Dodaj do ulubionych

Stanik -dopasowanie

10.03.26, 20:51
Wstyd się przyznać , ale z nazewnictwem staników mam spory problem 😁
Potrzebuje stanik-musi spełniać warunki:
Gładki
Usztywniany
Dobrze trzymający biust ( mam miskę D)
I taki , który będzie fajnie „zbierał piersi do środka , nieznacznie podnosząc biust )
Na codzień używam głównie staników sportowych , ma też dwa zwykle, które są nieusztywniane i piersi są takie jakieś „rozlane na boki”🤣
Kupiłam sukienkę z dopasowaną górą -z wiskozy, bez wzoru więc stanik będzie idealnie się odznaczał -zatem marzy mi się ubrać biust w coś gładkiego , usztywnianego i pięknie zbierający-podnoszącego biust ( 52 letni -choć chyba jeszcze w całkiem niezłej formie 😛). Czego powinnam szukać ?
Pomocy dziewczyny !
Obserwuj wątek
    • lewababa Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 20:52
      Eh, piszę z telefonu , zatem przepraszam za literówki i inne błędy , które zauważyłam już po zamieszczeniu posta.
      • krwawy.lolo Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 21:14
        Szacun za wyłączenie autokorekty. I najlepsze życzenia dla biustu.
        • krwawy.lolo Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 21:17
          Przypomniałaś mi wstyd, z jakim grzebałem w koszu z przecenami, szukając stanika dla teściowej. Czułem się, jak tani fetyszysta.
          • kk345 Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 23:14
            A propos fetyszysty: co cię skłoniło do wejścia, a w dodatku do wpisania się w tym wątku???
            • homohominilupus Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 08:22
              Wolałabym nie wiedzieć 🤢
        • snakelilith Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 16:09
          krwawy.lolo napisał:

> I najlepsze życzenia dla biustu.

🤮🤮🤮
    • mysiulek08 Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 20:55
      majac spory biust, od wielu wielu lat jestem wierna felinie, nawet miekkie (z fiszbiami) trzymaja biust bardzo dobrze i dobrze zbieraja
    • mabel_mora Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 21:02
      absolutnie nie jestem stanikową radykalistką, ale rozmiar D kompletnie nic nie znaczy, liczy się obwód

• geez_louise Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 21:04
      Idź do sklepu se stanikami, teraz wszędzie jest dostępna usługa brafittingu. Ja najbardziej lubię sklepy z polską bielizną.

Bądź otwarta na sugestie i zapomnij o literkach, coś takiego jak „miska D” to mit, 65 D to maleństwo na szczupłej osobie, 95 D to średni biust na solidnie zbudowanej kobiecie, ale pierwszy to połówka malej pomarańczy, a drugi to połówka solidnego grejpfruta.

Mierz różne fasony, słuchaj instrukcji prawidłowego zakładania stanika i układania w nim ciała („wygarnianie spod pach”).

Weź ze sobą bluzkę z lejącej dzianiny, ostateczną decyzję o zakupie stanika który będzie wydawał się ładny i wygodny dokonaj po obejrzeniu siebie po założeniu bluzki - czy jest gładko i czy Twoja figura w tym staniku wygląda lepiej.
      • turzyca Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 21:11
        No i pozamiatałaś.
        Krótko, zwięźle i wszystko, co ważne uwzględnione.
      • mika_p Re: Stanik -dopasowanie 10.03.26, 22:49
        Akurat znalazłam ostatnio zestawienie biustów na G z Lobby Biuściastych u Kasicy na blogu:
        stanikomania.pl/miesci-sie-czy-sie-nie-miesci-dobieramy-rozmiar-miseczki/

Dobrze obrazuje, co znaczy sama litera, wystarczy porównać 60G (II rząd od góry, pośrodku) i 75G (II rząd od dołu, na prawo od środka)
      • kocynder Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 09:39
        Niestety, Geez, spora część "brfitterek" pokutuje w czasach opinii, że "stanik musi cisnąć z obwodzie". Nie mam bladego pojęcia skąd się to wzięło i chyba nie chcę wiedzieć. Tylko raz trafiłam na dobrą, która stanik dobrała mi genialnie, niestety wzięła i wyjechała. I tak, ten jeden, dobrany przez nią był doskonały: biust wyglądał w nim jakbym wygrała casting do "Słonecznego Patrolu" (cholera, nie wiem jak, ale nawet talia wyglądała lepiej!), pomimo usztywnień był idealnie wygodny, nigdy mnie nigdzie nie ucisnął... Ech, marzenie... Niestety w późniejszym czasie trafiałam do innych "fiterek od bra" i tu już było bardzo różnie z ich fachowością. Stanik, który po przymierzeniu (nie noszeniu!) zostawia czerwone "odciski" pod biustem, ale zdaniem pani "tak właśnie ma być", obwód, który dopina się tylko w napięciu i masz wrażenie, że za chwilę 'strzeli" ale zdaniem pani "tak właśnie trzeba", Model, który robi z biustu falującą poziomą linię, ale pani zdaniem "jest ślicznie"... wink
        Natomiast ogólnie masz 100% racji. smile
        • swiezynka77 Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 11:41
          no ale jak raz masz dobrze dobrany to już wiesz czego szukać i nie potrzeba brafiterki. ja odeszłam od super cisnących 65 na rzecz obcisłego, ale nie wrzynającego się w ciało 70 z odpowiednią modyfikacją miski. natomiast nie ma powrotu do 75B smile
        • arwena_111 Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 14:19
          Rany, znaczy nie tylko ja mam takie wrażenie. Jak nie mogę oddychać - to idealny rozmiar.
          Ale ostatnio w Outlecie w Piasecznie babka super mi dobrała stanik - w Samancie. Dobrze, że tylko trzy - bo gdyby miała rozmiar z dwóch innych rodzajów to bym wyszła lżejsza nie o 500 zł a o jakiś 1000
      • martishia7 Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 11:16
        Ja to biorę na przymiarki, niezależnie od koloru biustonosza, białą bluzkę. Biały nie wybacza niczego.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 08:50
      Nie ma czegoś takiego jak “miska D”. Rozmiar biustonosza to dwa parametry.
      • alicia033 Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 09:58
        jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Nie ma czegoś takiego jak “miska D”. Rozmiar biustonosza to dwa parametry.

No, owszem, dlatego z literki D wiadomo, że obwód jest o 18-20 cm mniejszy. Literki w rozmiarówce mówią o różnicy obwodów między obwodem w biuście a pod biustem i dla każdego rozmiaru są stałe. Więc owszem, jak najbardziej jest coś takiego, jak "miska D" oraz A, B, C, DD, E, F, FF, G....
        • evening.vibes Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 12:22
          alicia033 napisała:
          > No, owszem, dlatego z literki D wiadomo, że obwód jest o 18-20 cm mniejs
          > zy. Literki w rozmiarówce mówią o różnicy obwodów między obwodem w biuście a po
          > d biustem i dla każdego rozmiaru są stałe. Więc owszem, jak najbardziej
          > jest coś takiego, jak "miska D" oraz A, B, C, DD, E, F, FF, G....

Ale wiesz, że piersi są 3D?
          • mdro Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 13:59
            Powiedziałabym wręcz, że nawet mają więcej wymiarów niż trzy big_grin
          • alicia033 Re: Stanik -dopasowanie 12.03.26, 06:57
            evening.vibes napisała:

> Ale wiesz, że piersi są 3D?

Ale wiesz, araceli, że mowimy tu o biustonoszach? Których rozmarówka, jakbyś nam tu nie próbowała stawać na uszach, składa się z dwóch elementów?
            • aqua48 Re: Stanik -dopasowanie 13.04.26, 12:51
              alicia033 napisała:

> mowimy tu o biustonoszach? Których rozmarówka, jakbyś na
              > m tu nie próbowała stawać na uszach, składa się z dwóch elementów?

Nie dwóch, tylko trzech bo liczy się jeszcze krój. Ja mam pod biustem 75 i to jest stała wartość ale miseczki muszę sobie za każdym razem dobrać, dzięki czemu mam bardzo dobrze leżące biustonosze w rozmiarach i 75 E, i 75 F, w zależności od kroju miseczki, umieszczenia ramiączek i szerokości tej części pod pachą.
      • ib_k Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 14:06
        jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Nie ma czegoś takiego jak “miska D”. Rozmiar biustonosza to dwa parametry.

A nawet więcej parametrów bo liczy się również kształt piersi czyli stanik powinien mieć odpowiednie cięcie. Inne dla piersi szpiczastych, inne dla piersi bardziej okrągłych a jeszcze inny w zależności od rozstawu.
    • wiesbaden Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 09:02
      Felina serenada
    • nellamari Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 09:28
      Ja polecam nudesy curvy kate i panache (65F), spełniają wymagania bycia niewidzialnymi (praca) i ładnego trzymania biustu.
    • primula.alpicola Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 09:50
      Corin Virginia Spacer, jest to najwygodniejsza rzecz jaką w życiu nosiłam na piersiach, oraz wygląda idealnie pod bluzkami. Natomiast nie zakładaj go na rozbierane randkiwink
    • swiezynka77 Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 11:38
      na biust niewielki lub średni polecam Triumph Body Make Up. świetny pod gładkie bluzki i ładnie kształtuje.
      • lewababa Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 13:23
        dzięki! - już mam jakiś punkt odniesienia -eh...nie cierpię poszukiwań stanikawink
        • wena-suela Re: Stanik -dopasowanie 11.03.26, 14:14
          Jak masz większy biust, to polecam primadonnę. Drogie dość, ale nie znam nic lepszego. Ja też nie znoszę gdy jest ciasno pod biustem. Musi być luz i swoboda. Żadne tam "dwa palce". I musi przód przylegać do mostka, tak żeby piersi były oddzielone. Piersiowe półki są dla mnie fuj.
      • lewababa Re: Stanik -dopasowanie 11.04.26, 07:48
        swiezynka77 napisał:

> na biust niewielki lub średni polecam Triumph Body Make Up. świetny pod gładkie
        > bluzki i ładnie kształtuje.

kupiłam ten - akurat na limango była promka -za 2 szt dałam coś ok. 160 zł
        jest śietny- o taki mi chodziło!
        • swiezynka77 Re: Stanik -dopasowanie 13.04.26, 12:08
          i super!
    • andace Re: Stanik -dopasowanie 12.03.26, 10:11
      Nie wiem gdzie mieszkasz, ale sprawdź czy nie masz sklepu Change, to skandynawska marka, mają ogarnięte brafitterki i spory wybór niezłych biustonoszy. Pod gładkie bluzki i sukienki polecam ten model, to chyba najwygodniejszy biustonosz jaki mam:
      www.change.com/pl/product/myseamless-balkonetka-black-beauty-99998211311
    • miki.20105 Re: Stanik -dopasowanie 11.04.26, 08:51
      Polecam Corin Virginia. Obecnie tylko tę noszę bo są mega wygodne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka