Dodaj do ulubionych

Lody - ceny🙈

28.05.25, 12:47
Już cena 7,50 za kulkę czy gałkę wydaje mi się wysoka, szczególnie że ta kulka w lodziarni obok mnie jakaś niewielkasad
Ale wczoraj widziałam za 9zł i to już jest dla mnie przegięcie. Za 17 złotych można kupić kilogram truskawek, gdzie nakład pracy jest moim zdaniem większy.

Ile płacicie za lody u Was? Też szaleństwo z cenami?

Ps. w jednej z lodziarni dziewczyny mają oko do porcji - ważą ale nigdy nie dokładają i nie odejmują z porcji 🤔
Obserwuj wątek
    • danaide2.0 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 12:52
      Ok. 9-10 zł za ok. 90-100 gram.

Nie wiem ile waży twoja kulka, ale jak 40-50 gr to podziękuję.

Uwaga: u Lenkiewicza w Toruniu narysowane 3 kulki, ale dają dwie i pół. W sumie byłoby ok, gdyby to było jasne, wolę jednak podanie wagi i wagę kontrolną. Jakoś tak człowiek mniej rżnięty się czuje.
      • mamalgosia Re: Lody - ceny🙈 01.06.25, 01:08
        40-50 groszy?
    • aagnes Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 12:53
      Ostatnio kupowlam lody na kulki jak corka byla malutka w wózku , kosztowały 2 albo max 2,5 zł za kulkę.
      w ubiiegłym roku jak zobaczylam nad morzem porcje za 9 zł to myslalam, ze cos mam z głową albo oczami.
      chetnie wyslucham wytlumaczenia takiego zjawiska, co jest az tak kosztowne.
      • bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 12:58
        >Ostatnio kupowlam lody na kulki jak corka byla malutka w wózku , kosztowały 2 albo max 2,5 zł za kulkę.

Kiedy to było? W 2015?

>chetnie wyslucham wytlumaczenia takiego zjawiska, co jest az tak kosztowne.

Koszty mleka, śmietany, jaj, owoców, czekolady. Koszty pracy (pensja minimalna od tego czasu wzrosła), koszty prądu (to już w ogóle), koszty najmu nieruchomości.
        • little_fish Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:32
          Oraz wielkość "kulek"
        • memphis90 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:35
          Przecież to wszystko w proszku idzie… W necie się kupuje wory „lodów rzemieślniczych” w 373837 smakach…
          • alpepe Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:47
            A proszek to z czego jest?
            • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:58
              Skład przykładowego: cukier, błonnik roślinny, mleko w proszku odtłuszczone, dekstroza, białka mleka, naturalny stabilizator: guma tara (mączka z ziaren Ceasalpinia Spinosa), białko roślinne, sól. Dodaje się mleko i smietankę.
              • alpepe Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:31
                No i? To nie kosztuje? To za darmo jest produkowane?
                Ja nie jem lodów wcale, ostatnie, które mi smakowały, to były sernikowe z rodzynkami z hortexu, ale uważam, że ma się co czarować koszty produkcji, koszty energii, wszystko podrożało.
          • bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:38
            >Przecież to wszystko w proszku idzie…

Mówię o konkretnych dobrych lodach, ze zwykłej tradycyjnej lodziarni, nie o żadnych "rzemieślniczych" hipsterskich miejscówkach. Mają ok. 8 smaków typu śmietanka, czekolada, truskawka, banan. I wybacz, ale potrafię rozpoznać czy w lodach są owoce czy proszek, zwłaszcza, że to po prostu widać.

• memphis90 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 16:21
              Kupuje się gotowe pasty.
          • piataziuta Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 13:29
            > Przecież to wszystko w proszku idzie… W necie się kupuje wory „lodów rzemieślni
            > czych” w 373837 smakach…

🤦🤦🤦

Narracja ta sama, co przy chińskich gaciach "to wszystko to samo guano, więc nie będę przepłacać, kupię najtańsze".

No więc, NIE - nie wszystkie lody są z proszku.

• bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 12:54
      W mojej ulubionej jest 8 zł, ale porcje bardzo duże, lody pyszne, nakładają na maksa. A jak poprosisz o pomieszanie 2 smaków w 1 gałce, to właściwie dostajesz dwie. Nie widzę problemu, nie jem lodów codziennie.

>Za 17 złotych można kupić kilogram truskawek, gdzie nakład pracy jest moim zdaniem większy.

No to kupuj truskawki.

PS. Jeśli lody są uczciwe, na mleku, śmietance, jajkach, z truskawkami a nie aromatem, to nie tylko o nakład pracy chodzi, ale i o koszt składników. O kosztach prądu nie wspomnę.
      • memphis90 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:35
        >PS. Jeśli lody są uczciwe, na mleku, śmietance, >jajkach, z truskawkami a nie aromatem,
        No przecież nie są…
        • bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:38
          Okej, wiesz lepiej, jakie lody jadam. To podaj jeszcze adres lodziarni.
          • memphis90 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 16:24
            Piszesz, że cena 8zl za 60g lodów jest ok, bo „śmietana, mleko, jajka, owoce”. W większości lodziarni cena wynosi 8zl i więcej. Zdecydowana większość robi lody z gotowych substratów. Ergo- w większości nie płacisz za „mleko, śmietanę, jajka, owoce”. Płacisz za proszek. Nb jajka są tylko i wyłącznie w proszku, nie wolno stosować surowych.
    • rb_111222333 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 12:59
      Już w zeszłym sezonie się przeraziłam. Za jedno wyjście na lody dla 4 osobowej rodziny wychodzi 50 zł. Robi się z tego towar luksusowy
    • krwawy.lolo Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:14
      A propos lodów, robią jeszcze(zwowu) kalipsiaki? Na fali nostalgii za peerelem robili kiedyś wino marki wino. Lody byłyby sensowniejszą alternatywą.
      • krwawy.lolo Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 16:35
        Musiałem sam poszukać. Nie miałem pojęcia, że to lody z Gdańska. Ostatnie, znalezione przeze mnie informacje o firmie pochodzą sprzed dwóch lat. A strona niby jest, ale raczej nieaktualna.
        • krwawy.lolo Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 16:36
          www.lodmor.com.pl/
    • alpepe Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:16
      Nie no, prąd jest za darmo, personel jest za darmo, lokal to wręcz za dopłatą dają, nic, tylko samemu zacząć sprzedawać lody za 5 złotych, skoro to takie kokosy.
      • homohominilupus Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:12
        Lubię to.
    • mocca25 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:17
      U mnie podobnie ale kulki są dwa razy większe niż kiedys
    • feniks_z_popiolu Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:20
      Rzadko kupuję lody na kulki ale ostatnio zdziwiło mnie nieco jak w nowootwartej , niewielkiej lodziarni policzono mi dodatkowo 1,00 zł za waflowy rożek. Kubeczek plastikowy 1.50 zł

Też się z tym spotykacie?

Kulka 8,00 zł ale przyznać należy solidnej wielkości
      • bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:26
        Czasem te słodkie rożki są za dopłatą, a w cenie zwykłe, waflowe.
        • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:44
          Przecież te waflowe też są słodkie.
          • bezmiesny_jez Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:40
            Nie są, są raczej bezsmakowe. A na pewno nie smakują tak jak te twarde, zwane też zapewne bez powodu cukrowymi.
      • panna_lila Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:43
        Z ceną za rożki się nie spotkałam, ale z opłatą za kubeczek bardzo często
    • slonko1335 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:26
      Porcja miedzy 8 a 10 zł, jest większa niż stare gałki/kulki.
    • jkl13 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:30
      U mnie 7,50 zł za.porcję 60 gramów.
      Nad morzem (Mielno, Sarbinowo) 10 zł za porcję.
    • natalyaxx Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:38
      12 za gałkę, warto bo pyszne smile
    • imponderabilia20 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:41
      W centrum gałka 8-10 zł. Porcje mniejsze lub większe. Ale są przepyszne
    • mocca25 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:45
      P.s. mnie przeszkadza to, że kiedyś w tej samej cenie/wadze były dwie kulki i dwa smaki jak ktoś chciał. Teraz w takiej samej porcji jest jeden (chyba, że sprzedawca zgodzi się na zmieszanie porcji)
    • joaz Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:46
      Najlepsze lody w moim mieście za 12 zł gałka- ale to jest ogromna gałka ok. 130 gr
      • panna_lila Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:44
        Taką gałkę to ja rozumiem 👍
      • mamalgosia Re: Lody - ceny🙈 01.06.25, 01:09
        130 groszy??
    • dreg13 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 13:47
      Kiedyś gałki były o połowę mniejsze.
      Wiem na 100 procent. Moja ulubiona lodziarnia, działająca od co najmniej 40 lat, musiała się dostosować. Podniosła ceny i zrobila większe gałki. Kiedyś potrafiłam spokojnie zjeść od nich trzy gałki. Teraz ledwo daję radę dwie, bo jest tego za dużo. I nie, że ja tak mam na starość, bo i moje dzieci narzekają. A zmiana nastąpiła dwa lata temu (inna cukiernia obok i po prostu już musieli).

I po prostu w tej chwili kupuje tylko na wynos. Mam pudełka, wafelki i nagle 4 gałki są na 4 osoby, po kilka smaków.
      • grey_delphinum Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:03
        Nie jadam lodów, ale wydaje mi się, ze moje dorosłe dzieci rzadko kiedy kupują lody na gałki (zdarza się na wakacjach). Zazwyczaj kupują lody w pudełkach (różne smaki i można dowolnie mieszac).
    • laurielle Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:03
      Pierwsze z brzegu:
      www.cukieteria.pl/mieszanki-do-lodow/10524-125-kg-fruttafrutta-kiwi-11513-babbi-kompletna-mieszanka-w-proszku-do-lodow-owocowych-kiwi-8012012115131.html

2500 ml wody + 1250 g proszku
      albo 2000 ml wody, 500 g owocow i 1250 g proszku

woda koszt zaniedbywalny, proszek z dostawą 122 zł. Razem 3,75 kg lodów za ok. 120 zł, koszt porcji 50 g = 1,60 zł. Maszyna do lodów na użytek domowy <400 zł, ale można obyć się bez niej, korzystając tradycyjnie z zamrażarki i miksera, co umożliwia wykonanie własnych lodów po cenie ok. 1,60 zł za kulkę.
      • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:29
        O mniam. Cukier z wodą i dodatkami za 120 zł smile
        • bene_gesserit Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 18:20
          A herbata na mieście? 12 zeta za łyżkę suszu i wrzątek, a w domu można to mieć z kilkanaście groszy!?!
          • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 18:26
            O kawie ze Starbaksa nawet nie wspominam smile
            • bene_gesserit Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 18:33
              Albo o możliwości hodowania lnu w ogródku i przetworzeniu go na materiał oraz użycia z niego odzienia, zamiast wydawać na jakie szmaty od Gucciego.

Kupowanie czegoś na mieście polega nie tylko na kupieniu jedzenia. Płaci się za przyjemność na wyciągnięcie ręki, możliwość pogadania z koleżanką w Lukullusie albo randkowania z chlorem u Włocha na Powiślu. Itd, liczy się nie tylko kaloria, ale doświadczenie.

Właśnie się naradzamy z chłopem, co zrobimy na dzień dziecka i jeszcze nie zdecydowaliśmy, czy to będą pierogi w Syrenie Irenie, czy Lukullus ma Powiślu właśnie.

A i pierogi, i lody mogłabym z chłopa pomocą zrobić za ułamek ich ceny w lokalu.
              • bene_gesserit Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 18:33
                *z chlorem = z chłopem smile
                • dreg13 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 22:16
                  Powiem ci, ze mnie mocno zastanowił ten wpis z chlorem 😂
                  Czy to jakieś wyzwanie? Czy teraz randka z chlorem to jakieś punkty doświadczenia?
                  • bene_gesserit Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 08:59
                    dreg13 napisała:

> Powiem ci, ze mnie mocno zastanowił ten wpis z chlorem 😂
                    > Czy to jakieś wyzwanie? Czy teraz randka z chlorem to jakieś punkty doświadczen
                    > ia?

Mam taką dziwną właściwość, że mogę się dogadać z każdym, byleby nie śmierdział. Gdzie znaleźć pachnącego chlora?
                • memphis90 Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 12:56
                  Już miałam zapytać co wy tam wciągacie w tej stolicy… 😱😱😱 Strach dziecko pociągiem puścić, bo oprócz porwania i wyłudzenia od dziecka fajek, to jeszcze je zachlorują…
              • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 18:36
                Ja nie mam najmniejszego problemu z płaceniem większych kwot za jedzenie czy napoje na mieście, byleby było smaczne i z dobrych składników smile
                • laurielle Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 21:29
                  marta.graca napisała:

> Ja nie mam najmniejszego problemu z płaceniem większych kwot za jedzenie czy na
                  > poje na mieście, byleby było smaczne i z dobrych składników smile
                  >

Wiadomo, rasowa ematka. Ale są tu też ematki mniej zamożne, dla których cena lodów przy wyjściu rodzinnym jest zaporowa, bo dzieciaki zażyczą sobie po 3 gałki, w dupie mając samą kawiarnię. I to do nich był adresowany mój komentarz.
                  • zerlinda Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 21:58
                    Lodów nie trzeba jeść codziennie. I nie trzeba od razu jeść trzech gałek.
                    • panna_lila Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 08:57
                      zerlinda napisała:

> Lodów nie trzeba jeść codziennie. I nie trzeba od razu jeść trzech gałek.

W sumie to w ogóle ich nie trzeba jeść 😉
                  • dreg13 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 22:17
                    Jak dzieciak sobie zażyczy trzy gałki, to moze nalezy sie przyjrzec jego diecie.
                    • laurielle Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 22:41
                      dreg13 napisała:

> Jak dzieciak sobie zażyczy trzy gałki, to moze nalezy sie przyjrzec jego diecie
                      > .

Wiadomo, dzieciatko ematki je rzemieślniczy jagielnik z jarmużem, a nie lody z syfnym składem. Ale niektóre młode potrafią zjeść 3 gałki, jak np. moje, bo takie ma np. 1,86 cm wzrostu (i nadal rośnie), waży 74 kg i ćwiczy zarówno aerobowo, jak i siłowo. Mnie akurat stać na dowolną liczbę gałek, ale jestem w stanie sobie wyobrazić, że dla kogoś 9 zł to budżet na obiad, a nie 1 gałkę lodów.
                      • krwawy.lolo Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 22:51
                        No dziewięć to trochę mało, ale już ponad trzydzieści to rozrzutność. Duża kebaba kosztuje w Gniewinie dwadzieścia parę peelenów.
                      • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 09:02
                        Dzieciątko, które mierzy 1,86 już chyba jest wystarczająco rozumne, żeby mu wyjaśnić, że lody w lodziarni są za drogie i kupimy w sklepie/zrobimy w domu?
                      • danaide2.0 Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 09:07
                        I do tych ćwiczeń akurat dieta lodowa się przydaje?
                        Szczerze wątpię.
                    • danaide2.0 Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 09:06
                      Oraz swojej. Oraz wychowaniu.

Chodzę na lody z dzieckiem, ale skuszę się raz na pański rok na jakiś wyjątkowy smak. Kiedyś choya, ostatnio różane. Spróbuję smaków dziecka i tyle mi wystarcza.

Same piszecie, że lody zrobiły się drogie i duże. Jakie trzy gałki? Tylko w wyjątkowych okolicznościach albo gdy kuchnia tak wydaje i mniejszych po prostu nie ma.
                  • marta.graca Re: Lody - ceny🙈 29.05.25, 09:03
                    Aha, i rodzic tak posłusznie musi kupować wszystko, co sobie dzieciak zażyczy? To tylko modlić się, by sobie nie zażyczył Porsche z salonu albo apartamentu na Złotej.
    • aankaa Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:08
      ok. 10 zł za porcję - ważona, 100 gr, w ramach jednej można poprosić o zmieszanie smaków
      • mamalgosia Re: Lody - ceny🙈 01.06.25, 01:12
        10 zł to nie jest 100 groszy
    • sandy_cheeks Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 14:46
      Kawiarnia z lodami najbliżej mojego domu ma gałki po 9pln, malutkie. Przy parku nieopodal są po 10pln, ale trochę większe. Generalnie drogo...
    • angazetka Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:09
      Najlepsze lody u mojej okolicy - 8/10 zł za gałkę (zależy od smaku), ale porcje duże i lody pyszne.
    • mamalgosia Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:11
      Kupuję litr za 9 zl w makro
    • zerlinda Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:23
      U mnie na wsi tam, gdzie lubię, 9 zł. A czasem są dubajskie, to wtedy 14. Pyszne, uwielbiam. W dzień matki jadłam tam ptysia francuskiego, 22 zł. Ceny lodów czy innych słodyczy może i da wysokie, ale przecież tego się nie je ciągle. Ja wolę zjeść gałkę za 14 zł niż kilogram w tej samej cenie.
      • zerlinda Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:24
        Kilogram innych, gorszych.
    • palacinka2020 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:44
      9zl. Ale ja nie lubię lodów.
    • claudel6 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:48
      w Warszawie 9 to już norma niestety
    • volta2 Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 15:56
      jakoś szczególnie nie dowierzam tym rzemieślniczym lodom, które na oko w 90 % rzemieślnicze są tylko z nazwy. za to cena, to tak, jest rzemieślnicza jak najbardziej.
      zwykle wybieramy magnum, lub milka śmietankowa, wiem co jem, płacę połowę ceny i spokój. wczoraj mnie kumpela wyciągnełą na rzemieślnicze i one w ogóle nie były lepsze niż te sklepowe z taśmy. były po prostu dobre. czy to wystarczy, by aż tak przepłacać? dla mniei to za mało
      • zerlinda Re: Lody - ceny🙈 28.05.25, 16:29
        O, magnum Vegę, są pyszne!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka