30.11.25, 18:04
Kto jeszcze ma choinkę?
Ja dzisiaj rozpoczęłam sezon dekoracji świątecznych i nawet choinka sie załapała jako jedna z pierwszych. Na razie ma tylko światełka, bombki ściągnęłam ze strychu, ale chwilowo padłam i zbieram chęci na dalsze dekorowanie domu wink
To która z was też tak wcześnie dekoruje dom?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:09
      Ja
      • jkl13 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:12
        👍
      • bmtm Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:15
        PRL
        • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:40
          A skąd niby masz to pamietać?
          Przypominam, że udajesz tu duzo młodszego
          • bmtm Re: Pierwsza! 30.11.25, 20:15
            Jestem młodszy. Dalej mam takie w domu.
            • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:45
              Ja mam bombki po prababce, które mają 120 lat...ale nie twierdzę ze pamietam tamte czasy.
              Nie mozesz pamiętać PRlu ...
      • majenkirr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:16
        Ale fajna ta na ścianie!
      • elinborg Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:11
        Na zdjęcie nr 1 mój mózg przystępuje do szybkiej gry: " znajdź 5 szczegółów różniących prawą stronę od lewej"😁. I to chyba nie pierwszy raz, chyba już wklejałaś takie dekoracje?
        Ciepłe i świetliste wszystko,ćw sam raz na ponurą pogodę🎄
        • daniela34 Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:13
          No główne motywy (renifery z filcu, duże gwiazdy itd.) są co roku - różnią sie jakimiś drobiazgami. I rzeczywiście jest raczej symetrycznie po prawej i lewej 😀
        • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:39
          Janioły się różnią, po prawej biały i wiekszy smile
        • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:42
          "Ciepłe i świetliste wszystko"
          Faktycznie. Doskonałe podsumowanie. Tak przytulnie i serdecznie, aż by się chciało wejść w krąg światła i zostać, zwłaszcza, że pogoda za oknem niezbyt... smile
    • majenkirr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:18
      Normalnie to zawsze jedziemy po choinkę w piątek po Thanksgiving, ale mam jęczmień na oku, więc siedzę w domu😕
      • jkl13 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:21
        U mnie niestety sztuczna, bo mam za ciepło w domu i choinka żywa nie dawała rady dotrwać do świąt. Żywa rośnie w ogrodzie, 6 grudnia odpalam na niej światełka i też cieszy oko.
    • mocca25 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:22
      My pewnie w ostatni weekend przed świątami
    • bi_scotti Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:22
      jkl13 napisała:

> To która z was też tak wcześnie dekoruje dom?

Powiesilam wianuszek na drzwiach. Ciag dalszy dekorowania domu moze w przyszly weekend surprised Pada deszcz wiec nie mam melodii do wczuwania sie w Christmas uncertain
      No i wczoraj rozwazalam zakup pijamas z motywami z Grinch ale pod wplywem watku o oddawaniu/wyrzucaniu ubran etc. doszlam do wniosku, ze I don't need it ... choc wnucze pewnie by sie cieszylo gdybym wystapila tak wlasnie on Christmas Day przy rozpakowywaniu prezentow big_grin Cheers.
    • czekamnawiatr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:22
      Moj dziecię zażądało dziś dekoracji, powiesiliśmy skarpety przy kominku i rozstawiliśmy część ozdób. Choinka czeka na plantacji i poczeka jeszcze dwa tygodnie
    • ga-ti Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:31
      A ja się zastanawiałam, czy już położyć świąteczny obrus 😄
      Chyba jutro po pracy wezmę się za chowanie dyń i wrzosów. Ale do choinki to jeszcze daleko, zawsze mamy żywą, tak tydzień przed świętami ubieramy.
    • asiairma Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:31
      Dekorować będę w następny weekend- dziś robiłam przegląd i wyniosłam do śmietnika (na półkę) dwie lampki, łańcuch z gwiazdek, abażur w kształcie gwiazdy z ikea i kilka drewnianych zawieszek w kształcie świątecznych domków. Wszystko działające i w stanie właściwie idealnym, ale przestało cieszyć i od 2-3 lat akurat tym nie dekorowałam. Zniknie w ciągu chwili i ekstra. Sama tez częstuje się tak wystawionymi doniczkami smile
    • abria Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:34
      za choinkę w listopadzie powinna być kara więzienia
      • asiairma Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:39
        abria napisała:

> za choinkę w listopadzie powinna być kara więzienia

Gdy jest tak ponuro, to każda próba rozświetlenia szarości, która poprawia nastrój, powinna być nagradzana smile
      • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:39
        Oraz kamieniołomy dla wszystkich marketingowców CH, którzy zdejmują znicze i wstawiają bombki.
        • iberka Re: Pierwsza! 30.11.25, 20:30
          Strach pomyśleć co dla tych, którzy stawiają bombki etc. zanim zdejmą znicze wink
    • szmytka1 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:37
      Ja mam żywą, są juz w mrowce, ale za 2 tyg musiałabym kupować kolejną 😅
    • ritual2019 Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:39
      Dzis udekororowalismy za zewantrz i wewnatrz. Corka z partnerem przyjechali w piatek i pojechali dzis o 11 i zaraz po ich wyjezdzie zaczelismy delorowac. Dla nas to nie jest wczesnie a normalnie. Jutro pierwszy grudnia czyli idealnie. W tym roku dekoracje zdejmiemy w nowym roku, 2.01. W zaleznosci kiedy przypada nowy rok, czasem zdejmujemy 27.12.
      • bezmiesny_jez Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:28
        Nowu rok zazwyczaj przypada 1 stycznia.
        • ritual2019 Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:31
          bezmiesny_jez napisała:

> Nowu rok zazwyczaj przypada 1 stycznia.

Walnij barana
        • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:47
          Myślę, że najmie chodziło o dzień tygodnia, nie datę, tylko nie umie się wysłowić.
    • bezmiesny_jez Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:40
      To do świąt akurat się zdąży opatrzyć.
      • nick_z_desperacji Re: Pierwsza! 02.12.25, 11:57
        Dokładnie. U mnie będzie 24. albo z braku czasu 23.
    • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:41
      Ubieram zwykle w ostatni weekend przed Wigilią. Ale dekoracje mniejsze pojawiają się szybciej. smile
      Tegoroczna. Wiem, że róża to mało świąteczny motyw, ale lubię róże.
      • majenkirr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:59
        A ja kupiłam sobie bombkę w tj maxx😎
        • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:05
          Słodziak. Moja mniej doskonała, bo własnoręcznie wyszywana. big_grin
        • kotejka Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:05
          Ale slodziak boleslawiecki
    • kotejka Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:45
      Jeju, nie. Nie znoszę świątecznych dekoracji. Nigdy tego nie robie. W sensie potrafie, jak trzeba. Wspomagam jakies kiermasze i takie tam, ale.otaczac sie tym, to niekoniecznie. Do choinki sie zmuszalam, jak dzieci byly male. Teraz mowie, ze jak chca magie swiatecznych dekoracji, to bardzo prosze, ale ja do tego reki nie przyloze big_grin maz jakies girlandy i kurtynki do dachu zawiesza
      Moj syn najstarszy siedzi od lata w tajlandii i na christmas zjedzie. Tak sie stesknil i rozmarzyl, ze przyjedzie na zapach dyniowego ciasta i lampki na choince, to moze poprosze chlopakow, zeby sie wczesniej uwineli w tym roku, ale to i tak jeszxze ze 3 tygodnie. Moze zrobie okolicznosciowa dekoracje. Szczytem mojej fantazji swiatecznej jest stroik w stylu, podpatrzony w necie big_grin
      • aankaa Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:50
        rewelacyjny!!!
      • majenkirr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:53
        Haha, minimalistycznie!👍🏻
      • heca007 Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:33
        Czysty minimalizm wink
      • mysiulek08 Re: Pierwsza! 30.11.25, 23:55
        to jest sbsolutnie idealne !
        • mysiulek08 Re: Pierwsza! 30.11.25, 23:55
          * absolutnie
    • aankaa Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:49
      moi dziadkowie odsądziliby Cię od czci i wiary smile Choinkę ubierało się w wigilijny poranek: babcia przy garach, dziadek szalejący z siekierą/sekatorem i zwojami cienkiego drugu (podwiązywał gałązki żeby szybko nie opadły)
      • majenkirr Re: Pierwsza! 30.11.25, 18:56
        Moi rodzice też, strasznie się przy tym kłócąc, bo jak co roku lampki nie działały. “Mówiłam ci, żebyś wcześniej sprawdził!!!👹”
      • jkl13 Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:13
        Moi rodzice i teściowie już sie przyzwyczaili do moich świątecznych dziwactw i nawet przestali komentowaćwink Mnie dekoracje cieszą w grudniu, w okresie oczekiwania na święta. Na początku stycznia mogę rozbierać choinkę i dekoracje chować na strych, a w domu pojawiają się pierwsze hiacynty smile
      • aankaa Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:23
        przypomniało mi się, w skład narzędzi wchodziła też ... wiertarka big_grin
        Drzewiej wink choinki kupowało się takie, jakie były. Gałęzie, które dziadkowi nie pasowały do "looku" były obcinane/dopasowywane i "przeszczepiane" w innym miejscu pnia
        • kk345 Re: Pierwsza! 02.12.25, 09:12
          Mój ojciec robi tak do dziś 😊
    • eliszka25 Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:15
      Mąż dziś zawiesił lampki na naszym świerku przed domem. Na święta jedziemy do Polski, więc w domu nie będzie choinki. Dzisiaj powieszę kalendarze adwentowe chłopaków, a w tygodniu wyciągnę jeszcze jakieś ozdoby.
    • heca007 Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:32
      Szybko smile No ale sztuczna, ja prawdziwej tak wcześnie nie postawię. Wczoraj mąż tylko lampki na ogródku zawiesił i włączył. Jutro pojawi się kalendarz adwentowy wiszący pod sufitem a koło 6 grudnia włączę drugie lampki na ogródku i postawię nie wiem jak to nazwać- taką scenkę osiedlową z kolejką i lodowskiem ruchomym. A choinka pojawi się 22 grudnia.
    • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 19:37
      Ja mam sztuczną ale ubieramy w ostatnią sobotę przed świetami (tak sie w moim domu ubierało).
      Przy 3 kotach ( w tym jednym z ciągotami do wchodzenia na choinkę) ...tak jest też bezpieczniej.
      Na drzwiach mam wieniec świateczny i do 20 grudnia to tyle
      • heca007 Re: Pierwsza! 30.11.25, 20:14
        Moje są wychodzące więc ciętą choinkę traktują z pogardą. Jeszcze jak były młodsze to zerkały na bombki ale teraz w ogóle ich nie rusza.
        • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:48
          Moje też wychodzące. Ale najmłodsza ma fiu-bździu w głowie. Rok temu tylko najpierw udawała, że nie widzi, potem leżała pod patrząc na światełka...aż wlazła. Dobrze ze choinka uwiązana jest. a bombki po prababci zawieszone bardziej w środku były
          • heca007 Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:17
            U mnie Kitaro nawet by rady nie dał wink Za tłusty i połamał by gałęzie.
            • kocynder Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:19
              Nie szkaluj Kitaro! Gdyby chciał, to by dał radę. Tylko nie chce. tongue_out
            • hanusinamama Re: Pierwsza! 01.12.25, 11:03
              O to moja najstarsza. Taki Bonifacy z niej.
              Mówimy na nią foka...bo jak lezy na boczku wygląda jak foka (tłuszczu ma tez tyle, ze by wytrzymała arktyczną zimę ).
              Młodsza jest fit-sprawna i wlizła prawie na szczyt
      • aankaa Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:27
        przy poprzednim kocie choinka (nieduża, żeby kotecek nie sięgnął) wisiała na haku umocowanym w suficie big_grin
        Dzięki temu miałam wolną podłogę i gwarancję, że nie przegryzie sznura lampek/nie potłucze bombek
        • philippa_p Re: Pierwsza! 01.12.25, 21:29
          aankaa napisała:

> przy poprzednim kocie choinka (nieduża, żeby kotecek nie sięgnął) wisiała na ha
          > ku umocowanym w suficie big_grin
          > Dzięki temu miałam wolną podłogę i gwarancję, że nie przegryzie sznura lampek/n
          > ie potłucze bombek
          >

Ooo, co prawda kota nie mam, ale nie takie akcje sie na YT widywalo. Dla chcacego (kota) nic trudnego big_grin
          • hanusinamama Re: Pierwsza! 03.12.25, 11:11
            No właśnie podejrzewam, że byłaby to głowna atrakcja i cel do zdobycia...
            A biorąc pod uwage skoczność kocura to musiałaby wisiec bardzo ale to bardzo wysoko
    • iberka Re: Pierwsza! 30.11.25, 20:27
      W pracy mam od tygodnia, w domu od dziś smile
      • hanusinamama Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:48
        Piękna.
        • iberka Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:54
          Dziękuję smile. Byłam pełna obaw decydując się na sztuczną choinkę, ale patrzę na nią i jestem zachwycona 😊
          • hanusinamama Re: Pierwsza! 01.12.25, 11:04
            Wygąda jak prawdziwa. Ładne drzewko
      • jkl13 Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:59
        Świetna!
      • heca007 Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:18
        Śliczna!
    • pepsi.only Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:41
      Jak to ? to już?
      🫨🫨🫨

Jutro mam pół dnia wolnego
      (PÓŁ ! DNIA ! co za luksus, oszaleję z tego szczęścia big_grin zważywszy, że 10 minut temu zamknęłam pracę weekendową uncertain )
      więc mam mocne postanowienie w poniedziałek zebrać już dynie, sprzątnąć dekoracje z chryzantemami, które niestety nieco przymroziło, i wynieść torbę z dekoracjami jesiennymi do schowka.
      Ale jeszcze bożonarodzeniowe dekoracje nie wchodzą w grę- za wcześnie jak na mnie.
      • pepsi.only Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:47
        No dobra, ale przyznam się, dziś piłam herbatę w kubku ze świętym Mikołajem, więc mnie też pomalutku udziela się nastrój przedświąteczny 🤩
    • wybitniemondry Re: Pierwsza! 30.11.25, 21:57
      jkl13 napisała:

> Ja dzisiaj rozpoczęłam sezon dekoracji świątecznych i nawet choinka sie załapał
      > a jako jedna z pierwszych. Na razie ma tylko światełka, bombki ściągnęłam ze st
      > rychu,

Nie zapomnij o zajączku wielkanocnym!
    • princesswhitewolf Re: Pierwsza! 30.11.25, 22:15
      Ja. Wywloklam wszystko z budynku gospodarczego ale jeszcze nie wystroila.. W UK sie ubiera choinke wraz z rozpoczeciem adwentu
    • gris_gris Re: Pierwsza! 01.12.25, 10:47
      O rany, faktycznie wczesnie! Ja bym chciala ubierac choinke tuz przed Wigilia, i ja trzymac do Matki Boskiej Gromnicznej, jak to sie robilo tradycyjnie smile ale tu, gdzie mieszkam, nie ma szans na kupienie swiezej choinki tak pozno. Stawiaja je teraz, a wyrzucaja od 2 stycznia; do Trzech Kroli nie ma sladu. Ja choinke z reguly tez musze wtedy wystawic, bo jest juz suchym drapakiem, ale swiatelka i dekoracje na schodach czy gdzie indziej trzymam jeszcze caly styczen.

Pan dowazacy choinki mi napisal, ze te, ktore ma teraz, sa sciete w zeszla srode... Watpie, zeby ta, ktora trafi do mnie w przyszly weekend byla scieta pozniej (pan mi raczej szczerze nie powie smile ).
      • kandyzowana3x Re: Pierwsza! 03.12.25, 11:24
        O ja wlasnie z tego teamu jestem , dekorowac zaczne dopiero w ten weekend, choc choinka zywa pojawi sie pewnie za 2-3 tygodnie , stac bedzie tradycyjnie do lutego . Jestem z teamu, ktory swietowac zaczyna dopiero 24 grudnia i bardzo lubie ten styczniowy okres swiateczny z koncerami koled, szopkami itd. Pozniej to juz wiosna smile .
        • gris_gris Re: Pierwsza! 06.12.25, 19:37
          kandyzowana3x napisała:

> Jestem z teamu, ktory swietowac zaczyna dopiero 24 grudnia i bardzo lub
          > ie ten styczniowy okres swiateczny z koncerami koled, szopkami itd. Pozniej to
          > juz wiosna smile .

U nas ten okres trwa od św. Mikołaja do Świąt tylko; mam na myśli koncerty świąteczne i tego typu imprezy, więc musiałam się dostosować. Też uwielbiam! Mamy bilety na koncerty dwa-trzy razy w tygodniu, zaczynając od jutra (gra moje dziecko). A na Nowy Rok będziemy w Polsce, gdzie sezon będzie jeszcze w pełni, więc też skorzystamy.
          Dziś pan przywiózł choinkę, nie ma wyjścia, trzeba będzie ubierać. Na razie mamy kalendarz adwentowy, w tym roku zaaranżowany w formie wioski oraz inne dekoracje, powoli coś tam się dodaje.
    • arthwen Re: Pierwsza! 03.12.25, 18:18
      Choinki nie mam wcale, ale światełka to wiszą cały rok tongue_out
    • skat_0 Re: Pierwsza! 06.12.25, 19:00
      Dziś ubraliśmy, żywa w donicy, poźniej stanie na tarasie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka