princy-mincy 02.03.26, 22:20 Czy Wasze dzieci na ok rok przed maturą mają już plany- co dalej? Pytam zwłaszcza o dzieci z liceum, które nie wybierają się na medycynę, farmację czy prawo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
primula.alpicola Re: Za rok matura 02.03.26, 22:25 Moja córka jest 2 miesiące przed maturą i nadal nie wie, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Za rok matura 02.03.26, 22:30 Moj syn nie mial planów, wiedzial tylko, ze, zdaje matmę i ang i to musi wystarczyć do rekrutacji. Na razie jest zadowolony z wyboru studiów. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Za rok matura 02.03.26, 22:51 Jest na kierunku- informatyka i ekonometria. Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: Za rok matura 02.03.26, 22:53 princy-mincy napisała: > A jakie rozszerzenie? Nie wiem, czy to do mnie, ale syn zdawal tylko dwa - matmę i ang. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Za rok matura 02.03.26, 22:56 primula.alpicola napisała: > Moja córka jest 2 miesiące przed maturą i nadal nie wie, co dalej. no ale musiała już zdeklarować się co do przedmiotów egzaminu maturalnego, co jednak zawęża wybór kierunku studiów. Jak ktoś wybiera na przedmioty maturalne np. matematykę/fizykę/informatykę/biologię to na takie prawo nie ma co startować. I vice versa, z historią/wos/polskim nie ma co szukać na kierunkach medycznych czy informatycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Za rok matura 03.03.26, 08:44 A niby dlaczego? Poza polskimi matmą liczą się sie punkty z dwóch rozszerzeń - i jak najbardziej mogą to być wymienione przez ciebie przedmioty. Może to być też geografia, historia wos itd. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Za rok matura 03.03.26, 09:26 arwena_111 napisała: > A niby dlaczego? Poza polskimi matmą liczą się sie punkty z dwóch rozszerzeń - > i jak najbardziej mogą to być wymienione przez ciebie przedmioty. Może to być t > eż geografia, historia wos itd Na medycynę? Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Za rok matura 03.03.26, 10:47 Oczywiście. Rozszerzone- angielski, niemiecki, WOS Odpowiedz Link Zgłoś
marzenka12 Re: Za rok matura 03.03.26, 10:50 alicia033 napisała: > primula.alpicola napisała: > > > Moja córka jest 2 miesiące przed maturą i nadal nie wie, co dalej. > > no ale musiała już zdeklarować się co do przedmiotów egzaminu maturalnego, co j > ednak zawęża wybór kierunku studiów. Jak ktos wybiera na rozszerzenie WOS to raczej w ogole nie bierze Politechniki pod uwage. Co kompletnie nie oznacza ze wie co studiowac Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 02.03.26, 22:33 Najstarsza średnio, młodsze - raczej tak. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Za rok matura 02.03.26, 22:35 Młodszy zdaje w tym roku i ma mgliste plany Tzn wybrał uczelnię i kierunek (oraz dwa pokrewne na wszelki wypadek). Ale nie planował od lat. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 02.03.26, 22:47 A napiszesz jakie rozszerzenia i jakie kierunki? Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Za rok matura 03.03.26, 08:45 Kierunków wolę nie podawać bo są charakterystyczne a po ematce łazi troll, który skrzętnie sobie zapisuje różne szczegóły z mojego życia Ale zdawać będzie rozszerzony angielski i wos. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Za rok matura 03.03.26, 09:35 arwena_111 napisała: > Masz psychofankę? Na to wygląda... Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 10:37 Oo, szkoda, moja też jest na rozszerzonym ang i wos Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 03.03.26, 11:37 Niech sprawdzi, na jakie kierunki punktowane są jej rozszerzenia i tym sposobem zawęzi wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Za rok matura 02.03.26, 23:01 Moje na dwa miesiące przed maturą nie ma planu, co dalej 😱 Przerażona jestem, coś tam podpowiadam, sugeruję, ale ściana normalnie. Starsze wiedziało mniej więcej dużo wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Za rok matura 02.03.26, 23:06 ga-ti napisała: > Przerażona jestem, ale nie ma do tego żadnego racjonalnego powodu. Nawet, jeśli cały egzamin maturalny poszedłby bardzo mocno nie tak, to za rok dziecko będzie miało kolejną szansę. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Za rok matura 03.03.26, 09:47 Ale czym jesteś przerażona? Tym że w wieku 19 lat nie ma zaplanowanej ścieżki zawodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Za rok matura 03.03.26, 10:59 Corka urodziła sie weterynarką. Prosta piłka na każdym etapie edukacji. Syn inaczej. Niezdecydowany. Licencjat na politechnice. A w październiku zaczął kierunek medyczny. Ale pracuje w zawodzie juz uzyskanym. Ma trudniej niż jego siostra Rodzice wola proste rozwiązania. Wróć ja wolę. Odpowiedz Link Zgłoś
analoga_niet Re: Za rok matura 03.03.26, 11:10 Czy ja wiem, czy trudniej? Po prostu inaczej. W dzisiejszych czasach zmiany zawodu to norma. Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: Za rok matura 03.03.26, 11:49 Jak moja bratanica. Gimnazjum wybrane pod weterynarię, liceum pod weterynarię i skończona weterynaria Pracuje w zawodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Za rok matura 03.03.26, 11:05 ga-ti napisała: >😱 Przerażona jestem, > Daj spokój, zostaw przerażenie na inne okazje (oby nie, tfu tfu) Trust the process Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Za rok matura 03.03.26, 15:35 Łatwo się mówi. Nie ma absolutnie żadnego pomysłu. Po maturze trzeba (niby nie trzeba, ale po samym liceum raczej słabo) gdzieś papiery złożyć. Nie mam parcia na studia, spoko policealna Szkoła może być. Ale jakieś preferencje, czy marzenia, czy choćby chęć spróbowania czegoś można by mieć. Starsze dziecko miało. Teraz żeby bombelka nie stresować przed maturą to już cicho siedzę i nie nękam 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Za rok matura 03.03.26, 17:32 Nie jest łatwo, ale to do zrobienia. Zaufaj bąbelkowi, naprawdę. I bardzo dobrze że nie nękasz Odpowiedz Link Zgłoś
em_em71 Re: Za rok matura 03.03.26, 08:31 Mój dopiero jak zobaczył wyniki matury zaczął się zastanawiać gdzie pójść, bo mógł w zasadzie na wszystko. Na medycynę i prawo też. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Za rok matura 03.03.26, 08:36 Moj syn jeszcze 2 miesiace po maturze nie wiedzisl' co dalej. Dostal sie na kazdy wybrany kierunek i nadal sie wahał. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Za rok matura 03.03.26, 08:45 Mój ma co prawda jeszcze dwa lata, ale też nie ma pojęcia. On jednak raczej zrobi sobie rok przerwy po maturze, bo chce i my popieramy, więc ma jeszcze trochę czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 14:52 Ja też bym była za l, oczywiście jeśli córka będzie chciała. Córka znajomych tak zrobiła. Przez rok pracowała w perfumerii, uczyła się angielskiego i dopiero po roku poszła na studia. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Za rok matura 03.03.26, 17:54 princy-mincy napisała: > Ja też bym była za l, oczywiście jeśli córka będzie chciała. > Córka znajomych tak zrobiła. Przez rok pracowała w perfumerii, uczyła się angie > lskiego i dopiero po roku poszła na studia. Moj maz mial taka przerwe, pol roku pracowal, pol roku podrozowal. Tylko on byl juz wczesniej przyjety na studia, z odroczonym rozpoczeciem (taki system) - ale tak czy inaczej by tak zrobil. On nie mial w momencie matury jeszcze skonczonych 18 lat, moj syn bedzie w takiej samej sytuacji - wiec tym bardziej nie ma sie co spieszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Za rok matura 03.03.26, 09:00 Corka zdaje za chwle mature i nie ma zielonego pojecia co bedzie dalej robic, wszystko co wymyslila sobie wczesniej zostanie wykoszone przez IA, moim zdaniem swiat za 10-15 lat bedzie kompletnie niepodobny do tego my znamy, nie ma sensu sie napinać na jakies konkretne kierunki studiow, raczej trzeba bedzie byc elastycznym w sytuacji dynamicznej. jedyne co mi przychodzi do glowy to pielęgniarstwo, to tylko bedzie mialo sens. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Za rok matura 03.03.26, 11:16 Częściowo się zgadzam, to znaczy co do niewiadomej, i AI. Konieczne będzie zaadaptowanie się do zmian i lifelong learning. Natomiast nie zgadzam się, że "tylko pielęgniarstwo będzie miało sens". Moja córka próbuje na siłę znaleźć coś, co się uchroni przed AI. Ja na to: wyluzuj, ucz się tego, do czego cię pcha serce, a jej serce ciągnie do filmu, filozofii, sztuki. I niech to robic, spędzi kilka pięknych lat, rozwinie się, a potem się zobaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Za rok matura 03.03.26, 11:23 primula.alpicola napisała: > > Moja córka próbuje na siłę znaleźć coś, co się uchroni przed AI. Ja na to: wylu > zuj, ucz się tego, do czego cię pcha serce, a jej serce ciągnie do filmu, filoz > ofii, sztuki. I niech to robic, spędzi kilka pięknych lat, rozwinie się, a pote > m się zobaczy. Zgadzam się z tobą. Uważam też, że będzie duża wartość w studiowaniu humanistycznych, artystycznych przedmiotów, które służą uwiecznianiu różnych ludzkich sztuk, umiejętności, wiedzy. Właśnie przez AI Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Za rok matura 05.03.26, 19:26 Zgadzam się i wiem co tam tworzy AI ale sztuka jest sztuka- płynie z serca Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Za rok matura 03.03.26, 12:18 przeciez jasne jest ze na swiecie nie zostana same pielegniarki, nie o to chodzilo. mojej corki nie ciagnie do artystycznych kierunkow, to nie jej ani moje klimaty, wiec o takich sprawach mozna zapomniec. jeszcze kilka lat temu sprawa byla prostsza, wybor oczywisty, zawżał sie do 3 kierunkow, teraz wszystkie trzy odpadly a pojawily sie nowe pomysły, czy dobre? nie wiem. gdyby nie to, ze wiem, ze corka bedzie miala spore dochody pasywne to wyladowalabym w tworkach, nie mam zielonego pojecia dokad ten swiat zmierza, ja juz odliczam do emerytury którą liczę, że dostane. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Za rok matura 03.03.26, 13:08 Aagnes, współczuję Ci tego napięcia, mam nadzieję, że znajdziesz sposób żeby to ogarnąć Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 14:52 A co wg Ciebie i córki zostało już wykoszone przez AI? Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Za rok matura 03.03.26, 15:37 Moja córka ma dryg do języków, chciała być tłumaczem. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 16:08 Tłumaczenia przez AI są bardzo niedoskonałe, zwłaszcza jeśli chodzi o język specjalistyczny. Dodatkowo tłumacz przysięgły jeszcze długo nie zostanie wyparty przez AI. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 04.03.26, 20:11 Ne każdy chce być przysięgłym. A co do tego: "Tłumaczenia przez AI są bardzo niedoskonałe, zwłaszcza jeśli chodzi o język specjalistyczny.", to powiedz to firmom, które przestają zlecać tłumaczenia profesjonalnym tłumaczom.... Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Za rok matura 05.03.26, 12:12 chleb niepewny, teraz sa niedoskonałe ale za 3 lata bedą doskonale, nie oszukujmy sie. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Za rok matura 05.03.26, 19:28 No dobra, to znający języki i przez 3 lata mogłaby się czegoś w nich nauczyć i na tym lecieć. Nie ma sensu planować 20-łatce życia do emerytury, daj spokój Będzie co będzie-ja się tego trzymam. I zawsze się sprawdza Odpowiedz Link Zgłoś
aagnes Re: Za rok matura 06.03.26, 19:46 Toteż brnie w to, bo lubi, zna angielski, niezle koreanski i hiszpański, moze cos z tego bedzie. poza tym ma taką gadane, ze nic tylko ją wstawić do telewizji jako eksperta od wszystkiego, w domu na życie makabra, nie da się jej przegadać, na koniec kazdej dyskusji okazuje sie, że mnie przekonała i w ogole przejęłam jej argumenty jako własne. polityk jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Za rok matura 03.03.26, 10:20 Moja córka ma plany dokładnie rozrysowane ( jakie studia, gdzie, co po studniach) ale wszystko oczywiście wyjdzie w praniu. Jak sie jej pytam czy ma plan B w razie jakby cos nie wypaliło to mowi ze jeszcze o tym nie myślała. Syn natomiast idzie na żywioł. Jak sie dostanie na te studia które preferuje ( ale nie sa to wymarzone bo on nie z tych co marzą o studiach ) to dobrze i wtedy bedzie myslal co dalej a jak nie to albo pójdzie tu albo tu albo tu albo wcale. Zresztą z jego zawodem ma juz propozycje pracy za granicą ( odbywał tam praktyki) wiec nawet jakby studia nie wypaliły to pracę znajdzie. On tam sie niczym nie przejmuje. Wyjdzie to wyjdzie, nie to nie. Córka na bank bedzie ryczeć jak cos nie pójdzie po jej myśli. To są bliźniaki ale całkowicie inne. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Za rok matura 03.03.26, 12:07 Jaki zawód ma Twój syn nie mając jeszcze matury? Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Za rok matura 03.03.26, 12:48 Dowolny będąc w technikum. Mój tez dostał propozycję pracy będąc na praktykach, więc bardzo prawdopodobne, że studiami, przynajmniej od razu zainteresowany nie będzie - bo robota w zawodzie którego sie uczy i mu odpowiada . Póki co mgliście przewiduje co będzie zdawał na maturze(za dwa lata) bo szczęśliwie na chwilę obecną udało mi się wbić do łba, ze papierek z dobrze zdana maturą otwiera wiele drzwi a korzystac z niego nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Za rok matura 03.03.26, 12:50 Kończy technikum więc kończąc szkołę bedzie juz miał zawód, nawet jakby nie zdał matury. Odpowiedz Link Zgłoś
eva_evka Re: Za rok matura 03.03.26, 12:06 Wstępne ma. Ale czas pokaże. Wszystko zależy jak wiadomo i od wyników i od obłożenia uczelni. Na spokojnie. Na razie chce znalesc pracę na wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Za rok matura 03.03.26, 13:18 Mincy, jakie liceum z Poznania i okolic polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 14:49 Serio? Jak polecać komuś cokolwiek jeśli nie wie się nic o tej osobie? Jeśli chcesz polecenia to może doradca zawodowy? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Za rok matura 03.03.26, 15:41 princy-mincy napisała: > Serio? > Jak polecać komuś cokolwiek jeśli nie wie się nic o tej osobie? > Jeśli chcesz polecenia to może doradca zawodowy? Serio. Resztę info sobie potrafimy znaleźć i dowiedzieć. Skoro dziecko twoje kończy liceum w Poznaniu, to pewnie wiesz jakie polecać a jakie nie. Chyba, że dziecko niestandardowe. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 03.03.26, 16:09 Nie, nie wiem. My wybieraliśmy liceum pod względem zainteresowan PLUS lokalizacji/ czasu dojazdu. To naprawdę za mało, by polecać komuś innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 04.03.26, 20:12 Dziecko z rodziny chodzi do Marcinka i jest zadowolone. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 05.03.26, 09:54 Ja mogłabym wymieniać szkoły, do których chodzi corka i jej znajomi. Ale nadal to nic nie da komuś innemu, jeśli nie wiem, skąd ta osoba będzie dojeżdżać i czym się interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 05.03.26, 15:28 Pyta ogólnie, i coś sobie z tego wybierze, tak zakładam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 05.03.26, 19:16 Pyta ogólnie, ale po co? Ja znam trójkę dzieci w Marcinku - dwójka zadowolona, trzecie dziecko nie. I co to daje bywalcowi? Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 05.03.26, 20:33 Może sobie średnią wyciągnąć Na razie 3 za, jeden głos przeciw .... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Za rok matura 06.03.26, 12:14 kurt.wallander napisała: > Może sobie średnią wyciągnąć Na razie 3 za, jeden głos przeciw .... Ogólnie warto zbierać opinie. Akurat Marcinek nie pasuje lokalizacyjnie, ale te szkoły w centrum między politechnika a starym rynkiem to tak... Jakieś doświadczenia? Tam są 3 albo 4 lice. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Za rok matura 06.03.26, 19:09 Nie, ja nie jestem z Poznania, więc innych szkół nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 06.03.26, 21:51 A Rataje? Dobre opinie ma czternastka i siedemnastka. Tak, wiem, to nie między Politechnika a starym rynkiem. Z kolei w tym fyrtlu jest Marynka i społeczna czwórka (jeśli społeczna szkoła wchodzi w grę). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Za rok matura 09.03.26, 10:35 princy-mincy napisała: > A Rataje? Dobre opinie ma czternastka i siedemnastka. Tak, wiem, to nie między > Politechnika a starym rynkiem. > Z kolei w tym fyrtlu jest Marynka i społeczna czwórka (jeśli społeczna szkoła w > chodzi w grę). Co wiesz o 14-ce i 17-ce? Może by pasowało bardziej pod względem dojazdu niż Marynka i pozostałe w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Za rok matura 05.03.26, 12:06 Mój chodzi do liceum w Krzesinach i jest ono moim zdaniem ok, jak na państwową szkołę, poza WF-em. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Za rok matura 05.03.26, 15:08 aguar napisała: > Mój chodzi do liceum w Krzesinach i jest ono moim zdaniem ok, jak na państwową > szkołę, poza WF-em. Też słyszałem dobre opinie o Krzesinach. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Za rok matura 03.03.26, 15:02 moje mialy dosc dlugo przed matura sprecyzowany rodzaj pracy (i studiow), ktora chca wykonywac. w detalach bardzo pomogla im szkola i ich grupa doradcza. starszy poszedl ze szkola na dzien otwarty jednego z wydzialow, ktory wchodzil w gre - i sie zakochal od pierwszego wrazenia, w przyszlym semestrze pisze prace licencjacka mlodszemu szkola pomogla znalezc uniwesytet oferujacy dokladnie takie warunki, jakie sobie wymarzyl - pojechal na ich dzien otwarty i jest teraz zdecydowany, zeby tam isc. mature zaraz bedzie pisal ... Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Za rok matura 05.03.26, 12:07 Nie ma jeszcze i trochę się tym nawet martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Za rok matura 06.03.26, 13:20 Tak, moje dziecko na ok rok przed matura miało składało papiery a na pół roku przed wiedziało że dostało się na wybraną uczelnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Za rok matura 06.03.26, 21:52 Gdzie się składa papiery na rok przed maturą? Serio pytam Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_111 Re: Za rok matura 07.03.26, 09:20 Tak jak.moj syn. Papiery składał na ok pół roku przed maturą, a w marcu wiedział gdzie go przyjmą jak spełni warunki jeśli chodzi o wynik matury. Odpowiedz Link Zgłoś
krypteia Re: Za rok matura 07.03.26, 14:13 Mój za dwa miesiące zdaje maturę jeszcze nie ma planów, Mam nadzieję że pomogłam Odpowiedz Link Zgłoś