Dodaj do ulubionych

Wątek na piątek!

03.04.25, 18:47
Wracam dzisiaj z pracy rowerem i cos mi się nie zgadza.
Po piętnastu minutach załapałam: POWIETRZE!
Jest świeższe, nie ma tyle pyłu. Patrzę - pąki wypuściły liście!

Niniejszym, ogłaszam czwartkowo - piątkową imprezę
Otwieramy proseczjo!
Nananananana!

Co dobrego?
Co na obiad?
Bardzo proszę o inspiracje kulinarne, bo pomysły mi się skończyły! Miało być curry, ale nuda kurde.

Obserwuj wątek
    • malia Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 18:54
      ale jak to, wracasz sobie z pracy taką piękną drogą?
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:05
        Nieee...
        Wracałam z pracy mało ciekawą trasą, ale jak zobaczyłam co się dzieje, to po przyjściu do domu poszłam od razu do lasu.
    • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 18:55
      Masz w czwartek zdjęcia ze środy na piątek. Na razie jest bosko. Zło uderzy w weekend. A co do obiadu - dziś miałam lazanki z kapustą i żurek. Jutro nie wiem, nie obchodzi mnie to, ja jadę walczyć o prawo I sprawiedliwość!
      Wrócę to zjem co podadzą.
      Tymczasem za 35 minut zaczynam kolejne spotkanie. Buźka 😘
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:06
        Przepięknie!
        kiss
      • heca007 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:31
        Ale tam musiało bosko pachnieć smile
        • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:49
          Noooo.
      • ta_jedna_karen Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:59
        Najbardziej te łazanki z kapustą chciałabym zobaczyć. Ale bym zjadła.
        • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:04
          Nie mam zdjęcia. Zjedzone!
          • ta_jedna_karen Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:06
            A to nie pokazuj!
            • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:08
              No mam nadzieję, że tych zjedzonych już nie będę miała okazji oglądać.
    • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 18:56
      Ja dzisiaj zmieniłem ubezpieczenie samochodu i zamówiłem odwłok do kluczyka tegoż. Bo wypadł mi guzik do zamykania.
      Na objat jutro ma być gotowiec, burdulescu.
      Żona chyba oswoiła się z brodą. (Moją)
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:07
        Ile Ci wychodzi ubezpieczenie?
        Mnie chyba w tym roku coś koło 1400 (słabą mam pamięć do pieniędzy).
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:13
          Obecne niecałe 450 €, nowe 324 € rocznie.
          OC + częściowe autocasco (tłumaczenie moje) + odholowanie do warsztatu z autostrady (Schutzbrief)
          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:20
            Opel Astra kombi, rocznik 2015, 140 KM, 136.000 km.
            • anajustina Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:55
              Tylko czy ta nowa polisa faktycznie ma takie same warunki w praktyce?
              • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:29
                Co przez to rozumiesz? Polisa, jak polisa. Ponad 100 € tańsza. Tańsza, bo jedynie online. Pracowników mają w większości zdalnych. Nie utrzymują żadnych wieżowców w centrum Monachium i innych metropolii. Na pewno zadzwonić do nich nie można. Znaczy można, ale gadasz z maszyną odsyłającą Cię do internetu. Ale teraz wszyscy tak mają.
                • anajustina Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:32
                  A warunki obu polis porównałeś? Poczytałem opinie w necie?
                  • anajustina Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:32
                    Poczytałeś
                    • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:52
                      Poczytałem. Opinie są zróżnicowane. Niemniej przeważająco pozytywne.
                      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:00
                        Wejdź sama na check24 i wrzuć Twoje Audi A3, i sprawdź sama.
                        Jakby nie było, jeżeli nie padłem ofiarą internetowego oszustwa, wszystkie firmy ubezpieczeniowe podlegają tym samym przepisom. Są jakieś tam niuanse, ale to nie wolnoamerykanka.
                        No i urząd też zostaje powiadomiony o zmianie ubezpieczenia. A reszta nadziei w Panu. Że żadnego wypadku nie będzie. smile
                        • anajustina Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 22:32
                          Istotne różnice w polisach są w niuansach. Z takimi portalami byłabym ostrożna, one też są sponsorowane. Nie mam audi.
                          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 22:44
                            Niuanse mnie nie obchodzą. Grunt, że mam prawo poruszać się po drogach publicznych i to za ponad 100 EUR mniej.
                            Rozminiasz, jak niejedna mieszkanka tego zacnego forum, szukająca produktu idealnego, kiedy wszystkie komputery, pralki, suszarki są tak dobre, jak podzespoły, z których się składają. To można sprawdzić.
                            Nie szukałem ubezpieczenia idealnego. Tańszego. I znalazłem. Mam tylko nadzieję, że automatycznie wygenerowane wypowiedzenie obecnego zostanie zaakceptowane.
                            • anajustina Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 04:37
                              No jeśli tylko o cenę chodzi... To może całkiem z auto casco zrezygnuj? Wypowiedzenie Ci zaakceptują, jeśli terminu nie przegapiłeś.
                              • iwles Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:39
                                anajustina napisała:

> No jeśli tylko o cenę chodzi...

A o co innego może chodzić w OC?
                                Mini AC to sprawa indywidualna, dobrowolna i nie taka drogą, tym bardziej, jeśli zakres odpowiada.
                          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 22:50
                            Nie masz? Miałaś kupić A3.
                            • anajustina Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 04:35
                              Pierwsze słyszę. Może Anna Justyna miała (ktoś mnie jeszcze za nią bierze? Chyba faktycznie zmienię znowu nicka, ale mało kreatywna jestem).
      • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:09
        krwawy.lolo napisał:

> Żona chyba oswoiła się z brodą. (Moją)

ech, a ja bezskutecznie namawiam mojego na brodę a on nie chce
        na próbę chociażby, przecież to nie tatuaż i można się pozbyć w ciągu paru minut smile
    • wapaha Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:08
      ..carpe diem wink
    • gru.u Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:09
      Dobrego - miałam urodziny i szukam magii w dacie, liczę na to że zamykam rok który był jednym z najcięższych dla mnie i będzie lepiej. Uwielbiam wiosnę i ten zapach, kojarzy mi się z najfajniejszymi chwilami dzieciństwa.
      W piąteczek mam dużą imprezę firmową na którą idę ubrana dokładnie tak samo jak na poprzednią i mam nadzieję, że #nikogo W dodatku wywaliłam się w weekend na rowerze i mam pokaleczone i poobcierane dłonie co wygląda słabo
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:22
        Przy tak delikatnych witkach i tak dobrze, że nie połamałaś. wink
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:55
        >Dobrego - miałam urodziny i szukam magii w dacie, >liczę na to że zamykam rok który był jednym z >najcięższych dla mnie i będzie lepiej.

Mieszam w kotle za To!

>W dodatku wywaliłam się w weekend na rowerze i >mam pokaleczone i poobcierane dłonie co wygląda >słabo

Jak to się stało???
        Ja się ostatnio wyy..ebałam spektakularnie na wakacjach. Ścieżka rowerowa była wzdłuż chodnika (wysoki krawężnik w stosunku do jezdni) i ucięła się tak, jak ścieżki rowerowe się w Polsce ucinają - bez ostrzeżenia. Więc zjechałam z chodnika na jezdnię - obracając głowę wstecz, żeby nie zajechać drogi samochodom. I w miejscu gdzie zjechałam oponą z chodnika na jezdnię, była wyrwa w nawierzchni...
        • gru.u Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:12
          Dziecko we mnie wjechało na czołówkę praktycznie, odbiłam w bok i uderzyła we mnie tylko trochę ale i tak się wywaliłam. Po jednym skaleczeniu to mi chyba blizna zostanie
    • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:10
      Spędziłam 2h w pięknym miejscu, rzeka i las, a dojechałam tam rowerem. Uwielbiam wiosnę, nie mogę się nacieszyć słońcem.
      Dziś, na życzenie ukochanego, na obiad były kotlety schabowe, ziemniaki i kapusta z zasmażką. Zjadłam, ale na deser był raphaholin.
      Jutro makaron z brokułem i piersią z indyka w sosie śmietanowym.
      Zaraz jadę do fizjo, ała, bo nadal mi dokucza awaria w barku.
      Miałam świetny tydzień w robocie, jak po maśle, żadnych fuckupów.

Jutro
      • eglantine Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:13
        primula.alpicola napisała:

> Dziś, na życzenie ukochanego,

Asekurantka! big_grin
        • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:15
          eglantine napisała:

> primula.alpicola napisała:
          >
          > > Dziś, na życzenie ukochanego,
          >
          > Asekurantka! big_grin

Ale o so cho
          • eglantine Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:19
            No nie użyłaś ani słowa mąż, ani partner, ani konkubent.
            Przypadek? Nie sądzę.

Oj, żartuję sobie tylko, peace. Bawi mnie fala wątków nazewniczych.
            • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:52
              eglantine napisała:

> No nie użyłaś ani słowa mąż, ani partner, ani konkubent.
              > Przypadek? Nie sądzę.
              >
              >
              >
              > Oj, żartuję sobie tylko, peace. Bawi mnie fala wątków nazewniczych.

Aaaa, rozumiem! Ja tam tylko zajrzałam i odpadłam, jakiś obłęd!
              Zatem, mąż ślubny, konkordatowy, wszystko prawilnie!
              • malia Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 14:41
                Czy ty się czasem nie wywyższasz z tego powodu?
                • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:15
                  malia napisała:

> Czy ty się czasem nie wywyższasz z tego powodu?

Hmm, no wiesz...niby nie, ale jednak przyznasz, że co status mężatki, to status mężatki, to nobilitujące, wiadomo.
    • ritual2019 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:15
      Pogoda piekna od miesiaca, a ma byc dluzej. Pranie partner jutro rano powiesi w ogrodzie gdy wroce bedzie suche. Jutro piatek wiec dzien pracy krotszy. Na weekend plany beda spontaniczne, pewnie pojdziemy jutro na kilka drinkow i cos do jedzenia. Do centrum ogrodniczego kupic pare rzeczy w tym roslin do ogrodu. Na obiad dzis (wlasnie sie robi) cytrynowy losos pieczony, salatka z avocado i ogorka oraz ryz. Jutro take away, w sobote zjemy w restauracji a w niedziele obiad w domu ale co to sie zobaczy.
      • ta_jedna_karen Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:02
        ritual2019 napisał(a):

> Pogoda piekna od miesiaca, a ma byc dluzej. Pranie partner jutro rano powiesi w
        > ogrodzie gdy wroce bedzie suche.

Straszny tam ciemnogród u was, u nas w Polsce mamy suszarki.
        • ritual2019 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 06:11
          W koncu macie. Ja tez mam ale uzywam tylko gdy konieczne, wole pranie wysuszone w ogrodzie, ah ten zapach swiezosci. Pierwsze w tym roku wyschlo calkowicie 27 lutego. 😊
    • snakelilith Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:21
      O, ja mam ambitne plany na piątek, bo po trzech tygodniach po tym, jak wypyerdoliłam się na mordę, obijając sobie przy tym ramię i kolano, wreszcie mogę jako tako chodzić. Rana szyta na nosie zdążyła się prawie zagoić, a kolano, którego przy upadku prawie nie zauważyłam, zaczęło boleć dzień później i bolało tyle dni jak cholera. Dlaczego obicia tak bolą?
      W każdym razie, jutro idziemy na długi spacer do pięknego parku botanicznego i mam nadzieję, że tam wiosna pełną parą i dostanę energetycznego kopa. Ma być też 20 stopni. Mam też nowy super filtr UV i wypróbuję po raz pierwszy w pełnym słońcu.
      Na obiad jutro będzie szybkie linguine z pesto z suszonych pomidorów.
      • grey_delphinum Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:31
        Obiad gulasz z indyka z soczewicą, marchewką i selerem, do tego pęczak i kupna surówka lub domowe buraczki.

Weekend mocno pracujący, gonię na oparach, a urlop dopiero na przełomie lipca i sierpnia.

Psychicznie wykańcza mnie mlody, bo matura tuz, tuż, a on się nie uczy. Liczę na cud.

Do którego świętego powinnam modlić się w tej intencji?
      • heca007 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:32
        O matko, współczuję!
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:36
          Dołączam się do wpółczuć.
          Szczególnie współczuję tych dwudziestu stopni. wink
          • snakelilith Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:08
            krwawy.lolo napisał:

> Szczególnie współczuję tych dwudziestu stopni. wink

Wolałabym 18, lekkie zachmurzenie, plus nocą deszcz, ale wszystkiego mieć nie można.
        • snakelilith Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:05
          Dzięki. Ale i tak miałam szczęście w nieszczęściu, bo mogło być dużo gorzej.
      • ta_jedna_karen Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:06
        Ojej! Jesteście razem z gruu wypadkowymi bliźniaczkami! To niebiosa dają wam znać, że czas zakopać topór wojenny i się pogodzić. Jakby co to mogę zostać mediatorką.
        • snakelilith Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:12
          Nie wiem, ale zdaje się, że nie tylko my dwie z forum miałyśmy jakieś wypadki w ostatnim czasie. To musi być jakieś niesprzyjające kosmiczne ułożenie gwiazd, nie interpretowałabym w to zbyt wiele. big_grin W każdym razie łapy miałam też poobcierane.
    • heca007 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:30
      U mnie kryzys mieszkaniowy. Ale zażegnany dwoma wiązkami rurek trzcinowych wink
      Wykluly mi się w wyjątkowej ilości murarki ogrodowe i zaczęły walkę o rurki. Wiedząc, że jakieś dwa tygodnie później wyklują się murarki rogate dokupiłam więcej rurek. Jakieś 200 wink
      No i teraz seks mi uprawiają wszędzie, na trawniku, schodach, ścieżce...I to grupowy!
      • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:36
        Gdzie borsuczyca??!!
        • heca007 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:35
          hanusinamama napisała:

> Gdzie borsuczyca??!!
          >
          Ciiii... daj sobie pszczołom spokojnie pobzykać wink
      • bazia_morska Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:39
        🥰
      • danaide2.0 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 07:43
        Borsuczyca!!!
    • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:36
      Boćki dzisiaj widziałam. Zdjęcie kitowe bo nie chciałam straszyć.
      • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:37
        Na obiad krem z kalafiora. Teraz cała ulica dzieci je u mnie tosty.
    • bazia_morska Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:39
      Miałam dziś wolny dzień, pojechaliśmy rowerami do lasu i nad morze i potwierdzam, najpiękniejszy zapach na świecie już jest w powietrzu. Mirabelki kwitną!
      Było cudownie, wiosennie i radośnie.
      Minusy: rozwalają stare budynki klubów żeglarskich w marinie w Gdyni uncertain kawał historii znika.
      • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:55
        Czekej, czy ja tam widzę całkiem porządny modernizm?
        • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:56
          Z którego to roku jest?
          • bazia_morska Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:10
            Tak, budynki byly dość spójne architektonicznie, ale niedoinwestowane i bardzo zaniedbane.
            Teraz będą tam apartamentowce, kluby maja mieć wynajmowane powierzchnie na preferencyjnych zasadach, ale jak będzie nikt nie wie.
            • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:31
              Tak, to zaniedbanie widać. No ale pod spodem, pod tym całym zaniedbaniem to całkiem niebrzydkie było.
              • bazia_morska Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 14:01
                Dzisiaj tam będę, cyknę kilka fotek "od frontu".
                • bazia_morska Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 17:06
                  Więcej widać w artykule:
                  trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/51,35612,31823783.html#S.galeria-K.C-B.1-L.1.duzy
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:55
        Jak ja tam bywałem, był to basen jachtowy, nie żadna marina. A YKP już chyba dawno rozwalili. Chociaż według wiki jeszcze istnieje.
      • gris_gris Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:40
        bazia_morska napisała:

> Miałam dziś wolny dzień, pojechaliśmy rowerami do lasu i nad morze i potwierdza
        > m, najpiękniejszy zapach na świecie już jest w powietrzu. Mirabelki kwitną!
        > Było cudownie, wiosennie i radośnie.
        > Minusy: rozwalają stare budynki klubów żeglarskich w marinie w Gdyni uncertain kawał h
        > istorii znika.
        >
        Szkoda! I co tam postawią? Pewnie bloki, dla niepoznaki zwane apartamentami?
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:44
          gdynia-imgw.webcamera.pl/
          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:45
            Masz budowę na żywo.
    • daniela34 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:51
      No i takie spotkania lubimy. Krótko i konkretnie 😀
      Tymczasem na zdjęciu to; co cieszy najbardziej. Godzina 19.49 i słońce dopiero zachodzi. Wiosna!
    • default Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 19:52
      Ja dzisiejszy wiosenny spacer miałam zepsuty, bo zobaczyłam, że śliczny zagajnik niedaleko naszego domu (młode sosny i brzozy) został w ciągu trzech dni zamieniony w klepisko.... Na którym zapewne w krótkim czasie powstanie kolejne "szeregowisko" 😢 Coraz ciaśniej się robi na naszych peryferiach.
      A tak lubiłam ten zagajnik, jesienią rosły tam maślaki i masy czerwonych muchomorów, co nadawało mu bajkowy wygląd. Często kryły się w nim sarenki, a czasem i łosie. I wszystko poszło w p.... 😟
      Na jutro mam zaplanowane: rano wizyta z Manią u weterynarza, po południu - spotkanie klasowe 🙂
      Na obiad nie wiem co będzie, mam resztę młodej kapusty z dzisiaj (były do niej kotlety z piersi), może jutro jakieś mielone zrobię.
      • elinborg Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:50
        To są najgorsze widoki na świecie.. zawsze myslę o tych zwierzakach, gdzie się podzieją.
        • simply_z Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:11
          Niestety...a potem krzyczą, że susza...pewnie postawią te paskudne domki jak więzienia.
          • default Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:06
            simply_z napisała:

> Niestety...a potem krzyczą, że susza...pewnie postawią te paskudne domki jak wi
            > ęzienia.

Tak, raczej nie mam wątpliwości, że tak będzie, taka zabudowa w ostatnich latach dominuje w okolicy - koszmarne ciągi identycznych "klatek", reklamowane szumnie jako "domy z ogrodem", a de facto są to normalne bloki, tyle że w poziomie, a nie w pionie 😠
      • premeda Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:11
        Ech u mnie w tym roku w lesie za domem zrobili rezerwat, bo mamy cenne rośliny i drzewa. Ale najpierw w tamtym roku wycięli wszystko co się dało. Jeszcze zimą szły ostatnie transporty drewna. Las zamienił się w park. No, a teraz beda szumnie otwierać rezerwat 🤬
      • stephanie.plum Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 13:42
        znam ten ból, poważnie mówię: ból. u mnie na wsi w tym roku dziesiątki zagajników potraktowano w ten sposób.
    • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:20
      Prosejczo.. e... nie, dziś czysta- mocna, i 2 na szybko. Dzień jest taki, że inaczej nie da rady ;-(
      I trudno, że dieta. Życie dopadło, i nie ma rady.
      Na obiad zjadłam kurczaka, ryż jaśminowy i ... nie uwierzysz... curry, na szybko zrobiłam z batatem. Nadwyżka spakowana w pudełko, i kto złapie pierwszy pudełko, ten jutro ma do pracy. A reszta robi sobie kanapki tongue_out

Zdjęć nie wrzucam, są identyczne jak powyżej- biała ałycza kwitnie.
      I wierzby, w sumie wierzbę kwitnącą mogę wrzucić. I magnolię.
    • inez21 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 20:24
      My dzisiaj wraz z dwiema koleżankami otworzyłyśmy sezon ogródkowy. Wybrałyśmy się na spacer do parku przez park pełen zawilców. A w parku w restauracyjnym ogródku piwko i deser sułtański😁
      U nas na biegunie zimna drzewa jeszce nie kwitną ale moja morela przy tarasie w ciepełku już zakwitła i pięknie czuć wiosnę🥰
    • wakacje_50 Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:26
      Forsycja. Forsycja pachnie, że ach!
      Nie mam pomysłu na obiad.
      W weekend chciałam obsadzić taras, ale mają być przymrozki, więc chyba się wstrzymam.
      • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:52
        hmmm, forsycja raczej słabo pachnie, i mało charakterystycznie, ale co ja tam wiem...
        za to można ją konsumować.
        • simply_z Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:12
          No właśnie, pierwsze słyszę.
          • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 05:51
            Pachnie, ale bardzo delikatnie, nieznacznie. A niektore odmiany- wcale.
            • kurt.wallander Re: Wątek na piątek! 05.04.25, 00:38
              Też zawsze sądziłam, że forsycja pachnie nienachalnie, ale kilka razy dzisiaj przechodząc obok krzaków forsycji zostałam zaatakowana intensywnym miodowym zapachem. Chyba, że to nie one pachniały, a coś zakamuflowanego w pobliżu.
    • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:30
      A taka magnolia. W sumie smutne drzewo. Tak naprawdę żyje przez tydzień, z samymi kwiatami, bezlistnie. A po tygodniu przychodzi smutny uwiąd, rudobrudny.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:34
        Aczkolwiek niektóre kwitną imponująco.
        • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:55
          Spójrz na magnolię bardziej przyjaznym okiem:
          Zobacz jaki ma ciekawy pokrój, że ma bardzo ładne liście przez cały sezon, i jesienią ładnie się wybarwiają
          - rewelacyjne drzewko, jak dla mnie atrakcyjne o każdej porze roku.
        • simply_z Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:13
          Niektóre gatunki kwitną dwa razy do roku.
    • gris_gris Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:49
      U mnie w ogrodzie taka wiosna. Ale żeby było coś za coś, to sąsiedzi zaczęli już sezon grillowy, i nie da się wietrzyć domu…
      • pepsi.only Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 21:56
        Piękna kamelia! Magnolia też, bardzo lubię magnolie.
        smile
        • gris_gris Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 14:30
          Mam jeszcze białą (mogłabym być Damą Kameliową big_grin ), ale kwitnie wcześniej, i już prawie skończyła. Mam szczęście, że poprzednia właścicielka bardzo fajnie zaplanowała ogród, i mogę teraz korzystać!
      • mayaalex Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:45
        super kamelia!
    • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 22:21
      A tu słodziak na wieczór.
      www.facebook.com/reel/2140200613106261
      • bene_gesserit Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 18:30
        Przecudny.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 18:44
          Pozuje bardziej zalotnie, niż nejedna zawodowa modelka.
    • chromatic Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 22:44
      Ja mam jutro pierwsza rozprawę o alimenty, więc proszę o kciuki. A jak wyjdę z sądu to pójdę sobie na rower bo to ma być ostatni ciepły dzień przed okropnym ochłodzeniem.
      • mayaalex Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:44
        kciuki trzymane, z rowerem dobry pomysl, troche adrenaline rozjezdzisz.
      • danaide2.0 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 07:49
        Trzymam. Podziel się wrażeniami, także dobrymi.
        • chromatic Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 15:08
          No zawarliśmy ugodę, która i tak daje mi 600 zł więcej na dziecko co miesiac więc to dobra zmiana. Po prostu ex proponował tak żałosne alimenty że aż przykro. Dziwne tylko było że siedział uważała że skoro 16-latek je obiad w szkole to nie potrzebuje już obiadu w domu więc to zmniejsza wydatki na jedzenie...dosłownie nie mogła uwierzyć że nastolatek w fazie intensywnego wzrostu je dwa a czasami nawet trzy obiady dziennie. Szkoda gadać
          • anajustina Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 15:54
            A te obiady to niby darmowe?
            • chromatic Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 16:51
              No obiady place ale wg niej skoro je obiady to w domu nie je za 800 tylko np. za 600 big_grin szczerze to mogłam wyliczyć dokładnie za ile on je bo je najwięcej i najdrożej u nas w rodzinie a policzyłam na wszystkich po równo
          • ritual2019 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 17:03
            Moj syn ma prawie 18 ale nigdy nie jadl dwoch ani trzech obiadow dziennie.
    • mayaalex Re: Wątek na piątek! 03.04.25, 23:43
      Wrocilam do domu z cieplutkiej Francji do cieplutkiej Brukseli. Jest bosko i ma byc tak jeszcze jutro, sobota juz gorzej a niedziela znow zimno…
      Planuje wakacje letnie i chyba calkiem zmienie koncepcje smile Troche juz pozno wiec musze sie za to zabrac ale najpierw ogarnialam wyjazd majowy i grudniowy. Kazdy chce czegos innego od wakacji, ciezko to pogodzic.
    • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 07:25
      Tak, wiosna pełną gębą. Wczoraj u mnie było ponad 20 stopni, dzieci się już w fontannach taplają.
      Moja ostatnio ma fisia na rolki, codziennie jej targam rolki w plecaku i po szkole idziemy jeździć na plac :p
      Na obiad wczoraj było minestrone i kotlety z piersi z fasolką szparagową, dziś będzie chyba risotto z cukinią i pierś w sosie cytrynowym z kaparami.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:20
        O, serduszko sadzone.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:48
        Kfiatki dla ematki :p
    • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:13
      radość z sukcesów zawodowych - mój zespół wywalczył dla klienta kupę kasy + odsetki, to była najlepsza lokata świata smile a od paru dni zajmuję się osobiście super ciekawym zagadnieniem i czuję że żyję #lovemyjob

pogoda piękna ale pracuję dziś w domu, na las nie ma szans. na działce mam za słaby internet żeby pracować zdalnie i dalej nie wiem jak to rozwiązać a w taki dzień jak dziś mogłabym na leżaczku pracować
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:18
        Może powinnaś obadać, która sieć ma lepszy zasięg na Twojej działce? Na mojej mam u plusego 4G a u pomarańczowego zdarza się, że nawet telefonować nie mogę, o internetowaniu zapomniawszy.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:19
          Wróć, u pleja, nie u plusego.
        • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:06
          krwawy.lolo napisał:

> Może powinnaś obadać, która sieć ma lepszy zasięg na Twojej działce? Na mojej m
          > am u plusego 4G a u pomarańczowego zdarza się, że nawet telefonować nie mogę, o
          > internetowaniu zapomniawszy.

badałam, niestety nawet najlepsza sieć średnio działa a mam telekonferencji dużo
          • swiecaca Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:14
            liczyłam na światłowód w ramach walki z wykluczeniem cyfrowym (gmina bierze udział w programie) ale mój domek jest na takim za..piu że muszę pozostać wykluczona
          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 09:18
            Hmmm ..., inna rzecz, że ja łączę się moim komputerem z wirtualną maszyną w firmowej sieci. I to ten wirtualny komputer robi, co mu każę. Tak że wahania na łączach (a są duże, jak włączysz jakiś test połączenia) w sieci komórkowej niespecjalnie mnie dotyczą. Jedynie duże zakłócenia, bądź całkowita utrata połączenia.
    • mallard Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 08:50
      piataziuta napisała:

> Wracam dzisiaj z pracy rowerem i cos mi się nie zgadza.
      > Po piętnastu minutach załapałam: POWIETRZE!

Byłem pewien, że złapałaś gumę 🙃
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 04.04.25, 10:43
        Złapałam gumę w 2024 tyle razy - na różnych oponach, że wyczerpałam limit na kolejne kilka lat. wink
        W końcu mi Mieciu zamontował taką oponę, która ma specjalny bieżnik odporny na przebicia, a jednocześnie jest w miarę wąska i ma nieduże opory toczenia.
        Wjechałam już tą oponą trzy razy w szkło po rozbitej wódce i nie przebiła się. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka