Dodaj do ulubionych

Za 4 lata - matura

23.05.25, 14:14
Rozszerzenie będzie musiało być zdane na min 30%.
JA Ma się wczoraj o tym dowiedziałam więc uprzejmie donoszę, może ktoś nie wie. .
4 l lub 3 nie pamiętam...ale moje dziecko obejmie więc 4 na pewno.
Obserwuj wątek
    • abria Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 14:24
      oby juz za 4 lata matura tylko dla tych, ktorzy zaplaca

wprowadzmy mlodym ludziom platna szkole zgodnie z ich wlasnymi postulatami i postulatami Mencena
      (no dobra, do 8 klasy włącznie niech bedzie bezplatna)
      • yenna_m Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 14:31
        75 procent mlodziezy licealnej nie ma czynnego prawa wyborczego.
        • abria Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 14:42
          Ale ci w 4 klasie maja i wola mencena
    • makurokurosek Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:12
      Jak dla mnie jest to zmiana na plus. 30% w przeliczeniu na oceny to jest to minimalny próg oceny dopuszczającej.
      • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:28
        Nigdzie nie znalazłam źródła. Moim zdaniem nie ma sensu próg na rozszerzeniach. One różnicują kandydatów na studia. Ten co ma 80% ma większe szanse na dobre studia niż osoba z 15%
        Bardziej dziwne wydaje mi się postulowanie, żeby osoby z opiniami i orzeczeniami przyjmować na studia bez matury.
        • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:34
          Byky takie postulaty?
          O tych 30% usłyszałam wczoraj od dyrektorki jednego z lo
          • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:38
            Dzisiaj czytałam o złożonej petycji przez jakieś środowiska.
            To nic nie znaczy, ale w tym kierunku to idzie: studia prawem człowieka.
            30% podstawy to mało ale jakby podnieśli do 50%, to byłby płacz.
            Rozszerzenia to insza inszość.
            Może być jeszcze opcja, że matury będą zniesione ale chyba to marzenia niektórych środowisk.
        • makurokurosek Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:35
          "Ten co ma 80% ma większe szanse na dobre studia niż osoba z 15%"

Ten co ma 15% nadal może iść na studia, tylko na kierunki nieoblegane np farmacja, ratownictwo, większość kierunków na uniwerku, szanse na skończenie ma co prawda nikłe ale kosztów nie ponosi wszak studiuje za kasę podatników.

"Bardziej dziwne wydaje mi się postulowanie, żeby osoby z opiniami i orzeczeniami przyjmować na studia bez matury."

Taki postulat to już dla mnie w ogóle dno dna.
          • memphis90 Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 20:09
            Farmacja jest teraz nieobleganym kierunkiem…? 🤔
            • makurokurosek Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 20:43
              Farmacja jest teraz kierunkiem na który przyjmują wszystkich, a i często do zapełnienia miejsc potrzebny jest drugi nabór.

W sumie trudno się dziwić, kierunek trudny, a praca w aptece do satysfakcjonujących nie należy, dodatkowo pracując w aptece wykorzysta się tylko niewielki procent wiedzy.
              Natomiast jeżeli ktoś myśli o pracy przy produkcji farmaceutyków, to raczej wybierze kierunek inżynieria farmaceutyczna, który ma o wiele ciekawszy program nauczana i daje większe perspektywy.
      • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:30
        Tak najlepiej dokręcić śrubę.
        Będąc po biol- chem w lo i studiach biologiczno- chemicznych widzę jaki materiał jest przerabiany i jakie są wymogi dziś i 20l temu a budową komórki i cała botanika,zoologia nie zaliczyła jakiegoś spektakularnego rozwoju.
        To czego dzieci uczą się w kl8 kiedyś było w programie lo i analogicznie ze szkołą średnią...zajrzałam z ciekawości na maturę rozszerzona z biologii i oprócz ekologii nie napisałabym wiele bez przygotowania.
        Kosmos jak szeroki jest zakres materiału. Na studiach był mniejszy! Ktoś upadł mocno na łeb żeby tak obciążać dzieciaki.
        To TYLKO matura.
        • makurokurosek Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:40
          "To czego dzieci uczą się w kl8 kiedyś było w programie lo "

Nie wiem jakie ty LO kończyłaś, że miałaś tak tragicznie niski poziom.
          Materiał zarówno z biologii jak i chemii nie uległ zmianie ani w programie szkoły podstawowej ani średniej tak więc nie przeginaj.
          "Kosmos jak szeroki jest zakres materiału. Na studiach był mniejszy! Ktoś upadł mocno na łeb żeby tak obciążać dzieciaki."

Nie wiem co studiowałaś i na jakiej uczelni, że poziom był równy dna, ja studiowałam na polibudzie, dla mnie osoby po technikum chemicznym pierwsze trzy lata to niemal w całości była powtórka z rozrywki, dla osób po LO był to niemal w 100% nowy materiał, ale ja miała w technikum przez 5 lat 9 czy 10h/ tygodniowo przedmiotów chemicznych, podczas gdy w LO nawet na biol-chemie było to maks 3h i to przez trzy lata.
          • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 18:29
            No nie, w żadnym lo nie masz 19h tyg chemii smile nie wiem co to za technikum ale ok skoro tak miałaś to niech Ci będzie nie będę się spieraćsmile
            • makurokurosek Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 19:12
              Brak umiejętności odczytywania liczb dodatkowo utwierdzają mnie w przekonaniu, że kończyłaś jakąś prywatną szkołę humoru.
              Nie 19h/tygodniowo , a 9-10h/tygodniowo.
              Technikum chemiczne oprócz przedmiotów ogólnym ma również przedmioty zawodowe , tak więc w każdej klasie jest 5h zajęć laboratoryjnych, do tego dochodzą standardowe godziny chemii + kolejne przedmioty zawodowe np technologia chemiczna czy inżyniera chemiczna.

• wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 21:53
                Tak 10 nie 19...wink już tkumacze zero jest koło 9 smile nie każdy konczy technikum chemiczne . Jednak większość lo.
    • cranberries1983 Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:21
      że za mało?
      • steel.tape Re: Za 4 lata - matura 24.05.25, 08:15
        Powinno być 60%
    • ga-ti Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:25
      Sprawdziany zaliczają od 50%, a czasem i więcej (w lo dziecka mego języki od 65%), więc to 30% brzmi dziwnie. Ale teraz wystarczy tylko podejść (tak?) to dopiero dziwaczne.
      • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:31
        Z obowiązkowych przedmiotów (pół, mat, jęz) 30%, z dodatkowych nie ma progu, to tylko informacja - czasem ważna przy rekrutacji na studia, czasem bezwartościowa. Nie ma potrzeby wprowadzania progów.
      • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:32
        Bo za nawet kilka % z rozszerzenia są dodatkowe punkty w rekrutacji na studia.
        Zdawałam maturę w 98r i za głowę się łapie jaki jest przeskok jeśli chodzi o poziom trudności. Piszę o rozszerzeniach.
    • slonko1335 Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 15:54
      Raczej wszyscy wiedzą i chyba to co jest teraz to wyjątek a te 30% to norma?
    • angazetka Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 16:38
      I dobrze.
    • mocca25 Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 17:16
      Chyba celujesz w niewłaściwych odbiorców z tym tematem

#znowuwzyciuminiewyszlo
    • lajtova Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 17:28
      O wątek zasłona dymna.
      Ruskie dziadostwo co jakiś czas takie wrzuca by się uwiarygodnić.
      • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 17:44
        Wrzuca cokolwiek licząc, czasem słusznie, czasem niesłusznie, że będzie jatka. Dziel i rządź.
        • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 18:31
          Ojp
          • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 18:48
            Sorki, pomyliłam wątki, sądziłam, że jestem w sasiednim. Tutaj to od czapy.
            • stara_pingwinica Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 18:50
              Tzn. Wątku Wyprawy.
      • wrota.do.lasu Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 18:30
        Tobie to już całkiem odbiło.
        Jeśli ktoś się nie zgadza z twoimi poglądami to jest trolem i ruska onucy?
        Dla mnie jesteś dnem i zafiksowaną na Rafałku babą
    • taki-sobie-nick Re: Za 4 lata - matura 23.05.25, 21:30
      Co, już dorobiłaś na wyjazd szczuciem przedwyborczym i znowu piszesz normalnie?
    • fogito Re: Za 4 lata - matura 24.05.25, 07:29
      Szkoda że 70%, bo te 30% to śmiech na sali.
      • fogito Re: Za 4 lata - matura 24.05.25, 07:29
        Ze nie….

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka