summerland 27.05.25, 19:56 Czy takie wypełnienia dentystczne z uwalniajacym się fluorem są zdrowe/bezpieczne? Są powszechnie stosowane? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamtrzykotyidwato5 Re: Wypełnienie z fluorem 27.05.25, 22:16 To zależy. Jak masz za mało fluoru, to bezpieczne, ale jak masz za dużo, to szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Wypełnienie z fluorem 27.05.25, 22:29 Nie wiem jak dużo mam. Dentystka tez o to nie pytała. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 08:06 A po co zaproponowała takie coś? Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:18 Zrobila mi takie wypełnienie, powiedziala po fakcie. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:02 Glassjonomery uwalniaja fluor ale to są wypełnienia tymczasowe, ewentualnie w zębach mlecznych mogą być traktowane jako stałe, ponieważ mleczak wypadnie. Natomiast jeśli chodzi o wypelnienia stałe, kompozytowe to nie znam takich, które uwalniają fluor. Ale może takie są, tylko te których używamy w gabinecie, w którym pracuję, nie uwalniają fluoru. Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:04 Teraz czytam że jest np kompozyt typu flow Gradia Direct, który uwalnia, ale my nie używamy Odpowiedz Link Zgłoś
1papryczkachili Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 10:09 Z ciekawości sprawdzę jeszcze ulotki kompozytów w moim gabinecie. Co do szkodliwości to wszystko w nadmiarze jest szkodliwe, natomiast co roku PTS publikuje informacje, że nie ma jak dotąd, lepszego sposobu zapobiegania próchnicy jak fluor. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:33 Też trochę poczytałam o tym i że właśnie jest stosowane u dzieci na mleczakach lub tymczasowo. U mnie było to ratowanie zęba mądrości, który był już kiedyś leczony -miał chyba parę plomb i do tego się ukruszyl. Dentystka proponowała jego usunięcie ale w końcu zgodzila się go uratować (na moją prosbe). Powiedziala że nie da gwarancji i być może trzeba będzie go usunąć za jakiś czas. Po wszystkim powiedziala o tej plombie z uwalniajacym sie fluorem, który zabezpiecza przed próchnicą. Powiedziala zebum się nie martwiła bo ten fluor działa tylko wgłąb zęba, nie w buzi. Odpowiedz Link Zgłoś
anajustina Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 18:07 I tego się trzymaj. Też mam jedną ósemkę, nieusuniętą na czas w młodości i jak znowu się popsuje, to będzie rwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
salatka_z_cynamonem Re: Wypełnienie z fluorem 28.05.25, 12:11 fluor rozwala tarczycę, lepiej tego w buzi nie mieć Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Wypełnienie z fluorem 29.05.25, 17:35 Moja tarczyca chyba wogole nie dziala-biore lek na niedoczynność. Ogólnie wiem, że fluor to w sumie trucizna unikam fluoryzacji czy płynów i past z fluorem. Odpowiedz Link Zgłoś