brenda_bee 24.10.25, 08:28 Mam pytanie Z czego się teraz robi? Jakie ceny? Co tańsze? Grób z trumną Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eulaliazdomu Re: W temacie nagrobków 24.10.25, 08:32 Podobno pojedynczy grób z granitu ok. 6,5-8 tysięcy Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: W temacie nagrobków 24.10.25, 20:38 Z czym to mniej wazne, pytanie czy murowany. Niektore firmy maja swoje strony internetowe, sa cenniki, pewnie tez sie rozni w zaleznosci od okolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: W temacie nagrobków 24.10.25, 21:19 Tydzień twmu rozmawiałam z ciotką, która właśnie chce zmienić pomnik na grobie u męża i teściów. I przyznam, że mnie rozwaliła jak powiedziała, że takie pomniki jak się jej podobają to kosztują ok. 45 tys. No dalej jestem w szoku. Jej się podobają takie czarne ale nie wiem, czego one są. Zaskoczyła mnie też moze na równi z ceną tym, że w chce przyjechać do miasta wojewódzkiego, żeby pooglądać na cmentarzach pomniki. W mieście zamieszkania ciotki są 3 cmentarze ale jest to niewystarczające, trzeba się ciągać po Białymstoku bo ona by zrobiła zdjęcie i pokazała kamieniarzowi. Już i tak w sprawie pomnika, przyjeżdżał facet z miejscowości oddalonej o 20 km ale coś tam się nie podobało. Ciotka pytała też o ewentualne przeniesienie istniejącego pomnika na grób po dziadkach bo ten pomnik ma 5 lat więc mógłby jeszcze posłużyć to koszt takiego przeniesienia to 7 tys. zł. Dla mnie to są jakieś horendalne ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: W temacie nagrobków 24.10.25, 23:29 Cena jak najbardziej mozliwa, czarne z ozdobami, dodatkami tyle kosztuja. Wymiana po 5 latach to jakis absurd, przeciez kamien sie tak szybko nie zuzywa. Koszty przeniesienia - moze i wygorowane ale moze w tym sa oplaty na pozwolenie na wjazd na cmentarz, pozwolenie na montaz /demontaz (to juz zalezy od cmentarza, ale to moze byc koszt i 1000zl). Poza tym to wazy duzo, nie jestem pewna, czy dwoch facetow da rade. Do tego dochodzi jeszcze kwestia miejsca i mozliwosci dojazdu, jak na cmentarzu jest ciasno to licza za kazdy metr przeniesienia. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 07:57 Może cena i możliwa ale przecież za to można kupić samochód. Dla mnie to kosmos ale kto bogatemu zabroni? Ja to sobie pomyślałam, że jak skończę spłacać kredyt na mieszkanie to trzeba będzie zacząć oszczędzać na pomnik ale ciotka mi powiedziała, że przecież mam rodziców i z nimi mogę leżeć to pomnik mi nie będzie potrzebny 😊. Co do przeniesienia, to cóż, jak pomnik był stawiany 5 lat temu na grobie teściów ciotki to ciotka nie myślała, że ona i wujek będą tam pochowani. Wujek wybrał pomnik taki jaki uważał. On oczywiście jest w bardzo dobrym stanie ale ciotce się nie podoba i chce sobie zrobić jakiś ładny. Przeniesienie pomnik to chyba trzeba ze 4 mężczyzn bo to jest przecież kamień. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 08:02 No kosmos ale sa tez tansze opcje. Ja to sie najbardziej zdziwilam jaki cennik ma cmentarz, absolutnie na wszystko trzeba miec oplacona zgode. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 08:06 Ale i tak za przyzwoity pomnik trzeba zapłacić 20 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 08:55 kachaa17 napisała: > Ale i tak za przyzwoity pomnik trzeba zapłacić 20 tys. no jak ktoś za przyzwoity pomnik uważa rzeźbione anioły wielkości 2x2 metry to pewnie tak. Natomiast prosta, granitowa płyta (granit nero assoluto, galaxy star), dla mnie absolutnie spełniająca kryterium przyzwoitego pomnika to koszt circa 5-6 tysięcy. 3 lata temu płaciłam za wymianę nagrobka na nowy w pewnym podlaskim miasteczku i za całość (wykonanie i postawienie nowego, demontaż starego) zapłaciłam 4,5 tysiąca. Gdybym wybrała inną formę (czyli nie na wzór starego, który miał dość wysoki postument i tablicę z nazwiskami), zamknęłabym się w czterech tysiącach. Odpowiedz Link Zgłoś
zosia_1 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 09:19 Wyrażenie klucz " w pewnym Podlaskim miasteczku" to moze i taniej. No i kwestia wymiany. Wtedy jest taniej niż postawienie nowego nagrobka na nowym grobie Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 11:43 zosia_1 napisała: > Wyrażenie klucz " w pewnym Podlaskim miasteczku" to moze i taniej. Ja też pisałam o podlaskim miasteczku. Teraz okazało sie, że ten pomnik co stoi to 5 lat temu kosztował 10 tys. zł a nie jest jakiś wymyślny. Jest z jakiegoś brązowego kamienia. A pewnie ceny poszły w górę prze te kilka lat. Ale to sa ingormacje od mojej ciotki, sama nie dowiadywałam się jakie są ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:43 kachaa17 napisała: > Teraz okazało sie, że ten pomnik co stoi to 5 lat temu kosztował 10 tys. zł a nie jest jakiś wymyślny. Sky is the limit. Klient chce zapłacić to zapłaci. Ale spokojnie da się postawić nagrobek taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:41 zosia_1 napisała: > Wyrażenie klucz " w pewnym Podlaskim miasteczku" to moze i taniej. albo i nie. Znam też pewną wieś z cenami metropolitalnymi+, bo rodzina proboszcza i zarządcy cmentarza w jednym prowadzi zakład kamieniarski a lokalny lud jeszcze nie dojrzał do przeciągnięcia proboszcza przez UOKiK. > No i kwestia wymiany. Wtedy jest taniej niż postawienie nowego nagrobka na nowym grobie NOPE. Nie jest taniej, bo przy wymianie dochodzi ci koszt rozebrania i wywozu starego. Przy nowym oczywiście tego nie masz. Uprzejmie przypominam, że mówimy tu o koszcie postawienia nagrobka, a nie wykupienia pod niego miejsca i wybudowania grobu. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: W temacie nagrobków 26.10.25, 14:16 Tanio w tych podlaskich miasteczkach w porownaniu z duzymi miastami, gdzoe niby konkurencja jest duza ale i tak trzeba sie naszukac zeby znalezc cos w niekosmicznej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 09:29 Od porad, jak rozsądnie się odżywiać w ciąży, balów na zakończenie przedszkola, liceum, poprzez porady menopauzalne, doszła eMatka do projektowania nagrobku. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:46 krwawy.lolo napisał: > Od porad, jak rozsądnie się odżywiać w ciąży, balów na zakończenie przedszkola, > liceum, poprzez porady menopauzalne, doszła eMatka do projektowania nagrobku. > za to właśnie kochamy ematkę! Działa 24/24 7 dni w tygodniu i na każdy temat!😁 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:46 Życie🤷🏼♀️ Na biegu oglądam teraz 6 feet Under, bo za tydzień zdejmują z Netflixa. Ja latami mówiłam rodzinie, ze nie chcę żadnego grobu, ale może jednak?😂🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
jakornelia12345 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:47 Naturalna kolej rzeczy, nieprawdaż? 😁😁😁 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 14:55 krwawy.lolo napisał: > Od porad, jak rozsądnie się odżywiać w ciąży, balów na zakończenie przedszkola, > liceum, poprzez porady menopauzalne, doszła eMatka do projektowania nagrobku. > Przecież jeszcze nie swojego. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 15:06 kachaa17 napisała: Ja to sobie pomyślałam, że jak skończę spłacać kredyt na mieszkanie to trzeba będzie zacząć oszczędzać na pomnik To co prawda nie projekt, niemniej już zamysł. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 15:14 Moi rodzice ogarnęli sobie nagrobek dopiero po przekroczeniu 80 Odpowiedz Link Zgłoś
mava12 Re: W temacie nagrobków 25.10.25, 15:01 ja robiłam (zmieniałam) nagrobek na pojedyńczym grobie, z 10 lat temu. U przycmentarnego kamieniarza. Wybrałam granit impala bo, poza wszystkim, nazwa tego granitu mi sie spodobała. Wybrałam nagrobek z "wzornika" więc raczej tradycyjny. Kosztował 4 500 zł, w Warszawie. Grób z trumną? ja do grobu, "z trumna", chyba, bo normalnych rozmiarów, dołożyłam urnę więc to chyba albo grób (bez względu co w środku) albo kolumbarium, ale tam nagrobków się nie robi. Płytę co najwyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
eulaliazdomu Re: W temacie nagrobków 26.10.25, 13:55 Teraz 6,5-8. Info sprzed 2 tygodni z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: W temacie nagrobków 26.10.25, 15:10 polecam wycieczkę na Dolny Śląsk; a najlepiej Strzegom, to polska stolica kamieniarstwa Odpowiedz Link Zgłoś