default Re: Rasy psów 28.10.25, 11:53 Przede wszystkim charty, najbardziej: greyhoundy, whippety, borzoje, charty polskie. Także "chartopodobne" psy z innej grupy (pierwotne) - podenco, pies faraona itp. Uwielbiam te długaśne, szczupłe mordki i sylwetkę z mocnym wcięciem w talii ☺️ Whippety miałam przez ponad 20 lat i wiem, że i charaktery mają cudowne. Poza tym naprawdę wiele ras, w zasadzie większość mi się podoba, może poza takimi dziwacznymi jak puli albo komondor. W ogóle nie przepadam za psami z przesadnie dużą ilością sierści. Odpowiedz Link Zgłoś
icicho Re: Rasy psów 28.10.25, 13:48 Briard i posokowiec bawarski obie rasy z sentymentu i kontaktu z przecudownymi osobnikami (briarda miała kuzynka, posoka miałam ja) Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Rasy psów 28.10.25, 14:34 Jeśli w grę wchodzi sam wygląd bez osobowości/charakteru, to właściwie wszystkie oprócz bassetów. Odpowiedz Link Zgłoś
n-ell Re: Rasy psów 28.10.25, 14:52 Mam podobną listę, tylko weimara po latach zamieniłam na wyżła węgierskiego. Poza tym dodałabym wilczarza irlandzkiego (znałam jednego, cudny pies). A u mnie od zawsze kundle i mieszance z przypadku, wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Rasy psów 28.10.25, 14:54 Kundelek. Jest jak pudełko czekoladek, nigdy nie wiesz na jaką trafisz . Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 15:01 Kiedyś podobały mi się kudłate i dawno temu, jeszcze zanim świat zaroił się od borderów ten mój był nr 1. Teraz nie da się oddzielić wyglądu od charakteru. Fizycznie podobają/ tzn podobały, już nie/ mi się husky, ale właśnie ich charakter mi ten obraz zepsuł. Lubię psy z ras pierwotnych i tzw. myśliwskie, piękne muskularne ciała, a w ruchu mogłabym je oglądać bez końca. Te które zostają wysłuchane (inna wersja: dobrze prowadzone) są szlachetne z wyglądu, usposobienia i takie bosko zwierzęce. Dobra relacja z takim zwierzęcym psem to doświadczenie, którego nie można porównać do niczego. Tak, mam andaluzyjskego podenco Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 15:35 Fenomenalnie. Ma tylko rok, a idealnie odpowiada na układ "ja tobie dam wszystko czego potrzebujesz i ty mi odpowiesz tym samym". Ale trzeba przyznać, że samo się nie zrobiło W kontekście rasy - zaadoptowałam go przypadkowo. Cudny przypadek, bo to pies, który fajnie ustawia priorytetty właściciela Nie jest to pies, o którym powiedziałabym inteligentny czy posłuszny. Komunikacja przebiega inaczej, jest współpraca. Moment, w którym zrozumiał, że moje propozycje są warte realizacji - w wieku jakichś 9-10 miesięcy - bezcenny. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Rasy psów 28.10.25, 16:45 Super 🤗 Moze mój następny bedzie podenco z fundacji oczywiście? Wprawdzie napisałam na początku ze będę mieć kundle ale raczej mualam na mysli, ze nie kupie nigdy psa. A co ci barbarzyńcy robią psom tutaj to 🤬 Jeśli masz IG to zobacz profil lifelikecharlie Odpowiedz Link Zgłoś
totutotam.org Re: Rasy psów 28.10.25, 22:31 Znam! A jak chciałaś kundelka, to podenco też pasuje bo oficjalnie międzynarodowo chyba tylko ibicenco jest uznany (andaluz tylko w Hiszpanii) jako rasa. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Rasy psów 28.10.25, 18:13 Owczarek australijski, labrador, golden retriever Odpowiedz Link Zgłoś
login-zajety321 Re: Rasy psów 02.11.25, 09:00 U mnie generalnie wszystkie retrievery to ideały, ale toller największy. Natomiast mam goldena i jak czasem patrze na różne psy na grupach goldenowych to zaskakuje mnie jak różnie wyglądają - rude, biszkoptowe, białe, bardziej lub mniej masywne. Kiedyś myślałam, że są identyczne, a teraz widzę, że każdy inny Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Rasy psów 28.10.25, 21:37 nie jestem obiektywna - teriery kupując białego nie miałam świadomości istnienia cairnów, rzadko u nas spotykanych - te w umaszczeniu pszeniczno - rudym są prześliczne... no i kategoria sama w sobie - wilczarz irlandzki - urody zasadniczo brak ale widziałam na własne oczy, jak jeden taki próbował usiąść swojej pani na kolana z wyrazem pyska "przytul mnie" opowiadała, ze one tak mają ... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Rasy psów 30.10.25, 10:44 Widziałam te przeniczne, ale nie wiem, czy piszesz o tej samej rasie: Irish Soft Coated Wheaten Terrier. Mój mąż był zachwycony, widzieliśmy je na plaży w Świnoujściu. Moja cavi już nie żyła, a gończej jeszcze nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Rasy psów 30.10.25, 18:26 nie, cairn terier jest szorstkowłosy i ma sterczące uszy Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Rasy psów 30.10.25, 18:27 b.bujak napisała: > nie, cairn terier jest szorstkowłosy i ma sterczące uszy > Odpowiedz Link Zgłoś
blahblah2 Re: Rasy psów 28.10.25, 21:55 Kocham border collie, te ich spojrzenie, szybkość i inteligencję Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Rasy psów 30.10.25, 19:26 Tia, to ich spojrzenie. I potrafi tak się gapić bardzo długo :p Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Rasy psów 31.10.25, 09:57 Ja też miłośniczka borderów, piękne, mądre i kochane. Moją miłością jest moja czekoladowa piękność, radość i oddanie chodzące na 4 łapach. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 10:02 Mój mi dziś oddał kawałek chleba, bo nie był taki, jak zawsze 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
login-zajety321 Re: Rasy psów 02.11.25, 09:02 Są trudne do prowadzenia? Wymagają dużo treningów, cwiczen, uwagi i spacerów? Tak słyszałam - że zwykle spacery to nie dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Rasy psów 02.11.25, 12:04 Wymagają zaangażowania, że tak powiem chodzenie na smyczy po parku w celu samego chodzenia nudzi się faktycznie po obsikaniu strategicznych punktów Ale mitem jest, że muszą ciągle coś robić, powiedziałabym wręcz, że to główny błąd jaki ludzie popełniają z tymi psami- ciągle je nakręcają i nie uczą odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
ninanos Re: Rasy psów 03.11.25, 08:54 U nas spacer jest codziennie około 1 h, najczęściej z piłeczka, węszeniem, wtedy też ćwiczymy trochę komendy, a tak to ma do dyspozycji ogród, mamy jeszcze drugiego psa, więc się bawią. Teraz głownie siedzi w domu jak chłodniej się zrobiło, w lecie przeważnie na ogrodzie goni ptaki czy owady. Na pewno przez 1 rok trzeba poświęcić trochę czasu żeby psa ułożyć, ale tak samo jest przy innych rasach. W domu głównie odpoczywa, nie bawimy się. Psa nie można nakręcać, bo one nie mają funkcji stop i muszą nauczyć się, że w domu odpoczywamy. Raz w tygodniu chodzimy jeszcze na szkolenie, ale już widzę że więcej się tam nie nauczy, więc będziemy kończyć. Poza tym trzeba przy kupnie takiego psa zwrócić uwagę na linie, psy z linii Show są mniej energiczne, bardziej rodzinne i mniej wymagające. Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Rasy psów 02.11.25, 09:08 Ja też je uwielbiam. Spotykamy takiego jednego w parku, przybiega do nas, kładzie piłkę i daje do zrozumienia, by mu ją porzucać❤️ A jak fajnie łapie w locie! Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Rasy psów 28.10.25, 23:08 Owczarka niemieckie Jack Russell Kundle Dwa pierwsze już poza moimi możliwościami bo wymagają więc mam kundelka a'la wilczur chowany pod szafą, Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Rasy psów 29.10.25, 00:12 Jack Russel zle mi sie kojarzy. Znałam jednego durnego jak kilo gwoździ ale to moze dlatego ze miał jeszcze durniejszą pancię. No ale uraz pozostał. Dziamgoczący, napastliwy szczur. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Rasy psów 31.10.25, 08:49 A wiesz, jaki mix ma moja koleżanka? JRT/Chihuahua 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: Rasy psów 01.11.25, 16:43 Ale w dobrych rękach to świetny, energiczny i inteligentny psiak ale wymaga ruchu i stawiania mu zadań by się nie nudził. Zła ręka może zniszczyć nawet owczarka niemieckiego jak zresztą wszelkie inne rasy ale owczarki moim zdaniem trudno zmarnować,btrzeba być wyjątkowym durniem i nieodpowiedzialnym właścicielem. Miałam dwa a teraz mam malucha bo wiem że ja już nie moge sobie na nie pozwolić ze względu na własną kondycję . Kundelek najchętniej biega... przez sen na własnym fotelu bo już też ma swoje lata Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkowypotwor Re: Rasy psów 29.10.25, 06:28 Duze i kudłate. Moje barbety. Moja miłość. Odpowiedz Link Zgłoś
ophelia78 Re: Rasy psów 29.10.25, 06:44 Z duzych: berneńczyki, PONy i goledeny. Z mniejszych: jesyem fanką jamników (szorstko i gladkowlosych), ostatnio bardzo mi sie podobają w odmianie merle. A juz krolicze szorstkowłose to sam cud miod. No i corgi! Na równi z jamnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: Rasy psów 29.10.25, 07:32 Jeśli brać pod uwagę sam wygląd, to chyba tylko pitbulle i buldogi francuskie, mopsy. Chyba jeszcze rottweilery i amstaffy. Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Rasy psów 30.10.25, 12:49 Nie chcę psów rasowych, wolałabym, gdyby hodowla psów poszła w typy użytkowe a nie wyglądowe, z próbami pracy dla reproduktorów płci obojga (choćby ta próba pracy to miała być cierpliwa zabawa z dziećmi). Mój ulubiony typ użytkowy to psy gończe. Aktywne, lekkiej budowy, lubiące dużo biegać, węszyć, chętne do współpracy i wesołe. Dużej części psów rasowych mi żal, szczególnie tych, które mają zdeformowane części ciała dla osiągnięcia konkretnego wyglądu albo zwichrowaną psychikę. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Rasy psów 02.11.25, 09:41 Buldożki, mopsy owszem. Ale i owczarki niemieckie - rasa stworzona do pracy z człowiekiem, na potrzeby wszystkich służb, w typie pierwotnym, silna, zdrowa, wytrzymała i sprężysta, jej przedstawiciele mięli pracować jako przewodnicy niewidomych, psy służbowe, patrolowe, wojskowe, tropiące, stróżujące, obronne, lawinowe, poszukujące narkotyków, materiałów wybuchowych, osób zaginionych. Predestynowane do osiągania sukcesów w różnych psich sportach, często wykorzystywane jako psi aktorzy. Ideał. Tak miało być. A co mamy "dzięki" niektórym "hodoffcom"? Ponad 50, często występujących krzyżowo, chorób dziedzicznych, w tym: dysplazja stawów, mielopatia zwyrodnieniowa (prowadzi do całkowitej utraty możliwości ruchu na skutek degeneracji nerwów), zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki (może dotyczyć nawet 18% populacji!!!), karłowatość przysadkowa, skaza krwotoczna, alergie, problemy onkologiczne, ryzyko skrętu żołądka, zapalenie kości, padaczka... Dołóżmy do tego histeryczne zachowania, lęki separacyjne, nadpobudliwość, często agresję... Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Rasy psów 30.10.25, 13:56 Nie znam się na rasach. Naszego wybrała córka - cavalier king charles spaniel. I jest najcudowniejszy pod słońcem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Rasy psów 30.10.25, 14:52 Cavaliery są wspaniałe. Szkoda, że nie można otworzyć dla tej rasy księgi hodowlanej i dolać im nieco genów, by wyeliminować tę chorobę serca i problemy z móżdżkiem oraz PSOM. W sumie głuchota na starość to było błogosławieństwo mojej cavi, nie słyszała fajerwerków, mniej się bała. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Rasy psów 02.11.25, 08:43 Moja żyła jedenaście bez kilkunastu dni, miała sobowtórkę, która żyła 16. Astomi miała Rubiego i on żył 14. Krótko? Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasy psów 02.11.25, 20:23 Te wyjątkowo długo na tle wszystkich pozostałych, o których słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 21:24 Nasz Ruby mial 14 lat i prawie 3 miesiace. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasy psów 02.11.25, 22:05 U różnych osób z pracy dożywały max 9 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 22:08 Ho, Ci powiem ze brat Rubiego jeszcze zyje. Ma teraz 15.5 roku. Inna znana mi Cavalierka skonczyla w tym roku 10 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Rasy psów 30.10.25, 14:00 Samoyed Maltańczyk Spaniele i odmiana cawalier Ale najbardziej dog niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: Rasy psów 30.10.25, 15:20 Marze o dogu blekitnym. Raczej nie spelni sie. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkowypotwor Re: Rasy psów 31.10.25, 04:47 Barbety. Duże, kudłate, radosne, kochają człowieka nad życie, i to uczucie jest absolutnie odwzajemnione ❤️ Mają włosy, żadnej sierści, ktora jest wszędzie. Idealne. Odpowiedz Link Zgłoś
muffinkowypotwor Re: Rasy psów 31.10.25, 04:48 Ciekawe dlaczego nie zauważyłam, ze juz wczesniej sie wypowiedziałam?😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Rasy psów 31.10.25, 07:49 Pewnie to ze starości. Weź coś na pamięć i zapraszamy do wątku o oznakach starzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Rasy psów 31.10.25, 10:07 To proste, wcześniej było za mało zachwytów. To się zachwycam, fajne są, ale dla mnie za duże, bo pewnie większe od gończaków. Odpowiedz Link Zgłoś
login-zajety321 Re: Rasy psów 31.10.25, 18:29 Toller - idealny, nie za duży, nie za mały koniecznie z białą plamka na nosie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Rasy psów 31.10.25, 23:07 Uwielbiam duze psy. Podobają mi się kaukazy ale nie mam warunkow dla takiego. Potem bernenczyki, dobermany i akity. Wybraliśmy akite japońską chociaz amerykańska tez mi po głowie chodzi. Małych psow nie lubię i działają mi na nerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
ardzuna Re: Rasy psów 01.11.25, 17:43 Mnie się nie podobają białe i puchate. Małe też. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Rasy psów 02.11.25, 07:30 Jasne. Ale niepodobanie a dzialanie na nerwy, to troche inna para kaloszy 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Rasy psów 31.10.25, 23:27 Idealny byłby szpic wilczy w typie staroniemieckim wolf. Albo owczarek niemiecki, z linii użytkowej. To akurat ważne, bo kretyni - hodowcy walcząc o eksterier strasznie zepsuli ta rasę. Ale... Gdybym miała baaardzo dużo pieniędzy i miejsca mogłabym mieć landseera. Ogólnie podoba mi się bardzo wiele psów, nieliczne zdecydowanie nie (np nie lubię "golasów"). Odpowiedz Link Zgłoś
lella_two Re: Rasy psów 02.11.25, 09:57 Kocham duże psy😍 miałam głównie owczarki niemieckie, raz mieszankę z collie, wspaniały to był gagatek. I kundelki, wiadomo, ostatni rablador😎 od roku mam tylko koteczkę i kaczory, chodzę na spacery wzdłuż psich płotów i to musi mi wystarczyć😐 Odpowiedz Link Zgłoś
a_julka Re: Rasy psów 03.11.25, 17:52 Przypomniał mi się ten wątek, gdy wczoraj zobaczyłam to cudo.Musiałam wygoglać co to za rasa. Piękny, puchaty. Wielki i rudy. Mastif tybetański. Jak lew, kroczył chodnikiem u boku swego pana. Zresztą do lwa podobny. Odpowiedz Link Zgłoś