Dodaj do ulubionych

Migreny- porady potrzeba

26.09.25, 08:44
Nie wiem co jest grane, ale kolejny raz w krótkim czasie obudził mnie ból głowy. Zawsze nad prawym okiem.

Miewam migreny, zazwyczaj tylko silny ból głowy, który spokojnie zabijam tryptanem, eletriptan.

Ostatnio jednak cos się zmieniło, bo zaczely pojawiać się częściej i silniejsze. W zeszłą sobotę obudził mnie silny ból głowy. Wzięłam tryptan, niestety zero reakcji. Mdłości, pulsowanie w prawym uchu, zimne poty, roztrzęsienie. Potem wymioty i cały dzień wyjęty z życiorysu.
Wzięłam wtedy 2 dawki tryptanu, wieczorem jeszcze 1g paracetamolu. Wieczorem jakoś już funkcjonowałam.

Dzisiaj znowu obudził mnie ból głowy o 5 rano. Poszłam łyknęłam tryptan, poszłam spać. Wstałam po godzinie i łyknęłam paracetamol. Mam zawroty głowy, zimne poty, ale jak narazie brak wymiotów. Mimo wszystko czuję sie tragicznie, a nie mogę sobie pozwolić na całodniowe leżenie.

Porazdzcie, jak można unikać tych napadów. Mam wrócić do lekarza, istnieją jakieś inne leki na te cholerne migreny. Miałam ct glowy z kontrastem. Po tym recepte na eletriptan 40, ktory w sumie działał do teraz.
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 08:59
      Pogadałabym z ginekologiem, bo to może być związane z menopauzą. Znaczy menopauza może podkręcać migreny, więc możliwe, że nie trzeba zmieniać leków na migrenę, tylko włączyć progesteron.
      • feldmarszalek.duda Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 11:38
        To samo pomyślałam. Warto to zrobić, zwłaszcza jeśli liczba w nicku to rok urodzenia.
        • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 17:20
          feldmarszalek.duda napisał(a):

> To samo pomyślałam. Warto to zrobić, zwłaszcza jeśli liczba w nicku to rok urod
          > zenia.

Chodzę do ginekologa raz w roku na kontrolę. Ostatnio zrobiłam krew na hormony i moja ginekolog stwierdziła, że nie jestem w menopauzie . Mimo wkładki hormonalnej , mam regularne krwawienia, skromne, ale są. Objawów menopauzy w sumie żadnych.
          Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w wieku 20 lat miałam usunięty jajnik i jajowód.

Ginekolog przepisała mi estrogen w żelu na wszelki wypadek . Czytając o skutkach ubocznych, stwierdziłam, że narazie używać nie będę. Może powinnam, bo to spadek estrogenów powoduje te migreny?
          • snakelilith Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 18:11
            leyla76 napisała:

> Czytając o skutkac
            > h ubocznych, stwierdziłam, że narazie używać nie będę. Może powinnam, bo to sp
            > adek estrogenów powoduje te migreny?

Nie spadek a wahania. Skoro jeszcze krwawisz, to nie jesteś w menopauzie, ale w perimenopuazie, a w tej typowe są spore wahania estrogenów. Raz masz piki wykraczające ponad normę, a raz szorujesz po dnie. Zwłaszcza te ekstremy mogą dać popalić i także podkręcać migreny.
            Jeżeli estrogeny spadną tak, że będziesz potrzebowała żelu, to poziom estradiolu będzie już dosyć niski i ten żel przy standardowych dawkach nie podniesie go zbyt wysoko. Htz nie robi stanu hormonalnego kobiety młodszej, tu nie musisz się więc obawiać. Po menopauzie migreny często się więc uspokajają, bo estrogeny, także na htz są już stale niższe. .
            Ale skoro nie masz żadnych innych objawów i ciągle miesiączkujesz to ja bym na razie tego żelu nie brała. Teraz jest taka moda na zaczynanie htz już przed menopauzą, ale prawidłowo estradiol zaczyna się brać gdy przestaje się na dobre krwawić, bo wtedy prawdopodobieństwo piku estradiolu jest już niskie.
            • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 23:34
              Dzięki Snake.
              A mozesz jeszcze napisać, jak się ma do tego ból piersi, bo bywa, że tygodniami bolą, tak, że się dotknąć nie mogę, a potem kolejne tygodnie i jest normalnie.
              Czytałam, ze estrogen może zwiakszac bol piersi i to też mnie właśnie powstrzymało od używania.
              • snakelilith Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 11:08
                leyla76 napisała:

> A mozesz jeszcze napisać, jak się ma do tego ból piersi, bo bywa, że tygodniami
                > bolą, tak, że się dotknąć nie mogę, a potem kolejne tygodnie i jest normalnie.

Dokładnie tak, jak przypuszczasz. To jest efekt fazowych pików estrogenów. Twoja macica jest chroniona gestagenową wkładką, ale wszystko inne odczuwa te wahania i niewystarczającą ilość progesteronu do estrogenu. To się nazywa estrogenowa dominacja, sama to miałam do samego końca, czyli do menopauzy w wieku lat 54.
                Nie potrzebujesz więc jeszcze dodatkowego estradiolu, raczej właśnie progesteronu (mikronizowany bio-identyczny w kapsułkach, czyli o tej samej budowie chemicznej co ten produkowany w organizmie, nie gestagen).
                Ale o tym musisz porozmawiać z lekarką, bo to też hormon na receptę (Utrogest, Famenita albo Progestan) i nie wiem jak to się kombinuje z Mireną. Niewykluczone, że pomogłoby ci to też z migrenami. Bio-identyczny progesteron reguluje sen i nastrój, uspokaja, odwadnia (bo estrogeny powodują zatrzymywanie wody), wpływa korzystnie na pracę tarczycy i metabolizm.
                • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 12:54
                  Jeszcze raz dzięki ogromne za odpowiedź. Porozmawiam z ginekologiem. Wygląda, że tak będzie najlepiej.
                  • quelquechose Re: Migreny- porady potrzeba 30.09.25, 16:11
                    Mirena zawiera progesteron, sa tez pigulki z samym progesteronem, a ja mam implant, ktory tez zawiera tylko ten hormon. Sama zmagam sie z migrenami od lat i w moim przypadku brak antykoncepcji łączył się z migreną w okolicy okresu ORAZ owulacji (nawet gorzej wtedy). Obecnie biore Ajovy jako prewencje, ale sa tez inne, tansze, które można spróbować. Nie wiem, jak często masz ataki.
                    • snakelilith Re: Migreny- porady potrzeba 30.09.25, 17:44
                      quelquechose napisała:

> Mirena zawiera progesteron,

Gestagen, który działa na macicę, ale słabo względnie wcale, systemowo. Dlatego na migreny z powodu wahań hormonalnych mało pomoże. To już lepiej gestagenowa pigułka, ale to są rzeczy do sprawdzania, bo gestageny bywają źle znoszone. Bio identyczny progesteron może być lepszy, ale on nie ma antykoncepcyjnego działania.
                      • quelquechose Re: Migreny- porady potrzeba 01.10.25, 09:39
                        Dzięki za sprostowanie - w moim rozumieniu to po prostu zaminnik progesteronu, ale zapewne nie jest identyczny, bo by sie nazywał tak samo big_grin
                        • snakelilith Re: Migreny- porady potrzeba 01.10.25, 17:35
                          quelquechose napisała:

> Dzięki za sprostowanie - w moim rozumieniu to po prostu zaminnik progesteronu,
                          > ale zapewne nie jest identyczny, bo by sie nazywał tak samo big_grin

Masz rację, to substancje o podobnym działaniu, ale różnica pomiędzy gestagenem a naturalnym progesteronem jest zasadnicza. Progesteron produkowany jest przez kobiecy organizm, jego działanie jest szersze. Gestagen jest sztuczną substancją i jego działanie jest specyficzne, w zależności od konkretnej substancji. Gestageny używane są głównie w antykoncepcji. Gestageny są w pigułce, wkładce i krążku. Te w pigułce działają na cały ogranizm, te we wkładce raczej tylko miejscowo. .
          • pani.asma Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 18:44
            Może powinnaś spróbować. Bo może od razu zadziałać na bóle głowy
      • infinitypool Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 13:35
        Tez o tym pomyslalam
    • katie3001 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 09:04
      Gepant. nowe leki. W Polsce są pod nazwą Vydura
    • asia-loi Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 11:23
      No niestety, ale migrena to koszmarna choroba. Rację może mieć alicia, i zamiast do neurologa, to teraz raczej do ginekologa. Ja sama męczyłam się z koszmarnymi migrenami ponad 30 lat. Skończyły się jak przestałam miesiączkować. Choć migreny miałam łagodniejsze i rzadsze, jak zaczęłam brać tabletki na nadciśnienie, a okres miałam jeszcze trzy lata. Ale lekarz mówi, że to raczej horomony (brak okresu), a nie tabletki na nadciśnienie spowodowały brak migren.
      • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 11:33
        Trzeba diagnostyka zrobić u neurologa a gin może diagnostyka prowadzić że swojej strony. Bóle mogą mieć też podłoże psychiczne związane z nastrojem, emocjami i wtedy też potrzebna zmiana w pojęciu do ciała
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 11:27
      Iść do lekarza i się przebadać ponownie,, bo jeśli teraz jest inaczej, to może to wcale nie migrena, a zupełnie co innego?
    • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 11:28
      Do jakiego lekarza chcesz wrócić? Neurolog leczy migrenę. Ból utrwalony gorzej się leczy
    • rozwiane_marzenie Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 13:00
      Biorę oprócz tryptanu frimig duo. Odbyłam też leczenie 3 miesięczne Flunarizinum, a potem Divascan. Niestety i tak to choler..wo wraca. Co robisz w razie ataków z pracą, skąd w takich przypadkach brać zwolnienie? W przychodni nie chcą mi wystawiać jednodniowego L4.
      • katie3001 Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 15:07
        A ja mam w dokumentację u neurologa wpisane migreny i za pomocą teleporady mam zawsze wystawiane 1 dniowe zwolnienie. ale to w PZU w ramach abonamentu.
      • ekstereso Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 13:00
        Mi wystawiali bez problemu ale miałam rozpoznanie od neurologa
        • ekstereso Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 13:01
          Kiedyś oczywiście, jak potrzebowałam zwolnien
        • rozwiane_marzenie Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 18:15
          Ja też mam rozpoznanie od neurologa, nawet trzech. Problem w tym, że w przychodni, do której chodzę do lekarza pierwszego kontaktu nie ma neurologa. Więc i w karcie lekarza rodzinnego nie ma tej informacji. Nie wiem, czy oni coś widzą w systemie, ale chyba nie skoro jest problem z L4.
          • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 22:03
            Neurolog wystawia do rodzinnego inf/zaświadczenie o diagnozie a ty dostarczasz do karty. Na tej podstawie lekarz rodzinny wystawia recepty na leki, przysługujące recepty na wyroby medyczne więc i zwolnienie wystawi ale musi mieć kwit w razie kontroli
            • rozwiane_marzenie Re: Migreny- porady potrzeba 28.09.25, 11:01
              Dziękuję, żaden lekarz mi tego nie powiedział sad.
              • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 28.09.25, 12:09
                Kosmos prawda!?
    • pani.asma Re: Migreny- porady potrzeba 26.09.25, 18:42
      Podczas menopauzy migreny jakie miałaś wcześniej mogą ewoluować
    • maja0026 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 00:00
      U mnie takie częstotliwość migren zwiększyła się jak zaczęła się perimenopauza i trwa to nadal już ponad 3 lata, z jednej miesięcznej zrobiło się po 15-20, nie pomogła HTZ, przeszłam leczenie wszystkimi lekami ze schamtu leczenia migreny, na końcu był lek Ajovy i dopiero on zadziałał cuda, biorę zastrzyk raz w miesiącu, nawet jak się pojawia migrena to bardzo łagodna
    • evee1 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 00:02
      A dlaczego od razu bierzesz tryptany, a nie zwykły paracetamol?
      Jak ja czuję nadchodzącą migrenę, to a ogół zaczynam od kombinacji paracetamolu i ibuoromu. Najczęściej pomaga.
      • pani.asma Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 11:32
        Bo nie masz prawdziwych migren tylko jakieś dolegliwości paniuś z wyższych sfer

Na prawdziwą migrenę nie działają tabletki z marketu
        • evee1 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 14:46
          Zależy na którym etapie się weźmie. Jak widać te tryptany też jej nie pomagały, ale potem po paracetamolu byli lepiej, choć podejrzewam, że to akurat przypadek.
          Nie twierdzę, że jestem specjalistka od migren, ale kilka ich w życiu zaliczyłam (całe szczęście tylko kilka). I tak pomogła kombinacja paracetamolu i ibuprofenu i jedzenie w ciemnym pokoju przez kilka godzin.
          • asia-loi Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 15:16
            evee1 napisała:

> Zależy na którym etapie się weźmie.

To też. Trzeba brać jak się atak zaczyna.
            Jest też coś takiego jak trafienie na swój tryptan. Nie każdy tryptan jest dla każdego migrenowca.
        • asia-loi Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 14:46
          pani.asma napisała:
          >
          > Na prawdziwą migrenę nie działają tabletki z marketu

Dokładnie.
      • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 12:51
        Paracetamol i ibuprofen to działały na mnie z 10 lat temu. Teraz niestety nie działają, chociaż to tez zależy od bólu głowy, bo czasami mam taki „zwykły „ ból głowy, na który paracetamol zadziała.
        Zazwyczaj jednak jest to ból głowy zawsze nad prawym okiem, łzawi mi oko, ból pulsujący, mam zawroty głowy, nie jestem w stanie nic czytać, oglądać, przeszkadza każdy hałas i na dodatek mam mdłości i wymioty. Nie ma szans żebym połknęła jakikolwiek paracetamol czy ibuprofen. Te na migrenę są malutkie i jakoś mnie na samą myśl o połknięciu nie cofa.
    • bene_gesserit Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 12:58
      Masz typowo migrenowe objawy, ale kiedy ostatni raz byłaś u okulisty? Takiego prawdziwego, który wizytę zaczyna od zmierzenia ciśnienia śródgałkowego?
      I prześwietlenie górnej prawej szczęki bym zrobiła, tak na wszelki wypadek.
      • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 27.09.25, 13:40
        bene_gesserit napisała:

> Masz typowo migrenowe objawy, ale kiedy ostatni raz byłaś u okulisty? Takiego p
        > rawdziwego, który wizytę zaczyna od zmierzenia ciśnienia śródgałkowego?
        > I prześwietlenie górnej prawej szczęki bym zrobiła, tak na wszelki wypadek.
        >
        Koniec sierpnia, chodzę od lat na coroczne kontrole, bo właśnie w jednym oku mam wyższe ciśnienie gałkowe niż w drugim . Szczerze, to nie wiem w którym.
        Od lat utrzymuje się na tym samym poziomie, innych zmian nie widać.

A co do ciśnienia- to za wysokie miałam zdiagnozowane w Polsce, chyba miałam jakieś 16 lat. Przez parę lat , na zlecenie okulisty brałam krople Timoptic. Potem okulista kazał przestać, bo nie było ani poprawy, ani pogorszenia.

Raz miałam badania u okulisty, specjalisty w UK. Dostałam specjalne skierowanie. Tam stwierdzili, że nie ma sie czym martwić.

Obecnie w Szwajcarii kontroluje to ciśnienie na corocznych kontrolach.

• memphis90 Re: Migreny- porady potrzeba 28.09.25, 09:08
      A zęby/zgryz? Nie zmieniło się coś ostatnio w tej materii? Bóle mięśni przy zaburzeniach zgryzu/bruksizmie mogą imitować bóle migrenowe.
      • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 28.09.25, 09:26
        Stres, napięcia emocjonalne również powodują bóle głowy, szyi, obręczy barkowej
      • sueellen Re: Migreny- porady potrzeba 02.10.25, 07:37
        To samo miałam napisać. U mnie bóle głowy powodowało zbyt mocne zaciskanie szczęki podczas snu.
        • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 02.10.25, 08:34
          To częsta pochodna na która pomaga rehabilitacja twarzoczaszki, relaksacja, higiena snu
      • leyla76 Re: Migreny- porady potrzeba 02.10.25, 09:49
        memphis90 napisała:

> A zęby/zgryz? Nie zmieniło się coś ostatnio w tej materii? Bóle mięśni przy zab
        > urzeniach zgryzu/bruksizmie mogą imitować bóle migrenowe.
        >
        Zęby, zgryz idealny. Zęby wszystkie swoje. Ostatnia kontrola u dentysty była w sierpniu, żadnych problemów, ubytków czy czegokolwiek co by zaniepokoiło dentystę .
    • onakaruzela Re: Migreny- porady potrzeba 02.10.25, 10:01
      Jeśli te migreny są przez większość życia, to zrób echo serca, możesz mieć wrodzoną wadę serca - otwór w przegrodzie czyli PFO, który generuje właśnie takie migreny, poza migrenami grozi to też udarem, więc warto sprawdzić
      • mandre_polo Re: Migreny- porady potrzeba 02.10.25, 12:41
        Dokładnie, potrzebna jest diagnostyka całościową a zacząć od neurologa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka