Dodaj do ulubionych

Podróż życia

10.05.25, 09:04
Niedługo (niestety w środku zimy) mam bardzo okrągłe urodziny. Moja skłonność do podróży nigdy nie była duża a z wiekiem jeszcze spada. Pomyślałam że może z tej okazji sprawić sobie tzw podróż życia bo później już nie będzie chciało mi się daleko wyjeżdżać. Szukam inspiracji jaki kierunek wybrać. Wstępnie myślę o Dominikanie albo Brazylii. Ale może obrać kierunek na daleki wschód? Najbardziej interesują mnie niesamowite krajobrazy a nie wytwory człowieka, choć te ostatnie przy okazji też chętnie obejrzę. I najlepiej jakby podróż nie trwała więcej niż 12 godzin bo strasznie mnie męczy. I bez przesiadek.
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Podróż życia 10.05.25, 09:08
      Postawiłaś raczej zaporowy warunek z tą podróżą nie więcej niż 12h i bez przesiadek.
      A ile będziesz miała czasu i czego oczekujesz, bo jak np. tydzień i niechętnie jeździć poza miejsce zakwaterowania, to nie zaproponuję podróży wokół Australii wink
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:27
        7-10 dni, raczej stacjonarnie ale z wypadami
        • krwawy.lolo Re: Podróż życia 10.05.25, 09:34
          7-10 dniowa podróż życia? To do sanatorium w Ciechocinku. Po co masz się zmuszać do czegoś, co Ci nie sprawia przyjemności? Żeby odhaczyć w kajeciku?
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:39
            Sanatorium trwa 3 tygodnie. A ile powinna trwać podróż życia?
            • krwawy.lolo Re: Podróż życia 10.05.25, 09:48
              Minimum miesiąc.
              • bywalec.hoteli Re: Podróż życia 10.05.25, 10:40
                Niestety zgadzam się z Bolkiem Lolkiem. Mimimim to 3 tygodnie
                • engine8t Re: Podróż życia 10.05.25, 20:41
                  bywalec.hoteli napisał:

> Niestety zgadzam się z Bolkiem Lolkiem. Mimimim to 3 tygodnie

Ja to pamietam ze Bolek i Lolek to kiedys sie w tak podroz wybrali ale na Dziki Zachod
                  O tu jest
                  www.youtube.com/watch?v=Ya2z8K_y-Mc&pp=ygUhYm9sZWsgaSBsb2xlayBuYSBkemlraW0gemFjaG9kemll
                  Teraz autorka moze sie wybrac do Arizony. Ok podorz dluzsza ale przeciez jakies kompromisy trzeba robic?
        • anorektycznazdzira Re: Podróż życia 10.05.25, 09:47
          Jak tak to bym wybrała zorganizowaną wycieczkę z biura w miejsce, które jest w Twoim guście. Wtedy masz loty bez przesiadek, wiesz gdzie nocujesz, masz opcje łatwego dodawania sobie wycieczek albo leżenia i chrzanienia wszystkiego. Masz jedzenie i nie musisz go poszukiwać ani organizować, nie martwisz się o najem samochodów, dojazdy z lotnisk itd.
          Tylko musisz zidentyfikować, czy chcesz starożytne zabytki (Włochy, Grecja), czy orientalne klimaty (Chiny, Tajwan, Japonia, Indie), oszałamiającą przyrodę (Madagaskar, Grenlandia, Norwegia, Nepal) czy unikalne miejsca (Kuba, Kolumbia, Alaska). Oczywiście te miejsca to tylko tak rzucam, jest więcej przykładów na każde z powyższych.

Hints na wybór wycieczki: nie może być najtańsza, hotel i pokój też nie mogą być najtańsze, musisz być wybredna co do miejsca i dokładnie sprawdzić co jest w pobliżu i jakie wycieczki i atrakcje będą dostępne, jakiej jakości jedzenie będziesz dostawać, jaka pogoda w czasie kiedy tam jedziesz, jak daleko z lotniska do hotelu. I co tam Ci jeszcze przyjdzie do głowy.
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:51
            Tak, myślę o zorganizowanej wycieczce choćby ze względu na loty. Europa raczej nie, bo tu podróżuję często i samodzielnie.
    • heca007 Re: Podróż życia 10.05.25, 09:10
      Moja podróż życia z okazji okrągłych urodzin to był Tajwan wink Ale to trwało trochę dłużej i z przesiadką.
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:33
        A jaki program był tej podróży? Objazd zwiedzanie wypoczynek? Czy miałaś konkretne cele do zobaczenia?
        • heca007 Re: Podróż życia 10.05.25, 11:45
          Sami sobie planowaliśmy. Zwiedzanie po prostu. Wynajęliśmy samochód i jeździliśmy po okolicy. Oczywiście, że miałam wybrane cele wink Ale i tak głównym było wjechanie po prostu na Taipei 101 wink
      • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 11:07
        Tajwan na podróż życia to troszkę pomylone pomysł ale niech ci będzie

Choć na pewno znajomi szydza i cię obgadują
        • heca007 Re: Podróż życia 10.05.25, 11:46
          Mam to w dupie czy ze mnie szydzą i mnie obgadują tongue_out
    • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 09:25
      A może rejs na północ? Fiordy albo Spitsbergen? Widoki będą, nie za gorąco, jest o czym opowiadać i statek przemieszcza się za Ciebie.
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:27
        Nie za gorąco? W styczniu?
        • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 10:46
          A to podróż musi być dokładnie w dniu urodzin…? Poza tym w styczniu można też na Arktykę, też będzie statek i widoki.
          • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 10:47
            Dzizzzz, Antarktykę.
      • bezmiesny_jez Re: Podróż życia 10.05.25, 09:28
        Fiordy zimą na pewno będą czymś niezapomnianym.
        • mamalgosia Re: Podróż życia 10.05.25, 09:51
          Nic nie będzie widać, bo będzie noc polarna
          • bezmiesny_jez Re: Podróż życia 10.05.25, 12:38
            No co ty nie powiesz...
      • brenda_bee Re: Podróż życia 10.05.25, 10:31
        memphis90 napisała:

> A może rejs na północ? Fiordy albo Spitsbergen? Widoki będą, nie za gorąco, jes
        > t o czym opowiadać i statek przemieszcza się za Ciebie.
        >

Tak szczerze to byłaby moja podróż życia
        • agnes_gray Re: Podróż życia 10.05.25, 10:45
          Tutaj masz ofertę na podróż życia na północy 😀
          en.ponant.com/the-arctic-transarctic-the-quest-for-the-two-north-poles-cc050925-9
          • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 10:48
            Tańsze też są, moja ciotka była, a nie jest milionerką 🤷‍♀️
            • agnes_gray Re: Podróż życia 10.05.25, 11:03
              Tak, wiem, ale jak to kiedyś przypadkiem znalazłam to się troszkę zdziwiłam 😀😮

Ogólnie to mam mieszane odczucia w stosunku do rejsów, niestety są bardzo nieekologiczne 🥲
              • mamalgosia Re: Podróż życia 10.05.25, 11:57
                Bardzo szkodzą miejscowej turystyce zwiedzanych krajow.
    • ichi51e Re: Podróż życia 10.05.25, 09:26
      Do Brazylii to chyba dłużej niż 12h
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:29
        Tak, to jest minus
        • marta.graca Re: Podróż życia 10.05.25, 20:02
          A na Dominikanę nie?
          • chlodne_dlonie Re: Podróż życia 11.05.25, 14:25
            Na Dominikanę akurat tyle mniej więcej. Jak z BP to czarter bezpośrednio najczęściej, ale można i liniami 'klasycznymi' i wtedy z przesiadką po drodze na którymś z europejskich lotnisk. Ja akurat leciałam TAP'em z przesiadką kilkugodzinną w Lizbonie - tak chciałam, lotnisko jest blisko centrum i skomunikowane metrem i mogłam wyskoczyć na spacer z kawą i pasteis de nata wink A potem lot już do Punta Cana, około 8 h. Drugą opcją był lot przez Paryż.
            Ale sama Dominikana, pomimo, że hotel na wypasie i piękny ocean i plaże, to jednak trochę taka 'all inclusive-nuda' wink O nieporównywalnie bardziej zadowolona wróciłam ze Sri Lanki, gdzie wykupiłam tylko lot czarterem a na miejscu wszystko organizowałam sobie sama. Wspaniała przygoda - niesamowita przyroda, dużo b.ciekawych miejsc (aż zabrakło mi czasu na zobaczenie wszystkiego na co wstępnie miałam ochotę), świetne jedzenie - zwłaszcza ryby i owoce oraz bardzo przyjaźni Lankijczycy.
            To była moja 'wyprawa życia', przynajmniej jak dotąd smile
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Podróż życia 10.05.25, 09:26
      W Warszawy bez przesiadek zalecisz np do Japoniii czy Korei rejsowym Lotem, a czarterami do Tajlandii czy na Sri Lankę.
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:28
        No ale co tam konkretnie zobaczyć, całej Japonii nie zwiedzę nawet jeśli hasło Japonia brzmi ciekawie
        • pursuedbyabear Re: Podróż życia 10.05.25, 09:30
          Ale to ty chyba musisz wiedzieć, co chcesz zobaczyć?...
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:32
            Jakbym wiedziała co chcę zobaczyć to bym nie pytała o inspiracje
            • pursuedbyabear Re: Podróż życia 10.05.25, 09:40
              No to proszę bardzo. Kioto. Pokazy żurawi na wyspie Sentosa. Przypływy w St Malo. Kornwalia. Rejs po kanale St Martin. Świątynia Debod o zachodzie słońca.
            • primula.alpicola Re: Podróż życia 10.05.25, 09:43
              Jakbyś naprawdę marzyła o tej podróży i Japonii, to byś nie wyciągała nosa z blogów, albumów, Instagrama, itp, szukałabyś informacji i inspiracji.
              Naprawdę pragniesz tej Podróży Życia?
              • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:45
                Bez przesady. Jak gdzieś jadę to zdobywam informacje ale najpierw musi mnie coś zachęcić do tego kierunku. Podróż życia to przenośnia, można ująć w ""
                • primula.alpicola Re: Podróż życia 10.05.25, 09:50
                  No to brałabym wycieczkę gotowca, z biura, na Twoim miejscu. Taką idealną, należy Ci się na urodzinysmile
                  • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 11:10
                    Dokładnie to moim zdaniem najlepszy Pomys niech idzie do takiego biura stacjonarnego dla staruszków opowie o swoich preferencjach i tam jej znajdę coś odpowiedniego gdzie będzie prowadzona za rączkę

Za opiekują się nią wszystko podstawione pod nos no i coś tam zobaczę i wróci zadowolona

inaczej widzę nadciągającą Katastrofa
                • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 10:50
                  To sobie obejrzyj Jamesa Maya w Japonii na Amazon prime i będziesz wiedzieć co można zobaczyć .
            • kurt.wallander Re: Podróż życia 10.05.25, 11:13
              swiecaca napisała:

> Jakbym wiedziała co chcę zobaczyć to bym nie pytała o inspiracje

Ale to ma być podróż TWOJEGO życia, nie forumek. Tylko ty wiesz, o zobaczeniu czego marzysz. Marzysz o jakimś miejscu?
        • norra.a Re: Podróż życia 10.05.25, 13:17
          Jedź do Japonii, to jest podróż transformującą życie. Gdziekolwiek pojedziesz, czy miasto czy z prowincja, szalone miasta, przecudna natura, kultura, szacunek do przyrody, innego człowieka. Jedzenie! Estetyka, design w hotelach, ogrody... czystość wszędzie, organizacja, mieszanka nowoczesności i tradycji.
          • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 13:25
            O tak też polecam Japonię tym bardziej że w tym roku jest Expo w Osace oraz każdy jedzie bo yen bardzo nisko stoi po prostu jedyna okazja na prawdziwą podróż życia
            • norra.a Re: Podróż życia 10.05.25, 14:45
              Expo było dla mnie fajnym wydarzeniem, ale jestem sobie w stanie wyobrazić podróż życia bez wizyty w Expo.
              • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 14:53
                Nie słyszałam żeby w Japonii łapali turystów i ich pod groźbą kary wywlekli na Expo także luzik
                • mikams75 Re: Podróż życia 11.05.25, 21:50
                  ale za to takie expo bedzie mialo bardzo duzy wplyw na cene podrozy.
                  • norra.a Re: Podróż życia 12.05.25, 09:00
                    Bilety na expo nie są akurat drogie..
          • simply_z Re: Podróż życia 10.05.25, 13:27
            Trzesienia...
            • norra.a Re: Podróż życia 10.05.25, 14:46
              Życie generalnie nie jest bezpieczne.
        • hanusinamama Re: Podróż życia 10.05.25, 13:20
          Są wyjazdy 10 dniowe zorganizowane. Część odbywa się pociągiem
          • alfa36 Re: Podróż życia 10.05.25, 19:54
            Z jakiego biura?
            • marta.graca Re: Podróż życia 10.05.25, 20:03
              Itaka, Albatros.
    • bezmiesny_jez Re: Podróż życia 10.05.25, 09:27
      I mamy powiedzieć, gdzie Ci się spodoba, na co Cię stać, a także zgadnąć gdzie mieszkasz i jakie masz opccje bezpośrednich połączeń?
    • princesswhitewolf Re: Podróż życia 10.05.25, 09:28
      Rejs statkiem wycieczkowym. Masz tam pokoj, wyzywienie, atrakcje a noca plyniesz so nastepnego portu
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:28
        To odpada- choroba morska
        • ga-ti Re: Podróż życia 10.05.25, 09:47
          No ale na pewno byłaby to podróż niezapomniana 😄
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:50
            I przynajmniej bym nie przytyła 🤣
      • engine8t Re: Podróż życia 10.05.25, 20:48
        princesswhitewolf napisała:

> Rejs statkiem wycieczkowym. Masz tam pokoj, wyzywienie, atrakcje a noca plynies
        > z so nastepnego portu

A wiec caly wiecxor i noc jestes z masa ludzi a rano wszyscy sie laduja w autobusy i jada w te same miejsca i do tych samych centrow handlowych a wiec znow jestes z nimi.. LOL
        Nic bardziej nudnego i stosunkowo drogiego - chyba ze sie lubi duzo jesc i tylko jesc bo za drinki sie juz slono placi dodatkowo.
        • memphis90 Re: Podróż życia 10.05.25, 20:57
          Jakie noce z masą ludzi? Przeciez śpisz w kabinie, możesz nawet mieć „jedynkę”… Jakie autokary od rana? Rejs polega na tym, że się płynie, a nie jedzie autobusem. I do jakich znów centrów handlowych 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
          • engine8t Re: Podróż życia 10.05.25, 22:49
            memphis90 napisała:

> Jakie noce z masą ludzi? Przeciez śpisz w kabinie, możesz nawet mieć „jedynkę”…
            > Jakie autokary od rana? Rejs polega na tym, że się płynie, a nie jedzie autobu
            > sem. I do jakich znów centrów handlowych 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
            >

Widac jakie masz pojecie.
            Rejs polega na tym ze w nocy plyniesz a w dzien "zwiedzasz".
            Masz na statku 3 tys + ludzi i kabiny takie zeby w nich za duzo czasu nie spedzac... Bo co tam w sumie robic skoro kbunamalutk i nawet jak masz klajute z balkonem...na calym okrecie jak w Las Vegas - atrakcje i ludzie depczacy sobie po pietach i jedzacy w barach - bo wliczone w koszt.
            W nocy statek plynie a rano jest w porcie i wszyscy sie pakuja do autokrow i jada na wycieczki.
      • bmtm Re: Podróż życia 10.05.25, 21:19
        Może się rozbić albo zacząc przeciekać albo można się nabawić choroby morskiej lub napadu piratów.
        • engine8t Re: Podróż życia 10.05.25, 23:04
          bmtm napisał(a):

> Może się rozbić albo zacząc przeciekać albo można się nabawić choroby morskiej
          > lub napadu piratów.

Ba, Covidem sie mozna zarazic smile)
        • pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 14:18
          slyszalam ze podczas kazdego rejsu ginie jedna osoba co najmniej

albo samobojstwo albo wyrzucenie kogos niewygodnego za burte, nagle zaczyna brakowac kogos jak zaczynaja liczyc
          • engine8t Re: Podróż życia 12.05.25, 03:54
            pani.asma napisała:

> slyszalam ze podczas kazdego rejsu ginie jedna osoba co najmniej
            >
            > albo samobojstwo albo wyrzucenie kogos niewygodnego za burte, nagle zaczyna bra
            > kowac kogos jak zaczynaja liczyc
            >

Masz racje wiec aby byc bezpiecznym nalezy zaraz po wejsciu wyrzucic kogos za burte i statystyka po twoje stronie.
    • larix_decidua77 Re: Podróż życia 10.05.25, 09:37
      Zawsze możesz z okazji urodzin kupić bilety czy wycieczkę a polecieć we wrześniu. Cel to naprawdę zależy od upodobań. Ja bym wybrała Norwegię lub Szwajcarię.
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:46
        Można, ale to nie to samo co świętować urodziny na wyjeździe.
        Z bliższych lokalizacji mam kilka małych marzeń, ale one są do realizacji w późniejszym terminie
        • ichi51e Re: Podróż życia 11.05.25, 12:10
          To mi przypomniało że jak się z Japonii poleci na Hawaje w dniu urodzin to trwają 2 dni
          • engine8t Re: Podróż życia 12.05.25, 04:01
            ichi51e napisała:

> To mi przypomniało że jak się z Japonii poleci na Hawaje w dniu urodzin to trwa
            > ją 2 dni
            >

Tzn jak wylecisz z Tokyo np o 20:00 to w Honolulu bedziesz o 8:00 rano tego samego dnia.
    • agnes_gray Re: Podróż życia 10.05.25, 09:46
      To zależy jaką naturę lubisz, północną czy południową 🙂
      Ja bym pojechała do Norwegii, na Islandię (bardzo polecam), a najchętniej na Alaskę. Ale te miejsca to oczywiście absolutnie nie zimą 🥶

Myślę, że Twoje warunki dobrze spełnia Madera - stosunkowo blisko, wyspa nieduża, można dużo zobaczyć w czasie jednodniowych wypadów i naturą bardzo ładna 🥰
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 09:47
        Nieźle trafiłaś bo poprzedni urodziny właśnie tam świętowałam 😃
        Zimna Nie znoszę najbardziej na świecie
        • agnes_gray Re: Podróż życia 10.05.25, 10:05
          To szkoda, że nie lubisz zimna, bo naprawdę polecałabym Ci Islandię. Ale tam nawet w lecie są miejsca, gdzie jest 11-13 stopni.
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 13:15
            Islandię odwiedzę na pewno ale w lecie
    • ga-ti Re: Podróż życia 10.05.25, 09:57
      Zależy, co Cię kręci. Ja to bym chciała na własne oczy zobaczyć Wielki Kanion, kaktusy i pojechać drogą bez końca (tylko zapas paliwa muszę mieć, żeby się na małej zapomnianej stacji benzynowej nie zatrzymywać 😆 ). Klimaty westernowe 😉
      Ty bardziej lasy tropikalne, jak piszesz o Brazylii.
      • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 11:09
        Nie wychodź z tą Brazylią bo tam jest bardzo niebezpieczne jak ona pierwszy raz w życiu gdzieś pojedzie to przecież nie wróci żywa taka niedoświadczona
        • simply_z Re: Podróż życia 10.05.25, 11:39
          Nie pierdol,
      • b.bujak Re: Podróż życia 10.05.25, 12:23
        ga-ti napisała:

> Zależy, co Cię kręci. Ja to bym chciała na własne oczy zobaczyć Wielki Kanion,
        > kaktusy i pojechać drogą bez końca (tylko zapas paliwa muszę mieć, żeby się na
        > małej zapomnianej stacji benzynowej nie zatrzymywać 😆 ). Klimaty westernowe 😉
        > Ty bardziej lasy tropikalne, jak piszesz o Brazylii.

tez miałam pisać o Wielkim Kanionie!
        gdyby kiedyś doszło do podróży, która zasłuży na miano podróży mojego życia to Kanion będzie jej głównym celem;
        no i jakbym juz poleciała na tamten kontynent to Niagare bym chciała zobaczyc i parki narodowe w Kanadzie
        • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 13:16
          Byłam w Kanadzie i widziałam Niagarę
          • marta.graca Re: Podróż życia 10.05.25, 20:05
            Jak podobają Ci sie wodospady, to moze Iguazu?
            • andace Re: Podróż życia 11.05.25, 14:54
              W styczniu może padać, ale można połączyć wodospady z Buenos Aires i Pousadas czyli regionem gdzie są ruiny misji jezuickich.
              A jak Argentyna to może też być Mendoza na wino i steki (np niesamowita winnica Salentein, można u nich nocować) i prowincja Salta dla górskich krajobrazów.

Przeloty międzykrajowe są wygodne, z Buenos Aires do Pousady jechałam nocnym sypialnym autobusem, to była przygoda.
    • volta2 Re: Podróż życia 10.05.25, 10:17
      jeśli raczej przyroda a nie wytwory człowieka to leciałabym na wschód, typu sri lanka, bali, tajlandia i nie żałowała sobie wycieczek w głąb lądu (w taj raczej rejsików na te wysepki co są wszędzie), ostatnio filipiny robią się modne...

jeśli nie masz za wiele wolnego, to bierz itakę z ofertą all i się nie przejmuj, że przygodę organizuje ci ktoś inny.
      kiedyś leciałam z ludźmi co wracali z rejsu po nilu 7 dni, byli zachwyceni, i też im biuro podrózy robiło, chyba rainbow. ale pewnie można też samemu z niewielką pomocą lokalnego biura...
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 13:21
        Właśnie zastanawiam się nad Bali lub Tajlandia
    • aga_sama Re: Podróż życia 10.05.25, 10:18
      Ja bym chciała południowe Stany, będzie ciepło. Albo Argentynę.
    • snakelilith Re: Podróż życia 10.05.25, 10:29
      Jeżeli nie za daleko, nie za zimno, bardziej natura, niż cywilizacja i nie aż tak oczywiste jak oblatane Kanary, to w styczniu istnieje tylko jedna destynacja - Cabo Verde, czyli Republika Zielonego Przylądka.
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 13:22
        Niezły pomysł, zobaczę
        Z kanarów byłam na Teneryfie i mi się nie podobało ale może inne wyspy są ładniejsze
        • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 13:24
          Podróż życia w miejsce W którym się już było wcześniej ludzie powstrzymajcie to szaleństwo bo ja umrę ze śmiechu
        • snakelilith Re: Podróż życia 10.05.25, 13:56
          swiecaca napisała:

> Z kanarów byłam na Teneryfie i mi się nie podobało

Pomocne byłoby gdybyś napisała gdzie ci się podobało. W styczniu nie jest łatwo o destynację oddaloną o nie więcej niż 12 godzin lotu, gdzie jest ciepło i ładnie. Kanary nie są idealne, bo bywa tam zimno, wietrznie i dla wielu nudnie. Wyspy Zielone Przylądka to dużo bardziej na południe. To Afryka, inne klimaty, ale z nieco europejskim wpływem.
          • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 14:48
            Np Sardynia, Wybrzeże Portugalii, Korsyka... Woda i góry generalnie ale jestem otwarta na nowe pomysły
            • snakelilith Re: Podróż życia 10.05.25, 21:53
              To Cabo Verde pasuje w te klimaty. Językim urzędowym jest tam portugalski. Wygląda trochę jak Korsyka i Sardynia. A w styczniu masz tam około 26 stopni, więc przyjemne temperatury przy pięknej kryształowej wodzie.
              • pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:36
                Nie zwódź jej Nike tego nie zna
                Lepiej nich jedzie na Seszele są instagramowe i synonimem bogactwa
              • swiecaca Re: Podróż życia 12.05.25, 14:29
                wygląda fajnie, tylko zimnawo - do plażowania potrzebuję 30+ wink
                • snakelilith Re: Podróż życia 12.05.25, 14:41
                  swiecaca napisała:

> wygląda fajnie, tylko zimnawo - do plażowania potrzebuję 30+ wink

W styczniu możesz się tam spodziewać 26 stopni i temperaturę wody w okolicach 24 stopni. To jest bardzo ciepło. To jest geograficznie przecież Afryka, na wysokości Senegalu.. Najlepszy czas na podróż tam to październik- lipiec, więc właśnie w czasie naszej jesieni/zimy/wiosny.
                  Jak chcesz nieznośnych upałów, to nie będziesz tego miała o tej porze roku tak blisko Europy. Polecane zwykle także na tą porę doku, czyli styczeń-marzec Malediwy mają temperatury w okolicach 30 stopni (wcale nie wyżej) i temperaturę wody 27-29 stopni. Ja bym więc wybrała Malediwy, ale ty jesteś z frakcji "umyj mnie, tylko mnie nie zmocz", a ta jest trudna do usatysfakcjonowania.
    • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 11:06
      Dominikana na podróż życia Hahahaha Hahahaha Hahahaha zrobiłaś mi dzień
    • vivi86 Re: Podróż życia 10.05.25, 11:12
      Doczłapiesz piechotą lub wpław? Bo wiesz, poza mną to tutaj sami ratownicy planetki i za samo pisanie takich rzeczy czeka cię lincz 😀
    • eva_evka Re: Podróż życia 10.05.25, 11:43
      Dla mnie podróżą życia byłoby 3 tygodnie po Stanach Zjednoczonych..
    • smoczy_plomien Re: Podróż życia 10.05.25, 11:53
      Z podróży niemożliwych to marzyło mi się kiedyś zwiedzić Rosję. Sankt Petersburg, Moskwę, kolej transsyberyjską, Bajkał, może jakieś polskie osady na Syberii. No ale to razie pozostanie w sferze marzeń.

Jeśli chcesz pięknych krajobrazów, to polecam Nową Zelandię. Tam kręcili Władcę Pierścieni. Tylko niestety lot >12h.
      • ga-ti Re: Podróż życia 10.05.25, 14:27
        Tak, też mi się kiedyś w daleką Rosję marzyło, koleją, ech.
        • pani.asma Re: Podróż życia 10.05.25, 14:53
          To jest akurat mega nudne powiem wam kochaniusirnkie widok jak byście jechały pociągiem z Warszawy do Piaseczna tylko przez kilka dni

Życie można przeżyć bez tego ale nie bez odwiedzenia Afryki i Australii
          • eva_evka Re: Podróż życia 10.05.25, 22:04
            Do Piaseczna ruszyła teraz wąskotorówka!
            • pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:35
              Ale widoki za oknem inne ?
    • berdebul Re: Podróż życia 10.05.25, 12:33
      Islandia? Krajobrazy niesamowite, zorza, gorące źródła, lot krótki.
      • simply_z Re: Podróż życia 10.05.25, 12:46
        Ale ona nie lubi zimna...inna sprawa, ze Brazylia to nie najlepszy moment na odwiedzenie w styczniu, ze wzgledu na karnawal i ceny.
        • ritual2019 Re: Podróż życia 10.05.25, 12:50
          Nie wiemy jednak jaki ma budget, a katnawal to fajnie zobaczyc.
          • simply_z Re: Podróż życia 10.05.25, 13:12
            Fajnie, ale kobita nawet nie wie gdzie chce jechac.
            • homohominilupus Re: Podróż życia 11.05.25, 11:13
              simply_z napisała:

> Fajnie, ale kobita nawet nie wie gdzie chce jechac.
              >

No.
              Wyjątkowo irytujacy wątek.
        • 71tosia Re: Podróż życia 10.05.25, 15:02
          Brazylia to ogromne odległości a przemieszczanie nie jest bardzo proste. Np z Rio do Amazonii (Manaus) to 4 godzin lotu.
    • ritual2019 Re: Podróż życia 10.05.25, 12:49
      Podroz czy wakacje? Podroz to dla mnie przemieszczanie sie czyli np kilka krajow albo jakis bardziej rozlegly. Natomiast wakacje to jestem w jednym miejscu i robie excursions. Jest mnostwo interesujacych miejsc, poza Europe jednak trzeba liczyc sie z dluzszym lotem. Jesli ma byc do 12h i bez przesiadek to najlepiej sprawdzic dostepne z lotniska ktore cie interesuje.
    • krypteia Re: Podróż życia 10.05.25, 13:59
      Japonia
      • volta2 Re: Podróż życia 10.05.25, 20:48
        oj nieee
    • ga-ti Re: Podróż życia 10.05.25, 14:26
      Jak na małą skłonność do podróży to trochę się w życiu umęczyłaś 😉
      • swiecaca Re: Podróż życia 10.05.25, 14:49
        Bo ja lubię poznawać nowe miejsca, męczy mnie tylko przemieszczanie się
    • 71tosia Re: Podróż życia 10.05.25, 14:57
      Stany - podróż przez niezwykle parki narodowe środkowych stanów plus Montana. Jako niezwykle miejsce polecam Polinezję Francuska, Hawaje i Nowa Zelandię ale podróże zdecydowanie dłuższe.
    • pepsi.only Re: Podróż życia 10.05.25, 20:00
      Miałam kiedyś wielkie marzenie, polecieć na 40tkę do Japonii. I nie na wiosnę, i wiśnie kwitnące, przeciwnie- planowałam na jesień i przebarwiające się klony i wiśnie.
      Ale wtedy jakoś tak nie naciskałam, a potem pandemia, a potem zmieniły mi się priorytety, i było-minęło. Dziś wcale nie marzę o takiej podróży, właściwie to o żadnej dalekiej wyprawie nie marzę. big_grin
      Sorki, nie pomogłam.
    • bi_scotti Re: Podróż życia 10.05.25, 20:05
      swiecaca napisała:

> I najlepiej jakby podróż nie trwała więcej
      > niż 12 godzin bo strasznie mnie męczy. I bez przesiadek.

Sorry, nie wiem jak to dziala z PL ale moze Sri Lanka? Bralam udzial w super cool organized tour dookola wyspy (plus cooking classes, Stary Bi_scott tak lubi) - przyznam, ze dla samego ogrodu botanicznego w Kandy moglabym wrocic anytime smile Przyroda, great food, plaze, tzw. folklore/culture etc. No i pogoda jak najbardziej OK. Just an idea smile Dokadkolwiek w koncu nie pojedziesz - enjoy! Cheers.
      • pani.asma Re: Podróż życia 11.05.25, 10:39
        Oh a ja myślałam że na Sri lance jest niestabilna sytuacja polityczna i nie jeździ się tam

Autorka nic nie pisała że chce skończyć w miejscowym więzieniu albo zginąć w zamieszkach ale kto co lubi
        • 71tosia Re: Podróż życia 12.05.25, 14:04
          Akurat Sri Lanka jest bezpiecznym krajem dla turystów. Jedyne co naprawdę grozi turyście to utrata portfela czy telefonu, jak w wielu biedniejszych krajach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka