wybitniemondry 03.02.26, 19:52 Półtorej godziny temu pokroiłem łopatkę wieprzową w kostkę dwa na dwa centymetry. Dodałem pokrojony seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę. Mam zamiar dodać ziemniaki w kostkę i czosnek. Zabielać śmietaną czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:21 demodee napisała: > Zaciągnij Co to jest "zaciągnij" ? Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:31 raczek47 napisała: > To jest inaczej: zrób zaklepkę. Czyli zasmażkę? Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:37 Nie. Zaklepka jest z mąki wymieszanej z wodą, zasmażka z mąki z tłuszczem. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:00 Nie zabielaj, nie marnuj śmietany. Wybrałeś twarde wieprzowe mięso, zupa z dużym prawdopodobieństwem będzie paskudna. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:06 z tych składników to gulasz Odlej/odparuj wodę i dopiero do sosu dodaj śmietanę Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:14 aankaa napisała: > z tych składników to gulasz A może zupa gulaszowa? Co wyjdzie to wyjdzie. I tak zjem, bo nie lubię marnować jedzenia. Kurcze, cały duży gar. Jedzenie na dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:35 zupa gulaszowa? To jakaś opcja "goście idą, dolej wody"? Kurcze, cały duży gar. Jedzenie na dwa tygodnie takie eksperymenty robi się w ilościach liturgicznych, żeby nie było szkoda wywalić do kubła Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:36 wybitniemondry napisał: > aankaa napisała: > > > z tych składników to gulasz > > A może zupa gulaszowa? Nie, zupe gulaszowa zupelnie nie tak sie robi > Co wyjdzie to wyjdzie. I tak zjem, bo nie lubię marnować jedzenia. > Kurcze, cały duży gar. Jedzenie na dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:39 Jeśli gar to można część zamrozić ewentualne zamknąć gorące w słoiku. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:46 feniks_z_popiolu napisał: > Jeśli gar to można część zamrozić ewentualne zamknąć gorące w słoiku. Oczywiście że w miseczkach zamrożę. Dosypałem troszkę ostrej papryki i pieprzu. Całkiem dobrze smakuje. Jeszcze z pół godziny o będzie gotowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 21:15 little_fish napisała: > Majeranku jeszcze dosyp Nie lubię. Fuj! Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:06 A co to ma byc? To juz? Nie brzmi smacznie. Ewentualnie jak masz taki wywar miesno-warzywny mozesz sprobowac zrobic na jego bazie ogorkowa, czy kapusniak, barszcz ukrainski, moze solanke Pomysl dodania do opisanego smietany to zly pomysl Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:36 kotejka napisała: > Pomysl dodania do opisanego smietany to zly pomysl Dziękuję za poradę. Chyba rzeczywiście zepsułbym cały gar zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:26 Teraz to już po ptokach, trzeba było to wszystko najpierw podsmażyć żeby miało jakiś smak. Próbowałbym to ratować może pomidorami czy coś ale szału nie będzie p Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:36 Brzmi jak gulasz. Dołożyłabym trochę passaty pomidorowej i wędzonej papryki Śmietana raczej tu nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 20:56 To jest zupa jarzynowa na mięsie. Trochę uboga, ale dodatek śmietany ją wzbogaci smakowo. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 21:00 demodee napisała: > To jest zupa jarzynowa na mięsie. Trochę uboga, ale dodatek śmietany ją wzbogac > i smakowo. Mam słodką 30%. Może być? Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 21:07 > Może być? Może być, ale nie wlewaj jej do całego garnka, tylko odlej porcję zupy, którą zjesz dziś i tę zabiel. Resztę jako czystą wstaw do lodówki. Śmietanę oczywiście trzeba zahartować. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 21:17 demodee napisała: > Śmietanę oczywiście > trzeba zahartować. Trzydziestki nie trzeba. Sprawdzone. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: Zupa, eksperyment 03.02.26, 22:10 Zabieliłem jednak śmietaną 30%. Pyszna zupa wyszła. Wystawiłem na razie na balkon, żeby się nie zepsuła. U mnie minus dwa stopnie. Odpowiedz Link Zgłoś