Dodaj do ulubionych

Podwójne obywatelstwo

05.12.25, 13:25
Mieszkanki zagranicy, ciekawi mnie jak to wygląda u was.
Rozmawiałam wczoraj z dawną znajomą z UK i powiedziała, że zrezygnowała z ubiegania się o brytyjskie obywatelstwo, bo to bardzo duży koszt, a i tak nie zależy jej na głosowaniu. Nie jest to dziwne? Ja bym robiła wszystko, żeby czuć się jak pełnoprawna mieszkanka danego kraju.
Macie podwójne obywatelstwo?Jeżeli nie, to z jakich powodów? A jeżeli macie, to jakie są korzyści, prócz oczywiście możliwości głosowania.
Obserwuj wątek
    • abria Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:10
      w PL podwójne obywatelstwo powinno być dozwolone tylko w konfiguracji polskie + któregoś z krajów UE

a wszelkie inne kombinacje typu:
      Polska+Izrael (szczególnie w tym przypadku)
      Polska+UK
      Polska+USA (szczególnie w tym przypadku)
      Polska+Ukraina
      itd.. powinny być prawnie zakazane i z automatu oznaczać utratę polskiego obywatelstwa
      • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:24
        Ja sie zrzeklam. Nawet latwo poszlo. Ma tylko brytyjskie.

A naturalizacja w uk to koszt £1600 plus testy czyli calosc ok £2000 wiec to nie jest az tak drogie.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:33
          Jak ja skladalam to kosztowalo to £750+ test,+ paszport calosc mniej niz £1000.
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 18:37
            princesswhitewolf napisała:

> Jak ja skladalam to kosztowalo to £750+ test,+ paszport calosc mniej niz £1000.

Ja podalam koszt teraz.
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 20:08
              A ja chcialam ci zamerdac ze mialam taniej.
        • chatgris01 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:43
          ritual2019 napisał(a):

> A naturalizacja w uk to koszt £1600 plus testy czyli calosc ok £2000 wiec to ni
          > e jest az tak drogie.

Niedrogie? surprised surprised surprised

We Francji koszt to 55€ cool
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 18:39
            chatgris01 napisała:

> ritual2019 napisał(a):
            >
            >
            > > A naturalizacja w uk to koszt £1600 plus testy czyli calosc ok £2000 wiec
            > to ni
            > > e jest az tak drogie.
            >
            > Niedrogie? surprised surprised surprised
            >
            > We Francji koszt to 55€ cool
            >

Jesli komus zalezy na brytyjskim to nie jest to bardzo drogie na tutejsze warunki
        • greyorblue Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 20:20
          Ja sie zrzeklam. Nawet latwo poszlo. Ma tylko brytyjskie.

Tak z ciekawości, czemu się zrzekłaś? Mi by głowy nie przyszło, the more the merrier. Ja mam od urodzenia dwa, brytyjskie po papie no i urodziłam się na wyspach, obydwa obywatelstwa cenię sobie jednakowo
          • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 07:54
            greyorblue napisała:

> Ja sie zrzeklam. Nawet latwo poszlo. Ma tylko brytyjskie.
            >
            > Tak z ciekawości, czemu się zrzekłaś? Mi by głowy nie przyszło, the more the me
            > rrier. Ja mam od urodzenia dwa, brytyjskie po papie no i urodziłam się na wyspa
            > ch, obydwa obywatelstwa cenię sobie jednakowo

Nie mieszkama w pl, nie chce ja ani moje dzieci miec zadnych obowiazkow wobec pl.
      • rb_111222333 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:28
        Z tego co wiem, polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa. Jeśli ktoś chce zostać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych. Nie wiem jak to działa, jak ktoś jest Polakiem i dostaje obywatelstwo innego kraju.
        • ritual2019 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:31
          Moze miec oba jesli panstwo ktorego zostal obywatelem to uznaje.
        • heca007 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:34
          Można mieć podówjne w Polsce.
        • ib_k Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:12
          rb_111222333 napisała:

> Z tego co wiem, polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa. Jeśli ktoś chce zostać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych. Nie wiem jak to działa, jak ktoś jest Polakiem i dostaje obywatelstwo innego kraju.

To nie prawda, w Polsce można mieć wiele obywatelstw. Jedynie co to jest obowiązek posługiwania i powoływania się na polskie obywatelstwo, czyli nie można np. przed urzędnikiem powoływać się na obywatelstwo innego kraju czy legitymować dokumentem innym niż polski. Podlega się polskiemu prawodawstwu.
        • snakelilith Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:16
          rb_111222333 napisała:

> Z tego co wiem, polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa. Jeśli ktoś chce zost
          > ać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych.

Co za bzdura. Ja ma dwa. I polskiego nie można się po prostu "zrzec", ani nikomu automatycznie odebrać z racji nabycia innego obywatelstwa.
          • abria Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:20
            teraz moze i nie mozna - jednak nalezy dazyc do zmiany prawa tak, by bylo mozna
            • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:30
              abria napisała:

> teraz moze i nie mozna - jednak nalezy dazyc do zmiany prawa tak, by bylo mozna

I robisz cos w tym kierunku? Prowadzisz jakas akcje? Zbierasz podpisy? Masz draft nowelizacji ustawy? Maybe website z info? Just asking. Cheers.
            • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:38
              A niby dlaczego nie mozna? Jak Prezydent podpisze to mozna. Znalam jednego Szweda co za komuny sie zrzekl
              • snakelilith Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:44

> A niby dlaczego nie mozna? Jak Prezydent podpisze to mozna.

Jak "prezydent podpisze", to nie jest to samo co się "zrzec". Zrzeczenie to po prostu twój wybór. Przyjmujesz nowe, odrzucasz stare. Bez żadnych akcji, typu podanie do prezydenta i czekanie na odpowiedź. I to nie jest dziś możliwe.
            • snakelilith Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:45
              abria napisała:

> teraz moze i nie mozna - jednak nalezy dazyc do zmiany prawa tak, by bylo mozna

Jest mi to całkiem obojętne. Ja polskiego do niczego już nie potrzebuję, bo moje centrum życia jest w innym kraju. Jak mi go odbiorą, to zaoszczędzę sobie upierdliwości i kosztów, które są z tym związane.
        • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:17
          rb_111222333 napisała:

> Z tego co wiem, polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa. Jeśli ktoś chce zost
          > ać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych. Nie wiem jak to działa, jak ktoś je
          > st Polakiem i dostaje obywatelstwo innego kraju.

Mówisz, że nie uznaje? A jak oni to weryfikują? Mój syn oprócz polskiego obywatelstwa ma 3 inne.
          • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:39
            A poza szwajcarskim brytyjskim i polskim to jakie jeszcze ma?
            • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:52

> A poza szwajcarskim brytyjskim i polskim to jakie jeszcze ma?

Tureckie
              • majenkirr Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:56
                Leyla, to Ty jestes od tego męża, co mu się w Turcji dom zawalił?
                • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:58
                  majenkirr napisała:

> Leyla, to Ty jestes od tego męża, co mu się w Turcji dom zawalił?
                  >
                  Tak, w sumie nie-męża, bo mimo, że od ponad 20 lat razem , ślubu nie mamy.
                  • tania.dorada Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:22
                    Odważnie! I nie chodzi mi o sprawy związkowe tylko właśnie paszportowo-pobytowo-obywatelskie.
                    • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:50
                      tania.dorada napisał(a):

> Odważnie! I nie chodzi mi o sprawy związkowe tylko właśnie paszportowo-pobytowo
                      > -obywatelskie.

A mozesz rozwinąć co masz dokładnie na myśli, bo jak dotąd , to wszystko ok, ale może powinnam na coś zwrócić szczególną uwagę, tak na przyszłość. Ja sama mam tylko polskie obywatelstwo jakby co.
                  • majenkirr Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:05
                    leyla76 napisała:
                    > Tak, w sumie nie-męża,

Coś drgnęło z tą sprawą w Turcji?
                    • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:19
                      majenkirr napisała:

> leyla76 napisała:
                      > > Tak, w sumie nie-męża,

>
                      >
                      > Coś drgnęło z tą sprawą w Turcji?
                      >
                      Rozprawa jest w środę, nie-mąż po konsultacjach z 3 innymi prawnikami postanowił sie stawić na rozprawie.
                      • majenkirr Re: Podwójne obywatelstwo 09.12.25, 13:54
                        O rany, trzymajcie się😘
              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:06
                Nie zebym sie jakos cxepiala o szczegoly ale o to trzy a nie cztery poza polskim.
                Zaciekawilo mnie to czwarte
                • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:13

> Nie zebym sie jakos cxepiala o szczegoly ale o to trzy a nie cztery poza polski
                  > m.
                  > Zaciekawilo mnie to czwarte

Napisałam “Mój syn oprócz polskiego obywatelstwa ma 3 inne” czyli 4 razem z polskim.
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 18:38
                    Ah ok. I tak tego zazdroszcze- mowie zyczliwie. To zawsze daje mozliwosci zawodowe synowi
          • rb_111222333 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 02:26
            leyla76 napisała:

>Mój syn oprócz polskiego obywat
            > elstwa ma 3 inne.

Ale które miał pierwsze? Ja pisałam o sytuacji, kiedy obcokrajowiec chce się stać Polakiem.
            • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 10:41
              rb_111222333 napisała:

> leyla76 napisała:
              >
              > >Mój syn oprócz polskiego obywat
              > > elstwa ma 3 inne.
              >
              > Ale które miał pierwsze? Ja pisałam o sytuacji, kiedy obcokrajowiec chce się st
              > ać Polakiem.

No to tutaj by trzeba było się obcokrajowca zapytać, bo podejrzewam, że większość tutaj piszących (oprócz ritual) ma polskie obywatelstwo , a co za tym idzie, ich dzieci nabywają polskie obywatelstwo automatycznie czy tego chcą czy nie. I nie ma tu znaczenia czy owy rodzic takie dziecko rejestrował w Polsce czy nie, to dziecko ma automatycznie obywatelstwo polskie w momencie urodzenia .
            • tania.dorada Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 14:50
              Polska w Polsce uznaje tylko polskie obywatelstwo. Ale nie zabrania mieć innych.
              • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:16
                tania.dorada napisał(a):

> Polska w Polsce uznaje tylko polskie obywatelstwo. Ale nie zabrania mieć innych
                > .
                Ale co to ma do rzeczy , przecież tak jest w każdym kraju. Np , moje dzieci manas szwajcarskie obywatelstwo w Szwajcarii będą traktowane jak szwajcarzy nie Polacy.
                • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:28
                  leyla76 napisała:

> tania.dorada napisał(a):
                  >
                  > > Polska w Polsce uznaje tylko polskie obywatelstwo. Ale nie zabrania mieć
                  > innych
                  > > .
                  > Ale co to ma do rzeczy , przecież tak jest w każdym kraju. Np , moje dzieci man
                  > as szwajcarskie obywatelstwo w Szwajcarii będą traktowane jak szwajcarzy nie Po
                  > lacy.

Przyklad: Greek-Canadian mlodzi faceci jezdzili do Grecji na wakacje. Mieli 2 passports, nawet wjezdzali do Grecji na Canadian passport ALE w Grecji byli traktowani jak Grecy/Greek citizens i ... dostawali powolania do obowiazkowej sluzby wojskowej. Taki myk. Cheers.
                  • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 17:26
                    bi_scotti napisała:

> leyla76 napisała:
                    >
                    > > tania.dorada napisał(a):
                    > >
                    > > > Polska w Polsce uznaje tylko polskie obywatelstwo. Ale nie zabrania
                    > mieć
                    > > innych
                    > > >
                    >
                    > Przyklad: Greek-Canadian mlodzi faceci jezdzili do Grecji na wakacje. Mieli 2 p
                    > assports, nawet wjezdzali do Grecji na Canadian passport ALE w Grecji byli tra
                    > ktowani jak Grecy/Greek citizens i ... dostawali powolania do obowiazkowej sluz
                    > by wojskowej. Taki myk. Cheers.
                    >

Dokładnie tak. Mój starszy syn nie był np od 2 lat w Turcji, bo jest w wieku poborowym i jest obawa, że go zgarną na granicy do wojska tureckiego.
                    Musi zrobić odroczenie, ale turecki konsulat w Szwajcarii to porażka i nic mu się nie udało tam samemu załatwić. Oni biedni w systemie nie widzą, że ma również polskie obywatelstwo, ale skoro ma to odroczenie powinien zalatwiac w konsulacie tureckim w Polsce, a nie w Szwajcarii i go odesłali z niczym.
                    • volta2 Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 09:26
                      czyli po paszporcik to pierwszy, a do obowiązków to go nie ma, tak? słabe, rozdawanie obywatelstwa na prawo i lewo jest pozbawione sensu, każdy chce mieć zyski nikt nie chce za nie płacić. 40.000 ukraińców dostało polskie paszporty (w zeszłym roku chyba tylko?) ale już widzę jacy z nich obywatele marzeń
                      • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 11:22
                        volta2 napisała:

> czyli po paszporcik to pierwszy, a do obowiązków to go nie ma, tak? słabe, rozd
                        > awanie obywatelstwa na prawo i lewo jest pozbawione sensu, każdy chce mieć zysk
                        > i nikt nie chce za nie płacić. 40.000 ukraińców dostało polskie paszporty (w ze
                        > szłym roku chyba tylko?) ale już widzę jacy z nich obywatele marzeń

Naprawdę? Ty chyba coś z głową masz. Paszporcik , a nawet nie paszporcik, bo tureckiego nigdy nie miał wyrobionego, tylko obywatelstwo ma po tatusiu. Wcale się o nie nie prosił. Tak samo jak polski paszporcik ma po mamusi. Ani w Turcji, ani w Polsce nigdy mieszkał i nie zamierza. Mieszka, studiuje w Szwajcarii i tak zostanie. Jak zawołają go tu do wojska to pójdzie, ale nie w Turcji czy w Polsce, a Turcja i Polska mogą sobie te paszporciki zabrać i tyle .
                        • volta2 Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 12:04
                          toteż właśnie o tym piszę, taki z niego obywatel jak z koziej upy trompka. czego nie rozumiesz. najlepszy ten strach przed wjazem do swojego krajusmile
                        • niemcyy Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 16:54
                          I w Turcji go nie powołają do woja? Coś mi się obiło o uszy, że mogą powołać też obywateli, którzy całe życie spędzili poza Turcją i właśnie się nie prosili, tylko nie zrezygnowali z obywatelstwa.
                          • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 17:50
                            niemcyy napisał(a):

> I w Turcji go nie powołają do woja? Coś mi się obiło o uszy, że mogą powołać te
                            > ż obywateli, którzy całe życie spędzili poza Turcją i właśnie się nie prosili,
                            > tylko nie zrezygnowali z obywatelstwa.

Powołają , ale można się wykupić. Nie wiem ile teraz chcą 10tys euro?
        • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:36
          rb_111222333 napisała:

> ać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych. Nie wiem jak to działa, jak ktoś je
          > st Polakiem i dostaje obywatelstwo innego kraju.

Alez o czym Ty mowisz? Prosty przyklad: dzieci, ktorych przynajmniej jeden rodzic ma polskie obywatelstwo, by default maja prawo do polskiego obywatelstwa regardless gdzie sie urodzily i jakie z racji urodzenia gdzies tam obywatelstwo moga miec. Moje wnucze urodzone in Canada ma 3: polskie, kanadyjskie, amerykanskie albowiem jego rodzice (mama Polish-Canadian, tata American-Canadian) poskladali wszystkie necessary documents gdzie nalezalo. To nie jest az tak complicated! Cheers.
          • abria Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:53
            trudno: to by nie miały
          • rb_111222333 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 02:28
            bi_scotti napisała:

> rb_111222333 napisała:
            >
            > > Z tego co wiem, polska nie uznaje podwójnego obywatelstwa. Jeśli ktoś chc
            > e zost
            > > ać Polakiem, to musi zrzec się pozostałych. Nie wiem jak to działa, jak k
            > toś je
            > > st Polakiem i dostaje obywatelstwo innego kraju.
            >
            > Alez o czym Ty mowisz? Prosty przyklad: dzieci, ktorych przynajmniej jeden rodz
            > ic ma polskie obywatelstwo,

Mówię o sytuacji, kiedy obcokrajowiec, bez wcześniejszych związków z Polską chce się ubiegać o polskie obywatelstwo.
            • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 02:34
              rb_111222333 napisała:

> Mówię o sytuacji, kiedy obcokrajowiec, bez wcześniejszych związków z Polską chc
              > e się ubiegać o polskie obywatelstwo.

For the record:
              It is not necessary to renounce your current citizenship to become a Polish citizen, as Poland permits dual (or multiple) citizenship; however, your other country might have different rules, potentially requiring you to give up your original citizenship.
              Polish law permits holding multiple citizenships, meaning if you gain Polish citizenship, you don't lose your other one, and vice versa
              .
              Cheers.
        • tania.dorada Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:45
          Karoline Leavitt, to ty?
          • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:07
            No wez no z nazwiskami tu.... Nie przeginaj
            • tania.dorada Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:10
              A to rozumiem że nie masz pojęcia kim jest Karoline?
              • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:26
                tania.dorada napisał(a):

> A to rozumiem że nie masz pojęcia kim jest Karoline?

big_grin Karoline nie pomyslala/forgot about Melania & Barron - very funny wink Cheers.
                • tania.dorada Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:15
                  Może właśnie pomyślała, tylko ma ochotę na zostanie czwartą panią Trump... big_grin w końcu ma jakiś kink związany z dziadami.
                  • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:38
                    tania.dorada napisał(a):

> ma ochotę na zostanie czwartą panią Trump... big_grin w końcu ma jakiś kink związany z dziadami.

Ale z tego, co wyczytalam to jej maz ma "tylko" 60 (ona 28) - DT moglby byc jego ojcem big_grin Myslisz, ze she is looking for a more mature partner tongue_out Crazy beans. Cheers.
            • nastarana Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 16:21

> No wez no z nazwiskami tu.... Nie przeginaj

😂😂😂Żartujesz, prawda?
              • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 20:07
                Nie, nie na serio...🙄

(Ale zeby pomyslaly ze ja swojego forumowego obronce opier... na forum...? No te kobity to juz naprawde nie kojarza nawet stronnictw forumowych,)
                • clara.veritas Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 16:28

> Nie, nie na serio...🙄
                  >
                  > (Ale zeby pomyslaly ze ja swojego forumowego obronce opier... na forum...? No t
                  > e kobity

Wait... ty kobito uznalaś, ze tania.dorada to twój oblesny fan?!
                  • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 19:37
                    To wy sie znacie osobiscie?
                    😮
      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:12
        A Polska ma konflik interesow z UK by takie cos wymyslali
      • dwa_kubki_herbaty Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:15
        Akurat polsko- izraelskie obywatelstwo jest naturalne, sam język jidysz którym mówią teraz np. Amerykańscy żydzi jest językiem naszych żydów i polak wyłapie wiele słów z polskiego języka.
      • agcerz Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 19:50
        Podwójne, bo lubię głosować tu i tam. Jak się zgubię, będą mnie szukały dwa MSZ-y. Nie było drogie, a jest przydatne. Unijne.
      • engine8t Re: Podwójne obywatelstwo 10.12.25, 00:42
        abria napisała:

> w PL podwójne obywatelstwo powinno być dozwolone tylko w konfiguracji polskie +
        > któregoś z krajów UE
        >
        > a wszelkie inne kombinacje typu:
        > Polska+Izrael (szczególnie w tym przypadku)
        > Polska+UK
        > Polska+USA (szczególnie w tym przypadku)
        > Polska+Ukraina
        > itd.. powinny być prawnie zakazane i z automatu oznaczać utratę polskiego obywa
        > telstwa

Nie wkurzaj mnje bo nastepnym razem pojde i zaglosuje na PiS..
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 10.12.25, 09:58
          Hahaha
    • summerland Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:23
      Pewnie ma pozwolenie na pobyt więc i tak jej nie wyrzuca, i prawa jak obywatele oprócz głosowania.
    • azalee Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 14:33
      Ja nie mam bo mi sie nigdy nie chcialo tego ogarnac.
      Braku nie odczuwam.
      Zalety to brak koniecznosci wizy do niektorych krajow.
      • summerland Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:21
        A jakbyś miała to chyba i tak bys mogla korzystać z polskiego paszportu przy wyjazdach do krajów unii?
        • azalee Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:27
          Zle sie wyrazilam : zalety posiadania francuskiego paszportu, gdyby mi sie w koncu zachcialo ruszyc i to zrobic, to mozliwosc wjazdu bez wizy do krajow gdzie Polacy jeszcze wizy musza miec
          • summerland Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:33
            A ok, myślałam, że jesteś z UK
      • nellamari Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 06:26
        A mi jeszcze Sarko w czasach swej świetności podpisał smile.
        • chatgris01 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 08:12
          Mnie podpisał Flanby...
          • nellamari Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 08:19
            On przynajmniej bez kajdanek.
    • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:11
      Mam podwojne obywatelstwo. Brytyjskie od dawien dawna.
    • majenkirr Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:16
      Tak ze 20 lat siedziałam tylko na zielonej karcie. Że nie mogłam głosować to raz (a w zasadzie dwa razy) było mi przykro, jak było o zakazie wyścigów chartow w MA. Obywatelstwo zrobiłam po tym, jak spotkałam na jakiejś imprezie kobietę i tak nam się dyskusja zeszła na to obywatelstwo i ona "zrób, to naprawdę nie jest trudne, nauczysz się, ja ci pomogę", poczułam się jak jakiś gamoń😅 no i zrobiłam.
    • leyla76 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:29
      Trochę żałuję, że nie aplikowałam o brytyjskie , kiedy jeszcze tam mieszkałam, no ale kiedy się stamtąd wyprowadzałam, to nikt nie mówił o Brexicie. Na szczęście udało mi się dostać status rezydenta , ale na paszport szans brak, chyba, że wrócę do uk.

Myślę o ubieganie się obywatelstwa Szwajcarskiego, bo nigdy nic nie wiadomo, co będzie w przyszłości. Nie chodzi mi nawet o glosowanie , ale o możliwość bezproblemowego powrotu, po np wyjeździe na dłużej ze Szwajcarii.
      • mocca25 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:46
        Myślę o ubieganie się obywatelstwa Szwajcarskiego,

Nie myśl tylko rób!
    • alpepe Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:37
      Nie, jestem Polką i jakoś z tym sobie tu wygodnie żyję. Nie wykluczam, że kiedyś mogłabym się ubiegać, ale póki co, nie.
      • boggi_dan Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 06:41
        alpepe napisała:

> Nie, jestem Polką i jakoś z tym sobie tu wygodnie żyję. Nie wykluczam, że kiedy
        > ś mogłabym się ubiegać, ale póki co, nie.
        >
        > No wiadomo. Że polskość ci odfruneła. Co nie przeszkadza ci napylać na nią.
    • andallthat_jazz Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 15:39
      Mam polskie. Dlugo juz nosze sie, zeby zmienic, ale lenistwo i brak wolnej kasy oddalaja skutecznie plany. Austria nie uznaje podwojnego. Uznawala, ale teraz juz nie.
    • inkamovinka Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 17:55
      beznadziejny watek, bo już się roi od fake newsów prawnych na temat obywatelstw, i brak odróżnienia podwojnego obywatelstwa od DWÓCH obywatelstw.
      • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 08:56
        "Podwojne obywatelstwo" = "posiadanie dwoch obywatelstw".
        To to samo, tylko rozne slowa.

Roznice, ktore ludzie opisuja, sa sztuczne i nie maja oparcia w prawie. W większości krajów jednak nie ma takiego formalnego rozróżnienia – to tylko semantyczna zabawa.

Naprawde to ze w Polsce jestem wg prawa Polka a nie Brytyjka nie zmienia semantyki
    • pocieszka Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 18:04
      Mam, irlandzkie i polskie. Dom mam w Irlandii, pracuję w Irlandii, wracać nie zamierzam, więc uzyskanie obywatelstwa to była naturalna kolej rzeczy. Oprócz możliwości głosowania to wymiernych korzyści na co dzień nie zauważam.
    • alexis1121 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 18:16
      Mam podwójne, wzięłam się za to kiedy Rosja napadła na Ukrainę. No i bo rodzice naciskali 😬 Czekałam bardzo długo, więc dla niezdecydowanych- lepiej załatwiać takie rzeczy od razu, kiedy spełniamy wszystkie warunki.
    • obrus_w_paski Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 20:21
      Podwójne. Koszt 125€+ pod koniec było coś jeszcze
    • astomi25 Re: Podwójne obywatelstwo 05.12.25, 20:35
      Od 20 lat mam podwojne.
    • nieobiektywnie Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 08:23
      Myślę że głosowanie w wyborach jest ostatnim powodem dla którego ludzie decydują się na podwójne obywatelstwo.
      Do niedawna podwójne obywatelstwo kojarzyło się głównie ze swobodą poruszania się między krajami, możliwością pracy, studiowania, zakładania biznesów i załatwiania spraw urzędowych bez dodatkowych formalności. Dzisiaj dochodzi jeszcze jeden istotny czynnik. Żyjemy w czasach niepewnych. Nikt nie wie, co wydarzy się za 5 czy 10 lat i jak będzie wyglądał świat. Podwójne obywatelstwo staje się swojego rodzaju planem B. Jeśli w kraju A doszłoby do konfliktu zbrojnego lub poważnego kryzysu, można po prostu przenieść się do kraju B, bez konieczności ubiegania się o azyl czy status uchodźcy. Oczywiście nikt nie zakłada, że takie scenariusze są pewne, ale sama możliwość daje ludziom poczucie bezpieczeństwa. Jeszcze większy komfort daje posiadanie obywatelstwa więcej niż dwóch państw bo daje szersze podróżowanie bez wiz, mniejszą liczbę ograniczeń i dużo większą otwartość na świat. A jeśli ktoś zna przy tym kilka języków obcych, to w praktyce staje się niemal obywatelem świata i może żyć tam, gdzie chce, gdzie czuje się najlepiej i gdzie jest najbezpieczniej. Zwłaszcza teraz, gdy świat pełen jest konfliktów i napięć możliwość zmiany kraju zamieszkania bez przeszkód prawnych dzięki obywatelstwu daje realne poczucie bezpieczeństwa i kontroli nad własnym życiem.
      • mocca25 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 09:02
        Współczesny świat rozwija się bardzo szybko, a ludzie coraz częściej korzystają z technologii, które mają ułatwiać im życie. Jednym z takich narzędzi jest ChatGPT – program wykorzystujący sztuczną inteligencję do generowania tekstów. Wiele osób wybiera pomoc takiego narzędzia zamiast samodzielnego pisania, i istnieje kilka głównych powodów, które to wyjaśniają.

Narzędzie to pomaga osobom, które mają trudności z pisaniem. Nie każdy czuje się pewnie w formułowaniu myśli w formie pisemnej. ChatGPT może służyć jako inspiracja, wzór lub pomoc w uporządkowaniu argumentów. Daje możliwość łatwego poprawienia stylu, znalezienia lepszych sformułowań albo rozpoczęcia tekstu, co często jest najtrudniejszym etapem.

Jednak korzystanie z takiego narzędzia rodzi również ważne pytania etyczne. Pisanie za pomocą sztucznej inteligencji może sprawić, że użytkownicy przestaną rozwijać własne umiejętności.
        • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 15:59
          mocca25 napisała:

> Współczesny świat rozwija się bardzo szybko, a ludzie coraz częściej korzystają
          > z technologii, które mają ułatwiać im życie. Jednym z takich narzędzi jest Cha
          > tGPT

Are you sure, ze to ten watek? Just asking big_grin Cheers.
          • mocca25 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:02
            tak, nawet właściwie się podpięłamsmile
            • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:07
              mocca25 napisała:

> tak, nawet właściwie się podpięłamsmile

No to ja jestem tepa dzida big_grin Oficjalnie pozwolam na uzycie tego w sygnaturce gdyby ktos reflektowal wink
              A teraz please ... elaborate, bo dla mnie to wciaz nie tak w 100% kompatybilne ... hmmm smile Cheers.
              • mocca25 Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:09
                autorka wpisu powyżej dzisiaj się rozszalała w różnych wątkach z gotowcami z ai
                • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 16:20
                  mocca25 napisała:

> autorka wpisu powyżej dzisiaj się rozszalała w różnych wątkach z gotowcami z ai

Aaaa ... znaczy sie ja nie az tak tepa tylko uber naiwna (ta meczaca wiara w czlowieka, eh!) surprised Happens. Who knows co lepsze: byc matolkiem czy naiwnym matolkiem? tongue_out Dzieki. Milego weekendu! Cheers.
        • princesswhitewolf Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 20:52
          Nieee....
        • clara.veritas Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 16:30
          mocca25 napisała:

(...)

Kocham Cię! 🤣🤣🤣
      • bi_scotti Re: Podwójne obywatelstwo 06.12.25, 15:59
        nieobiektywnie napisała:

> Myślę że głosowanie w wyborach jest ostatnim powodem dla którego ludzie decyduj
        > ą się na podwójne obywatelstwo.

smile Zalezy jacy ludzie - moj son-in-law i wlasciwie wiekszosc znanych mi American-Canadians skorzystalo tak szybko jak tylko mogli z mozliwosci pozyskania Canadian citizenship zeby moc tu uczestniczyc w zyciu publicznym/politycznym. Why not? Sure, to nie sa tlumy ale zawsze jednak jacys ludzie, eh smile Cheers.
    • koraleznasturcji Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 13:03
      Mam podwójne obywatelstwo od urodzenia (powszechna rzecz w niektórych rejonach Polski). Kiedyś niemiecki paszport był cenny chociażby ze względu na wizy do USA, teraz służy mi w zasadzie tylko jako zabezpieczenie na wypadek wizyty przyjaciół Moskali. Zakładam, że na uchodźców nikt nie będzie czekał z otwartymi rękami, a obywatelki z rodziną jednak nie mogą wyrzucić.
    • kasiamat00 Re: Podwójne obywatelstwo 07.12.25, 19:59
      Nie mam, nie chce mi sie zdawac egzaminow z jezyka, ale wszyscy mnie o to regularnie pytaja, wiec sie moze kiedys zmobilizuje i zrobie. Papierologia jest ponoc spoko, mam bande znajomych ktorych aplikacje sa na ktoryms z poziomow gmina-kanton-konfederacja i po prostu czekaja az biurokracja przemieli wszystko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka