pepsi.only Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 16:27 Kiedyś uważałam, że to bez sensu. Nie chcesz jeść mięsa, to po co zjadasz jakieś zamienniki o smaku mięsa. Dziś uważam inaczej. Ostatnio nie jem cukru- jak juz bardzo potrzebuję cos posłodzić, bo inaczej potrawa nie ma smaku, albo bardzo traci, to używam słodzika, i to jest w porządku. Podobnie można nie chcieć jeść mięsa z różnych przyczyn, ale sam smak mięsa lubi się, i w imię czego ktoś miałby sobie odmawiać. Ja akurat nie jestem wegetarianką, ale lubię potrawy wegetariańskie i wegańskie np smalec z fasoli, czy seleryby po grecku a tak naprawdę to przecież tylko pasta z fasoli, i seler odpowiednio przyprawiony z warzywami i pomidorami. A nazwa, jak nazwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 18:12 Niby wiem, że " bo mogą i chcą", ale też mnie zawsze do śmiechu doprowadzały te "schabowe sojowe", "smalec z fasoli" czy "parówki z tofu". Skoro już jesteś wege czy vegan - to nie rób z siebie kretyna i nie udawaj nazw mięsa. Nazwij to "placki" sojowe a nie "schabowe". "Pasta" czy tam "mus" z fasoli a nie "pasztet". Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:15 To wymyśl lepszą nazwę, pasta to jednak inna konsystencja niż pasztet a placek kojarzy się z czymś płaskim natomiast kotlet może być też kulisty spłaszczony bardziej jak mielony niż schabowy. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:39 Ja jestem mięsożerna, niech sobie wege wymyślają. Albo mówią jak chcą, nie bronię. Tylko śmieszynie jak ktoś ideowo wege, bo cierpienie zwierząt, jednak MUSI zapchać paszczę schabem, choćby oszukanym. Gdybym ja ideowo nie jadła mięsa - to nie chciałabym "udawać" że to jednak jem. Wolałabym wręcz wymazać ten schab czy kiełbasę z jadłospisu. Bo tak, jakby wege nie tupali nogami: schab to jest mięso. Nie soja, nie fasola. Mięso. Z zabitego zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 19:58 To sztuczny problem, polędwica z kurczaka albo schab babci ci oczywiście nie przeszkadzają aniagotuje.pl/przepis/kotlety-z-poledwiczek-kurczaka Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:28 Polędwica to nazwa mięsa z konkretnej części zwierzęcia, bez określenia gatunkowego. Masz polędwicę wieprzową, wołową, może być i z kurczaka, to też konkretne kawałki tegoż kurczaka, nie dowolne. Polędwica (kulin.) – mięso z mięśni wzdłuż grzbietu zwierzęcia (w tym także ryby) z otaczającym je tłuszczem i tkanką łączną, oddzielone od kości biodrowej[1], mające szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:27 To narysuj mi, z której części kurczaka ta polędwica została wycięta. Dla ułatwienia szkic na przykładzie krowy: www.unileverfoodsolutions.pl/wiedza/gotowanie/tips-tricks/podstawy-gastronomii/rodzaje-miesa-wolowego-podzial-tuszy-wolowej/_jcr_content/parsys/content/textimage_894326439/image.img.png/1584441204415.png Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:48 Ptactwo ma trochę inną budowę niż ssaki, nie zauważyłaś? Np nie mają tak przedłużonego tułowia właśnie, a najlepsze mięso jest od trochę innej strony niż u ssaków. I tak, polędwiczka kurza to konkretny kawałek mięsa, nie dowolny fragment kury. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:07 arthwen napisał(a): > I tak, polędwiczka kurza to konkretny kawałek mięsa, nie dowolny fragment kury. Narysuj, który. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:10 Chyba na głowę upadłaś, jeśli myślisz, że będę ci rysować, zwizualizuj sobie. Jeśli nie wiesz, który to kawałek mięsa to proszę bardzo, masz definicję: Polędwiczka drobiowa to część mięsa z kurczaka, która znajduje się pod piersią kurczaka. Jest to delikatny kawałek mięsa, który można łatwo oddzielić od piersi. Polędwiczki są często kupowane oddzielnie od piersi kurczaka i są bardziej delikatne niż sama piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:48 Polędwica, polędwiczka, udziec, udko, to konkretne części tuszy różnych zwierząt. Wątróbka też . Nie słyszałam by soja lub marchewka miały polędwicę lub udka, mają strąki, ziarna, korzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 20:45 Kurczak również nie ma polędwicy, więc skoro znienacka ją zyskał, to nic nie stoi na przeszkodzie żeby obok kiszki ziemniaczanej przycupnęły sobie kiełbaski wege… Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:20 Tyle że kurczak ma polędwicę. Tak jak i dorsz ma polędwicę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 08:15 Nie, kurczak żadnej polędwicy nie ma. Polędwiczka to również nowość w nazewnictwie - w źródłach anglojęzycznych można znaleźć co najwyżej „filecik” jako rozróżnienie mięśnia piersiowego mniejszego w całej „chicken breast”, ale żadnych polędwic. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:33 Nie wiem czy taka nowość, ja mam zeszyt z przepisami od mojej babci i tam jak najbardziej figurują polędwiczki z kury. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:17 Na tej samej zasadzie, co kiełbaski sojowe. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:30 kocynder napisała: > Ja jestem mięsożerna, niech sobie wege wymyślają. Albo mówią jak chcą, nie bron > ię. Tylko śmieszynie jak ktoś ideowo wege, bo cierpienie zwierząt, jednak MUSI > zapchać paszczę schabem, choćby oszukanym. Też jestem mięsożerna, ale zdarza mi się kupić wege kiełbaski czy kotleciki z ciecierzycy. Zupełnie nie widzę problemu, że coś wyglądem i konceptem przypominającym kiełbasę nazywa się wege kiełbaską a nie warzywnym balasem. Gdybym ja ideowo nie jadła mięsa - t > o nie chciałabym "udawać" że to jednak jem. Wolałabym wręcz wymazać ten schab c > zy kiełbasę z jadłospisu. Bo tak, jakby wege nie tupali nogami: schab to jest m > ięso. Nie soja, nie fasola. Mięso. Z zabitego zwierzęcia. > No to ty. A nie wszyscy ludzie kupujący takie produkty są ideologicznymi weganami, niektórzy tylko ograniczają mięso w jadłospisie a inni tylko szukają nowych smaków. -- Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:59 No i ok. Nie bronię. A że mnie śmieszy? Niektórych śmieszy np serial "Allow, alko", który mnie akurat niezbyt. Podkreślę: śmieszy. Nie drażni, nie czepiam się, nie "nie rozumiem". Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:03 "Allo, allo" miało być. Głupi telefon uważa, że wie lepiej co ja chcę napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:05 kocynder napisała: > Podkreślę: śmieszy. Nie drażni, nie czepiam się, nie "nie rozumiem". Taki post jak twój właśnie się nazywa czepianiem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:29 Jakim znów schabem - kotletem. A kotlet może być z różnych składników, nie tylko z miesa. Placek natomiast to nie kotlet. Więc ten Twoj śmiech to taki niezbyt mądry… Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:34 A kotleta, Memphis, się nie czepiam. Pisałam o "SCHABOWYM". No i, niestety, "schabowy" to jest produkt ze schabu, czyli mięsa. Kotlety, i owszem, są zazwyczaj, z mięsa, ale mogą też być jak najbardziej z innych, niemięsnych, składników, np ziemniaków (nota bene pyszne z sosem grzybowym), innych warzyw itd. Także twoje czepianie się niezbyt mądre... Ok, nie lubisz mnie, nie ma obowiązku. Ale zanim zaczniesz się czepiać, to przeczytaj co piszę. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:46 kocynder napisała: > A kotleta, Memphis, się nie czepiam. Pisałam o "SCHABOWYM". No i, niestety, "sc > habowy" to jest produkt ze schabu, czyli mięsa. A z kurczaka? www.olgasmile.com/kotlety-schabowe-z-kurczaka.html Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:55 Matkobosko, 6 jaj do opanierowania 4 kotletów z kurczaka…? 😱 Niestety pani Olga często wywołuje we mnie taki dreszczyk wątpliwości, jak np w przepisie na onigiri, gdzie po długim występie o tym, jak to jedzenie bezwzględnie musi być ekologiczne radośnie opisuje owijanie 25 onigiri w plastikową folię… 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:30 To, że jakaś blogerka też robi ten sam błąd co osoby zawzięcie broniące schabowych z kalafiora ma być dowodem na co? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:26 Na to, że pomieszanie w nazewnictwie dotyczy nie tylko wegetariańskich zamienników mięsa. Język jest żywy i wraz z pojawieniem się nowych desygnatów zmienia się. Jeśli macie problem z tym, że produkt warzywny będzie się nazywał kotletem czy kiełbaską, to zazdroszczę braku poważniejszych problemów w życiu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:45 Aha, czyli jeden błąd ma być uzasadnieniem drugiego. Jeśli dla ciebie miało to mieć sens, cóż. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:07 To nie błąd, tylko dowód na to, że język polski jest żywy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:13 Język polski jest żywy, ale to zwyczajny błąd. Błędy, owszem, czasem wchodzą do powszechnego użytku, aczkolwiek nie zawsze - a od tego konkretnego błędu to się akurat odchodzi - te 20-30 lat temu był chyba szczyt popularności i spotykane było to nawet w lokalach, ale od lat nie widziałam, żeby w jakimkolwiek lokalu ktoś używał określenia schabowy z kurczaka. Wszędzie jest że pierś/polędwiczka z kurczaka/drobiowa w panierce. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:17 arthwen napisał(a): > Język polski jest żywy, ale to zwyczajny błąd. Nie, to reakcja na pojawienie się nowych desygnatów. Potrzebują one nowego nazewnictwa, które właśnie jest wypracowywane na naszych oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 19:39 Właśnie - potrzebują nowego nazewnictwa, które jest wypracowywane, ale między innymi trafiają się ślepe uliczki, takie jak próba zawłaszczenia słownictwa, które oprócz formy potrawy niesie też w sobie informację o produkcie i surowcach, więc w przypadku użycia go w produktach tego surowca niezawierających, jest przekłamaniem, a nie tylko błędem Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 09:19 arthwen napisał(a): > jak próba zawłaszczenia słownictwa, któ > re oprócz formy potrawy niesie też w sobie informację o produkcie i surowcach, A to już 'zawłaszczenie' w wykonaniu mięsożerców, kórzy w formę przygotowania potrawy wepchnęli surowiec Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 16:37 arthwen napisał(a): > Właśnie - potrzebują nowego nazewnictwa, które jest wypracowywane, ale między i > nnymi trafiają się ślepe uliczki, takie jak próba zawłaszczenia słownictwa, To twoje indywidualne zdanie, reszcie takie nazewnictwo pasuje i być może się ustali. Nie jesteś normatywistą. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:22 ardzuna napisała: > To twoje indywidualne zdanie, reszcie takie nazewnictwo pasuje i być może się u > stali. Nie jesteś normatywistą. Równie dobrze możesz to odnieść do siebie. A reszcie takie nazewnictwo wcale nie pasuje (w wątku akurat wydaje się, że mniej więcej pół na pół) i może się nie ustali, a powstaną inne określenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 09:41 Niektórzy uważają, że można mówić "bynajmniej" zamiast "przynajmniej" bo niektórzy tak używają. A język jest żywy i jeśli powtórzysz głupotę milion razy to zacznie być mądra. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 16:35 To co innego, zwykły błąd leksykalny, a nie potrzeba wypracowania nowego nazewnictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 17:08 Jeżeli potrzebujesz nowego nazewnictwa, to dlaczego uparcie używasz starego, tylko dotyczącego czegoś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:19 A dlaczego nie miałabym używać starego słowa, którego znaczenie właśnie się rozszerza wraz z powstaniem nowych desygnatów. Bo tobie się to nie podoba? Nie ty decydujesz o tym, jak ludzie będą mówić. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:45 To ty twierdzisz, że znaczenie starego słowa rozszerza się. Ale jeśli ktoś ma tak ubogi język, że na wszystko mówi "pomidor", to nie dziwię się, że właściwa nazwa rzeczy do niego nie trafia. Tylko to trochę utrudnia komunikację. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:56 advanced48 napisał(a): > To ty twierdzisz, że znaczenie starego słowa rozszerza się. Ale jeśli ktoś ma t > ak ubogi język, że na wszystko mówi "pomidor", to nie dziwię się, że właściwa n > azwa rzeczy do niego nie trafia. Tylko to trochę utrudnia komunikację. Najbardziej utrudnia komunikację twoje ograniczenie mentalne, niepozwalajace ci zrozumieć, dlaczego w określonych sytuacjach dla ludzi użyteczne jest rozszerzanie znaczenia dotychczas istniejących słów, a nie tworzenie neologizmów. Szewc bez butów chodzi, sama niewłaściwie stosujesz pewne słowa - np. abominację. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 22:06 Masz trudności z czytaniem? Zacytuj, gdzie zastosowałem słowo "abominacja". I ty zwracasz komuś uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 23:24 Tak, ja. Ja cię osobiście pomyliłam z innym nickiem, który to właśnie zrobił. I ja zwracam uwagę. Gdyby jedna pomyłka powodowała, że nie można nikomu zwrócić uwagi, nikt by tego nie mógł zrobić po wsze czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:47 No ale osoby nazywające cośtam „schabowym” popełniają taki sam błąd jak osoby nazywające „schabowym” kurczaka 🤷♀️ I bynajmniej nie wynika to z „potrzeby napchania sobie paszczy”mięchem ze świni i udawania, że kurczak to świnia, tylko błędnym używaniem tego słowa jako synonimu kotleta. >Także twoje czepianie się niezbyt >mądre... Również? Czyli przyznajesz, że Twój wpis był taki nie do końca przemyślany…? Natomiast mój był przemyślany, ponieważ - jak zaznaczyłam wyżej - używanie słowa schabowy jako synonimu kotleta to po prostu błąd (ew skrót myślowy zamiast sojowy a’la schabowy tj w panierce) a nie potrzeba żarcia świni. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 22:01 ">Także twoje czepianie się niezbyt >mądre... Również? Czyli przyznajesz, że Twój wpis był taki nie do końca przemyślany…? Natomiast mój był przemyślany, ponieważ " Fakt, powinno być "Tak, że". Słownik w telefonie wie lepiej. Mój błąd, że nie sprawdziłam. I nie, nie przyznaję się do "nieprzemyślenia" i nie uważam, by twój wpis był przemyślany. I nie, "schabowy" nijak nie jest "synonimem" słowa "kotlet". Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:19 >I nie, "schabowy" nijak nie jest >"synonimem" słowa "kotlet". Czyli dokładnie to, co dopiero co napisałam powyżej …? Dwa razy, dla lepszego zrozumienia 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:00 kocynder napisała: > mięsa. Nazwij to "placki" sojowe a nie "schabowe". "Pasta" czy tam "mus" z fa > soli a nie "pasztet". Pasztet warzywny to bardzo stara nazwa. Nie rozumiem, czemu się go czepiasz. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:01 To nie rozum. Nie ma obowiązku rozumienia czegokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 20:08 A teraz przeczytaj to sama i przemyśl konsekwencje dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:26 Ale to nie jest „mus” z fasoli. Mus to jest produkt ubity, napowietrzony tudzież przetarte owoce z cukrem. Natomiast pasztety to produkty zapiekane z homogenizowanej masy z jajkami lub bułką tartą i wcale nie muszą być z mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
smoczy_plomien Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:15 Śledzie z boczniaków, boczek z kokosa i smalczyk z fasoli... tak, też tego nie rozumiem (choć to ostatnie jest bardzo pyszne). Wydaje mi się, że to dla osób, którym wyjątkowo ciężko pożegnać się z mięsem. Ja wolę podejście azjatyckie, gdzie jest mnóstwo pysznych dań bez mięsa i nic niczego nie udaje. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:38 Może w Azji nikt nie ma bólu d…, jak zupę miso na bulionie warzywnym nadal nazywasz zupą miso, a nie nie „produktem zupowym na bulionie warzywnym dashi z pastą z fermentowanej soi”. Tak samo najwyraznien nikomu tam nie pęka d… o wegański ramen czy sushi bez ryby i nie drze się, że to nazwy zastrzeżone. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:41 Yakitori też można dostać z tofu… Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 15.08.25, 21:59 Nazwa ma jednak znaczenie, o czym świadczy stary żart z rybą i szynka. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:23 Kotlet czy pasztet nie są nazwami zastrzeżonymi dla potraw z mięsa. Kiełbasa również, jako że od wieków istnieje kiszka ziemniaczana, a i sama kaszanka nie jest z mięsa, tylko z krwi (krew to nie mięso, aczkolwiek produkt odzwierzęcy). Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 09:51 Mamy wkodowane co jest jadalne, określenie i kształt i nie o to chodzi by wege pasztet był identyczny w smaku jak wieprzowy i miał rolę podróbki. Nie będziemy jeść nawet najlepszego pasztetu jeśli będzie uformowany na psią kupę i nazwany odchody zwierzęce. Kiełbasa, kotlet, pasztet kluski to nazwy sygnał, że to jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 08:20 Internet mówi, że kiszka to rodzaj kiełbasy. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:35 Ale kiszka, czy to ziemniaczana, czy kaszanka, to nie jest kiełbasa. Kiszka to kiszka, kiełbasa to kiełbasa. Przy czym pod względem formy - do produktów wege tego typu pasuje mi nazwa kiszka, bo to masa warzywna upchnięta w kiszkę (tyle że sztuczną) Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:44 Chociaż na pewno ktoś też się przyczepi, bo kiszka to produkt zwierzęcy, nawet jeśli od lat stosuje się też sztuczne, nawet w przypadku kiełbas. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:10 Na stronach wytwórców jest opisywana jako rodzaj kiełbasy - rozdrobniony produkt we flaku. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 22:03 Wg definicji to kiełbasa jest produktem mięsnym: Kiełbasa – wyrób spożywczy w postaci rozdrobnionego (mielonego lub krojonego) mięsa (lub podrobów), które wraz z tłuszczem i dodatkami (przyprawy, zioła) umieszczone jest w podłużnej osłonce. Niekiedy poddaje się je obróbce termicznej. Natomiast kaszanka to nie jest kiełbasa, tylko wyrób wędliniarski - kaszanka (kiszka, śl. krupniok, kaszok) – wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów: wątroby, płuc, ozorów, skórek wieprzowych, tłuszczu. Kiełbasy też są wyrobem wędliniarskim, ale to szersza grupa, kiełbasa jest zawężeniem. Z kolei kiszka ziemniaczana nie jest wyrobem wędliniarskim. Kiszka ziemniaczana lub kiszka kartoflana – jelito wieprzowe wypełnione ziemniakami z mięsem wieprzowym, boczkiem lub słoniną. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 16:14 smoczy_plomien napisała: > Śledzie z boczniaków, boczek z kokosa i smalczyk z fasoli... tak, też tego nie > rozumiem (choć to ostatnie jest bardzo pyszne). Wydaje mi się, że to dla osób, > którym wyjątkowo ciężko pożegnać się z mięsem. A nie pomyslalas ze ktos moze lubic te smaku? 😉 Smalczyk z fasoli jest zarabisty -i mnie jest obojetne jak zostanie nazwany. Producent moze go sobie nazwac nawet "fasolianką" i -i tak bede go jadla Tak samo kotlety sojowe -można je nazwać choćby "podeszwa". Kabanosy roślinne nazwane najpiekniej nie wzbudzą mojego entuzjazmu -nie smakują mi Nazewnicto mnie nie interesuje . Jako dziecko byłam modna bo jadłam sałatki z pokrzywa,kotlety z grzybów,pasztety z roślin i paluszki z marchewki 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 10:36 Gdybym byla vegetarian alba vegan to nie jadlabym podrobek miesa poprostu. Jesli wykluczylabym calkowicie cukier z diety to nie uzywalabym zamiennikow itd. Nie widze w tym sensu, poza tym sa to produkty wysoko przerworzone. Natomiast jesli ktos chce nazywac kotletem mix np z fasoli uformowany na ten ksztalt to okay. Natomiast smiesza mnie takich produktow schabiwymi czy bekonem. Kotlet moze byc z czegokolwiek, natomiast schab czy bekon to da konkretne czesci miesa. Tak samo jak wspomniana jajecznica z kaszy. Nie, jajecznica jest z jaj a nie kaszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 13:30 ritual2019 napisał(a): > Gdybym byla vegetarian alba vegan to nie jadlabym podrobek miesa poprostu. Gdyby babcia była dziadkiem, toby miała wąsy. A ty gdybyś była wegetarianką czy weganką, tobyś zobaczyła, co byś wtedy jadła. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:12 Hmmm, gdybys tylko nie byla glupia to moze nawet bylabys madra. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:19 Takie "argumenty" pojawiają się tylko u osób, którym inteligencja - zbyt ograniczona - przestała podpowiadać sensowną ripostę. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 11:42 Ja rozumiem. Nie każdy nie je mięsa, bo go nie lubi. Niektórzy lubią, ale rezygnują z przyczyn zdrowotnych albo etycznych. I dla nich są zamienniki. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:26 Ale nikt nie o tym mowa. Nie o diecie wege/vegan, a o nazywaniu potraw wege - nazwami "sugerującymi" mięso, np "schabowe sojowe" czy "smalec z fasoli". Jedzenie sojowego kotleta zamiast "schaboszczaka" jest ok, ale, na Zeusa, nie nazywajmy soi schabem, bo schab to mięso, a soja roślinka. Oczywiście zakazu nie ma, ale śmieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:32 kocynder napisała: > my soi schabem, bo schab to mięso, a soja roślinka. Oczywiście zakazu nie ma, a > le śmieszy. Dla mnie to argument za rozpoczęciem nazywania soi schabem. Będziesz miała w smutnym życiu więcej śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:39 Hau, hau, hau, karawana jedzie dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:58 Ekogroszek na nazwanie wyngla mi się przypomina. 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:25 Też nie rozumiem. Jest tyle smacznych warzywnych potraw. Przecież zapiekanki z marchewki, soczewicy czy gasoli z ziołami smakują wybornie. Humusy. Zupy wywary z warzyw. Wszystkie przyprawy, proszki są warzywne do tego teraz tyle smacznych olei więc mozna sobie cuda panie wymyslić. Jeszcze jak ktos weganinem jest to rozumiem jogurty czy napoje roslinne co imitują mleko, bo to po prostu plyn (weganizm jest dla mnie niedozaakceptowania ze względu na nabiał, jajka i miód), ale weganskie szynki ? Po co? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 14:42 A ja rozumiem, że ktoś chce zjeść coś, co smakuje trochę jak mięso lub nabiał, ale nie jest mięsem lub nabiałem. Lubi smak, ale nie je produktów zwierzęcych z powodów ideologicznych. I ok, dla mnie to żaden problem. Tylko czemu nie można tego nazwać po imieniu tylko udawać, że jest to "prawie mięso" lub "prawie nabiał"? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 15:16 Dlatego, że konkretne produkty mięsne czy nabiałowe mają konkretne formy, znane większości ludzi i intuicyjnie jest zrozumiałe, jakiego podobieństwa możemy się spodziewać, kiedy kupujemy "smalczyk z fasoli" i czym on się będzie różnić od "kaszanki sojowej". Jest to wygodne i praktyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 17:49 Jeśli wiskoza przypomina ci jedwab a anilana - wełnę, poprosisz w sklepie "ten wełniany sweterek", mimo że jest ze sztucznego włókna? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 16:38 advanced48 napisał(a): > Jeśli wiskoza przypomina ci jedwab a anilana - wełnę, poprosisz w sklepie "ten > wełniany sweterek", mimo że jest ze sztucznego włókna? Nie, tak samo jak nie poproszę w sklepie o "tę kaszankę", tylko "o tę kaszankę sojową". Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 17:11 Dlatego właśnie jesz "kotlet sojowy" a nie "kotlet schabowy" Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:23 Oczywiście, że tak. Ty czepiasz się samego użycia słowa "kotlet" albo "wędlina" w odniesieniu do produktów roślinnych. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:47 Nie. Jeżeli czegoś się "czepiam", to używania słowa "schab" do nazwania produktu roślinnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:54 Nie. Nie pasowało ci więcej terminów, na przykład kabanos roślinny. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 22:07 I znów to samo. Trochę więcej uwagi proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 20:52 To se wygooglaj np „jedwab wiskozowy”… 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:21 A ty - "jedwab". Skaj to też sztuczna, syntetyczna skóra, co nie znaczy że ro "skóra". Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 08:23 Zadałaś pytanie „jeśli wiskoza przypomina jedwab, to poprosisz w sklepieo o”… no to Ci pisze, że można w sklepie powiedzieć „poproszę o tę sukienkę z jedwabiu” i będzie poprawnie, sprzedawczyni zrozumie co ma podać, bo na metce masz „jedwab wiskozowy”. 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 19:44 Aha, jasne, bo nie możesz kupić pasty z fasoli, albo smarowidła z fasoli, bo już nie będzie smakowało, jak nie będzie miało nazwy sugerującej pochodzenie mięsne? Bo smalec to jest akurat konkretny produkt tłuszczowy, odzwierzęcy. Nie roślinny. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 09:15 arthwen napisał(a): > Bo smalec to jest akurat konkretny produkt tłuszczowy, odzwierzęcy. 'Smalec' to również rodzaj potrawy - smarowidła do chleba. Sposób przyrządzenia czystego smalcu. Ale jak wykazałaś przy schabowym jest to dla ciebie nie do zrozumienia. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 20:03 evening.vibes napisała: > arthwen napisał(a): > > Bo smalec to jest akurat konkretny produkt tłuszczowy, odzwierzęcy. > > 'Smalec' to również rodzaj potrawy - smarowidła do chleba. Sposób przyrządzenia > czystego smalcu. Ale jak wykazałaś przy schabowym jest to dla ciebie nie do zr > ozumienia. Nie, smalec to konkretny tłuszcz wytopiony z zwierzęcia pod wpływem temperatury. Do smarowania ogólnie służą pasty a wtedy mogą być z produktów różnego pochodzenia, również mieszane . Z soji tłuszczu nie wytopisz, możesz go ewentualnie uzyskać w inny sposób Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 06:52 babcia47 napisała: > evening.vibes napisała: > > > arthwen napisał(a): > > > Bo smalec to jest akurat konkretny produkt tłuszczowy, odzwierzęcy. > > > > > 'Smalec' to również rodzaj potrawy - smarowidła do chleba. Sposób przyrzą > dzenia > > czystego smalcu. Ale jak wykazałaś przy schabowym jest to dla ciebie nie > do zr > > ozumienia. > > Nie, smalec to konkretny tłuszcz wytopiony z zwierzęcia pod wpływem temperatury > . Do smarowania ogólnie służą pasty Dlaczegóż to zatem przedmówczyni Arthwen i inni mięsożercy nieprawidłowo mówią 'pajda chleba ze smalcem' zamiat 'pajda chleba z pasty ze smalcu'? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:21 Bo smalec sam z siebie ma konsystencję smarowidła, wiec "pajda chleba ze smalcem" jest prawidłowym określeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:29 iwles napisała: > Bo smalec sam z siebie ma konsystencję smarowidła, wiec "pajda chleba ze smalce > m" jest prawidłowym określeniem. Nie - pajdę chleba nie smaruje się czystym smalcem ale smalcem z dodatkami - w mięsożernych purystek językowych prawidłowa nazwa to zatem 'pasta ze smalcu': Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:54 Nie każdy smalec ma dodatki. Czasami to jest tylko smalec ze skwarkami (a skwarki to nie do końca wytopiony tłuszcz) i tym też się smaruje chleb. A nawet jeśli ma dodatki, to nie przestaje być smalcem. JEST smalcem z dodatkami 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:59 iwles napisała: > Nie każdy smalec ma dodatki. Pitu pitu sritu sritu... Jak mięsożercy będą prawidłowo mówić 'pasta ze smalcu z dodatkami' to będą mogli burzyć się o 'smalec z fasoli'. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:28 Z pastą, jak już. Poza tym smalec akurat nie jest pastą, to po prostu smalec i ma konsystencję, która jest wystarczająco smarowna, żeby nic więcej nie trzeba było z nim robić. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:56 arthwen napisał(a): > Poza tym smalec akurat nie jest pastą, to po prostu smalec Jak zwykle u mięsożerców 'tak bo tak' Czystym smalcem chleba nie smarujesz - smarujesz POTRAWĄ ze smalcu, skarek, przypraw, cebuli itd. Jak zaczniesz sama prawidłowo nazywać to co jesz to będziesz miała prawo do poprawiania innych. Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 16:39 Ktoś smaruje potrawa ze SMALCU i dodatków, je kotlet schabowy że schabu i dodatków, inni jedzą smalec bez dodatków, schab bez panieru a jeszcze inni pastę z fasoli i kotlet z kalafiora. Jak widać, to nie są tozsame potrawy, dlaczego więc mają nazywac się tak samo? Jeśli prawowierny Żyd nazwie szynkę "szczupak", to już może ja jeść? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 16:47 Nie, mądralo. Ta "potrawa" to się właśnie nazywa smalec. Smalec może być ze skwarkami czy cebulą, ale nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 16:54 arthwen napisał(a): > Nie, mądralo. Ta "potrawa" to się właśnie nazywa smalec. No właśnie "smalec" to nazwa sposobu przyrządzenia potrawy. Dało się ogarnąć! To teraz obczaj co znaczy "smalec z fasoli" Szach-mat. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:00 Nie. Nadal nie ogarniasz. Smalec to nie jest nazwa sposobu przyrządzania. Sposób przyrządzania smalcu to WYTAPIANIE i SMAŻENIE. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:04 arthwen napisał(a): > Nie. Nadal nie ogarniasz. Smalec to nie jest nazwa sposobu przyrządzania. Przed chwiłą twierdziłaś, że POTRAWA a więc składniki przygotowane w konkretny sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:11 evening.vibes napisała: > arthwen napisał(a): > > > Nie. Nadal nie ogarniasz. Smalec to nie jest nazwa sposobu przyrządzania. > > Przed chwiłą twierdziłaś, że POTRAWA a więc składniki [b]przygotowane w konkret > ny sposób. Owszem, potawa, bardzo prosta na dodatek. Tyle, że ty chyba nie rozumiesz co to jest potrawa. Bo potrawa to nie jest tylko sposób wykonania czegoś. To przede wszystkim też składniki - w tym przypadku jeden, bo do smalcu potrzebujesz tylko jeden składnik, chociaż można dodać więcej, ale nie są konieczne - natomiast ten jeden jest konieczny i bez niego smalcu nie ma - przygotowywane w konkretny sposób, czyli smażone i wytapiane. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:16 arthwen napisał(a): > Bo potrawa to nie jest tylko sposób wykonania czegoś. To przede > wszystkim też składniki - w tym przypadku jeden, bo do smalcu potrzebuj > esz tylko jeden składnik, Nie - smalec solo nie jest potrawą pod nazwą "smalec". Tak samo jak flaki (część zwierzęcia) nie są tym samym co zupa "flaki". Totalną konfuzję u ciebie wywołuje fakt, że niektóre słowa są dwuznaczne - oznaczają zarówno składnik jak i potrawę. W drugim znaczeniu mogą być używane w innych konfiguracjach: "smalec z fasoli", "flaki z boczniaków". Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 22:24 Owszem, smalec solo jest potrawą o nazwie smalec. I jak najbardziej stosuje się smalec solo do smarowania pieczywa. I oczywiście, że są słowa, która mają więcej znaczeń niż jedno. Ale ani smalec, ani schab, ani kiełbasa, ani przymiotniki od tych słów pochodzące akurat do takich słów nie należą. Być może się to zmieni pod wpływem lobby wege, a może nie, bo części vegan i wegetarian wcale nie podoba się stosowanie mięsnego nazewnictwa do produktów wege. A nawet jakby, to wege to na razie niewielki procent społeczeństwa europejskiego, a polskiego tym bardziej, więc aż takiej siły przebicia nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 07:17 arthwen napisał(a): > Owszem, smalec solo jest potrawą o nazwie smalec. Nie jest. Tak samo jak flaki solo nie są potrawą "flaki". Masz ogromne problemy z językiem polskim ale to już twój problem i ból dup.ska. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 16:25 evening.vibes napisała: > arthwen napisał(a): > > Owszem, smalec solo jest potrawą o nazwie smalec. > > Nie jest. Tak samo jak flaki solo nie są potrawą "flaki". Jest. Zaprzeczanie rzeczywistości nijak tej rzeczywistości nie zmieni. Flaki jako półprodukt nie są potrawą, bo - niespodzianka - flaków się nie je na surowo. Ja nie jadam w ogóle, więc niespecjalnie mnie interesowało jak się robi zupę z flaków. > Masz ogromne problemy z językiem polskim ale to już twój problem i ból dup.ska. To, że ty słoneczko masz problem, nie znaczy, że wszyscy dookoła mają. Mnie ta dyskusja coraz bardziej śmieszy i zapewniam, że nic mnie nie boli. A problemów z językiem polskim, w przeciwieństwie co ciebie - nie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:07 I jeszcze, ogarnij to w końcu, bo ileż można pisać: Smalec solo. Smalec ze skwarkami. Smalec z cebulką. Smalec z jabłkami (bo tak też się robi). Jak zrobisz smalec z fasolą, to proszę bardzo, będzie smalcem z fasolą. Z samej fasoli smalcu się nie zrobi, bo smalec to tłuszcz. Zwierzęcy. Który uzyskuje się przez smażenie i wytapianie tłustych kawałków mięsa. Może być wieprzowy, może być z dzika, może być gęsi, może być też z innych zwierząt, chociaż te akurat najbardziej popularne. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:10 arthwen napisał(a): > I jeszcze, ogarnij to w końcu, bo ileż można pisać: Smalec solo. Smalec ze skwa > rkami. Smalec z cebulką. Smalec z jabłkami (bo tak też się robi). '"Pajda ze smalcem": Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:15 No pajda chleba ze smalcem ze skwarkami. I co? Tu masz np smalec gęsi, bez skwarek, a tu masz chleb ze smalcem, bez skwarek: Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 17:18 arthwen napisał(a): > No pajda chleba ze smalcem ze skwarkami. I co? I tego nie dostaniesz w knajpie czy na jarmarku. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 22:26 Czego nie dostaniesz? Dostaniesz zarówno chleb ze smalcem, jak i chleb ze smalcem ze skwarkami. Za to raczej nie dostaniesz smalcu z fasolą. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 07:15 arthwen napisał(a): > Czego nie dostaniesz? Dostaniesz zarówno chleb ze smalcem, jak i chleb ze smalc > em ze skwarkami. Nie dostaniesz smalcu solo - to nie potrawa. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 16:22 Oczywiście, że dostaniesz, można kupić normalnie sam smalec. Na stoiskach gdzie sprzedają chleb ze smalcem zazwyczaj jest wybór tego smalcu, albo solo albo z różnymi dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 19.08.25, 17:22 arthwen napisał(a): > Na stoiskach gdzie > sprzedają chleb ze smalcem zazwyczaj jest wybór tego smalcu, albo solo albo z > różnymi dodatkami. W ramach dodatków możesz sobie zarzyczyć ogórka. Smalec (potrawa) jest w calości - ze skwarkami, mięsem, cebulą przyprawami. Nikt ci na miejscu nie miesza smalcu z dodatkami. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 20.08.25, 21:57 A kto twierdzi, że na miejscu się miesza? Masz smalec solo albo smalec z dodatkami, już przygotowany. Tyle że prawidłowo to się nazywa smalec ze skwarkami, a nie smalec, bo sam smalec nie ma w sobie dodatków. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 16:40 arthwen napisał(a): > Aha, jasne, bo nie możesz kupić pasty z fasoli, albo smarowidła z fasoli, bo ju > ż nie będzie smakowało, Co za bajdurzenie? Nie jestem klientką smalczyków z fasoli, bo smalec i smalcopodobność mi nie smakuję, ale to nazewnictwo świetnie pozwala odróżnić zwykłą pastę z fasoli, która może być smaczna, od produktu przyrządzonego tak, że przypomina smalec. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 17.08.25, 22:24 Ten produkt nijak smalcu nie przypomina, to zacznijmy może od tego. I tak, jest to pasta z fasoli, taka sobie w smaku. Zresztą produkty nazwane pastą z fasoli też są różne w smaku, niektóre smaczne, inne paskudne. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 06:53 arthwen napisał(a): > Ten produkt nijak smalcu nie przypomina, to zacznijmy może od tego. > I tak, jest to pasta z fasoli, taka sobie w smaku. A smaluszek to pyszny co? Najlepiej jak kapie tłuszcz z pyska... Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:20 Nie wiem, skąd ci kapie tluszcz, bo mnie z pyska się nie zdarzyło. Co jest smaczne a co nie nie podlega dyskusji. Nie robię pasty że smalcu, chleb smaruje smalcem i na smalcu smażę kotlety schabowe. Odpowiedz Link Zgłoś
evening.vibes Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 07:30 advanced48 napisał(a): > chleb smaruje smalcem Czystym smalcem? (Fuj!) Odpowiedz Link Zgłoś
advanced48 Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:43 Czystym, wytopionym że słoniny smalcem z pozostałości ami tego, z czego się wytapial. Nie lubisz? To twój gust, ja mam inny. Wołowinę smażę na loju, też to dla ciebie nie akceptowalne? Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 15:26 Nie wiem co ci z czego kapie, ja nie posiadam pyska i umiem jeść w sposób cywilizowany. A za smalcem akurat nie przepadam, jem bardzo, bardzo rzadko, raz na parę lat może. Pastę z fasoli, która ma być niby substytutem tego smalcu też kupiłam raz, ale zwyczajnie była obrzydliwa w smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Idea wege podróbek mięsa 18.08.25, 20:26 arthwen napisał(a): > Ten produkt nijak smalcu nie przypomina, to zacznijmy może od tego. Wystarczająco przypomina, żebym była wdzięczna za nazwanie tego produktu "smalczykiem", dzięki czemu mogę go omijać. > I tak, jest to pasta z fasoli, taka sobie w smaku. O niebo lepsza od ohydnego smalcu, ale i tak nie przepadam za tego typu pastą. Odpowiedz Link Zgłoś
madziksia Re: Idea wege podróbek mięsa 16.08.25, 19:41 bo np. ludzie lubią smak mięsa, ale nie chcą przykładać ręki do ich eksterminacji. Ja np. jestem jedną z tych osób - lubię, ale nie jem z powodów światopoglądowych. dlatego z niecierpliowością czekam na mięso "made in lab" Odpowiedz Link Zgłoś