Dodaj do ulubionych

ZUS srus😡

01.04.25, 19:15
Miesiąc czasu się zbierali, żeby wysłać mi pismo. Wysłali listem zwykłym i szło 6 dni. Dali mi termin, wg którego wynika, że mam trzy dni robocze na zebranie zaświadczenia i odpowiedź. Dodam, że wymagane jest zaświadczenie od lekarza, gdzie umówienie się w ciągu trzech dni jest fizycznie niemożliwe. Nie mam pewności czy w ciągu trzech tygodni mi się udasad

Czy w ZUSie pracują NORMALNI ludzie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:18
      List wysłany jako zwykły, bez potwierdzenia odbioru, mogą sobie w buty wsadzić bo nie mają żądnego potwierdzenia, że został odebrany, kiedy został odebrany i od kiedy liczyć jakiekolwiek terminy.
      • panna_lila Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:29
        No fakt, tylko że to mnie zależy na załatwieniu sprawy, dla nich byłoby wygodniej jakbym odpuściła
        • zosia_1 Re: ZUS srus😡 01.04.25, 20:16
          Jak Ci zależy to zdobądź to zaświadczenie tak szybko jak to możliwe i dostarcz do ZUS. Jeśli ZUS przysłał Ci zwykłym listem zawsze możesz powiedzieć, że go dostałaś dzień przed wystawieniem zaświadczenia
      • iwles Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:36

Powiedzą ci, że dla nich liczy się, kiedy od nich lisy wyszedł.
        A czy doszedł do ciebie i kiedy - mają w odwłoku.

Ad rem - nie, nie pracują tam normalni ludzie.
        Mam niestety doświadczenie i to kilkukrotne w różnych sprawach.
        • chromatic Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:54
          Potwierdzam. Czekam rok, ROK na odpowiedź na moje odwołanie. Dlaczego tyle? Bo yyyy eeeee noooo nie wiemy, jak sprawa skomplikowana to termin odpowiedzi może być wydłużony.
        • zosia_1 Re: ZUS srus😡 01.04.25, 22:54
          "
          Powiedzą ci, że dla nich liczy się, kiedy od nich lisy wyszedł." To bym im powiedziała, że w ogóle do mnie nie doszedł i proszę mi udowodnić, że jest inaczej
          • anajustina Re: ZUS srus😡 03.04.25, 13:59
            I co z tego, jak nie osiągniesz tego, co chcesz. Tylko droga sądowa
    • eagle.eagle Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:41
      Moja córa ostatnio miała przeprawę z ZUSem, na szczęście trafiała na super panie przy składaniu pisma które jej dużo podpowiadały, np jak napisać odwołanie, skargę itp, a nawet jedna poszła na górę do koleżanki która zajmowała się tą sprawą aby z nią wszystko uzgodnić . Myślę że warto spróbować się odwołać od tej decyzji, że jest nie możliwe w tym czasie uzyskać dane zaświadczenie.
      • mava12 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 15:15
        >na szczęście trafiała na super panie przy składaniu pisma które jej dużo podpowiadały,

no właśnie, ja też zawsze trafiałam na uczynne panie w ZUSIe, i mąż też, kiedy załatwialismy sprawy przeróżne, najcześciej związane z rodzicami/ w ich imieniu. Zawsze podpowiedziały co i jak.
        • eagle.eagle Re: ZUS srus😡 06.04.25, 18:54
          A jacy mili są w US (przynajmniej przez telefon) , aż dziwnie się z nimi rozmawia.
    • gru.u Re: ZUS srus😡 01.04.25, 19:56
      Nie, tam pracują ludzie, którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za brak kompetencji, błędy i zaniedbania i dokonuje zasada: możesz nam skoczyć
      • alicia033 Re: ZUS srus😡 01.04.25, 20:49
        gru.u napisała:

> Nie, tam pracują ludzie, którzy nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za brak ko
        > mpetencji, błędy i zaniedbania i dokonuje zasada: możesz nam skoczyć

wypisz-wymaluj polska kasta próżniacza, znaczy tfu, polityczna.
        • chatgris01 Re: ZUS srus😡 06.04.25, 16:02
          Nie tylko polska...
    • hrasier_2 Re: ZUS srus😡 01.04.25, 20:38
      Napisz odwołanie lub udaj się osobiście. Jedna z najgorszych instytucji państwowych. Bez serca dla ludzi.
    • nenia1 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 13:38
      To ja się wyłamię, a zawodowo współpracuję z ZUS i generalnie spokojnie da się z nimi dogadać. Najpierw spójrz czy na piśmie jest jakiś nr telefonu, imię i nazwisko kogoś. jeśli tak to zadzwoń, opisz sytuację i najpewniej przesunie ci pani termin. Jeśli nie ma numeru telefonu dzwoń do infolinię główną 22 560 16 00 i opisz sprawę.
      Powinni cię pokierować co dalej. Poczucie że jest źle wynika najpewniej z przekonanie, że co na piśmie to święte i wiele z tym nie zrobisz. Otóż w większości spraw można się wyluzować i zwyczajnie zadzwonić, najczęściej da się spokojnie załatwić sprawę.
      • z_lasu Re: ZUS srus😡 03.04.25, 15:03
        Nazwisk i numerów "na biurko" już od dawna nie ma w pismach (chyba, że to duży płatnik, który ma własnego opiekuna). Żeby się dodzwonić na infolinię ogólną trzeba wziąć dzień wolnego (co i tak nie daje gwarancji). Jeśli nawet jakimś cudem uda się dodzwonić, to najczęściej nie udaje się załatwić sprawy. Jeśli zawodowo współpracujesz z ZUS-em, to jesteś dla nich VIP-em obsługiwanym na innych zasadach. Wiem, że duże podmioty tak mają, nie wiem kto jeszcze. Szary Kowalski to może pana majstra pocałować.
        • zielonazabka888 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 15:15
          Nazwiska i numery na "biurko" się zdarzają, zależy jaka sprawa. Z infolinią nie trzeba brać dnia wolnego, chociaż czasami trzeba pół godziny " na melodyjce" odczekać (można wtedy odłożyć telefon i robić co innego), więc nie przesadzaj. Panie na infolinii miłe i raczej pomocne. To ja "szara Kowalska".
        • nenia1 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 16:22
          z_lasu napisała:

> Nazwisk i numerów "na biurko" już od dawna nie ma w pismach (chyba, że to duży
          > płatnik, który ma własnego opiekuna). Żeby się dodzwonić na infolinię ogólną tr
          > zeba wziąć dzień wolnego (co i tak nie daje gwarancji). Jeśli nawet jakimś cude
          > m uda się dodzwonić, to najczęściej nie udaje się załatwić sprawy. Jeśli zawodo
          > wo współpracujesz z ZUS-em, to jesteś dla nich VIP-em obsługiwanym na innych za
          > sadach. Wiem, że duże podmioty tak mają, nie wiem kto jeszcze. Szary Kowalski t
          > o może pana majstra pocałować.

nic z tego co napisałaś nie jest prawdą.
        • maja0026 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 16:28
          Głupoty piszesz, ja też zawodowo współpracuje z ZUS, ale tylko sprawy związane działalnością i zawsze jest nr tel do osób która prowadzi sprawę o nigdy nie mam problemu żeby w czymś na telefon pomógły, nawet często sugeruję żeby składać odwołania od decyzji
          • maja0026 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 16:30
            I nie jest VIP-em- to ja jestem upierdliwym biurem rachunkowym i do nich często dzwonię
            • milla7605 Re: ZUS srus😡 06.04.25, 15:48
              Też mam doświadczenia takie że w wielu pismach są nr tel bezpośrednio do pracowników prowadzących sprawy. Czasami nawet sami wydzwaniają jak mają numer.
    • arkanna Re: ZUS srus😡 03.04.25, 15:22
      Jeżeli masz narzucony termin to nie mogli wysłać listem zwykłym, musieli zpo i liczy się od odbioru ..jeżeli chodzi o urzędy to dla nich kpa to świętość więc albo coś kręcisz albo zwyczajnie kłamiesz. A odwołać się też można ale musi być wydana decyzja. I nie potwierdzam że nie można z zusem się dogadać .można jak najbardziej . Ludzie czasami myślą że jak wyślą jakieś pismo to odpowiedź dostaną w ciągu 1 dnia. Tak to nie działa , często analiza i zbieranie wymaganej dokumentacji trwa miesisc
      • anajustina Re: ZUS srus😡 03.04.25, 15:32
        Żeby tylko miesiąc ..
        • arkanna Re: ZUS srus😡 03.04.25, 16:02
          Miało być miesiące, nie miesiac
      • zielonazabka888 Re: ZUS srus😡 03.04.25, 17:05
        arkanna napisała:

> Jeżeli masz narzucony termin to nie mogli wysłać listem zwykłym, musieli zpo i
        > liczy się od odbioru ..jeżeli chodzi o urzędy to dla nich kpa to świętość więc
        > albo coś kręcisz albo zwyczajnie kłamiesz.

Jestem rencistką i wszystkie pisma z ZUSu, w tym decyzje i PITy dostaję listem zwykłym. Jedyne, co przychodzi poleconym z zpo to orzeczenia lekarza orzecznika ZUS. Ja jej wierzę.
      • panna_lila Re: ZUS srus😡 06.04.25, 15:58
        >Jeżeli masz narzucony termin to nie mogli wysłać listem zwykłym, musieli zpo i liczy się od odbioru ..jeżeli chodzi o urzędy to dla nich kpa to świętość więc albo coś kręcisz albo zwyczajnie kłamiesz

Wysłali zwykłym, ale Ty wiesz lepiej a ja oczywiście i kręcę i kłamię, dla czystej przyjemności 😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka