Dodaj do ulubionych

Luksusowe słodycze

• awf-33 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 09:57
      Luksusowe słodycze to dla mnie przede wszystkim te z naturalnych składników, bez syropów gkukozowo-fruktozowych, oleju palmowego i innych sztucznych dodatków.
      Niestety większość tego „luksusu” to g… w złotym papierku.
    • iwles Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 11:34

Dla mnie luksusową słodyczą jest każda, robiona własnoręcznie (nie przeze mnie!), która, wg mnie, wymaga dużo pracy i zrobienie jej MNIE przeraża 😁
    • tanebo0001 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 14:57
      A przepyszny jagielnik?
    • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 15:48
      skoro hotelowe wypieki to gnioty , to moze cos z Harrodsa dla koneserek big_grin
      • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 15:54
        albo Patisserie Valerie , naprawde smaczne ,polecam smile

• pani.asma Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 16:23
        Te grzybkowe to jaki smak????

Kiedyś na imprezie jakieś w pracy były takie przekąski które wyglądały jak takie ciasteczka, Makaroniki, kawałki ciasta Itp itd a wszystko smakowało jak Słone przekąski
        • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 16:31
          Grzybki ,jabluszka i te dookola byly z marcepanu big_grin
          Natomiast te na wpol przezroczyste- byly kandyzowane ( chyba dobrze to napisalam )

• princesswhitewolf Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:44
      Czy ktos w koncu wklei Przepyszny Jagielnik?

No co z tym forum? W takim watku Przepysznego Jagielnika nikt nie wkleil?
      • chatgris01 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:47
        Przepyszny jagielnik nie był luksusowy.
      • tanebo0001 Re: Luksusowe słodycze 26.10.25, 22:50
        No przecież wspomniałem!
      • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:19
        Czy to jest ten jagielnik ?
        Zakupiony w polskim sklepie , ale przyznam ze nic specjalnego ...Polecany dla vegan i alergikow .
        Doswiadczenie srednie ...
        • marta.graca Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:28
          Jeśli nie był przepyszny, to nie ten.
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,163245155,163245155,Slodycze_na_drugie_sniadanie.html
          • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:40
            Dzieks. Ja jestem 'nowa' na ematce big_grin
            • marta.graca Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 17:35
              Kochana, być na ematce i nie znać przepysznego jagielnika, to poważny brak smile
    • aagnes Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 09:15
      Luksusowa słodycz dla mnie to byl baton (mars, snickers) kupowany w pewexie za centy, ktore dostawalismy od wujka albo bony towarowe, dzielony w domu za pomocą linijki dla mnie i brata. ten smak byl niebiański, wspaniały, oddzielnie jadlam jedna warstwe: krówkową, oddzielnie tę z masa z orzechami.
      teraz moge powiedziec, ze jadlam wiekszosc z ww slodyczy, no moze nie wszystkie, ale sporo i nie ma w nich nic luksusowego, bez wzgledu na cenę. po prostu jakies slodkie czekoladki. wychodzi na to, ze luksus to nie tylko kwiesta ceny.
      • danaide2.0 Re: Luksusowe słodycze 30.10.25, 10:54
        Jako dziecko jadłam z Pewexu głównie luksusowe tik taki oraz Mon Chéri!

Generalnie nie postrzegam jako luksusowe słodyczy dostępnych w marketach, nieważne jak bajecznie opakowanych i próbujących się luksusowymi wydawać. Luksus jest sprzedawany w butikach, stosownie opakowany, z odpowiednim składem. Bombonierka? Kiedyś jadłam u kogoś czekoladki - każda z nich miała o 1% większą zawartość kakao. A kiedyś dostałam pralinki opakowane w pudełeczko obite haftowanym aksamitem. Przyjechały te cuda z Paryża. Ale to nie musi być Paryż. Na całym świecie są takie sklepy i jeszcze więcej sklepów udających takie sklepy. Oraz takie cukiernie i trochę cukierni udających albo takich, które po wyrobieniu sobie marki same zaczęły sobie ją psuć.
    • slonko1335 Re: Luksusowe słodycze 27.10.25, 09:23
      Kurde pomyślałam, że nie jadłam nigdy luksusowych słodyczy ale te polecane tutaj kompletnie mnie nie zainteresowały, część jednak z wątku miałam okazję spróbować i wcale mnie nie zachwyciły. Lubię bardzo ciasta z miód malina sadki ale z luksusowymi słodyczami nigdy ich nie utożsamiałam.
    • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:15
      I jeszcze kilka propozycji swiatecznych smileJa lubie te alkoholowe wink

• alexis1121 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 16:35
        Raj na ziemi 😍
        • a74-7 Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 20:10
          Raj na ziemi 😍
          Prawda ?smile
          Oko cieszy , a wszystkiego i tak nie zjesz wink
    • asia_i_p Re: Luksusowe słodycze 28.10.25, 17:58
      Pracochłonne.
      Takie, co nie smakują za bardzo spoza domu, ale zrobienie ich długo trwa.

Dotychczas do takich zaliczałam mazarynki - kruche babeczki nadziewane masą migdałową i lukrowane lukrem cytrynowym. Ale w zeszłe Boże Narodzenie przebił je piernik staropolski wykonany przez moje dziecko, z ciasta leżakującego jakieś kosmiczne liczby dni, przekładany domowo wykonanym ganaszem czekoladowo-orzechowym i domowo wykonaną marmoladą z pomarańczy. Zajęło to tyle czasu, że nawet nie chcę wiedzieć ile, ale było rewelacyjne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka