Dodaj do ulubionych

Wypełnienie z fluorem

27.05.25, 19:56
Czy takie wypełnienia dentystczne z uwalniajacym się fluorem są zdrowe/bezpieczne? Są powszechnie stosowane?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Wypełnienie z fluorem 27.05.25, 22:16
      To zależy. Jak masz za mało fluoru, to bezpieczne, ale jak masz za dużo, to szkodliwe.
      • summerland Re: Wypełnienie z fluorem 27.05.25, 22:29
        Nie wiem jak dużo mam. Dentystka tez o to nie pytała.
        • anajustina Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 08:06
          A po co zaproponowała takie coś?
          • summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:18
            Zrobila mi takie wypełnienie, powiedziala po fakcie.
    • 1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:02
      Glassjonomery uwalniaja fluor ale to są wypełnienia tymczasowe, ewentualnie w zębach mlecznych mogą być traktowane jako stałe, ponieważ mleczak wypadnie. Natomiast jeśli chodzi o wypelnienia stałe, kompozytowe to nie znam takich, które uwalniają fluor. Ale może takie są, tylko te których używamy w gabinecie, w którym pracuję, nie uwalniają fluoru.
      • 1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:04
        Teraz czytam że jest np kompozyt typu flow Gradia Direct, który uwalnia, ale my nie używamy
        • 1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:09
          Z ciekawości sprawdzę jeszcze ulotki kompozytów w moim gabinecie.
          Co do szkodliwości to wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, natomiast co roku PTS publikuje informacje, że nie ma jak dotąd, lepszego sposobu zapobiegania próchnicy jak fluor.
      • summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:33
        Też trochę poczytałam o tym i że właśnie jest stosowane u dzieci na mleczakach lub tymczasowo. U mnie było to ratowanie zęba mądrości, który był już kiedyś leczony -miał chyba parę plomb i do tego się ukruszyl. Dentystka proponowała jego usunięcie ale w końcu zgodzila się go uratować (na moją prosbe). Powiedziala że nie da gwarancji i być może trzeba będzie go usunąć za jakiś czas. Po wszystkim powiedziala o tej plombie z uwalniajacym sie fluorem, który zabezpiecza przed próchnicą. Powiedziala zebum się nie martwiła bo ten fluor działa tylko wgłąb zęba, nie w buzi.
        • anajustina Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 18:07
          I tego się trzymaj. Też mam jedną ósemkę, nieusuniętą na czas w młodości i jak znowu się popsuje, to będzie rwanie.
    • salatka_z_cynamonem Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 12:11
      fluor rozwala tarczycę, lepiej tego w buzi nie mieć
      • summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:35
        Moja tarczyca chyba wogole nie dziala-biore lek na niedoczynność.
        Ogólnie wiem, że fluor to w sumie trucizna unikam fluoryzacji czy płynów i past z fluorem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka