Dodaj do ulubionych

Tureckie polecajki kulinarne

26.07.25, 15:05
Wyczytałam już w internetach, ale emama wie lepiej.
To mój pierwszy raz w Turcji.
Objazdówka + 1,5 dnia w Antalya.

Co polecacie zjeść, a co zupełnie sobie odpuścić? Mam wrażenie, że turecka kuchnia jest bardzo mięsna.
I w Antalya - hotel mam w samiutkim centrum, co polecacie zobaczyć w tak krótkim czasie? Gdzie tam dobrze zjeść/co fajnego zobaczyć?
Obserwuj wątek
    • wrota.do.lasu Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 15:09
      Wszystko dobre. Idź na dobry shish kebab.
    • krwawy.lolo Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 15:12
      Nie byłem w Turcji i nie polecę niczego. Niemniej, gdybym sam kiedyś tam wylądował, spróbowałbym baraniny. Bo w Polsce baranina jest śmierdzącym padliną obrzydlistwem a będąc w Tunezji, AI, skusiłem się zapachem i wyglądem tejże. Jakże miło się rozczarowałem.
    • mania_222 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:23
      Idź do hammanu.
      • marecky81 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:46
        Kulinarny hammam?

mania_222 napisała:

> Idź do hammanu.
        • mania_222 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:42
          Było też pytanie:
          "co polecacie zobaczyć w tak krótkim czasie? Gdzie tam dobrze zjeść/co fajnego zobaczyć?"
          • marecky81 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:53
            Hammam to kilka godzin.
    • mag-la-swag Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:25
      Manti, pide, adana beyti, lahmacun…..
    • arabelax Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:27
      sutlac smile
    • marecky81 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:32
      Antalyi.

Nie musisz dziękować 😁
    • arabelax Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:33
      yaprak sarma-liscie winogron nadziewane ryżem z przyprawami

idz tez na takie sniadanie na bogato z menemenem, muhammara, ser, oliwki no i herbata
    • pytajacakinga Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 20:40
      Dobre są te turecki słodycze mega dobre
      • wrota.do.lasu Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:08
        Jeden cukier
        • marecky81 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:10
          No nie, można przecież dietetycznie i wytrawne.

wrota.do.lasu napisała:

> Jeden cukier
      • majenkirr Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 00:31
        Baklawa!🤤
    • night_and_day Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:50
      A kiedy będziesz jechać? Bo jak w sierpniu to nie pozwiedzasz za bardzo, będziesz uciekać do klimatyzacji.
      • marecky81 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 21:53
        Tak, pomysł objazdówki Turcji latem, to dla desperatów.
    • leyla76 Re: Tureckie polecajki kulinarne 26.07.25, 23:03
      Objazdówka? Tzn gdzie dokładnie? Czy dopiero szukasz miejsc na objazdówkę.

W Antalii bylam ze 20 lat temu i szczerze to nie pamietam co my tam zwiedziliśmy. Duzo fajnych wodospadów, kursunlu czy Duden. Wyciąg na Olimpos, plaża lara, zielony kanion, góra Chimaera, Aspendos itp

Co do jedzenia to na pewno dobry Döner kebab z kawałków mięsa tzw, yaprak kebab (yaprak-liść). Cały zestaw innych kebabów np. Adama kebab z mięsa mielonego, shish kebab - grillowane kawałki baraniny.
      Wszelkie pide i lahmacun. Manty, sarma, kofte. Najlepiej zjeść w restauracji gdzie podają na początek różne przystawki tzw. meze, zamówić talerz z różnymi mięsami na kilka osób, wtedy masz różne rodzaje kebabów plus bulgur i ryż.
      Zjeść super tureckie śniadanie na bogato, warto.

Desert to baklava (nie każda jest dobra, gulluoglu mogę polecić jak znajdziesz), kunefe z lodami, jest wyborne, spróbuj kawę turecką, chalwa, lokum
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 00:28
      Poza tu wymienionymi moje ulubione - kizartma
    • mayaalex Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 01:01
      Kuchnia turecka jest dosc roznorodna, ja bardzo lubie (i najlepiej znam) kuchnie regionu morza egejskiego - czyli grillowane/smazone/pieczone ryby i owoce morza jako danie glowne a przedtem przystawki (meze), zazwyczaj warzywne, z oliwa lub jogurtem. Oni czesto te przystawki przynosza na wielkiej tacy i wybierasz sobie te, ktore najbardziej Ci sie podobaja.
      Wszystko zalezy od tego, gdzie bedziesz, rozne miejscowosci i regiony sa znane z lokalnych specjalnosci wiec trudno polecac cos zupelnie ogolnie.
      Lubie w Turcji baranine (a wlasciwie jagniecine) bo nie ma tego posmaku/zapachu, ktory ma to mieso w Europie. Zazwyczaj dobre sa wszelkie dania warzywne/warzywno-miesne, w tym papryki/cukinie nadziewane ryzem i miesem, imam bayildi (to baklazan z miesem).
      Dobre sa tez pide/lahmacun - cos w rodzaju tureckiej pizzy. Zdecydowanie tureckie sniadanie smile
      Baklawa jest dla mnie za slodka ale lubie jej wersje na lato - soguk baklava (czyli po prostu zimna baklava) bo jest lzejsza. Lubie tez rozne desery typu sutlac czy kazandibi (takie troche budyniowe), dobre jest kunefe (te cieniutkie nitki kadayif z serem w sumie zoltym ale na slodko - brzmi dziwnie ale jest dobre).
    • mizantropka_20 Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 06:25
      Iskander kebab
      • alessandruzza77 Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 11:32
        Dziękuję wszystkim, jesteście kopalnią wiedzy! Już wyczytuję i zapisuję te wszystkie nazwy, które mi podałyście.
        Tak, lecę w sierpniu, ale jestem przyzwyczajona do upałów (mieszkam we Włoszech, wczoraj temp. odczuwalna tutaj wynosiła 43 stopnie) wink
        Zainspirowała mnie baranina, muszę spróbować. Mąż mówi, że absolutnie nie dotknie. I chcę odkryć dlaczego.
        • bezmiesny_jez Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 14:45
          Nikt nie napisał o manti - maleńkie pierozki z jogurtem i topionym masłem doprawionym papryką. Sztos.
          • leyla76 Re: Tureckie polecajki kulinarne 27.07.25, 14:58
            bezmiesny_jez napisała:

> Nikt nie napisał o manti - maleńkie pierozki z jogurtem i topionym masłem dopra
            > wionym papryką. Sztos.

Napisałam wyżej, mogę nawet zdjęcie wstawić 😉
            • mag-la-swag Re: Tureckie polecajki kulinarne 08.08.25, 15:41
              Robie w domu manti, szczegolnie w ramadan.
            • szarmszejk123 Re: Tureckie polecajki kulinarne 08.08.25, 15:45
              Oo to wygląda jak coś, co bym lubiła!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka