Dodaj do ulubionych

TikTok - jak odciac?

17.11.25, 09:24
Pytanie, jak odciac nastolatke od TikToka?
Na komorce - proste: aplikacje kontroli rodzicielskiej.

Ale na PC sie nie da chyba? Nie moge jej odlaczyc od PC bo uzywa go do odrabiania lekcji. A zeby wejsc na TikToka nie potrzeba nic wiecej niz chrome.
Rozmowy nie daja rezultatu.

Czemu mi to przeszkadza?
Bo mam wrazenie ze TikTok jest zrodlem roznych zabaw typu challange wsrod nastolatkow.
Ze znanych mnie i otoczeniu znajomych z dziecmi w podobnym wieku:
- kto dluzej nie bedzie bral prysznica (niektorzy potrafia przez tydzien i lepiej)
- kto szybciej wypije napoj energetyczny 500 ml
- kto dluzej nie bedzie myl wlosow (OK, od tego sie nie umiera ... )
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:32
      No ale wykazuje zapędy do powielania tych durnot, czy z góry wydaje Ci się że jest tak nieokrzesana że jak się jej to pokaże, to zacznie?
      • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:33
        Niestety wykazuje sad
        Peer pressure ...

Oczywiscie w szkole nic nie widza ... maja za duzo roboty ....
        • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:35
          Presja rówieśnicza? Chyba zmiana środowiska. Psycholog?
          • bezmiesny_jez Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:04
            A może jednak po prostu odcięcie tego chińskiego raczyska? Już książki o tym powstają, ale na ematce są dwa podstawowe zamachy na wolność dziecka: nakazać sprzątnięcie pokoju i odciąć od głupot w necie.

TikTok to jest problem sam w sobie i nie tylko o głupie wyzwania chodzi, ale o sam sposób działania tej aplikacji i jej stymulacji mózgu. I nie jest tak, że ogarnięte dziecko się na to nie złapie, bo i ogarnięci dorośli miewają problemy.
            • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:18
              To musiałaby być likwidacja ogólna. Pójdzie do koleżanki sobie nadrobi zaległości.
              • bezmiesny_jez Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:27
                Tak samo jak może się u koleżanki napić albo zapalić, a jednak jej matka piwa chyba nie pozwala pić?
                • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:36
                  Koleżance zapewne też matka nie pozwala.
        • 35wcieniu Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:39
          No to nie tiktok jest problemem sam w sobie, tylko to że nastolatka jest tak podatna na presję i nie ma hamulców ani wiedzy, która ją powstrzyma.
          Dzieciaki robią głupoty, ale ogarnięta nastolatka nie powinna widzieć nic wartościowego w chodzeniu brudną albo w piciu syfu, który rozpierdziela organizm.
        • 3-mamuska Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 16:43
          berber_rock napisała:

> Niestety wykazuje sad
          > Peer pressure ...
          >
          > Oczywiscie w szkole nic nie widza ... maja za duzo roboty ....

I myslisz ze odciecie od tik toka pomoze?
          Chyba trzeba pracowac nad dzieckiem.
    • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:33
      I twoja córka bierze w tym udział? Jeśli tak to raczej skupiłabym się aby takich rzeczy nie robiła. Wiem, może głupi wiek ale jednak. I da lepsze efekty niż zablokowanie czegoś. Pójdzie do koleżanki czy kolegi będzie dalej tam włazić.
      • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:39
        Jeśli tak to raczej skupiłabym się aby takich rzeczy nie robiła.

- OK. Ale jak?
        • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:43
          Zapytałaś czy jest nieśmiertelna albo/i chociaż bogata (to a propos prysznica? Ciekawa bym było odpowiedzi. Zmienić środowisko? Iść do psychologa skoro jest tak podatna?
          • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:44
            Przepraszam za błędy. Za szybko wysłałam.
          • 35wcieniu Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:48
            albo/i chociaż bogata (to a propos prysznica?

??
            • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:49
              Woda też kosztuje.
              • 35wcieniu Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:50
                Ma spytać nastolatkę, która nie chce się myć, bo ulega jakiemuś głupiemu "wyzwaniu" czy jest bogata bo woda kosztuje?
                • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 09:54
                  Źle przeczytałam. Myślałam, że chodzi o długi prysznic.
          • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:02
            Chyba nie masz dziecka co? Do nastlatka taki tekst nie trafi...nie ma 40 lat
            • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:06
              Nawet z czystej ciekawości bym zapytała. Forma i sama odpowiedz to już jest jakaś informacja. Przynajmniej dla mnie.
              • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:28
                Dla ciebie. Ale dzieciaki w tym wieku nie myślą w ten sposób
          • bezmiesny_jez Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:08
            >Zapytałaś czy jest nieśmiertelna albo/i chociaż bogata

Nastolatka jak najbardziej może czuć się nieśmiertelna, a kasę zarabiają rodzice.

>Zmienić środowisko? Iść do psychologa skoro jest tak podatna?

Tak, niech się całą rodziną przeprowadzą na koniec świata, po uprzedniej rodzinnej terapii. Bo że jeszcze niedoświadczony życiowo młody czlowiek jest skłonny do głupot, to wymaga terapii. A uzależniająca aplikacja to wg niektórych nie jest problem sam w sobie - chociaż jest. Już się w wielu krajach mówi o niedopuszczaniu osób poniżej 16 r.ż do korzystania z social mediów, ale wiadomo, zapewne sobie wszyscy wymyślają.
            • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:12
              No ale ta aplikacja (czy co to tam jest) jest i nie zniknie. Przynajmniej w Europie. Jak nie będzie miała na swoim komputerze to będzie na koleżanki.
              • kropkacom Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:14
                Z czego pewnie ten TikTok też zależy od tego czego w nim szukasz.
                • bezmiesny_jez Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:29
                  No nie do końca i już od dawna mówi się o tym, na jakie treści nastawione są SM - na treści skrajne i klikalne. To nie jest tak, że jak szukasz filmów z kotkami, to dostajesz tylko filmiki z kotkami.
                  • mmoni Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:59
                    TikTok ma akurat algorytm dobrze wyuczalny - kiedyś bawiłam się nim przez miesiąc i po miesiącu dostawałam już tylko filmiki popularnonaukowe, o łyżwiarstwie figurowym, gotowaniu (algorytm uznał, że najbardziej lubię genre "włoska nonna/grecka jaja/francuski grand-pere gotuje") i książkach, w tym jednego antykwariusza z USA, który fascynująco opowiadał o książkach z jego zbiorów. Może autorka powinna włamać się córce na konto i zaspamować jej algorytm filmami o chemii i fizyce? wink Ale poważnie, jak weszłam na tiktoka w przeglądarce, gdzie z jakichś powodów algorytm nie działał (chociaż byłam zalogowana), to przeraziłam się, ile tam gówna. Odciąć bez dyskusji.
        • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:55
          Ja przy różnych okazjach nawiązuję do tych wyzwań, bez gadania, bez umoralniania, raczej dając odczuć dziecku, że nie podejrzewam go o to, że jest tak głupi, żeby próbować, tak kieruję rozmową, że to od niego wychodzi, że trzeba być dzieciakiem (w negatywnym znaczeniu) albo idiotą, żeby wchodzić w taką czy inną „zabawę”. Mam wrażenie, że to działa.
    • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:00
      Technicznie nie pomogę, ale czy jest szansa, żeby zajęła sie tym szkoła? Spotkanie dla rodziców, zeby ich uczulić na problem i kilka spotkan dla młodzieży, z psychologiem, zwłaszcza takim mającym doświadczenie w mediach społecznosciowych, lekarzem, prawnikiem? Może wystąp z takim wnioskiem.

Walka z chorobą zakaźną to walka też środowiskowa a nie tylko jednostkowa.
      • stara-a-naiwna Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:29
        nie,
        szkoła się tym nie zajmie
        szkoła nie ma mocy ingerowania w prywatne telefony uczniów

mówię jako pracownik szkoły
        • stara-a-naiwna Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:11
          aaa spotkania z psychologiem i prawnikiem

nie myjąc się nikt prawa nie łamie

i "oni" ogólnie sa dobrze wyedukowani i w teorii wiedzą
          alkoholik tez wie dlaczego nie powinien pic i co z tego?
    • alpepe Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:07
      Każ jej używać wersji czarno-białej, czyli filtr w ustawieniach obrazu. Można na kompie, można w tel. Wtedy wyrzut dopaminy jest mniejszy i będzie mniej podatna na treści.
    • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:09
      A ta nastolatka to bliżej 12 czy 17 lat?
    • bywalec.hoteli Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:12
      zablokuj na domowym routerze możliwość połączenia z domeną tiktok.com
      • bywalec.hoteli Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:13
        musiałabyś dodać regułę firewall w stronce zarządzającej routera, najlepiej tego, który dostarcza Ci dostawca internetu.
        Wydaje mi się, że Ty pracujesz w tech i jesteś w stanie to ogarnąć sama, jak nie to poproś kogoś, np. męża
        • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:28
          zwłaszcza jak mąż ma inteligencję lotniczo- matematyczną
          • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:59
            Wiesz mocca, że bywalcowi przykro, ale sobie nie podarujesz.

Ach, te rysy na szkle.
            • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:00
              a tobie nie jest przykro, że bywalec z góry uważa, że "mąż" z faktu bycia mężczyzną to się zna i załatwi sprawę?
              • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:30
                W ogóle mnie to nie rusza. Dawać mi tu takiego męża, to będę mieć jeszcze więcej luzu!
                • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:31
                  jakiego takiego. Jakiegokolwiek męża wg bywalca.

Ale łaź za mną i się czepiaj, to naprawdę się robi coraz bardziej widocznewink
                  • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:33
                    p.s. tak czy owak, powodzenia! (i eot)
                  • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:50
                    Czepianie, nie czepianie, od pani robiącej w kulturze, promującej tv arte i niszowe herbatki oczekuję niedołączania do hejtowania.
                    Gorzej, że część hejterek też może robić w kulturze. Albo w mediach.
                    Mam chyba dziwne wyobrażenie o ludziach robiących w tych branżach...
                    • analoga_niet Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:59
                      Zdecydowanie, zastanawia mnie na jakiej podstawie uznałaś że pracownicy mediów są lepsi od ogółu społeczeństwa. Za to od osób z wrażliwością językową oczekiwałabym nienadużywania określenia „hejt”, bo zubaża ono polszczyznę. Jest tyle określeń: krytyka, drwina, szyderstwo, znieważenie, wyzwisko, dlaczego to wszystko się od jakiegoś czasu określa jednym słowem? W dodatku hejt to mowa nienawiści, wyśmiewanie kogoś nie jest tożsame z nienawiścią.
                      • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:37
                        Tych z mediów chyba dopchałam kolanem. Ale co do kultury miałam prawo się łudzić?

Krytykę uskuteczniali Boy czy Słonimski, a znieważenie ma konsekwencje prawne. Hejt jest masowy, internetowy i anonimowy (do ujawnienia/ustalenia IP). Dla mnie mowa nienawiści i hejt wg moich wytycznych to znów dwa kółeczka częściowo zazębiające się.

Ale dziękuję za drugi już dziś komplement. Mogłabym powiedzieć - to mój szczęśliwy dzień! Doceniam!
              • bywalec.hoteli Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:41
                mocca25 napisała:

> a tobie nie jest przykro, że bywalec z góry uważa, że "mąż" z faktu bycia mężc
                > zyzną to się zna i załatwi sprawę?

Przede wszystkim to uważam, że Berber Rock sobie z tym raczej poradzi sama. A jak nie, to być może mąż pomoże smile

Więcej luzu.
                • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:31
                  I nie pomyślałeś, że mąx moze jest historykiem albo filologiem i wiedzę techniczną ma żadną...ty faktycznie masz inteligencję lotniczą
                  • m_incubo Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 06:50
                    hanusinamama napisała:

> I nie pomyślałeś, że mąx moze jest historykiem albo filologiem i wiedzę technic
                    > zną ma żadną...ty faktycznie masz inteligencję lotniczą

To jest ironia czy naprawdę napisałaś, że historyk i filolog to idioci, niepotrafiący ogarnąć ustawień routera, bo to wiedza techniczna?
                    • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 10:34
                      Ironia. Taka grubo ciosana dla bywalca, któy uważą, że "każdy chłop to inżynier". Kazdy każdusi jest techniczny...
                      "że historyk i filolog to idioci, niepotrafiący ogarnąć ustawień routera, bo to wiedza techniczna? " to samo tyczy się obu płci.
              • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:31
                Zrozum bywalca. W domu nie zna się na niczym, zapewne żona załatwia wszystko...daj mu być macho tu na forum
              • pffpffpff Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:00
                mocca25 napisała:

> a tobie nie jest przykro, że bywalec z góry uważa, że "mąż" z faktu bycia mężc
                > zyzną to się zna i załatwi sprawę?
                Mam z nim na pieńku, ale nie lubię przegięć w drugą stronę. Napisał:
                „Wydaje mi się, że Ty pracujesz w tech i jesteś w stanie to ogarnąć sama, jak nie to poproś kogoś”

I dodał, że NA PRZYKŁAD męża.

• chicarica Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:15
              Ty chyba żartujesz. Czy padalcowi kiedykolwiek przeszkadzało że komuś się zrobi przykro jak pisał tu burackie, chamskie teksty do ludzi? Podpowiem: w ogóle. Dlatego mnie na przykład w ogóle nie jest żal że go ktoś zglanuje. To jest taka menda że głowa boli.
              • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:12
                Przede wszystkim on się podkłada do glanowania
                Ja nie jestem chyba w stanie pojąc, że można być tak durnym...
                • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 23:03
                  hanusinamama napisała:

> Przede wszystkim on się podkłada do glanowania
                  > Ja nie jestem chyba w stanie pojąc, że można być tak durnym

To nie o to chodzi ) Gdybym broniła bywalca , danaide by napisała, że jak mogę bronić moxogins itp. Tu nie chodzi o to co napisałam tylko kto to napisał. I co danaide roi sobie w głowie.
                  • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 23:17
                    Mizogina * smile
              • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:39
                Ja bardzo często żartuję albo piszę rzeczy, które można sobie różnie interpretować, ale nie każdy to widzi.
          • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:28
            smile
    • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:25
      Router parental controls, wszystko inne obejdzie.
    • smoczy_plomien Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:25
      Możesz na ruterze zablokować domenę.
    • aqua48 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:27
      Odcięcie Tik-Toka nie pomoże. Moja teściowa z demencją tik-toka nie używa, a a też tygodniami ani nie chce brać prysznica, ani myć włosów. A tak poważnie, to trzeba wstrząsnąć dziewczyną, pokazać jej jakie mogą być skutki takich głupich poczynań i przede wszystkim rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać spokojnie i bez awantur, zakazów itp - zadbać o wzmocnienie jej pewności siebie i budować umiejętność asertywności w grupie rówieśniczej.
      • berdebul Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:27
        Od braku prysznica to jeszcze nikt nie umarł. Problemem nie jest tik-tok, ani nieumyte wlosy, tylko fakt ze dziewczynka jest podatna na wpływ grupy. Wzmacniać pewność siebie, uczyć mówienia nie, zadbać o rozsądne środowisko (jak młodsza nastolatka).
        • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:36
          berdebul napisała:

> Od braku prysznica to jeszcze nikt nie umarł. Problemem nie jest tik-tok,

A ja uważam, że tiktok jest problemem. Podatność na opinie grupy to inna sprawa. Tiktok to narzędzie stworzone przez profesjonalistow, używane przez ludzi potrafiących manipulować, Młody człowiek nie ma szans.
          • gris_gris Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:27
            mocca25 napisała:

> A ja uważam, że tiktok jest problemem. Podatność na opinie grupy to inna sprawa
            > . Tiktok to narzędzie stworzone przez profesjonalistow, używane przez ludzi po
            > trafiących manipulować, Młody człowiek nie ma szans.

Dokladnie tak.
            • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:38
              Dodam, ze żaden nawet najsprytniejszy ematkowy bombelek, gdyż albowiem, to właśnie oni są targetem marketingowym.
          • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:45
            mocca25 napisała:

> berdebul napisała:
            >
            > > Od braku prysznica to jeszcze nikt nie umarł. Problemem nie jest tik-tok,
            >
            >
            >
            > A ja uważam, że tiktok jest problemem. Podatność na opinie grupy to inna sprawa
            > . Tiktok to narzędzie stworzone przez profesjonalistow, używane przez ludzi po
            Też tak uważam. Z jakiegoś powodu są zakazane reklamy i promocja alkoholu i papierosów, a przecież wystarczyłoby po prostu nie pić i nie palić, co nie? Po jednej stronie mamy młodych ludzi, szczególnie podatnych w tym wieku na wpływ środowiska, a po drugiej ekspertów od manipulacji.
            • berdebul Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:02
              Gdyby młodzi ludzie nie mieli szans w starciu z TT, to byłoby 100% uzależnionych zombiaków, a tak nie jest. Jeszcze nie raz będzie musiała się zmierzyć z presją grupy i im szybciej zaczną nad tym pracować, tym lepiej dla niej.
              • chicarica Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:08
                Prawie 100% z tych którzy dużo korzystają to są uzależnione zombiaki.
          • zonadrwala Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:33
            mocca25 napisała:

> berdebul napisała:
            >
            > > Od braku prysznica to jeszcze nikt nie umarł. Problemem nie jest tik-tok,
            >
            >
            >

Oczywiście, że tak.
    • nieobiektywnie Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:39
      Możesz zablokować tiktoka na poziomie routera domowego. Wtedy cała sieć w domu nie pozwoli na wejście na tę stronę, niezależnie od urządzenia. Musisz wejść w ustawienia sieci i dodać adresy typu tiktok do listy stron blokowanych. Tylko musisz przypilnować by Dzieciak nie mial haseł administratora i sprawdzić czy nie korzysta z VPN, bo wtedy ominie blokady.
    • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:48
      To zupełnie nic nie da, przecież telefony mają koledzy, a podejmowane z nimi wyzwania będą jeszcze gorsze, bo trzeba udowodnić matce, że się jest górą.
    • analoga_niet Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 10:54
      Przecież możesz zablokować też dostęp z komputera.
      A w ogóle ile ma lat?
      • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:30
        Też o to pytałam. Bo o ile rozumiem, że licealista potrzebuje swojego laptopa do szkoły tak w podstawówce moze korzystać z rodzica komputera. Szczególnie jeżeli laptop wykorzystuje włąsnie głównie do tiktoka
    • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:00
      Spytam przewrotnie - a co masz jej do zaproponowania, by zająć jej mózg.

Zawsze jakaś partia głupot się trafi. Ale co poza tym, dla równowagi?
      • login.na.raz Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:14
        Mam wrażenie, że przeceniasz rolę rodzica dziecka w wieku nastoletnim. To już nie przedszkolak, że zaproponujesz mu wspólne układanie klocków albo zabawę lalkami i dziecko będzie zachwycone. Jak niby rodzic ma ciągle animować nastolatka?
        Mozna co jakiś czas można gdzieś tego nastolatka zabrać (jeśli w ogóle będzie chciał isc) - do parku trampolin, na jakieś fajne wspólne warsztaty np.z fotografii czy coś w tym stylu. No ale przecież nie co dziennie.
        Mozna zachęcać do czytania książek. Ale nie każdy nastolatek będzie czytał.

Na tik toku jest wiele szkodliwych lub głupich treści. Ciekawe, czy gdyby dziecko obracało się w nieciekawymi towarzystwie, porady, by go od tego towarzystwa całkiem odciąć, też by był negowane i radzono by, ze nalezy tylko tłumaczyć i rozmawiać.
        • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:47
          Generalnie to uważam, że zacząć trzeba wcześniej, właściwie od początku, a teraz tylko zbierasz, co zasiałaś.

Nie twierdzę, że nie powinno się odcinać, ale co w tym czasie alternatywnego proponujesz? Czym zajmiesz mózg?
          • droch Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:04
            Generalnie to uważam, że zacząć trzeba wcześniej(...)

Wcześniej nie było tiktoka...
            • danaide2.0 Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 21:00
              Wcześniej kształcisz dziecko wizualnie.
              Was nie męczą te treści na YT czy TT?
        • bezmiesny_jez Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:35
          >Na tik toku jest wiele szkodliwych lub głupich treści. Ciekawe, czy gdyby dziecko obracało się w nieciekawymi towarzystwie, porady, by go od tego towarzystwa całkiem odciąć, też by był negowane i radzono by, ze nalezy tylko tłumaczyć i rozmawiać.

Część ematek nie rozumie ewidentnie, jak działa TT i kto go stworzył. Na tle innych SM wyróża się on zdecydowanie negatywnie.
      • afro.ninja Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 11:56
        Instagram jest łagodniejszą formą, ale też nie polecam.
        Zakazałam dziecku tiktoka i go po prostu nigdy nie zainstalowało. Ma od roku instagram, bo niestety, ale wszystkie znane jej nastolatki, komunikują się wyłącznie przez tę aplikację, zakładają tam sobie grupki.

Tłumaczyłam, że tiktok to chińskie zło, że to jest ogłupianie i manipulacja. Ostatnio czytałam raport jakiejś fundacji na rzecz dzieci, o tych wyzwaniach na tiktoku. To co wymieniasz, to pikuś w porównaniu z tym co tam odkryto. To jest naprawdę przerazające, co dzieci robią w sieci!
        • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:03
          Ja podobnie - ma od początku całkowitego bana na tiktoka z wyjasnieniem, ze to chiński shit, który niszczy mózg.

Amnesty pisze otwarcie o algo zachęcających depresyjne dzieciaki do samobójstwa / cięcia się etc
          • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:20

> Amnesty pisze otwarcie o algo zachęcających depresyjne dzieciaki do samobójstwa
            > / cięcia się etc

ooooouuuugh ... wlasnie sciagnelam i przeczytalam raport. OMG ...
            • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:26
              No właśnie … a rodzice niedasię dalej pozwalają dzieciakom na rolki w algo TT, w końcu ichdzieckonigdy i ichtoniedotyczy.

Weź załóż domowego bana w wifi i się w ogóle nie krępuj, tak jak bana zakładasz na stronki dla dorosłych czy filmiki z walkami psów. Może gdzie poza domem obejrzy jakies szkodliwe głupoty, ale ekspozycja na ten syf nie będzie miała żadnej siły rażenia, bo nie będzie codzienna i systematyczna. Dookoła mnie coraz więcej rodziców po prostu traktuje soszjale jak zagrożenie zdrowia i blokuje bez krępacji.
        • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:21
          Odpowiem zbiorowo na rozne sugestie/pytania:

- corka ma ledwo skonczone 14 lat
          - ma dwa hobby, ktore rzeczywiscie ja kreca i wciagaja. Nie wymagaja interakcji z kompem, ale jak widac nie zapelniaja calego czasu
          - nie, nie obrazilam sie za sugestie ze nie poradze sobie z parental control na routerze. Jestem srednio ogarnieta jesli chodzi o IT i ten swiat mnie nie interesuje. Maz - tak, technicznie sobie poradzi. Chociaz z zawodu nie jest IT
          - aqua i "rozmawiac". No sugestia fajna, ale .... to chyba juz za daleko poszlo. Ona uwaza ze my jestesmy jakimis starymi boomerami urodzonymi w innym swiecie, mielismy w tym wieku inne atrakcje typu PRL i wypady na ognisko z gitara i jej swiata nie rozumiemy. Jej swiat rozumieja tylko ludzie w jej wieku i tylko z takimi zamierza rozmawiac. To stan na dzien dzisiejszy, bo pol roku temu jeszcze tak nie bylo.
          - bez zakazow i nakazow? No jakos musimy ten dostep do SM ograniczyc?
          - psycholog - tak, pewnie by sie przydal, ale ... nie pojdzie z powodow opisanych wyzej. Z nia jest wszystko wporzo, to tylko ludzie w naszym pokoleniu nic nie rozumieja. A sila nie zaciagne. Moge i zamierzam isc sama, opowiedziec, co sie dzieje i take it from there.
          - pomysl pogadanki w szkole mi sie spodobal. Szkola niestety jest mocno przeludniona, stad nauczyciele nie maja czasu ani ochoty na organizowanie dodatkowych warsztatow etc. Dotychczas odbylo sie kilka na temat bullying, szacunku do roznych odmiennosci, ale raczej byly w formie prezentacji niz interaktywnej. Pomysl jest dobry, chociaz jesli forma mialaby miec jakis sens, musialabym pewnie zajac sie tym sama.
          - aha - szkola od zeszlego roku zabronila uzywania telefonow na terenie szkoly, co im sie mocno chwali. Oczywiscie jak tylko dzieciaki przekrocza brame, telefony ida w ruch.
          • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:38
            A do tej pory jak korzystała z komórki i laptopa? Miała dostęp do wszystkiego czy była kontrola rodzicielska.
            Bo inaczej to wygląda ( nie mowię ze sielsko anielsko) kiedy dzieciak dostając komórkę dostaje ją z pewnymi zasadami korzystania i wytłumaczeniem czemu jest kontrola rodzicielska...a inaczej jak już sobie hasało radośnie bez kontroli i nagle musi mieć założoną.
            Wytłumaczyć czemu ma zablokowany tiktok. Nie przyjmie tego łatwo...no trudno. Rodzicielswo nie ejst nie będzie łatwe.
            U mnie były bunty, ze tylko ona ma ochornę ( nie tylko bo jeszcze jedno dziecko z klasy). Ostatnio po akcji własnie z Tiktokiem oraz filmikami porno na teleofnach część rodziców postanowiło jednak ograniczyć dostęp dzieciakom. I dopiero tu jest opór, bo dzieci prawie 14 letnie.
            Młoda ma okreslony czas nie tylko na telefon ale i aplikacje. Z wiekiem czas ma wydłużony. Sama wynegocjowała w piatki i soboty bo gada z kolegami ale widzę, ze faktycznie siedzą na messengerze i gadają. Łatwo nie jest, nadal jest opór czasami i bunt. TikToka nie ma na telefonie, jest zablokowany na domowym ruterze (nikt w domu nie korzysta) . Zapewne korzysta jak jest z koleżankami..no tego nie ograniczę
          • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:44
            Szkoda, że szkoła się nie udziela, sami rodzice to mało na walkę z systemem

. W naszej szkole zakazano tworzenia grup na whatsappie właśnie ze względu na prześladowania. Teraz się nie patyczkują, tylko jak dojdzie skrin do dyrekcji, to na dywaniku ekspresowo ląduje admin grupy z mamusia i tatusiem.
          • berdebul Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:43
            Bo jesteście big_grin motyw stary jak świat światem - rodzice NICZEGO nie rozumieją.
            Można zablokować strony z poziomu kontroli rodzicielskiej na komputerze. Nie musi to być router. O ile nie ma dodatkowych urządzeń. I nie umie obejść kontroli rodzicielskiej.
          • bywalec.hoteli Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 16:28
            Berber i będziesz blokować na routerze? Jest jeszcze kwestia że kontrola rodzicielska na telefonie nie zablokuje tiktoka uruchamianego w przeglądarce.
          • analoga_niet Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 17:32
            To może czas jej powiedzieć, że social media zrobili boomerzy żeby żerować na jej pokoleniu?
            • afro.ninja Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:47
              Co z tego jak większość dzieci siedzi na tiktoku i dziecko jest zwyczajnie wykluczone, bo ją coś omija.
              Jak ktoś ma nastolatki to rozumie temat. W dodatku rodzice nie ustawaja limitów, ani zabezpieczeń. Co prowadzi do ciężkich patologii.

• runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:50
                afro.ninja napisała:

> Co z tego jak większość dzieci siedzi na tiktoku i dziecko jest zwyczajnie wykl
                > uczone, bo ją coś omija.
                > Jak ktoś ma nastolatki to rozumie temat. W dodatku rodzice nie ustawaja limitów
                > , ani zabezpieczeń. Co prowadzi do ciężkich patologii.
                >
                Dokładnie tak jest. To walka z wiatrakami. Można jedynie starać się mieć na tyle dobry kontakt z dzieckiem, że przyjdzie do nas gdy w internecie zauważy coś złego. I dbac o wewnątrzsterowność , której moim zdaniem, nie osiąga się przez ścisłą i nadmierną kontrolę.
            • hanusinamama Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:11
              Tak na pewno dotrze do 14latki...
          • kanga_roo Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 09:06
            ja bym zaczęła od oglądania tiktoka z nią. niech Ci pokaże, co tam jest fajnego, może już po takim wspólnym oglądaniu się okaże, że martwisz się nadmiernie (o tiktoka, nie o podatność na wpływy).
            jeśli dalej będziesz uważała że to zło, powiedz, że się martwisz (ja bym tu córki nie oszczędzała i opisałabym dokładnie czego się boisz) i zaproponuj córce wybór: regularne spotkania z psychologiem a w kwestii korzystania z internetu wszystko pozostaje bez zmian albo nie chce się spotykać z psychologiem, blokujecie tiktoka.
            przeczytajcie razem wskazany wyżej raport Amnesty International. może się okazać, że kiedy uświadomisz dziecko, nie tylko ona będzie bezpieczniejsza, ale i zwróci uwagę, kiedy w jej środowisku zadzieje się coś złego.
      • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:06
        Ona jej nic nie musi proponować tylko musi to chińskie gwno zablokować. Podobnie jak rodzic zabraniający palić fajki czy jeździć bez prawka, nic nie musi proponować w zamian, tylko ma wykorzystać pozycję rodzica i po prostu zakazać, oczywiście logicznie motywując swoją decyzję.
        • 35wcieniu Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:19
          Z całym szacunkiem, ale jakieś 99% palących nastolatków robi to mimo zakazu rodziców, więc ta analogia jest taka no powiedziałabym dość licha.
          • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:41
            A skąd czternastolatek ma kasę na fajki ?
            • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:27
              Jako pietnastolatka mialam bez najmniejszego problemu.
              Udzielalam korkow z angielskiego ...
              • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:36
                U mnie kasa byłaby bez znaczenia, jestem z niepalącej rodziny, moi rodzice by wyczuli od razu.

Pomysły typu jazda z imprezy po tylko jednym małym drineczku tez by mi nie wpadły do głowy,a prawko robiłam jako 17 latka. Dlaczego ? Ojciec wprowadził zasadę auto=0 picia, na tyle skutecznie ze jako szacowna matrona 40+ nadal się jej trzymam ( ze strachu przed starym wink
            • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:42
              nellamari napisała:

> A skąd czternastolatek ma kasę na fajki ?
              Dostaje kieszonkowe, od dziadków, dorabia, prowadzi handel wymienny, dzielą się z nim koledzy którzy są zamożni, podkradają - to ze znanych mi sposobów.
              • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:49
                I rodzice nie kontrolują na co 14-latek wydaje regularnie kasę ? To kto ma to kontrolować, jeśli rodzice podają się do dymisji?
                • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:54
                  nellamari napisała:

> I rodzice nie kontrolują na co 14-latek wydaje regularnie kasę ? To kto ma to k
                  > ontrolować, jeśli rodzice podają się do dymisji?
                  Rozliczasz swoje dziecko co do grosza? Czy pytasz na co wydaje? Jeśli kasę ma od kogoś lub ze sprzedaży, to nawet o tym nie będziesz wiedzieć.
                  • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:07
                    Co do grosza to oczywiście nie, ale na pewno nie miałby dość kasy w gotowce na regularne kupno dragow czy petów. To znaczy miałby, ale na pewno by mi to nie umknęło, że raz w tygodniu chce 20€ więcej.

No chyba ze by te kasę kradł kolegom albo sprzedawał dragi, tylko wtedy wchodzimy na całkiem nowy level problemów wychowawczych niż dostęp do szkodliwego TT.
                    • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:32
                      nellamari napisała:

> Co do grosza to oczywiście nie, ale na pewno nie miałby dość kasy w gotowce na
                      > regularne kupno dragow czy petów.
                      A skąd ta pewność? Nie kontrolujesz dokładnie, więc nie wiesz. Generalnie to już jest ten wiek, że rodzice coraz mniej wiedzą - i właściwie tak powinno być, bo młody człowiek przygotowuje się do kompletnej samodzielności. A jednocześnie to sprawia, że jest to wiek cholernie niebezpieczny. Nawet dzieci dotąd nie sprawiające żadnych problemów mogą zacząć odwalać niezłe numery.
                      • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:08
                        Nie kontroluję, ale trzymam rękę na pulsie, to wystarczy, żeby wiedzieć jakimi mniej więcej funduszami dzieciak dysponuje, bez przesady, ze przeciętne nastolatki są tak przebiegle, że wykręcą starą matkę, która do tego ma dostęp do high-tech o którym się naszym rodzicom nie śniło.

• runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:52
                          nellamari napisała:

> , bez przesady, ze przeciętne nastola
                          > tki są tak przebiegle, że wykręcą starą matkę, która do tego ma dostęp do high-
                          > tech o którym się naszym rodzicom nie śniło.
                          >
                          🤣
                          Tzn ma kamerę i podsłuch zainstalowane? Bo wybacz tylko tak będziesz mieć pewność co robi , gdzie wydaje i na co.
                          • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:09
                            Ale ja nie muszę wiedzieć wszystkiego, nawet nie mam ochoty. Są natomiast kwestie takie jak kasa, których monitorowanie nie przekracza przeciętnego zjadacza chleba.
                        • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 06:23
                          Przebiegłości nie trzeba, żeby zamiast hot doga i coli kupić fajki czy alkohol, ja np. widzę, że dziecku zeszło z karty i gdzie, nie widzę na co. Przy czym tu rzeczywiście działają ograniczenia, ale te nakładane na sprzedawców, wydaje mi się, że nie są skłonni zaryzykować kłopotów, pozostaje pewnie szukanie uprzejmego dorosłego i to jest problem, a nie fundusze.
                • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:57
                  A to tez jest ciekawe pytanie.
                  Ja mam zwyczaj sprawdzania, ile kasy corka wydaje.

No wlasnie - w aplikacji widze ILE, nie ma tam przeciez paragonu ze sklepu.
                  • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:41
                    A przypominam, że jest jeszcze gotówka. I możliwości dorabiania, oby korepetycjami. Popularny jest mały handelek typu polujemy na ciuchy o 6 rano , a potem wystawianie na vinted z przebitką etc.
                    Generalnie tylko kontrola totalna dałaby pewność. Tylko czy o to chodzi w wychowaniu? Trzeba w końcu dać trochę wolności i liczyć, że lata włożonej pracy zaprocentują, ale mieć też z tyłu głowy, że nie wszystko zależy od nas. Szkoda że nikt rodziców nie wspiera w tych wysiłkach. Alkohol jest tak łatwo dostępny, że aż strach, fajki to samo. Korporacje jak się ich nie dociśnie, to też rżną głupa że nie można zrobić weryfikacji wieku itd.
        • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:19
          I co z tych zakazów wynika? Nastolatki nie palą, nie piją i respektują zakazy czy robią swoje, a rodzice żyją w błogiej nieświadomości?
          • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:41
            Nastolatki jeżdżą bez prawka ? Jeżdżą rowerem zalane ? Kradną kolegom kasę ? Ćpają masowo ?

To norma czy odchył ? #niedasie
            • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:39
              nellamari napisała:

> Nastolatki jeżdżą bez prawka ? Jeżdżą rowerem zalane ? Kradną kolegom kasę ? Ćp
              > ają masowo ?
              >
              > To norma czy odchył ? #niedasie
              Może nie aż tak radykalnie, ale w kwestii tego co robią nastolatki w Polsce - pali co czwarta dziewczyna, a co piąty chłopak, 75 procent piło już alkohol , 25 procent przyznaje że choc raz upiło się do nieprzytomności. Dużo czy mało? I myślisz że to wszystko za zgodą rodziców? Rodzice żyją w nieświadomości! Nie należy wszystkiego zwalać na rodziców, tylko wesprzeć ich w nierównej walce z koncernami.
              • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:47
                Co piąty chłopak pali, czyli 80% procent nie pali ?

Co do ostatniego zdania się całkowicie zgadzam, rodzice+dzieci+szkoła przeciwko koncernom. Ale rodzice też nie mogą bezradnie rozkładać rąk, bo niedasię.
                • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:45
                  Czyli oj tam oj tam, 20 procent to niedużo. 25 procent też mało ? To od ilu się zaczynasz przejmować? Ja tam uważam, że jednorazówki już dawno powinny być zabronione, a e-papierosy poważnie ograniczone. I mielibyśmy 99 procent.
                  • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:10
                    No,ale ja się z Tobą zgadzam w postulatach.

Nie zgadzam się, że normą są bezradni rodzice, zdemoralizowane pijące czy palące nastolatki (14) - skoro 4/5 są trzymane w ryzach albo trzymają się same.
                    • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:46
                      Nie muszą być zaraz zdemoralizowane, co tak czarno - biało widzisz świat. Po prostu pijące i palące, tak to często wygląda, wiek eksperymentów, przekraczania granici ulegania wpływom otoczenia. Także kultury i środowiska. Co, zaczniesz nas przekonywać że w Polsce nie ma kultury sprzyjającej piciu? 😂
                      • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:03
                        W Polsce tak jak wszędzie istnieją różne środowiska i warstwy społeczne. Jak sama podajesz 80% nastolatków nie pali. To co jest normą, a co odchyłem ? Ta dyskusja robi się dość kuriozalna szczerze mówiąc.
                        • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 21:11
                          A to dlaczego? Uczepilas się tych 20 procent ( co swoją drogą wcale nie jest mało)a ignorujesz pozostałe dane, bo już nie wygląda tak ładnie że aż tyle osób już zaczęło pić? Kuriozalne to jest tylko twoje przekonanie ile możesz jako rodzic. Łudź się dalej. Może będziesz mieć szczęście i faktycznie twoje dziecko nie będzie brało używek, ani korzystało z SM. A może się okazać, że po prostu żyjesz w słodkiej nieświadomości.
                          • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 05:49
                            Uczepiłam się proporcji. Dobrze będę się dalej łudzić, że moje dziecko będzie w tych wyjatkowo wyjątkowych 80% procentach nastolatków, które nie palą.

Co do korzystania z SM, to mowa o TT i snapchacie jak coś. Nie z tego nie będzie za moja zgodą korzystać, podobnie jak z youporn, shein z pedofilskimi laleczkami czy onlyfans.
            • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:27
              Niektóre jeżdżą, choć to nie norma oczywiście, natomiast dużo powszechniejsze są eksperymenty z używkami. Za Twoich młodych lat rodzice pozwalali na takie rzeczy? Jestem pewna, że nie, a ilu twoich znajomych, może także Ty sama nic sobie z tych zakazów nie robiło?
              • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:35
                mia_mia napisał(a):

> Za Twoich młodych lat rodzice pozwalali na takie rze
                > czy? Jestem pewna, że nie, a ilu twoich znajomych, może także Ty sama nic sobie
                > z tych zakazów nie robiło?
                Zapomniał wół jak cielęciem był. Albo jak jego znajomi cieletami byli. Trzeba było założyć wątek typu "co największego odwaliliście jako nastolatki" i by się jedna z drugą przelicytowywaly, która była bardziej nieposkromiona i dzika .
                • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:13
                  Zdecydowanie nie szlajalam się po barach jako 14-latka, nie piłam, nie paliłam i nie ćpałam. Imprezowe życie zaczęłam prowadzić pod koniec liceum i na studiach, ale nawet wtedy NIGDY nie wsiadłam za kółko pod wpływem.
                  • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:08
                    To już na szczęście jest wyjątkowo hardcorowe łamanie norm i porzucenie zdrowego rozsądku, niewielu to robi, ale eksperymenty z alkoholem, papierosami czy innymi substancjami zdarzają się wielu nastolatkom, nawet jeśli Tobie się nie przytrafiły.
                    • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:43
                      Eksperymenty owszem, ale nie regularne palenie i picie, bez przesady.
                      • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:47
                        nellamari napisała:

> Eksperymenty owszem, ale nie regularne palenie i picie, bez przesady.
                        Mało wiesz. Znam takich rodziców. Lubią się zarzekać jak ich dzieci to nigdy, tymczasem dzieci na imprezie..
                        • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:59
                          Dzieci w jakim wieku ?
          • bi_scotti Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:47
            mia_mia napisał(a):

> I co z tych zakazów wynika? Nastolatki nie palą, nie piją i respektują zakazy c
            > zy robią swoje, a rodzice żyją w błogiej nieświadomości?

Jak wychowasz, tak masz. Jesli jest w domu przyklad nieprzestrzegania prawa, naciagania czy oklamywania w roznych situations, no to teenagers postepuja exactly jak sie nauczyly na przykladzie. Uczymy przez przyklad, nie przez gadanie! Jesli jednak teenager knows, ze (np.) mama zawsze staje gdy jest znak STOP, rodzice placa uczciwie podatki, nie oszukuja w malych czy duzych sprawach, nie uwazaja, ze rules and regulations sa wylacznie dla "innych" a ich nie dotycza, to taki teenager jak najbardziej bedzie sie liczyc ze zdaniem rodzicow. Sure, once in a while moze przekroczyc jakas tam granice, ale zaszczepiony (przez przyklad!) basic value system zawsze w koncu wygra w nastoletniej duszyczce wink
            W kwestii TikTok, uwazam, ze nie ma przepros: NO means NO i kropka. Mozemy rozmawiac dlaczego, mozemy sie przerzucac argumentami ale ostateczna decyzja nalezy do mamy & taty, podobnie jak w wielu innych sprawach dotyczacych zdrowia i bezpieczenstwa. Jesli jedynym sposobem odciecia jest siedzenie przy nastolatce, ktora odrabia homework na rodzinnym komputerze w living room, no to trudno - siedzialabym. A rozmowa w szkole, communication z innymi rodzicami przy okazji tez. Nie ma powodow bac sie bycia rodzicem. Life.
            • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:23
              Całkiem często jest tak, że w tej samej rodzinie jedno dziecko nie łamie zasad, a drugie często, sam dobry przykład, choć ważny, to zdecydowanie za mało. Zakazy nakładane na SM są o tyle nieskuteczne, że nawet jeśli dziecko nie znajdzie technicznego sposobu na ich obejście to po przekroczeniu progu domu ma dostęp do telefonów przyjaciół.
              • bi_scotti Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:47
                mia_mia napisał(a):

> Całkiem często jest tak, że w tej samej rodzinie jedno dziecko nie łamie zasad,
                > a drugie często, sam dobry przykład, choć ważny, to zdecydowanie za mało.

To sa takie troche urban legends o tych "calkiem czesto" funkcjonujacych rodzinach z Kainem & Ablem. Sure, things do happen ale tak in reality to wcale nie jest "calkiem czesto", a wrecz na tyle rzadko, ze gdy sie zdarzy to opowiesci kraza przez pokolenia a i ksiazke mozna poczytac wink

> Zaka
                > zy nakładane na SM są o tyle nieskuteczne, że nawet jeśli dziecko nie znajdzie
                > technicznego sposobu na ich obejście to po przekroczeniu progu domu ma dostęp d
                > o telefonów przyjaciół.

I w zwiazku z tym co? Do nothing? Bo i tak dziecko znajdzie dostep etc.? Ja uwazam, ze wrecz przeciwnie - jesli dochodzi do sytuacji, w ktorej mlody czlowiek nie slucha zakazow, nie przyjmuje do wiadomosci racjonalnych argumentow, to rodzic jak najbardziej powinien uzyc swojej power zeby zakazy nie tylko wyartykulowac ale zadbac o to by byly przestrzegane w 100%. Rozlozenie rak z zalozeniem, ze i tak sie nie da, to rowniez fatalny przyklad wychowawczy! Life.
                • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 16:42
                  Ja znam takich przykładów dużo, choćby pierwszy z brzegu ja i moja siostra, ona pomimo oczywistych zakazów paliła w nastolęctwie, popalała w późnej dorosłości (nadal w tajemnicy oczywiście), ja nigdy, ona popalała trawkę ja nie, moja matka i jej siostra. Moja przyjaciółka chodząca zasada i zdrowy rozsądek i jej siostra łamiąca wszystkie zakazy i wiecznie pakująca się w kłopoty.
                  A power rodziców średnio działa na nastolatki od jakiegoś momentu, o ile zakazy w ogóle ile nie są przeciwskuteczne. I żeby nie było, ja jeszcze mam tę moc, bo nastolatek jeszcze stosunkowo wczesny, ale żyję ze świadomością, że to w którymś momencie się skończy prawdopodobnie, zwłaszcza, że ja sama byłam takim typem na który działały jak płachta na byka.
                  • bi_scotti Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 16:59
                    Good luck.
                    Ja sie wymadrzam, bo wychowalam 3 fajnych ludzi o wybitnie mocnych charakterach & bardzo roznych personalities, no ale przeciez nigdy nie bylo tak zeby decyzja mamy i/lub taty nie byla w pewnych sprawach ostateczna. Tough love. Przy czym, poniewaz zyjemy w kraju "law and order" smile przyklady porzadnego zachowywania sie byly i sa czestsze/more obvious niz sytuacje pokazujace mlodym ludziom, ze rules and regulations mozna olewac. To sie wszak wszystko sklada w koncu w jedna calosc: przyklad z domu, teaching by example, swiat w ktorym sie wzrasta. Life.
                    • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 17:11
                      Wychowywanie dzieci teraz i nawet kilkanaście lat temu to zupełnie inne wyzwania. Przeniesienie dużej części rzeczywistości i życia młodych ludzi do wirtualnego świata to coś zupełnie nowego, kiedyś w ostateczności można było, nie wiem, zamknąć dziecko w domu, odciąć od pokus, od znajomych, teraz nawet odcięcie od elektroniki nie rozwiązuje problemu.
                      • bi_scotti Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 17:24
                        Ale to jest kwestia wyboru przez rodzicow jakiemu peer pressure oni sami sie poddaja. Pisalam w innym watku o moich wlasnych znajomych, ktorzy wciaz maja teenagers w domach i ich dzieci nie maja cell phones, korzystaja z computers/laptops pod kontrola i dyskusje w tym temacie zostaly zakonczone relatywnie wczesnie. To sa rodzice wykonujacy bardzo okreslone zawody: IT, teaching, psychology, police. Poniewaz znaja zagrozenia, zapobiegaja bez obawy "co na to powiedza koledzy ich dzieci czy rodzice tych kolegow". It works. Kwestia parenting style & podejmowych decyzji. Life.
                        • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:39
                          Nie wiem jak w Kanadzie, ale w Polsce odcięcie nastolatka od internetu byłoby bardzo trudne i stanowiło zauważalne wykluczenie z życia rówieśniczego, tego w pozytywnym znaczeniu. W szkole mojego dziecka jest całkiem spora grupa rodziców bardzo walczących z elektroniką (sama szkoła też walczy, telefony zdawane przy wejściu, nie ma telefonów na wyjazdach itd), ale ci rodzice próbowali, bo już chyba wszyscy przynajmniej częściowo polegli, iść jeszcze dalej, odbijało się to na dzieciach, bo dużo rozmów i życia pozaszkolnego zwyczajnie ich omijało. Osobiście uważam, że łatwiej jest pracować nad dzieckiem, żeby jako tako z głową podchodziło do elektroniki niż wprowadzać szlabany i walczyć o to, żeby były przestrzegane. Nie wiem, może myślę tak, dlatego, że pomimo braku większych ograniczeń elektronika nie jest nadużywana jakoś szczególnie, a to co ogląda nie martwi mnie specjalnie.
                          • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 20:21
                            Nie wiem jak w Kanadzie, ale w Polsce odcięcie nastolatka od internetu byłoby bardzo trudne i stanowiło zauważalne wykluczenie z życia rówieśniczego, tego w pozytywnym znaczeniu.

> Dokladnie. Corka ma szkolny profil na Teams. Odrabia lekcje logujac sie na Teams i patrzac co ma zadane. I co? Odciac internet?
                            > zycie rowiesnicze to inny temat ... tez jest odcieta, ale coz...
                      • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:54
                        mia_mia napisał(a):

> teraz nawet odcięcie od
                        > elektroniki nie rozwiązuje problemu.
                        Zwłaszcza jak odcięcie elektroniki kończy się w momencie gdy musi dojechać do szkoły autobusem, a bilet tylko w aplikacji 😁
                        • analoga_niet Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 22:52
                          W jakim mieście bilety są dostępne tylko w aplikacji?
                          • runny.babbit Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 08:41
                            Ulicę też podać? W mieście gdzie uczy się moje dziecko biletu semestralnego nie kupisz w wersji papierowej. I oczywiście możesz sobie kupić zwyczajne i codziennie kasować, w imię walki z telefonem, ale kosztuje dużo więcej. Tak sobie wymyślili, że papierowe są trudniej dostępne, droższe, a w niektórych opcjach w ogóle ich nie ma.
                    • 152kk Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 17:32
                      I żadne z twoich dzieci nigdy nie próbowało żadnych używek, nawet "lżejszych" typu alkohol, papierosy czy marihuana?
                      No właśnie 😏 chyba jednak że zdarzyło albo po prostu o tym nie wiesz😉 Wychowanie wiąże się z tym, że ponosi się też różne porażki, popełnia błędy (i rodzic i i dziecko). Oczywiście nie należy się poddawać, robić wszystko by wojnę wygrać, ale liczyć się z tym, że będzie wiele przegranych bitew po drodze☹️
                      • bi_scotti Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:18
                        152kk napisała:

> I żadne z twoich dzieci nigdy nie próbowało żadnych używek, nawet "lżejszych" t
                        > ypu alkohol, papierosy czy marihuana?
                        > No właśnie 😏 chyba jednak że zdarzyło albo po prostu o tym nie wiesz😉

C'mon, moje dzieci to juz dzis naprawde dorosli ludzie (roczniki '84. '87, '91), pewnie starsi od niektorych ematek, nie mam powodu podejrzewac, ze dzis klamia na temat ich tresspasses w okresie nastolectwa big_grin Papierosy? Zadne. Never ever. Marihuana? Najmlodszy korzystal z tego, ze tata jego classmate hodowal swoja for medical purposes - chlopcy zostali w jakims momencie przylapani na kradziezy (!!!) zasobow owego taty & that's how the story ended. Alcohol wszyscy troje mieli mozliwosc pic tam, gdzie prawo pozwalalo np. w czasie family trips to Spain (legal od 16 roku zycia) lub do Quebec (legal od 18 roku zycia) - w naszej prowincji nie pili zgodnie z obowiazujacym prawem do 19 roku zycia, no a u sasiadow w US to jeszcze dluzej, do 21 roku zycia. Simple. Prawa sie przestrzega nawet gdy bywa different in different parts of the world. BTW, ja nie pilam alcohol do 18 roku zycia choc w tamtych czasach, w tamtej Polsce kupno %%% nie stanowilo dla nieletnich zadnego problemu. Poniewaz jednak tatus prosil zeby nie & powiedzialam, ze nie bede, no to i slowa musialam dotrzymac. How else? Slowo wazna sprawa. Jesli sie uczy dzieci od najmlodszych lat, ze slowo mamy/taty wazne jest, to i one same zaczynaja wierzyc w moc ich wlasnych slow. Teenage rebellion jest good tak dlugo jak nie jest self-destructive i przed taka nalezy swoje dzieci chronic & bronic ze wszystkich sil i wszelkimi srodkami. Life.
              • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:44
                Zakazy nakładane na SM są o tyle nieskuteczne, że nawet jeśli dziecko nie znajdzie technicznego sposobu na ich obejście to po przekroczeniu progu domu ma dostęp do telefonów przyjaciół.

To się nazywa dymisja rodzicielska.
                • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:04
                  Jeśli nie jesteśmy w stanie pochować wszystkich noży w otoczeniu to należy nauczyć dziecko ich używania w możliwie bezpieczny sposób. Wiadomo, sytuacje bywają różne, ale np. moje dziecko wychodzi z domu rano, wraca wieczorem, w tym czasie miałby wiele okazji do skorzystania z uprzejmości kolegów, których o zgrozo, części zupełnie nie znam i nie poznam, bo to znajomości związane z hobby, musi używać głowy i dbać o siebie.
                  • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:07
                    Ten sam argument stosujesz w odniesieniu do nastolatków i porno ?

Noża można użyć do pokrojeniu marchewki albo do zabicia kogoś, TT to narzędzie wyłącznie niszczycielskie.
                    • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:16
                      Nie wszystko co jest na tt jest złe, choć oczywiście nie oszukujmy się, nie tych wartościowych treści szukają nastolatki w pierwszej kolejności.
                      Z porno może zetknąć się każdy nastolatek, prędzej czy później, na to też trzeba młodego człowieka jakoś przygotować, nie zachęcać oczywiście, ale ciekawości można się spodziewać.
                      • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:40
                        Ja się spodziewam, że moje dzieci natkną się w swoim nastoletnim życiu na TT challenge typu jak duzo chili naraz połkniesz czy porno imitujące gwałty na telefonach kolegów - blokując ten syf w domu po prostu minimalizuję ekspozycję

• natalyaxx Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 13:47
      Nie odcinać, takie akcje nic nie dadzą, tylko Was od siebie oddalą, mam 40 lat i uwielbiam tiktoka, jest tam też sporo normalnych tresci.
      • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:28
        natalyaxx napisała:

> Nie odcinać, takie akcje nic nie dadzą, tylko Was od siebie oddalą, mam 40 lat
        > i uwielbiam tiktoka, jest tam też sporo normalnych tresci.

Po przeczytaniu raportu Amnesty Intl zapytam przewrotnie: czy wole byc oddalona czy wole miec corke zywa.
        Chyba wlasnie dotarlo do mnie ze to nie przelewki.
        • gris_gris Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:47
          berber_rock napisała:

> Chyba wlasnie dotarlo do mnie ze to nie przelewki.

Ja zapytam, bez atakowania ciebie, tylko sie zastanawiam, jak o tym nie wiedzialas wczesniej? Dla mnie to jest od kilku lat oczywiste. Moj syn dostal smartfon gdy mial 14 lat, i wtedy juz mial sam wyrobione opinie o brainrocie z TikToka czy Snapchata, wiec nie ma zainstalowanej zadnej z tych apek, nie korzysta z nich w ogole.

• nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 14:54
            Moj syn dostal smartfon gdy mial 14 lat, i wtedy juz mial sam wyrobione opinie o brainrocie z TikToka czy Snapchata, wiec nie ma zainstalowanej zadnej z tych apek, nie korzysta z nich w ogole.

Idę dokładnie w tym samym kierunku. W domu rozmawiamy też o marketingu, manipulacji, algorytmach książkach typu Mindfuck czy Prawda o Facebook’u.
          • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 15:02
            Ja zapytam, bez atakowania ciebie, tylko sie zastanawiam, jak o tym nie wiedzialas wczesniej?

- wiedziec, wiedzialam. Tylko nie zauwazalam szkodliwego wplywu na swoje dziecko.
            Ot, raz pofarbowala wlosy na czerwono. Tez farbowalam.
            Obwiesila swoj pokoj plakatami. Tez tak robilam.
            etc.
            • afro.ninja Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:40
              Hej, nie obwiniaj się tak. Moim zdaniem, dziecku tłumacz i jednak wyznaczaj czas na tiktoka.
              Przykladowo, ja na tiktoka nie pozwoliłam, ale dzieci w klasie miały tiktoka od 11 roku życia. Zabraniałam nawet komunikatorów, nagle sie okazało, że wszystkie dzieci z klasy urzędują na whatsupie.

Teraz trudno odciąć dziecko od mediów, jak młodzi ludzie siedzą w necie.
            • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 19:05
              Nie obwiniaj się, te mechanizmy są wypracowane przez socjo-speców, całą armię ludzi w doktoratami w psychiatrii i psychologii dziecięcej. Pokaż młodej to, niech pogada z czatem o historii TT, kto to wyprodukowal i dlaczego,ogolnie dlaczego to wielki shit, od którego uzależnić się można w ciągu kilku tygodni, albo i szybciej przy spadku nastroju.

Mechanizm uzależnienia nastolatka od TikToka opiera się na kilku połączonych elementach psychologicznych i technologicznych:

Niekończący się scroll („infinite scroll”) – Aplikacja podaje treści bez przerwy, więc mózg nie dostaje sygnału, by zatrzymać się i zakończyć korzystanie.

Szybkie nagrody dopaminowe – Krótkie, dynamiczne filmiki często wywołują natychmiastową przyjemność, co pobudza układ nagrody w mózgu i zachęca do kolejnego kliknięcia.

Personalizacja treści (algorytm „For You”) – Algorytm bardzo precyzyjnie dobiera filmy do zainteresowań użytkownika, przez co treści stają się wyjątkowo wciągające i trudne do odłożenia.

Zmienna gratyfikacja – Użytkownik nigdy nie wie, jaki film pojawi się następny; ta losowość działa podobnie do mechanizmu gier hazardowych, wzmacniając chęć dalszego oglądania.

Społeczna presja i FOMO – Obawa przed „wypadnięciem z obiegu”, byciem mniej na czasie niż rówieśnicy, dodatkowo zwiększa częstotliwość korzystania.
        • mia_mia Re: TikTok - jak odciac? 17.11.25, 18:55
          A problem nie jest w tym, że ona jest bardzo podatna na wpływy i jak nie głupi pomysł z tt to będzie od koleżanki czy kogoś innego? Może nad tym należy się zastanowić. Powiem szczerze, że chociaż mój syn przegląda tt czy korzysta z innych aplikacji, to zupełnie nie boję się o to, że akurat tam znajdzie inspiracje dla głupich pomysłów, bardziej boję się, że jak już to znajdzie ją u jakiegoś kolegi w realu.
          • grey_delphinum Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 06:25
            Z racji wykonywanej pracy czesto mam kontakt m. in. z dziećmi w wieku szkolnym/ młodzieżą licealną i ich rodzinami. Juz dawno wyzbylam się zludzen co do tego, ze rodzice zawsze mają realny wplyw na to, co robią ich dzieci, szczegolnie w sm. Czesto prowadzą w ogole podwójne zycie, o którym rodzice nic nie wiedzą. Zresztą mam przykład z wlasnego podwórka. Teraz gdy syn jest dorosły, od czasu do czasu opowiada, co wyczyniał jeszcze kilka lat temu. Oglądanie tik toka to by bylo male piwo przy samowolnym nocnym wyjsciu z hotelu w samym środku Paryża podczas wycieczki szkolnej 😉 a takich różnych kwiatków bylo znacznie wiecej 😉
    • tiarav Re: TikTok - jak odciac? 18.11.25, 09:36
      Jak? Jak najszybciej...
      Jak bez oporow i zlosci? Nie da sie prawdopodobnie na tym etapie, ale nadal trzeba.

Widze, ze padlo juz wiele propozycji i wiele osob pisze o tym, jak TT jest szkodliwy. Bardzo mnie to cieszy.
      Giganci wpuszczaja nas i nasze dzieci w niewyobrazalne bagno. Kazdy sprzeciw jest wazny.
    • princesswhitewolf Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 11:02
      >Pytanie, jak odciac nastolatke od TikToka?

Twoj dostawca internetu ma strone gdzie zarzadzasz swoim kontem. Tam jest dzial bezpieczenstwa online. I wielu ma opcje wpisania url strony jaka chcesz by nie dzialala.

Jesli nie to w DNS blokujesz ale to juz trudniejsze

Albo ładujesz Qustodio i wykupujesz subskrypcje gdzie blokujesz co chcesz
      • berber_rock Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 12:04
        princesswhitewolf napisała:

> Twoj dostawca internetu ma strone gdzie zarzadzasz swoim kontem. Tam jest dzial
        > bezpieczenstwa online. I wielu ma opcje wpisania url strony jaka chcesz by nie
        > dzialala.
        No wiec moj dostawca internetu ma taka strone, ale edycja kodu i blacklisty jest nieaktywna. W sensie: nie moge tam samodzielnie czego dopisywac. Zeby nie bylo ze sie nie znam: poprosilam o sprawdzenie tego kolege z pracy (IT).

> Albo ładujesz Qustodio i wykupujesz subskrypcje gdzie blokujesz co chcesz
        Tym sie wlasnie skonczylo ...
        • princesswhitewolf Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 12:07
          Do czasu az dziubdzius nie dowie sie co to jest VPN. Niestety moj juz wie. Teraz blokuje przez DNS
        • nellamari Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 13:01
          O akurat wczoraj mignął mi fajny filmik akurat do naszej dyskusji

youtu.be/h_xwJ5u9I8o?sishockufTJ-kCin8SPBoH
          • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 13:46
            Lubię to.
    • mocca25 Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 18:26
      To ja dodam (naprawdę warto)

www.facebook.com/franceintheus/videos/4467719243473339/
      • bywalec.hoteli Re: TikTok - jak odciac? 19.11.25, 19:09
        fajnie się wypowiedział, dobre

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka