Dodaj do ulubionych

Magnetyczne etui na telefon

09.06.25, 15:59
W szkole mojego starszego dziecka wprowadzono nowe zasady dotyczące telefonów. Po wejściu do budynku uczniowie wkładają telefony do specjalnych etui, które są zamykane i przechowywane w plecakach. Etui można otworzyć dopiero po zakończeniu zajęć bo przy wyjściu aktywowane są urządzenia odblokowujące. Uczeń, który zostanie przyłapany na korzystaniu z telefonu w czasie lekcji musi go oddać. Szkoła wysyła wówczas do rodzica wiadomość z zaproszeniem na rozmowę i odbiór ale termin rozmowy jest dopiero tydzień później. Uczeń zostaje bez telefonu przez cały tydzień...

Pytanie: Czy w szkołach waszych dzieci są podobne rozwiązania? No i oczywiście co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 16:43
      Na potrzeby nieznających autorki - temat dotyczy UK, bo przecież to całkiem oczywiste, że nie pisze o Polsce.
      • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 19:32
        profes79 napisał:

> Na potrzeby nieznających autorki - temat dotyczy UK, bo przecież to całkiem ocz
        > ywiste, że nie pisze o Polsce.
        >

Dlaczego oczywiste? Tak, dotyczy UK. Ciekawa jestem jak jest w polskich szkołach.
        • profes79 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:17
          To był sarkazm. NIe każdy musi wiedzieć, że jak określona forumka o czymś pisze to ma na myśli UK/Kanadę/Austrię itd. czyli kraje o czasami kompletnie odmiennych rozwiązaniach i systemach prawnych.
          • marecky81 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:29
            Charakterystyczne też dla piszących z Warszawy, w której mieszka 5% ludności Polski.
            • profes79 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:30
              Tak zwane szyderczo "DC" czyli "default city" wink
    • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 19:34
      Uczeń, który zostanie przyłapany na korzystaniu z telefonu w czasie lekcji musi go oddać.

Złe napisałam : nie w trakcie lekcji tylko w ogóle będąc w szkole ( dotyczy również przerw między lekcjami).
    • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 19:45
      W pl tak nie jest, bo tam szkola nic nie moze, detentions po lekcjach tez nie itd to jest niezgodne z ustawa. W pl w szkole nauczyciel wpisuje uwage i obniza scene z zachownia i tyle, chyba ze tez juz nie bo niezgodne z ustawa. Poza tym dzieciatka ematek telefon musza miec caly czas bo ematki musza byc z nimi w kontakcie w kazdej chwili. Wszak rodzice nie moga skontaktowac sie ze szkola, tam nie ma telefonow, a nawet jesli ktos w sekretariacie odbierze to uczniowi nie przekaze bo przeciez od tego sa telefony kom.
      • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 19:48
        A i jeszcze, konfiskata telefonu czyli wlasnosci prywatnej w szkole jest niezgodna z ustawa a juz jej przetrzymanie przez tydzien to skandal i ematki by z policja ten telefon odbieraly a dyrektor szkoly wyladowalby w sadzie pozwany przez ematke. Podstawa prawna na wszystko sie znajdzie
        • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:07
          Jaja sobie robisz 😅
          • grey_delphinum Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:11
            Niestety, mie robi sobie jaj. Polska szkoła pod tym względem jest po prostu kuriozalna.

Ale jesli cos się stanie (cokolwiek, piszę ogólnie), to pierwsze pytanie brzmi : "gdzie byla szkoła?".

No w doopie była, bo nauczyciel nic nie może, a czarodziejskiej różdżki nie ma.
            • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:17
              To ciekawe... W UK PRZED przyjęciem do szkoły rodzic podpisuje regulamin. Jak się nie zgadza , może zabierać bąbelka do innej szkoły i tyle. W przypadku szkoły średniej regulamin podpisuje i uczeń i rodzic .. te lepsze szkoły z dużym obłożeniem się nie patyczkują bo wiedzą że jeśli wywala jednego niesfornego ucznia , to żaden problem, bo na jego miejsce mają wielu innych na liście oczekujących...
              • grey_delphinum Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:36
                W Polsce jest rejonizacja (szkoly podstawowe). Szkoła MUSI przyjąć ucznia z rejonu, choćby to byla najgorsza patologia.
                • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 22:52
                  grey_delphinum napisał(a):

> W Polsce jest rejonizacja (szkoly podstawowe). Szkoła MUSI przyjąć ucznia z rej
                  > onu, choćby to byla najgorsza patologia.

W UK też jest rejonizacja. Co nie przeszkodziło podstawówce wyrzucić ośmiolatka który przyniósł scyzoryk do szkoły. Tylko przyniósł pokazać kolegom. Nie groził, nie bawił się nim w niebezpieczny sposób, nikomu nie zrobił krzywdy ani nie miał złych zamiarów. Po prostu chciał pokazać kolegom . Nastąpiło natychmiastowe zawieszenie a następnie wydalenie że szkoly. Nie mam pojęcia do jakiej szkoły poszedł.
              • kk345 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:37
                To rzeczywiście ciekawe, że w różnych krajach jest różnie 🤦🏻‍♀️
              • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 07:11
                sueellen napisała:

> .. te lepsze szkoły z dużym obł
                > ożeniem się nie patyczkują bo wiedzą że jeśli wywala jednego niesfornego ucznia

Sueellen wszystkie publiczne szkoly dotycza takie same zasady i taki sam proces wywalania ze szkoly czyli dlugi i kosztowny (tak szkola ponosi koszta i to wcale niemale pozbycia sie ucznia). Proces jest dlugi, trzeba udokumntowac wszystkie etapy zanim nastapi permanent exclusion (inny proces w przypadku uczniow z ehcp). Nawet independent schools to dotyczy. Nie dotyczy private schools. Szkoly (nie prywatne) maja za to duzo wieksze mozliwosci egzekwowania regulaminow (detentions do 90min, isolations nawet do tygodnia, temporary exclusions, placement, konfiskowanie telefonow, nieuczestniczenie w wycieczkach itp). Natychmiastowe stale usuniecie ucznia ze szkoly nastepuje w szczegolnych przypadkach i nie jest to uzycie czy posiadanie telefonu w budynku szkolnym.
                • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 07:55
                  ritual2019 napisał(a):

Natychmiasto
                  > we stale usuniecie ucznia ze szkoly nastepuje w szczegolnych przypadkach i nie
                  > jest to uzycie czy posiadanie telefonu w budynku szkolnym.

Nigdzie nie napisalam że wyrzuca za telefon. W znanym mi przypadków wyrzucili za scyzoryk, a nie telefon.
                  • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 09:20
                    sueellen napisała:

> Nigdzie nie napisalam że wyrzuca za telefon. W znanym mi przypadków wyrzucili z
                    > a scyzoryk, a nie telefon.

Mielismy przypadek (secondary school) ucznia ktory przyniols scyzoryk do szkoly. Okazalo sie ze chcial koledze naprawic calculator. Ze szkoly go nie wyrzucono. W tobie znanym przypadku ba 100% nie chodzilo o tylko pokazanie. Na tomiast ty nie bedziesz znala powodow.
                    • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 10:10
                      ritual2019 napisał(a):

> . W tobie znanym przypadku ba 100% nie chodzilo o tylko pokazanie. Na tomiast t
                      > y nie bedziesz znala powodow.

Wiem tyle ile przekazało mi moje dziecko i matka chłopca. Szkoła wysłała też list informujący o incydencie. Nic mi nie wiadomo, aby komukolwiek groził..
                      • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 10:13
                        sueellen napisała:

>
                        > Wiem tyle ile przekazało mi moje dziecko i matka chłopca. Szkoła wysłała też li
                        > st informujący o incydencie. Nic mi nie wiadomo, aby komukolwiek groził..

Czyli wiesz tyle ile potrzebowalas, bo zadna szkola nie dzieli sie szczegolami w takich sprawach z rodzicami. Natomiast rodzic powie ci tyle ile chce i to co chce, niekoniecznie zgodne z faktami
      • ichi51e Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:21
        Akurat wczoraj ktoś sie pytał na grupie ursynowskiej które szkoły są “beztelefoniczne” wyszło że wszystkie.
    • ewka.n Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:13
      w wielu polskich szkołach uczniowie muszą odłożyć telefon do depozytu. Jednak dzieci i młodzież mają na to sposób. Po prostu przynoszą stare lub uszkodzone komórki, które oddają. A swoje własne urządzenia nadal mają przy sobie i z nich korzystają. Niestety polskie prawo nie zezwala nauczycielom na zabranie uczniom telefonów, więc nie bardzo mogą oni walczyć z tym zjawiskiem.

Związek Nauczycielstwa Polskiego w poście na Facebooku poinformował o szykujących się zmianach w kwestii używania komórek w szkołach. Szefowa resortu edukacji ma bowiem pewne plany w tej materii.
      "Zapowiedziała, że do ustawy oświatowej dodany zostanie przepis, który wprost pozwoli na wprowadzenie zakazu używania [telefonów - przyp. red.] na terenie szkoły i placówki".

www.edziecko.pl/rodzice/7,79361,32008796,komorki-w-szkolach-zostana-zakazane-do-ustawy-zostanie-dodany.html
    • z_lasu Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:20
      > Czy w szkołach waszych dzieci są podobne rozwiązania?

Nie, nie było w żadnej z trzech szkół. W jednej podstawówce był zakaz posiadania telefonu w szkole. Złamanie zakazu oznaczało konfiskatę i oddanie wyłącznie rodzicowi. Rodzic mógł odebrać, kiedy chciał, ale szkoła czynna 8-15, co dla większości rodziców oznaczało konieczność urwania się z roboty.

> No i oczywiście co o tym myślicie?

W podstawówce akceptowalne, w średniej szkole tego nie widzę. Tzn. jakby tak było, to człowiek musiałby się przyzwyczaić i jakoś z tym żyć, ale dla nas byłoby to istotne utrudnienie organizacyjne.
      • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 22:54
        z_lasu napisała:

> W podstawówce akceptowalne, w średniej szkole tego nie widzę. Tzn. jakby tak by
        > ło, to człowiek musiałby się przyzwyczaić i jakoś z tym żyć, ale dla nas byłoby
        > to istotne utrudnienie organizacyjne.

Dlaczego? Pisze właśnie o szkole średniej, w podstawówce dzieci muszą zostawiać telefony na recepcji.
    • login.na.raz Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 20:46
      Bardzo dobry pomysł.
    • bmtm Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 21:16
      ojprdl. Totlitaryzm level hard.
    • 3-mamuska Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 22:23
      Szkoła syna miała taki pomysł. Odbieranie i zatrzymywanie az rodzice odbiorą. Lata temu.
      Nauczyciel zabral mu telefon, gdy syn szedł juz do wyjscia, po skończonych lekcjach, a było wiadomo ze juz skończył bo cała szkoła kończy o tej samej porze, , gdy zadzwoniono ze mamy odebrać telefon osobiście , to nauczyciel zostala poinformowany ze zostanie zgloszona kradzież na policję, i przywłaszczniem nadzej własności,poskutkowało oddaniem telefonu synowi kolejnego dnia.
      Syn miał ze wzgledu na dysleksję specjane papiery, ze specjalnym potrzebami, i nieograniczony kontakt z rodzicem wpisany w pule potrzeb. I sie pan zdziwił ze wyskoczył przed szereg.
      Ogolnie syn jest i byl bardzo dobrym spokojnym bezproblemowym dzieckiem. Mial 100% frekwencji, ani jedej kozy nic przez całe gimnazjum.
      Do dzis taki jest. Wiec serio nie bylo powodu interweniować. Facet chcial zabłysnąć nie wyszło. Do końca szkoły nie bylo już problemu.
      Szkoła UK.

Teraz mlody tez ma dostęp do telefonu po tym jak zadzwonił na policje i zlozyl skarge na nauczycielkę, zadzwoniono sie ze policja pod szkole podjechala , i podala imie dziecka , ma telefon i moze dzownic do mamy i taty. Wola to niż policje. Wiec go nie ograniczają jak syn sie czuje niespokojny czy zagrożony. Moze do nas zadzwonić w kazdej chwili. Ale to szkoła specjalna. Ps. Zadzownił ze szkolengo telefonu. Skad szybko namierzyli.

Ogolnie karanie i odbieranie , własności na dłużej niz do konca danego dnia , uwazam za lamanie prawa.
      Ale jak rodzice sie na to godza ich sprawa.
      • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 23:00
        3-mamuska napisała:

> Szkoła syna miała taki pomysł. Odbieranie i zatrzymywanie az rodzice odbiorą.
        > Lata temu.

Dlatego w szkole jeśli zmieniany jest regulamin, obowiązuje tylko "nowych". Starsze roczniki obowiązuje stary regulamin. Ten regulamin podpisujesz przed przyjęciem do szkoły i jeśli w regulaminie jest że telefon może zostać skonfiskowany a Ty i twój syn się na to zgodziliscie podpisując go to co byś chciała zgłaszać na policję??
        • 3-mamuska Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 23:40
          Nie chce mi sie z tobą dyskutować.
          Spytałaś ,odpowiedziałam jak bylo u nas.
          Moze naucz się czytać ze zrozumieniem.
          • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 23:46
            3-mamuska napisała:

> Nie chce mi sie z tobą dyskutować.
            > Spytałaś ,odpowiedziałam jak bylo u nas.
            > Moze naucz się czytać ze zrozumieniem.
            >
            Zrozumiałam. Pokazałam ze szkoła zabrała się od dudy strony. Najpierw działa, potem informuje. Kompletnie bez sensu i nie miało prawa zadziałać.
            • konstancja16 Re: Magnetyczne etui na telefon 09.06.25, 23:59
              nie mam z tym problemu. dzieci nie potrzebują telefonu w szkole. jakby moim przyszło do głowy telefon do szkoły zabrać to uważam, że powinnien być skonfiskowany. a ja pod koniec roku się zgłoszę po jego odbiór. dziubdziuś zapamięta lepiej obowiązujące reguły. rok temu mniej więcej szkoła wzięła się ostrzej za telefony i z całego serca popieram obostrzenia. nie muszą się gapić w telefony na przerwach, mogą rozmawiać i grać w piłkę. albo w przypływie rozpaczy poczytać książkę. albo nudzić się.

moi w ogóle nie potrzebują telefonu, bo mieszkają rzut beretem od szkoły. rozumiem, że inne dzieci, które jeżdzą tramwajem czy autobusem i prosto ze szkoły jadą na trening czy inną gitarę mogą potrzebować telefonu PO LEKCJACH. ale nie w szkole.
          • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 06:55
            3-mamuska napisała:

> Nie chce mi sie z tobą dyskutować.
            > Spytałaś ,odpowiedziałam jak bylo u nas.
            > Moze naucz się czytać ze zrozumieniem.
            >

Typowa polska mamunia. Szkola pewnie sie doczekac nie mogla kiedy jej synus ja skonczy.
      • pyza-wedrowniczka Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 00:17
        Może uznasz, że to głupie pytanie, ale co ma dysleksja do posiadania telefonu?
        • sueellen Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 00:40
          pyza-wedrowniczka napisała:

> Może uznasz, że to głupie pytanie, ale co ma dysleksja do posiadania telefonu?

Zgaduje że jako urządzenie wspomagające ( słownik).
        • ritual2019 Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 07:01
          pyza-wedrowniczka napisała:

> Może uznasz, że to głupie pytanie, ale co ma dysleksja do posiadania telefonu?

Nie ma nic. Pracowalam w szkole wiele lat, uczniowie SEN (z ehcp) tez nie mogli miec telefonow, obowiazywaly ich takie same zasady jak wszystkich innych uczniow. W przypadku 'bombelka' 3-mamuska nauczyciel mial prawo ten telefon skonfiskowac bo on go uzyl w budynku szkoly, i bez znaczenia jest ze juz skonczyl i wychodzil. W szkolach w ktorych pracowalam oraz moich dzieci (kilka lat temu bo juz skonczyly) tez tak bylo. Natomiast reakcje niektorych rodzicow (patrz jak wyzej) to inna sprawa, ale co staff o takich sadzil to juz tez inna sprawa.
    • bmtm Re: Magnetyczne etui na telefon 10.06.25, 10:05
      jestem przeciwnikiem ograniczania wolności w zakresie dysponowania swoją właścnością (która nie stanowi zagrożenia)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka