Dodaj do ulubionych

Osoba samotna bez pracy

16.03.26, 07:11
Koleżanka z pracy dowiedziała się,że po 3 latach pracy nie dostanie stałej umowy,czyli jej umowa na czas określony wygasa z dniem 31.03 i zostaje bez pracy.Kolezanka jest w wieku 45 lat, rodzice jej pomarli,jest jedynaczką.W związku była kilka lat temu i coś tam się popsuło i jest sama.Bardzo ją lubię,zżylysmy się pracując w jednej firmie.Szuka pracy ale jest dość ciężko.Bedzie żyła z oszczędności a później pójdzie zarejestrować się na bezrobocie.Ludzie jej doradzają,by poszła na produkcję,do sklepu,cokolwiek,by miała na rachunki.Bardzo mi jej szkoda.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:24
      Bedzie żyła z oszczędności a później pójdzie zarejestrować się na bezrobocie.

W tej kolejności? Coś tak przebiegłego to chyba Ty jej doradziłaś. big_grin
      Ludzie jej radzą żeby szukała pracy? Niesamowite!!! Co za wspaniali i odkrywczy doradcy!! Uważaj szelka, zdradzam tajemnicę: dokładnie to robią ludzie, którzy stracą pracę.
    • afro.ninja Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:27
      A ty sie juz zwolniłaś z pracy?
      • heca007 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:25
        Mam dziwne wrażenie, że pisze o sobie suspicious
        • siedemkropek82 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:32
          Może mnie też to spotka,kto wie.
    • kamin Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:27
      Powinna od razu zarejestrować się na bezrobociu.
      • siedemkropek82 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:33
        Nie może teraz bo do końca marca pracuje.Strasznie mi jej szkoda.Sama mieszka,nie ma nikogo nawet rodzeństwa.
        • 35wcieniu Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:36
          XD
        • memphis90 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:05
          To czemu już teraz, nadal pracując, ma już żyć z oszczędności?
        • kamin Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:52
          Od razu po utracie pracy, a nie "będzie żyła z oszczędności a później pójdzie zarejestrować się na bezrobocie".
          To chyba w prosty sposób wynikało z kontekstu rozmowy?
        • malia Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 12:00
          To jak jeszcze pracuje, to niech TERAZ szuka pracy, potem sie zarejestruje. A swoją drogą, to wolałabym isc do pracy w sklepie czy na jakieś produkcji niż żyć z oszczędności. Chyba, ze byłyby wielkie, ale takich nie mam. I ta osoba chyba również nie
    • agniesia331 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:49

Bedzie żyła z oszczęd ności a później pójdzie zarejestrować się na bezrobocie.
      To chyba inna kolejnosc:
      Od razu niech idzie do UP sie zarejestrowsc i szukac pracy szybko potem

• mabel_mora Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:54
      to jakas podpucha?

45 lat to szczyt formy, a dla pracodawców atrakcyjny pracownik - doświadczenie zawodowe, co najmniej 15 lat jeszcze na rynku pracy, wiec opłaci sie taka osobe doksztalcac, szkolic, awansowac.......a do tego dzieci juz raczej odpieluchowane, ciąży tez raczej juz nie

jezeli mieszka w popegieerowskiej wspi iz jednym sklepem i autobusem 2 x dziennie, to łatwiej jej przerniesc sie do wiekszewgo miasta
      • siedemkropek82 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:16
        Moja inna koleżanka z podstawówki Gośka,urodziła pierwsze dziecko w wieku 43 lat,właśnie w listopadzie tamtego roku.Oj,jak się cieszysmile
        • mabel_mora Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:24
          aa....to te kolezanka niech tez urodzi, to dostanie świadczenia

(dałam sie nabrać trollowi)
        • heca007 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:28
          siedemkropek82 napisała:

> Moja inna koleżanka z podstawówki Gośka,urodziła pierwsze dziecko w wieku 43 la
          > t,właśnie w listopadzie tamtego roku.Oj,jak się cieszysmile

Taaak? A ta koleżanka, która jeszcze kilka postów wyżej była sama jak palec (bez chłopa też) nagle się rozmnoży? Co ona, jakaś wiatropylna jest? tongue_out
          • siedemkropek82 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:31
            ....o innej pisałam.Gośka jest z podstawówki
            • heca007 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:08
              Czy ty nie rozumiesz co czytasz? Co ma twoja 43 letnia Gośka z facetem i dzieckiem do 45 letniej, samotnej koleżanki z pracy?!? Jak ma się ta druga rozmnożyć?
              • szmytka1 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 12:48
                Dygresja do tekstu, że 45 leki to już odpieluchowaly i się nie rozmnozą
        • campari.spritz Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 14:10
          Z czego? Biedna, tak sobie zmarnować życie, kiedy już coraz bliżej do wyeliminowania zagrożenia. 🙁
      • krypteia Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:54
        Cała Szelka vel siedemkropek to podpucha, wiec na poważnie nie ma co jej odpowiadać
    • eagle.eagle Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:56
      W wieku 42 lat dostała pracę więc dlaczego teraz ma jej nie dostać ?

Mam koleżankę która w podobnej sytuacji stwierdziła że nie zniży się do pracy w sklepie czy na produkcji. Ale faktycznie, ona ma rodzinę która mogła ją utrzymywać, oczywiście na niskim poziomie nie że bogata rodzina. Od ponad roku jeździ na boltach, uberach itp. Każdy żyje jak chce i nic innym do tego.
    • kropkacom Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 07:59
      Tak, to smutne. Ma jednak (jak piszesz) oszczędności. Jest więc w tych pięćdziesięciu procentach "szczęśliwców", którzy je mają. Pewnie ma tez własne mieszkanie. Poza tym powinna od razu iść do UP. Nie wiem czy przysługuje jej jakieś wsparcie, ale przynajmniej za leczenie nie będzie musiała płacić.

Generalnie nie rozumiem twojej kreacji na forum. Na silę chcesz być irytująca. Z jakiego powodu? Czy po prostu się bawisz?
      • siedemkropek82 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:14
        Po prostu jej współczuję i chce jej coś doradzić.Noe musisz mnie czytać jak Cię irytuje.
        • kropkacom Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:21
          Tu nie trzeba nic radzić.
        • heca007 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:29
          Nie wiesz co jej doradzić i musisz pytać forum? big_grin
        • hanusinamama Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:12
          Już jej doradzono szukanie pracy. Znalazła jako 42latka to znajdzie i teraz.
    • zorza_123 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 08:57
      Współczuję. Wszystko zależy w jakiej branży. Mój kumpel zawsze na dyrektorskim stanowisku od pandemii nie ma pracy (ma 53 lata), na szczęście żona pracuje. I myślę, że już nie znajdzie - na niższe stanowiska ma za wysokie kwalifikacje - a w rekrutacji na samym końcu zwykle przegrywa z młodszymi.
      • hanusinamama Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:13
        NO jak szuka dyrektorskiego i nie bierze niczego innego to tylko żonie współczuć pasożyta
        • gryzelda71 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:44
          Dlaczego pasożyta?
          • kachaa17 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:41
            Zdrowy chłop od pandemi nie pracuje. Nie wierzę, że nie może znaleźć żadnej pracy. Choćby fizycznej. Ja wiem, że z dyrektorskiego stołka boleśnie się spada no ale tyle lat bez pracy to jednak trzeba się wziąć za coś innego. Podczas pandemii aktorzy imali się pracy fizycznych to może on też mógłby?
            • gryzelda71 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:57
              Ale to.co napisałas to twoje wyobrażenie.
              • 35wcieniu Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 12:40
                a Ty jak rozumiesz post zorzy?
                • gryzelda71 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 14:49
                  No gdyby był tym pasożytem, to juz po rozwodzie chyba. Tak by pasowało.
            • runny.babbit Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 15:02
              A to uwierz, generalnie bezrobotny w tym wieku jest niewidzialny, a zwłaszcza jeśli wcześniej zajmował wysokie stanowisko - przecież nikt go na niższe nie przyjmie " bo się będzie woził" " zaraz ucieknie".
    • kanna Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 09:36
      Więc: najpierw niech się zarejestruje, potem szuka pracy.

Dla cięcia kosztów możecie też zamieszkać razem, a ona wynajmie mieszkanie big_grin
    • szafireczek Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:28
      Aktualnie w przypadku umów na czas określony - okres zatrudnienia na podstawie jednej umowy, jak i łączny okres zatrudnienia na podstawie kilku umów - między tymi samymi stronami - nie może przekraczać 33 miesięcy - jak ten termin mija to umowa z automastu jest na czas nieokreślony.
    • turbinkamalinka Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:32
      Ty to może nikomu nie doradzaj. Sama nie za bardzo ogarniasz rzeczywistość. Co do koleżanki. Skończy się jej umowa to niech od razu idzie się zarejestrować bo prawdopodobnie należy jej się zasiłek dla bezrobotnych. Niech na spokojnie poszuka pracy skoro ma jakieś oszczędności na miesiąc czy dwa.
    • kachaa17 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:37
      Znaczy straciłaś pracę?
    • pepsi.only Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 11:42
      Nie rozumiem po co wspominasz, że ta osoba ma 45lat. Toż to atut, ona jest w sile wieku. Przed nią jeszcze wieleee lat pracowania, a nie, że jest tuż na przedemerytalnym, a jednocześnie ma na pewno doświadczenie, co ułatwi jej znalezienie nowej pracy.
      (Bo chyba ma jakieś kompetencje? Jakiś zawód? Wykształcenie? Umiejętności?...)
      Nie rozumiem również co jest złego w pracy na produkcji. Kilka moich znajomych tak pracuje, mają na rachunki, plus też taki, że mają poukładane życie, bo mają z góry określony grafik. Absolutnie nie narzekają.
      Jak nie produkcja to wiesz, zawsze można zatrudnić się do prac sezonowych.
      O, idą święta, mycie okien, sprzątanie.
      Obserwuję kilkunastoosobową firmę, i wciąż im zleceń przybywa a termin oczekiwania wydłuża się , ja na mycie okien na święta już się nie załapałam, choć dzwoniłam na 2 m-ce przed świętami.
    • zerlinda Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 14:58
      Samotna osoba, bez rodziny, nie powinna przejadać oszczędności, tylko iść gdziekolwiek do pracy. Niestety, żyć za coś trzeba.
    • volta2 Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 16:42
      e, ja w tym wieku to zaczęłam dopiero pracę. sama bym się na spokojnie z niej utrzymała. mając dzieci, duże mieszkanie to na pewno nie, ale tu rozumiem że dzieci ani kota do wykarmienia nie ma... czego straszysz, niech się kobita rozejrzy za pracą. neich faktycznie zacznie od pośredniaka
    • cegehana Re: Osoba samotna bez pracy 16.03.26, 18:06
      Też współczuję, utrata pracy to bardzo stresujące doświadczenie. I ogólnie to radzę, jeśli nie ma nic lepszego, iść na tę produkcję czy kasę, choćby po to by nie wydłużać tego doświadczenia. Dziś już nie pamięta się często jak bardzo długotrwałe bezrobocie ryje poczucie własnej wartości. Kiedyś było to dość powszechne zjawisko na terenach po pgr-owskich i poprzemysłowych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka