Dodaj do ulubionych

Po co nam Sejm?

18.02.26, 08:31
Właśnie wysłuchałam wywiadu z A.Szłapką, rzecznikiem rządu.

I z tego wywiadu dowiedziałam się, że jeśli Sejm nie uchwali ustawy o przyjęciu SAFE, to rząd zrobi to z pominięciem Sejmu.

No ja nie wiem, po co ja płacę na utrzymanie Sejmu, rozpędzić to towarzystwo na cztery wiatry!
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:06
      demodee napisała:

> Właśnie wysłuchałam wywiadu z A.Szłapką, rzecznikiem rządu.

Możesz dać linka do tego wywiadu.

>
      > I z tego wywiadu dowiedziałam się, że jeśli Sejm nie uchwali ustawy o przyjęciu SAFE, to rząd zrobi to z pominięciem Sejmu.

Przecież Sejm uchwalił SAFE, teraz piłka jest po stronie Nawrockiego. To PiS z Konfą namawiają Nawrockiego do zawetowania SAFE.
      • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:13
        asia-loi napisała:

> demodee napisała:
        >
        > > Właśnie wysłuchałam wywiadu z A.Szłapką, rzecznikiem rządu.
        >
        > Możesz dać linka do tego wywiadu.
        >
        > >
        > > I z tego wywiadu dowiedziałam się, że jeśli Sejm nie uchwali ustawy o prz
        > yjęciu SAFE, to rząd zrobi to z pominięciem Sejmu.
        >
        > Przecież Sejm uchwalił SAFE, teraz piłka jest po stronie Nawrockiego. To PiS z
        > Konfą namawiają Nawrockiego do zawetowania SAFE.
        >
        > I to było by najlepsze jakby zawetował.

• taje Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:27
          Tak, najlepsze. Po co nam tanie pożyczki na obronność, skoro możemy mieć drogie. I po co wymóg kupowania w większości poza USA, skoro możemy kupić w USA, i Trump nam w każdej chwili może zdezaktywować bron, albo zabronić używania jej w określony sposób, na przykład gdyby miała uderzyć w przyjaciela Vladimira. Jeżeli jeszcze ktoś liczy na USA jako sprzymierzeńca Europy to jest niestety idiotą.
          • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 19:08
            > Po co nam tanie pożyczki na obronność, skoro możemy mieć drogie.

Ale znasz RRSO tej pożyczki, czy myślisz, że kredyt na 3% musi być lepszy od kredytu na 5%?

> I po co wymóg kupowania w większości poza USA, skoro możemy kupić w USA,

Moim zdaniem powinniśmy kupować tam, gdzie zakup jest najlepszy dla nas, nie dla kogoś innego. Więc jeśli lepszą broń produkuje USA lub Korea, to nie powinniśmy jej kupować we Francji, bo taką mamy umowę z Brukselą.

> Trump nam w każdej chwili może zdezaktywować bron

Jeśli kody będą w rękach producenta, to każdy z nich może zdezaktywować broń, nie tylko Trump.
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 20:16
              A przed chwilą jeden generał odpowiadał na "Pytanie dnia" i rozwodził się szeroko nad stratami, jakie wojsko poniesie, jeśli SAFE w Polsce nie przejdzie.

Ja myślałam, że podstawowym celem tego projektu jest obrona przed ewentualnym atakiem Rosji, a tu się okazuje, że jednak chodzi o wzbogacenie się na produkcji broni.
              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 23:35
                Zdecyduj się, czy zależy ci na wspieraniu polskiego przemysłu zbrojeniowego, czy na szczuciu na Polaków, że to oni zarabiają.
                Co do samej ustawy - tak trudno ją znaleźć na stronie sejmowej, przeczytać wraz z uzasadnieniem i zrozumieć?
                To nie jest ustawa o pożyczce SAFE, tylko o utworzeniu funduszu ułatwiającego obsługę tej pożyczki. Zawetowanie utrudni obsługę pożyczki, ale nie uniemożliwi jej zaciągnięcia.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 08:28
                  > Zdecyduj się, czy zależy ci na wspieraniu polskiego przemysłu zbrojeniowego, czy na szczuciu na Polaków, że to oni zarabiają.

Uważam, że ktoś, kto swobodną dyskusję o polityce militarnej i gospodarczej rządu w demokratycznym kraju nazywa "szczuciem na Polaków" definiuje się jako poplecznik dyktatury. Ale niech będzie, podejmę tę rękawicę.

Otóż wcale mi nie zależy na wspieraniu polskiego przemysłu zbrojeniowego. Zbroić się powinniśmy tylko do pułapu koniecznego do obrony. Wszystko, co powyżej, to albo przygotowania do roli najeźdźcy, albo chęć wzbogacenia się na wojnie prowadzonej przez innych - obie opcje są moralnie dla mnie nie do przyjęcia.

> ale nie uniemożliwi jej zaciągnięcia.

Czyli zostało już ustalone, ze pożyczkę bierzemy, a cały spór jest tylko o technikalia? Jak to jest możliwe w demokratycznym kraju, ardzuno?
                  • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 08:46
                    A jaki jest wg ciebie właściwy poziom uzbrojenia skoro naszym przeciwnikiem ma być supermocarstwo? Którego armia idzie w miliony a czołgów ma dziesiątki tysięcy?
                    • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 08:57
                      > A jaki jest wg ciebie właściwy poziom uzbrojenia skoro naszym przeciwnikiem ma być supermocarstwo? Którego armia idzie w miliony a czołgów ma dziesiątki tysięcy?

Poziom uzbrojenia powinien być dopasowany do naszych możliwości demograficznych. Jeśli mamy trzystutysięczną armię, to nie będziemy dla niej budować trzystu tysięcy czołgów, nieprawdaż? I nie pytaj, ile czołgów wchłonie taka armia, bo nie wiem, od tego są specjaliści.
                      • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 09:02
                        No to specjaliści mówią zbrojmy się. A ty nie wolę wydać na leki. Fakt po gwałtach przydadzą ci się leki na hemoroidy.
                        • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 09:37
                          > No to specjaliści mówią zbrojmy się.

Odpowiedzi na pytanie: "Czy się mamy zbroić?" nie oczekują od specjalistów od wojskowości, bo wiadomo, że powiedzą, że koniecznie tak. Od nich chciałabym się dowiedzieć, ile czołgów potrzebuje 300-tysięczna armia.
                  • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 21:16
                    demodee napisała:

> > Zdecyduj się, czy zależy ci na wspieraniu polskiego przemysłu zbrojeniowe
                    > go, czy na szczuciu na Polaków, że to oni zarabiają.
                    >
                    > Uważam, że ktoś, kto swobodną dyskusję o polityce militarnej i gospodarczej rzą
                    > du w demokratycznym kraju nazywa "szczuciem na Polaków"

Ale to było szczucie na Polaków, że to oni zarabiają. Bardzo w stylu wczesnego komunizmu zresztą, bo zarabianie ma przynosić ujmę (wredni kapitaliści).

> Otóż wcale mi nie zależy na wspieraniu polskiego przemysłu zbrojeniowego.

Wiem, wiem. Ani tobie, ani twoim mocodawcom.

Zbroi
                    > ć się powinniśmy tylko do pułapu koniecznego do obrony.

Zdajesz sobie sprawę z tego, ze kraj, który cię zatrudnia, jest bardzo potężny i znakomicie uzbrojony. Wiem, że twoja praca polega m.in. na demonbilizowaniu Polaków do przygotowań do obrony, ale nie robisz tego zbyt przekonująco.

> > ale nie uniemożliwi jej zaciągnięcia.
                    >
                    > Czyli zostało już ustalone, ze pożyczkę bierzemy, a cały spór jest tylko o tech
                    > nikalia? Jak to jest możliwe w demokratycznym kraju, ardzuno?

Nie rozumiem, z czym masz problem. Finanse publiczne są zarządzane zgodnie z demokratycznie uchwaloną konstytucją, jak w kazdym demokratycznym kraju. Jeżeli ci się wydaje, że to niemożliwe, to zbierz większość, ale nie na rosyjskich bagnetach, zyskaj poparcie umozliwiające zgromadzenie większości konstytucyjnej i demokratycznie zmień demokratycznie uchwaloną konstytucję.
                  • droch Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 21:47
                    Komuniści legalnie zablokowali plan Marshalla. Neokomunista udający Prezydenta RP idzie w ślady czerwonych. Za to łożę na rząd, żeby radził sobie w takie sytuacji
            • a23a23 Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 09:39
              demodee napisała:

> Moim zdaniem powinniśmy kupować tam, gdzie zakup jest najlepszy dla nas, nie dl
              > a kogoś innego. Więc jeśli lepszą broń produkuje USA lub Korea, to nie powinniś
              > my jej kupować we Francji, bo taką mamy umowę z Brukselą.

Nawet najlepsza bron na nic sie nie zda, jezeli ten od kogo sie ja kupilo rosci sobie prawo do wybierania kiedy mozna jej uzyc, przeciwko komu i pod warunkiem, ze sie na konkretne cla zgodzimy.
              Wiec kupowanie tego bez zdjecia takich ograniczen to tylko wyrzucanie pieniedzy w bloto, bo jak pokazala sytuacja u sasiadow na wschodzie - jak sie nie przyjmuje narzuconych warunkow pokoju, podyktowanych niby sojusznikowi przez wroga to koordynaty nie sa dostarczane, a coraz wiecej rzeczy sie blokuje.
              Jedynym sposobem na wymuszenie zmiany jest zaprzestanie kupowania broni z takimi ograniczeniami i na takich warunkach.
              • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 09:47
                > Jedynym sposobem na wymuszenie zmiany jest zaprzestanie kupowania broni z takimi ograniczeniami i na takich warunkach.

Zgoda, tak więc nie należy kupować broni u producentów wyznaczonych przez pożyczkodawcę, tylko wybierać sobie tych producentów samemu. Przykład z życia:

Paulina chce kupić lodówkę. Chce wziąć pożyczkę, idzie do banku, doradca klienta mówi, że oczywiście, pożyczki na sprzęt AGD są, ale klient musi ten sprzęt zakupić u producenta, który ma umowę podpisaną z bankiem.

Czy Paulina powinna w to wchodzić?
              • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:10
                Nie. Jedynym warunkiem zabezpieczającą przed wyłączeniem sprzętu przez niepolskiego sprzedawcę/producenta jest samodzielna produkcja sprzętu w Polsce.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:28
                  > edynym warunkiem zabezpieczającą przed wyłączeniem sprzętu przez niepolskiego sprzedawcę/producenta jest samodzielna produkcja sprzętu w Polsce.

Eee, chyba wystarczy, że kody do oprogramowania będą wyłącznie w polskich rękach? Kto wyprodukuje lufę i koła czołgów, to nie ma znaczenia...
        • kaki11 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 00:43
          Nie no, jasne- tanie środki na obronność w takim czasie jaki mam. Co to tam przydatnego?

ps. nauczysz się kiedyś wpisywać w cytaty kiedy je robisz? to nie jest jakaś duża sztuka.
          • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 06:26
            > ps. nauczysz się kiedyś wpisywać w cytaty kiedy je robisz? to nie jest jakaś duża sztuka.

Co to znaczy "wpisywać w cytaty"?
            • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 07:55
              demodee napisała:

> Co to znaczy "wpisywać w cytaty"?

To znaczy, żeby własny tekst nie był wpisany w cytat, czyli po znaku większości ">" przed kazdą cytowaną linijką tekstu.

• demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:11
                > To znaczy, żeby własny tekst nie był wpisany w cytat, czyli po znaku większości ">" przed kazdą cytowaną linijką tekstu.

Odnoszę się do konkretnych słów lub sformułowań przedmówczyni, nie będę cytować całego akapitu, jeśli chodzi mi o jedno krótkie zdanie z niego.
                • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:13

To teraz popatrz na post, na który twoja przedmówczyni odpowiadała. Może wtedy zrozumiesz, co napisałam?
      • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:18
        > Możesz dać linka do tego wywiadu.

To było dzisiejsze "Grafitti" w Polsacie.
        • iwles Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:31

własnie słucham i tam nie ma nic o tym, że sejm nie uchwali.
          Możesz dokładnie ZACYTOWAĆ?
          • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:45
            tvn24.pl/polska/dominuja-glosy-oszolomow-w-pis-byla-absolutna-dyscyplina-ws-safe-st8902979
            A teraz idź pod pałac prezydencki!
            • iwles Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:59

Jesteś pewien, że to na temat TEGO wątku i dzisiejszej (czyli 18.02.2026) porannej rozmowy w Graffiti ? surprised
        • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 10:03
          demodee napisała:

> > Możesz dać linka do tego wywiadu.
          >
          > To było dzisiejsze "Grafitti" w Polsacie.
          Przecież jest plan B jakby zawetował prezydent.
    • mocca25 Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:21
      Do muzeum go, obok Powązek!
    • abria Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 09:43
      sejm uchwalił zadymiarzu, natomiast to prezydent jest niepotrzebny bo i tak pomina jego weto
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:20
      Rzeczywiście, ponieważ oglądałam program przed kawą, czegoś nie zrozumiałam.

Więc mamy teraz taką sytuację, że sejm przyjął ustawę, czyli idzie ona do senatu, minister już zapowiedział, że będzie w senacie wprowadzał poprawki, więc wróci do sejmu poprawiona. Sejm może poprawki przyjąć lub odrzucić, jeszcze biurko prezydenta, który nie jest notariuszem premiera, długa droga przed nami do realizacji ustawy.

Mam nadzieję, że jednak nie przejdzie.
      • taje Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:29
        Masz nadzieję, bo co? Za tanie pożyczki dla Polski i za duże uniezależnienie od USA?
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:40
          > Masz nadzieję, bo co?

Bo to jest bardzo, bardzo zła ustawa.
          • jakornelia12345 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 13:41
            "Bo to jest bardzo, bardzo zła ustawa."

A jakieś argumenty popierające twą tezę?
            • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 14:10
              Są tacy, dla których to jest bardzo, bardzo zła ustawa. No i tacy, którzy widzą w niej zło, bo licząc na dojście do władzy widzą, że bardzo trudno ją rozkraść
              • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 20:12
                > Są tacy, dla których to jest bardzo, bardzo zła ustawa.

Na przykład ja.

Po pierwsze - jeśli spłata kapitału i odsetek nie pójdzie z budżetu MON, to z czyjego budżetu pójdzie?

Po drugie - jaka część tych pieniędzy pójdzie na faktyczną obronę Ojczyzny, a jaka na rozwój armii?

Po trzecie - do końca maja br. będą akceptowane produkty, które można będzie kupić za te pieniądze. Jeśli Rosja zaatakuje w 2036 roku, to będziemy się bronić 10-letnią bronią?
                • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:46
                  A co, będzie nieświeża i będzie śmierdzieć i dodatkowo obezwładniać gazowo? Zresztą to idzie na dozbrojenie, ale taki pis by rozumiał jak ty, że na broń i kupił cały największy samolot świata plastikowych atrap karabinków.
                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 22:09
                    > A co, będzie nieświeża i będzie śmierdzieć i dodatkowo obezwładniać gazowo?

A znasz powiedzenie, że generałowie zawsze zbroją się na wojnę, która się właśnie skończyła? Np. polscy żołnierze we wrześniu 39 r. nosili w plecakach maski przeciwgazowe.
                    • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 22:20
                      Ciekawe czemu mieli dla ochrony maseczki, a nie czołgi.
                      • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 22:32
                        Mieli maski pgaz, ponieważ w poprzedniej wojnie używana była broń gazowa. Czołgi tez mieli.
                        • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 22:53
                          Tylko, że nie ma poprzedniej wojny, tylko wojna trwa i jak w czasie wojny, uzbrojenie się rozwija i wdawanie się w ping pong co było przed prawie stu laty jest ględzeniem. Bo nie z IIśw idą wzory.
                          • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 23:04
                            No dobrze, ale jak do maja zaplanować potrzeby wojenne na wojnę, która wybuchnie za 5 lat albo 10 lat? Może za 5 lat drony będą stały jako eksponaty w Muzeum Wojska Polskiego?
                            • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 23:24
                              Jakie muzea muszą mieć w Iranie.
                • mava12 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 10:13
                  >Na przykład ja.

a czytałaś ustawę, czy znasz ją tylko z przekazów tzw. tv republika, która sama miga sie od finansowych rozliczeń koncesyjnych i juz powinna być rozpedzona na 4 wiatry.

>Po drugie - jaka część tych pieniędzy pójdzie na faktyczną obronę Ojczyzny, a jaka na rozwój armii?

a to nie jest tożsame? mamy zakupić, za tę kasę, szable i rusznice?
                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 10:24
                    > a to nie jest tożsame?

Nie, nie jest tożsame. Niektóre kraje rozwijają armię nie dlatego, że grozi im niebezpieczeństwo z zewnątrz, ale dlatego, że same chcą zaatakować inny kraj. Albo dyktator boi się gniewu ludu i dlatego buduje armię i ją zbroi.
                    • mava12 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 11:09
                      >Niektóre kraje rozwijają armię nie dlatego, że grozi im niebezpieczeństwo z zewnątrz, ale >dlatego, że same chcą zaatakować inny kraj.

ale co to ma do rzeczy? tak czy siak, armia musi mieć odpowiedni poziom uzbrojenia. Czy chce atakować, czy bronic sie = także atakując wroga.
                      • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 12:53
                        > armia musi mieć odpowiedni poziom uzbrojenia.

No dobrze, ale to chyba wiadomo jaki? Czyli np. mamy w armii 10 tys. osób zdolnych po przeszkoleniu obsługiwać czołgi pewnego typu. A do obsłużenia 1 czołgu potrzeba 5 osób. Czyli możemy kupić 2 tysiące czołgów. Jeden czołg kosztuje powiedzmy milion, więc potrzebujemy 2 miliardy. Do tego części zamienne, żołd, paliwo inne. To można obliczyć.

A w przypadku projektu SAFE sytuacja jest postawiona na głowie. Mamy pieniądze, które musimy wydać i do tego dopasowujemy produkty. Pieniądze wydajemy na potrzeby wojskowe, ale pożyczka spłacana będzie z budżetu cywilnego.

Mnie to się zdecydowanie nie klei.
                        • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 13:19
                          Nie sądzę, że na tym forum jest ktoś, kto na głupie machanie kupowaniem tysięcy czołgów w formie niemożliwej do funkcjonowania atrapy i warunkiem, że tę kasę trzeba jak najszybciej rozdać, będzie by odpalić twoje prowokowanie puścił informację o jak ma wyglądać zainwestowanie w obronność.
                    • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 11:50
                      Jak USA Wenezuelę lub Rosja Ukrainę?
                      • mava12 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 12:19
                        >Jak USA Wenezuelę lub Rosja Ukrainę?

no skoro tak sie identyfikujesz... to co ja mam powiedzieć...
                        W domu alarm masz? w samochodzie? czy nie bo po co...
                  • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 17:24
                    mava12 napisała:

> >Na przykład ja.
                    >
                    > a czytałaś ustawę, czy znasz ją tylko z przekazów tzw. tv republika, która sama
                    > miga sie od finansowych rozliczeń koncesyjnych i juz powinna być rozpedzona na
                    > 4 wiatry.
                    >
                    > >Po drugie - jaka część tych pieniędzy pójdzie na faktyczną obronę Ojczyzny
                    > , a jaka na rozwój armii?
                    >
                    > a to nie jest tożsame? mamy zakupić, za tę kasę, szable i rusznice?
                    Nie ty dajesz składki na tą stacje i nie ty będziesz decydować o niej.
                    • mava12 Re: Po co nam Sejm? 21.02.26, 23:31
                      >Nie ty dajesz składki na tą stacje

jeśli już to "tę stację"
                      A poza tym to owszem, daję. Albowiem stacja dostaje sowite dotacje od (pisuarskich) samorządów. A samorządy dostają kasę z budżetu państwa. Czyli od podatnika, czyli ode mnie także.
                      • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 09:45
                        mava12 napisała:

> >Nie ty dajesz składki na tą stacje
                        >
                        > jeśli już to "tę stację"
                        > A poza tym to owszem, daję. Albowiem stacja dostaje sowite dotacje od (pisuarsk
                        > ich) samorządów. A samorządy dostają kasę z budżetu państwa. Czyli od podatnika
                        > , czyli ode mnie także.

Byłabym ostrożna w formułowaniu takich tez. Bo np od lat systematycznie płacę abonament, a partia, na którą głosuję, NIE JEST WCALE ZAPRASZANA do publicznej telewizji. Chociaż publiczna tv dostaje ogromne dotacje z budżetu państwa.
                        • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:36
                          yenna_m napisała:

> Byłabym ostrożna w formułowaniu takich tez. Bo np od lat systematycznie płacę a
                          > bonament, a partia, na którą głosuję, NIE JEST WCALE ZAPRASZANA do publicznej t
                          > elewizji. Chociaż publiczna tv dostaje ogromne dotacje z budżetu państwa.

Która nie jest zapraszana i na jakim poziomie ma poparcie?
                        • mava12 Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:12
                          >Bo np od lat systematycznie płacę abonament, a partia, na którą głosuję, NIE JEST WCALE ZAPRASZANA do publicznej telewizji.

Byłabym ostrozna w formułowaniu takich tez.
                          Jesteś przekonana, że NIE JEST zapraszana? skad masz taką wiedzę? bo jest kilka partii, które "absolutnie nie pójdą" do jakiejś konkretnej tv, odmawiają udziału w programach. Czyli to, że ich tam nie ma, nie jest wina stacji tylko wybór partii.
                          Chyba że masz na mysli jednookiego, to się nie dziwię, że nikt go nie zaprasza bo to przestepca i dawno powinien być za kratkami. Albo w psychiatryku.
                          • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:30
                            Partia Razem NIE JEST zapraszana do tvp. Dość uważnie śledzę programy informacyjne.
                            • mava12 Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 16:19
                              >Dość uważnie śledzę programy informacyjne.

nie jest tam obecna. To nie równa się - nie jest zapraszana.
                              Nad czym specjalnie nie ubolewam bo to "dziwna" partia. Niby chce ale boi sie. Lepiej mącic niz ponosic odpowiedzialnosć itp.
                              Od dawna dziwiłam się, że Nowacka zadawała się z tym typem pt. szef tej partii. Wg mnie to karierowicz, który chce życ wygodnie (za pensyjke z sejmu, za nasze podatki) bez żadnej odpowiedzialności. I tak do emeryturki, tez z naszych podatków.
                          • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:37
                            > Chyba że masz na mysli jednookiego, to się nie dziwię, że nikt go nie zaprasza bo to przestepca i dawno powinien być za kratkami. Albo w psychiatryku.

A on tworzy partię jednoosobową?
                          • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 14:17
                            > bo jest kilka partii, które "absolutnie nie pójdą" do jakiejś konkretnej tv, odmawiają udziału w programach. Czyli to, że ich tam nie ma, nie jest wina stacji tylko wybór partii.

Partii albo poszczególnych ludzi.

Pamiętam, jak w czasach rządów PiSu redakcja programu "Bez retuszu" na początku każdego programu wygłaszała formułkę: "Do dzisiejszego programu wysłaliśmy po raz 154. zaproszenie do przewodniczącego D.Tuska, ale znów je odrzucił. W tej sytuacji państwa gośćmi dziś wieczorem będą....".
                            • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:14
                              demodee napisała:

> Pamiętam, jak w czasach rządów PiSu redakcja programu "Bez retuszu" na początku
                              > każdego programu wygłaszała formułkę: "Do dzisiejszego programu wysłaliśmy po
                              > raz 154. zaproszenie do przewodniczącego D.Tuska, ale znów je odrzucił. W tej s
                              > ytuacji państwa gośćmi dziś wieczorem będą....".

To niesamowite, ze wszyscy przez ten czas byli gośćmi II kategorii i dawano im to do zrozumienia. Że mogli zagościć w tym programie tylko dlatego, że najważniejszy gość nie przyszedł.
                          • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:02
                            Sławomir Gadek, partia Razem:
                            "Partia Razem nie jest pokazywana w mediach publicznych, a jej wypowiedzi są wycinane i dyskredytowane. Nie tak powinna działać telewizja publiczna."
                            www.facebook.com/share/r/1Aj1iUyoFT/
                            • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:16
                              Nie, on mówi, że była "bardzo mało" pokazywana, a nie że wcale. Pytanie, czy obecność w mediach publicznych jest proporcjonalna do poparcia w sondażach? Jeśli nie jest, to daj znać. Ja beztelewizorowa jestem.
                            • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:25
                              I jeszcze tak:

www.wirtualnemedia.pl/czas-antenowy-tvp-media-publiczne-politycy-koalicja-opozycja-2025-raport-krrit,7250509986130304a

"Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji podała, że w 2025 roku średni udział czasu antenowego w mediach publicznych wyniósł 62 proc. dla partii rządzących i 38 proc. dla opozycji. Według danych KRRiT, w TVP przewaga była większa: 78 proc. czasu otrzymały partie rządzące, 22 proc. partie opozycyjne. Dla porównania, w 2024 roku wskaźniki te wynosiły odpowiednio 65 proc. do 35 proc., a w TVP — 84 proc. do 16 proc."
                              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:28
                                A w latach 2015-2023? Zapomniało ci się podać te dane.
                                • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:31
                                  Pamiętaj, że politycy partii rządzących przy okazji też formują rząd, a więc siłą rzeczy telewizja będzie o nich mówiła, kiedy działają w roli ministrów, wiceministrów i wypowiadają się o działaniach istotnych dla wszystkich Polaków. Takie porównania, wyrażone w procentach, miałyby sens gdyby nie zaliczać do nich czasu antenowego przeznaczonego na wypowiedzi polityków będących aktualnie u władzy i dotyczące ich działalności w organach władzy.
                • mava12 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 10:17
                  >To wprawdzie jeszcze nie środki z SAFE ale z nimi będzie tak samo, jak z tymi rozkradanymi aktualnie:

nie sądź innych po sobie. I swoich pisiorach, którzy stworzyli milionerów z naszych, podatkowych pieniedzy bo wszyscy kradli równo i gdzie się dało.
                  Tumany bez żadnych kompetencji i wykształcenia, dorwali sie do naszej (podatkowej) kasiory bo "teraz q... my" i "bo nam się należy".
                  • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 11:19
                    Ale trzeba głosić, że pisiory nie takie złe, bo wszyscy są tacy sami. Tylko gdyby wiedzieli, że jest takie choćby małe prawdopodobieństwo, to wierząc, że uda im się odzyskać władzę chcieli by tej kasy. A tak wiedząc, że mogą być tylko tymi, którzy mając ją, mogą ją swoim działaniem zablokować pokazując się znowu na talerzu społeczeństwu, i krzyki, że warunkowość jest polityczna, a nie za złodziejstwo nie musi mieć nośność, to są przeciw tej kasie.
                  • alicia033 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 12:19
                    mava12 napisała:

> Tumany bez żadnych kompetencji i wykształcenia, dorwali sie do naszej (podatkow
                    > ej) kasiory bo "teraz q... my" i "bo nam się należy".

ojej, no jak możesz tak źle się wyrażać o tuskowych mianowańcach?

Możesz mnie sobie mava12, dowolnie wyzywać od pisiorów ale prawdy i tak nie zmienisz: to jest jedna i ta sama banda złodziei. A ty nadal dalesz się nabierać na teatrzyk jak to tuskowi są lepsi. No niestety, absolutnie nie są.
                    • mava12 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 12:22
                      >Możesz mnie sobie mava12, dowolnie wyzywać od pisiorów ale prawdy i tak nie >zmienisz: to jest jedna i ta sama banda złodziei.

no ja jednak widze różnicę...To, że w twojej bańce wszyscy lgną do władzuchny żeby kraść, to osobna sprawa. Widocznie w twoim środowisku to jest priorytet.
                      • alicia033 Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 14:06
                        W moim środowisku, w przeciwieństwie do twojego nie toleruje się złodziei bez względu na to, pod jakimi partyjnymi barwami występują.
                        Natomiast w twoim, jak własnie sama nam to pokazałaś: nie szkodzi, że kradną, liczy się tylko, że wreszcie to twoi u koryta. Niestety ale taka właśnie jesteś, mava12. Bo jakoś nie udało ci się wydusić z siebie ani słowa o tym, że ci twoi aktualnie u żłoba może jednak nie powinni rozkradać tej twojej podatkowej krwawicy.
                        I jakbyś nie wychodziła ze skóry nie przykleisz mi pissuarowych sympatii. Jesteś, mava12, po prostu obrzydliwą kłamczuchą i nikim więcej.
                        • mava12 Re: Po co nam Sejm? 21.02.26, 23:25
                          >Niestety ale taka właśnie jesteś, mava12

w "moim środowisku" nie kradnie się, panno pisuarko/konfo. Nie mam wśród bliskich i znajomych przestępców, ty najwyraźniej tak.
                          Twoje "środowisko" wyrąbało nas na miliardy zł, oddelegowując je na prywatne konta, a na które my, podatnicy, zapier***y codziennie. Ty pewnie nie bo nie mieszkasz w Polsce, to raz. A nawet jesli mieszkasz to "twoje środowisko" hojnie cię wynagradza za sianie defetyzmyu, kłamstwa i mącenie w sieci za rubelki. w imię matuszki rassiji.
                          I bądź uprzejma odstosunkować się ode mnie osobiście i nazywać mnie złodziejką, kłamczucho (to delikatnie, na potrzeby forum bo chętnie użyłabym innych).
                          • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 09:59
                            Nie chcę cię martwić, ale np

www.radiowroclaw.pl/articles/view/158312/Funkcjonariusze-CBA-u-posla-Horbatowskiego-Sledczy-badaja-finansowanie-kampanii

www.tvp.info/83559418/zarzuty-dla-slawomira-n-bylego-posla-po-zdaniem-prokuratury-mial-przywlaszczyc-700-tysiecy-zlotych

www.money.pl/gospodarka/senator-ko-skazany-na-5-lat-wiezienia-sedzia-mam-marzenie-7184215072615008a.html

czestochowa.naszemiasto.pl/bartlomiej-s-byly-wicemarszalek-woj-slaskiego-pozostanie-w-areszcie-sad-oddalil-zazalenie-obrony/ar/c1p2-27286565

dziennikzachodni.pl/byly-minister-wlodzimierz-karpinski-pozostanie-w-areszcie-tak-zdecydowal-sad-apelacyjny-w-katowicach/ar/c1-17865389
                            • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:26
                              Sprawdź jeszcze raz aktualność tych linków i dopiero wrzucaj. One są już częściowo mocno passe i stan rzeczy się bardzo zmienił. Np. Włodzimierz Karpiński dawno już wyszedł z aresztu.
                          • alicia033 Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 12:11
                            mava12 napisała:

> w "moim środowisku" nie kradnie się, panno pisuarko/konfo.

nie żałuj sobie, mava12. Nazwij mnie od razu diablicą i królową, nie no, co tam jakąś królową. Cesarzową, cesarzową złodziei!. Będzie to równie bliskie prawdy co inne twoje łgarstwa na temat moich poglądów, mava12.
                            A tymczasem najświeższy materiał poglądowy:

Wprawdzie na ciebie nie liczę, bo pokazałaś w sąsiednim wątku, że jesteś świetną ilustracją do powiedzenia, że wiara czyni czuba ale, na szczęście, nie wszyscy są tak oczadziali tuskiem jak ty, mava12.
                            • mava12 Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 16:26
                              >Nazwij mnie od razu diablicą i królową,

wiesz alicjo, gó***o mnie obchodzi kim jesteś. Albowiem ja mam swoje prywatne zycie, poza forum. W przeciwieństwie do ciebie, najwyraźniej.
                              ja moge napisac co sądze o tym, czy innym (o tobie czy kims innym) ale to nie determinuje mojego zycia.
                              I nie mam zamiaru ogladac jakichs twoich filmików bo, równie dobrze, mogłabym ci podesłać setki innych, wbrewprzeciwpołożonych.
                              W każdym razie, nie ekscytujesz mnie tak, jak sądzisz. Jesteś tylko jedną z wypowiadających sie forumek. Ty akurat zawsze tak samo.
            • droch Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 21:50
              A jakieś argumenty popierające twą tezę?

Neokomuchom udającym prawicę nie podoba się. Nie wystarczy?
        • dracaria Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 23:15
          taje napisała:

> tanie pożyczki

Jakim cudem kredyt jest tańszy przez pośrednika, niż wzięty bezpośrednio? Pomijając to, że ten pośrednik jeszcze rości sobie prawo do dyktowania, na co wydać kasę.
          • iwles Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 23:24

Takim samym cudem, jak branie kredytu 0% za pośrednictwem sklepu jest tańsze od kredytu konsumenckiego branego bezpośrednio w banku.
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 06:37
              > Takim samym cudem, jak branie kredytu 0% za pośrednictwem sklepu jest tańsze od kredytu konsumenckiego branego bezpośrednio w banku.

Ale w zakupach nie chodzi o to, żeby brać kredyt, tylko żeby dostać określony produkt/usługę na jak najlepszych dla kupującego warunkach. Czyli - czasem lepiej zapłacić więcej, ale mieć towar od ręki (opłata za ekspres).
              • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 07:46
                Jeżeli nie masz gotówki, to bierzesz kredyt. To chyba normalne? Szczególnie, że to nie będzie kredyt stricte konsumpcyjny, tylko pośrednio inwestycyjny.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:14
                  > Jeżeli nie masz gotówki, to bierzesz kredyt.

Ale dlaczego mamy brać kredyt na produkcję "Borsuków" i "Rosomaków", które robimy w Polsce?
                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:16

Inwestycje w nowe technologie i nowe produkty, zawsze są wartością dodaną.
                    • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:39
                      > Inwestycje w nowe technologie i nowe produkty, zawsze są wartością dodaną.

Ale o jakich nowych produktach piszesz? Przecież będziemy produkować "Rosomaki" i "Borsuki" czyli nic nowego.

I jeszcze nie wiadomo, ile tego wyprodukujemy, bo jeśli tylko na potrzeby obronne RP, to OK. Ale z tego, co mówił ten generał wczoraj, Polska ma się stać potentatem w produkcji tych "Rosomaków" i innych futerkowych, a zdaniem min.W.Kosiniaka-Kamysza sojusznicy będą je od nas kupować.

Otóż ja boję, że naprodukujemy kupę "Rosomaków" i, przy naszej 300-tysięcznej armii, na jednego żołnierza będzie przypadało 5 "Rosomaków" i cztery "Borsuki".

Ja bym wolała, żeby Polska była potentatem w produkcji leków najnowszej generacji, czy nawet maszyn rolniczych niż broni.
                      • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:04
                        Co proponujesz?
                        • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:20
                          > Co proponujesz?

Przede wszystkim odsunęłabym od decydowania o przyjęciu tego projektu tych wszystkich, którzy niezdrowo ekscytują się, że "tyle pieniędzy, tyle pieniędzy!", a potem odsunęłabym od decydowania chłopaków, którzy lubią bawić się nowymi zabawkami.

A potem postąpiłabym jak normalna gospodyni domowa.
                          • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:32
                            czyli kogo?

a jak sfinansować z tych pieniędzy przemysł farmaceutyczny i rolniczy?
                            • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:50
                              > a jak sfinansować z tych pieniędzy

Z jakich "tych"? Z "sejfowych"? Nie da się przecież, bo to kasa na borsuki i te inne.
                              • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:57
                                To dlaczego piszesz o przemyśle rolniczym w kontekście SAFE? Tradycyjnie rżniesz idiotkę w kulturalnej otoczce?
                                • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:01
                                  Dlatego, że pieniądze, które pójdą na zwrot pożyczki SAFE nie pójdą na leki ani na maszyny rolnicze.

Broń może się w ogóle nie przydać, bo wojna być może, wcale nie dotrze do Polski. A leki i maszyny rolnicze tak.
                                  • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:34
                                    "Ja bym wolała, żeby Polska była potentatem w produkcji leków najnowszej generacji, czy nawet maszyn rolniczych niż broni."

Napisz jakich maszyn rolniczych i leków brakuje w Polsce.
                                    • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:23
                                      Równie dobrze można twierdzić, że ludzie z zabezpieczonymi zamkami drzwiami i antywłamaniowym monitoringiem w domu to idioci, bo gdzie jest ogłoszone, że ktoś się do nich włamie. Mogli tę kasę wydać na inne rzeczy. Twierdzenie, że ta broń jest bez sensu jak się jej nie użyje, to już w ogóle padnięcie na głowę, myśl, że jak jest to warto by była użyta, to skręt jelit mózgowych., i to trzeba mieć w głowie co w jelitach. By chcieć zaistnienia takiej sytuacji. Zależnie od sytuacji bezpieczeństwa zabezpieczenia muszą być tak zaawansowane, by nawet zdeterminowanego włamywacza efekty włamywania zniechęcały do akcji, no a jeśli jednak się zdecyduje, były wystarczająco efektywne na jego niekorzyść. Choć właśnie inwestuje się w nie, by odstraszały i zadziałać nie musiały, albo by słabo rozpoznający włamywacz wpadał już przy pierwszym mało szkodliwym geście.
                                      • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:34
                                        No ja nie wiem, ja nie mam monitoringu ani drzwi antywłamaniowych, bo uważam, ze prawdopodobieństwo włamania do mnie jest niewielkie. A kasę, której nie wydałam na zabezpieczenia antywłamaniowe wydałam na kurs tańca.
                                        • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:40
                                          Bardzo możliwe, że pod każdym względem, u ciebie nie ma powodu.
                                        • asia-loi Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 12:05
                                          demodee napisała:

> No ja nie wiem, ja nie mam monitoringu ani drzwi antywłamaniowych, bo uważam, ze prawdopodobieństwo włamania do mnie jest niewielkie.

Ale drzwi na klucz zamykasz czy nie?
                                          Ja monitoringu też nie mam, ale mam ubezpieczone mieszkanie i to nie tylko w razie włamania i kradzieży. Mało tego ubezpieczam mieszkanie od lat i nigdy szkody nie miałam. Wg ciebie to pewnie głupota.
                                          • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 15:11
                                            Bardzo mi się podoba ta analogia z zabezpieczeniem antywłamaniowym domu i nawet wymyśliłam przypowieść na potrzeby tego wątku:

Graciella mieszka w domu wielorodzinnym, na parterze, z domofonem na dole. Pewnego dnia ktoś dobrał się do domofonu i go okrutnie poharatał. Mieszkańcy naprawili go jakoś, ale ten ktoś wciąż go niszczy, a oni naprawiają i tak ciągle.

Graciella strasznie się boi, że jak złodziej pokona domofon, to wejdzie do niej i ją okradnie, ona ma co prawda zamontowane drzwi antywłamaniowe, ale z zamkiem starego typu.

Któregoś dnia do Gracielli zapukał człowiek od zabezpieczeń antywłamaniowych z ofertą. Otóż może on zamontować Gracielli super zabezpieczenie drzwi do jej mieszkania, ale musi ona wziąć na to zabezpieczenie kredyt, w określonej (wysokiej) kwocie, ale za to na bardzo niski procent. W skład zabezpieczenia wchodzi monitoring, drzwi, zamek najnowszej generacji, tamto i owamto, z tym, że nie można kupić samego zamka, tylko albo cały zestaw, albo nic. Inni sąsiedzi już się z monterem umówili i będą mieli zabezpieczone mieszkania, więc Graciella też powinna. Montaż zabezpieczenia może nastąpić już za rok.

Pytanie do ematek: czy Graciella powinna posłuchać tego montera od zabezpieczeń z kredytem w pakiecie? Czy może umówić się z sąsiadami, żeby zebrać kasę i bez kredytu wymienić domofon na super-hiper zamiast kupować każdy swoje zabezpieczenie na warunkach tego przedstawiciela handlowego?

A może powinna poszukać innego montera od zabezpieczeń mieszkań? Wiadomo, że tak niskiego oprocentowania kredytu nie dostanie, ale jeśli będzie wymieniać tylko sam zamek, to i kredyt będzie mogła wziąć mniejszy. I termin - no dajcie spokój - żeby rok czekać na montera?
                                            • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 16:13
                                              Co parę kroków na ulicy masz domofon, ciekawe czemu nie są notorycznie, tak ciągle, na okrągło niszczone.
                                              • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 16:25
                                                > Co parę kroków na ulicy masz domofon, ciekawe czemu nie są notorycznie, tak ciągle, na okrągło niszczone.

"Przypowieść, parabola – gatunek literatury moralistyczno-dydaktycznej, którego cechy formalne (schematyzm fabuły, uproszczona konstrukcja postaci, obiektywny narrator, selekcja realiów) służą właściwemu odczytaniu alegorycznego lub symbolicznego znaczenia przedstawionego świata(...)"

pl.wikipedia.org/wiki/Przypowie%C5%9B%C4%87
                                            • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 16:22
                                              Baranku, naprawianie domofonu leży w gestii spoldzielni mieszkaniowej/ zarządu wspólnoty itp.
                                              Dlatego też spoldzielnia/zarząd wspólnoty itp. ubezpieczają się na takie wypadki. Nie mówiąc o tym, że takie notoryczne akty wandalizmu zgłasza się na policji.
                                              Więc w d...ę sobie wsadź porady, że sąsiedzi robią sciepę i na własny koszt montują domofon.

A swoją drogą- samo zdemolowanie urządzenia domofonu nie oznacza, że drzwi wejściowe do klatki stoją otworem. Zamek w drzwiach nadal istnieje a wszyscy lokatorzy mają do niego klucze.
                                              • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 16:27
                                                > Baranku, naprawianie domofonu leży w gestii spoldzielni mieszkaniowej/ zarządu wspólnoty itp.

"Przypowieść, parabola – gatunek literatury moralistyczno-dydaktycznej, którego cechy formalne (schematyzm fabuły, uproszczona konstrukcja postaci, obiektywny narrator, selekcja realiów) służą właściwemu odczytaniu alegorycznego lub symbolicznego znaczenia przedstawionego świata(...)"

pl.wikipedia.org/wiki/Przypowie%C5%9B%C4%87
                                                • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 17:16
                                                  Czyli ten brak logiki i sensu w argumentacji to specjalny zabieg? 🤣
                                                  • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 17:36
                                                    Pewnie tak, by wykazać brak logiki i sensu w argumentach przeciw SAFE, jeszcze bardziej prymitywnie.
                                                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 19:08
                                                    Iwles,

specjalnie dla Ciebie klucz do paraboli:
                                                    Graciella - Polska
                                                    domofon - Ukraina
                                                    sąsiedzi Gracielli - kraje UE

Teraz rozumiesz?
                                                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 20:50

Tiaaaaa
                                                    A spółdzielnia mieszkaniowa to Bóg 😅
                                                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 20:56
                                                    Powiedzmy, że to nie jest spółdzielnia mieszkaniowa, tylko parę wspólnot mieszkaniowych pod jednym dachem umieszczonych.
                                                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:01

Dopszszsz, to niech ci bedzie: zarządca budynku to Bóg?
                                                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:04
                                                    > Dopszszsz, to niech ci bedzie: zarządca budynku to Bóg?

Nie mam pojęcia. Jestem agnostyczką.
                                                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:48

Ale to twoja parabola. Nie znasz swoich bohaterów?
                                                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:02
                                                    I jeszcze dodam, żeby łatwiej było Ci pojąć, to tajemniczym dewastatorem domofonu jest Rosja.
                                                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:51

WOW!
                                                    W życiu bym się nie domyśliła!
                                                    A kim jest pan sprzedawca?
                                                    A drzwi antywłamaniowe to kto?
                                                    A drzwi do klatki kim są?

No i podstawowe pytanie: gdzie jest Jarosław?
                                • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:44
                                  > Tradycyjnie rżniesz idiotkę w kulturalnej otoczce?

Ciebie za to, marecky, nawet na kulturalną otoczkę nie stać...
                                  • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:46
                                    Mam na to wywalone. Po prostu stwierdzam fakt.
                      • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 17:30
                        demodee napisała:

> > Inwestycje w nowe technologie i nowe produkty, zawsze są wartością dodaną
                        > .
                        >
                        > Ale o jakich nowych produktach piszesz? Przecież będziemy produkować "Rosomaki"
                        > i "Borsuki" czyli nic nowego.
                        >
                        > I jeszcze nie wiadomo, ile tego wyprodukujemy, bo jeśli tylko na potrzeby obron
                        > ne RP, to OK. Ale z tego, co mówił ten generał wczoraj, Polska ma się stać pote
                        > ntatem w produkcji tych "Rosomaków" i innych futerkowych, a zdaniem min.W.Kosin
                        > iaka-Kamysza sojusznicy będą je od nas kupować.
                        >
                        > Otóż ja boję, że naprodukujemy kupę "Rosomaków" i, przy naszej 300-tysięcznej
                        > armii, na jednego żołnierza będzie przypadało 5 "Rosomaków" i cztery "Borsuki".
                        >
                        > Ja bym wolała, żeby Polska była potentatem w produkcji leków najnowszej generac
                        > ji, czy nawet maszyn rolniczych niż broni.
                        Rosomaki i Borsuki są na częściach zachodnich i trzeba je sprowadzać z poza UE.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:15
                  > tylko pośrednio inwestycyjny.

W jakim sensie "inwestycyjny"?
                  • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:19

Czyli znowu dyskutujesz o czymś, o czym nie masz zielonego pojeci i nawet słuchać wywiadów ze zrozumieniem nie potrafisz.
                    Nawet nie wiesz, przeciwko czemu się sprzeciwiasz.
                    Ech...ci wyborcy Pisu...
              • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 07:54
                No właśnie. A warunki Polski bez Sade są słabe. Bo jesteś małym kupcem.
    • pani.asma Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:24
      Podziwiam donka że znajduje na to czas a przecież musi wyoglasac wszystkie części gwiezdnych wojen
      • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:28
        > Podziwiam donka

Ale premier Tusk już zrobił swoje w tej kwestii. Powiedział, że maski spadły i teraz może sobie oglądać telewizję na luzie.
        • pani.asma Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:30
          To wcześniej jadł popcorn w stresie ?
          • demodee Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:40
            Chyba mu zależało, żeby ustawę przepchnąć przez sejm. Przepchnął, to włączył telewizor i ogląda.
            • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 07:59
              demodee napisała:

> Chyba mu zależało, żeby ustawę przepchnąć przez sejm. Przepchnął, to włączył te
              > lewizor i ogląda.
              Ambasador Niemiec też się cieszył.
              • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:06

Szydzisz z ambasadora kraju, który przez wiele lat dawał ci prace i cię karmił?
                I to w czasach, kiedy rządził Pis?
                Nie wstyd ci taniutki?
    • cegehana Re: Po co nam Sejm? 18.02.26, 18:53
      Nie znam wywiadu, ale przyłączam się do pytania.
    • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 01:50
      Po co?
      Posłowie tez działają lokalnie i robią kawal dobrej roboty (interwencje, interpelacje, zapytania) dla lokalnych spolecznosci.
      Po to.
      • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:17
        > Posłowie tez działają lokalnie i robią kawal dobrej roboty (interwencje, interpelacje, zapytania) dla lokalnych spolecznosci.

A potem mają wybór "W areszcie lub Budapeszcie".
        • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 08:23
          demodee napisała:

> A potem mają wybór "W areszcie lub Budapeszcie".

Zacytuję twoją idolkę: wystarczy nie kraść!
        • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:02
          demodee napisała:

> > Posłowie tez działają lokalnie i robią kawal dobrej roboty (interwencje,
          > interpelacje, zapytania) dla lokalnych spolecznosci.
          >
          Nie. Zależy od czlowieka.
          • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:24
            yenna_m napisała:

> demodee napisała:
            >
            > > > Posłowie tez działają lokalnie i robią kawal dobrej roboty (interwe
            > ncje,
            > > interpelacje, zapytania) dla lokalnych spolecznosci.
            > >
            > > A potem mają wybór "W areszcie lub Budapeszcie".
            > Nie. Zależy od czlowieka.
            Zależy od układów kto rządzi.
            • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:26

Czyli potwierdzasz tani, że swoi pozwalają bezkarnie kraść?
            • yenna_m Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 13:33
              boggi_dan napisał:

> yenna_m napisała:
              >
              > > demodee napisała:
              > >
              > > > > Posłowie tez działają lokalnie i robią kawal dobrej roboty (i
              > nterwe
              > > ncje,
              > > > interpelacje, zapytania) dla lokalnych spolecznosci.
              > > >
              > > > A potem mają wybór "W areszcie lub Budapeszcie".
              > > Nie. Zależy od czlowieka.
              > Zależy od układów kto rządzi.

Nie. Mozna nie rządzić i jako poseł mniejszosciowej partii uratować lokalną porodówkę czy szkołę przed zamknięciem. Albo pracownikom wywalczyć ogrzewanie w pracy.
              Vide- ostatnie interwencje posłów i poslanek partii Razem.
        • asia-loi Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:44
          demodee napisała:
          >

Niektórzy mają zarzuty i nie uciekli do przyjaciół Putina, ani nie siedzą w areszcie np. Morawiecki, Dworczyk i inni.
          A tak na marginesie, dlaczego wybierają schronienie u przyjaciół Putina, a nie w innym kraju prawa. Np. w Belgi, Francji, Hiszpani, Włoszech, itd.
          Zwłaszcza taki Ziobro. Już miał zorganizowane życie w Brukseli, leczył się w Brukseli. I zostawił to wszystko, aby schronić się u przyjaciela Putina i zaczynać organizację życia od nowa. Czyżby Belgia nie była państwem prawa?
          • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:11
            > Niektórzy mają zarzuty i nie uciekli do przyjaciół Putina, ani nie siedzą w areszcie

To jest temat na inny wątek, ale też mnie to dziwi. Tacy przestępcy i nie siedzą?

> Czyżby Belgia nie była państwem prawa?

D.Tusk długo pracował i mieszkał w Brukseli. Pewnie ma tam znajomków. A w Budapeszcie może nie ma, stąd ta decyzja.
            • asia-loi Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:24
              demodee napisała:
              >
              > D.Tusk długo pracował i mieszkał w Brukseli. Pewnie ma tam znajomków. A w Budapeszcie może nie ma, stąd ta decyzja.

Są jeszcze inne kraje niż Belgia czy Węgry.
              • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:27
                Znajomków od bezprawnych akcji to ma p.rezydent.
    • chicarica Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:05
      SAFE to najlepszy deal dla Polski jaki może się trafić.
      Ktokolwiek głosuje przeciw lub to zawetuje, powinien zostać ogolony na łyso i wywalony do matuszki rassiji ponieważ jest to zdrajca narodu polskiego i ruska szmata.
      • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:29
        chicarica napisała:

> SAFE to najlepszy deal dla Polski jaki może się trafić.
        > Ktokolwiek głosuje przeciw lub to zawetuje, powinien zostać ogolony na łyso i w
        > ywalony do matuszki rassiji ponieważ jest to zdrajca narodu polskiego i ruska s
        > zmata.
        >
        Faktycznie bzdury. Będziemy spłacać ileś tam lat. I wszystko by niemiecki przemysł zbrojeniowy się rozwijał. A jak zmiana rządu to to figę się zobaczy. Przynajmniej byś sobie poczytała.
        • marecky81 Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:42
          A co z przemysłem amerykańskim i koreańskim?
          • alux Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 13:15
            marecky81 napisał(a):

> A co z przemysłem amerykańskim i koreańskim?
            >

🚩A co ma być. Umowy podpisane, kredyty wzięte na 10% (dla nie kumatych Błaszczak tłumaczy, że wzięte w innej walucie 🤣🤣🤣). Kontrakty i umowy są realizowane.
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 13:19
              > Kontrakty i umowy są realizowane.

Ta koreańska broń to już jest nawet w Polsce (info od M.Błaszczaka). I płacone będzie z budżetu na sprawy wojskowe. Tanio podobno nie jest, bo dodatkowa opłata za ekspres.
        • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 09:43
          Nie taniutki, będziemy spłacać po to, żeby się lepiej zabezpieczyć na ewentualność ataku ze strony Rosji.
          Ty tego nie chcesz? Tego, żeby Polska miała lepsze uzbrojenie i była bardziej przygotowana na obrone przez Rosją, prawda?
          • demodee Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 11:16
            > będziemy spłacać po to, żeby się lepiej zabezpieczyć na ewentualność ataku ze strony Rosji.

Ataku, który nastąpi może za pięć lat, jeśli w ogóle. A "Borsuki" będą już wtedy przestarzałym sprzętem...

A poza tym, jeśli naprawdę wierzymy w atak Rosji, to nie powinniśmy zakładać sobie na szyję żadnego kredytu. Lepiej mieć kasę ulokowaną w bezpiecznych miejscach niż w "Borsukach" i kupić to, co akurat wtedy będzie bronią nowoczesną.
            • towariszczputin Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 15:53
              Zamknij ryj ruska suko
      • dracaria Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 10:30
        chicarica napisała:

> zdrajca narodu polskiego

Ta zaraz zapisze się do ONRu i będzie wykrzykiwać "Chwała Wielkiej Polsce" w czarnym bloku na marszu niepodległosci big_grin
        Wszystko po to, aby lichwiarz miał swój procencik big_grin
      • bernadetta-pijaczka Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 20:59
        chicarica napisała:

> SAFE to najlepszy deal dla Polski jaki może się trafić.
        > Ktokolwiek głosuje przeciw lub to zawetuje, powinien zostać ogolony na łyso i w
        > ywalony do matuszki rassiji ponieważ jest to zdrajca narodu polskiego i ruska s
        > zmata.

Ty nie mieszkasz w Polsce, więc racz sie zamknąć.
        • iwles Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 21:02

A ja mieszkam. I myślę dokładnie to samo, co chicarica.
        • chicarica Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 19:47
          Czasami mam tak, że myślę sobie że np. nie chce mi się jechać taki kawał drogi na jakieś polskie wybory czy coś. Ale potem zawsze przypominam sobie takie teksty i nabieram motywacji na nowo big_grin
          Miałam nie jechać na żadne więcej po ostatnich prezydenckich, ale dzięki temu forum i takim tekstom na pewno pojadę na parlamentarne big_grin
          • mizantropka65 Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 15:29
            👍 i na pohybel pisiordettom - pijaczkom
    • engine8t Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 19:33
      ponad 500 ludzi ma dobre pensje i klawe zycie
      • jakornelia12345 Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 21:12
        Hmm. A jak tam kongresmeni w Ameryce? Potrzebni?
        • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 21:48
          Właśnie pierwszy najwspanialszy prezydent odkrył, że SN jest niepotrzebny.
    • bernadetta-pijaczka Re: Po co nam Sejm? 19.02.26, 20:58
      Sejm juz dawno powinien zostac rozpedzony. Ich rola polega na pasożytowaniu na narodzie polskim.
      • jakornelia12345 Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 09:50
        Faktycznie, masz rację. Żeś pijaczka. Szkoda gadać.
    • alux Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 13:06
      demodee napisała:

> Właśnie wysłuchałam wywiadu z A.Szłapką, rzecznikiem rządu.
      >
      > I z tego wywiadu dowiedziałam się, że jeśli Sejm nie uchwali ustawy o przyjęciu
      > SAFE, to rząd zrobi to z pominięciem Sejmu.
      >
      > No ja nie wiem, po co ja płacę na utrzymanie Sejmu, rozpędzić to towarzystwo na
      > cztery wiatry!

Sejm uchwali, bo ma większość. Ta wypowiedź dotyczyła chyba weta prezydenta.
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 17:14
      A dzisiaj rano padło w telewizji zdanie, że w mechanizmie warunkowości projektu SAFE zaszyty jest warunek, który pozwala na odebranie pieniędzy w innych okolicznościach niż korupcja lub kradzież tychże.

Więc jeśli na SAFE się zdecydujemy to może być tak, że mając obietnicę transzy zamówimy jakieś surowce do produkcji "Rosomaków", ale nie będziemy mogli za nie zapłacić, bo transza nie przyjdzie, gdyż coś się komuś w Unii nie spodoba, przy czym nie będzie to kradzież, korupcja, sprzeniewierzenie, czy co tam można z unijnymi pieniędzmi zrobić.
      • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 17:37
        Jak zaczniemy sprzedawać wyprodukowaną broń walczącej Rosji, to pewnie się to Unii nie spodoba.
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 19:45
          > Jak zaczniemy sprzedawać wyprodukowaną broń walczącej Rosji, to pewnie się to Unii nie spodoba.

Raczej chodziło o jakieś prawa człowieka.
      • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 17:41
        Cały czas jest o tym mowa. Precyzyjniej warunkowy kredyt euro SAFE Donalda Tuska w sejmie i senacie, to WOJNA koalicji zamachowej przeciw poprawkom opozycji i zwierzchnika polskich sił zbrojnych Prezydenta, które miały uczynić z nieprzyjaznego warunkowego kredytu euro SAFE, kredyt przyjazny dla Polski.
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 19:50
          > kredytu euro SAFE

I tu jest jeszcze kwestia waluty, w jakiej ten kredyt mamy wziąć. Otóż ma to być kredyt w euro, co naraża nas na ryzyko kursowe. Pytany o tę kwestię R.Sikorski wczoraj w telewizji powiedział, ze ryzyko jest realne. Na co dziennikarz zapytał, czy to by oznaczało, ze lepiej byłoby wstąpić do strefy euro, a min.Sikorski odparł, że i tak wstąpić musimy, bo tak się zobowiązaliśmy wstępując do UE.
          • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 20.02.26, 21:45
            demodee napisała:

> I tu jest jeszcze kwestia waluty, w jakiej ten kredyt mamy wziąć. Otóż ma to by
            > ć kredyt w euro, co naraża nas na ryzyko kursowe. Pytany o tę kwestię R.Sikorsk
            > i wczoraj w telewizji powiedział, ze ryzyko jest realne. Na co dziennikarz zapy
            > tał, czy to by oznaczało, ze lepiej byłoby wstąpić do strefy euro, a min.Sikors
            > ki odparł, że i tak wstąpić musimy, bo tak się zobowiązaliśmy wstępując do UE.

Ale dlaczego z twoimi przekonaniami popularyzujesz sensowne i rzeczowe wypowiedzi Sikorskiego?
            Muszę cię uświadomić, ze Polska od lat zaciągała, zaciąga i będzie zaciągać dlug denominowany w euro, a ryzyko kursowe może też przynieść korzyści, jeśli kurs jest dla nas dobry. Emisje obligacji skarbowych denominowanych w euro prowadzone są regularnie, a ponadto zaciągane są również od lat kredyty w Eboir. Informacje są upubliczniane, doucz się choć trochę zanim zaczniesz zadymę na forum.
            www.gov.pl/web/finanse/wycena-obligacji-w-euro-20250630
            www.gov.pl/web/finanse/obligacje-zagraniczne
            Mam nadzieję, że w końcu przejdziemy na euro, ale w tym celu trzeba spełnić różnorakie warunki i niestety jeszcze nie zaczęliśmy tego procesu.
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 10:39
              > Ale dlaczego z twoimi przekonaniami popularyzujesz sensowne i rzeczowe wypowiedzi Sikorskiego?

Ale to, że mam przekonania prawicowo-konserwatywne nie oznacza, że nie mogę na ematce cytować R.Sikorskiego, nieprawdaż? Zwłaszcza gdy rzeczowo daje do zrozumienia, że pożyczka SAFE ma nas zaprowadzić do przejścia ze złotówki na euro.

> a ryzyko kursowe może też przynieść korzyści, jeśli kurs jest dla nas dobry.

A jeśli jest niedobry? A wiadomo, że euroland może wpływać na europejskie rynki finansowe.

> Emisje obligacji skarbowych denominowanych w euro prowadzone są regularnie, a ponadto zaciągane są również od lat kredyty w Eboir.

A to już wiadomo, że ta pożyczka, o ile zostanie zaciągnięta, będzie spłacana przez emisję obligacji skarbowych? Bo ja się zatrzymałam na etapie, że pewne jest tylko, że nie będzie spłacana z budżetu przeznaczonego na wydatki wojskowe.

> Mam nadzieję, że w końcu przejdziemy na euro,

A ja mam nadzieję, ze nigdy nie przejdziemy.
              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:31
                demodee napisała:

> Ale to, że mam przekonania prawicowo-konserwatywne nie oznacza, że nie mogę na
                > ematce cytować R.Sikorskiego, nieprawdaż? Zwłaszcza gdy rzeczowo daje do zrozum
                > ienia, że pożyczka SAFE ma nas zaprowadzić do przejścia ze złotówki na euro.

Ale przecież to kompletnie nierzeczowa bzdura. Od początku niepodległości, a może i wcześniej, Polska znaczną część długu zagranicznego ma w euro i fakt zaciągania tego długu w euro, dolarach i jenach nie powoduje, że ma to na zaprowadzić jednocześnie do przejścia ze złotówki na euro, dolary i jeny.

> A jeśli jest niedobry? A wiadomo, że euroland może wpływać na europejskie rynki
                > finansowe.

Na tym polega ryzyko kursowe, że może wywołać skutki negatywne, ale może też nadspodziewanie pozytywne. Jak wspomniałam, dług zagraniczny od lat mamy w różnych walutach, ryzyko kursowe występuje, tak samo jak we wszystkich innych krajach, które zapożyczają się na rynkach zagranicznych (czyli chyba wszystkich).

> A to już wiadomo, że ta pożyczka, o ile zostanie zaciągnięta, będzie spłacana p
                > rzez emisję obligacji skarbowych? Bo ja się zatrzymałam na etapie, że pewne jes
                > t tylko, że nie będzie spłacana z budżetu przeznaczonego na wydatki wojskowe.

Nie zrozumiałoś. Nie wiem, jak będzie spłacana, pewnie zaliczy się do obowiązkowego odsetka wydatków na obronność w corocznym budżecie (jak wnioskuję z twojej powyższej wypowiedzi), ale samo zaciąganie pożyczki w euro to nie pierwszyzna i nie ma sensu alarmować, że wydarza się coś strasznego. To się dzieje od lat, w trybie ciagłym niezależnie od tego, kto rządzi, i nadal będzie się dziać.

> A ja mam nadzieję, ze nigdy nie przejdziemy.

To sobie ją miej, wolno ci przecież.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:38
                  > akt zaciągania tego długu w euro, dolarach i jenach nie powoduje, że ma to na zaprowadzić jednocześnie do przejścia ze złotówki na euro, dolary i jeny.

Ale nie podpisywaliśmy traktatu, w którym zobowiązaliśmy się do przyjęcia dolarów lub jenów, nieprawdaż?

> Nie wiem, jak będzie spłacana, pewnie zaliczy się do obowiązkowego odsetka wydatków na obronność w corocznym budżecie

Spłata pożyczki SAFE nie będzie pochodzić z budżetu MON.
                  • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:42
                    demodee napisała:

> > akt zaciągania tego długu w euro, dolarach i jenach nie powoduje, że ma t
                    > o na zaprowadzić jednocześnie do przejścia ze złotówki na euro, dolary i jeny.
                    >
                    > Ale nie podpisywaliśmy traktatu, w którym zobowiązaliśmy się do przyjęcia dolar
                    > ów lub jenów, nieprawdaż?

Teraz też nie podpiszemy. Safe to nie traktat.

> > Nie wiem, jak będzie spłacana, pewnie zaliczy się do obowiązkowego odsetk
                    > a wydatków na obronność w corocznym budżecie
                    >
                    > Spłata pożyczki SAFE nie będzie pochodzić z budżetu MON.

Nie ma czegoś takiego, jak budżet MON. Jest budżet państwa. MON ma tylko swoją część budżetową.
      • mava12 Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:00
        >A dzisiaj rano padło w telewizji zdanie, że w mechanizmie warunkowości projektu SAFE zaszyty jest warunek, który pozwala na odebranie pieniędzy w innych okolicznościach niż korupcja lub kradzież tychże.

rozumiem, w tzw. tv respublika...
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:05
          > rozumiem, w tzw. tv respublika...

W Polsacie to S.Cenckiewicz powiedział w "Graffiti".
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:00
      No i jeszcze takie pytanie: jak będziemy mieli więcej broni w arsenałach, to trzeba będzie zrekrutować więcej ludzi do ich obsługi? Podobno jest dużo chętnych do wojska, więcej niż "etatów". Czy w związku z projektem SAFE zwiększy się liczebność polskiej armii?
      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 12:34
        Widzę, że męczy cię tematyka zarządzania armią - przekwalifikuj się może albo zapytaj speców, do których masz zaufanie. Ja jako laik mogę ci napisać, że np. zakup nowych komuterów dla urzędu gminnego nie powoduje, że będzie potrzeba więcej ludzi do ich obsługi. Nie obsługuje się jednocześnie komputerów nowych i przestarzałych.
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:02
          > Widzę, że męczy cię tematyka zarządzania armią - przekwalifikuj się może albo zapytaj speców, do których masz zaufanie.

Nie znam osobiście takich speców, dlatego rzucam pytanie na forum, gdzie bywają różni ludzie - nie było to pytanie bezpośrednio do Ciebie, ardzuno. Niemniej dziękuję za podzielenie się Twoim doświadczeniem z zakresu zarządzania zasobami ludzkimi i rzeczowymi.

> Nie obsługuje się jednocześnie komputerów nowych i przestarzałych.

W znanych Ci przypadkach nie, ale są sytuacje, że firmie opłaca się produkcja na starych maszynach i na nowych jednocześnie, bo robi się stary produkt i inny, nowy. Na starych pracują "starzy" pracownicy, a do nowych maszyn rekrutuje się nowych lub przeszkala się tych, którzy pracowali na starych i przeszkolić się dadzą.

Z tym, że to, co napisałam powyżej, jest zupełnie nie na temat w tym wątku, bo projekt SAFE pozwala tylko na produkcję broni, którą już produkujemy, zamykając nas na produkty nowe. Za pięć lat 'Rosomaki", "Borsuki" i inna dzisiejsze wyroby fabryk broni mogą się nadawać do Muzeum Techniki. I co wtedy? Będziemy dekoratorami wnętrz muzeów techniki na świecie?
          • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:15
            demodee napisała:

> W znanych Ci przypadkach nie, ale są sytuacje, że firmie opłaca się produkcja n
            > a starych maszynach i na nowych jednocześnie, bo robi się stary produkt i inny,
            > nowy. Na starych pracują "starzy" pracownicy, a do nowych maszyn rekrutuje się
            > nowych lub przeszkala się tych, którzy pracowali na starych i przeszkolić się
            > dadzą.

I skąd twoje założenie, że tak jest w tym przypadku? Z głowy, czyli z niczego? - cytując klasyka.

> Z tym, że to, co napisałam powyżej, jest zupełnie nie na temat w tym wątku, bo
            > projekt SAFE pozwala tylko na produkcję broni, którą już produkujemy, zamykając
            > nas na produkty nowe. Za pięć lat 'Rosomaki", "Borsuki" i inna dzisiejsze wyro
            > by fabryk broni mogą się nadawać do Muzeum Techniki. I co wtedy? Będziemy dekor
            > atorami wnętrz muzeów techniki na świecie?

Zacytuj jakiś dokument unijny na poparcie twojej "wiedzy", że projekt SAFE pozwala tylko na produkcję broni, którą już produkujemy. Dla ułatwienia podrzucam link jako punkt wyjścia, bo masz problemy z guglowaniem (choć nie masz problemu z podawaniem różnych nie wiadomo skąd wziętych informacji): defence-industry-space.ec.europa.eu/eu-defence-industry/safe-security-action-europe_en
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 13:46
              > I skąd twoje założenie, że tak jest w tym przypadku? Z głowy, czyli z niczego? - cytując klasyka.

Napisałam przecież, że ta wypowiedź dotyczy Twojego stwierdzenia, że nie produkuje się starych i nowych produktów naraz, a nie projektu SAFE. Z SAFE finansowane będą tylko stare produkty.

> Zacytuj jakiś dokument unijny na poparcie twojej "wiedzy", że projekt SAFE pozwala tylko na produkcję broni, którą już produkujemy.

Nie mam dostępu do unijnych dokumentów dotyczących "sejfu". Ale w telewizji powiedzieli, że produkty, na które można będzie wydać pieniądze z "sejfu" można zgłaszać do końca bieżącego roku.

To oznacza, ze jeśli w przyszłym roku nasi inżynierowie wynajdą coś, co z dużym prawdopodobieństwem przyda się w wojskowości, "sejfem" tego nie sfinansujemy.
              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 16:11
                demodee napisała:

> Napisałam przecież, że ta wypowiedź dotyczy Twojego stwierdzenia, że nie produk
                > uje się starych i nowych produktów naraz, a nie projektu SAFE. Z SAFE finansowa
                > ne będą tylko stare produkty.

Nie udowodniłaś tego, więc jedyna słuszna konstatatcja to że piszesz bzdury.

> > Zacytuj jakiś dokument unijny na poparcie twojej "wiedzy", że projekt SAF
                > E pozwala tylko na produkcję broni, którą już produkujemy.
                >
                > Nie mam dostępu do unijnych dokumentów dotyczących "sejfu".

[miejsce na wyzwisko - autocenzura], zalinkowałam ci. Tam jest wszystko, co jest dostępne na ten temat, w tym paniom i panom z telewizji.

Ale w telewizji pow
                > iedzieli, że produkty, na które można będzie wydać pieniądze z "sejfu" można zg
                > łaszać do końca bieżącego roku.

A w telewizji powiedzieli, że trzeba będzie się trzymać tych zgłoszeń z uporem maniaka aż do końca horyzontu realizacji SAFE? Nie? Jeśli nie, to znaczy, że nie będzie trzeba. Każda unijna perspektywa finansowa zakłada możliwość modyfikacji i dostosowań wydatków.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 17:05
                  Ardzuno, podrzuciłaś link do jakiegoś wielgachnego dokumentu, po angielsku, trudno się po nim poruszać.

Gdzie tam jest napisane, do kiedy można zgłaszać projekty do realizacji?

I jeszcze takie pytanie:

Jeśli wniosek w sprawie pomocy finansowej dla drugiej partii 8 państw członkowskich został już złożony i przyjęty przez Komisję, to po co nam Sejm?
                  • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 18:03
                    demodee napisała:

> Ardzuno, podrzuciłaś link do jakiegoś wielgachnego dokumentu, po angielsku, tru
                    > dno się po nim poruszać.

Oj biedactwo, jak trudno ci się poruszać po dawce wiedzy, to zrób to z trudem i wróc dopiero, jak skończysz.
                    >
                    > I jeszcze takie pytanie:
                    >
                    > Jeśli wniosek w sprawie pomocy finansowej dla drugiej partii 8 państw członkows
                    > kich został już złożony i przyjęty przez Komisję, to po co nam Sejm?

To już wyjaśniłam na początku - tak krótką masz pamięć? w przypadku problemów po prostu przeczytaj uzasadnienie do ustawy, leniuszku.
                    • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 18:13
                      > Oj biedactwo, jak trudno ci się poruszać po dawce wiedzy, to zrób to z trudem i wróc dopiero, jak skończysz.

Ależ ardzuno, jak napisałam, ze w telewizji mówili, ze projekty można zgłaszać do końca roku, a Ty twierdzisz, ze to nieprawda, to oczekiwałabym, że podasz inny termin, skoro w telewizji powiedzieli nieprawdę.

Czy znasz ten termin, czy nie? Jeśli znasz, to dlaczego go po prostu nie podasz, tylko zasłaniasz się jakimiś linkami po angielsku?
                      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 18:59
                        demodee napisała:

> Ależ ardzuno, jak napisałam, ze w telewizji mówili, ze projekty można zgłaszać
                        > do końca roku, a Ty twierdzisz, ze to nieprawda,

Nie kłam. Napisałam na ten temat zupełnie co innego. Jak grochem o ścianę.
                    • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 18:21
                      > To już wyjaśniłam na początku - tak krótką masz pamięć?

Masz na myśli to swoje wyjaśnienie, czy jakąś inna wypowiedź, bo wątek jest długi?

"Nie rozumiem, z czym masz problem. Finanse publiczne są zarządzane zgodnie z demokratycznie uchwaloną konstytucją, jak w kazdym demokratycznym kraju. Jeżeli ci się wydaje, że to niemożliwe, to zbierz większość, ale nie na rosyjskich bagnetach, zyskaj poparcie umozliwiające zgromadzenie większości konstytucyjnej i demokratycznie zmień demokratycznie uchwaloną konstytucję."
                      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 18:58
                        Nie, inne, ale wystarczyłoby cokolwiek poczytać na temat tej ustawy, a wiedziałobyś bez zadawania idiotycznych pytań na forum.
                        • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 19:09
                          > wiedziałobyś bez zadawania idiotycznych pytań na forum.

Podobno nie ma idiotycznych pytań, są tylko idiotyczne odpowiedzi. Poza tym forum to jest miejsce, na którym można zadawać wszelkie pytania, chyba?

Ale wciąż nie wiemy, kiedy upływa deadline na zgłaszanie projektów. Termin podany w telewizji jest zły. Jaki jest dobry?
                          • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 21:07
                            demodee napisała:

> > wiedziałobyś bez zadawania idiotycznych pytań na forum.
                            >
                            > Podobno nie ma idiotycznych pytań, są tylko idiotyczne odpowiedzi.

Są idiotyczne pytania w dobie interneru - o rzeczy wiszące w necie, publicznie dostępne, których nie chce ci się sprawdzić, ale chce ci się o nich dyskutować. Zawracasz gitarę całej reszcie bez sensu.

> Ale wciąż nie wiemy, kiedy upływa deadline na zgłaszanie projektów. Termin poda
                            > ny w telewizji jest zły. Jaki jest dobry?

Przeczytaj wreszcie moją odpowiedź na ten temat oraz serwis internetowy UE na ten temat i nie wałkuj bez sensu kwestii bez znacznenia.
                    • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 19:11
                      > w przypadku problemów po prostu przeczytaj uzasadnienie do ustawy, leniuszku.

Do jakiej ustawy, ardżuno? Do ustawy budżetowej?
                      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 21:05
                        Nie. O SAFE, leniuszku.
                        • demodee Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 21:12
                          > Nie. O SAFE, leniuszku.

Ale w sumie po co?

Przecież rząd twierdzi, że cokolwiek by sejm lub prezydent zrobili lub nie zrobili, oni i tak znajdą sposób, żeby wziąć tę kasę. Ja nie wiem, jak to się im klei z praworządnością?...
                          • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 22.02.26, 21:18
                            Po to, żeby odpowiedzieć na twoje własne pytania, leniuszku.
                            Praworządność polega na postępowaniu zgodnie z prawem, leniuszku, a nie zgodnie z twoim widzimisię.
                            • demodee Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 07:07
                              > Praworządność polega na postępowaniu zgodnie z prawem, leniuszku, a nie zgodnie z twoim widzimisię.

No dobrze, ale czym jest praworządność, demokracja i dyktatura i jak one się przenikają widzimy na przykładzie projektu SAFE. Otóż:

Polski wniosek o pieniądze już poszedł do Komisji w styczniu 26r. (decyzja rządu).

W lutym projekt ustawy poszedł do Sejmu, potem do Senatu, poprawki ministra, wraca do Sejmu, potem ma iść do prezydenta, prezydent się waha.

A strona rządowa mówi, żeby się jego wyborcy nie bali, bo rząd i tak ma sposoby (jakieś prawne, jak rozumiem), żeby wprowadzić w życie ten projekt, mimo sprzeciwu prezydenta.

Dlatego słuszne jest pytanie o sens istnienia w Polsce Sejmu, Senatu i Prezydenta, skoro o wszystkim i tak decyduje Donald Tusk?
                              • boggi_dan Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 08:53
                                Swoją drogą, to Niemcy robią polityczny ruch Kasparowa tym programem, nie dość, że sami w tym nie uczestniczą, będąc głównym beneficjentem jako główny i jedyny w wielu aspektach producent uzbrojenia w Europie, to na dodatek mogą bez ograniczeń kupować zbrojenia na świecie, w tym w USA.
                                Zauważcie, dzięki SAFE jednocześnie wypychają USA z Europy, bo program zakłada bodajże 70.procent obowiązkowego udziału w kontrakcie firm zbrojeniowych z Unii, a z drugiej strony sami będą składali zamówienia zbrojeniowe w Stanach, uchodząc tam za dobrego partnera biznesowego i przyjaciela USA.
                                • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 09:23
                                  Straszne, państwa zagrożone nie będą się zabezpieczać przed wrogiem u przyjaciela wroga, który zapowiedział, że mu powie -rób sobie z nimi co chcesz. Do tego sam powiedział radźcie sobie sami. W Polsce ruszą przedsiębiorstwa i produkcja? No koszmarna perspektywa.
                                  • demodee Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 11:59
                                    > Straszne, państwa zagrożone nie będą się zabezpieczać przed wrogiem u przyjaciela wroga

Ale boggi_dan właśnie napisał, że Niemcy będą się zabezpieczać u przyjaciela naszego wroga! Będą kupować u Trumpa broń, bo nie wchodzą do projektu SAFE!
                                    • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 12:37
                                      Bo nie muszą korzystać z SAFE, która dla nas jest potrzebniejsza i korzystniejsza, przy naszych możliwościach innych kredytów i nie uszczuplają nam jej, co ani nie oznacza, że nie chcą być skoordynowani w europejskiej wspólnej obronie, ani że my nie będziemy musieli drogo kupować w jusa, choć mniej zdani obronnie na humorki klauna. To już piernik ma więcej do wiatraka niż te "argumenty" przeciw SAFE dla Polski i innych korzystających krajów. Przeszkadzać to może tylko Putinowi i jego miłośnikom, a trampkowi tylko na kasie, niech się dzieje co chce z nimi, mnie to nie dotknie, bo jest w stanie, że bezdomny kot ma więcej intelektu.
                                    • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 21:04
                                      demodee napisała:

> Ale boggi_dan właśnie napisał, że Niemcy będą się zabezpieczać u przyjaciela na
                                      > szego wroga! Będą kupować u Trumpa broń, bo nie wchodzą do projektu SAFE!

Nie ma żadnej logiki w tym wnioskowaniu, zwłaszcza że z SAFE mozna kupować amerykańską broń. Jeśli boggiego_dana uważasz za proroka, to niech mi najpierw poda na priv numery na jutrzejszego Eurojackpota. Jak się sprawdzi, to potraktuję jego biadanie serio.
                                      • demodee Re: Po co nam Sejm? 24.02.26, 09:15
                                        > Nie ma żadnej logiki w tym wnioskowaniu, zwłaszcza że z SAFE mozna kupować amerykańską broń.

Zgoda, z tym, ze kraje, które przyjmą SAFE w razie napaści Putina będą mogły kupić amerykańskiej broni za 30% przyznanej kwoty. A kraje, które nie wejdą w SAFE, ile będą chciały. Do tego nie trzeba zdolności proroczych, wystarczy zwykłe wnioskowanie.
                                        • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 22:19
                                          demodee napisała:

> Zgoda, z tym, ze kraje, które przyjmą SAFE w razie napaści Putina będą mogły ku
                                          > pić amerykańskiej broni za 30% przyznanej kwoty. A kraje, które nie wejdą w SAF
                                          > E, ile będą chciały.

Nadal mogą kupić, ile chcą, ale sfinansować poza SAFE. Jeśli nie przyjmą SAFE, będą finansować całość zakupów poza SAFE, czyli w przypadku Polski drożej.
                              • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 09:07
                                Oczywiście, że niepotrzebny polski rząd, sejm i senat jak o wszystkim mógłby decydować namiestnik w pałacu namiestnikowskim. I to już byśmy ten szrot za samą polską kasę Putinowi produkowali aż by się kurzyło.
                                • demodee Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 12:05
                                  > Oczywiście, że niepotrzebny polski rząd, sejm i senat jak o wszystkim mógłby decydować namiestnik w pałacu namiestnikowskim.

No ale Naród po to umieścił w Pałacu Prezydenckim przeciwnika D.Tuska, żeby tenże D.Tusk się za bardzo nie szarogęsił. Ale, jak widać, to nie pomaga, premier znajduje jakieś kruczki prawne, żeby swoją wolą przepchnąć.
                              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 21:01
                                demodee napisała:

> > Praworządność polega na postępowaniu zgodnie z prawem, leniuszku, a nie z
                                > godnie z twoim widzimisię.
                                >
                                > No dobrze, ale czym jest praworządność, demokracja i dyktatura i jak one się pr
                                > zenikają widzimy na przykładzie projektu SAFE. Otóż:

Ty nic nie widzisz, bo nie rozumiesz, o czym jest ta ustawa. I nie chce ci się sprawdzić, leniuszku.
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 19:11
      Premier Tusk wyzywa przeciwników projektu SAFE od "zakutych łbów".

next.gazeta.pl/next/7,151003,32619323,tusk-broni-safe-atakuje-przeciwnikow-dotarlo-zakute-lby.html#do_w=484&do_v=1562&do_st=RS&do_sid=1728&do_a=1728&s=BoxOpMT
      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 23.02.26, 21:06
        Biorąc pod uwagę twoją aktywność forumową, nie mogę powiedzieć, że w odniesieniu do ciebie źle dobrał słowa.
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 24.02.26, 09:28
      Ale czy to prawda, że produkcja za pieniądze z SAFE będzie trwać tylko przez 5 lat? Czyli do końca maja 2026 zostaną zebrane zamówienia i wszystko będzie wyprodukowane do maja 2031?

Bo jeśli tak, to nie ma mowy o budowaniu nowych fabryk, można najwyżej zrobić 3 zmiany przy taśmach, które pracowały do tej pory na 2 zmiany. Więc to nie jest żaden projekt inwestycyjny, można najwyżej mówić o inwestycji w kapitał ludzki, bo trzeba będzie zatrudnić ludzi do obsadzenia tej trzeciej zmiany, czyli ich nauczyć jak taśmę obsłużyć itd. I trzaskać te "Rosomaki" i inne futerkowe.
      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 22:19
        demodee napisała:

> Ale czy to prawda, że produkcja za pieniądze z SAFE będzie trwać tylko przez 5
        > lat?

Sprawdź sobie, leniuszku.
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 15:16
      No więc dziś dowiedziałam się, że projekt SAFE powstał w czasach polskiej prezydencji w UE. I dlatego premier Tusk tak się wścieka, że ludzie nie mdleją z zachwytu nad tym projektem.

Samiśmy wymyślili, a teraz go nie chcemy - wstyd przed urzędnikami unijnymi jest, nieprawdaż?
      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 26.02.26, 22:17
        demodee napisała:

> dencji w UE. I dlatego premier Tusk tak się wścieka, że ludzie nie mdleją z zac
        > hwytu nad tym projektem.

Znikąd się tego nie dowiedziałaś - sama zgadujesz na oślep.
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 06:34
          > Znikąd się tego nie dowiedziałaś - sama zgadujesz na oślep.

Dowiedziałam się tego od samego premiera, jednak, ardzuno.

"W komunikacie KPRM premier Donald Tusk stwierdził, że SAFE był „w części wymyślony i zainicjowany przez Polskę”, a instrument określono jako „jeden z sukcesów polskiej prezydencji” w Radzie UE[9]. Wypowiedź ta ma charakter deklaracji politycznej dotyczącej roli Polski w promowaniu koncepcji instrumentu; formalnie wniosek legislacyjny przedstawiła Komisja Europejska (COM(2025) 122), a instrument ustanowiono rozporządzeniem Rady (UE) 2025/1106".

pl.wikipedia.org/wiki/Program_SAFE
          • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 19:17
            Leniuszku, odnoszę się do tego "odkrycia": "I dlatego premier Tusk tak się wścieka, że ludzie nie mdleją z zac
            > hwytu nad tym projektem."
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 19:58
              Bo ja się dziwiłam, dlaczego premier taki wściekły. A on jest wściekły, bo ten projekt był jego!
              • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 20:21
                Nie siedzisz w jego głowie. Ja widzę przeróżne możliwe przyczyny i nie obchodzi mnie, co ci się na ten temat wydaje.

Naprawdę nie wiesz już samo, co nawymyślać na ten temat.
                • demodee Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 20:31
                  > nie obchodzi mnie, co ci się na ten temat wydaje.

To po co ze mną wchodzisz w polemikę?
                  • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 27.02.26, 23:40
                    Po to, żebyś przestała swoje widzimisię prezentować jako fakty obiektywne.
              • yadaxad Re: Po co nam Sejm? 28.02.26, 09:14
                Nie mógł być, bo wiadomo, że nic nie robił , nikt go nie zauważa i nie słyszy jego zdania. Przecież to znana prawda prawdziwych patriotów.
    • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 09:21
      No więc wczoraj prezydent Nawrocki przedstawił swoją propozycję zastąpienia unijnego programu SAFE.

W skrócie polega to na tym, żeby zamiast brać pożyczkę u finasistów, potrzebne zakupy zrobić za odsetki spływające z lokat.

Co ematka na to?
      • abria Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 09:54
        odsetki z lokat? jakich lokat?
        lokat które państwo zalozy u nas?
      • mava12 Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:09
        no, ja to zrozumiałam inaczej...
        Mianowicie, że trampek za darmo(????) udzieli nam pozyczki, na sprzęt kupiony u niego (wyłącznie), a gwarancją zapłaty ma być nasze polskie złoto (które trampek wielbi), zdeponowane w USA.
        Rozumiem, że z polskiego złota odbędzie się" wyposażenie sali balowej trampka.
        No deal palce lizać...
        A jako wisienką na torcie jest to, że dzień wcześniej (!!!) u naszego rezydenta gościł czapeczkowy ambasador USA, z jakas tam ministrą od swoich finasów. Czyli obgadali ten deal, w zaciszu rezydencji.
        Trampek dający pożyczkę "za darmo"... ja nawet nie wiem, czy to smieszne jest... Na pewno nie do uwierzenia.
        • abria Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:16
          sprzet juz klupilismy od USA, za PiS, z którego wywodzi się prezydent i demodee

i to byl sprzet bez rakiet, bez kodów startowych i sprzet ktory mozna wylaczyc zdalnie
          no nie jest to deal, na ktory warto sie godzic

nasz prezydencik tez lubi cudze: ciekawe ile mu zaplacili za promocje tego pomyslu, wymyslonego z lobbstami w ambasadzie USA
          • mava12 Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 13:40
            >sprzet juz klupilismy od USA, za PiS

no ale teraz dokupimy, ten lepsiejszy i więcej
      • mdro Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:16
        Twierdzisz, że Nawrocki chce mi zabrać odsetki z moich lokat?
        • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:30
          > Twierdzisz, że Nawrocki chce mi zabrać odsetki z moich lokat?

Chodzi o "odsetki z lokat", którymi dysponuje NBP i które są własnością Narodu, więc jeśli jesteś częścią Narodu, to masz rację.
          • mdro Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:33
            Tzn. twierdzisz, że NBP ma jakieś zyski z lokat, które Glapiński ukrywa przed Narodem?
            • demodee Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:46
              > które Glapiński ukrywa przed Narodem?

Ale skąd wniosek, że Prezes Glapiński coś ukrywa przed Narodem? NBP publikuje raporty roczne, każdy moze sobie wszystko tam przeczytać.
              • mdro Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 10:54
                I gdzie w tych raportach są te "odsetki z lokat"?
                Bo w zeszłym roku NBP miał stratę coś około 30 mld.
                Więc albo Glapiński coś ukrywa, albo zwyczajnie łże.
              • abria Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 12:53
                o co chodzi demodee z tym, że dzień przed propozycją Rezydenta, był u niego izraleski ambasador i coś z nim kombinował w sprawie polskiego złota?

czy to prawda, że oddamy to złoto Trumpowi i USA, w zamian za jakieś wyposażenie wojskowe, do którego nie będziemy mieć i tak dostępu bo nie będziemy mieć kodów do jego uruchomienia?
              • mava12 Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 13:42
                >NBP publikuje raporty roczne, >każdy moze sobie wszystko tam przeczytać.

no właśnie... i od lat NBP ma STRATY!!! więc niby z czego ma dokładać? z tych strat?
      • ardzuna Re: Po co nam Sejm? 05.03.26, 17:11
        demodee napisała:

> No więc wczoraj prezydent Nawrocki przedstawił swoją propozycję zastąpienia uni
        > jnego programu SAFE.
        >
        > W skrócie polega to na tym, żeby zamiast brać pożyczkę u finasistów, potrzebne
        > zakupy zrobić za odsetki spływające z lokat.
        >
        > Co ematka na to?

A dlaczego nie zostało to zrobione, kiedy zaciągaliśmy gigantyczne kredyty na koreańskie uzbrojenie? Na 6%, czyli więcej niż na SAFE? I jesteśmy obciążeni płatnością odsetek?
        • alux Re: Po co nam Sejm? 13.05.26, 10:29
          Kto wierzy w te bzdury❗ Może jeszcze zaklęcie "Stoliczku nakryj się❗ Pożyczka w Korei i USA na 6-7% jest OK, bo obcej walucie - tak tłumaczył płaszczak 🤣
          Fakty, ekonomia, biznes głupcze, a nie ideologia fata morganas.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka