Dodaj do ulubionych

Zakup okularów a refundacja

21.10.25, 09:51
Dziewczyny,jak uzyskać refundację na okulary,które zostały zakupione w tamtym miesiącu.Faktura wystawiona.Zwrot od pracodawcy uzyskany.A szkła źle dobrane więc przy mojej reklamacji,optyk umawia mnie do swojej koleżanki okulistki na NFZ na ten miesiąc.Ogolnie to miesiąc czekania na wizytę u lekarza okulisty.I teraz będę reklamować szkła bo są za mocne.Wczoraj wizyta u okulisty i,doradza słabsze szkła, daje zniżkę na okulary.Jak ją odzyskać? Pomóżcie!
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:08
      O czym ty piszesz? Zamowienie zostalo zrealizowane i oplacone, tak? Pracodawca oddal ci kase w ramach refundacji, tak? Teraz okazuje się, ze musisz reklamowac uslugę - no to jesli reklamacja zostala uwzględniona, to ci poprawią w jej ramach to, co trzeba i sprawa zamknięta - co jeszcze chcesz "odzyskiwać"?
    • iwles Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:16
      Ale nawalił okulista, który źle dobrał szkła?
      czy optyk, który źle wykonał okulary, niezgodnie z receptą okulisty?
    • hosta_73 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:16
      Ale co chcesz odzyskać?
      • alpepe Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:21
        Pewnie koszty ponownej wizyty i pewnie nowych szkieł.
        • iwoniaw Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:22
          alpepe napisała:

> Pewnie koszty ponownej wizyty i pewnie nowych szkieł.
          >
          No ale jakie koszty, skoro napisala, ze to jest robione w ramach reklamacji?
        • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:23
          Nie,mam mieć reklamacje na szkla-maja mi zmienić szkła na mniejsze ++++ wg badania u pani okulistki.Optyk dobrał za mocne szkła.
          • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:24
            Ja nie wiedziała,że można dostać AC refundację na okulary.Dopiero mi wczoraj pani okulistka powiedziała.
            • magdulecp Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:29
              W moim przypadku to było całe 35 zł, więc żaden pieniądz. Ale jak ktoś chce to z recepta idziesz do optyka, który ma umowę z nfz i masz tańsze szkła.
              • alicia033 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:34
                magdulecp napisała:

> W moim przypadku to było całe 35 zł, więc żaden pieniądz.

Dokładnie. Przy wadzie do 6 dioptrii refundacja NFZ to całe 17,50 za szkło.
            • jakis.login Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:30
              Wczoraj ci powiedziała, ale "okulary,które zostały zakupione w tamtym miesiącu.Faktura wystawiona.Zwrot od pracodawcy uzyskany"?
            • iwoniaw Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:30
              siedemkropek82 napisała:

> Ja nie wiedziała,że można dostać AC refundację na okulary.Dopiero mi wczoraj pa
              > ni okulistka powiedziała.

Tymczasem w poscie startowym piszesz:
              miesiącu.Faktura wystawiona.Zwrot od pracodawcy uzyskany

🤔
              • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:49
                Miesiąc czekania na wizytę u okulisty na NFZ.I ta wizyta była wczoraj a miesiąc temu zakupiłam u nich okulary za 2600 zł.
                • pleszkazlasu Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:01
                  Wiesz co, może napisz od początku wszystko, bo nie za bardzo wiadomo, o co chodzi, gdzie byłaś i co chcesz odzyskać.
                  • alicia033 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:04
                    pleszkazlasu napisała:

> Wiesz co, może napisz od początku wszystko, bo nie za bardzo wiadomo, o co chodzi, gdzie byłaś i co chcesz odzyskać.

Nowa na forum? To witamy!smile.
                    I rada na przyszłość: zapomnij o uzyskaniu jakiejkolwiek informacji z sensem od siedmiukropek.
                • hanusinamama Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:13
                  A zwrotu od NFZ należy ci się 30 zł...
                • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:34
                  No i po co ci to było?
                  Okulary za 2600 robione w zakładzie przez optyka?? Pewnie sieciówka.
                  Dałaś się nabić w butelkę.
                  Teraz to już po ptokach.
                  Trzeba było iść najpierw do okulisty na NFZ po receptę, potem do normalnego optyka, który by tę receptę zrealizował, dostałabyś zwrot 35 zł z NFZ i miałabyś porządne okulary za 600 zł, a 2000 zł mogłabyś przehulać.
                  • gryzelda71 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 13:51
                    Okularu za 600zł???
                    • magdulecp Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 18:35
                      Ja za swoje zapłaciłam 400 😀 Ale to moje pierwsze okulary, wada plus 1,25. Robiłam w Fielmannie. Oprawka jakiś 150,szkla 250.
                  • magnoliaa50_50 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 14:34
                    Wybrała drogie oprawki, bo takie jej się podobały. Dlaczego dała się nabić w butelkę? Fakt, że to co pisze siedemkropek kupyd&&y się nie trzyma, no ale jak ktoś chce mieć drogie oprawki to płaci 2000 i tyle. Przehulanie 2000 wcale nie jest lepsze niż wydanie ich na porządne oprawki.
                    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 13:06
                      magnoliaa50_50 napisała:

>Dlaczego dała się nabić w bu
                      > telkę?

Bo wydała 2600 i nadal nie ma okularów.

Przehulanie 2000 wcale nie je
                      > st lepsze niż wydanie ich na porządne oprawki.

Gdyby to były porządne oprawki, to zgoda, ale w żadnej sieciówce nie ma porządnych oprawek, za to jest całe mnóstwo bardzo drogich oprawek, których cena nie ma nic wspólnego z jakością.
                • iwoniaw Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:43
                  siedemkropek82 napisała:

> Miesiąc czekania na wizytę u okulisty na NFZ.I ta wizyta była wczoraj a miesiąc
                  > temu zakupiłam u nich okulary za 2600 zł.

Jakim cudem (albo lepiej: po co?!) najpierw kupiłas okulary, a potem czekalas na badanie wzroku? WSZYSCY znani mi ludzie (z refundacją czy bez) postępują dokladnie odwrotnie, tzn. zamowienie u optyka skladają, gdy maja na co, tzn. posiadaja recepte na okulary (obojetnie czy po badaniu okulistycznym na NFZ czy prywatnie) 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
            • hanusinamama Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:13
              30 zł!!!!
              • alicia033 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:19
                hanusinamama napisała:

> 30 zł!!!!

35.
    • mikams75 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:26
      Kto ci dobierał pierwsze okulary? Wymiana szkieł powinna być w ramach gwarancji.
      • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 10:49
        Optyk
        • 35wcieniu Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:05
          To niemożliwe, szeleczko.
          Optyk nie zajmuje się dobieraniem szkieł, w ogóle nie jest w tym zakresie kształcony. Optyk umie robić okulary na podstawie recepty albo wskazań osoby przeprowadzającej badanie. Sam go nie przeprowadza.
          Szkła może dobrać optometrysta.
          • mikams75 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:08
            Może w tym zakładzie optycznym sprzedawca jest też optometrysta. A wykonanie szkieł i tak zleca innej firmie.
            • 35wcieniu Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:25
              Może jest, może nie jest, w każdym to nie optyk przeprowadza badanie.
              • mikams75 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:52
                Masz racje, ale nie czepiajmy sie. Przecietny obywatel wchodzi do zakladu z szyldem na zewnatrz OPTYK (tam nigdy nie jest napisane optometrysta) i tam mu dobieraja okulary.
                • hosta_73 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 13:48
                  (tam nigdy nie jest napisane optometrysta)

Oczywiście, że jest smile
                • iberka Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 17:34
                  Jest jest. U mnie osiedlowy punkt, to optyk i optometrysta. Nie, to nie jest ta sama osoba.
        • iberka Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 17:32
          Szkła dobiera optometrysta a optyk tylko dobiera oprawkę i proponuje rodzaj szkieł (ale nie ich moc/ osie itp.)
    • jkl13 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:34
      Jeżeli chodzi ci o refundację na nfz, to nie uzyskasz refundacji na już wykupione okulary. Refundacja na nfz polega na tym, że okulista, mający umowę z nfz, wystawia ci receptę na okulary i przy realizowaniu tej recepty uwzględniana jest refundacja w zawrotnej kwocie 35 zł. Nie można uzyskać tej refundacji na już wykupione okulary. Tak że przykro mi, straciłaś 35 zł.
    • kachaa17 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 11:43
      Masz jeszcze raz zapłacić za okulary? Bo jakoś trudno się zorientować. 2600 zł za okulary to bardzo dużo, czy to są okulary progresywne? Bo te tyle mogą kosztować. Wybacz ale jeśli wypełniasz dokumentację tak jak piszesz tutaj posty to musi być tam niezły burdel.
    • mava12 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 14:50
      no ale jak ty szkła" dostałaś? na gębę?
      bo u mnie w pracy to najpierw jest wizyta u okulisty i on wystawia receptę a optyk robi.
      Zawsze miałam doskonale dobrane okulary, na 2 lata bo u nas co taki czas "należą się" nowe.
      • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 16:38
        Wątek zamykam bo zwrócili mi 70 zł w ramach refundacji oraz przyjęli reklamacje szkieł na mniejsze +++.
        • aankaa Re: Zakup okularów a refundacja 21.10.25, 18:24
          dlaczego mieli nie przyjąć reklamacji skoro zrobili złe?
          • profes79 Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 06:58
            Ja na przykład nadal nie wiem jaką refundację jej zwrócili.
            • kachaa17 Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 07:35
              I już się pewnie nie dowiesz bo siedmiokropek zamknęła wątek.
        • iwles Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 08:07

Kto ci zwrócił? I jaką refundacje?
          • siedemkropek82 Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 10:16
            Refundacja na podstawie recepty na okulary od okulisty
            • iwles Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 12:46

Kto ci zwrócił te 70 zł? (Piszesz, że to zwrot refundacji?)
              I o jakiej recepcie od okulisty mówisz, skoro twierdzisz, że to optyk ci dobierał szkła?
    • afro.ninja Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 12:58
      Miałam dwie reklamacje szkieł. Szkła źle dobrane. Raz przyszłam ze swoją receptą, nie chciałam już korekty w danym salonie. W innym salonie korekty dokonali na miejscu. Oddałam okulary, zmienili szkla i wszystko ok. Okulary dobiera optometrsyta. Okulista leczy oczy.
      • iwles Re: Zakup okularów a refundacja 22.10.25, 13:15

Okulista nie dobiera szkieł? Pierwsze słyszę. Zawsze mam receptę od okulisty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka