Dodaj do ulubionych

Rasy psów

• default Re: Rasy psów 28.10.25, 11:53
      Przede wszystkim charty, najbardziej: greyhoundy, whippety, borzoje, charty polskie. Także "chartopodobne" psy z innej grupy (pierwotne) - podenco, pies faraona itp. Uwielbiam te długaśne, szczupłe mordki i sylwetkę z mocnym wcięciem w talii ☺️
      Whippety miałam przez ponad 20 lat i wiem, że i charaktery mają cudowne.
      Poza tym naprawdę wiele ras, w zasadzie większość mi się podoba, może poza takimi dziwacznymi jak puli albo komondor. W ogóle nie przepadam za psami z przesadnie dużą ilością sierści.

• icicho Re: Rasy psów 28.10.25, 13:48
      Briard i posokowiec bawarski smile obie rasy z sentymentu i kontaktu z przecudownymi osobnikami (briarda miała kuzynka, posoka miałam ja)
    • chatgris01 Re: Rasy psów 28.10.25, 14:34
      Jeśli w grę wchodzi sam wygląd bez osobowości/charakteru, to właściwie wszystkie oprócz bassetów.
    • n-ell Re: Rasy psów 28.10.25, 14:52
      Mam podobną listę, tylko weimara po latach zamieniłam na wyżła węgierskiego.
      Poza tym dodałabym wilczarza irlandzkiego (znałam jednego, cudny pies). A u mnie od zawsze kundle i mieszance z przypadku, wiadomo.
    • maly_fiolek Re: Rasy psów 28.10.25, 14:54
      Kundelek. Jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na jaką trafisz smile.
    • totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 15:01
      Kiedyś podobały mi się kudłate i dawno temu, jeszcze zanim świat zaroił się od borderów wink ten mój był nr 1.
      Teraz nie da się oddzielić wyglądu od charakteru. Fizycznie podobają/ tzn podobały, już nie/ mi się husky, ale właśnie ich charakter mi ten obraz zepsuł.

Lubię psy z ras pierwotnych i tzw. myśliwskie, piękne muskularne ciała, a w ruchu mogłabym je oglądać bez końca.
      Te które zostają wysłuchane (inna wersja: dobrze prowadzone) są szlachetne z wyglądu, usposobienia i takie bosko zwierzęce. Dobra relacja z takim zwierzęcym psem wink to doświadczenie, którego nie można porównać do niczego.
      Tak, mam andaluzyjskego podenco wink

• homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 15:18
        Jak się sprawuje?
        • totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 15:35
          Fenomenalnie. Ma tylko rok, a idealnie odpowiada na układ "ja tobie dam wszystko czego potrzebujesz i ty mi odpowiesz tym samym". Ale trzeba przyznać, że samo się nie zrobiło big_grin
          W kontekście rasy - zaadoptowałam go przypadkowo. Cudny przypadek, bo to pies, który fajnie ustawia priorytetty właściciela wink
          Nie jest to pies, o którym powiedziałabym inteligentny czy posłuszny. Komunikacja przebiega inaczej, jest współpraca. Moment, w którym zrozumiał, że moje propozycje są warte realizacji - w wieku jakichś 9-10 miesięcy - bezcenny.
          • homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 16:45
            Super 🤗

Moze mój następny bedzie podenco z fundacji oczywiście? Wprawdzie napisałam na początku ze będę mieć kundle ale raczej mualam na mysli, ze nie kupie nigdy psa.
            A co ci barbarzyńcy robią psom tutaj to 🤬

Jeśli masz IG to zobacz profil lifelikecharlie
            • totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 22:31
              Znam!

A jak chciałaś kundelka, to podenco też pasuje wink bo oficjalnie międzynarodowo chyba tylko ibicenco jest uznany (andaluz tylko w Hiszpanii) jako rasa.

• miki.20105 Re: Rasy psów 28.10.25, 16:40
      Mi się podoba Hovawart
    • marta.graca Re: Rasy psów 28.10.25, 18:13
      Owczarek australijski, labrador, golden retriever smile
      • login-zajety321 Re: Rasy psów 02.11.25, 09:00
        U mnie generalnie wszystkie retrievery to ideały, ale toller największy. Natomiast mam goldena i jak czasem patrze na różne psy na grupach goldenowych to zaskakuje mnie jak różnie wyglądają - rude, biszkoptowe, białe, bardziej lub mniej masywne. Kiedyś myślałam, że są identyczne, a teraz widzę, że każdy inny smile
    • b.bujak Re: Rasy psów 28.10.25, 21:37
      nie jestem obiektywna - teriery smile kupując białego nie miałam świadomości istnienia cairnów, rzadko u nas spotykanych - te w umaszczeniu pszeniczno - rudym są prześliczne...

no i kategoria sama w sobie - wilczarz irlandzki - urody zasadniczo brak smile ale widziałam na własne oczy, jak jeden taki próbował usiąść swojej pani na kolana z wyrazem pyska "przytul mnie" big_grin opowiadała, ze one tak mają ...
      • alpepe Re: Rasy psów 30.10.25, 10:44
        Widziałam te przeniczne, ale nie wiem, czy piszesz o tej samej rasie: Irish Soft Coated Wheaten Terrier. Mój mąż był zachwycony, widzieliśmy je na plaży w Świnoujściu. Moja cavi już nie żyła, a gończej jeszcze nie miałam.
        • b.bujak Re: Rasy psów 30.10.25, 18:26
          nie, cairn terier jest szorstkowłosy i ma sterczące uszy
          • b.bujak Re: Rasy psów 30.10.25, 18:27
            b.bujak napisała:

> nie, cairn terier jest szorstkowłosy i ma sterczące uszy
            >

• blahblah2 Re: Rasy psów 28.10.25, 21:55
      Kocham border collie, te ich spojrzenie, szybkość i inteligencję
      • szarmszejk123 Re: Rasy psów 30.10.25, 19:26
        Tia, to ich spojrzenie. I potrafi tak się gapić bardzo długo :p
        • ninanos Re: Rasy psów 31.10.25, 09:57
          Ja też miłośniczka borderów, piękne, mądre i kochane. Moją miłością jest moja czekoladowa piękność, radość i oddanie chodzące na 4 łapach.
          • szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 10:02
            Mój mi dziś oddał kawałek chleba, bo nie był taki, jak zawsze 😅
            • login-zajety321 Re: Rasy psów 02.11.25, 09:02
              Są trudne do prowadzenia? Wymagają dużo treningów, cwiczen, uwagi i spacerów? Tak słyszałam - że zwykle spacery to nie dla nich
              • szarmszejk123 Re: Rasy psów 02.11.25, 12:04
                Wymagają zaangażowania, że tak powiemwink chodzenie na smyczy po parku w celu samego chodzenia nudzi się faktycznie po obsikaniu strategicznych punktów wink
                Ale mitem jest, że muszą ciągle coś robić, powiedziałabym wręcz, że to główny błąd jaki ludzie popełniają z tymi psami- ciągle je nakręcają i nie uczą odpoczynku.
              • ninanos Re: Rasy psów 03.11.25, 08:54
                U nas spacer jest codziennie około 1 h, najczęściej z piłeczka, węszeniem, wtedy też ćwiczymy trochę komendy, a tak to ma do dyspozycji ogród, mamy jeszcze drugiego psa, więc się bawią. Teraz głownie siedzi w domu jak chłodniej się zrobiło, w lecie przeważnie na ogrodzie goni ptaki czy owady. Na pewno przez 1 rok trzeba poświęcić trochę czasu żeby psa ułożyć, ale tak samo jest przy innych rasach. W domu głównie odpoczywa, nie bawimy się. Psa nie można nakręcać, bo one nie mają funkcji stop i muszą nauczyć się, że w domu odpoczywamy. Raz w tygodniu chodzimy jeszcze na szkolenie, ale już widzę że więcej się tam nie nauczy, więc będziemy kończyć. Poza tym trzeba przy kupnie takiego psa zwrócić uwagę na linie, psy z linii Show są mniej energiczne, bardziej rodzinne i mniej wymagające.
      • marta.graca Re: Rasy psów 02.11.25, 09:08
        Ja też je uwielbiam. Spotykamy takiego jednego w parku, przybiega do nas, kładzie piłkę i daje do zrozumienia, by mu ją porzucać❤️ A jak fajnie łapie w locie!
    • babcia47 Re: Rasy psów 28.10.25, 23:08
      Owczarka niemieckie
      Jack Russell
      Kundle
      Dwa pierwsze już poza moimi możliwościami bo wymagają więc mam kundelka a'la wilczur chowany pod szafą,
      • homohominilupus Re: Rasy psów 29.10.25, 00:12
        Jack Russel zle mi sie kojarzy. Znałam jednego durnego jak kilo gwoździ ale to moze dlatego ze miał jeszcze durniejszą pancię.
        No ale uraz pozostał. Dziamgoczący, napastliwy szczur.
        • szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 08:49
          A wiesz, jaki mix ma moja koleżanka? JRT/Chihuahua 😅
          • homohominilupus Re: Rasy psów 31.10.25, 10:34
            Jesu nie.
            Najgorzej
        • babcia47 Re: Rasy psów 01.11.25, 16:43
          Ale w dobrych rękach to świetny, energiczny i inteligentny psiak ale wymaga ruchu i stawiania mu zadań by się nie nudził. Zła ręka może zniszczyć nawet owczarka niemieckiego jak zresztą wszelkie inne rasy ale owczarki moim zdaniem trudno zmarnować,btrzeba być wyjątkowym durniem i nieodpowiedzialnym właścicielem. Miałam dwa a teraz mam malucha bo wiem że ja już nie moge sobie na nie pozwolić ze względu na własną kondycję . Kundelek najchętniej biega... przez sen na własnym fotelu bo już też ma swoje lata
    • muffinkowypotwor Re: Rasy psów 29.10.25, 06:28
      Duze i kudłate. Moje barbety. Moja miłość.
      • celandine Re: Rasy psów 30.10.25, 14:17
        cudowne są a charakter jaki?
    • ophelia78 Re: Rasy psów 29.10.25, 06:44
      Z duzych: berneńczyki, PONy i goledeny.
      Z mniejszych: jesyem fanką jamników (szorstko i gladkowlosych), ostatnio bardzo mi sie podobają w odmianie merle. A juz krolicze szorstkowłose to sam cud miod.
      No i corgi! Na równi z jamnikami.
    • elinborg Re: Rasy psów 29.10.25, 07:32
      Jeśli brać pod uwagę sam wygląd, to chyba tylko pitbulle i buldogi francuskie, mopsy.
      Chyba jeszcze rottweilery i amstaffy.
      • elinborg Re: Rasy psów 29.10.25, 07:32
        A, na odwrót. Te mi się nie podobają!
    • feldmarszalek.duda Re: Rasy psów 30.10.25, 12:49
      Nie chcę psów rasowych, wolałabym, gdyby hodowla psów poszła w typy użytkowe a nie wyglądowe, z próbami pracy dla reproduktorów płci obojga (choćby ta próba pracy to miała być cierpliwa zabawa z dziećmi). Mój ulubiony typ użytkowy to psy gończe. Aktywne, lekkiej budowy, lubiące dużo biegać, węszyć, chętne do współpracy i wesołe.
      Dużej części psów rasowych mi żal, szczególnie tych, które mają zdeformowane części ciała dla osiągnięcia konkretnego wyglądu albo zwichrowaną psychikę.
      • homohominilupus Re: Rasy psów 31.10.25, 10:35
        Tak.
        Buldozki, mopsy...
        • kocynder Re: Rasy psów 02.11.25, 09:41
          Buldożki, mopsy owszem. Ale i owczarki niemieckie - rasa stworzona do pracy z człowiekiem, na potrzeby wszystkich służb, w typie pierwotnym, silna, zdrowa, wytrzymała i sprężysta, jej przedstawiciele mięli pracować jako przewodnicy niewidomych, psy służbowe, patrolowe, wojskowe, tropiące, stróżujące, obronne, lawinowe, poszukujące narkotyków, materiałów wybuchowych, osób zaginionych. Predestynowane do osiągania sukcesów w różnych psich sportach, często wykorzystywane jako psi aktorzy. Ideał. Tak miało być. A co mamy "dzięki" niektórym "hodoffcom"? Ponad 50, często występujących krzyżowo, chorób dziedzicznych, w tym: dysplazja stawów, mielopatia zwyrodnieniowa (prowadzi do całkowitej utraty możliwości ruchu na skutek degeneracji nerwów), zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki (może dotyczyć nawet 18% populacji!!!), karłowatość przysadkowa, skaza krwotoczna, alergie, problemy onkologiczne, ryzyko skrętu żołądka, zapalenie kości, padaczka... Dołóżmy do tego histeryczne zachowania, lęki separacyjne, nadpobudliwość, często agresję... sad
    • wena-suela Re: Rasy psów 30.10.25, 13:56
      Nie znam się na rasach. Naszego wybrała córka - cavalier king charles spaniel. I jest najcudowniejszy pod słońcem.
      • alpepe Re: Rasy psów 30.10.25, 14:52
        Cavaliery są wspaniałe. Szkoda, że nie można otworzyć dla tej rasy księgi hodowlanej i dolać im nieco genów, by wyeliminować tę chorobę serca i problemy z móżdżkiem oraz PSOM. W sumie głuchota na starość to było błogosławieństwo mojej cavi, nie słyszała fajerwerków, mniej się bała.
        • ardzuna Re: Rasy psów 01.11.25, 17:42
          Krótko żyją.
          • alpepe Re: Rasy psów 02.11.25, 08:43
            Moja żyła jedenaście bez kilkunastu dni, miała sobowtórkę, która żyła 16. Astomi miała Rubiego i on żył 14. Krótko?
            • ardzuna Re: Rasy psów 02.11.25, 20:23
              Te wyjątkowo długo na tle wszystkich pozostałych, o których słyszałam.
              • astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 21:24
                Nasz Ruby mial 14 lat i prawie 3 miesiace.
                • ardzuna Re: Rasy psów 02.11.25, 22:05
                  U różnych osób z pracy dożywały max 9 lat.
                  • astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 22:08
                    Ho, Ci powiem ze brat Rubiego jeszcze zyje. Ma teraz 15.5 roku.

Inna znana mi Cavalierka skonczyla w tym roku 10 lat
    • pytajacakinga Re: Rasy psów 30.10.25, 14:00
      Samoyed
      Maltańczyk
      Spaniele i odmiana cawalier
      Ale najbardziej dog niemiecki
    • andallthat_jazz Re: Rasy psów 30.10.25, 15:20
      Marze o dogu blekitnym. Raczej nie spelni sie.
    • muffinkowypotwor Re: Rasy psów 31.10.25, 04:47
      Barbety. Duże, kudłate, radosne, kochają człowieka nad życie, i to uczucie jest absolutnie odwzajemnione ❤️
      Mają włosy, żadnej sierści, ktora jest wszędzie.
      Idealne.
      • muffinkowypotwor Re: Rasy psów 31.10.25, 04:48
        Ciekawe dlaczego nie zauważyłam, ze juz wczesniej sie wypowiedziałam?😂😂
        • marta.graca Re: Rasy psów 31.10.25, 07:49
          Pewnie to ze starości. Weź coś na pamięć i zapraszamy do wątku o oznakach starzenia.
          • alpepe Re: Rasy psów 31.10.25, 10:07
            hahaha
        • alpepe Re: Rasy psów 31.10.25, 10:07
          To proste, wcześniej było za mało zachwytów. To się zachwycam, fajne są, ale dla mnie za duże, bo pewnie większe od gończaków.
    • login-zajety321 Re: Rasy psów 31.10.25, 18:29
      Toller - idealny, nie za duży, nie za mały smile koniecznie z białą plamka na nosie
    • czarna_kita Re: Rasy psów 31.10.25, 23:07
      Uwielbiam duze psy. Podobają mi się kaukazy ale nie mam warunkow dla takiego. Potem bernenczyki, dobermany i akity.
      Wybraliśmy akite japońską chociaz amerykańska tez mi po głowie chodzi.
      Małych psow nie lubię i działają mi na nerwy.
      • astomi25 Re: Rasy psów 01.11.25, 05:08
        Bo sa male?
        🙄
      • ardzuna Re: Rasy psów 01.11.25, 17:43
        Mnie się nie podobają białe i puchate. Małe też.
        • astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 07:30
          Jasne. Ale niepodobanie a dzialanie na nerwy, to troche inna para kaloszy 😉
    • kocynder Re: Rasy psów 31.10.25, 23:27
      Idealny byłby szpic wilczy w typie staroniemieckim wolf. Albo owczarek niemiecki, z linii użytkowej. To akurat ważne, bo kretyni - hodowcy walcząc o eksterier strasznie zepsuli ta rasę. Ale... Gdybym miała baaardzo dużo pieniędzy i miejsca mogłabym mieć landseera.
      Ogólnie podoba mi się bardzo wiele psów, nieliczne zdecydowanie nie (np nie lubię "golasów").
    • lella_two Re: Rasy psów 02.11.25, 09:57
      Kocham duże psy😍 miałam głównie owczarki niemieckie, raz mieszankę z collie, wspaniały to był gagatek. I kundelki, wiadomo, ostatni rablador😎 od roku mam tylko koteczkę i kaczory, chodzę na spacery wzdłuż psich płotów i to musi mi wystarczyć😐
    • a_julka Re: Rasy psów 03.11.25, 17:52
      Przypomniał mi się ten wątek, gdy wczoraj zobaczyłam to cudo.Musiałam wygoglać co to za rasa. Piękny, puchaty. Wielki i rudy. Mastif tybetański. Jak lew, kroczył chodnikiem u boku swego pana. Zresztą do lwa podobny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka