Dodaj do ulubionych

Autorytety młodych ludzi

17.07.25, 08:21
Słuchałam ostatnio wywiadu z pewnym Polakiem z NASA i padły słowa, że może dzięki Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu młodzi ludzie zaczną zastanawiać się nad swoja naukową przyszłością zamiast podziwiać kolejnego youtubera. I tak się zaczęłam zastanawiać kim są autorytety naszych dzieci, nawet tych dorosłych. Czy podejmując decyzję o swojej przyszłości czerpią z doświadczeń osób które podziwiają? Czy w ogóle obecnie młodzi ludzie mają osoby, które je inspirują?

Moje osobiste dziecko miało/ma swoje autorytety, które w realny sposób zaważyły o wyborach jakie córka dokonywała i dokonuje.

A jak w przypadku Waszych dzieci?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:42
      dlaczego autorytetem nie może być "youtuber"? osoba która wypowiedziała zacytowane powyżej zdanie chyba w ogóle nie odpala yt. każdy ma taki algorytm jaki sobie wychodowal.
      nasa również posiada swój kanał. ogląda go 12m ludzi www.youtube.com/NASA
      • marecky81 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:46
        Ale NASA nie jest youtuberem, a jej celem nie jest pajacowanie w sieci, po to aby zwiększyć zasięgi dla pieniędzy.
        • ichi51e Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:51
          o dochodzimy do czegoś - wiele dobrych i szlachetnych organizacji ma kanały na yt żeby się i swoja dziedzinę promować. yt to nie tylko patostreamy.
          • marecky81 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:57
            Ale kanał youtube w tym wypadku jest jednym z wielu narzędzi komunikacji. NASA ma też np. kanały telewizyjne, strony www itd.

NASA nie istnieje dla publikowania youtube i mediach społecznościowych, natomiast youtube i media społecznościowe są sensem istnienia influencerów.
          • borsuczyca.klusek Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 09:00
            To są kanały informacyjne i komunikacyjne jak konto na Facebooku
          • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 09:00
            ichi51e napisała:

> o dochodzimy do czegoś - wiele dobrych i szlachetnych organizacji ma kanały na
            > yt żeby się i swoja dziedzinę promować. yt to nie tylko patostreamy.
            >

Ale przecież to są dwie różne kwestie. Mowa o Youtuberach a nie stronach czy kanałach internetowych rożnych organizacji. Autorytet to też konkretna osoba a nie organizacja. Ten post nie jest negacją takich czy innych kanałów, pytanie dotyczy ludzi, jednostek, autorytetów.
        • angazetka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 09:30
          Youtuber nie musi pajacować w sieci. To jest takie uproszczenie jak uznanie, że altorzy grają tylko w operach mydlanych.
        • princesswhitewolf Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 11:45
          >Ale NASA nie jest youtuberem, a jej celem nie jest pajacowanie w sieci, po to aby zwiększyć zasięgi dla pieniędzy.

Kogo ty ogladasz na tym Youtube?

Na Youtube rozmaivi naukowcy maja ssoje kanaly tez
          • marecky81 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:00
            Naukowcy i inne wartościowe treści to promil zawartości mediów społecznościowych.
            • marecky81 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:02
              Panadto ci naukowcy osiągneli coś w realu, a kanał yt jest dla nich środkiem popularyzacji wiedzy, a nie celem istnienia
      • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:53
        kanał NASA czy innych instytucji, fundacji, stowarzyszeń to nie są youtuberzy.
      • borsuczyca.klusek Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 08:59
        To że ktoś ma swój kanał informacyjny na YT wcale nie znaczy, że jest youtuberem 🤦

Tym słowem zwyczajowo określa się ludzi, dla których jest to jedyne albo główne źródło dochodu.
    • nenia1 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 09:09
      córka nie przypominam sobie, żeby miała taki który zaważył na jej wyborze. Młodsze dzieci kiedyś chciały być strażakiem albo królewną. Ja z kolei naczytałam się Centkiewiczów i chciałam jechać na biegun północny.
      • inisaa Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 23:56
        - o rany, ja tak samo - też przeczytałam wszystkie książki Centkiewiczów i chciałam być pierwszą polską zdobywczynią bieguna, ale południowego, w stylu Amundsena.
    • eliszka25 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 09:51
      YouTube, to nie tylko bzdury, a bardzo często całkiem mądre kanały. Mój młodszy syn śledził kilka kanałów ludzi, którzy robili różne rzeczy na drukarkach 3d i sam też robił różne projekty. Jako pracę dyplomową na zakończenie szkoły zrobił czołg w całości wydrukowany przez siebie (oprócz silnika), sterowany telefonem. Można powiedzieć, że YouTube zaważył na jego życiu, bo aktualnie uczy się na nieco większych „drukarkach”, czyli programuje maszyny CNC.
      • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 10:45
        Ale YouTube to nie tylko youtuberzy
        • eliszka25 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 11:40
          A gdzie ja coś takiego twierdzę?
          • evro44 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 12:42
            o rany, autorce postu chodziło po prostu o inspirowanie się ludżmi którzy mają osiągnięcia z różnych dziedzin a nie takimi którzy np. jeżdżą po Polsce i oceniają kebaby albo robią oceny ciuchów kupionych w Pepko. To, że posiadają milionowe kliknięcia i z tego żyją, to nie są żadnymi autorytetami. Niestety tego typu osobniki bardzo imponują młodszym odbiorcom, którzy inspirują się łatwym i nie wymagającym głębszej wiedzy sposobem na życie.
            • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 12:47
              Dziękuję evro44. Dokładnie o to mi chodziło
            • eliszka25 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:13
              No i? W którym miejscu moja wypowiedź zaprzecza temu, że YouTube, to nie tylko youtuberzy? Bo nic takiego nigdzie nie twierdzę 🤷‍♀️ Natomiast autorka wątku pisze o autorytetach z YouTube i ja też o tym napisałam. Po prostu filmiki wrzucają różni ludzie, w internecie, na YouTube można znaleźć bardzo różne treści. Nie tylko ogłupiające. Sam fakt, że dziecko inspiruje się jakimś youtuberem nie musi oznaczać, że planuje karierę testera kebabów.
              • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:43
                Nie napisałam o autorytetach z YouTub tylko, że youtuberzy bywają autorytetami. To jest jednak zdecydowana różnica. Zamiast youtuber mogłam użyć słowa influencer.
                • eliszka25 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 17:55
                  No mój syn oglądał youtuberów. Oni naprawdę nie wszyscy są idiotami. Niektórzy robią całkiem ciekawe rzeczy, ale rozumiem, że nie pasuje ci to do twojej tezy🤷‍♀️
    • bmtm Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:03
      Friz, Bambi, Wersow, Wieniawa, Czajnik, Rupiński - współczesne autorytety dla dzieci
      SODOMA i KOMÓRA !
    • kura17 Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 13:29
      moj syn (nastolatek!) kilka lat temu stwierdzil, ze ja jestem jego autorytetem i najmadrzejsza osoba, jaka zna tongue_out
      teraz ma 17 lat, nie pytam na wszelki wypadek, czy dalej tak mysli big_grin
    • dziunia.z.torunia Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 16:04
      Moje najstarsze dziecko nie ma jednego autorytetu, ceni różne cechy w kilku osobach
      Średnie też nie ma jednego, ale najbliższym temu jest starsze rodzeństwo
      Najmłodszy jako kilkulatek miał autorytety w kilku youtuberach "mających dużo subów", teraz "życiowo autorytetem jest da niego ojciec"
    • terazkasia Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 18:02
      Matko, znowu jęczenie, jacy to młodzi są niedobrzy... Zapomniał wół, jak cielęciem był, tak tylko to można podsumować.
      Kobieto, daj żyć innym, nie bierz się za naprawianie świata, please
      • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 19:52
        terazkasia napisała:

> Matko, znowu jęczenie, jacy to młodzi są niedobrzy... Zapomniał wół, jak cielęc
        > iem był

Wtedy nie były youtuberów - jeśli o mnie chodzi.
        • majenkirr Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 18:16
          taki-sobie-nick napisała:
          > Wtedy nie były youtuberów - jeśli o mnie chodzi
          .

Ale byli szarpidruty, mój dziadek na nich narzekał😉
      • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 21:40
        A to mnie zaintrygowałaś. W ktorym miejscu dostrzegłaś jedzenie na temat złych młodych ludzi i próbę naprawiania świata?
        • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 23:48
          * jęczenia
    • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 19:52
      młodzi ludzie zaczną zastanawiać się nad swoja naukową przyszłością

Tjaaaa, masowo.

Prędzej zerkną do neta i dowiedzą się, czym jest Układ Słoneczny. Drogo nam to wypadnie.
    • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 22:47
      Moje osobiste dziecko miało/ma swoje autorytety

No i któż to był, ach któż?
      • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 09:41
        Ach czemuż to czemu taki sarkazm os razu? No ma i miało i nieźle na tym zyskało.
        • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 20:49
          dzikka napisała:

> Ach czemuż to czemu taki sarkazm os razu?

Bo od razu, zakładając wątek "kim są autorytety waszych dzieci", ukryłaś autorytety własnego.
          • dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 21.07.25, 09:28
            Nie ukryłam, tylko napisałam, że moje posiadało i posiada. Nie są to zawsze osoby szeroko znane, obecnie inspirują ja osoby z którymi ma styczność np na uniwersytecie. Na pewno podziw budzi jeden z profesorów, którego życie i doświadczenia naprawdę są niesamowite. W gimnazjum fascynowała ja Michelle Obama czy Oprah, czytała biografie znanych przedsiębiorców. No tak miała.
            • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 21.07.25, 20:00
              dzikka napisała:

> Nie ukryłam, tylko napisałam, że moje posiadało i posiada.

Trochę tak, jak z Geraldem O`Harą wedle mowy pogrzebowej (vide "Przeminęło z wiatrem").

Wcale się nie przestraszył, tylko uciekł do Ameryki.

Uwaga! Porównuję JEDYNIE argumentację, NIE czyny, gdybyś nadintepretowała.

Trudno je zresztą porównywać, hm...
            • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 21.07.25, 20:01
              dzikka napisała:

> Nie ukryłam, tylko napisałam, że moje posiadało i posiada. Nie są to zawsze oso
              > by szeroko znane, obecnie inspirują ja osoby z którymi ma styczność np na uniwe
              > rsytecie. Na pewno podziw budzi jeden z profesorów, którego życie i doświadczen
              > ia naprawdę są niesamowite. W gimnazjum fascynowała ja Michelle Obama czy Oprah
              > , czytała biografie znanych przedsiębiorców. No tak miała.

OK.
              • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 21.07.25, 20:05
                taki-sobie-nick napisała:

> dzikka napisała:
                >
                > > Nie ukryłam, tylko napisałam, że moje posiadało i posiada. Nie są to zaws
                > ze oso
                > > by szeroko znane, obecnie inspirują ja osoby z którymi ma styczność np na
                > uniwe
                > > rsytecie. Na pewno podziw budzi jeden z profesorów, którego życie i doświ
                > adczen
                > > ia naprawdę są niesamowite. W gimnazjum fascynowała ja Michelle Obama czy
                > Oprah
                > > , czytała biografie znanych przedsiębiorców. No tak miała.
                >
                > OK.

tzn. OK, napisałaś.
    • wrota.do.lasu Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 22:57
      Pamiętam że za moich czasów autorytetem był JPII, wiele osób tak mawiało wink
      • sueellen Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 23:26
        wrota.do.lasu napisała:

> Pamiętam że za moich czasów autorytetem był JPII, wiele osób tak mawiało wink

Zapomniałaś o matce Teresie.😜

Teraz autorytetem jest Karyna

youtube.com/shorts/NzhO5DqfclQ?si=K1AHKEWJ5xf6JSI0
      • bmtm Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 23:49
        A teraz papież nie jest juz autorytetem?
        • sueellen Re: Autorytety młodych ludzi 18.07.25, 15:23
          bmtm napisał(a):

> A teraz papież nie jest juz autorytetem?

Który i gdzie? JP2 jest obecnie znany jako ten co chronił pedofili w kościele.
          • bmtm Re: Autorytety młodych ludzi 18.07.25, 15:27
            Nasz JP2, co po maturze chodził na kremówki. Nie wciskają już tego kultu w szkole, na lekcjach religii, w przestrzeni publicznej za pomocą nazw ulic/szpitali/pomników/filmów? Skoro nie jest już autorytetem to podinni desakralizować przestrzeń publiczną- usuwać pomniki, zmieniać nazyw parków itd. Chyba kult się trzyma mocniej niż sądzisz.
            • sueellen Re: Autorytety młodych ludzi 18.07.25, 22:29
              Młodzi? Nabijają się głównie. Papież z memów. Młodzi go przecież nie pamiętają. On nie żyje od 20 lat.
              • wrota.do.lasu Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 16:31
                Mój 15katek zna 2137 i słaby żart " dlaczego papież nie zje burgera"?
                • majenkirr Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 18:17
                  Dlaczego?
    • dramatika Re: Autorytety młodych ludzi 17.07.25, 23:53
      dzikka napisała:

> może dzię
      > ki Sławoszowi Uznańskiemu-Wiśniewskiemu młodzi ludzie zaczną zastanawiać się na
      > d swoja naukową przyszłością zamiast podziwiać kolejnego youtubera.

Chłop poleciał za kasę podatnika jeść pierogi na orbicie, też mi wyczyn. Osobiście wolę tego influencera:

www.youtube.com/@krzysztofmeissner17

• dzikka Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 09:44
        No mocno spłyciłaś lot Sławosza. Pytałam o autorytety młodych ludzi a nie ematek ale fajnie ze podajesz ciekawe strony Pana Meissnera który influencerem na pewno nie jest.
        • taki-sobie-nick Re: Autorytety młodych ludzi 19.07.25, 21:04
          dzikka napisała:

> No mocno spłyciłaś lot Sławosza.

No dobra, może do pierogów się nie ograniczał, ale co wyniknie z tego, jak drożdże z genem niesporczaków zachowują się w kosmosie?
    • miaumia Re: Autorytety młodych ludzi 18.07.25, 22:03
      Nigdy nie miałam i nie mam żadnego autorytetu.
      Nikogo, kto jest człowiekiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka