albo wyzdrowieje, albo nie. Albo umrze. A co się nacierpi? A kogo to obchodzi, bo przecież nie "kochającą" paniusię...
          • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:05
            Albo umrze.

No nie. Ani od biegunki, ani od zaparć kot NIE UMRZE i TYLKO O TO MI CHODZI, a nie o postawę właścicielki.
            • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:18
              mylisz sie i to srogo
              zarowno od biegunki jak i od zaparcia ( a szczegolnie od zaparcia) kot MOZE umrzec

jesli nie masz wiedzy to lepiej zamilcz
            • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:20
              czlowiek rowniez moze umrzec z tego powodu
            • kocynder Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:26
              A tego nie wiesz. Bo na razie nie wiadomo Z CZEGO te zaburzenia wynikają, bo autorka ma diagnostykę w zadku. A powodem może być tak na prawdę wszystko: od alergii pokarmowej, przez stan zapalny jelita, aż po zmiany nowotworowe - i te ostanie na przykład bywają śmiertelne. I, o ile owszem, od samej biegunki czy samego zaparcia kot nie umrze, o tyle już wiemy, że pańcia ma w zadku diagnostykę i nadal nie wiadomo z czego te dysfunkcje układu pokarmowego kociaka wynikają. A mogą wynikać - jak napisałam - zarówno z kwestii stosunkowo łatwej (jak alergia), przez średnią (jak stany zapalne jelita) aż po dramatyczną (jak rak). Bez diagnostyki - to widłami na wodzie pisanie, z tym, że racjonalne jest zakładanie wariantu najgorszego: ergo - kot może umrzeć w cierpieniach, wywołując, nomen omen, rozwolnienie wątkowe swojej "kochającej" pańci...
              • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:28
                kocynder napisała:

> A tego nie wiesz. (...)

Uznaję twoją argumentację.

Niemniej turbinka pisze tak, jak gdyby kot NA PEWNO miał odejść.
                • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:30
                  bo do tego to zmierza
              • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:29
                jesli zatka sie solidnie, nie bedzie sie mogl wyproznic przez kilka dni, to bez pomocy umrze, bez wzgledu na to co spowodowalo zaparcia
                • nenia1 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:31
                  mysiulek08 napisała:

> jesli zatka sie solidnie, nie bedzie sie mogl wyproznic przez kilka dni, to bez
                  > pomocy umrze, bez wzgledu na to co spowodowalo zaparcia
                  >
                  dokładnie tak.
                • kocynder Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:46
                  Tu masz rację. Ale być może gdyby była wdrożona porządną diagnostyka zamiast wróżenia z fusów kociak miałby szansę. Tak jak jest - kiepsko to widzę...
        • nenia1 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:30
          taki-sobie-nick napisała:

> Umrze męcz
          > > arniach.
          >
          > Nie przesadzaj, ten kot ma ZAPARCIA! Wiesz, co to są zaparcia?

w czym przesadza? Zaparcia mogą być bardzo niebezpieczne dla zwierzęcia i tak mogą skończyć się jego zgonem.
          • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:35
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,178764281,178764281,Zaparcia_u_kota.html?p=178764804
            • nenia1 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:42
              no i? Ma rację, ty nie masz, ale będziesz się upierać? Tak, kot z powodu zaparć, nieleczonych, źle leczonych może umrzeć w męczarniach. Odpuść.
              • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:47
                nenia1 napisała:

> no i? Ma rację, ty nie masz, ale będziesz się upierać?

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Napisałam kocynderowi (a także tobie, bo do ciebie zaadresowałam ten sam wpis), że uznaję argumenty kocyndera. To znaczy, że się upieram?

Jedyne, przy czym się upieram, to że kot może odejść, a nie odejdzie na pewno, jak imho sugeruje turbinka.
                • nenia1 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:56
                  taki-sobie-nick napisała:

> nenia1 napisała:
                  >
                  > > no i? Ma rację, ty nie masz, ale będziesz się upierać?
                  >
                  > Umiesz czytać ze zrozumieniem?

No chyba ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie turbinka nie napisała, że kot na pewno
                  umrze. Ty też zresztą nie napisałaś tego co teraz piszesz, tylko zaczęłaś pytać, czy wie co to są zaparcia.
                  Nie manipuluj teraz w tak prosty do zauważenia sposób bo nikt się nie nabierze. To nie wstyd czegoś nie wiedzieć, wstyd to nie potrafić do niewiedzy się przyznać, nie brnij dalej bo coraz głupsze to co piszesz.

• taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:59
                    nenia1 napisała:

> taki-sobie-nick napisała:
                    >
                    > > nenia1 napisała:
                    > >
                    > > > no i? Ma rację, ty nie masz, ale będziesz się upierać?
                    > >
                    > > Umiesz czytać ze zrozumieniem?
                    >
                    > No chyba ty nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Nigdzie turbinka nie napisała, ż
                    > e kot na pewno
                    > umrze.

Nie. Nie użyła słów "na pewno", jeśli o to ci chodzi. Zakładam jednak, że jeśli ktoś pisze "X się wydarzy", to ma na myśli raczej "X się wydarzy na pewno", a nie "X się wydarzy być może".

Ty też zresztą nie napisałaś tego co teraz piszesz, tylko zaczęłaś pytać
                    > , czy wie co to są zaparcia.
                    > Nie manipuluj teraz w tak prosty do zauważenia sposób bo nikt się nie nabierze.

Gdzie manipuluję? Piszę, że kocynder mnie przekonała, nie wolno mi zmienić zdania, bo ty uznasz to za manipulację?!
                  • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 00:00
                    Zmieniłam zdanie, a ta pisze, że manipuluję i brnę... I zrozum tu ludzi.
                    • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 00:03
                      no ciebie jest trudno zrozumiec
              • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:57
                przyklad z prozaicznego zycia:
                Chester - mimo wlazenia na kolana, lubienia czesania, jest dzikusujacy i wsadzenie go do transportera jesli jest w pelni sil to figura niemozliwa, mam dowod w postaci uszkodzonej czesci dloni pod kciukiem i szycia rany przez weta
                i ten dzikus z jakis powodow przestal robic kupe, teoria jest taka, ze w szale zabawy mogl sie uderzyc w brzuch, np spadajac z polki, zdarza sie, szczegolnie przy kocich wariatach

jeden dzien nic, drugi dzien nic - proby podania mu parafiny/laktulozy itp , pelne fiasko, trzeci kot juz dosc malo ruchliwy ale i tak zapakowanie go do transportera to byl wyczyn - tak znam sposoby na koc, na przysmak, na waleriane- w koncu udalo sie, bo byl juz slabawy
                wg wetaw ostatniej chwiili niemal, jeszcze dzien, moze dwa i bylaby martwica/perforacja jelita z wiadomymi konsekwencjami, niewydolnosc np trzustki

skonczylo sie na cieciu brzucha, czyszczeniu jelit i dlugim powrotem do sprawnosci

nierzadko umieraja w cierpieniach porzucone dlugowlose koty, ktore maja zwykle problem z czystoscia jesli byly wczesniej domowe (jest teoria w tym temacie), wystarczy chocby dlugotrwala biegunka, skleja sie futro na pupie od wyproznien, na tyle szczelnie, ze kot nie ma mozliwosci zrobic kupy

itp itd
                • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 00:03
                  * trzeci dzien
            • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:43
              ale co chcesz udowodnic linkiem do tego watku?
              mialas kiedys koty/kota? znasz te zwierzaki z innej strony niz tylko slitfocie? negujesz opinie, jakby nie patrzec, w miare doswiadczonych kociar, ktore z niejedna kocia przypadloscia sie mierzyly?
              czy pierdzielisz jak zwykle po swojemu?
    • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 21:39
      kocie ma totalnie rozlegulowany uklad pokarmowy, potrzebuje solidnego, madrego! weta - tak wiem o to trudno
      najpierw dawalas mu tony srodkow przeciw biegunce, zmianialas co chwile jedzenie, kocie sie stresowalo i w kincu ma problem w druga strone

nie, sucha karma nie zatyka, jesli jest w rozsadnych ilosciach i kot pije

jak czesto chodzi do kuwety? napina sie przy zalatwianiu? kupy sa drobne i mcno zbite czy twardawe i objetosciowe?

pozycja bolowa? to znaczy jaka? bo czesto koty lubia siedziec z podkulonymi lapami

jesli nie byl w kuwecie 2-3 dni to, tak masz problem i to duzy, bo przy takich zlogach podanie typowych rozmiekczaczy skonczy sie tragicznie, a i otwieranie brzucha i czyszczenie jelit tez ma rozne rokowania - wiem, znam temat-przerabialam
      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 21:40
        * rozregulowany
    • puciapucia92 Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 21:48
      Mój [*] na kłopoty z zaparciami dostał od wetki Colon C. Mieszalam mu to z wodą i strzykawka do pyska, ohydna breja z tego wychodziła, ale to było jedyne co mu pomagało.
      • ichi51e Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 08:49
        Bez przesady kotu mojemu ta breja bardzo smakowała.
    • sylwiktrzy Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 22:28
      Porządny wet to raz. A doraźnie na zaparcie babka jajowata. W aptece do nabycia. Łyżeczka zalana wrzątkiem. Ostudzony glut dać do karmy lub strzykawką. U mnie koty nawet same by zjadły.
      • taki-sobie-nick Re: Zaparcia u kota 25.03.25, 23:06
        U mni
        > e koty nawet same by zjadły.

Zadziwiające koty. Co prawda nie jestem kotem, ale też korzystam z tego ziółka - jest obrzydliwe.
        • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 05:07
          Chodzę do 4 weterynarzy.Disgnoze jednego potwierdzam u drugiego.Kot ma zaburzenia zoladkowo jelitowe.Robi kupę codziennie ale na USG wyszło,że ma za dużo kupki i to wypróżnianie nie idzie tak dobrze jak powinno.Ppdaje włókno,lactuloze i oliwą sucha poleje.Mam babkę ale płesznik.Suedzivw pozycji bólowej cały dzień,napina ten brzuszek.Ogolnoe jest aktywnym kotem.Bawi się chętnie z drugim kotem.Choc jest bardzo grzeczny,spokojny,nie rozrabia jak kotka.No mam zmartwienie.
          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 05:47
            nie przesadzaj z laktuloza
            jakie wlokno?
            wysiej jeczmien czy inna trawke, w zooplusie sa gotowe zestawy,,np

www.zooplus.pl/shop/koty/karmy_specjalistyczne/trawa_kocimietka_dla_kota/trawa/171716?

dobry poslizg robia takie drazetki

www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/przysmaki_w_tabletkach_gimpet/31997
            pasta
            www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmaki_gimpet/pasty/681388 bardzo chetnie koty jedza

nie kazdy kot lubi oliwe ale wiekszosc lubi maslo

jest tez kocie mleczko
            www.zooplus.pl/shop/koty/przysmaki_dla_kota/przysmak_animonda/pakiety_probne/500189

i cala masa tutek, ktore pomagaja w lepszym pasazu

i to musi byc cos stalego ale raczej delikatnego, bo on i tak ma problemy, za chwile mozesz miec powrot do biegunek jak przesadzisz ze srodkami typowo przeczyszczajacymi, wet nic nie mowil o okreznicy olbrzymiej?

nie rozrabia bo go brzuch boli 😼

nuewykluczone, ze jednak karma z konina do konca mu nie sluzy skoro z krwistych biegunek przeszedl do chronicznych zaparc
          • kocynder Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 07:28
            Chodzisz z kociakiem do czterech kiepskich wetów. A wiesz, że wiedza się nie sumuje? Czterech słabych belfrów nie da razem świetnego pedagoga. Czterech techników ekonomii nie da razem genialnego biznesmena. Czterech kiepskich lekarzy nie daje jednego dobrego. Może zamiast spacerować od jednego do drugiego beznadziejnego - pójdź raz do kogoś, kto wie jak i umie leczyć zwierzęta?
            • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 08:36
              kocynder napisała:

> Chodzisz z kociakiem do czterech kiepskich wetów. A wiesz, że wiedza się nie su
              > muje? Czterech słabych belfrów nie da razem świetnego pedagoga. Czterech techni
              > ków ekonomii nie da razem genialnego biznesmena. Czterech kiepskich lekarzy nie
              > daje jednego dobrego. Może zamiast spacerować od jednego do drugiego beznadzie
              > jnego - pójdź raz do kogoś, kto wie jak i umie leczyć zwierzęta?
              >
              Być może wystarczyłby jeden z jedną metodą. Diagnozowanie i leczenie przez 4 wetów to przepis na katastrofę.
              • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:20
                Znalazły się mądralinskir.A gdzie mam Dobrego weta znaleźć?
                • gryzelda71 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:23
                  W innym gabinecie niż dotychczas.
                • kocynder Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:26
                  Miałaś już x razy pisane. Ale to by wymagało ruszenia tyłka i jazdy gdzieś dalej, a to ci się nie chce...
                  • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:29
                    Co mu się nie chce!czytaj moje wątki...jeżdżę do dużego miasta wojewódzkiego z kotem.Czytaj co pisze i nie pisz bzdur.
                  • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:31
                    Jak się tak wymadrzasz,to napisz mi czym mam się kierować przy wyborze lecznicy? Dzwonię do kliniki duże miasto,pytam o cenę wymazu z prostnicy a rejestracja nie potrafi mi udzielić odpowiedzi.
                    • kocynder Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:37
                      No i już masz informację, że mimo że duża to kiepska lecznica.
                      Poszukaj na forach/FB swojej okolicy, poczytaj opinie zwracając uwagę nie tylko na peany pochwalne ale i negatywy. I zwracając uwagę CO leczyli, bo klinika mająca genialnego ortopedę może sobie nie najlepiej poradzić z sercowcem.
                    • gryzelda71 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:40
                      A ty już wiesz jakie będą badania? Sama je sobie zlecasz? Cena sie kierujesz?
                • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:56
                  siedemkropek82 napisała:

> Znalazły się mądralinskir.A gdzie mam Dobrego weta znaleźć?

Gdybyś podała ze dwa miasta blisko ciebie byłoby łatwiej.
                  • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 10:17
                    Kraków
                    • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 10:22
                      www.znanylekarz.pl/choroby/choroby-przewodu-pokarmowego-zwierzat/krakow
    • ichi51e Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 08:45
      A polewasz suchą wodą? Może za mało pije? Daj rosołek obok
      • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:32
        Nie mam koniny.Rosolek to mogę wodę wymieszać z mokra karmą.
        • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:36
          siedemkropek82 napisała:

> Nie mam koniny.Rosolek to mogę wodę wymieszać z mokra karmą.

W necie oczywiście kupić nie można?
          • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:44
            Rozgladne się.
            • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:48
              siedemkropek82 napisała:

> Rozgladne się.
              www.miesodlapsow.pl/konina-w-kawalkach-1-kg.html?hash=8f761b3808ecae2ec3e055b6e7842578&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMInKjl36ynjAMV-4ZoCR3_LAa3EAQYAyABEgJmxvD_BwE
              Tu jakiś sklep znalazłam i cena wydaje się w porządku
              • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:49
                I jakiś z różnym mięsem raw-petfood.pl/pl/products/kb-barf-konina-2kg-197.html?curr=PLN&country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIh_rvq6unjAMVIhAGAB394yn4EAYYASABEgJGGfD_BwE
                • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 10:16
                  Bardzo dziękuję
              • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 10:16
                Dziękuję
    • afro.ninja Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 09:56
      Jak w dobie tylu artykułów, badań można kota karmić sucha karmą? Wiem, wygoda.
      • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 10:15
        Nie je mokrego.
      • scarlett74 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:07
        Przeczytałaś chociaż post startowy, kot nie je mokrego . Równie dobrze mogło być odwrotnie, wcina mokre , nie je suchego.
      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:29
        jak mnie wk....ja takie autorytatywne stwierdzenia 🤬😤
        lepiej sie poczulas z tym tonem wyzszosci?

wyobraz sobie, ze bywaja koty, ktore beda glodne a mokrego nie rusza, nie i juz
        wielu forumowym madraliskim, ktore dawaly swiatle rady, jak to kota do mokrego trzeba zmusic, proponowalam goscine, tylko za to zeby przekonaly Kicie.Yode (*) do porzucenia chrupek i jakos sie nie kwapily
        • scarlett74 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:35
          To do mnie? Wiem mysiulek, że masz ogrom wiedz na kocie tematy. Nic a nic się nie wywyższam, mam taki jeden mały egzemplarz, który totalnie je co mu aktualnie przypasi, mają w czterech literkach rankingi zdrowych karm i z dwa dochodzące na dworze ( sąsiedzkie, ale żebrzą o żarcie)
          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:40
            nie, nie do Ciebie ! 😘 moze drzewka nie widzisz?
            to bylo do afro, ktora musiala sie wtracic, ze jak to mozna kota karnic suchymi chrupkami

nosz 🤬mozna !
            • scarlett74 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 07:42
              A ok http://emots.yetihehe.com/2/mruga.gif
          • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:45
            Gdzie ja napisałam,że nie je mokrego?czytaj uważnie.Je mokre bo suche posypuję granulkami mokrego.Za wiele tego nie zje bo samej puszeczki nie tknie ale chociaż troszeczkę dziubnie jako posypką do suchego.
            • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:54
              sprobuj ktorejs z zupek/ rosolkow gotowych, w zooplusie tego sporo
              cosma/ miamor/britt itp

czy tak mu sie zrobilo po przestawieniu na konine?
              • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 14:09
                W styczniu wyleczyliśmy biegunkę na karmie z koniniy.Od 4 tyg może 5ciu są zaparcia.Zdishnozowane przez weterynarza nr 3 po zrobieniu USG bo dwóch powiedziało mi,że ja przesadzam,że kot zdrowy.A on dalej na kaloryferze i w pozycji bólowej.Nawet podejrzewano struwity w pęcherzu,podawano mu przez tydzień leki na te struwity.A potem po powtórnym badaniu moczu,mocz prawidłowy,nie ma struwitow.Zrobila USG o wyszedł nadmiar kupki w jelitach.
                • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 14:15
                  pozycja niekoniecznie musi byc bolowa, szczegolnie na cieplym kaloryferze

niewykluczone, ze po tych wszystkich probach opanowania biegunki poszlo w druga strone, przy wrazliwych jelitach to mozliwe

i tak, jeden wet,solidny, bylby tutaj najlepszy
    • scarlett74 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 13:05
      Kropka , znajdż jednego ale dobrego weta i tego się trzymaj. Może zapodaj region i dziewczyny ci podpowiedzą. Nie tyle na zaparcie, ale na szybsze zrobienie kupki ze żartym plastikiem wet polecił olej rycynowy. Kupka z dziadostwem poszła...ufff
      • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 14:11
        Znalazłam kociego gastrologa.Wycieczka bardzo daleko ze 4 godziny MPK tramwajem i autobusem.W poniedziałek mamy kontrolę moczu i lekarz prowadzący,który kieruje nas do gastrologa powie jak dalej.
        • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 19:47
          Kupiłam bio smalec gęsi...w ogóle nie tknęli.
          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:04
            ale dlaczego kombinujesz, dostalas linki do sprawdzonych produktow
            maslo w domu masz? mleko?
            • kocynder Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:22
              Coraz bardziej mam wrażenie, że tu nie chodzi o kotka, a o "pogłaszczcie mnie po główce jaka ja dobra, dzielna i jak się staram!"... Niestety dla kota.
            • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:41
              No mam.
              • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:45
                to daj mu troche miekkiego masla albo troche cieplego mleka

jestes pewna, ze zlogi sa az tak duze, ze zrobil sie zator? skoro wyproznia sie codziennie?
                • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:50
                  Od wczoraj od godziny 4/5 rano była ostatnia kupka,teraz nic.I nic nie pomaga ani włókno Fibor,ani lactuloza 2ml,ano troszkę margaryny odrobinkę ano odrobinka bio smalcu.Nic a nic.Zaczal też od tygodnia bardzo mało pić wody.Nie dam rady na siłę bo bardzo ucieka i się chowa albo non stop się że stresu myje.Czasami wieczór + noc aż do zaśnięcia.
                  • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 20:51
                    Mleka z letnią wodą nawet nie tknął.A druga kotka od razu do miski spróbować przybiegła.
                  • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:38
                    przeciez taka przerwa o niczym nie swiadczy, szczegolnie jesli kot jest dobre jakosciowe jedzenie

i od razu dalas mu laktuloze i cala reszte ?????

ten kot jest jednak wytrzymaly
                    • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 04:59
                      Nie Kochana,podzieliłam na cały dzień.
                      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 07:11
                        czyli podalas od razu, nie czekalas na efekty np laktulozy

biedne kocie 😢
                        • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 08:54
                          Podałam lactuloze 2x,w południe i na wieczór.
                          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 15:47
                            o raz za duzo, tym bardziej, ze kot sie wyproznia

zaczynam podejrzewc, ze jednak wyszukujesz problemy, ktorych nie ma i wyolbrzymiasz objawy, a weci z tego korzystaja

gdybys byla z warszawy to bym specjaliste polecila ale w krakowie nikogo nie znam

pytaj forumki Jottka albo na firum miau.pl tam jest dzia 'weci polecani'
            • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:02
              mysiulek08 napisała:

> ale dlaczego kombinujesz, dostalas linki do sprawdzonych produktow
              > maslo w domu masz? mleko?
              >
              To nie są sprawdzone sklepy. Dałam linki do tych wysyłkoych z koniną
              • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:15
                Kupię,kupię koninę ale po wypłacie.Strasznie dużo ostatnio na nich wydaje,jeszcze wizyta mnie kontrola czeka i badanie kontrolne moczu.
                • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:27
                  Po takiej dawce leków,wkoncu ruszyło,kopanie było,kupka -kielbaska ale wg mnie mało tej kupki zrobił.Dodam,że oprócz zaparć,zaczęły nam oczka ropieć podawałam krople nawilżające,zaczęły nam w piłce naczynka krwionośne pękać,smariowalam maścią dla niemowląt Bephanten,dziąsła nam krwawią,weterynarz kazał maścią Orozyme smarować i ten mocz,pH mieliśmy 8,5 a teraz jest 7 ,z tym też walczymy.Eiec nam się dużo chorób nałożylio naraz.A narazie mamy 10miesiecy.Aa i nerwowo po lekach się i długo wylizuje,myje a z tym już nie wiem jak sobie poradzić.
                  • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:41
                    ma niedobory, moze anemie

w koncu testy na fiv i felv robilas.?

moze daj mu po prostu odpoczac?
                    • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 05:01
                      Ja w tym roku robiłam badanie krwi i 2x badanie moczu.Tak,jesteśmy wszyscy zmęczeni bieganiem po weterynarzach,podawaniem leków.Trwa to łącznie 7 miesięcy.
                      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 07:10
                        jeszcze raz, czy robilas testy FeLv i FIV bo na to pytanie nigdy mi nie odpowiedzialas

z tego co piszesz to kocie nie powinno byc juz zywe
                        • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 08:53
                          Tak,zaraz na pierwszej wizycie z kociakiem u weta.
                          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 15:44
                            i byl negatywny.?

jesli pekaja mu naczynka i krwiawia dziasla to nie jest to dobry objaw
              • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:35
                moze jeszcze raz przeczytaj co napisalam, zooplus nie jest sprawdzony?
                podalam linki do sprawdzonych rzeczy w przypadku zaparc u kota
                • turbinkamalinka Re: Zaparcia u kota 26.03.25, 21:42
                  mysiulek08 napisała:

> moze jeszcze raz przeczytaj co napisalam, zooplus nie jest sprawdzony?
                  > podalam linki do sprawdzonych rzeczy w przypadku zaparc u kota
                  >

A nie. To ja podałam linki do sklepów których nie znam. Tyle tylko że sprzedają koninę
    • scarlett74 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 07:45
      Słuchajcie dziewczyny, kropka spod Krakowa, polećcie dobrego weta ( szczególnie od spraw brzuszkowych), bo kropka zajedzie i siebie i kota http://emots.yetihehe.com/1/mutny.gif
      • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 08:52
        Oooo...dobrze , poproszę.
      • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 15:42
        trzeba Jottki pytac, obyta w kocich sprawach jest
        • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 18:38
          Test był negatywny.Ja ku zrobiłam wszystkie możliwe badania przy tej biegunce.Moze jestem przewrażliwiona ale boje się o niego,że coś znowu zaatakuje.Dziasla krwawią ale wet powiedział,żeby się do woku nie martwić,myjemy szczoteczka i Orozyme daje.Przy kupce naczynka pękają,smaruje Bephanten dla dzieci.No martwię się,panikuje często i ponoć jestem łatwowierna więc nie raz zaufałam zanadto lekarzowi.
          • mysiulek08 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 19:28
            krwawia i dodatkowo podrazniasz szczoteczka???? pohamuj troche, prosze w imieniu kota, orozyme wystarczy

pamietaj, ze on kazda masc zlize z pupska wiec wiec najlepiej tylko wacik z ciepla woda, on naprawde sam zadba

nie panikuj a raczej nie histeryzuj, kocie potrzebuje spokoju i dobrego jedzenia

tu maszz linka do miau

forum.miau.pl/
            forum jest mniej aktywne niz kiedys ale zdecydowanie lepsze niz nawiedzone grupy fejsbukowe, zarejsestruj sie i pytaj

a tu masz liste wetow z krakowa i okolic
            forum.miau.pl/viewtopic.php?f=22&t=78220

a jak sie gdzies pojawi Jottka (na miau tez powinna byc) to ja do tego watku pokieruje
            • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 27.03.25, 20:07
              Dziękuję
              • siedemkropek82 Re: Zaparcia u kota 28.03.25, 19:00
                Mamy termin u gastrologa dr Hanny Bobki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka