Dodaj do ulubionych

System emerytalny w Polsce.

06.12.25, 23:09
Dlaczego w Polsce po 18 latach ciężkiej pracy ludzie otrzymują 1300 netto emerytury? Przecież tyle (bez mała) wynosi teraz zasiłek dla nieroboli w mopsie! Znam wiele takich osób i gdyby wiedziały, co je czeka na starość, całe życie byłyby na garnuszku państwa i nie zawracały sobie głowy pracą. A tak - zrywały się o świcie, lub zarywały noce, a teraz państwo polskie tak pięknie się im odpłaca...

A tymczasem ci, którzy całe życie śpią do południa i nigdy nie skakali się pracą, mają po 4-5 koła renty. Tyle właśnie wychodzi po zsumowaniu wszystkich bonusów, które od jakiegoś czasu wypłaca państwo. Nie sądzicie, że to ogromna nierówność? Ci ludzie i tak z tych pieniędzy dużo nie skorzystają. Pomijając pojedyncze przypadki, gdzie trzeba np. kupować choremu pampersy, te pieniądze po prostu są przejadane. Zamiast iść prywatnie do lekarza i zadbać o zdrowie, czy wydawać na jakieś hobby, albo w miarę możliwości coś odlożyć, rodzice chorych trwonią kasę na papierosy. Jasne, nie mogę dyktować na co ktoś ma wydawać i zaglądać komuś do portfela - ale martwię się, gdy widzę z dnia na dzień coraz grubszych kolegów na rencie. I za razem - coraz chudszych emerytów...
Obserwuj wątek
    • lajtova Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:16
      Ale minimalna emerytura wynosi 1709,81 pln netto.

A reszta to jakiś strumień świadomości nad którym nie warto się pochylać bo wypełnia go breja.
    • zerlinda Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:16
      Przecież ty ciągniesz całe życie zasiłki. I gruba też jesteś. Więc nie rozumiem o co ci chodzi?
      • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:30
        Ciągnę zasiłki, bo na przykładzie emerytów widzę, że nie warto się starać. Chociaż może, jak mnie uzdrowią w powstającym systemie ICF (patrz inny wątek), to pójdę do pracy. Pytanie tylko, kto mnie zatrudni. Mam wykształcenie średnie, bez matury. Uczyłam się na pracownika socjalnego, ale nie można nim już zostać po samej szkole średniej.
        • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:35
          I tak - gruba jestem, owszem, ale buty potrafię zalożyć. Moja grubsza koleżanka od jakiegoś czasu prosi mnie o pomoc w zakładaniu. Na takie osoby ukułam kiedyś neologizm "plusiarze". Stosunkowo bogaci, w przeciwieństwie do mopsiarzy, czy emerytów.
          • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:41
            Wiem, że trochę to się nazywa wyuczona bezradność, ale w naszym panstwie tak jest. Albo masz rentę jak prezes, albo jesteś nędzarzem.
          • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:42
            efekt.papageno napisała:

> I tak - gruba jestem, owszem, ale buty potrafię zalożyć. Moja grubsza koleżanka
            > od jakiegoś czasu prosi mnie o pomoc w zakładaniu.

Przychodzi do ciebie w skarpetkach? Jak daleko mieszka?
            • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:02
              oby w suchych, po umyciu włosów
              • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:19
                aankaa napisała:

> oby w suchych, po umyciu włosów
                >
                [prycha ze śmiechu] Ja w ogóle nie wiem, po co włazić do wanny w skarpetkach.
            • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:14
              Nie przychodzi w skarpetkach, bo buty zakładają jej rodzice.
              • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:17
                efekt.papageno napisała:

> Nie przychodzi w skarpetkach, bo buty zakładają jej rodzice.

I w tych butach przychodzi do ciebie prosić o pomoc w założeniu tychże butów? A może innych?
          • boggi_dan Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:10
            efekt.papageno napisała:

> I tak - gruba jestem, owszem, ale buty potrafię zalożyć. Moja grubsza koleżanka
            > od jakiegoś czasu prosi mnie o pomoc w zakładaniu. Na takie osoby ukułam kiedy
            > ś neologizm "plusiarze". Stosunkowo bogaci, w przeciwieństwie do mopsiarzy, czy
            > emerytów.
            Bardzo się pogardliwie wyrażasz o ludziach. Ciebie nie będą trzymały się pieniądze, bo karma wraca. Przekonasz się kiedyś.. Żałość to mało powiedziane.
            • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:25
              Ja jestem dla wszystkich miła. Codziennie jak idę do ŚDS, mój kolega stamtąd wraca i krzyczę do niego z daleka "cześć, Prezesie!" Nazywam go tak, bo ma świadczenia jak prezes smile Bardzo podziwiam też jego matkę, bo jednak nie oddała go do DPSu, mimo że Prezes potrafi jej nieźle przyfasolić. Z Puszkinem od puszek też lubię pogadać, choć jeżdżenie do burdelu położonego w mieście wojewódzkim mógłby sobie odpuscić. Także - akceptuję ludzi mimo ich wad smile
              • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:28
                efekt.papageno napisała:

> Ja jestem dla wszystkich miła. Codziennie jak idę do ŚDS, mój kolega stamtąd wr
                > aca

Wraca stamtąd o ósmej rano? Aha...

i krzyczę do niego z daleka "cześć, Prezesie!" Nazywam go tak, bo ma świadc
                > zenia jak prezes smile

Kilkaset tysięcy, tak?

Dalej nie chce mi się komentować, bo historyjka jest zmyślona.

• efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:36
                  Wraca o jedenastej. Ja nienawidzę tlumów i wolę być w kameralnej grupie, dlatego przychodzę do ośrodka na 11. Może nie ma kilkanaście tysięcy, ale 5 koła ma, bo gadalam z jego matką.
                  • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:38
                    efekt.papageno napisała:

> Wraca o jedenastej. Ja nienawidzę tlumów i wolę być w kameralnej grupie, dlateg
                    > o przychodzę do ośrodka na 11. Może nie ma kilkanaście tysięcy

Pisałam o kilkuset tysiącach

, ale 5 koła ma,
                    > bo gadalam z jego matką.

To faktycznie jak prezes. Prezes fundacji "Ja i mój kolega" w Pcimiu Dolnym".

Poza tym absolutnie nie wierzę, że ma.
                  • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:41
                    efekt.papageno napisała:

> Wraca o jedenastej. Ja nienawidzę tlumów i wolę być w kameralnej grupie, dlateg
                    > o przychodzę do ośrodka na 11. Może nie ma kilkanaście tysięcy, ale 5 koła ma,
                    > bo gadalam z jego matką.

Taaaa. I chodząc samodzielnie do ŚDS, w którym spędza trzy godziny, czyli będąc w ogromnym stopniu samodzielny, ma 5 tysięcy netto. Wiesz co...
                  • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:43
                    efekt.papageno napisała:

> Wraca o jedenastej.

A ten zmyślony ŚDS to dla jakich niepełnosprawnych jest?
                    • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:46
                      Są rózne typy niepełnosprawności. A, B, C i D. Oczywiście to inaczej się nazywa, ale my śmiejemy się, że A jak autyści, B jak babcie, C jak chorzy psychicznie i D jak debile (czyli osoby z NI). 55 osób, każdy oprócz jednej na chodzie. Większość z bardzo wysokimi świadczeniami.
                      • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:48
                        efekt.papageno napisała:

> Są rózne typy niepełnosprawności. A, B, C i D. Oczywiście to inaczej się nazywa
                        > , ale my śmiejemy się (...)

Prowokujesz ordynarnie i na chama. Nie ma takich ŚDS-ów, wybywam z wątku.

• efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:54
                          Nie słyszałas o ŚDS typu ABCD? To dziwne. Podopieczni przeciez muszą dzielić się na jakieś grupy.
    • profes79 Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:18
      Po 18 latach pracy 1300 emerytury to jeszcze za dużo (nie dotyczy mundurówki).
      18 lat pracy to mi się uzbierało a do emerytury jeszcze drugie tyle.
      • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:26
        No to pewnie nie 1300, tylko 1200. Tyle teraz wynosi zasiłek stały w mopsie. Czy warto się starać dla takiego ochłapu? Dlatego dopóki nie muszę, to nie pracuję.
        • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:45
          efekt.papageno napisała:

> No to pewnie nie 1300, tylko 1200.

Zasiłek stały z MOPS (Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej) to świadczenie dla osób pełnoletnich, całkowicie niezdolnych do pracy z powodu wieku (emerytalnego) lub niepełnosprawności, których dochód nie przekracza kryteriów dochodowych.

W 2025 r. maksymalna kwota wynosi 1229 zł (od 1 stycznia), przy minimum 100 zł,

a wysokość zależy od dochodu i kryterium, ustalana jest jako różnica między 130% kryterium a dochodem, a wniosek składa się w swoim OPS wraz z dokumentami potwierdzającymi niezdolność do pracy.
        • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:46
          Pytanie tylko, kto mnie zatrudni. Mam wykształcenie średnie, bez matury. Uczyłam się na pracownika socjalnego...dopóki nie muszę, to nie pracuję

jak będziesz musiała to zapomnij, że "w zawodzie" big_grin
          • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:50
            aankaa napisała:

> Pytanie tylko, kto mnie zatrudni. Mam wykształcenie średnie, bez matury.
            > Uczyłam się na pracownika socjalnego
            ...dopóki nie muszę, to nie pracuję

>
            > jak będziesz musiała to zapomnij, że "w zawodzie" big_grin

Przecież gołym okiem widać, że to troll.
            >
            • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:03
              ale śmieszny smile Gorzej, że takich trolli są u nas setki tysięcy...
            • boggi_dan Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:13
              taki-sobie-nick napisała:

> aankaa napisała:
              >
              > > Pytanie tylko, kto mnie zatrudni. Mam wykształcenie średnie, bez matur
              > y.
              > > Uczyłam się na pracownika socjalnego
              ...dopóki nie muszę, to nie pracu
              > ję

> >
              > > jak będziesz musiała to zapomnij, że "w zawodzie" big_grin
              >
              > Przecież gołym okiem widać, że to troll.
              > >
              I to wstrętny, bo żeruje na chorych ludziach, bez krzty empatii.
          • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:18
            aankaa napisała:

> Pytanie tylko, kto mnie zatrudni. Mam wykształcenie średnie, bez matury.
            > Uczyłam się na pracownika socjalnego
            ...dopóki nie muszę, to nie pracuję

>
            > jak będziesz musiała to zapomnij, że "w zawodzie" big_grin

Akurat pracownicy socjalni są poszukiwani, bo to źle płatny, bardzo ciężki, a często niebezpieczny zawód.
            • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:32
              Wiem że są poszukiwani, ale miałam takiego pecha, że po szkole średniej nie można już nim było zostać. Trzeba mieć papierek ze studiów sad
              • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:44
                efekt.papageno napisała:

> Wiem że są poszukiwani, ale miałam takiego pecha, że po szkole średniej nie moż
                > na już nim było zostać. Trzeba mieć papierek ze studiów sad

To ukończ studia, zamiast trollować, aczkolwiek w twoją autokreację też nie wierzę.
                • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:51
                  Nie mam nawet matury. Angielski i polski poszedl mi śpiewająco, ale z matmy miałam 16%. Próbowałam później przez kilka lat chodzić na korki. Nic to nie dało.
                  • iwles Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 09:24

To ile ty masz lat?
                  • nick_z_desperacji2 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 10:23
                    Po kilku latach korków? To rozumiem, że jesteś w tym SDS w grupie debili?
                    • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 20:18
                      Nie, jestem w grupie chorych psychicznie.
                      • nick_z_desperacji2 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 22:29
                        Czyli jesteś idiotką niezrzeszoną.
        • raczek47 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 09:07
          efekt.papageno napisała:

> No to pewnie nie 1300, tylko 1200. Tyle teraz wynosi zasiłek stały w mopsie. Cz
          > y warto się starać dla takiego ochłapu? Dlatego dopóki nie muszę, to nie pracuj
          > ę.

Czyli jesteś na naszym utrzymaniu?
          • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 20:01

> Czyli jesteś na naszym utrzymaniu?

Przecież to troll.
    • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:37
      A tymczasem ci, którzy całe życie śpią do południa i nigdy nie skakali się pracą, mają po 4-5 koła renty. Tyle właśnie wychodzi po zsumowaniu wszystkich bonusów, które od jakiegoś czasu wypłaca państwo.

To ja poproszę o wyliczenie tych bonusów.
    • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:39
      A tymczasem ci, którzy całe życie śpią do południa i nigdy nie skakali się pracą, mają po 4-5 koła renty. Tyle właśnie wychodzi po zsumowaniu wszystkich bonusów, które od jakiegoś czasu wypłaca państwo.

Prowokacja na całego, i to słaba. Wylicz te bonusy.
      • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:46
        Renta socjalna 3500 netto dla osób z NDSE, świadczenie wspierające - tu różnie, ale potrafi być naprawdę sporo, zasiłek pielęgnacyjny 215, dla tych którym zmarła matka lub ojciec - renta rodzinna 1700 netto, dla sieroty zupełnej kolejny dodatek (nie wiem ile, nie bijcie).
        • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:49
          efekt.papageno napisała:

> Renta socjalna 3500 netto dla osób z NDSE

Niezdolnych do samodzielnej egzystencji. Rozumiem, że masz samych takich znajomych?

, świadczenie wspierające - tu różnie,
          > ale potrafi być naprawdę sporo, zasiłek pielęgnacyjny 215, dla tych którym zma
          > rła matka lub ojciec - renta rodzinna 1700 netto

No taaaak, czyli mówimy o sierocie zupełnej niezdolnej do samodzielnej egzystencji, a nie o zwykłym renciście.

Dla forum: niezdolność do samodzielnej egzystencji to np. niepełnosprawność intelektualna w stopniu znacznym - poziom intelektualny 3-latka. Albo paraliż czterokończynowy.
          • angazetka Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:52
            No to rzeczywiście Efekt.papageno ma czego zazdrościć... Wolę pracować niż mieć paraliż czterokończynowy, bez dwóch zdań.
            • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:00
              Akurat osoby, które w moim ŚDS pobieraja takie renty, śmigają jak frygi. Są młodzi, bez żadnych paraliżów. Po prostu kanapki nie umieją sobie zrobić i dlatego je otrzymują. Jeden zbiera od rana do wieczora puszki po całym mieście, więc siłę i zdrowie ma.
              • angazetka Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:06
                Na co czekasz? Zgłoś do prokuratury.
              • boggi_dan Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:16
                efekt.papageno napisała:

> Akurat osoby, które w moim ŚDS pobieraja takie renty, śmigają jak frygi. Są mło
                > dzi, bez żadnych paraliżów. Po prostu kanapki nie umieją sobie zrobić i dlatego
                > je otrzymują. Jeden zbiera od rana do wieczora puszki po całym mieście, więc s
                > iłę i zdrowie ma.
                Zazdrościsz im tych puszek. Zbieraj zamiast klepać beznadziejne posty. Tacy bogaci i latają po śmietnikach. A kysz maro nieczysta.
          • nick_z_desperacji2 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 10:24
            Sierota zupełna niezdolna do samodzielnej egzystencji zazwyczaj przebywa w dps. No kisnę z zazdrości.
    • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:41
      Zamiast iść prywatnie do lekarza i zadbać o zdrowie, czy wydawać na jakieś hobby, albo w miarę możliwości coś odlożyć, rodzice chorych trwonią kasę na papierosy.

I wódkę! - należało koniecznie dopisać. Ale dlaczego rodzice? Sami chorzy nie mogą?

ale martwię się, gdy widzę z dnia na dzień coraz grubszych kolegów na rencie. I za razem - coraz chudszych emerytów...

Tak, bo za 4-5 tysięcy renty to nic tylko się żre...

Jasne, nie mogę dyktować na co ktoś ma wydawać i zaglądać komuś do portfela - ale martwię się, gdy widzę z dnia na dzień coraz grubszych kolegów na rencie. I za razem - coraz chudszych emerytów..
      • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:57
        Matka jednych ze znanych mi "plusiarzy" co roku przed świętami kupuje pierdyliard lampek choinkowych i wiesza je w każdym oknie domu. Nie martwi się, ile zapłaci za prąd, bo ma kilkoro chorych pod opieką. Emerytka, która ma 1200 PLN emerytury, ostatnio dostała drakoński rachunek za prąd - prawie 300 zł. Dobrze, że ja za prąd płacę 29 PLN, bo nigdy nie ma mnie w domu. Mam małą choinkę (dużą zabrali mi po remoncie) i co roku chcę kupić do niej jakieś ozdoby, ale nigdy nie mam za co, bo na catering świąteczny wydaję kilkaset zł. Na rodzinę nie mam co liczyć, siostra sama jest wiecznie na czyimś garnuszku, bracia się nie odzywają. Ojciec w wigilię jeździ po różnych wiejskich chałupach i tłumaczy się że robi tam tylko zdjęcia, ale w praktyce zawsze ktoś ugości go na krzywy ryj.
        • angazetka Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:00
          To po co ci catering za kilka stów?
          • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:05
            żeby najeść się na zapas?
          • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:09
            Żeby chociaż raz w roku zjeść coś lepszego. Zresztą nie jem tych potraw sama, tylko dzielę się z opiekunką, która jest już za stara, żeby gotować. Ostatnio żaliłam się opiekunowi w ŚDS, że ojciec mnie nigdy nie zaprasza do stołu w wigilię. Powiedział, że jakby nie lubil swojej córki, to też by je nie zaprosił. Dobrze, że delikwent nie ma dzieci. Ale z kotami zawsze się dzieli!
            • nick_z_desperacji2 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 10:26
              Jesteś tak poskudna z charakteru, że mu się nie dziwię.
              • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 20:15
                Podejrzewam, że to nawet nie kwestia mojego charakteru, tylko sam patrzy, gdzie by tu się wprosić na krzywy ryj i jak najmniej wydać na święta. Zresztą, źle mnie zrozumiałaś - ja nie bronię niepelnosprawnym tych świadczeń. Chciałabym tylko, aby emeryci na co dzień mieli wyższe (dużo wyższe) emerytury, bo na to zasłużyli.
                • nick_z_desperacji2 Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 22:30
                  Zapewniam, że próbka twojego charakteru, jaką prezentujesz na forum wystarczy, żeby nie zapraszać cię nigdzie i na nic.
        • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:02
          Nie martwi się, ile zapł
          > aci za prąd, bo ma kilkoro chorych pod opieką. Emerytka, która ma 1200 PLN emer
          > ytury, ostatnio dostała drakoński rachunek za prąd - prawie 300 zł.

Aha. Emerytka, osoba starsza, ma pod opieką kilkoro niezdolnych do samodzielnej egzystencji, czyli osób, którymi należy zajmować się bez przerwy (chyba że akurat śpią).

W dodatku będących sierotami zupełnymi.

Bo tacy, jak dowiodłaś wcześniej, dostają wymienione przez ciebie dodatki.

Mam dziwne wrażenie, że szczujesz na rencistów.
          • efekt.papageno Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:10
            No oni akurat nie są sierotami zupełnymi, ale pewnie ojca już nie mają.
            • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:16
              efekt.papageno napisała:

> No oni akurat nie są sierotami zupełnymi, ale pewnie ojca już nie mają.

Tak czy owak historyjka kupy się nie trzyma. Już jedna osoba niezdolna do samodzielnej egzystencji to opiekun non stop zajęty.

Powtarzam, szczujesz na rencistów i ich opiekunów.
    • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:41
      po 18 latach ciężkiej pracy

wiek emerytalny dla kobiety to 60, dla mężczyzny 65 lat = pani zaczęła pracować w wieku 42, a pan 47? To czego się spodziewają?
      • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 06.12.25, 23:46
        aankaa napisała:

> po 18 latach ciężkiej pracy
        >
        > wiek emerytalny dla kobiety to 60, dla mężczyzny 65 lat = pani zaczęła pracować
        > w wieku 42, a pan 47? To czego się spodziewają?

Autorka prowokuje, wypisując dyrdymały.

Mowa jest o rencie - po 18 latach można się stać niezdolnym do pracy.
        >
        • aankaa Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:07
          i tytuł wątku, i pierwszy akapit dotyczyły emerytury...
          • taki-sobie-nick Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:13
            aankaa napisała:

> i tytuł wątku, i pierwszy akapit dotyczyły emerytury...
            >
            O, faktycznie.
    • boggi_dan Re: System emerytalny w Polsce. 07.12.25, 00:27
      Skąd ty znalazłaś te wyliczenia.. Aby otrzymać gwarantowane 1878,91 zł (lub kwotę po waloryzacji), kobiety potrzebują 20 lat, a mężczyźni 25 lat stażu pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka