Dodaj do ulubionych

Gastroskopia pod narkozą czy

20.06.25, 10:31
tylko ze znieczuleniem? Jak robiłyście?

Jest to badanie, którego bez narkozy sobie nie wyobrażam, czy NFZ dopuszcza opcję narkozy czy trzeba prywatnie? Skierowanie od lekarza POZ, czy tylko gastrolog może wystawić?
Obserwuj wątek
    • tilijka123 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 10:47
      Robiłam ostatnio gastroskopię i kolonoskopię z narkozą na NFZ. Lekarz wystawiający skierowanie musi na nim zaznaczyć, ze badanie ma być w narkozie. Ja miałam skierowanie od lekarza POZ.
    • leyla76 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 11:01
      Co do skierowań w Polsce to się nie wypowiem, ale robiłam gastroskopie w narkozie (Szwajcaria) i chyba nie ma nic dogodniejszego. Zasypiasz, budzisz się po wszystkim i idziesz do domu. Niby miało mnie troche gardło po wszystkim boleć, nie bolało.
    • malia Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 11:12
      Można tak i tak. Na skierowaniu musi być wskazanie że ze znieczuleniem ogolnym. Miałam 3 razy tylko z psiknieciem w gardło, da się przeżyć, myślałam że to o wiele straszniejsze
    • alpepe Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 11:19
      Ja miałam w Niemczech, znieczulenie ogólne. Miałam niesamowicie piękne sny. Super było.
      • alexis1121 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 11:54
        Tak samo, też miałam w DE, razem z kolonoskopią i spałam (bez snów). Inaczej sobie nie wyobrażam niż na śpiąco.
    • ardzuna Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 11:22
      Mam silny odruch wymiotny, wiec robiłam ze znieczuleniem.
    • balladyna Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 12:09
      I gastroskopia i kolonoskopia bez narkozy. Przy gastroskopii tylko psiknięcie w gardlo lidokainą czy czymś. Przyjemne to może nie jest, ale w życiu do gastroskopii bym się nie usypiała, odruch wymiotny to nie tragedia. Do kolonoskopii ewentualnie, jeśli ktoś ma indywidualne wskazania. Dla mnie większym problemem było przygotowanie do kolonoskopii i picie tego ...ówna.
      • tilijka123 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:38
        balladyna napisała:

> I gastroskopia i kolonoskopia bez narkozy. Przy gastroskopii tylko psiknięcie w
        > gardlo lidokainą czy czymś. Przyjemne to może nie jest, ale w życiu do gastros
        > kopii bym się nie usypiała, odruch wymiotny to nie tragedia.

Niektórzy mają bardzo silny odruch wymiotny i gastroskopia bez znieczulenia to dla nich bardzo duży problem. Sama się z tym borykam i każdorazowo umycie zębów to dla mnie wyzwanie, a leczenie dentystyczne to horror. Jestem mega wdzięczna mojej pani doktor za skierowanie ze znieczuleniem ogólnym.
        • balladyna Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 16:18
          Rozumiem, na pewno są takie przypadki.
    • 1.wetta.1 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 12:12
      Miałam w maju. Gastro i kolono w ogólnym znieczuleniu. Całość badania trwała 40 min. Po zabiegu 10 min obserwacji i do domu. Musi cię ktoś odebrać, bo nie można prowadzić samochodu.
      Nie w Polsce.
      • beataj1 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 12:28
        W Polsce wygląda dokładnie tak samo. Kilka dni temu miałam. Całość na NFZ.
      • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 13:53
        a pieszo nie będę w stanie wrócić po narkozie?
        • go-jab Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:13
          Teoretycznie nie - po narkozie mogą wystąpić problemy z równowagą, koncentracja i rozsądnym podejmowaniem decyzji. Żaden przyzwoity szpital nie wypuści takiego pacjenta bez “nadzoru” dorosłej, odpowiedzialnej osoby. A tak ad rem - TYLKO z narkozą/sedacją!
          • 1.wetta.1 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:36
            Jest zalecenie, żeby była asysta po badaniu. I radzę naprawdę z tego skorzystać. Bardzo osłabia przygotowanie do badania. Nie miałam po prostu siły na samodzielny powrot.
          • danaide2.0 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:41
            Ona pytała czy pieszo - jeśli jesteś z drugą osobą spokojnie możesz sobie wyjść i wracać pieszo.
            Ale ja nie głodowałam kilka dni przed.
            • ponis1990 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 24.06.25, 16:16
              Ja też nie głodowałam przed narkozą, ale absolutnie pieszo bym nie dała rady. Po narkozie jestem jak po grubej imprezie, ledwo chodzę i wymiotuję.
        • tilijka123 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:49
          panna_lila napisała:

> a pieszo nie będę w stanie wrócić po narkozie?

Trudno powiedzieć. Ja po obu narkozach dobrze się czułam i byłabym w stanie wrócić pieszo. Ale jedna z pacjentek, która była w tym samym czasie co ja miała bardzo silne mdłości i dawali jej środek przeciwwymiotny, więc to sprawa osobnicza.
          Ogólnie zalecenie jest, żeby nie prowadzić samochodu przez 12 godzin i żeby z przychodni ktoś pacjenta odebrał.
          U mnie pytali o osobę towarzyszącą ale nikt nie sprawdzał czy ta osoba rzeczywiście jest w przychodni.
          • leyla76 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 15:05
            tilijka123 napisała:

> panna_lila napisała:
            >
            > > a pieszo nie będę w stanie wrócić po narkozie?
            >
            > Trudno powiedzieć. Ja po obu narkozach dobrze się czułam i byłabym w stanie wró
            > cić pieszo. Ale jedna z pacjentek, która była w tym samym czasie co ja miała ba
            > rdzo silne mdłości i dawali jej środek przeciwwymiotny, więc to sprawa osobnicz
            > a.
            > Ogólnie zalecenie jest, żeby nie prowadzić samochodu przez 12 godzin i żeby z p
            > rzychodni ktoś pacjenta odebrał.
            > U mnie pytali o osobę towarzyszącą ale nikt nie sprawdzał czy ta osoba rzeczyw
            > iście jest w przychodni.

Co kraj to obyczaj. Szwajcaria, Gastroskopia była robiona i to nawet nie w szpitalu tylko w Przychodni . Do domu wróciłam spokojnie autobusem, nikt nie dopytywał o osobę towarzyszącą. Tylko zakaz jazdy samochodem. Zaraz po narkozie czułam się kompletnie normalnie, tak jak przed, no ale samopoczucie to zależy chyba od osoby /organizmu.
    • danaide2.0 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 12:26
      Można dostać od lekarza POZ i od niedawna jest już narkoza na NFZ.
      Właśnie jestem po pierwszej. Wcześniej dwukrotnie znieczulenie miejscowe, za drugim razem zabieg dość traumatyczny.
      Niebo a ziemia.
    • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 13:58
      Dziękuję dziewczyny za informacje, to jeszcze dopytam- czy odrazu robią test na Helicobacter, czy to kolejne zlecenie?
      • danaide2.0 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:42
        Odbiór histopato po miesiącu jest w pakiecie. Nie pamiętam/nie wiem, czy obejmuje Helicobacter.
        • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:56
          Mc oczekiwania na histopato? Ale opis gastroskopii mam nadzieję, że jest wcześniej, czy na opis też się tak długo czeka?
          • danaide2.0 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 07:56
            Opis jest od ręki. No, może kwadrans.
      • tilijka123 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:42
        panna_lila napisała:

> Dziękuję dziewczyny za informacje, to jeszcze dopytam- czy odrazu robią test n
        > a Helicobacter, czy to kolejne zlecenie?

Helicobactera chyba zawsze robią ale jak chcesz mieć pobrane wycinki w kierunku celiakii to musi być to zaznaczone na skierowaniu.
        Wynik Helicobactera dostaje się od razu z opisem, a na badanie wycinków trzeba czekać ok. 6 tygodni.
        • tilijka123 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:43
          tilijka123 napisała:

> panna_lila napisała:
          >
          > > Dziękuję dziewczyny za informacje, to jeszcze dopytam- czy odrazu robią
          > test n
          > > a Helicobacter, czy to kolejne zlecenie?
          >
          > Helicobactera chyba zawsze robią ale jak chcesz mieć pobrane wycinki w kierunku
          > celiakii to musi być to zaznaczone na skierowaniu.
          > Wynik Helicobactera dostaje się od razu z opisem, a na badanie wycinków trzeba
          > czekać ok. 6 tygodni.

U mnie na skierowaniu nie było nic o Helicobacterze tylko, że podejrzenie celiakii a i tak mi zrobili.
    • bmtm Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 14:57
      Gastroskopia to wiele krzyku o NIC. Miałem robioną bez narkozy, normalnie, zwykłą rurką, z marszu. Obecnie jest opcja jakiejś cieńszej rurki więc nawet bym nie rozważał narkozy. Lekarze robiący gastroskopię są świetnie przygotowani od każdej strony więc naprawdę nie ma się czego bać. Bardziej bym się bał tej narkozy niż gastroskopii.

Co do kolonoskopii to rzeczywiście raczej pod narkozą.
      • zerlinda Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 15:00
        Zgodzę się, wprawny lekarz zrobił mi gastroskopie szybko i sprawnie, przecież znieczulenie też nie jest obojętne dla organizmu. Kolonoskopia miałam bez znieczulenia i że znieczuleniem. Bez też było ok.
        • bmtm Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 18:16
          Nie ufam narkozie. Hanki Bielickiej nie wybudzili (durna uwaga, ale prawdziwa).
      • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 21:41
        a dlaczego kolonoskopia pod narkozą?
        Dla mnie rurka w ustach wydaje się być trudniejsza do przełknięcia 🤔
        • bmtm Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 11:01
          Wydaje mi się to bardziej bolesne (nigdy nie robiłem). Może to błędne założenie. I chyba trwa dłużej.
        • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 13:25
          Z praktyki powiem: piszesz 100% prawdy
        • kurt.wallander Re: Gastroskopia pod narkozą czy 23.06.25, 22:54
          panna_lila napisała:

> a dlaczego kolonoskopia pod narkozą?

Bo jest bardziej bolesna i trwa dłużej.

> Dla mnie rurka w ustach wydaje się być trudniejsza do przełknięcia 🤔

Dostajesz znieczulenie miejscowe (psiknięcie lidokainą), a rurki nie musisz jakos aktywnie połykać, bo ci ją wsuwają. Badanie jest dość krótkie i bezbolesne, choć niekomfortowe (leżysz z tą rurką na boku i ślina cieknie ci z buzi na podkładkę).

Miałam oba badania bez znieczulenia - w przyszłości do kolonoskopii może wezmę znieczulenie ogólne, do gastro raczej nie.
          • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 24.06.25, 08:35
            Bo jest bardziej bolesna i trwa dłużej

Że gastroskopia trwa krócej? Dyskusyjne stwierdzenie i lepiej nie nastawiać się na to.
            • kurt.wallander Re: Gastroskopia pod narkozą czy 24.06.25, 14:12
              No to może nie zawsze. U mnie gastro trwała duużo krócej niż kolono. I nie była bolesna właściwie wcale, tylko niekomfortowa.
    • biala_ladecka Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 15:00
      Mialam gastro bez narkozy. Bylo nieprzyjemnie ale bardziej w sensie emocjonalnym niz bolu fizycznego. To po prostu bardzo nienaturalne uczucie. Inna sprawa, ze ja chyba wyjatkowo mocno przezywalam, bo nawet personel byl zaskoczony moimi reakcjami. Podsumowujac, gdybym robila jeszcze raz i mialabym wybor, nie robilabym w znieczuleniu - da sie przezyc.
    • princesswhitewolf Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 15:09
      Przezylam z wielka rura 20 lat temu a teraz to maciupkie rurki i jeszcze do gardla znieczulenie daja. Jesli ktos nie ma choroby psychicznej to lepiej nie marnowac sobie zdrowia narkozami tylko znieczuleniem miejscowym
      • anajustina Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 08:43
        Ale to nie jest pełna narkoza, tylko sedacja.
        • zyciemniekocha2000 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 25.06.25, 14:57
          mialam narkoze 12 czerwca w sedacji .Bylam przytomna wszystko pamietam ale tak jakbym mniej czula .Sam zabieg ok po zabiegu ok godz potworne wymioty i bol glowy do nastepnego dnia do 3 nad ranem.Ok 6 nastepnego dnia udalo mi sie przelknac lyk wody bez zwracania .Chyba ta sedacja za dobrze mi nie zrobila jesli bede musiala jeszcze raz wole 10 minut nieprzyjemnosci
    • login.na.raz Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 15:09
      Ja miałam tylko znieczulenie. Bardzo się bałam, ale terminy na gastroskopię w narkozie były zbyt odległe, a musiałam mieć badanie jak najszybciej.

Tak jak napisalam, bałam się strasznie. Ale niepotrzebnie. Badanie nie było przyjemne, to oczywiste. Ale nie było bolesne. Generalnie jest do przeżycia.
    • princy-mincy Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 17:54
      Miałam wielokrotnie robiona gastroskopię, co kosztowało mnie masę stresu i nawet raz atak paniki.
      Po tym ostatnim doświadczeniu powiedziałam- nigdy więcej. Miałam kolejną w płytkiej narkozie i polecam.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 17:56
      Miałam dwa razy jako nastolatka, bez narkozy, nie wspominam tego jakoś źle.
    • veryvery Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 18:34
      Dwa razy miałam to badanie, znieczulenie miejscowe tylko, nie było w ogóle bolesne ale mega nieprzyjemne, wolę już borowanie w zębie, też ze znieczuleniem oczywiście smile
    • rb_111222333 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 18:35
      Skierowanie może przepisać lekarz poz, w skierowaniu powinien chyba napisać, że ze znieczuleniem. Terminy na zabieg są szybsze bez znieczulenia, pewnie jest mniej chętnych. Ja szukałam w kwietniu, miałam skierowanie na cito, a terminy na gastroskopię w znieczuleniu na grudzień. Ostatecznie zdecydowałam się na gastroskopię bez znieczulenia, nie było tak strasznie, chociaż pod koniec już chciałam, żeby się skończyło. To było dziwne uczucie, gdy przewód z kamerką mi się ruszał w brzuchu. Samo badanie trwało około 3 minut, ale u mnie było wszystko w porządku, nie było za bardzo co oglądać.
    • peli81 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 22:02
      Narkoza! Genialna opcja! Wczniej sie mocno meczylam bo "nie wspolpracowalam"
      • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 07:32
        Na czym miała ta współpraca polegać?
        Jak rozumiem miałaś "na żywca"?
        • peli81 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 13:41
          narkoza na gardlo w psikaczu, ale ja sie rzucalam jak jakis Rosomak (dusilam sie), wiec lekarz nastepnym razem zasugerowal zebym sprawdzila w narkozie - genialna opcja. I od razu mozna zrobic badanie z obu stron
    • olpa7 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 23:02
      Ja miałam bez narkozy i dlatego polecam tylko i wyłącznie w narkozie.
      Z pewnością wyrwalabym sobie tą rurkę ale pielęgniarki trzymały mi ręce i nogi. Myślę, że to były najgorsze minuty (2-3?) mojego życia. Próbowałam je odepchnąć ale były silniejsze i było ich trzy.
      • rb_111222333 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 23:08
        Na serio? Nie przerwano takiego badania?
        • olpa7 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 23:14
          Serio, lekarka mówiła że tylko sekunda i już kończy bo chciała pobrać wycinek do badania.
          DRAMAT

Najgorsze że nie brałam w znieczuleniu bo właśnie znajoma mi mówiła że nie ma potrzeby, to takie szybciutkie badanie i nic nie boli.
          • princesswhitewolf Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 23:27
            No biora by sprawdzic np Helicobacter Pyroli ale to nie boli poza uszcypnieciem
          • rb_111222333 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 20.06.25, 23:31
            To miałaś szczęście, że nic Ci nie uszkodzili. U mnie też były przynajmniej 2 pielęgniarki, może też do trzymania pacjentów w razie czego. Ja na miejscu lekarki bym się nie odważyła na takie zachowanie i - moim zdaniem - naruszało to Twoje prawa, chociaż intencje pewnie miała dobre.
      • danaide2.0 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 08:00
        Współczuję. Ja dostałam ataku paniki, jedna pielęgniarka próbowała mnie docisnąć, ale nagle wstałam i wyjęłam rurkę.
        Tak, wiem, mogłam sobie coś uszkodzić.
        Po badaniu powiedziałam lekarzowi, że nawet w sado maso jest słowo przerywające całą zabawę. Pacjentowi należy dać chwilę na uspokojenie się, wyciszenie. Lekarz i miejscówka sprawdzone, wróciłam tam na gastro pod narkozą - ale tym razem (mój trzeci) był to już inny lekarz.
        • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 13:31
          Ja dostałam ataku paniki, jedna pielęgniarka próbowała mnie docisnąć, ale nagle wstałam i wyjęłam rurkę.

Mi lekarka nie dała rady przepchnąć rurki przez gardło i nie zrobiliśmy badania.
          Ale lekarka pamietała, żeby zaraz po wysłać pielęgniarkę z papierami do podpisania. Powpisywała tam takie bzdury, że nie było opcji, żeby to podpisać.
          Z perspektywy czasu wiem, że również informacja przed badaniem była daleka od kompletności i nie pozwoliła mi świadomie wybrać.
        • bmtm Re: Gastroskopia pod narkozą czy 21.06.25, 13:43
          Mnie tam bardziej przeraża kolonoskopia. Doświadczony gastrolog wykona gastroskopię profesjonalnie i szybko. Nie są raczej idiotami by w sytuacjach groźnych stać jak słup soli czy zareagować słowami "a co to się dzieje".
          • nika_1985 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 24.06.25, 16:26
            U mnie mówili,że tylko da się lekkie psikniecie lidokainą w gardło i tyle bo pacjentka podczas gastroskopii "musi współpracować" , wiec nie było mowy o znieczuleniu ogólnym.
            Nie wspominam miło..trzymali mnie, głaskali a ja jeczałam..i ślina lala mi się po bokach. Niby długo to nie trwało, ale nic przyjemnego i sie dłużyło.. najgorzej to było "otworzyć przełyk żebym nie zaciskała" 🥴 pamiętam jak pielęgniarki opowiadały kawały żeby rozluźnić atmosfere..a ja i tak jeczałam..a oni mówili "oddychaj.."
            Ehhh..
            • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 24.06.25, 17:00
              (...)bo pacjentka podczas gastroskopii "musi współpracować" , wiec nie było mowy o znieczuleniu ogólnym

Przecież to kłamstwo w żywe oczy. Co do zasady lekarz ma obowiązek przedstawić/ omówić dostępne metody diagnostyki, a nie ignorować osiągnięcia medycyny z ostatnich kilkudziesięciu lat.
    • konsta-is-me Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 04:15
      Mialam bez znieczulenia i bez narkozy.
      Bez przesady, da się przeżyć, jeśli osoba ja wykonująca umie to robić.
      Jest odruch wymiotny ale bez tragedii.
      Jeszcze rozumiem kolonoskopię ale do gastroskopii narkoza ( która ma jakieś tam ryzyko)?
      • anajustina Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 06:39
        Przecież to nie jest pełna narkoza, tylko zastrzyk (sedacja).
        • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 21:40
          Aż wyguglałam tę sedację i piszą, że „Pacjent jest zazwyczaj przytomny lub tylko lekko senny, ale może reagować na polecenia i bodźce.”

To tak działa?
          Ja przy kolonoskopi spałam jak nigdy wcześniej, aż żałowałam, że tak szybko zasnęłam, bo taki przystojny lekarz mi się trafił.
          A tu teraz mam być przytomna i reagować na polecenia?
          • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 22:03
            Ja mam na skierowaniu takie info
            Gastroskopia diagnostyczna z testem
            urazowym ze znieczuleniem ogólnym

To co to jest to znieczulenie ogólne Waszym zdaniem?
            • go-jab Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 14:32
              Gastroskopie/kolonoskopie robi się w sedacji (tak, pacjent jest w stanie reagować na polecenia typu “proszę się teraz obrócić na bok, rozluźnić” etc, ale z reguły nią ma świadomości i nie pamięta… jest wydolny oddechowo)… narkoza/znieczulenie ogólne to kompletny brak świadomości, i konieczność wspomagania oddechowego, np przez intubacje/wentylację nieprzytomnego pacjenta…
              • panna_lila Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 16:49
                No może faktycznie nic nie pamiętam z kolonoskopii ale, aż do przeczytania Twojego wpisu, byłam przekonana że spałam jak kamień
      • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 13:09
        Gastroskopia z pacjentem, który dostanie ataku paniki, duszności etc. też ma swoje ryzyka.
    • lisciasty_pl Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 15:33
      Takie głupie pytanie, czy picie tego świństwa jest obligatoryjne? Nie wystarczy np. 4-dniowy post?
      • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 16:09
        Takie głupie pytanie, czy picie tego świństwa jest obligatoryjne?

Jest.

Nie wystarczy np. 4-dniowy post?

Nie wystarczy. Post nie gwarantuje oczyszczenia jelit.
        • lisciasty_pl Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 13:28
          Nie kupuję tego. Coś co wpada w jelita musi wypaść, tam nie ma schowków żeby magazynować na potem.
          • go-jab Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 14:33
            A o uchylkowosci kiedyś słyszałeś?
          • feldmarszalek.duda Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 14:34
            No właśnie całkiem często bywają takie schowki - fachowo nazywają się "uchyłki".
            • lisciasty_pl Re: Gastroskopia pod narkozą czy 28.06.25, 01:19
              Łe uncertain
      • rb_111222333 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 28.06.25, 08:11
        Mówisz o leku przeczyszczającym? Lek przeczyszczający jest przed kolonoskopią, przed gastroskopią miałam jedynie zalecenie, żeby kilka dni przed stosować dietę lekkostrawną. Nie mogę skopiować zaleceń, bo jestem już po badaniu i już mi się nie wyświetlą, ale pamiętam, że przed samą gastroskopią nie były jakoś wymagające. Ja akurat się przeczyszczałam, bo w jednym dniu miałam gastroskopię i kolonoskopię.
    • smoczy_plomien Re: Gastroskopia pod narkozą czy 26.06.25, 22:07
      Ja robiłam ze znieczuleniem. Nie było miłe, ale odczucie drętwienia w gardle i problemów z przełykaniem podobne do znieczulenia przy ekstrakcji ósemki. Przy tym całość trwa 5 minut i idziesz do domu.
    • novembre Re: Gastroskopia pod narkozą czy 27.06.25, 18:59
      Jak to mi gastrolog powiedzial, smiertelnosc przy tym zabiegu jest zerowa.
      Acz przyjemnosc zadna. Jesli masz duzy odruch wymiotny, to bedzie ciezko Ci przelknac rurke. Ale za to jak juz przelkniesz, to pol minuty i skonczone (mnie pomoglo trzymanie dloni miedzy kolanami i zamkniecie oczu).
      Kolejne badanie mialam w narkozie i to byl moj najlepszy sen w zyciu. Mialam wielkie pretensje, ze mi nie dali pospac dluzej.
      Tyle, ze narkoza nie jest obojetna dla zdrowia, wiec wybor jest Twoj. Osobiscie wole przespac. A i potem nie potrzebowalam zadnej asysty, posiedzialam pol godziny i wrocilam do domu (komunikacja miejska).
      • rb_111222333 Re: Gastroskopia pod narkozą czy 28.06.25, 08:15
        novembre napisała:

> Jesli masz duzy odruch wymiotny, to bedzie ciezko Ci prz
        > elknac rurke.

Mi ją lekarz czy pielęgniarka wsunęła, nie wymagało to ode mnie współpracy czy aktywnego przełykania. To, ile później trwa gastroskopia pewnie też zależy od stanu układu pokarmowego, czy jest dużo wycinków do pobrania itd. ale nie jest to długie badanie.
      • droch Re: Gastroskopia pod narkozą czy 28.06.25, 12:26
        Ale za to jak juz przelkniesz, to pol minuty i skonczone (mnie pomoglo trzymanie dloni miedzy kolanami i zamkniecie oczu).

Nie pomagasz pisząc oczywistą nieprawdę. Gastroskopia spokojnie [u[może[/u] trwać i kwadrans.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka