Dodaj do ulubionych

Marynata do karkowki

17.07.25, 14:06
Na grilla. Ematki, pomóżcie. Robiłam kiedyś marynatę, która miała w sobie kilka pokrojonych cebul; mięso się marynowalo min. 3 dni. Nie potrafię znaleźć przepisu, ktoś coś kojarzy?
Ewentualnie poproszę o przepis na marynatę pewniak. Rzadko robię takie dania, chciałabym aby mięso wyszło kruche, dobrze doprawione.
Obserwuj wątek
    • qwirkle Re: Marynata do karkowki 17.07.25, 14:35
      Pokrojoną karkówkę pokryć następującą marynatą co najmniej kilka godzin przd grillowaniem ewentualnie smażeniem i duszeniem potem w rondlu (wersja zimowa)
      Nie pamiętam proporcji ale w marynacie jest:

Musztarda dijon
      Musztarda z ziarenkami gorczycy
      Miód
      Czosnek przeciśnięty przez praskę
      Olej/oliwa

Jak nie zapomnę, to sprawdzę wieczorem i dopiszę. Ta marynata jest MEGA
    • em_em71 Re: Marynata do karkowki 17.07.25, 15:51
      Mięso będzie miękkie jak użyjesz musztardy lub octu jabłkowego. Przyprawy do karkówki na grilla to sól, pieprz, czosnek, majeranek, ew. papryka. Ja dodaję też przyprawę do mięs knorra /trochę/, nie jestem jakomś zywieniowym ortodoxem 😉 Przyprawy mozna rozprowadzic olejem z dodatkiem octu/musztardy. Ale wtedy lepiej wcześniej mięso natrzeć solą, a potem użyć marynaty. Jak do takiego zajzajera dodasz pokrojoną cebulę, to tez będzie ok.
    • eliszka25 Re: Marynata do karkowki 17.07.25, 21:02
      Do mięsa wieprzowego, nie tylko karkówki, robię marynatę z tego przepisu:

aniagotuje.pl/przepis/soczysta-karkowka-z-grilla

Bardzo dobre wychodzą też żeberka tak zamarynowane.
    • misterni Re: Marynata do karkowki 17.07.25, 21:24
      Co fantazja podpowie. Ostatnio np wymacałam mięso w sosie ostrygowym MAEKRUA (mój ulubiony), czerwonym winie wytrawnym, dodałam pokrojony w plastry czosnek, chilli, kminek świeżo mielony, rozmaryn w gałązkach. Zostawiłam tak 24 godziny. Następnego dnia można grillować, piec, smażyć, dusić itd.
    • feniks_z_popiolu Re: Marynata do karkowki 18.07.25, 06:51
      Jak rzadko robisz to kup poprostu gotową mieszankę do karkówki i rozprowadź ją na oleju. Przed marynowaniem ponakłuwaj tylko mięso widelcem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka